![]() |
Çarşıdan Çiğ Köfte Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?/medineweb Çarşıdan Çiğ Köfte Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? ŞU MÜBAREK RAMAZAN GÜNLERİMİZDE GIDALARIMIZA DİKKAT EDİYORMUYUZ?… PİYASADAKİ ÇİĞ KÖFTELER İÇİN NELER BİLMELİYİZ… Çarşıdan çiğ köfte alırken nelere dikkat etmeliyiz? GİMDES olarak kurulduğumuz günden beri helal , sağlıklı, hijyenik ve kaliteli ürünleri sertifikaldırıyoruz. Çiğ köfte üretimi yapan birçok firma da sertifika almak için başvuru yapmıştır. Ancak GİMDES olarak hammadde girdileri incelendiği zaman kefil olamayacağımıza karar vererek sertifikalandıramadığımız firmalar bulunmaktadır. Türkiye’de günde 100 ton çiğ köfte tüketiliyor. Bu pazarın hacmi 1 milyar TL’ye ulaştı ve gittikçe büyüyen bir pazar. Gıda mühendisleri kontrolünde üretim yapan işletmeler olduğu gibi merdiven altı üretim yapanlar da var maalesef. Çiğ köfte standardına göre bu ürüne katkı maddesi olarak sitrik asitten (E330) başka hiçbir madde katılmamalıdır. Fakat piyasada bulyon, koruyucu madde(potasyum sorbat, sodyum benzoat), et aroması ve MSG(Monosodyumglutamat(E621)) kullanılabilmektedir. Bunun yanında bulgura çok fazla su vererek tağşişe neden olunabilmektedir. Çiğ köftenin etsiz olması her zaman çok da sağlıklı bir gıda olduğu manasına gelmez. İçerisine eklenen hammaddeler hijyenik değilse ürün bekledikçe mikroorganizma sayısı artacaktır. Bulyon eklenen etsiz çiğ köfte et suyu içerdiği için mikroorganizmaların üremesine daha müsait bir ürün haline gelir. Daha lezzetli algılanması için içine et aroması veya MSG eklenmesi aslında müşterilerin aldatılmasıdır. MSG nam-ı diğer Çin tuzu en çok bilinen lezzet arttırıcı maddedir. Kendi lezzeti yoktur ama girdiği ürünün lezzetini kat kat arttırır. Peki ne zararı var bu şekilde olmasının? Çin tuzu; retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı diyabet, böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar meydana getirebiliyor. Ayrıca, MSG merkezi sinir sistemindeki tahribat(sinir ucu iltihabı) sebebiyle Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara , hamilelerde ise plasenta bariyerini geçip anne karnındaki bebekte de aynı tahribatlara neden olabiliyor. Çiğ köfte yapılırken esmer ince bulgur, soğan, sarımsak, çeşitli baharatlar, isot, domates salçası, biber salçası, şeker, tuz, ceviz, ve bitkisel sıvı yağların belirli kıvama gelinceye kadar yoğrulmasıyla meydana gelen üründür. GİMDES çiğ köftelerde bulyon, MSG, koruyucu, ketçap, et aroması gibi katkılar kullanılmasının tüketiciyi hem helallik hem sağlık açısından kandırmaya yönelik olduğu ve kefalet sisteminin bu durumda devam edemeyeceğinden dolayı kullanılmasına izin vermez ve analizler yaptırarak kullanılmadığını teyit eder. Piyasada GİMDES’den sertifika alamıyanlar veya almayı göze alamıyanlar kefalet hukukuna riayet etmeyen yerlerden aldıkları belgelerle kazançları uğruna kardeşlerimizi aldatabiliyorlar. Lütfen araştırın sorgulayın , maddi ve manevi hayatınız sizin sorumluluğunuzda. gıdaraporu.com |
Cevap: Çarşıdan Çiğ Köfte Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Hocam öyle etdiniz varya sadace meyve bıraktınız , ekmeğimiz gitdi elimizden içinde bilmem ne var,meyvesuyu içiceginde dediniz bilmem bu var,çikolata da işte falan var. Allahtan çiğköfteyi kendimiz yapıyoz yoksa oda gidecek hayatımızdan..Dikkali olmak lazım hep fikir ama bu araştırmayı yapanlar acaba bunuda düşünüyorlarmı bu haram bu hellal değil derken başka alternatif daha kötü olan yiyeceklere davetiye cıkarmıyorlarmı... Allah razı olsun işin latifesiydi tabide...Sağlık hicbirşeye benzemez özellikle haram lokma boğaza girmemesi gerekirken.. |
Cevap: Çarşıdan Çiğ Köfte Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? E920 1 Liraya Ölüm, 1,5 Liraya KANSER mi Satılıyor? Gıda Mühendisi Elif Attepe piyasada mantar gibi çoğalan çiğköftecilerin zehir saçtığını söyledi. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile ortak bir çalışma yaptıklarını belirten Attepe, piyasadan aldıkları numunelerin içinde akla hayale gelmez birçok ürün ile karşılaştıklarını belirtti. Attepe “Potasyum sorbat, sodyum benzoat gibi maddeler yüksek oranda katılıyor. Bu maddeler ürünün ömrünü 1 aya kadar uzatıyor. Vatandaşa kansere davetiye çıkarıyor” dedi. Lavaşta kullanılan ‘E920 kodlu Sistein’ hamurun elastikiyetini artırıyor. Sistein, hayvanların kılından , insan saçından yapılıyor. En fazla domuz kılı tercih ediliyor. Helal Gıda Bilinçlendirme Platformu |
Cevap: Çarşıdan Çiğ Köfte Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Alıntı:
Herhalde bu sistein yumurta fırçası oluyor,bununla ilgili gecen dönemlerde açıklama yapılmıştı,acıklamada hayvan kılından kesinlikle fırça üretimi yapılmıyor diye,.. yanlışta olabilirim lakin açıklamalarda acıklayacı delillerle yapılmıştı tabi Allah daha iyi bilir. |
Cevap: Çarşıdan Çiğ Köfte Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Alıntı:
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ------ E920 Katkısının Kullanım Amacı: Hamurun daha hızlı büyümesinde yardımcı olarak kullanılır. Hamurun karıştırma süresini kısaltır. Ayrıca bazı öksürük ilaçlarında balgam söktürücü olarak da kullanılır. E920 Katkısının Kaynağı: İnsan saçından, domuz kılından, ördek/tavuk tüylerinden veya sentetik olarak üretilir. helalyeriz.com'dan alıntıdır. |
SAAT: 08:14 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.