Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Hafta'nın Misafiri (https://www.forum.medineweb.net/111-haftanin-misafiri)
-   -   38.Haftanın Misafiri sevginin_bedeli (https://www.forum.medineweb.net/haftanin-misafiri/16227-38haftanin-misafiri-sevginin_bedeli.html)

Yitiksevda 06 Eylül 2009 17:16

38.Haftanın Misafiri sevginin_bedeli

Medineweb yönetiminin istişareleri sonucu SevgininBedeli kardeşimiz haftanın misafiri seçilmiştir.Kendisine özele girmeden sorularınızı sorabilirsiniz.

İlk soruyu kardeşime ben sorayım kendinizi biraz tanıtırmısınız Ne işle meşkulsünüz İslami ilimler bazında ne tür bir birikiminiz mevcut:

KuM TaNeSi 06 Eylül 2009 17:41

RE: 38.Haftanın Misafiri sevginin_bedeli

konukluğunuz hayırlı olsun sevginin_bedeli kadeşim...

tüm misafirlerimizin de zevkle cevapladığı pişmaniye tadında sorularımı sizede yöneltmek isterim

insanlarla iletişiminiz nasıldır?

güler yüzlü müsünüz?

ağlar mısınız? ağlarsanız neden?

hiç unutamadığınız en kötü gününüz?

hiç unutamadığınız en mutlu gününüz?

mutluluk sizin için ne ifade ediyor?

kimler için nelerden vazgeçersiniz taviz verirsiniz?

hayat felsefeniz nedir?

iki yolunuz var birincisi kariyer ikincisi aşk ?hangisini seçerdiniz?

yaptığınız en büyük çılgınlık?

Hayatı Bir resimle anlatmanız istenseydi Ne cizerdiniz ?

Hiç gün batımını izlediniz mi? Her güneşin batışında ömrünüzden bir günün gidişi sizi üzüyor mu?

Hayatta en cok kıymet verdiğiniz?

bi şeyle uğraşmaktan ne zaman vazgeçersiniz?

size göre sevgi

size göre macera

size göre hayal

size göre kardes

size göre dost

size göre aile

size göre eş

size göre hayat..

size göre insan

size göre özlem

sizegöre hasret

size göre beklemek

size göre gitmek

size göre mutluluk

size göre endişe

size göre özgürlük

bi gün herşeyi bırakıp kaçmak isteseniz nereye gidersiniz?

(-) ler (+) ları hep götürür mü?

sonuna kadar dayanır mısınız yoksa hemen mi pes edersiniz?

ölmeden önce yapmam gerek dediğiniz bişe var mı?

ne tarz müzikler dinlersiniz?

forumda sizi en mutlu eden olay?

forumda sizi en çok üzen olay?

hayat size ne öğretti?

hayatınızda illa yapın dediğin bişe var mı bize?

son olarak KuM TaNeSİ?

kolay gelsin...

kurtmehmet 06 Eylül 2009 17:42

Misafirliğin hayırlı olsun rahat gecer inşallah

KARAKÖSE 06 Eylül 2009 18:30

Sizce İnsan kimdir? insanı var eden şey nedir?, onu diğer canlılardan ayıran özelliği nasıl bulunabilir? insan düşünen bir canlımıdır, politik bir canlımıdır, isyankar bir canlımıdır, taklit eden bir canlımıdır? yoksa itaat eden bir canlımıdır yada başka bir şey mi?. peki bunlardan hangisi doğru olandır. yanlız sizden ezbere cevap vermemenizi rica edeceğim, bana klasik cevaplar vermeyin.

Adınıza sevginin bedeli demişsiniz, sevgi her derde derman sihirli bir ilaçmıdır? yoksa bu bir yanılgımıdır? eğer sevgi her şeyi çözer diyorsanız, düşünsel çatışmalar, kültür çatışmaları yada inanç çatışmalarını çözmeye neden gücü yetmiyor? sizce sevgi adaleti mahkum edebilirmi?

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 08:19

selamun alyeküm arkadaşlar. bu haftanın misafiri olarak beni ağırlamanız beni gerçekten çok onore etmiştir. bundan büyük şeref duyuyorum. inşaallah hayırlı geçecek bir hafta olur bizim için.
bu arada sorularınız gelmeye başlamış bile. herşeyden önce şunu belirtmeliyim ki bana göre insanın ilmi oldukça cüz'i (kısıtlı)dir. dolayısıyla sorduğunuz sorulara vereceğim cevaplardaki yanlışlıklar hatalar tamamiyle (ilmimin/bilgimin azlığı nedeniyle) bana aaittir. doğru ve güzel olan herşey ise rabbimindir (rabbimin lütfudür)

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 08:28

Alıntı:

YitikSevda Üyemizden Alıntı
Medineweb yönetiminin istişareleri sonucu SevgininBedeli kardeşimiz haftanın misafiri seçilmiştir.Kendisine özele girmeden sorularınızı sorabilirsiniz.

İlk soruyu kardeşime ben sorayım kendinizi biraz tanıtırmısınız Ne işle meşkulsünüz İslami ilimler bazında ne tür bir birikiminiz mevcut:

bismihi teala.
ben bir kamu kurumunda idareci olarak çalışan orta yaşlarda evli ve üç çucuğa eşimle beraber ebeveynlik yapmaktayım. eğer kızmazsanız ismimi belirtmek istemiyorum. ama bunu telafi etmek amacıyla hem allahı hatırlatan hem de abd oluşumuzu hatırlatan anlamında abdullah diyebilirsiniz.

islami ilimler bazındaki birikimimin gün geçtikçe/ bilgiye ulaştıkça ne kadar da az ve yetersiz olduğunu öğreniyorum. ancak şunu belirtmeliyim ki; rabbimin kelamını arı duru öğrenmeye çalışıyorum bu anlamda temel kaynağım kur'an-ı kerimdir. hadisler ise vahye ters düşmediği/ vahiy süzgecinden geçtiği sürece benim için çokçok önemlidir.

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 09:00

Alıntı:

kıyameri Üyemizden Alıntı
değerli kardeşim sevginin bedeli medineweb ailesine misafir olarak seçilmiş sin misafirliğinin hayırlı paylaşımlara ve dostluklara vesile olmasını diliyorum.

1-müslümanlar olarak yeniden toplumsal inşa sürecinde neler yapılmalıdır.
2-çok çeşitli fikirlere ve gruplara ayrılan ümmetin vahdeti hakında neler söylemek istersiniz.

şimdilik bu kadar saygılar.

allah razı olsun güzel temennilerinizden dolayı.

1-müslümanlar olarak yeniden toplumsal inşa sürecinde neler yapılmalıdır.

herşeyden önce islamı sahih bir şekilde öğrenmeliyiz. çünkü insanlara dolayısıyla topluma ulaşabilmek ya da birşeyleri ulaştırabilmek için kendimizin bir sermayemizin olması gerekir. ancak bu sermayenin de sahih olması şarttır. bu anlamda islam tarihi boyunca kuran okunmuş anlaşılmaya çalışılmış/ kimi zaman doğru anlaşılmış ama kimi zaman da yanlış ya da eksik anlaşılmıştır.
bize düşen günümüz şartlarında kuranı doğru okumak/anlamak ve toplumsal inşa sürecinde vahyi temel harç olarak kullanmaktır.
bunun anlamı şudur; 1400 yıl önceki sosyal, ekonomik, kültürel, ahlaki çöküntü içindeki insanlardan resulün eliyle vahyi bir toplum meydana geldi. bugün de yaşamakta olduğumuz problemleri ancak vahy ile düzeltebiliriz.
şekilsel olarak değil muhteva olarak aasrı saadeti günümüze taşımalıyız...

