![]() |
kesinlikle kabul edilecek dua ismi azam İSMİ AZAM İsmi Azam Allah’ın en büyük, yüce ismidir. Allah’ın pekçok ismi vardır. Dualarımızı yaparken O’nun mübarek isimleriyle yönelmemiz hem adaptandır hem de dualarımızın kabulünde önemli bir vesiledir, esastır Hz. Büreyde anlatıyor: Adamın birisi Allahu la ilahe illa.............................................. ..... ile dua etti. Bunu duyan Resûlullah buyurdular:Nefsimi kudret elinde tutan zat’a yemin ederim ki bu adam Allah’tan ismi azam adına talepte bulundu. Şunu bilin ki kim ismi azamla dua ederse Allah ona icabet eder. Kim onunla talepte bulunursa (Allah dilediğini) verir.(52 Ancak bu rivayet olmasına rağmen ismi azam duasının ne olduğu hususunda kesin bir ifade yoktur. Hz. Ayşe’den gelen bir rivayette, Peygamber Efendimiz, Yüce Allah’a ismi azam duasını kendisine bildirmesini istemiş Rabbimiz de O’na bildirmiştir. Hz. Ayşe’nin ismi azamı kendisine bildirmesini ısrarla istemiş ama O, bunu söylemeyip bazı işaretler sunmuştur.(53 Kaynaklarda yer alan ifadelere göre şu lafızların ismi azam olması kuvvetle muhtemeldir: Allah, La ilahe illallah, Zül celali vel ikram, el-Hayyül Kayyüm, er-Rahmanü’r Rahim, Allahü’r Rahmanü’r Rahim, Allahu la ilahe illa hüvel Hayyül Kayyüm, Rabb, el-Hannanü’l Mennanü Bediüs semevati vel ardi zül celali vel ikram, Allah’u la ilahe illa huvel Ahadüs Samedüllezi lem yelid ve lem yûled ve lem yekun lehu küfüven Ahad. İsmi Azam’ın değişik sözler olabileceğine dair farklı rivayetler için şu kaynaklara bakılabilir:(54 Ayrıca Ebu Davut ve Tirmizi’nin rivayet ettiği bir hadisi şerife göre (55) şu iki ayetin de ismi azam duası olması muhtemeldir: “İlahınız tek olan ilahtır. O’ndan başka ilah yoktur. O Rahman ve Rahim’dir.”(56) “Elif lam mim. O Allah ki ondan başka ilah yoktur. O Hay ve Kayyum’dur.” (57) |
Cevap: kesinlikle kabul edilecek dua ismi azam İSM-İ A'ZAM DUASI OKUNUŞU: Bismillahirrahmanirrahim. "Yâ Cemilu Yâ Allâh Yâ Karîbu Yâ Allâh Yâ Mücîbu Yâ Allâh Yâ Habîbu Yâ Allâh" "Yâ Raûfu Yâ Allâh Yâ Atûfu Yâ Allâh Yâ Ma’rûfu Yâ Allâh Yâ Latîfü Yâ Allâh" "Yâ Azîymü Yâ Allâh Yâ Hannânü Yâ Allâh Yâ Mennânü Yâ Allâh Yâ Deyyânü Yâ Allâh" "Yâ Subhânü Yâ Allâh Yâ Emânü Yâ Allâh Yâ Bürhânü Yâ Allâh Yâ Sultânü Yâ Allâh" "Yâ Müste'ânü Yâ Allâh Yâ Muhsinü Yâ Allâh Yâ Mütealü Yâ Allâh Yâ Rahmânü Yâ Allâh" "Yâ Rahîmü Yâ Allâh Yâ Kerîmü Yâ Allâh Yâ Mecîdü Yâ Allâh Yâ Ferdü Yâ Allâh" "Yâ Vitru Yâ Allâh Yâ Ehadü Yâ Allâh Yâ Samedü Yâ Allâh Yâ Mahmûdu Yâ Allâh" "Yâ Sadıka'l-vâ’di Yâ Allâh Yâ Âliyyü Yâ Allâh Yâ Ganiyyü Yâ Allâh Yâ Şâfî Yâ Allâh" "Yâ Kâfî Yâ Allâh Yâ Muâfî Yâ Allâh Yâ Bâkî Yâ Allâh Yâ Hâdî Yâ Allâh" "Yâ Kâdiru Yâ Allâh Yâ Sâtiru Yâ Allâh Yâ Kahhâru Yâ Allâh Yâ Cebbâru Yâ Allâh" "Yâ Gaffâru Yâ Allâh Yâ Fettâhu Yâ Allâh" Yâ rabbe's-semâvâti ve'l-ard, yâ zelcelâli ve'l-ikrâm. Es’elüke bi hakkı hâzihi'l-esmâi küllihâ en tüsâlliye alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, verham Muhammeden kemâ salleyte ve sellemte ve bârekte ve râhimte ve terahhamte alâ ibrâhîme ve alâ âli ibrâhime fil alemin. Rabbenâ inneke hamîdun mecid. Birâhmetike yâ erhâme'r-râhimin. Velhamdü lillâhi rabbi'l-âlemin. denir. |
Cevap: kesinlikle kabul edilecek dua ismi azam İSM-İ A'ZAM DUASI'NIN FAZİLETİ : Her kim, bu duayı ihlas ile okusa veya üzerinde taşısa, bin defa hatim etmiş, bin defa nafile haccetmiş, bin köleyi hürriyetine kavuşturmuş, bin altını fukaraya dağıtmış, bin defa nafile namaz kılmış gibi sevaba nail olur. Bu duayı okuyan veya üzerinde taşıyan kimse Allah (c.c) katında İzzetli ve şerefli olur. Bütün musibet ve belalardan emniyet içinde olur. Bu mübarek duanın şerefine inanmayan, günahkar olur. Bu duaya hürmet eden veya okuyan kimse kabre varınca melekler tarafından izzet ve ikram ile karşılanır. Kıyamet gününe kadar melekler onu yalnız bırakmaz. Ömründe bu duayı bir defa okuyup İslam'ın emirlerini yerine getiren kimse Sırat Köprüsünü yıldırım gibi geçer. Günahı dağlar gibi olsa Allah'ın affına nail olur. Bu mübarek duayı okuyana Cennetin sekiz kapısı açılır. Bu duanın sevab ve müjdelerine Cebrail aleyhisselam aşık olmuştur. Borçlu olan kimse bu duayı sadakatle okursa Allah Teala borcunu ödemeye muvaffak kılar. Cenab-ı Hak kendisine rahmet nazarı ile bakar. Daha bunlar gibi bu duanın nice sırları vardır. |
