![]() |
Hamilesin, iki kişilik yemen gerek sözü uygulanmalımıdır 'Hamilesin, iki kişilik yemen gerek' diyene inanmayın Ülkemizde hamileler bu sözlerle gereksiz yere şişmanlıyor Oysa hamile bir kadının günlük enerji gereksinimi, hamile olmayana göre yalnızca 200 kalori daha fazla. Yani üç dilim ekmek veya 1 avuç fındık kadar! Toplam kalori gereksinimi ise 2000-2150 civarında. Önemli olan şekerli-yağlı, kalorili besinleri tüketmek değil, vitamin-minerali bol, besinsel değeri yüksek yiyeceklerden zengin beslenmek. Hamilelik döneminde kilo artışı ne kadar olmalı? Genelde hamilelerde kilo artışı 6-24 kg. arasında değişiyor. 12 kg. ideal. Hamile danışanlarımda koyduğum hedef 12-15 kilo arası. Şimdiye kadar en fazla 15 kg’la doğum yapan oldu. Bu kişinin de ilk doğumunu 25 kiloyla yaptığını düşünecek, bilinçli beslenmenin önemi ortada. Bu 12 kg. en iyi şöyle elde edilebilir: İlk 10 hafta boyunca haftada 115 gram, Geri kalan 30 hafta boyunca da haftada 300 gram almak. Fazla kilolar nereye gidiyor ? Bebek Ortalama doğum ağırlığı 3.2-3.5 kg. Bu sizin genleriniz, doğum ağırlığınız, fiziksel özellikleriniz, varsa daha önceki doğumlarınız, yaşınız, etnik kökeniniz, sağlık durumunuz ve beslenme şeklinize göre değişir. Artan kan hacmi 1,25 litre-yaklaşık 2 kg. Amniyotik sıvı (Bebeğin içinde yüzdüğü sıvı) Yaklaşık 1 kg. Genişlemiş rahim Yaklaşık 1 kg. Hamilelik boyunca rahim 60 gramlık bir armuttan 1 kiloluk bir karpuza dönüyor! Plasenta (Bebeği saran kese) Yaklaşık 1 kg. Göğüsler 1 kg’dan biraz daha az Gerisi doğum sonrasında emzirme döneminde enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere ekstra yağ dokusu ve dokularda sıvı olarak (ortalama 3-4 kg) tutulur. Nerede bulunuyor? Folik asit Buğday, baklagiller, ıspanak, brüksel lahanası, bamya, fasulye, pancar, badem, ceviz, fındık, esmer pirinç, yulaf, mısır. Kalsiyum Süt, peynir, yoğurt, küçük kılçıklı balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri, deniz bitkileri, soya fasulyesi, tofu, badem, kuru incir. Demir Et, kuru meyveler -özellikle kuru üzüm ve kuru erik-, kuru baklagiller, cereallar, bal kabağı çekirdeği, maydanoz, badem, fıstık. Çinko İstiridye, elenmemiş undan yapılmış ekmek, et- özellikle koyun ve dana eti-, peynir, yumurta sarısı, buğday ürünleri, susam, ayçiçeği çekirdekleri, esmer pirinç, badem, bezelye. İyot Deniz, süt ve süt ürünleri, iyotlu tuz. Hamilelere önerilerim Her gün 400 mikrogramlık folik asit takviyesi alın. İlk 2-3 ay boyunca alınmalı. Ciğer yemeyin. Çünkü çok fazla A vitamini içerir, bebek üzerinde zararlı etkileri vardır. Sigarayı bırakın. Alkolü mümkünse hiç kullanmayın veya çok aza indirgeyin. Zorunlu olmadıkça ve doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın. Öğün sayısını artırın, miktarları azaltın. Az az, sık sık yiyin. Her gün; 4-5 porsiyon ekmek, nişastalı besinler ve cerallar En az 2’şer porsiyon sebze ve meyve 2 porsiyon et, balık, yumurta, baklagiller 2 porsiyon süt, peynir, yoğurt yiyin. Aşırı şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durun. Ara sıra, çok canınız çekerse yiyin. Şu yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız: Ciğer Çiğ yumurta Çiğ veya az pişmiş et Yumuşak peynirler (Camambert, Brie gibi) Kılıç, lüfer gibi küçük balıklarla beslenen balıklar. Bunların toksin içerme riski yüksek. Hamilelikte en önemli 6 besin ve 1 günde alınması gereken miktarlar Protein (g) +10 50 60 Folik asit (mcg) +220 180 400 Kalsiyum (mg) +400 800 1200 Demir (mg) +15 15 30 Çinko (mg) +3 12 15 İyot (mcg) +25 150 175 |
SAAT: 06:05 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.