2-çok çeşitli fikirlere ve gruplara ayrılan ümmetin vahdeti hakında neler söylemek istersiniz.

insan düşünelbilen varlıktır. ancak basma kalıp düşünen değildir. dolayısıyla halihazırda dünya üzerinde 6-7 milyar insan yaşıyorsa eğer, 6-7 farklı düşünen insan var demektir.fikirlerin çeşit çeşit olması, insanların aynı ümmet içinde -aynı aile içinde- dahi gruplara ayrılması kadar doğal bir şey yoktur. ancak bizler müslümanlar olarak ortak noktalarımız belirlemeliyiz. şöyleki; yüce rabbimiz kuranı kerimde ehli kitaba şöyle sesleniyor:

De ki: “Ey kitap ehli! Bizimle sizin aranızda ortak bir söze gelin: Yalnız Allah’a ibadet edelim. Ona hiçbir şeyi ortak koşmayalım. Allah’ı bırakıp da kimimiz kimimizi ilah edinmesin.” Eğer onlar yine yüz çevirirlerse, deyin ki: “Şahit olun, biz müslümanlarız. Âl-i İmrân 64
bu ayete dikkatle baktığımızda kendimize de bir pay çıkarabiliriz. elbette hz. peygamberin vefatından bu yana kuranı okuyan herkes aynı şeyi anlamamıştır.
bu durum bugün de aynen devam etmektedir. bizler hiçbir grubtan/cemaatten/ yapıdan/fırkadan bu anlamda bizimle aynı düşünmeye zorlayamayız. durum bu olunca insanlara farklılıklarından/farklı düşünmelerinden dolayı asla kötü davranmamalıyız. doğru bildiklerimizi en güzel şekilde ve yumuşak huylulukla insanlara aktarmaya gayret etmeliyiz. yani farklı düşünebilir, çeşitli fikirlere sahip olabilir ve farklı gruplara ayrılmış olsak da bizler herşeyden önce insan olmamız ve artı değer olarak müslüman olmamız hasebiyle birlikte yaşamayı/ höşgürülü davranmayı ve moda deyim ile ötekiyi kabul etmeliyiz. o zaman belki farklılıklarımızla bir birliktelik sağlayabiliriz.

şunu da unutmamalıyız ki; vahy dışında sahip olduğumuz ve kesin doğru olarak bildiğimiz bilgiler -buna deneylerle sabit olmuş bilgilerde dahil- birgün yanlışlanabilir.

namzet davadar 07 Eylül 2009 09:36

misafirliğiniz hayırlı olsun hayr"a vesile olsun.inş

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 09:36

konukluğunuz hayırlı olsun sevginin_bedeli kadeşim...

teşekkür ederim. allah arzı olsun..

tüm misafirlerimizin de zevkle cevapladığı pişmaniye tadında sorularımı sizede yöneltmek isterim

buyurun lütfen!

insanlarla iletişiminiz nasıldır?
çok iyi olduğunu düşünüyorum. inş. yanılmıyorumdur.

güler yüzlü müsünüz?
kesinlikle evet.

ağlar mısınız? ağlarsanız neden?
evet zaman zaman ağlarım. ağlama hususunda benim için ölüm çok etkilidir.ölen biri olduğunda hep hüzünlenir, eğer ölen bir yakınım ise mutlaka ağlarım.

hiç unutamadığınız en kötü gününüz?
hatırlamak istemiyorum.

hiç unutamadığınız en mutlu gününüz?
evlendiğim gün.

mutluluk sizin için ne ifade ediyor?
paylaşmayı.

kimler için nelerden vazgeçersiniz taviz verirsiniz?
kim olduğu önemli değil karşımdaki için eğer daha hayırlı olduğuna inanıyorsam aksine olan herşeyden vazgeçmeye çalışırım.

hayat felsefeniz nedir?
eğer hayatı paylaşırsam hayattan zevk alırım. tersi bir durumu hiç sevmem

iki yolunuz var birincisi kariyer ikincisi aşk ?hangisini seçerdiniz?
ikisini bir arada götürsek nasıl olur?

yaptığınız en büyük çılgınlık?
asla kimseyla paylaşmam bunu.

Hayatı Bir resimle anlatmanız istenseydi Ne cizerdiniz ?
gözü yaşlı, yüzü kir içinde bir lokma ekmeği yemeye çalışan bir çocuk çizerdim

Hiç gün batımını izlediniz mi? Her güneşin batışında ömrünüzden bir günün gidişi sizi üzüyor mu?
evet gün batımını izledim hem de çok. insan sonsuz yaşamak ister dolayısıyla ömrümden giden her gün beni gerçekten çok üzüyor...

Hayatta en cok kıymet verdiğiniz?
insanca bir yaşam ama herkes için...

bi şeyle uğraşmaktan ne zaman vazgeçersiniz?
sanırım yanlış yaptığımı anladığımda.

size göre sevgi
bu soru bana sorulmamalıydı. değil mi ama sevgi zaten benim...gülümseyen000gülümseyen000

size göre macera
değişiklik. mesela buz gibi bir nehire 15-20 metreden atlamak.

size göre hayal
hayaller bana göre her zaman gerçeklerin gerisinden gelir.
hadi bir de örnek vereyim. 11 eylül öncesinde derin darbe diye bir film yapılmıştı. o filmde dünya ticaret merkesi hariç wevyorktaki herşey yok olmuştu. anca şimdi o iki kulenin yerinde yeller esiyor....

size göre kardes
mutlaka olması gereken

size göre dost
herşeyini paylaşabilen.

size göre aile
hayatın en tatlı yanı

size göre eş
herşeyden önce insan ve dost ama dosttan çokçok daha yakınım

size göre hayat..
elimizde eriyen kar.

size göre insan
eşrefi mahlukat

size göre özlem
ulaşamadığım herkes ve herşey

sizegöre hasret
inanıyorum ki bir gün bitecek

size göre beklemek
en sıkıcı durum

size göre gitmek
çıktığın kapıyı çarparak gitme ki, döndüğünde açabilesin.

size göre mutluluk
paylaşmak

size göre endişe
sonucu kestirememek

size göre özgürlük
insanca yaşamanın ilk şartı

bi gün herşeyi bırakıp kaçmak isteseniz nereye gidersiniz?
cennete

(-) ler (+) ları hep götürür mü?
hayır ne münasebet çoktan seçmeli test mi yapıyoruz?...

sonuna kadar dayanır mısınız yoksa hemen mi pes edersiniz?
kararlılık güzeldir.

ölmeden önce yapmam gerek dediğiniz bişe var mı?
evet var. hakkına girdiğim insanlardan helallik almak...

ne tarz müzikler dinlersiniz?
genelde halk müziği ve hareketli oyun havaları...

forumda sizi en mutlu eden olay?
forumda daha çok yeniyim

forumda sizi en çok üzen olay?
etnik köken ile ilgili anlamsız ve sonuçsuz tatışmalar

hayat size ne öğretti?
aslında çok şey öğretti; her insanın insan olarak değerli olduğunu, aynı zamanda ortalıkta insan diye gezinen birçoklarının insanlık vasfını kaybettiğini, her doğru bildiğinin bir gün yanlışolabileceğini... vs.vs

hayatınızda illa yapın dediğin bişe var mı bize?
evet kuranı çok okuyalım ama her okuduğumuzda adeta ilk kez okuyormuşçasına...

son olarak KuM TaNeSİ?
kum tanesi bilmem ki ne diyeyim. allah ecrini versin...
kolay gelsin...
teşekkürler...

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 09:37

Alıntı:

namzet davadar Üyemizden Alıntı
misafirliğiniz hayırlı olsun hayr"a vesile olsun.inş

teşekkür ederim allah razı olsun kardeşim

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 09:39

Alıntı:

kurtmehmet Üyemizden Alıntı
Misafirliğin hayırlı olsun rahat gecer inşallah

teşekkür ederim allah razı olsun. misafirlikte insan umduğunu değil bulduğunu yermiş. dolayısıyla hiçbir zaman misafirlik durumu evdeki kadar rahat olmaz.Ağzı-Açık000Ağzı-Açık000

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 10:05

Alıntı:

Algı Bilgelik Üyemizden Alıntı
Sizce İnsan kimdir? insanı var eden şey nedir?, onu diğer canlılardan ayıran özelliği nasıl bulunabilir? insan düşünen bir canlımıdır, politik bir canlımıdır, isyankar bir canlımıdır, taklit eden bir canlımıdır? yoksa itaat eden bir canlımıdır yada başka bir şey mi?. peki bunlardan hangisi doğru olandır. yanlız sizden ezbere cevap vermemenizi rica edeceğim, bana klasik cevaplar vermeyin.

Adınıza sevginin bedeli demişsiniz, sevgi her derde derman sihirli bir ilaçmıdır? yoksa bu bir yanılgımıdır? eğer sevgi her şeyi çözer diyorsanız, düşünsel çatışmalar, kültür çatışmaları yada inanç çatışmalarını çözmeye neden gücü yetmiyor? sizce sevgi adaleti mahkum edebilirmi?

siz her ne kadar ezbere cevap vermeyin diyerek zihinsel yapımı dümura uğrattıysanız da en başta belirttiğim husus -öğrendikçe bilgimin az/kısır/ve kıt olduğu-çerçevesinde sorularınızı yanıtlamaya çalışayım.

ayrıca madem ezbere yanıt vermemi istemiyorsunuz, sorunuzun başına koyduğunuz SİZCE sözcüğü sizin için ne ifade ediyor? açıklar mısınız.

Sizce İnsan kimdir? insanı var eden şey nedir?
allahın yeryüzüne halife olarak atadığı varlık/adem. insanı var eden allahtır.bütün evreni yaratan yoktan vareden allah.

onu diğer canlılardan ayıran özelliği nasıl bulunabilir?
insanı diğer canlılardan ayıran temel özellik isimlendirebilme yetisinin olmasıdır. sanırım bunun içinde senin istediğin cevap vardır.

insan düşünen bir canlımıdır, politik bir canlımıdır, isyankar bir canlımıdır, taklit eden bir canlımıdır? yoksa itaat eden bir canlımıdır yada başka bir şey mi?. peki bunlardan hangisi doğru olandır.

eğer seçenek vermiş olsaydınız ve bunlardan bir şık ta hepsi olsaydı kesinlikle ben o şıkkı işaretlerdim. çünkü insan yaratılış itibari ile kozmik bir yapıya sahiptir. düşünür, düşündüğünü yapar -orijinaldir-, taklit eder, isyan ya da itaat eder...
insanı tam anlamıyla çözen varsa beri gelsin...

Adınıza sevginin bedeli demişsiniz, sevgi her derde derman sihirli bir ilaçmıdır? yoksa bu bir yanılgımıdır?

bana göre sevgi ne sihirli bir ilaç ne de bir yanılgıdır. sevgi sınırlanamayan, paylaşıldıkça çoğalan ve anlam ifade eden, yaşamı cehennemden cennet doğru sürükleyen - bana göre- olmazsa olmazımızdır.

eğer sevgi her şeyi çözer diyorsanız, düşünsel çatışmalar, kültür çatışmaları yada inanç çatışmalarını çözmeye neden gücü yetmiyor?

sevginin herşeyi çözdüğünü söylemedim ancak şunu söyleyebilirim: eğer sevgi olmazsa düşünsel/kültürel/inançsal/etnik/ailevi...vs.vs. hiçbir çatışmayı çözemezsiniz.

sizce sevgi adaleti mahkum edebilirmi?
evet olabilir ama temennim adaletin üstün gelmesidir..

KuM TaNeSi 07 Eylül 2009 10:15

Alıntı:

son olarak KuM TaNeSİ?
kum tanesi olmayı hiç tercih etmem, ondansa kaya olayı yeğlerim.
bu sorudan anladığın bu muydu???düşünceli000

FECR 07 Eylül 2009 10:15

Misafirliğiniz hayırlı olsun

-Kur'an'la irtibatınız nasıl?
-Kur'an tek kaynak mı yoksa temel kaynak mı?,Kur'an dışındaki kaynaklara bakış açınız nedir?
-Kur'an-sünnet-hadis ilişkisi düşüncenizde nasıl oturuyor?

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 10:18

Alıntı:

KuM TaNeSi Üyemizden Alıntı
Alıntı:

son olarak KuM TaNeSİ?
kum tanesi olmayı hiç tercih etmem, ondansa kaya olayı yeğlerim.
bu sorudan anladığın bu muydu???düşünceli000

sorudan ne anladığımdan çok verdiğim cevabın sizin rumuzunuzla asla bir alakası yoktur. eğer o şekilde anlaşıldıysam özür dilerim. ben sadece bir kum tanesini dğerlendirdim...
not o soruya verdiğim cevabı inşallah değiştireceğim...

KuM TaNeSi 07 Eylül 2009 10:21

:)

tahmin etmiştim..bu benle alakalı bir soru...sfhfgshsfhsgh
(aramızda kalsın en çok merak ettiğim bu sorunun cevabı oluyor nedensegülümseyen000)

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 10:25

Alıntı:

:)

tahmin etmiştim..bu benle alakalı bir soru...sfhfgshsfhsgh
(aramızda kalsın en çok merak ettiğim bu sorunun cevabı oluyor nedensegülümseyen000)

Ağzı-Açık000
beni güldürdün allah da seni güldürsün kardeşim

KuM TaNeSi 07 Eylül 2009 10:30

öyle ama napim..gülümseyen000

insanların hakkımda ne düşündüklerini hep bilmek istemişimdir...olumlu...olumsuz...
sen olsan merak etmezmiydin?

mesela bana sorsan sana göre sevginin_bedeli diye;

cevabım...ilk başta itici gelmişti ama sonrada sevdim kendisini...iyi yürekli birine benziyor...derdim....sfhfgshsfhsgh

KuM TaNeSi 07 Eylül 2009 10:31

Alıntı:

son olarak KuM TaNeSİ?
kum tanesi bilmem ki ne diyeyim. allah ecrini versin...
amin seninde....kimseye-söyleme000

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 10:37

Alıntı:

FECR Üyemizden Alıntı
Misafirliğiniz hayırlı olsun

-Kur'an'la irtibatınız nasıl?
-Kur'an tek kaynak mı yoksa temel kaynak mı?,Kur'an dışındaki kaynaklara bakış açınız nedir?
-Kur'an-sünnet-hadis ilişkisi düşüncenizde nasıl oturuyor?

kuranla irtibatımın hiçbir şekilde aksamasın istemem. inş. böyle birşeyi yaşamam
bu anlamda kuran ile ilgili yapılan araştırmları da takib etmeye çalışırım.

kuran tek temel kaynaktır. kuran dışındaki kaynakları kurana arz ederim eğer vahy süzgecine uygunsa reddetmem faydalanırım. bu noktada tekrar etmeliyim ki vahyi bilgi dışındaki tüm bilgiler yanlışlanabilir.

içimizden biri -insan- olan peygamberin örnekliği kuranın ayaklı halidir. hadis/ sünnet konusunda da yükarıdaki gibi vahyi esas alırım. takdir edersiniz ki allah resulü vahye muhalif söz ve davranış göstermemiştir.
sanırım kendimi ifade edebildim...

sevginin_bedeli 07 Eylül 2009 10:38

Alıntı:

insanların hakkımda ne düşündüklerini hep bilmek istemişimdir...olumlu...olumsuz...

cevabım...ilk başta itici gelmişti ama sonrada sevdim kendisini...iyi yürekli birine benziyor...derdim....sfhfgshsfhsgh

güzel iltifatlarınız için teşekkür ederim.

KuM TaNeSi 07 Eylül 2009 10:40

Alıntı:

sevginin_bedeli Üyemizden Alıntı
Alıntı:

güzel iltifatlarınız için teşekkür ederim.

iltifattan hiç hoşlanmam...tamamen hakkında düşündüklerim bu yönde...;)

KARAKÖSE 07 Eylül 2009 20:22

Bir önceki sorumda sizce diye başlamamın sebebi, miras aldığınız düşüncelere göre değil, kendi edindiğiniz fikirler ve inançlar ışığında cevap vermenizi istememdendi.

Sizce neden İbrahim(a.s) bir put yapıcısının evinde büyümüştür.
Neden Musa(a.s) Firavun un sarayında büyümüştür.
Neden Dünya zevklerini red eden Buda bir kralıkta büyümüştür.
Neden Dünyadan kaçan Lao Tzu aristokrat bir ailedendir.
Neden Tolstoy Feodalizmin kalbinden çıkan bir çiftlik sahibidir.
Neden Komunizmi savunan Engels kapitalist bir ailedendir.
Neden Komünist Castro zengin bir ziraatçinin oğludur.
Kısacası herşey yada herkes düşmanını koynundamı besler, bu bir doğa kanunumudur. neden böyledir?
Eğer bu bir doğa kanunu ise İslamı mekke müşriklerinin içinde büyüyen biri tebliğ etti, o zaman islam toplumunun içinden çıkan biride onu yaralayacaktır dersek doğru söylemiş olurmuyuz.

Yitiksevda 07 Eylül 2009 23:37

Hayırlı olsun değerli kardeşim İnşaallah hep birlikte Hakka Şahidlik edebilen Peygamberler salihler şehitler sıddıklar zümresinden olanlardan oluruz.

Size sorularım şu olacak kendimizi yetiştirme adına bilgi paylaşımı Bildiklerimizi faydalı bir metoda dönüştürme adına :

Kuran'i bir hayat metoduna sahip olabilme adına ne tür çalışmalar ile meşkulsünüz?

Çevrenizde bulanan İnsanlara nasıl bir tebliğ metodu izlemektesiniz?

Bulunduğunuz bölgede Hangi tür İslam anlayışı hakim Gelenekler dinimi Atalar dinimi Melleler dinimi Hurafe ve bidatler ile özdeşleşmiş bir dinmi Tarikatlar dinimi Cemaatler dinimi Yoksa TEVHİDİ bir din anlayışımı mevcut.

(Kimse bu soruma alınmasın Ülkemizin Din anlayışları ne yazıkki bu çerçevede şekillenmiş yapıların elinde)

Yukarıda saydığım kesimlere karşı nasıl bir metod ile TEBLİĞ çalışması yürütmektesiniz.

Sorularıma vereceğiniz TEVHİDİ cevaplar için şimdiden teşekkürler Allah sizide bizide Kendine Eşrefi Mahluk olanlardan eylesin Duamızdır ve TEVHİDİ bilince sahip bir toplumun oluşması için AYAKLARIMIZI KENDİ YOLUNDA haktan hakikattten sapmayanlardan eylesin.

sevginin_bedeli 08 Eylül 2009 09:37

Alıntı:

Algı Bilgelik Üyemizden Alıntı
Bir önceki sorumda sizce diye başlamamın sebebi, miras aldığınız düşüncelere göre değil, kendi edindiğiniz fikirler ve inançlar ışığında cevap vermenizi istememdendi.

Sizce neden İbrahim(a.s) bir put yapıcısının evinde büyümüştür.
Neden Musa(a.s) Firavun un sarayında büyümüştür.
Neden Dünya zevklerini red eden Buda bir kralıkta büyümüştür.
Neden Dünyadan kaçan Lao Tzu aristokrat bir ailedendir.
Neden Tolstoy Feodalizmin kalbinden çıkan bir çiftlik sahibidir.
Neden Komunizmi savunan Engels kapitalist bir ailedendir.
Neden Komünist Castro zengin bir ziraatçinin oğludur.
Kısacası herşey yada herkes düşmanını koynundamı besler, bu bir doğa kanunumudur. neden böyledir?
Eğer bu bir doğa kanunu ise İslamı mekke müşriklerinin içinde büyüyen biri tebliğ etti, o zaman islam toplumunun içinden çıkan biride onu yaralayacaktır dersek doğru söylemiş olurmuyuz.

bence her insan yaratılış itibari ile hem iyilik/meleki hem de kötülük/şeytani eğilimlere sahiptir. dolayısıyla tamamen çökmüş bir toplumda ıslah edici/iyiliğe yönlendirici/kötülüklere karşı koruyucu/topluma önderlik eden bireyler çıktığı/ çıkacağı gibi, tamamen ıslah edilmiş bir toplumda da ifsad edici/kötülüklere yönlendirici/iyilikleri engelleyici ve toplumlarına önderlik eden bireyler çıkmıştır/çıkmaktadır/çıkacaktır.

bununla birlikte yukarıda isimlerini verdiğiniz şahıslar yaşadıkları toplumu değerlendiren ve bu değerlenlendirme sonucunda olumsuzluk olarak gördükleri duruma karşı tersi yönde hareket eden insanlardır. elbette sizin isimlerini verdiğiniz kişilerin dışında içinde bulundukları toplumun davranış/ yaşayışına karşı isyan eden ve mücadele eden isimini bile bilmediğimiz milyonlarca şahıs vardır.

burada göz önünde bulundurulması gereken şey bana göre; insanın fıtrat üzere yaratılmış olduğudur. dolayısıyla iyilik/meleki yönü ağır basanlar toplumlarını iyi yönde değiştirmek için mücadele etmiş, kötülük/şeytani yönü ağır basanlar ise insanları iyilikten alıkoymuş köleleştirmiş, insanca yaşam haklarını ellerinden alarak kendilerine benzetmişlerdir.

kanaatimce burada bir farklı durum peygamberlerin durumudur. elbette yüce rabbimiz peygamber seçerken kendi toplumları içinde hakka/adalete/tevhide en yakın yaşayışa sahip bireyleri seçmiştir. nitekim baktığımızda peygamberlerin peygamberlik öncesinde hayatı çok ciddi anlamda sorguladıklarını görüyoruz.hz. ibrahimin meşhur soruları vardır. yine hz. muhammedin peygamberlikten önce inziva hayatına çekilmesi aslında yaşadığı toplumu sorgulamasıdır.

sanırım şunu da belirtmeliyim: bana göre peygamberlik verilen her kişi kendisinin bizden biri olduğunu söylemesi gibi peygamberlikten öncede bizden farklılıkları yoktur. örnek olması babından burada bir olaya değineceğim, umarım polemik konusu olmaz. hz. musa peygamberlikten önce firavunun sarayında bir vezir olarak bilinir.hz. musanın mısırdan kaçmasının nedeni nedir? adam öldürme. yani musa bir katil. ama allah onun yaşadığı pişmanlık ve tövbesinin kabulunden sonra onu hz. şuaybın terbiyesine veriyor. yani demek istediğim şu insanın melek yönü ağır basınca hakka/adalete/tevhide giden yolda mücadele edr.

son bir not:eğer ağacın kurdu ağaçtan olmasaydı ağacın zevali olmazdı.
kürtçesi: kurmi darı ji darı nebe zevala darı tıne.

sevginin_bedeli 08 Eylül 2009 10:11

Alıntı:

Hayırlı olsun değerli kardeşim İnşaallah hep birlikte Hakka Şahidlik edebilen Peygamberler salihler şehitler sıddıklar zümresinden olanlardan oluruz.

Size sorularım şu olacak kendimizi yetiştirme adına bilgi paylaşımı Bildiklerimizi faydalı bir metoda dönüştürme adına :

Kuran'i bir hayat metoduna sahip olabilme adına ne tür çalışmalar ile meşkulsünüz?

Bulunduğunuz bölgede Hangi tür İslam anlayışı hakim Gelenekler dinimi Atalar dinimi Melleler dinimi Hurafe ve bidatler ile özdeşleşmiş bir dinmi Tarikatlar dinimi Cemaatler dinimi Yoksa TEVHİDİ bir din anlayışımı mevcut.

(Kimse bu soruma alınmasın Ülkemizin Din anlayışları ne yazıkki bu çerçevede şekillenmiş yapıların elinde)

Yukarıda saydığım kesimlere karşı nasıl bir metod ile TEBLİĞ çalışması yürütmektesiniz.

