Değerli arkadaşım bu konuda ikimizde düşüncelerimizi söyledik. İsterseniz şöyle yapalım. Sizin ve benim bu konuda verdiğimiz hükümleri yazalım ve bu hükümden sonuç çıkaralım. Sonucuda herkez kendi nefsinde değerlendirsin. Siz, kur'an başka bir dile tam olarak, yani gerçek anlamını vererek çevrilmesi mümkün değildir diyorsunuz.
Bende diyorum ki, kur'an da geçen ayetlerin gerçek anlamı, başka bir dilde karşılığını verip, her dile çevrilebilir, çünkü ayetteki özellik dilde değil manasındadır.
Ben bu savımı açıklarken, beşerin yazdığı bir kitap tüm Dünya dillerine aynı anlamlarını verip çevriliyorsa ve insanlarda bunu anlıyorsa, tüm insanlık bu kitaplardan faydalanıp, doktor, mühendis oluyorsa, yani tüm insanlığa REHBER oluyorsa kendi dallarında, Bu kitap yani KUR'AN Allah katından tüm aleme geliyor sa, bu kitabın başka dillere tam olarak çevrilmediğini söylemek akla mantığa Kur'ana sığmaz diyorum.
Eğer sizin düşüncenizden yola çıkarsak, Allah gönderdiği rehberi yanlız Arapça bilenlerin tam anlayacağı şekilde göndermiş sonucunu çıkarmamız gerekiyor ki, rabbin böyle bir adalete sahip olması mümkün değildir. Hatırlayınız Allah ne diyordu? Ayetleri okuyup iyice düşünmüyormusunuz? Peki bu sözü yanlız Allah Araplaramı söylüyor dersiniz? Yoksa tüm aleme mi? Eğer tüm aleme diyorsanız, acaba Allah tüm aleme Arapça öğreninmi demek istiyor? Hani size kaldıramayacağınız yük yüklemem diyordu Rabbim?
Bu soruların cevabını herkez kendi nefsinde vermelidir. Allah gönderdiği rehberi acaba başka dillere tam olarak çevrilmesi mümkün olmayacak şekilde gönderir mi? Daha da ilginci, başka dile tam çevrilmeyen bir kitaptan ve Arapça öğrenemeyen bir insanıda Kur'andan hesaba çekermi? Gerçek doğruyu Rabbin huzurunda göreceğiz.
SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK |