ben bir konuyu daraltmaya,anlaşılması için örneklemeye ve o konuya odaklamaya çalışırken,size konunun sahasını genişletip,yuvarlak cümlelerle geçiştiriyorsunuz.
"Allahu ekber"
türkçe karşılığı Allah büyüktür olarak tercüme edilmektedir.
ama değil...
Allah büyüktür kelimesinin karşılığı arapçada "Allahu kebir " olması lazım.
ekber kebirin bir üstüdür haluk bey.
Allah azametlidir,Allah büyüktür,Allah uludur gibi cümleler "Allahu ekber" kelimesinin karşılığı olamaz.
geçmişte ezan türkçeye çevrildiğinde,"Allahu ekber" 'i "tanrı uludur" olarak tercüme etmişlerdi.oysaki ulu atatürk deniliyor.ulu hakan deniliyor vs..siz Allahın büyüklüğünü öyle bir kelimeyle dile getireceksiniz ki,hiç bir varlık için kullanılamasın.
Allahın büyüklüğü hiç bir varlıkla kıyaslanamaz.Allah büyüklüğünü kendi kurduğu cümle ile bize açıklamıştır. ALLAHU EKBER!
geçelim bunu..
türkçe ibadet konusunda sizinle asla anlaşamayız.imam azamın o görüşünede katılmıyorum.ve imam şafii mezhebiyle amel etmekteyım.
siz türkçe ibadeti farklı alana çektiniz.dile getirdiğim sizin değindiğiniz alan değildir.elbette katılırım size bu konuda.okuduğumuzu bilmemiz ,ne söylediğimizi akletmemiz gerekir.papağan gibi sayıklayıp ibadet edenlere bende karşıyım.bilinçsiz şuursuz ibadet meyvesizdir zaten.
ama bu düşüncemiz ,türkçe ibadet yapılabilir anlamına gelmemeli.ben kürdüm.okuduğum süreleri arapça okurum.ve dilim arapçasını beynim kürtçesini hallediyor haluk bey..
bunuda geçelim...
kolon olayına gelince..zaten sizinle anlaşamadığımız ve açılımında koptuğumuz ana nokta bu..
ben diyorum ki o kolonlar;
kuran : tartışılmaz, benzeri olmayan islam ana yasasıdır
sahih sünnet: kurana götürürüz,kurana uyan her sünnet ana yasanın kanunlarıdır.
icma: islam alimlerinin kuran ve sünnetle sabit ve oybirliğiyle hemfikir olduğu kanunun yönergelerdir.
kıyas: kuran ve sünnete olmayıp,alimlerimizin kuran ve sünnete muhalif olmamak kaydıyla örfü,çağı ,ihtiyaçları çözme olayıdır.biz buna da yönergelerin tebliğleri diyoruz. bu dört kolon tüm islam alimlerinin ittifak ettiği ehli sünnet düşüncesidir.
siz ise "yalnız kuran" deyıp işi başta bombalıyorsunuz.kurana yaklaşırken,rabbim bana akıllısın dedi.öyleyse tamam kuranı anlarım.aklım yeter.ben bilirim ben yaparım ben anlarım.
Bu mantığınız ile Resulullah süresiz izinlidir.
bu mantığınız ile fecr hocanın nefis bir eleştirisi vardı size.
bu mantığınız ile 1400 yıldır ittifak edilen konularda itiraz etmeniz,1400 yıllık geçmişi geri zekalı ilan etmektir.
bu mantığınız ile islam alimleri bir yana aklınız bi yana.
bu mantığınız ile ....
dilim varmıyor haluk bey.
neyse..
|