Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Türkçe (https://www.forum.medineweb.net/762-turkce)
-   -   MEDİNEWEB KPSS TÜRKÇE KODLAMALARI VE ÖNEMLİ BİLGİLER (https://www.forum.medineweb.net/turkce/33531-medineweb-kpss-turkce-kodlamalari-ve-onemli-bilgiler.html)

mehmet akif2 08 Şubat 2017 09:21

MEDİNEWEB KPSS TÜRKÇE KODLAMALARI VE ÖNEMLİ BİLGİLER

İSİM FİİL

Fiillere getirilen “-ma, -ış, -mak” ekleri ile yapılır. Bu ekler büyük ünlü uyumu kuralına göre eklendiği sözcük içinde değişiklik gösterecekleri için “-ma, -me, -ış, -iş, -uş, -üş, -mak, -mek” şekillerinin de var olduğunu bilmeliyiz arkadaşlar.

Fakat ezberimizde kalıcı olması için “-ma, -ış, -mak” eklerini bilmemiz yeterlidir. Bu ekler fillere gelerek onları cümle içinde “isim” yaparlar.

ÖRNEKLER

Görmekten sonra görülmek, aşkın ikinci kademesiydi.
Gör (fiil kökü) + mek (isim fiil eki)
Mektup yazmak onun için huzur verici bir şeydi.
Ben de sizinle tatile gelmeyi düşünüyordum.
Bağlama çalmayı bu kadar çok seveni hiç görmemiştim.
Programın başlayışı herkesi heyecanlandırdı.
Yanımda oluşunu, bana sarılışını hiç unutamam.
Onun gelişiyle oda bir anda sessizliğe büründü.
Oturuşu ile herkesin dikkatini üzerine çekti.
Bir gülüşü ile her şeyi değiştirmeyi biliyordu.

NOT: İsim fiil eki aldığı halde ve fiilimsi olma kriterlerine uygun olduğu halde kalıplaşarak bir varlığın kavramın adı olan sözcükler vardır. Bunlar fiilimsi olarak kabul edilmezler.
Elindeki çakmak ile oynaması annesini tedirgin etti.
Her gün dondurma yersen çok hasta olabilirsin.
Merak ettiğiniz bilgileri giriş kattaki danışmadan öğrenebilirsiniz.

NOT: Olumsuzluk eki olan “-ma, -me” eki ile isim fiil eki olan “-ma, -me” eki karıştırılmamalıdır.
Ortalığı toplama görevini kardeşine verdiler. (İsim Fiil Eki)
Bu saatte herkes uyuyor ortalığı toplama. (Olumsuzluk Eki)

NOT: Fiiller gibi çekimlenemeyeceklerini yukarıdaki açıkmada belirtmiştik. Şimdi bunun örneklerle açıklamasını daha da netleştirelim.
Uyu-mak istiyorduk. (Bu cümledeki fiilimsiye kip eki ve şahıs eki getirmeye çalışalım)
Uyu-mak- yor-uz istiyorduk. ( 🙂 anlamsız olduğunu gördünüz arkadaşlar)

mehmet akif2 08 Şubat 2017 09:30

2-Sıfat Fiil (Ortaç)
Fiillere getirilen “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” ekleri ile yapılır. Bu ekler de büyük ünlü uyumu kuralına göre eklendiği sözcük içinde değişiklik gösterecekleri için “-an, -en, -ası, -esi, -maz, -mez, -ar, -er, -dık, -dik, -duk, -dük, -acak, -ecek, -mış, -miş, -muş, -müş” şekillerinin olduğunu bilmeliyiz. Fakat daha rahat ezberleyebilmemiz için “-an, -ası, -mez, -ar, -dik, -ecek, -miş” eklerini bilmemiz yeterlidir. Zaten daha da kolay akılda kalması için şifrenmiş bir şekilde sıralanmıştır:
“Anası mezar dikecekmiş”
Aşağıdaki örneklerde sıfat fiillerin cümle içinde sıfat görevlerinde kullanıldıklarına dikkat ediniz. Sıfat fiil ekleri fiillere gelerek onları cümle içinde sıfat ya da adlaşmış sıfat yapar.