Sorularıma vereceğiniz TEVHİDİ cevaplar için şimdiden teşekkürler Allah sizide bizide Kendine Eşrefi Mahluk olanlardan eylesin Duamızdır ve TEVHİDİ bilince sahip bir toplumun oluşması için AYAKLARIMIZI KENDİ YOLUNDA haktan hakikattten sapmayanlardan eylesin.

allah razı olsun kardeşim.inşaallah dualarımız kabul olunur.

doğrusu yıllarca islamı bildiğimiz klasik tefsirlerden/hadis kitaplarından ve bildiğimiz fikir kitaplarından öğrenmeye ve hayatımıza uygulamaya çabaladık.
ancak geldiğimiz noktada genelde islam toplumu özelde islami endişeyi kendine dert edinen insanlar olarak çok ciddi bir tıkanıklıkla karşı karşıyayız. bu tıkanıklığı aşabilmek için kuranın yeniden okunması gerektiğine inanıyorum.
bu nedenle asıl ve temel kaynağımız olan kuranı kerimi yeniden okuma ve günümüze taşıma anlamında gayret gösteren değerli ilim adamlarımızın yaptığı çalışmaları takib etmeye çalışıyorum.bu anlamda isterseniz size bir kaç isim de zikredeyim. ülkemizde r. ihsan eliaçık, ali rıza borazan, ahmet baydar, abdulaziz bayırdır, mustafa islamoğlu, ekrem baytap, hakkı yılmaz... islam dünyasından ise hasan hanefi, abdulkerim suruş, muhammed ammara... takib etmeye çalıştığım birkaç düşür.

herşeyden önce kendimizin yaşaması gerektiğine inanıyorum. insanlar zaten günümüzde bilgiye ulaşmada çok ta ciddi bir problem yaşamıyorlar aksine islamın yaşanabilirliği anlamında örneklik sıkıntısı çekiyorlar diye düşünüyorum. çünkü islam tarihi boyunca islam adına ortalıkta gezen o kadar çok örnek var ki. islamı anlamamış; şeyh/ melle/seyyid/sözde alimler islamı kendi çıkarların için bir meta olarak kullandılar yıllarca. (hakkı ayakta tutmak için mücadele edip bu konuda hayatlarını gözlerini bile kırpmadan feda eden değerli ulemamızı tenzih ediyorum. allah onlardan razı olsun) dolayısıyla eğer insanlara hal ile tebliği yapabilirsek ve islamın günümüzde de yaşanabilir ve sorunlarımız çözebiliir bir muhtevaya sahip olduğunu ifade edebilirsek bir çok sorunu aşmış oluruz. bu düşünceme uygun yaşamaya ve insanlarla iletişimimi sürdürmeye çalışıyorum.

inanın bu saydığınız anlayış/ve yaşayış tarzlarının hepsi de mevcuttur. elbette islamı sahih bir şekilde insanlara anlatmak gerçekten zahmetli bir iş. çünkü öyle kemikleşmiş -aslında islamla alakası bile olmayan- o kadar yaklaşım söz konusudur ki bunları yıkmak çok zaman ve emek ister. ancak islami tebliğde bir kural vardır: yumuşak söz söylemek. ben bunu çok önemsiyorum. eğer insanlara kızarak/bağırarak/hakaret ederek/ aşağılayarak birşeyler vermeye kalkışırsak yandığımızın resmidir. bir de şunu unutmamaız gerektiği kanaatindeyim: genel olarak insanlar hazırcılğı severler. dolayısıyla sahip oldukları bilgileri sorgulama noktasında çok ciddi bir zaaf vardır. ya da kendi önderinin/liderinin söylediklerini ölçme tartma gibi bir zahmete girmezler. dolayısıyla onlara mutlaka sözün en güzeli ile gitmeliyiz ki doğruyu kavraya bilsinler. tabii ki bu kolay olmayacaktır. rabbim yardım eyleye...

Yitiksevda 08 Eylül 2009 14:54

Sorularıma verdiğiniz cevaplar için teşekkürler

Saydığınız Alimleri aynı özenle takip etmekteyim. yalnız Hakkı yılmazın çalışmaları bu güne kadar yapılmamış olan bir tefsir çalışması sunmakta Allah tamamına erdirsin.

sevginin_bedeli 08 Eylül 2009 15:53

Alıntı:

Sorularıma verdiğiniz cevaplar için teşekkürler

Saydığınız Alimleri aynı özenle takip etmekteyim. yalnız Hakkı yılmazın çalışmaları bu güne kadar yapılmamış olan bir tefsir çalışması sunmakta Allah tamamına erdirsin.

sorularnıza tatmin edici cevaplar verebildiysem çok sevinirim.
hakkı yılmaz beyin çalışmasını özenle takib etmekteyim. elbette her fikirlerine katılmak durumunda değiliz. ancak hak yerini bulmalı diye söylüyorum ki hakkı yılmaz bey çok ciddi bir tefsir çalışması yapmaktadır.inşaallah tamamına erer.

tek-yol-islam 08 Eylül 2009 17:58

Hayırlı olsun. Sorum şu; Sevginin bedeli nedir? sizce.

sevginin_bedeli 09 Eylül 2009 12:36

Alıntı:

tek-yol-islam Üyemizden Alıntı
Hayırlı olsun. Sorum şu; Sevginin bedeli nedir? sizce.

allah razı olsun.
bana göre sevginin bedeli herşeydir ama aynı zaman da hiçbir şeydir.
çünkü aslolan bedelsiz sevmektir....

Yitiksevda 10 Eylül 2009 00:43

Biz misafirlerimizi sorular ile ağırlıyoruz öyle yerinde oturmak yok Ağzı-Açık000

Günümüz dünyasında Bir çok hristiyan ve yahudinin dahi bu çarpık medeniyet anlayışlarının çöktüğünün farkına varmalarına rağmen İslam toplumları neden halen böyle bir medeniyetin peşinde sürüklenmekteler?

İyi bir müslüman olmak sade ibadi yönleri ilemi yoksa Allah yolunda tüm gayretini sarfetmekmi?

Kuranın kaderciliğe bakış açısı ile günümüzde anlaşılmaya çalışılan kader anlayışı arasındaki fark nedir?

İslam toplumunda ilk mal yığma anlayışı saltanat adı altında yapıldığını bilmekteyiz halen dahi o malları yığıp İslam adına zorbalıkla kendi saltanatını kuran şahsiyetlere neden toz kondurulmuyor?

İnşaallah sorularım ile sizlere rahatsızlık vermemişimdir yalnız bazı hakikatlerin sunulması adına sizlere soru sordum hem misafirlik hemde bilgi paylaşımı Allah kolaylık versin.

KEVİR 10 Eylül 2009 01:10

Sizce bir insanın karşılaştığı bir şey hakkında cevaplaması gereken ilk şey Nasıl? mıdır yoksa Niçin? midir. modern çağ hangisini benimsemiştir, islam hangisini benimsemiştir. siz hangisini benimsiyorsunuz ve Neden?

sevginin_bedeli 10 Eylül 2009 09:04

Alıntı:

Biz misafirlerimizi sorular ile ağırlıyoruz öyle yerinde oturmak yok Ağzı-Açık000

Günümüz dünyasında Bir çok hristiyan ve yahudinin dahi bu çarpık medeniyet anlayışlarının çöktüğünün farkına varmalarına rağmen İslam toplumları neden halen böyle bir medeniyetin peşinde sürüklenmekteler?

İyi bir müslüman olmak sade ibadi yönleri ilemi yoksa Allah yolunda tüm gayretini sarfetmekmi?

Kuranın kaderciliğe bakış açısı ile günümüzde anlaşılmaya çalışılan kader anlayışı arasındaki fark nedir?

İslam toplumunda ilk mal yığma anlayışı saltanat adı altında yapıldığını bilmekteyiz halen dahi o malları yığıp İslam adına zorbalıkla kendi saltanatını kuran şahsiyetlere neden toz kondurulmuyor?

