![]() |
BÖLGELERE GÖRE TARIM ÜRÜNLERİ(KPSS) Toplam 1 Eklenti bulunuyor. Hangi Bölgede Hangi Tarım Ürünü Yetişir? Marmara’da Yetişen Tarım Ürünleri Buğday, Ayçiçeği, Şeker pancarı, Tütün, Mısır, Pirinç, Şerbetçi otu, Zeytin, Dut, Meyve, Sebze Akdeniz’de Yetişen Tarım Ürünleri Buğday, Pirinç, Pamuk, Turunçgiller, Muz, Haşhaş ve Şeker pancarı, Zeytin ve Üzüm Güneydoğu Anadolu’da Yetişen Tarım Ürünleri Buğday, Arpa, Pamuk, Kırmızı Mercimek, Susam, Çeltik, Antep Fıstığı, Üzüm, Zeytin, Tütün, Sebze, Meyve Doğu Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Arpa, Buğday, Çavdar, Tütün, Şeker pancarı, Pamuk, Üzüm, Kayısı, Patates, Lahana, Kavun, Karpuz, Dut, Elma, Tahıl, Baklagil, Darı İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Ürünler Tahıl, Şeker pancarı, Elma, Armut, Sebze(baklagiller-fasulye, nohut, mercimek, bakla), Ayçiçeği, Badem, Patates Ege Bölgesinde Yetişen Ürünler Tütün, Zeytin, Üzüm, İncir, Pamuk, Turunçgiller, Pirinç, Sebze, Meyvelik Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler Mısır, Çeltik(Pirinç),Tütün, Çay, Ayçiçeği, Fındık, Turungiller(Portakal, Mandalina, Limon, greyfurt), Patates, Soğan-Sarımsak, Keten-Kenevir |
KPSS "Bölgelerin Tarım Ürünleri" Karadeniz’in Üretiminde 1.Sırada Olduğu Tarım Ürünleri Fındık Yıl boyu nem isteği yüksek olan bir tarım ürünüdür. Üretiminde %85 ile Karadeniz birinci %15 ile Marmara ikinci sıradadır. Karadeniz’in doğal olarak yetişen tek ürünüdür. Dünya üretiminde 660.000 ton ile Türkiye birinci sıradadır. Çay Cumhuriyetle birlikte Karadeniz’de yetiştirilmeye başlanmıştır. Trabzon’dan Artvin’e kadar yetiştirilir. Üretimin %100’ü Doğu Karadeniz’dedir. Doğu Karadeniz’de bol yağış ve toprak özelliği nedeniyle mikroklima olarak yetişir. |
Keten En fazla Karabük’te daha sonra Muş’ta yetiştirilir. Para kağıdı olarak bilinir. Üretim miktarı oldukça azdır Kenevir Batı Karadeniz’de Kastamonu ve Sinop çevresinde en fazla üretilir. Uyuşturucu madde yapılabildiği için üretimi devlet kontrolündedir. Her yıl üretim alanları bakanlar kurulu kararı ile belirlenir. Kontrollü üretileni tıpta kullanılmaktadır. Kivi Karadeniz’de 1990’lı yıllardan itibaren üretilmeye başlanmıştır. Kış ılıklığı istediğinden kıyı iklimlerinde yetişebilir. Üretiminde 18.200 ton ile Yalova birinci sıradadır. |
Marmara’nın Üretiminde 1.Sırada Olduğu Tarım Ürünleri Pirinç Akarsu boylarında sulak alanlarda yetişir. En fazla Trakya’da Meriç ve Ergene boylarında yetiştirilir. Bataklık alanlarda yetişmesi ne bağlı sıtma hastalığı yaymasından dolayı üretim alanları devlet kontrolündedir. Üretim tüketimi karşılayamadığı için ithalatı yapılır. Ayçiçeği Kalsimorfik topraklar üzerinde en iyi yetişir. Tekirdağ, Edirne çevresinde yoğun üretilir. Üretimin %75’i Ergene’den sağlanır. İl üretiminde birinci sırada ise Konya gelir |
Ege’nin Üretiminde 1.Sırada Olduğu Tarım Ürünleri Zeytin Kış ılıklığının olduğu Akdeniz iklim bölgelerinde yetişir. İki yılda bir yoğun ürün verir. Yağlık zeytin üretiminde Ege, sofralık zeytin üretiminde Marmara birinci sıradadır. En fazla üretimi Edremit Körfezi çevresindedir. Artvin Yusufeli çevresinde mikroklima olarak yetişir. Üzüm İklim seçiciliği oldukça az olduğundan Türkiye’nin her yerinde yetişir. Karadeniz’in doğusunda aşırı yağış ve güneşlenme azlığı nedeniyle kalitesi oldukça düşük olur. Üretiminde Manisa birinci sıradadır. Önemli bir ihraç ürünüdür. |
Haşhaş Uyuşturucu yapılabildiği için üretim devlet kontrolündedir. Tüm Dünya’da ekim alanları Birleşmiş Milletlerce belirlenir. Karadeniz’in doğusu dışında her yerde rahatlıkla yetişebilir. Ekimde Afyon birinci, Denizli ikinci sıradadır. Bolvadin’de bulunan Alkoloidler fabrikasında işlenir. |
Tütün İklim değil toprak seçiciliği vardır. Kıraç toprakları sever. İç Anadolu dışında tüm bölgelerde üretilebilir. Manisa üretiminde birinci sıradadır. Kalitesinin korunması nedeniyle üretimi devlet kontrolündedir. İncir Kış ılıklığı istediğinden dolayı en fazla kıyılarda yetiştirilir. En fazla aydın çevresinde tarımı yapılır. Dünya üretiminde Türkiye birinci sıradır. |
Akdeniz’in Üretiminde 1.Sırada Olduğu Tarım Ürünleri Gül %90 oranında Isparta çevresinde üretilir. Son yıllarda Ege ve Marmara’da üretilmeye başlanmıştır. Kozmetik sanayisinde ve gıda sanayisinde kullanılır. Muz Üretiminin %100’ü Akdeniz’de gerçekleşir. Kış ılıklığı ve rüzgarsız ortamları sever. Alanya’dan Hatay Samandağ’a kadar olan kıyı şeridinde yetişir. Üretim ihtiyacı karşılayamadığı için ithal edilir. Akdeniz’de mikroklima alanda üretilir. |
Yer Fıstığı Akdeniz’de Adana ve Osmaniye çevrelerinde üretilir. Kuruyemiş olarak tüketilir. Yağ elde edilir. Turunçgiller Portakal, mandalina, greyfurt ve limonun ortak adıdır. Kış ılıklığı ister. %89 oranında Akdeniz’de üretilir. Rize çevresinde fön rüzgarına bağlı mikroklima alanda yetişir. Mısır Karadeniz dışındaki alanlarda sulama ile yetişir. Akdeniz’de %45, Karadeniz’de %25 oranında üretilir. Karadeniz’de iç tüketimi fazla olduğundan ticari üretimi Akdeniz’dedir. Güneydoğu Anadolu’da GAP ile birlikte üretimi artmıştır. |
Sebzeler Domates, biber, patlıcan, kabak, ıspanak gibi ürünlerin genel adıdır. Sulama ile yetiştirilen ürünlerdir. Akdeniz birinci, ege ikinci Marmara üçüncü sıradadır. Bir yöredeki üretim oranının artması sulama ile mümkündür. En geri kaldığı yer Doğu Anadolu’dur. |
SAAT: 14:58 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.