Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > İslami Kavramlar > Cehr

Konu Başlıkları: Cehr Konu Cevaplama Paneli
Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın
Aşağıdaki Kutuya Sorunun cevabını Yaz ( Bakara )
Başlık:
  
Mesajınız:
Trackback:
Kaynak olarak Ekle
Başlık Sembolleri
Konunun başında Sembol kullanmak için aşağıdaki Listeden bir Sembol seçiniz:

Diğer Seçenekler
Diğer Ayarlar
Değerlendirme
İsterseniz bu Konuyu buradan değerlendirebilirsiniz.

Konuya ait Cevaplar (Yeniler yukarda)
08 Mayıs 2009 09:35
Elem*
RE: Cehr

Ebû Hüreyre (r.a.)'ın rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz (s.a.s.).
"Geceleyin Kur'an'ı bazen yüksek sesle, bazen de alçak sesle okurdu." (Ebû Dâvud, Tatavvu' 25). Bu konudaki çeşitli rivayetlere bakarak İslâm âlimleri bunlardan hangisinin daha faziletli olduğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. Ancak âlimlerin çoğunluğuna göre sessiz okumak daha faziletlidir. Aslında bu, içerisinde bulunulan ortam ve kişinin durumuna göre değişir
05 Mayıs 2008 08:59
MERVE DEMİR
Cehr

CEHR

Sesli, yüksek sesle söyleme, konuşma ve okuma. Fatiha ve zammı sureyi namazda yüksek sesle okumaya "cehrî", alçak sesle, içinden okumaya da "hâfî"* denir.
Cemaatle namaz kılarken, imamın akşam, yatsı namazlarının ilk iki rek'atında; sabah, cuma, bayram, vitir ve terâvih namazlarının da her rek'atında Fatiha ve zammı sûreyi cehrî, yüksek sesle okuması vaciptir. Bunun ölçüsü şöyle tesbit edilmiştir: İnsanın kendisi işitecek kadar okumasına hâfî, başkasına işittirecek şekilde okumasına da cehrî denir.
Tek başına namaz kılan kimse de sabah, akşam ve yatsı namazlarında Fatiha ve zammı sûreyi dilerse sesli, dilerse içinden okur. Sesli okuması daha faziletlidir (Meydânî, el-Lübâb, I, 75). Geceleyin kılacağı nâfile namazlarda da aynı hüküm geçerlidir. Namaz dışında da Kur'an-ı Kerîm'i okumak ibadettir. Bu okuyuş cehrî (sesli) olabileceği gibi sessiz de olabilir. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.s.)'in her iki şekilde okuduğu da rivayet edilmiştir. Ebû Hüreyre (r.a.)'ın rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz (s.a.s.).
"Geceleyin Kur'an'ı bazen yüksek sesle, bazen de alçak sesle okurdu." (Ebû Dâvud, Tatavvu' 25). Bu konudaki çeşitli rivayetlere bakarak İslâm âlimleri bunlardan hangisinin daha faziletli olduğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. Ancak âlimlerin çoğunluğuna göre sessiz okumak daha faziletlidir. Aslında bu, içerisinde bulunulan ortam ve kişinin durumuna göre değişir. Kur'an okuyan kimse riyâ ve gösterişten kendisini kurtaramayacak ise içinden okumalıdır. Bu onun için daha faziletlidir. Böyle bir endişe bahis konusu değilse ve başkalarını rahatsız edecek bir durumda değilse, sesli okuması daha faziletlidir (İsmail Karaçam, Kur'an-ı Kerîm'in Faziletleri ve Okuma Kaideleri, İstanbul 1980, 99-100).
Bunların dışında Allah'ın isim ve sıfatlarını anmak anl----- olan zikir de ya kalp ile ya da dil ile olur. İmam Nevevî: "Zikrin en faziletlisi, kalp ve dil ile birlikte yapılan zikirdir. İkisinden birini tercih sözkonusu olursa kalp ile yapılan zikir daha faziletlidir." (Nevevî, el-Ezkâr, Beyrut 1971, 8) demiştir.
Durak PUSMAZ

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.