İnşaallah sorularım ile sizlere rahatsızlık vermemişimdir yalnız bazı hakikatlerin sunulması adına sizlere soru sordum hem misafirlik hemde bilgi paylaşımı Allah kolaylık versin.

çayınız, yemeğiniz ve meyveniz yok bari sorularınızı esirgemeyin. demi ama...

sanırım islam toplumlarının batı medeniyetine olan hayranlığının temelinde bilgisizlik vardır. ama öyle sıradan bir bilgisizlik değil iki yönlü bilgisizlik. hem kendi elinde var olanı hem de hayranı olduğu hakkında bilgisizlik.
bunun anlamı şu aslında islam öğretisi tam anlamıyla bir medeniyet projesidir. ancak bu porje yüzyıllardır rafa kaldırılmış, ne dediği/demek istediği konusunda kafa yorulmayan 12-13 asır öncesinde yapılan yorumlarla anlaşılmaya çalışılanbir bir projedir. şunu hemen belirtmek gerekir ki insana sadece yaptığının karşılığı vardır. dolayısıyla elinizdeki dünyanın en mükemmel projesi de olsa eğer onu kullanmayı öğrenme zahmetine bile katlanamıyorsak bizim bundan faydalanmamız imkansızdır.
diğer taraftan hayranı olduğumuz batı medeniyeti tamamen pragmatist bir karaktere sahiptir. insani değerlerin tamamen göz ardı edildiği/gerektiğinde insanların can, mal, namuslarının tarumar edildiği ve bunun da yine insanlık adına yapıldığını utanmadan savunan bir medeniyet.
eğer ki islam toplumları/bireyleri bu iki medeniyet hakkında gerekli bilgiye sahip olsaydı eminim ki sürüklenme söz konusu olmazdı. işlamın toplumsal bazda en temel şartlarından biri ve bence en önemlisi kişinin can,mal, namus, dil, din güvenliğinin sağlanmasıdır. şimdi şöyle bir soruyla kapalım. saydığımız konularda güvenliği sağlanmış bir toplum daha ne ister?

şimdi kuranı dikkatlle incelediğimizde ibadetten ayrı salih amelden ise ayrıca bahsetmektedir. aslında ibadetlerimizin her nekadar toplumsal boyutuna önem veriyor olsak da ibadetlerin daha çok ferdi olduğunu düşünüyorum. ibadetin toplumsal boyutunu reddetmiyorum bunu söylerken. ancak salih amel tamamen tpolum yararına yapılanlardır diye düşünüyorum. dolsyısyla kişi ibadi yönünü geliştirerek allahla olan ilişkini salih amel işleyerek de toplumla ilişkisini calı tutmak durumundadır. zaten asla bir daha geri gelmeyecek olan asrı saadette de esas olan bu değil miydi?

Bugün her kişi, ne işlemişse onun karşılığını alır, bugün kimseye haksızlık edilmez. Muhakkak ki Allah hesapları pek çabuk görür. (mü'min 17)
yukarıdaki ayeti kerimeyi okuyunca kuranın kader anlayışını çok ne olarak anlayabiliyoruz. aslında çok net olan ayet için şu söylenebilir. kişi kendi yaptığının/seçtiğinin/ektiğinin/ biçtiğinin dışında hiçbir karşılık olmayacaktır.
beri tarafta ayet ne ne işlenmişse kişi tarafından işlendiğini vurgulamaktadır. buradan anlaşılan şu ki kişi üzerinde herhangi bir cebr/zorlama söz konu değildir. benim anladığım kadarıyla kuran şunu söylemektedir: kişi kendi kaderinin sahibidir/ yaratıcısıdır. (umarım yaratıcı kelimesine kızan olmaz.)

günümüzde ise kader anlayışı tamamen değişik olarak anlaşılmakta olup kişinin içinde bulundauğu/ daha önce yaşamış olduğu ve yaşayacak olduğu herşeyin allah tarafından önceden kararlaştırıldığını, dolayısıyla kendisinin bunu değiştirme veya duruma müdahale etme gibi bir şansının olmadığı şeklinde haşa allahı suçlayıcı bir yaklaşım haline gelmştir. elbette bu yaklaşım sahiplerini hiçbir şekilde kurtaramayacaktır. allah akıl nimetini verdiği her kişiye kendi kararını verme yetisi vermiştir. biz ister bunu kullanalım ister kullanmayalım bundan sorumluyuz.

kader konusu çok karmaşık ce çetrefil bir konudur ve asırlardır tartışılmaya devam ediyor. belki ilgilenenler vardır diye buraya bir kitap ismi yazacağım. bu kitabın kader hakkındaki yaklaşımlarımızı sorgulamamız açısından okunması gerektiği kanısındayım.
kitabın adı: KADER VE İKTİDAR.
yazarı: AHMET BAYDAR
yayın evi: beyan yayınları

dün foruma bir yazı asmıştım . sayın r. ihsan eliaçık beyefendinin bir yazısıydı bu. sorduğunuz sorunun cevabının ip uçları o yazıda ciddi bir şekilde fark ediliyor düşünüyorum. bu yazının linkini buraya ekliyorum.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

ne münasebet kardeşim aksine sorularız ben çokçok memnun etmektedir. kesinlikle rahatsız olmam söz konusu değildir. eğer sorularınıza sizi tatmin edici doğru cevaplar verdiysem bunları bana söyleten rabbime şükürler olsun...
hatalar yanılmalar kusurlar kesinlikle bendendir.

sevginin_bedeli 10 Eylül 2009 11:46

Alıntı:

KEVİR Üyemizden Alıntı
Sizce bir insanın karşılaştığı bir şey hakkında cevaplaması gereken ilk şey Nasıl? mıdır yoksa Niçin? midir. modern çağ hangisini benimsemiştir, islam hangisini benimsemiştir. siz hangisini benimsiyorsunuz ve Neden?

çağımızda eğitim amaçlı olarak kullanılan bir yöntem vardır. 5n 1k. ne, nezaman, nerede, nasıl, niçin ve kim işte bu sorularla karşılaşılan şey anlamlandırılmaya çalışılır. bence bir insanın ilk karşılaştığı şey hakkında ilk olarak ve mümkün oldukça bu yöntemi kullanması gerekir. tek başına niçin ve nasıl sorularının sağlıklı bir bilgiye ulaştır(a)mayacını düşünüyorum. islamın ya da modern çağın niçin, nasıl sorularından hangisini sorduğunu bu açıklamadan sonra irdelememin çok da anlamlı olmayacağını düşünüyorum.
kuranı sahih bir şekilde anlayabilmemiz için de bu yöntemin (5n 1k) yararlanmamız gereken yöntemler içinde üst sıralarda yer alması gerektiğini düşünüyorum.
selam ile...

Yitiksevda 11 Eylül 2009 00:57

Değerli kardeşim medineweb cafemiz Ramazan tatiline çıktığı için ramazandan sonra Çayımızı kahvemizi yemeğimizi ikram ederiz.Size soru sormamdaki amaçım Müslüman kardeşlerimiz ile İlimlerimizi paylaşma adınadır Aktarılmayan bilginin kuru bir ağaçtan farkı olmadığı kanısı ile Kardeşime soru yöneltmekteyim .

İmam Hüseyinin şehid olduğunu hepimiz söyleriz ve işin hakikatide budur yalnız kerbela kıyamında İmam Hüseyin ve yarenlerine şehid denilebilmesi için karşı tarafın hangi kesim olması gerekir?

Medineweb ile tanışmanız nasıl oldu ve Sitemizin ne tür artı ve eksileri ile karşılaştınız?

Kurani ilimler bazında bir Müminin kendini yetiştirebilmesi adına Bir mürşide efendiye vs tabii olması zorunlumudur yada Herkes Kuranı anlıyamazmı?

