|
Konu Kimliği: Konu Sahibi AŞK'ÜL İSLAM,Açılış Tarihi: 21 Şubat 2009 (17:36), Konuya Son Cevap : 28 Eylül 2018 (10:10). Konuya 16 Mesaj yazıldı |
| LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme |
21 Şubat 2009, 17:36 | Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 38 Üyelik T.:
30Haziran 2007 | HAYALİMDEKİ CAMİ !... HAYALİMDEKİ CAMİ !... .....Ben bir cami hayal ediyorum. Hepimizi her yönüyle kucaklayan. Bana, ben olarak hitabeden. Salt bir mabed olma yanında, "İslâm" kelimesinin ifade ettiği mana genişliğinde sosyal pratikleri de olan bir cami. Bir tatil günü evdeyim. Okula giden çocuklardan birisi kütüphaneye gitmek istiyor. Küçük kardeşini, ağabeyini ve annelerini de alarak, hep birlikte camiye gitmeliyiz. Ağabeyleri, caminin halı sahasına veya kapalı spor salonuna gitmek için eşofmanlarını alıp ayrılırken, öbür kardeşi caminin kütüphanesine, biz de annesiyle birlikte en küçüklerinin elinden tutarak çocuk bahçesine doğru ilerlemeliyiz. Onların neşeli ve çocuksu oyunlarında bizler de çocukluk günlerimizin anılarını tatlı tatlı canlandırırken, namaz vakti olunca, caminin mescid kısmına geçip hep birlikte ibadetimizi, cemaatle yapmalıyız. Allah'a kullukvazifemizi yerine getirmenin huzuru içerisinde mescitten çıkıp, şef garsonların itina ile servis yaptıkları lokanta kısmına geçmeliyiz. Ailece hep birlikte yemeğimizi yiyip meşrubatlarımızı ferah bir ortamda içtikten sonra caminin market kısmından gerekli ihtiyaçlarımızı alarak evimize dönmeliyiz. Evden ayrılıp başka bir il veya ilçeye gittiğim zaman öncelikle camiyi arayıp bulmalıyım. Zira o caminin, temiz ve huzurlu misafirhanesinde kalıp, lokantasında yemeğimi yiyip, çay salonunda çayımı içmeli, bu arada yeni dostluklar kurmalıyım. Sonra da odama çıkıp, ılık bir duşla yol yorgunluğunu üzerimden atmış bir vaziyette kendimi kuşlar gibi hafif hissederek daha ezan okunmadan camiye girip ön saflarda yerimi almalıyım. İş görüşmelerimi caminin uygun salonlarında yaparak, gerekli takipleri yaptıktan sonra geri dönerken de; "Piyasaya göre oldukça ucuz. Verilen hizmet ve konfor gayet iyi. Üstelik huzur içindeydim ve oldukça da rahat ettim." düşüncesiyle evime gelmeliyim. Her namaz vaktinde ben camiye koşmalıyım. Orada namazımı kılıp, caminin çok amaçlı salonunda konferanslar, paneller, sergiler izlemeliyim. Yine o caminin salonunda yapılan düğünlerde, mahallemin mürüvete eren ailelerinin sevinçlerine ortak olmalıyım. Dünya evine camiden girilmeli ve hep birlikte camide hoşça vakit geçirip eğlenebilmeliyiz. Oturma salonunda sohbet etmeli, günlük gazeteleri okumalı, konuşmalı, dertleşmeli, ülkemi ve dünyayı izlemeliyim. Sevinçlere ortak olmalı, üzüntüleri paylaşmalıyım. Yardımlaşma sandığına üye olup, ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilmeliyim. İktisat sandığına üye olup, elimdeki parayı ve sermayeyi işletmeli, gerçek manada kârına da, zararına da ortak olmalıyım. Yani cami. beni her yönüyle kucaklamalı. Günün şartlarına göre benim meşru olan her türlü ihtiyaçlarıma cevap vermeli. Benim hayatıma girmeli. İşte ben o zaman, camide ibadet edememekten, cemaatten ayrı kalmaktan, kıldığım her namazdan 27 derece daha fazla sevap alamamaktan kurtulmalıyım. Camiden bir vakit ayrı kaldığım zaman gönülden muzdarip olmalıyım. İşte bu şartlarda geniş düşünen, İslâm'ın özünü kavrayan, dinimizin esaslarını ve müsamaha sınırlarını bilen, birinci hedefi insanlara hizmet etmek olan, kapasitesi de buna müsait bir kardeşimiz bu caminin imamı, müezzini olmalı. Bu camiyi imam yönetmeli, namazları o kıldırmalı, hutbeleri o okumalı. Cemaatini vaazlarıyla o yönlendirmeli ve bilgilendirmeli. O yerde, en saygın ve örnek insan onlar olmalı. Tekrar ben düşünüyorum ki; bugün hangi imam veya müezzin kardeşim cemaatinin azlığından şikayet ediyorsa, şu veya bu sebeple halinden memnun değilse, kendisini bu caminin imamı veya müezzini olmaya hazırlamalı. Hangi mimar, mühendis, tekniker arkadaşım böyle bir camiyi özlüyorsa, hatta daha iyisini düşünüyorsa, projelerini hazırlamalı. Yine hangi ekonomist, pazarlamacı,psikolog, işletmeci vs.bu camiyi, hatta daha güzelini düşünüyorsa, plânlarını hazırlamalıdır...Ben de bir cemaat olarak, hayalimdeki bu caminin gerçek olacağı günü iştiyakla bekliyorum. O bizi her yönüyle kucaklayacak, şefkatle okşayacak, mutlu bir yüzle Huzuru İlâhî'ye çıkmamıza vesile olacaktır Ahmet Onay (Dini Yayınlar Dairesi Başkan Vekili) *Bu yazı Diyanet Aylık Dergi Kasım 1993, 35. sayıdan alınmıştır.... |
Konu Sahibi AŞK'ÜL İSLAM 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir | |||||
Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi |
İnsana Tapmanın Kuranı Kerimdeki Karşılığı | Kur'ân-ı Kerim Genel | Medineweb | 1 | 2883 | 01 Ocak 2013 16:58 |
Muhammed ve İnançlılar / Röportaj | Anket'ler-Röportaj'lar | EyMeN&TaLhA | 1 | 2759 | 02 Kasım 2010 01:14 |
Ebuzerr / (Ali Şeriati) | Ashab-Kiram(r.a) | Mihrinaz | 5 | 4950 | 16 Temmuz 2010 01:33 |
BAKMAK YETMEZ.... | Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler | Mihrinaz | 4 | 2224 | 24 Nisan 2010 15:15 |
İN'SANLARDAN... | Serbest Kürsü | Beytül Ahzan | 3 | 2224 | 02 Mart 2010 22:27 |
06 Kasım 2010, 23:27 | Mesaj No:2 |
adana merkez sakıp sabancı camii tam olmasada buna yakın yıllar önce bi sabah namazını orda kılmak nasip oldu kütüphanesi,bahcesi ile çok hoş bi yer tam arkasından seyhan veya ceyhan nehirlerinden birininde akması cabası herkes gitmek nasip etsin İNŞALLAH oraya hiç unutmuyorum sabah namazı kılarken caminin içinde serçeler ve güvercinler uçuyodu tepemizde sanki bize eşlik edercesine.....
__________________ her şeyin bir zamanı vardır sadece sabret.... | |
06 Kasım 2010, 23:48 | Mesaj No:3 |
Medineweb Site Yöneticisi Durumu: Medine No : 1 Üyelik T.:
14Haziran 2007 |
yeryüzü mescittir bize...bazen kubadaki altı hasır üstü yaprak..bazen duvarı çamur üstü açık..bazen ranunadaki gibi duvarsız tavansız.. çok mu önemli sizce? mescidi nebi ,ashabı süffe,tek odalar,yatakhane, yemekhane,sohbethane,fikirhane,zikirhane... asrımızın camileri gibi, buz gibi soğuk olmasın dermişim.altı toprak üstü yaprak olsun ama muttakiler mekanı olsun isterdim. namaz kıl dağıl.istemiyorum böyle camii..caminiz medreseniz okulunuz istişare yeriniz fukaraları tesbit etme mekanınız hastaları ziyaret alanınız ise orasına camii denilir.. bana göre içindekiler odun değilse,her camii hayalimizdekidir.. |
06 Kasım 2010, 23:55 | Mesaj No:4 | |
Alıntı:
ama yukardaki yazıdakilerin olmasıda fena olmazmı yani ne bileyim caminin küçükte olsa bi kütüphanesi gelen insanların sohbet edeceği küçük bi çay ocağı bence güzel olur yani bazı insanalrı camiye ceker bana göre
__________________ her şeyin bir zamanı vardır sadece sabret.... | ||
07 Kasım 2010, 00:01 | Mesaj No:6 |
abi burdan böle bi mana çıkaracağın hiç aklıma gelmemişti aşk olsun uzgn
07 Kasım 2010, 00:05 | Mesaj No:7 |
14Haziran 2007 |
kızma tamam ama tarafımdan denenmiştir... köyde iken sabah kahvaltısı çay verdiğim dönemlerde cemaat full idi...bi ara ara verdim sinek avlamaya başladım... sordum neden gelmiyorsunuz siz ? kahvaltı ver geliriz dediler... |
07 Kasım 2010, 00:07 | Mesaj No:8 |
abi öle kuru kuru verirsen olmaz yanında bide katık olarak onların ilgisini çekecek sohbetler verseydin bide öle deneseydin
07 Kasım 2010, 00:12 | Mesaj No:9 | |
Alıntı:
bizim amacımız camiye gelmiyenleri cekmek yani namaz kılmayanları camiye getirtmek gerci bazı insanalra ne kadar söz yemek çay verrsende yine gelmezlerde neyse
__________________ her şeyin bir zamanı vardır sadece sabret.... | ||
07 Kasım 2010, 00:25 | Mesaj No:10 |
14Haziran 2007 |
valla ben babalardan ümit kestim,onları camiye çekmek masraflıdır ben 7 yaşlarında çocukları alıyorum,çukulata ile geçinip gidiyoruz.hemde kalıcı oluyor |
Konuyu Toplam 4 Kişi okuyor. (0 Üye ve 4 Misafir) | |