09 Kasım 2017 20:56 | |
Allahın kulu_ |
Her yorenin maklubesi ayri sanirim bnm aklima geldigi icin paylasayim dedim ayri bir tarif affen su damlasi ![]() ![]() |
09 Kasım 2017 20:27 | |
Hâdimul İslam |
Maklubenin devamı mi bu![]() |
09 Kasım 2017 13:20 | |
Allahın kulu_ | Isparta'nın Meşhur Yemeği "Kabune" Isparta yöresinde genellikle düğünlerde pişen bütün halk tarafından sevilerek yenen meşhur bir pilavdır. Ayrıca yemeğin herkes tarafından bilinen bir hikayesi vardır.Geçmiş zamanların birinde bir gelin ve kayın validesi aynı evde yaşarlarmış.Kayın valide bir gün evden çarşıya gidecekmiş. Geline , ben gelene kadar yemek pişir demiş.Evde de fazlaca bir malzeme yokmuş.Sadece haşlanmış et,soğan ve nohut varmış.Gelin bu üç malzemeyi karıştırarak pilav yapmış.Kayın valide eve dönüp de tencerenin kapağını açınca şaşırmış ve yöresel bir şiveyle ; Gı bu ne ? deyivermiş . Deyiş o deyiş Zamanla bu ifade Kabune olmuş. Ispartada düğün yemeğine davet edilen herkes koşa koşa gider .Önce çorba arkasında Kabune pilavı ve kuru fasulye gelir. En sonunda helva yenir. 7-8 kişilik gruplar oluşturulur ve herkes aynı tabaktan yer. Malzemeler 2 bardak pirinç 1 bardak haşlanmış nohut 250 gram haşlanmış ve didiklenmiş et 2 bardak et suyu 1 bardak normal su 2 kaşık tereyağı Yarım çay bardağı sıvı yağ 1 büyük baş soğan Tuz Yapılışı Soğan piyazlık doğranır.Karabiber ve tuz ile ovulur.Ocağın altını yakmadan sıvı yağ konur.Sonra sırasıyla hazırladığımız soğan harcı üstüne nohut ve et serpiştirilir.Üzerine yıkanmış pirinç ilave edilir.Su ve et suyu beraberce dökülür. Önce 10 dakika harlı ateşte pişirilir.Suyunu çekince ateşin altı kısılır. Suyunun bitmesine yakın tereyağı başka bir kapta eritilip dökülür. Kağıt havlu tencerenin üzerine serilir ve kapağı kapatılarak demlendirilir. |
09 Kasım 2017 11:22 | |
Hâdimul İslam |
Maklube, Siirt`lilerin değerli, sevilen misafirlerine pişirdiği bir yemektir.. Türkçe anlamı tersine dökülmüş veya dönmüştür *Maklube, (Arapça: مقلوبة "dönüştürülmüş") Kuzey Arap dünyasında olduğu gibi, Türkiye'de de Arapların çoğunlukta yaşadığı Siirt ve Mardin gibi yerlerde pişirilen bir yemektir. Maklube, Arapça bir kelimedir. Maklube denilince akla Siirt gelse de, aslinda bir Süryani yemeğidir... Maklubenin anlamı; Tersine dönmüş..dönüştürülmüş..Ne guzel manası varmiş..Bu yemek bundan sonra daha bir keyifle yapılırewet000 ![]() ![]() Kültür harmanı memleketimden muhteswm.bir tarif...Maklube denilince bizimde aklimiza sadece Siirt geliyor zaten ![]() ![]() |
09 Kasım 2017 08:15 | |
Esma_Nur |
Bu yemeği hic yemedim ama bazilariyla beraber anildiğı icin yapasimda gelmiyor açikcasi ![]() ![]() |
08 Kasım 2017 22:55 | |
Allahın kulu_ |
Ilk adi sen ne ettinmis sonra degismis fakat hatrimda degil ismi sanirim yarin ki menumuz belli![]() |
08 Kasım 2017 22:26 | |
Hâdimul İslam |
bizde hikayesi başka bunun![]() ![]() Eh madem bizim mutfağa girmiş, yapalım o halde!! ![]() ![]() |
08 Kasım 2017 21:11 | |
Allahın kulu_ |
Bademli pilav cok guzel oluyor denemenizi tavsiye ederim maklubenin hikayesini biliyor musunuz gelin kaynana gezmeye gitmis aksam gelmisler tabiki evde yemek yok gelin anne sen sofrayi kur demis gelin maklubeye benzer etle pirinci karistirip pisirip yemek yapmis kaynana sen ne ettin demis herkes cok sevmis ;)fakat ismi baskaydi sanirim![]() |
08 Kasım 2017 19:48 | |
su damlası | "MAKLUBE TARİFİ"/medineweb mutfağı 750 gr dana kuşbaşı 1 orta boy soğan Yarım çay bardağı zeytinyağı 2 orta boy patates 2 orta boy domates 2 orta boy patlıcan 2 çorba kasesi pirinç Tuz, karabiber Üzerine çıkacak kadar sıcak su 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı Sebzeleri Kızartmak için zeytinyağı Maklube Nasıl Yapılır? Eti kızgın tencerede kavurup, 2 parmak üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Tuzunu atıp kaynamaya bırakın. Düdüklüde 20 dk kadar pişirin. Suyunu ayrı bir kaba süzün. Pirinci 2 kez yıkayıp, sıcak suyla ıslağa bırakın. Sebzeleri yuvarlak dilimleyip kızartın. Domatesi çok az kızartın. Kenarları düz ve yüksek bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı ve yarım ay şeklinde doğranmış soğanı ekleyip hafifçe soteleyin. Haşlanmış eti de ekleyip 1-2 dk kavurun. Ocaktan alıp, et ve soğanın üzerine sırasıyla: Kızarmış domatesi, patatesi ve patlıcanı dizin. Aralarına mutlaka tuz ve karabiber serpin. Islanan pirinci süzüp, sebzelerin üzerine döküp yayın. Parça parça tereyağı ekleyin. Son olarak biraz daha tuz serpin ve üzerine çıkacak kadar et suyu ekleyip ocağa alın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp suyunu çekene kadar pişirin. Pişerken bir kez çatalla hafifçe pirinci karıştırın. Suyunu çektikten sonra ağzını kapatıp yarım saat kadar dinlendirin. Düz bir servis tabağına ters çevirin. En üste kavrulmuş badem ve ince doğranmış maydanoz ile süsleyip servis edin. Afiyet şifa olsun |
![]() |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|