Peygamber efendimizin bizlere emanet olarak bıraktığı KURAN ve Sahih SÜNNET iken günümüzde Rüya,İlham,Keşf vs nasıl oluyorda İslami konularda kaynak alınabiliyor.Her gece Peygamber efendimiz ile görüştüklerini ve direktifleri ondan aldıklarını İDDİA edenlere ne kadar güvenmek lazım.Farzedelim böyle bir şey var o zaman 1400 yıldır İslami konularda ömür tüketmiş Alimler boş yeremi uğraşmışlar Onlar neden Rüya,keşf,ilham İle konulara çözüm bulamamışlar?

İslamda Peygamber efendimize her kes rahatça ulaşabildiği halde Günümüz İslam aleminde kendilerine Din sınıfı tayin etmiş olan kesimler Peygamberden kendilerini yüce görmüyorlarmı Çünkü Peygamber efendimize her kes istediği şekilde ulaşabiliyordu ama günümüzde Kendilerine din sınıfı tayin etmiş olanlara neden sorunlarımız olduğu vakit rahatlıkla ulaşamıyoruz?

sevginin_bedeli 11 Eylül 2009 11:41

Alıntı:

Değerli kardeşim medineweb cafemiz Ramazan tatiline çıktığı için ramazandan sonra Çayımızı kahvemizi yemeğimizi ikram ederiz.Size soru sormamdaki amaçım Müslüman kardeşlerimiz ile İlimlerimizi paylaşma adınadır Aktarılmayan bilginin kuru bir ağaçtan farkı olmadığı kanısı ile Kardeşime soru yöneltmekteyim .

İmam Hüseyinin şehid olduğunu hepimiz söyleriz ve işin hakikatide budur yalnız kerbela kıyamında İmam Hüseyin ve yarenlerine şehid denilebilmesi için karşı tarafın hangi kesim olması gerekir?

Medineweb ile tanışmanız nasıl oldu ve Sitemizin ne tür artı ve eksileri ile karşılaştınız?

Kurani ilimler bazında bir Müminin kendini yetiştirebilmesi adına Bir mürşide efendiye vs tabii olması zorunlumudur yada Herkes Kuranı anlıyamazmı?

Peygamber efendimizin bizlere emanet olarak bıraktığı KURAN ve Sahih SÜNNET iken günümüzde Rüya,İlham,Keşf vs nasıl oluyorda İslami konularda kaynak alınabiliyor.Her gece Peygamber efendimiz ile görüştüklerini ve direktifleri ondan aldıklarını İDDİA edenlere ne kadar güvenmek lazım.Farzedelim böyle bir şey var o zaman 1400 yıldır İslami konularda ömür tüketmiş Alimler boş yeremi uğraşmışlar Onlar neden Rüya,keşf,ilham İle konulara çözüm bulamamışlar?

İslamda Peygamber efendimize her kes rahatça ulaşabildiği halde Günümüz İslam aleminde kendilerine Din sınıfı tayin etmiş olan kesimler Peygamberden kendilerini yüce görmüyorlarmı Çünkü Peygamber efendimize her kes istediği şekilde ulaşabiliyordu ama günümüzde Kendilerine din sınıfı tayin etmiş olanlara neden sorunlarımız olduğu vakit rahatlıkla ulaşamıyoruz?

medineweb misafiri olmak bir ayrıcalıktır. misafir ettiğiniz için teşekkür ederim. soru sormanız elbette beni ziyadesiyle memnun etmektedir. kaldı ki ben aslında daha farklı kişilerden ve çok soru bekliyordum. tabii ki bu tamamen arkadaşlarımızın takdirleridir. saygı duyarım. sizin sorularınıza cevap vermekten de oldukça memnunum. ve devamını beklerim. kuru bir ağaçla ömür tüketmeyi hiçbir zaman düşünmedimAğzı-Açık000

şehidlerle ilgili ayetleri hatırlayalım öncelikle:

Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin. Hayır, onlar diridirler. Ancak siz bunu bilemezsiniz (bakara 154)

Allah yolunda öldürülenleri sakın ölüler sanma. Bilakis onlar diridirler,Rableri katında Allah’ın, lütfundan kendilerine verdiği nimetlerin sevincini yaşayarak rızıklandırılmaktadırlar. Arkalarından kendilerine ulaşamayan (henüz şehit olmamış) kimselere de hiçbir korku olmayacağına ve onların üzülmeyeceklerine sevinirler. (ali imran 169-170)

ayetlere dikkat ederseniz şehidlik gerekçesi olarak vurgulanan şey şudur. [size=large]allah yolunda öldürülmek.[/size] imam hüseyinin mücadelesine baktığımızda tam da bunu görüyoruz. bir orduya karşılık 70 kişide olsalar allahın yolunu/dinini çıkar çevrelerine karşı savunmak ve bu uğurda canını vermek. dolayısıyla karşı tarafın hangi kesim olması gerektiği de ortaya çıkmaktadır. onlar allahın dinini kendi çıkarları/saltanatları için kullanan içlerinde adına sahabe(!) denilen zevatında olduğu dünya hayatının peşinden sürüklenenlerdir.onlar için rabbimin deyimi ile 'acıklı bir azap vardır'
en doğrusunu allah bilir.

aslında medineweb kullanıcısı olan gerçek hayatta tanıştığımarkadaşlarım/dostlarım/kardeşlerim var. onların tavsiyesi ile bakma şansım oldu.
artı eksi konusuna gelince kesinlikle artıları çokçoktur. ancak insan ürünü hiçbirşey kusursuz olmadığı gibi medinewebinde muhtemelen eksileri vardır. tabii ki mühim olan farkedildiği anda sıkıntıların/sorunları giderilmesidir. bu arada üyeliğimin ilk günlerinde yaşanan polemikler beni bayağı üzmüştü...

aslında çok zor bir soru olduğunu ifade etmem gerekiyor. ardından şunları ekleyebilirim.kuranı anlamak için herşeyden önce aklı selime sahip olmak lazım. ancak toplum olarak bizler çocukluğumuzdan hayatımızın sonuna kadar genelde kuran adına ama gerçekte kuranla alakası olmayan bilgilerin borbardımanı altındayız. dolayısıyla kuranı gerçekten anlamaktan uzak bir okuma ile ve sahip olduğumuz bilgilere bakarak anlamlandırmaya çalışıyoruz. tabi bu da gerçekten olması gerekeni engelleyen bir durum.
şimdi sorunuza cevap vermeye çalışalım. kendimizi yetiştirmek için kuranı anlmalıyız. kuranı anlamak için ise günümüz şartlarında bilgiye ulaşmanın kolaylığını da göz önünde bulundurarak ciddi araştırmalar yapmak zorundayız. bu anlamda bir mürşide ya da efendiye bağlanmak olayı sadece sözü edilen şahısların dünyasından/gözünden görmek anlamına geleceği için çok da sağlıklı olmayacaktır.
ancak kuranla sürekli haşir/neşir kuran üzerine ciddi araştırmlar yapan her ilim erbabının çalışmalrını imkanlarımız çerçevesinde takib etmeliyiz diye düşünüyorum....

bu sorunuz tasavvufa dayanmış bulunmaktadır. herşeyden önce şu tesbitimi yapmalıyım: bizdeki ilim/ilme ulaşma arzusu ile tasavvuftaki aşk/aşkın ruh biraraya gelirse herhalde dünyayı dize getirirdik.
allah rasulü bizim için temel ana kaynak olarak kuranı bıraktı. sahih sünnet de kuranın açıklayıcısı olarak kuranla çelişmediği müddetçe ikinci kaynağımızdır. (kuranla çelişen sünnet uydurulmuş sünnettir) islamda hiçbir zaman rüya/keşf/ilham kaynak olarak kabul edilmemiş ve bunlarla amel edilmemiştir. günümüzde insanların rüya/keşf/ilham adı altında ortaya attıkları düşünceler içinde, kuranla çelişmeyen bilgiler bu çerçevede değerlendirilir, bu bilgilere olağanüstülük kazandırılmadan konuşabiliriz. ancak ne yazık ki günümüz tarikat anlayışı tamamen rüyalar üzerine kurulu olarak bekaasını sürdürmeye çalışmaktadır. bir bilginin değerlendirmesini yaparken mihenk taşımız kuran olmalıdır. eğer kurana uygun ise/ iyiliği/doğruyu/ adeleti zedelemeyen bir bilgi ise bunu almakta bir beis yoktur. bir de şunu belirtmeliyiz ki rüya/keşf/ilham kültürü islam toplumlarınınn tıkanmasında çok ciddi bir rol oynamaktadır. onun için çok dikkatli olmamız gerekmektedir.
ancak şunu tekrar vurgulamak zorundayım rüya/keşf/ilham kesinlikle ve hiçbir zaman kaynak olamaz.

