Haluk bey ne diyim ki sana Allah aşkına !
1-Allahu ekberin türkçe karşılığı yok demiyorum.tam karşılığı yok diyorum."ekber" büyüklerin en büyüğünün en zirve büyüğü demektir.yani büyüklükte son nokta.
Allahu ekber tercüme edersek :Allah büyüklerin,en büyüğünün,en büyüğü......... nereye kadar ?
2-icma konusunda kusuruma bakmayın afınıza sığınıyorum,özür dileyerek diyorum ki çok çocukça cevab vermişsin.bu ilimlerin cahili olduğunuz o kadar bariz ki..sanırsınız ki icma,akp iktidarının mecliste ,kabul edenler etmeyenler gibi oylama ile olur.veya parti başkanının sözünden çıkmayan milletvekillerinin zorunlu evet demesi gibi algılamışsınız icmayı.değil arkadaşım değil.
icma:değişik düşüncede mezhepte olan muctehid alimlerinin,kuran sünnet gölgesinde,ittifakla teredütsüz kabul ettikleri,aykırı bir ses çıkmadığı,hepsinin ortak kararının verdiği bir hükümdür.bu hüküm işkembeden atılmıyor haluk bey.kuran sünnet sözgecinden geçirilip öyle icma ediliyor. muctehid alim ise: kuran ilimlerinde uzman,saydığım tüm dallarda uzmanlaşması yetmiyor.ihlaslığıyla doğruluğuyla dürüstlüğüyle ilmiyle ameliyle insanlar arasında parmakla gösterilen örnek insan, Muttaki islam alimi demektir.icma bu alimlerin ittifakıdır.tbmm nin millet vekilleri değil!
3-imam azamın o düşüncesi saygındır şüphesiz.kendisine tabii olan ,kendi görüşlerini benimseyen hanifileri bağlar.ama hiç bir mezhep kurucusunun en isabetli kararı bile "icma kadar saygın tartışılmaz değildir".çünkü mezhep imamının düşüncesi ferdidir,kurandan aklıyla ferasetiyle öyle anlamıştır.icma ise yüzlerce müctehidin ortak akli nakli ittifakıdır. icmaya örnek : bu inektir.kimse o ineğin maymun olduğunu iddia edemiyeceği kadar açık. eğer icma tartışılır dersek,bunca alimin ilimlerine,cumasına,icmasına,aklına,takvasına hakaret olur.buna itiraz haddim değildir.o alimlerin kapısında hademe bile olamam.o alimlerki hatimle yatsıyı kılanlardır.biz zammı süreyı bile çok görüyoruz. neyse... 4-kıyas da icma kadar kuvvetli delil değilsede,kuran gölgesinde verilen fetvalardır.bu kıyası muctehit alim yapmaya yetkilidir.ehil olmayanın işi değildir... 5-"Hatırlayınız emin olmadığınız bilgilerin ardı sıra gitmeyin diyen Rabbim" mealine gelen ayeti vermişsiniz.bir düşünür demiş ki kimse beni anlamadı,bi tek eşim anladı oda yalnış anladı demiştir.bu söylediğiniz ayet gıybet dedikodu zan ile ilgilidir.sizin sandığınız ile alakası yok. tecesüs etmeyın araştırmayın kusurları örtün sıtar edin ...wela tecesesü,wela yeğtab badukum beda.....
6-"Hatırlayın Rabbim bir ayetinde çoğunluğa uyarsan seni dinden saptırılar diyor ve bizleri uyarıyordu" mealine gelen ayeti vermişsin.gene yalnış anlamışsın arkadaşım.bu çoğunluk şirkteki avam tabakasıdır.cahil tabakadır.müşriklerin ;"biz atalarımızdan böyle gördük,tüm atalarımızın çoğunluğu bu kararda idi,hepimiz mekkenin en akıllılarıyız,bu dine köle cahil sefihler giriyor.bak çoğunluğumuz büyük başlarımız akıllı ve sana uymaz" safsatasına saçmalığına kuran tokat yapıştırıyor."...çoğunluğa uyarsan seni dinden saptırılar ..."
şimdi anlatırmısın bu çoğunluğun islam ulemasının ittifakıyla ne alaka.?müctehid alimler sapıkmıdır ki bizi sapıtsın!?
neyse...
|