ÖRNEKLER
Çalışan adamı herkes sever.
(Niteleme Sıfatı) (isim)
(Sıfat Fiil)
Gelen, gideni aratır. (Adlaşmış Sıfat+ Sıfat Fiil)
Yıkılası dağlar geçit vermez oldu.
Bu çocuğun sevilesi bir yanı kalmamış.
Görünmez kazaya da davetiye çıkarmayalım.
Aşılmaz yollardan aşırdın beni.
Koşar adımlarla bebeğini kucaklamaya gitti.
Gider ayak herkesin canını yaktı.
Ne zaman seninle olsam tanıdık bir kuş cıvıltısıyla uyanırdım her sabah…
Bazen bilindik şiirlerle bile olsa göz doldurmayı iyi biliyordu.
Gelecek sezonda en başarılı futbolcular bizim olacak.
Böyle bir kazadan sağlam çıkabildiyse verilmiş sadakası var demek.

NOT: Sıfat fiillerin olumsuz şekilleri de mevcuttur.
Çalışmayan adama kimse ekmez vermez.
Olmayacak duaya amin denmez.

NOT: Bazı sıfat fiil ekleri ile başka ekler benzerlik göstermektedir. Bunları karıştırmamak gerekir. Fiilimsiler ve eklerini ayırt etmek için bir çok faktör var fakat en önemlisi eki alan sözcüğün fiil kök gövdesi olup olmadığına ve sözcüğün cümlede sıfat görevinde kullanılıp kullanılmadığına bakmaktır. Karıştırılan ekler;

Tutmaz dizlerim birden düzeldi. “-mez, -maz” =Sıfat Fiil Eki
Dedemin dizleri tutmaz. “-mez, -maz” = Geniş Zaman Kipinin Olumsuzluk Eki

Koşar adımlarla yanıma geldi. “-ar, -er” = Sıfat Fiil Eki
Her sabah mutlaka koşar. “-ar, -er” = Geniş Zaman Kip Eki

Gelecek yıl şampiyonuz. “-acak, -ecek” = Sıfat Fiil Eki
Seneye bize gelecek. “-acak, -ecek” = Gelecek Zaman Kip Eki

Yırtılmış pantolon ile dışarı çıkma. “-mış, -miş, -muş, -müş” = Sıfat Fiil Eki
En sevdiği pantolonu yırtılmış. “-mış, -miş, -muş, -müş” = Öğrenilen Geçmiş Zaman Kip Eki

mehmet akif2 12 Şubat 2017 19:01

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
aker kartal videosundan örnek ve aldığım not

mehmet akif2 12 Şubat 2017 19:07

aker kartal videosundan aldığım not sizler için renklendirdim

CÜMLEDE ANLAM KONUSU

mehmet akif2 12 Şubat 2017 19:09

"Birçok" kelimesinin yazımı sık sık karıştırılır. Bu kelime birleşik kelime olduğundan bitişik yazılması gerekmektedir. Bu durumda sıfat olarak kullanılmış olur. Örneğin: Birçok araç kenara çekmiş bekliyordu.

Ek olarak bir kelimesinin sayıyı nitelediği cümlelerde yanına gelen çok ayrı yazılabilir ama burada sıfat kullanımı yoktur ve nadiren karşılaşılır.

Örneğin: Bir çok şekil bir sayıdır. (Daha doğru olan kullamında "Bir, çok şekil bir sayıdır" şeklinde bir virgül zaten durumu bozmaktadır)

mehmet akif2 12 Şubat 2017 19:10

Aynı şekilde belirsizlik anlamı taşıyan "birkaç" ve "hiçbir" kelimeleri de bitişik yazılır:

Örneğin: Onunla hiçbir şekilde konuşamıyoruz.
Örneğin: Birkaç çapulcunun söylediklerine mi inanayım?

"Şey" kelimesi ile birlikte kullanılanlar ise ayrı yazılır. Türkçe'de şey kelimesi hep ayrı yazılır dersek sanırım yanılmış olmayız.

Örneğin: Hiçbir şey beni tatmin etmiyor.
Örneğin: Her şey benim için aynı artık

mehmet akif2 12 Şubat 2017 19:11

Gelelim "herhalde" kelimesine :). Bu kelime 2 şekilde de kullanılabilir ancak kullanım durumuna göre cümlenin anlamına etkisi değişir.

• Bir şeyin gerçekleşme ihtimalinden bahsediyorsanız, "herhalde" şeklinde bitişik kullanabilirsiniz.
Örneğin: Herhalde hasta oluyorum. -> Kesin değil ama bir ihtimal var!
• Bir şey kesin gerçekleşecek ise "her halde" şeklinde ayrık olarak kullanabilirsiniz.
Örneğin: Söylediği kadarı ile, her halde yarışmada sonuncu geliyor. -> Yani, her ne durum olursa olsun sonuncu gelecek. Mutlaka sonuncu olacak, kesinlik var!
ÖNEMLİ NOT: "her" sözcüğüyle tamlama oluşturan sözcükler hep ayrı yazılır. her şey, her yer, her zaman gibi...

mehmet akif2 12 Şubat 2017 19:56

neden-sonuç ve amaç-sonuç cümleleri

her zaman için kelimesi gelmeyebilir şu da ipucu olabilir

neden-sonuç cümlelerinde nedenin de sonucun da cümlede bulunması lazım

amaç-sonuç cümlelerinde amacın gerçekleşip gerçekleşmediği belli değilken sonuç cümlede bellidir.

mehmet akif2 16 Şubat 2017 09:12

İken’in Yazılışı

İken ayrı olarak yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. Bu durumda başındaki i ünlüsü düşer. Getirildiği kelimenin ünlüleri kalın da olsa, bu ekin ünlüsü ince kalır: okur-ken (< okur iken), yazar-ken (< yazar iken), çalışır-ken (< çalışır iken), uyur-ken (< uyur iken), başlar-ken (< başlar iken), durmuş-ken (< durmuş iken), olgun-ken (< olgun iken), durgun-ken (< durgun iken).

İken, ünlüyle biten kelimelere ek olarak getirildiğinde başındaki i ünlüsü düşer ve araya y ünsüzü girer: okulday-ken (< okulda iken), yolday-ken (< yolda iken).

mehmet akif2 16 Şubat 2017 09:13

Ek Fiil Olan imek’in Yazılışı

İmek fiili bugün daha çok ekleşmiş olarak kullanılmakta ve ünlü uyumlarına uymaktadır.

Ünlüyle biten kelimelere eklendiğinde i ünlüsü düşer. Bu durumda araya y ünsüzü girer: ne-y-se (ne ise), sonuncu-y-du (sonuncu idi), yabancı-y-mış (yabancı imiş).

Ünsüzle biten kelimelere eklendiğinde de i ünlüsü düşer: gelir-se (gelir ise), güzel-miş (güzel imiş), yorgun-du (yorgun idi).

mehmet akif2 16 Şubat 2017 09:15

Pekiştirmeli Sıfatların Yazılışı

Pekiştirmeli sıfatlar bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırçıplak, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırsıklam, sırılsıklam, sipsivri, yemyeşil

mehmet akif2 16 Şubat 2017 09:17

internetten mesaj yazarken telefondan mesaj yazarken veya whatsappdan mesaj yazarken yazım kurallarını uygularsak hem türkçeyi güzel kullanmış oluruz hem de sınavda daha kolay yaparız

çıkacak 1-2 sorunun çok büyük ehemmiyeti var

1 soru ordan 2 soru burdan derken net sayısı yükselebilir allahın yardımıyla tabiki

mehmet akif2 16 Şubat 2017 09:19

Alıntı:

mehmet akif2 Üyemizden Alıntı (Mesaj 406285)
internetten mesaj yazarken telefondan mesaj yazarken veya whatsappdan mesaj yazarken yazım kurallarını uygularsak hem türkçeyi güzel kullanmış oluruz hem de sınavda daha kolay yaparız