Cevap: kesinlikle kabul edilecek dua ismi azam Abdullah babası Büreyde (Radıyallahu Anh)’den şöyle rivayet etti: Resulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) bir adamın şöyle dua ettiğini işitti: “Allahümme innî es’elüke biennî eşhedü enneke entellahü lâ ilâhe illâ entelehadüssamedüllezi lem yelid velem yûled velem yekün lehû küfüven ehad.” “Allah’ım! Senden başka hiçbir ilah olmadığına, senin tek Allah olduğuna, doğmayan, doğurulmayan ve hiçbir dengi olamayan, herkesin muhtaç olduğu tek bir Allah olduğuna Şehadet eden bir kimse olmamı Sen’den niyaz ediyorum.” Bunun üzerine ona şöyle buyurdu: “Allah’tan öyle en yüce bir isimle (ism-i azamla) dilekte bulundun ki, o isimle kendisinden bir şey istenilince verir. Ve o isimle kendisine dua edilince kabul eder.” (Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace, İbn Hıbban, Hakim) Muaz bin Cebel (Radıyallahu Anh) der ki: Resulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) bir adamın Allah-u Zülcelal’e: “Ey azamet ve ihsan sahibi!” (Yâ Zel-Celali vel ikram) diye dua ettiğini işitince şöyle buyurdu: ” Duan kabul olundu (Allah’tan) dile.” (Tirmizi) Ebu Ümame (Radıyallahu Anh)’den rivayetle Resulullah (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Allah’a ‘yâ erhamer-râhimin” (Ey merhametlilerin en merhametlisi) diyen kimseye, vekil tayin ettiği bir melek vardır, Kim bunu üç defa söylerse, bu melek şüphesiz ki ‘merhametlilerin en merhametlisi olan Allah, sana yöneldi’ dile.” der.” (Hakim) Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) günün birinde Ebu Ayyaş’a uğrar, onun namaz kıldığını görür ve şöyle dua ettiğini işitir: “Allahümme innî eselüke bi-enne leke’l-hamdü lâ ilâhe illâ ente, Ya Mennân! Ya bedia’s-semâvati velardı ya zelcelâli vel ikram.” Bir rivayette, “Ya hayyu, ya kayyum!” ziyadesi vardır. Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Ve Sellem) o zata şöyle buyurur: “Sen Allah’ın en büyük adını anarak dua ettin. Bu büyük adı anarak Allah’a dua edildiğinde duaları kabul eder, bir şey istendiğinde de (isteneni) verir.” (Ahmed bin Hanbel, İbn Mace, Ebu Davud, Nesai, İbn Hıbban, Hakim) |
Cevap: kesinlikle kabul edilecek dua ismi azam ismi azam duâsı hangi ayetlerde ve duâ içersindedir? 3475- Büreyde el Eslemî (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v), bir adamın şöyle duâ ettiğini işitti: “Ey Allah’ım Ben senden istiyorum ki: Senin tek olduğuna senden başka gerçek ilah olmadığına ben inanıyor ve bu gerçeği de başkalarına da bildiriyorum. Sen ikincisi düşünülemeyen teksin. Sen kimseye ve hiçbir şeye muhtaç olmayansın fakat herkes ve her şey sana muhtaçtır. O Allah kesinlikle baba olmamıştır ve çocuğu da yoktur. Hiçbir şey ona denk ve benzer olamaz o hiçbir şeye benzetilemez.” Bunun üzerine Rasûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki bu adam Allah’tan, kendisine onunla duâ edildiği zaman mutlaka kabul edeceği ve kendisinden onunla istenildiği zaman mutlaka vereceği, ismi Azam duâsını yapmış oldu. Zeyd dedi ki: Bu hadis bundan birkaç yıl sonra Züheyr’e hatırlatmıştım da şöyle demişti: Bu hadisi bana Ebû İshâk Mâlik b. Mığvel’den aktarmıştı. Zeyd diyor ki: Sonra bu hadisi Sûfyân’a anlattım o da bu hadisi bana Mâlik’den aktardı. (İbn Mâce, Duâ: 27) Tirmizî: Bu hadis hasen garibtir. Bu hadisi Şerîk, Ebû İshâk’tan, Büreyde’den, babasından rivâyet etmektedir. Oysa Ebû İshâk bu hadisi Mâlik b. Mığvel’den almıştır. O ona vasıta olmuştur. Şerîk ise bu hadisi Ebû İshâk’tan rivâyet etmektedir. |
SAAT: 10:45 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.