İnanılması gerekene İnanmamak Küfür olur.
Allah’a inanmamak insanı Ateist yapar. Ama İnanılması gereken şeye inanmamak ise KÜFÜR olur. Allah Resulüne, Vahye inanmak kalb ile tasdik, dil ile ikrar ve eylemsel olarak yaşamaya İMAN denir.
Kuran’ın İlahi kaynaklı olduğunu Peygamberimize vermiş olduğu şu müjdenin/vaadin gerçekleşmesinden anlıyoruz.
Ve sana şanlı bir zaferle yardım eder.
(Fetih-3)
Hakikat olarak: Bilimin hakikat olduğu hususunda hiçbir kimsenin itirazı olamaz. Sen daha önceden herkesin kabul edebileceği bir şey sun demiştim Bilim/İlim Hakikattir inkarı imkansızdır. Hakikati hatadan ayırt etme Mantık iledir.
Mesela: Yapay kavramlar, hayal gücü tarafından üretildiklerinden, muteber olmadıklarını kesin olarak biliyoruz. Dışarıdan zihnimize giren dışarıda gerçek ölçütleri olduğuna itimat edemeyiz. Dışarıda olsalarda zihinde bulunan şekillerin dışarıdakine uygun olduğu kesin değildir.
Mesela: Zihnimizin Güneş algısı hakikat değildir. Astronomi kanunlarına göre Güneş dünyadan ve aydan kat be kat büyüktür Buna karşın zihnimizde gördüğümüz Güneş tasavvuru bir el kadar bile değildir.
Akıl vasıtası ile açıkça kavranmakta olan fıtri kavramlar kesinlikle doğrudur. Zihnin onlarda yanılgısı söz konusu değildir.
Örneğin şekil hareket ve boyut yalnızca maddi olan şeylerden bilinçlilik cahillik yakın ve şüphe yalnızca akli olan konulardan varlık zaman ve birlik müşahede yoluyla kendisinin var olduğuna hükmediyor.
Herkes Müşahede ile kendisinin var olduğuna hükmediyor. Yine bir üçgenin üç açısı olduğunu, Kürenin birden fazla yüzeye sahip olmadığını ya da bir şeye eşit olan iki şeyin bir birine eşit olduğunu algılıyor.