çıkacak 1-2 sorunun çok büyük ehemmiyeti var

1 soru ordan 2 soru burdan derken net sayısı yükselebilir allahın yardımıyla tabiki

tabiki kelimesinin yazılışını yanlış yazdım:) tabii ki olacaktı

Tabii sözcüğü doğal, insan yapımı olmayan, doğada hazır bulunan anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kendi çevre koşullarında, hiçbir insan müdahalesi ya da olumlu-olumsuz etkisi olmadan yetişen, gelişen, büyüyen her türlü bitki ve hayvan için de bu sıfat (tabii kaynak suyu) kullanılır. Bir diğer anlamı ise herkesin üzerinde hemfikir olabileceği ölçüde mantıklı olan söz, eylem demektir.

Tek başına bir cümle içinde kullanılmayan "tabii" sözcüğü, "doğal olarak" demek istediğimizde "ki" ekini alır: "Tabii ki bir basın açıklaması bekleniyor, fakat balkon konuşması yerine salon konuşması yapılacağı yönünde duyumlar var." Ya da "bilmem ama, tabii ki sizlerin umutlarını boşa çıkaracak bir karar olmayacaktır bu..."

ki eki aldığında her zaman ayrı yazılır ve yeni bir sözcük oluşmaz: tabiki, tabiiki; aynı zamanda iki i kullanılarak yazılır: ... tabii ki dönüyoruz.

mehmet akif2 16 Şubat 2017 09:21

Bağlaç olan "ki" ayrı yazılır.
Mademki,
hâlbuki,
oysaki,
sanki,
belki,
meğerki ve
çünkü sözcükleri kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır.

KODLAMA: "SOMBAHÇEM"

S anki - O ysaki - M ademki - B elki - H albuki - Ç ünkü - M eğerki

mehmet akif2 16 Şubat 2017 09:26

evet000

mehmet akif2 16 Şubat 2017 09:26

c*.

mehmet akif2 18 Şubat 2017 17:02

evet000

mehmet akif2 18 Şubat 2017 17:04

....

SİTEM delikanlılık adamlık sözü aker kartal videosundaydı ben tam açıklama yapmadım

delikanlılık adamlık demek arkadan konuşmadan sizi üzen kıran kişinin yüzüne direk olarak sitemini etmek

mesela Sen beni çok üzdün SİTEM cümlesi

Ben Ayşe'ye, Fatma beni o kadar üzdü ki desem YAKINMA cümlesi olur

snnclk34 18 Şubat 2017 18:09

Alıntı:

mehmet akif2 Üyemizden Alıntı (Mesaj 406287)
Bağlaç olan "ki" ayrı yazılır.
Mademki,
hâlbuki,
oysaki,
sanki,
belki,
meğerki ve
çünkü sözcükleri kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır.

Hocam bakın madem kod falan diyoruz. Bununla ilgili meşhur kodu da ben söyleyeyim : ))

"SOMBAHÇEM"

:)

mehmet akif2 18 Şubat 2017 20:20

Alıntı:

snnclk34 Üyemizden Alıntı (Mesaj 406382)
Hocam bakın madem kod falan diyoruz. Bununla ilgili meşhur kodu da ben söyleyeyim : ))

"SOMBAHÇEM"

:)

hocam ilk türkçe konumda bu kodu eklemiştim ama yanlışlıkla silinince o konu bu konuya başka bilgiler ekledim onu eklemeyi unutmuşum sen eklemiş oldun

arada gel bak hocam

konularıma bakılıyor ama arada ses veren olunca daha mutlu oluyorum :):)

snnclk34 19 Şubat 2017 02:48

Alıntı:

mehmet akif2 Üyemizden Alıntı (Mesaj 406401)
hocam ilk türkçe konumda bu kodu eklemiştim ama yanlışlıkla silinince o konu bu konuya başka bilgiler ekledim onu eklemeyi unutmuşum sen eklemiş oldun

arada gel bak hocam

konularıma bakılıyor ama arada ses veren olunca daha mutlu oluyorum :):)

Elimden geldiğince bakmaya çalışacağım inşallah : )

Malum ikinci dönem de başlayacak bizim ilitamın, dua edin lütfen =)

Allahın kulu_ 19 Şubat 2017 15:54

Alıntı:

mehmet akif2 Üyemizden Alıntı (Mesaj 406377)
....

