BANA GÖRE AYETTE ÖVMEK=METHETMEK=ŞANINI YÜCELTMEK ANLAMI BİRİNCİ DERECEDE BASKINDIR
Tabii bu anlamlardan destek olma anlamı da çıkarılabilir.
Her müslümanın peygamberimizi (sav ) saygıyla anması, onu överek desteklemesi, ona güvenmesi Farzdır. AYETE DİKKAT Kİ, BİZDEN PEYGAMBERİMİZE HEM SALAT VE HEM DE SELAM ETMEMİZ İSTENMİŞTİR.
Salat ile Selam bir arada. Hz. Peygamber ve diğer Peygamberlere salât ve selâm getirmek, onlara gösterilen bağlılığın, sevgi ve saygının bir tezahürüdür.
"Salât" kelimesi sözlükte "dua, namaz, rahmet" mânâlarına geldiği gibi kendisinden türetilen bazı fiillerde "bereket" mânâsına da gelir.
Kaynaklarda birbirine yakın ve ortak anlamları ifade eden kelime, yerine göre bunlardan birine karşılık olarak kullanılmıştır. Bu sebeple konuyla ilgili Ahzâb Sûresinin 56. âyetine Salât kelimesinin aslında "rahmetle dua etmek" mânâsına geldiği, Allah tarafından yapıldığında "rahmet", melekler tarafından yapıldığında "Allah'ın rahmetini istemek" demek olduğu belirtilmiştir. Nitekim melekler bir şahsa salât getirirken, "Allah'ım onu bağışla, ona merhamet et" derler.
Allah'ın Peygambere salâtı, O'nu övmesi ; meleklerin O'na salâtı ise, O'na dua etmeleridir Sonuç olarak "salât", Allah'tan olunca rahmet, meleklerden olunca mağfiret-i İlâhîyi istemeleri, mü'minler tarafından getirilince de hayırla dua etmek mânâlarına gelmektedir.Tabii bu anlamlardan DESTEKLEMEK ,destek olma anlamı da çıkarılabilir VE ÇIKAR DA "SELAM" kelimesi de ortak sayılan bir çok mânâya gelmiştir. Daha önce zikredilen Ahzâb Sûresinin 56. âyetinde Hz. Peygambere salât gibi çok selâm etmemiz de istenmektedir. Selâm, sözlüklerde Allah'ın ismi olarak kullanıldığı gibi, selâmlaşmak, kusurlardan beri olmak, emniyet ve sulh mânâlarına da gelir. Salât ve selâm getirmekten maksat, Hz. Peygamberi yüceltme, ona saygı ifadesidir. Dünyada O'na yapılacak destek, O'nun hatırasını yüceltmek, dini yaymak ve sürekliliğini temine çalışmaktır. O HALDE BUYRUN NAMAZLARDA YAPTIĞIMIZ GİBİ ONA DUAYA( SALAT VE SELAMA ) Ettehiyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetüllâhi ve berakâtüh, Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasûlüh. Allahümme salli alâ Muhammedin Ve alâ âli Muhammedin. Kemâ salleyte alâ İbrahim'e ve alâ âli İbrahim'e İnneke hamidun mecidun". |