Allahın kulu_ | 29 Ocak 2015 23:27 | Dikkat Eksikliği Tanılı Çocukların Öğretmenlerine Öneriler [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] Uzman Klinik Psikolog Göksu Telmaç - DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU Tanılı Çocukların Öğretmenlerine Öneriler
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu hakkında bilgi edinin ve öğrencilerinizde bu belirtileri gözlemlediğinizde ailelere bilgi veriniz. Pek çok anne baba çocuklarının durumlarına alışmışlardır ya da kişilik yapısı olduğunu düşünürler.
- Sınıfınızda dikkat tedavisi gören çocuklarınız için uzmanları ve ailesiyle haberleşme ve işbirliği içerisinde olun.
- Dikkat eksikliği hiperaktivite tanılı çocukların sizi zorlaması olasıdır. Ancak yine sizin ilgi ve desteğiniz ile tedavisinde, okul başarısında, kendine güveninde büyük ilerleme sağlayacağına inanın.
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanılı çocukların bulunduğu sınıflarda konular dikkatlice yapılandırılmalı, önemli noktalar açıkça belirlenmelidir.
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanılı öğrenciler için her ders planında fiziksel hareketler planlanmalıdır.(Kalemi açmak için kalkmak, yandaki sınıftan tebeşir almak, öğretmen masasını düzenlemek, çiçekleri sulamak, müdür yardımcısına not göndermek gibi).
- Okulunda yoğun olarak spora yönelmesi sağlanabilir.
- Bu çocukların yerinde duramama özellikleri nedeniyle öğretmenleri tarafından sıklıkla uyarılmaları istenmeyen bu davranışın pekiştirilmesine yol açar.
- Övgüyü ve cesaretlendirmeyi çok seven bu çocuklar, özellikle cesaretlendirme olmadığı zaman sinirlenirler.
- Anlamlı ve eğlenceli buldukları etkinliklere rahat yoğunlaşabildikleri için dersi eğlenceli hale getirmek önemlidir.
- Şakacı, eğlenceli ve sürprizlere açık olarak Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanılı çocukların ilgisini ve hevesini arttırabilirsiniz.
- Çocuğun çalışmaya isteyerek katılması ve çalışmadan hoşlanması önemli olduğu için, çalışmaların eğlenceli hale getirilmesine dikkat edilmelidir.
- Çocuklara bir şey öğretmek için onlarla konuştuğunuzda fiziksel olarak yakın olmak, uygun olan zamanlarda çocuğa dokunmak etkili olabilir.
- Sürekli göz teması kurarak bu çocukları daha kolay denetleyebilirsiniz. Bir göz atış çocuğu günlük hayallerden sınıf ortamına geri getirebilir.
- Onunla en iyi teması ve kontrolü sağlamak için masanızın önündeki en ön sıraya oturmasını sağlamak fayda sağlayacaktır.
- Görsel uyaranları çok iyi yakalarlar. Bu nedenle eğitim sisteminize görsel eklemeler yapabilirsiniz.
- Başlarını sık sık belaya soktukları için sürekli olumsuz geribildirimler alırlar. Olumlu davranışlarının vurgulanması, kendilerini etiketlemelerini engelleyecektir ve onlara güven verecektir.
- Sınavlarda ek zaman tanımalısınız.
- Sınavlarda yapacağı dikkat hatalarını azaltmak için sınav öncesi küçük hatırlatmalar yapabilirsiniz.
- Ödevlerini tam not ettiğinden emin olun.
- Sorumluluklar vererek iç disiplinini arttırabilirsiniz.
- Küçük yapışkanlar, yıldızlar vb. ödüller defterine özenini arttıracaktır.
- Talimat verirken aşağıdaki noktalara dikkat edin.
- Canlı açık bir dil kullanın, kısa konuşun.
- Her seferinde bir tek talimat verin.
- Konuşurken yüzünüz çocuğa dönük olsun.
- Çok duyuya hitap eden talimatlar vermeye çalışın.
- Mümkünse yapılmasını istediğiniz davranışı gösterin.
- Zaman zaman çocuğun talimatı anlayıp anlamadığını denetleyin ve gerekiyorsa talimatı tekrarlayın.
|