Sitem adamlik demissin
Sitem ofke degilmi

mehmet akif2 19 Şubat 2017 19:13

Alıntı:

Allahın kulu_ Üyemizden Alıntı (Mesaj 406413)
Sitem adamlik demissin
Sitem ofke degilmi

sitem öfke demek değil de üzüntünü kırgınlığını karşındakine kibarca söylemek demek

allahın kulu ben videoyu dinleyip bunu kayıt edip kart haline dönüştürmüştüm açıklama cümlesi yazmam gerekiyordu çok teşekkür ederim bunu söylediğin için c*c*c*c*c*c*c*

SİTEM delikanlılık adamlık sözü aker kartal videosundaydı ben tam açıklama yapmadım(tamamen istemsiz olarak)

delikanlılık adamlık demek arkadan konuşmadan sizi üzen kıran kişinin yüzüne direk olarak sitemini etmek

mesela Sen beni çok üzdün SİTEM cümlesi

Ben Ayşe'ye, Fatma beni o kadar üzdü ki desem YAKINMA cümlesi olur

burdaki açıklamayı o resimin üstüne kayıt ettim

mehmet akif2 19 Şubat 2017 19:17

Alıntı:

snnclk34 Üyemizden Alıntı (Mesaj 406410)
Elimden geldiğince bakmaya çalışacağım inşallah : )

Malum ikinci dönem de başlayacak bizim ilitamın, dua edin lütfen =)

senin gibi ilitam okuyanlara herkese allah kolaylıklar versin

düzenli ve sıkı olarak çalıştıktan sonra her şey iyi olur

mehmet akif2 22 Şubat 2017 19:33

hafta sonu ayrı yazılır

hafta içi de ayrı yazılır

mehmet akif2 11 Mart 2017 10:42

hoşbeş birleşik yazılır

her yer ayrı yazılır

hak etmek ayrı yazılır

mehmet akif2 11 Mart 2017 10:45

deniz yolu
kara yolu ve
hava yolu ayrı yazılır

mehmet akif2 11 Mart 2017 10:47

çayhane birleşik yazılır

mehmet akif2 11 Mart 2017 10:53

Pek çok

pek az

ara sıra

yanı sıra

peşi sıra

ardı sıra AYRI YAZILIR

mehmet akif2 11 Mart 2017 11:14

akşamüstü

suçüstü

ayaküstü BİRLEŞİK YAZILIR

mehmet akif2 11 Mart 2017 11:15

başvurmak

vazgeçmek BİTİŞİK YAZILIR

mehmet akif2 11 Mart 2017 11:16

karmakarışık

öngörmek BİTİŞİK YAZILIR

mehmet akif2 11 Mart 2017 22:26

demir yolu

pek çok

alaca karanlık AYRI YAZILIR

mehmet akif2 06 Nisan 2017 12:03

ÖRTÜLÜ ANLAM

Cümlede açık olarak söylenmediği halde, cümlenin anlamından veya cümledeki bazı ifadelerden çıkarılabilen anlama örtülü anlam denir.

Örtülü anlamın bulunduğu cümlelerde karşılaştımalara, aşamalı durumlara yer verilebilir.

Ağırlıklı olarak “de” bağlacı kullanılır.

örnekler

» Öğretmenler toplantısına annem de katıldı.
cümlesinde toplantıya annesi dışında katılanların da olduğu anlamı çıkar. Bu anlam açık olarak söylenmediği için cümle örtülü anlamlıdır.

» Ahmet yine kaza yapmış.
cümlesinden Ahmet’in iyi bir sürücü olmadığı ve daha önce de kaza yaptığı anlamları çıkıyor. Bu anlamlar o cümlenin örtülü anlamlarıdır.

