11 Nisan 2009 20:43 | |
MERVE DEMİR | Ramazanda sağlıklı beslenme için öneriler Memorial Hastanesi Diyet Hizmetleri Yöneticisi diyetisyen Buket Kavakoğlu, Ramazan'da sağlıklı ve doğru beslenme ile ilgili bilgi verdi Ramazan'ın gelmesiyle birlikte yemek tercihlerimizde çoğumuza göre sofraları iyileştirmek ve de zenginleştirmek adına bazı değişiklikler meydana gelir Ne yazık ki bu değişiklikler çok da sağlığımızı destekleyecek yönde değildir Pilav, börek, gözleme, tereyağ, tatlı gibi karbonhidrat ve yağ ağırlıklı besinlerin tüketiminde artış olurken, sebze, meyve ve su gibi günlük tüketimde eksikliğinin asla olmaması gereken besinler ihmal edilir Bunları unutmayın Oysaki Ramazan'da besin öğelerine olan günlük ihtiyaçlarımız değişmez Aslında yapılması gerekenler çok basit birkaç düzenlemeden ibaret Neden oruç tuttuğunuzu kendinize tekrar hatırlatın Bu Ramazan'da sağlığınıza dikkat etmezseniz bir dahaki ramazanda oruç tutmanızı engelleyecek bazı sağlık sorunlarıyla uğraşıyor olabileceğinizi unutmayın Su, su ve su Yaşam içeceğimiz ve vücudunuz eksikliğini hiç sevmez İftarla sahur arasında gündüz içemediklerinizi telafi edin İftarda sofradaki yiyecekler bir yere kaçmıyor Acele etmeyin İlk dakikalarda kan şekeriniz düşük olduğu için yemeğe saldırmak isteyebilirsiniz ama ufak bir açılıştan 15 dakika sonra daha mantıklı seçimler yapabileceğinizi unutmayın Sahur gerekli bir öğün olmasaydı böyle bir öğünün bahsi geçmezdi zaten Demek ki gerekli bir öğün Farz edin ki sabah kahvaltınızı biraz daha erken yapıyorsunuz Rutin kahvaltımızda nasıl ki ağır yemekler yemiyoruz sahurda da yemeyin Gece yiyip yatarsanız bilin ki vücut o anda ihtiyacı olmayan enerjiyi yağ olarak muhafaza edecektir Ayrıca ertesi gün 12 değil 18 saat aç kaldığınız için kan şekeriniz daha da düşük seyredecektir Sebzelerden de iftar için çok güzel ana yemekler yapılabileceğini unutmayın İftarla sahur arasında en iyi ara öğün tercihi meyvedir Herhangi bir hastalıktan dolayı diyetteyseniz mutlaka diyetisyeninizle görüşüp Ramazan için bir düzenleme yapın Örnek menü Sahur için: Birinci tercih: Bir haşlanmış yumurta (gün aşırı), peynir, söğüş, zeytin, bir-iki ceviz, tam buğday ekmeği İkinci tercih: İki dilim az yağlı yufka böreği ve söğüş Üçüncü tercih: Müsli, mısır gevreği, süt İftar (Başlangıç): Birinci tercih: Hurma, küçük bir parça pide, zeytin İkinci tercih: Hurma, bir kase çorba İftar (15-20 dakika sonra): Birinci tercih: Etli sebze yemeği, salata, yoğurt veya cacık, küçük bir parça pide İkinci tercih: Er-tavuk-balık, pilav veya garnitür, salata İki saat sonra: Birinci tercih: Meyve tabağı İkinci tercih: Sütlü tatlı |
![]() |
.::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. |
|