“Peygamberimiz bir gün sahabelere verdiği bir ziyafet sırasında, onlara hizmet ederken, uzaklardan geldiği anlaşılan bir atlı, Peygamberimizin meclisine yaklaşıp: ‘Bu kavmin efendisi kimdir?’ diye sordu. ‘Bu kavmin efendisini arıyorum’ dedi. Allah’ın Resulü ‘Benim’ demedi. O sırada sahabelerine su dağıtmakta olduğundan, atlıya şöyle cevap verdi: ‘Bir kavmin efendisi, ona hizmet edendir!” (Aclûnî, Keşfü’l-Hafâ, 2:463).
yukarıdaki olayı iyice incelediğimizde aradaki farkı görürüz. bununla birlikte islamda dinsınıfı diye bir sınıf yoktur. kendilerine böyle bir rol biçenler mutlaka din adına nemalanmak isteyenlerdir. vesselam.

Yitiksevda 12 Eylül 2009 00:26

Sorulara devam :)

Peygamberlik verilmi yoksa Hak mı edilir?

Kudsi hadislerde denk geldiğim şu olayı anlatayım 5 ayeti bir araya getirip KUDSİ hadis olarak sunduklarına şahid oldum Sizce Kudsi hadis Vahiymidir İlhammıdır yada nasıl bir özelliğe sahiptir?

Peygamber efendimizi Hakkıyla Öven ALLAH övmüştür Yalnız tarih boyunca Peygamber ahlakını yaşamını örnek alması gereken Müslümanlar neden Hep Peygamberi Melekleştirme gayesindedirler?

sevginin_bedeli 12 Eylül 2009 13:55

Alıntı:

kıyameri Üyemizden Alıntı
benimde dikkat etiğim şey ise hakkı yılmazın tefsirde ki usulünün çok farklı alışıla gelmişten öte bir yaklaşım ile ayetleri ayetler ile açıklaması ve kur'an i konuların bütünlüğüne yönelik birleştirici yaklaşımıdır sizce bu metod şimdiye kadar niçin takip edilmedi yada bir çok müfessir eserlerinin reklamları her yerde yapılırken neden hakkı yılmazı yeni yeni duyuyoruz?

aslında bu metod yani ayetin ayet ile tefsiri yeni bir metod değilidir. özellikle ibni teymiye, zemahşeri gibi evvel alimlerimiz de bu yöntemi uygulamışlardır. ancak günümüzde bu çalışmayı yapan sayın hakkı yılmaz bey çok ciddi bir şekilde ve gerektiğinde kelime bazında bu metodu uygulamaktadır. dolayısıyla ortaya çıkan eser gerçekten oldukça makul ve değerlidir. aslında bu şekilde çalışmaları olan sadece hakkı yılmaz bey değildir. bu anlamda ciddi çalışmaları olanlar içinde mustafa islamoğlu, ihsan eliaçık, ahmet baydar, ekrem baytap gibi bir çok günümüz alimi mevcuttur. elbette has olan her zaman azdır...
insanlar sadece allah rızası için çalışmalar yapınca emeğinin karşılığını da sadece allahtan bekler nitekim hakkı yılmaz bey yazdığı tefsir için hiçbir telif hakkı talep etmediği gibi bütün çalışmalarını internet ortamında tüm insanlığın hizmetine karşılıksız olarak sunmaktadır. bu anlamda bu çalışmlaradan insanları haberdar etmek bir yerde bizim de sorumluluğumuz dahilindiedir diye düşünüyorum. rabbim çalışmalarının ecrini ihsan eylesin.

sevginin_bedeli 12 Eylül 2009 14:46

Alıntı:

Kudsi hadislerde denk geldiğim şu olayı anlatayım 5 ayeti bir araya getirip KUDSİ hadis olarak sunduklarına şahid oldum Sizce Kudsi hadis Vahiymidir İlhammıdır yada nasıl bir özelliğe sahiptir?

Peygamber efendimizi Hakkıyla Öven ALLAH övmüştür Yalnız tarih boyunca Peygamber ahlakını yaşamını örnek alması gereken Müslümanlar neden Hep Peygamberi Melekleştirme gayesindedirler?

elbette devam edelim...

bu soruya tamamen kendi kişisel kanaatimle cevap vereceğim. yanılıyorsam rabbimin affına sığınırım. kuranda sözü geçen peygamberlerle iligi bölümlere dikkat ettiğimizde onlar için geçmiş geniş zaman zarfında hep şöyle ifadeler geçer.
0 salih kimselerdendi, o salihh bir kuldu... gibi.

Onu rahmetimizin içine soktuk. Çünkü o, gerçekten salih kimselerdendi. (enbiya 75)

İsmail’i, İdris’i ve Zülkifl’i de hatırla. Bunların hepsi sabredenlerdendi. Onları da rahmetimizin içine soktuk. Şüphesiz onlar salih kimselerdendi.(enbiya 85-86)
benim bu ve benzeri ayetlerden anladığım peygamberliğin bir hak edilme sürecinin olduğudur. bir de şuna dikkat edelim bütün peygamberler peygamberlik öncesi hayatlarında hep bir arayış içindedirler. bu arayış ve çaba sonucunda allahın nimetini hakk ettiklerini düşünüyorum. en doğrusunu rabbimiz bilir.

vahyi ğayri metluv olarak bilinen, kuranda yer almayan ama peygambere gelen vahiy. kendi kannatim yüce rabbimizin vahiy olarak gönderdiğini peygamber efendimiz yazdırmış ve bu güne kadar bize ulaşmıştır. bunun dışında peygamberimize gelen bir vahiy olduğuna inanmıyorum. çünkü yüce rabbimiz kuranda :
Şüphesiz o zikri (Kur’an’ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz. (hicr 9)
dolayısıyla vahyin/zikrin bir kısmının kuranda yer almamış olması söz konusu değildir. ayrıca kudsi hadislerle ilgili oldukça kapsamlı bir yazıyı da daha önce sitede asmıştım. ilgilenen arkadaşlar için link ekliyorum.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

şimdi akıl var mantık var:eğer peygamberi bizim gibi bir insan olarak düşünürsek onun yaşadıklarını/ yaptıkların/ uyguladıklarını... bizim de yaşama/uygulama/yapma gibi bir sorumluluğumuz söz konusu olacaktır. ancak eğer peygambere meleki(!)bir vasıf kazandırırsak o zaman beygamberi bir yaşamla sorumlu olmamız söz konusu olmaz. ne dersiniz bu durumda insan peygamber mi, yoksa melek peygamber mi işin kolyına kaçanlar için daha uygundur?gülümseyen000gülümseyen000
bizim için hz. peygamber bir insandır. 63 yıl yaşadıktan sonra vefat etmiştir. kendisine verilen peygamberlik görevini en güzel şekilde/örneklikle yerine getirmiştir. bize düşen onun bir kul/insan olduğunu unutmadan allahın vahyine uygun bir yaşam sürdürmeye çalışmaktır.
peygamber tasavvurları ile ilgili de meraklılarına musatafa islamoğlunun üç muhammed adlı eserini okumalrını tavsiye ederim.

SAAT: 03:39

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321