» Hava artık ısınmaya başladı.
cümlesinde havanın daha önce soğuk olduğu anlaşılmaktadır. Cümlede belirtmemesine rağmen bu anlamı çıkartabildiğimiz için bu cümlede örtülü anlam vardır.

» Kitaplığın en üst rafındaki kitaplar diğer raflardaki kitaplardan daha kalındı.
cümlesinden kitaplığın tüm raflarında kitapların olduğu örtülü anlamını çıkarabiliriz.

mehmet akif2 06 Nisan 2017 12:08

Neden-Sonuç Cümleleri ile Amaç-Sonuç Cümleleri Arasındaki Fark

Neden-sonuç ile amaç-sonuç cümleleri birbirine çok benzemekte bu yüzden sık sık karıştırılmaktadır.

Sebep-sonuç cümleleri ile amaç-sonuç cümlelerini ayırt etmek için şu yolu izlemeliyiz:

Neden-sonuç ile amaç sonuç cümlelerinin karıştırılmasının en büyük sebebi iki tür cümlenin de “neden?” sorusuna cevap verebilmesidir.

Eğer bir soruda birden fazla seçenekte “neden?” sorusuna cevap alabiliyorsak, öncelikle “hangi amaçla?” sorusunu sorup eleme yapmalıyız.

“Hangi amaçla?” sorusunun cevabı bize amaç-sonuç cümlesini verecektir.

Örnek Soru

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
A) Bu akşam eve geç geldim.
B) İyi not alabilmek için çok çalışıyordu.
C) Düşmemek için kardeşinden destek alıyordu.
D) Öfkelendiği için doğru düşünemiyordu.

mehmet akif2 15 Mayıs 2017 22:41

Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi)
Bir sözcüğün son hecesi “f, s, t, k, ç, ş, h, p” sert sessiz harflerinden biri ile biterse ve bu sözcüğe “c, d, g” yumuşak sessiz harfleriyle başlayan bir ek gelirse,

ekin başındaki yumuşak ünsüzler sözcüğün sonundaki ünsüzün etkisiyle sertleşerek “c ünsüzü ç’ye”, “d ünsüzü t’ye” ve “g ünsüzü k’ye” dönüşür.

Bu değişime “ünsüz benzeşmesi” adı verilir.

Ünsüz Benzeşmesi Örnekleri

Sınıf – ca = Sınıfça = (Bu kelimedeki sınıf kelimesine getirilen “ca” eki, “f” sert ünsüz harfinden dolayı sertleşmiş ve “ça” ekine dönüşmüştür.)
Taraf – dar – Taraftar
Kümes – den = Kümesten
Küs – gün = Küskün
Et – cil = Etçil
Yurt – daş = Yurttaş
İnat – cı = İnatçı
Unut – gan = Unutkan
Çocuk – ca = Çocukça
Sıcak – dan = Sıcaktan
Seç – gin = Seçkin
Geç – ti = Geçti
Güreş – ci = Güreşçi
Çalış – gan = Çalışkan
Külah – dan = Külahtan
Silah – cı = Silahçı

NOT: Rakamlar ve özel isimlere gelen eklerde de ünsüz benzeşmesi kuralı geçerlidir.

Örnek:

1985’de Sivas’da doğdum. (Yanlış)
1985’te Sivas’ta doğdum. (Doğru)

mehmet akif2 15 Mayıs 2017 22:57

Ünsüz Türemesi
Dilimize Arapçadan girmiş bazı sözcükler ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında eki alan sözcüğün sonundaki harf türeyerek ikizleşir. Buna “ünsüz türemesi” denir.

Ünsüz Türemesi Örnekleri:

Sır – ını = Sırrını (Sır kelimesinin son harfi “r” ünlü ile başlayan bir ek aldığı için ünsüz türemesi meydana gelmiştir.)
Hak – ım = Hakkım
Tıb – i = Tıbbi
Şık – ını = Şıkkını
Af – ı = Affı
Had – imi = Haddimi
Red – ine = Reddine
Rab – ine = Rabbin
Zam – ı = Zammı

Bazı sözcükler “etmek, olmak, eylemek” gibi yardımcı fiillerle birlikte kullanıldıklarında sözcüğün sonundaki ünsüz harfte türeme meydana gelir. Bir isim ve bir yardımcı fiille birlikte kullanılan ve ünsüz türemesi meydana gelen bu sözcükler bitişik yazılır.

