Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Tıbb-ı Nebevi ve Alternatif Tıp Bilgileri (https://www.forum.medineweb.net/852-tibb-i-nebevi-ve-alternatif-tip-bilgileri)
-   -   Soğuklarda nasıl beslenmeli? (https://www.forum.medineweb.net/tibb-i-nebevi-ve-alternatif-tip-bilgileri/24135-soguklarda-nasil-beslenmeli.html)

enderhafızım 11 Ocak 2013 01:00

Soğuklarda nasıl beslenmeli?
 
Soğuklarda nasıl beslenmeli?

Medical Park Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl Turgay, kış aylarında sağlıklı beslenmenin yollarını anlattı.

Medical Park Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl Turgay, kış ayında bağışıklığı kuvvetlendirmek için özellikle bir takım meyve ve sebzelere özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Turgay, "Kış ayında sebzeler açısından çok kuvvetli bir dönem içerisindeyiz. Ispanaktan tutun, kerevizden, brokoliden karnabahara, buna benzer birçok sebze var. Bunların C vitamin yoğunluğu fazla olan brokoli kaynaklı beslenmelerimize özen göstermemiz gerekiyor.

Yöresel anlamda biliyorum ki bu tarz sebzelerden ziyade daha çok patlıcan veya kabak gibi buna benzer sebzelerle beslenmemize rağmen, artık dönem öyle bir dönem ki brokolinin tüketimi gerçekten C vitamini açısından çok yoğun ve bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Çünkü bu dönem içerisinde gribal enfeksiyonların sıklığı çok fazlalaşmakta ve bizim hastanemizin yoğunluk anlamında artı gribal enfeksiyon bazında ilerlemekte. Bunlardan korunabilmek için brokoli, karnıbahar ve taze kırmızı ile yeşilbiber yememiz gerekiyor. Bunlar da C vitamininden beklediğimiz orandan çok daha kuvvetli. Biz her zaman portakalın C vitamini yönünden çok kuvvetli olduğunu bilirken bizim için gerçekten taze kırmızı ve yeşilbiber C vitamini olarak, esas kaynak olarak gözlemlenir. Ispanak demir açısından yoğunluk içerir ve demir kış aylarında üşümemize engel olan çok güzel bir mineral kaynağı olmakta. Dolayısıyla ıspanağı da gerek yağsız kıyma ile pişirmek, gerekse zeytinyağlı bir şekilde pişirme yöntemlerini tercih ederek, kendimizi demir kaynağı açısından kuvvetlendirebilir ve kış aylarında üşümemize biraz engel olabilir" ifadelerini kullandı.


"Meyveler açısından kivi, greyfurt, portakal ve mandalina, bunlar da bağışıklığımızı kuvvetlendirici ve bizi kış aylarında gribal enfeksiyonlardan koruyucu etki gösterir" diyen Turgay, şunları söyledi:


"Fakat bizim için kivi ve greyfurtun ayrı bir yeri var. Bunlar bizim için daha yoğun C vitamini kaynakları. Dolayısıyla bunları gün içerisinde günde 3 veya 4 porsiyon olmak kaydıyla tüketebiliriz. Kardiyolojik ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanmayan, herhangi bir şekilde tansiyon ya da buna benzer hastalıkları içermeyen bireylerde greyfurt bizim için kullanılabilir. Hem kış aylarında dediğim gibi gribal enfeksiyonlardan koruyan; hem de bağışıklığımızı kuvvetlendiren etki gösterir.

Taze soğan ve sarımsak da çok sık tüketmemiz gereken, bizi hem antioksidan anlamında bağışıklığımızı kuvvetlendirecek ve aynı zamanda gribal enfeksiyonlara karşı ciddi bir bağışıklık sistemimizi koruyucu etki gösteren bir besindir. Kefir çok sık tüketmediğimiz fakat bağışıklığı ciddi anlamda kuvvetlendiren, içerisinde pribiyotik etkiler gösteren, bakterileri bulunduran bir besin kaynağıdır. Sık sık tercih edilmemekle beraber gerçekten kansere karşı koruyan onkoloji hastalarında çok sık kullandığımız bir besin kaynağı. Kefir mayasına ulaştığınız andan itibaren, kendi evinizde kefir üretebilir, ya da marketlerde bile hazır bir şekilde bulabilirsiniz. Katkı maddelerinden kaçınmak istiyorsanız, ya da koruyucu katkı maddelerinin olmasını istiyorsanız evinizde yapmanız tabi ki de tavsiyelerimizden bir tanesidir. Dolayısıyla kefir de bizim için günde bir bardak kadar içilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Bunu tükettiğiniz noktada gerçekten hem kanserojen etki gösteren katkı maddeleri, ya da maruz kaldığımız hormonrl gıdalardan daha korunmuş olacağız ve aynı zamanda kış aylarında herhangi bir hastalığın oluşmasını da engelleyeceksinizdir."

KURUYEMİŞLER DE KAN ISISINI ARTTIRIYOR


Kış aylarında tatlılara fazla yüklenmemenin gerektiğine de vurgu yapan diyetisyen Işıl Turgay, "Kış ayları çok soğuk biliyorsunuz. Dolayısıyla buna benzer aylarda, vücut ısımızın daha da yükselmesini bekliyoruz. Kan şekerimizin yükselmesi bizim vücut ısımızın biraz daha yüksek seyretmesine sebebiyet veriyor. Dolayısıyla bu zamanda tatlı tüketimi veya çok aşırı kafeinli yani çikolata veya buna benzer tüketimler artmakta.

Fakat biliyorsunuz ki bunların kilo yapıcı özellikleri olduğu için, bizim kan ısımızı arttıran besinlere bakarsanız; çok sık tükettiğimiz kuruyemişler de vardır. Kuruyemişler içerisinde ise çok soslu ve baharatlı kuruyemişleri katmamakla beraber; kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik, buna benzer besinleri katmakta, aynı zamanda badem, fındık ve cevizdeki protein kaynağı ile beraber bunları birleştirdiğimizde kan şekerimizin ciddi yükselmesine ve ciddi düşmesine engel olmakta...

Bunları beraberinde tüketirken, kuru meyveleri tüketirken yanında dediğim gibi badem, fındık ve ceviz gibi buna benzer şeyleri tüketirseniz, protein dengemizi iyi sağlamış olur ve kan şekerimizi dengede tutmuş oluruz. Baklagiller ise et kadar protein anlamında zengin olan besinlerdir. Fakat bunların özellikle kış aylarında ya da yaz aylarında tüketilmesi diye özel bir durum söz konusu değil. Biz bunları yaz-kış olmak kaydı ile haftada iki gün zaten öneriyoruz" şeklinde konuştu.

su damlası 11 Kasım 2023 23:24

Fakat bizim için kivi ve greyfurtun ayrı bir yeri var. Bunlar bizim için daha yoğun C vitamini kaynakları. Dolayısıyla bunları gün içerisinde günde 3 veya 4 porsiyon olmak kaydıyla tüketebiliriz.


SAAT: 18:16

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321