Örnekler:
Af – etmek = Affetmek
His – etmek = Hissetmek
Ret – eylemek = Reddeylemek
Hal – olmak = Hallolmak
Zan – etmek = Zannetmek

mehmet akif2 15 Mayıs 2017 23:00

Ünsüz Düşmesi
Sonu “k” ünsüz harfi ile biten sözcüklere “–cık, -cik, -cuk, -cük, -cek” küçültme eklerinden biri geldiğinde sözcüğün sonundaki “k” harfi ünsüz düşmesine uğrar.

Ünsüz Düşmesi Örnekleri

Ufak – cık = Ufacık
Küçük – cük = Küçücük
Alçak – cık = Alçacık
Minik – cik = Minicik
Büyük- cek = Büyücek
Sıcak – cık = Sıcacık
Yumuşak – cık =Yumuşacık

Sonu “k” ünsüzü ile biten bazı sözcüklere “-l,-mse” yapım eki getirildiğinde sözcüğün sonundaki “k” ünsüzü düşer.

Örnekler:

Yüksek – l – mek = Yükselmek
Alçak – l – mak = Alçalmak
Küçük – l – mek = Küçülmek
Ufak – l – mak = Ufalmak
Küçük – mse – mek = Küçümsemek

Bazı birleşik sözcüklerde de ünsüz düşmesi meydana gelebilir.

Örnekler:

Ast – teğmen = Asteğmen
Üst – teğmen = Üsteğmen

mehmet akif2 16 Mayıs 2017 17:58

ÜNLÜ DARALMASI

Kökü ya da gövdesi “a, e” sesli harflerinden biri ile biten fiiller “-yor” şimdiki zaman ekini aldıklarında fiilin sonunda bulunan “a, e” ünlü harfi “yor” ekinin etkisiyle daralarak “ı, i, u, ü” dar ünlülere dönüşür.

Bu değişime “ünlü daralması” denir.

Örnekler:

Başla – yor > Başlıyor (Fiilin sonundaki “a” ünlüsü daralarak “ı” olmuştur)
Gizle – yor- um > Gizliyorum (Ünlü daralması)
Dinle – yor – uz > Dinliyoruz (Ünlü daralması)
Kapla – yor > Kaplıyor (Ünlü daralması)
Oyna – yor – lar > Oynuyorlar
Anla – yor – sun > Anlıyorsun
Planla –yor > Planlıyor
Bekle – yor – um > Bekliyorum
Cevapla – yor – lar > Cevaplıyorlar
İzle – yor – uz > İzliyoruz

mehmet akif2 16 Mayıs 2017 18:01

ÜNLÜ DARALMASI (DEVAMI)

“de” ve “ye” fiilleri ünlü ile başlayan bir ek alırken araya “y” kaynaştırma harfi girer.

Bu kaynaştırma harfinin daraltıcı etkisi ile “de” ve “ye” fiillerinin sonlarında bulunan “e” ünlüsü daralarak “i” olur.

Örnekler:
De – (y) – ecek > Diyecek ( (y) kaynaştırma harfi)
De – (y) – en – ler > Diyenler
De – (y) – erek > Diyerek
De – (y) – e – lim > Diyelim
De – (y) – e > Diye

Ye – (y) – ecek – sin > Yiyeceksin ( (y) kaynaştırma harfi)
Ye – (y) – en – ler – den > Yiyenlerden
Ye – (y) – erek > Yiyerek
Ye – (y) – in > Yiyin
Ye – (y) – e – lim > Yiyelim
Ye – (y) – ince > Yiyince
Ye – (y) – ip > Yiyip

Not: “deyince ve deyip” sözcüklerindeki “e” ünlüsü “y” kaynaştırma harfine rağmen daralmaya uğramaz.

SAAT: 19:24

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321