Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 2.SINIF*Güz Dönemi* > çıkmış ve deneme sınavlar

Konu Kimliği: Konu Sahibi Milena,Açılış Tarihi:  01 Ocak 2012 (22:26), Konuya Son Cevap : 10 Ekim 2017 (14:58). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı5Kez Beğenildi
  • 4 Beğenen Milena
  • 1 Beğenen fatmabalci19
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme: Değerlendirme: Toplam 1 oy almıştır,  ortalama Değerlendirmesi 5,00 puandır.
Alt 01 Ocak 2012, 22:26   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Milena isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14934
Üyelik T.: 03 Aralık 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 58
Konular: 23
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları İslam Düşünce Tarihi

2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları İslam Düşünce Tarihi

1)Hariciler’in “ Hüküm yalnız Allah’ındır” sözü aşağıdakilerden hangisini ifade etmez?
A)Allah’ın verdiği karar tartışılamaz.
B)Kur’an’ın anlamı yine Kur’an’a bakarak anlaşılır.
C)Kur’an insanlar arasında mutlak hakemdir.
D)Kur’an’ı yorumlama eylemi Allah’ın hükmünü ortaya çıkaracak şekilde olmalıdır.
E)Kur’ani hakikat kendiliğinden apaçıktır.

2)Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Osmanlı “Tehafüt” geleneği içinde yer almaz?
A)Hocazade( Muslihiddin Mustafa)
B)Kemalpaşazade(ıbn Kemal)
C)Müeyyedzade(Abdullah çelebi)
D)Bedreddin Simavi
E)Muhammed Karabaği

3)Suhreverdi’ye göre bilgiye ulaşmada en yetkin kişi kimdir?
A)Filozof
B)Ayetullah
C)Hakim-i Müteellih
D)Müteellih
E)Alim-i Müteellih

4)ıbn Bâacce’ ye göre bozuk bir toplumda yaşayan,entelektüel kabiliyetleri gelişmiş bir filozof nasıl erdemli kalabilir ve mutluluğa ulaşabilir?
A)Bilinçli bir şekilde yalnızlığı tercih ederek
B)Dini ibadetlere yoğun bir şekilde kendini vererek
C)Ülke yöneticilerini konu hakkında uyararak
D)Aile bağlarını güçlendirerek
E)Müzik eğitimine ağırlık vererek
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] dan alıntıdır.

5)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Sinâ’nın eserlerinden biri değildir?
A)Uyûn’ül -Hikme
B)Risale fi def’il-a**an
C)Dânişnâme-i Alâi
D)En-Necât
E)Eş-şifa

6)Osmanlı düşüncesinde yatay bilincin temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A)Eski-yeni şekilde olmak üzere zamansal( tarihsel) süreci ikiye bölme
B)Tek hakikat tasarımına göre algılama
C)Hakikatin çokluğunu kabullenme
D)Batının üstünlüğüne inanma
E)Yükseliş dönemi Osmanlı düşüncesini yüceltme

7)Aşağıdaki düşünürlerden hangisi ıslam dünyasında Aristoteles’in pek çok eserini şerh etmiş ve O’nu en iyi anlamış kişi olarak ün yapmıştır?
A)Gazzali
B)Farabi
C)ıbn Rüşd
D)ıbn Sinâ
E)Kindi

8)Aşağıdakilerden hangisi Tehafüt geleneğinin en önemli sonucu olarak kabul edilebilir?
A)Felsefi problemlerle ilgili tartışmanın halkın bütün kesimlerine yayılması
B)Felsefi düşüncenin canlı tutulup bu alanda dinamizmin sağlanması
C)Filozofların, devlet ve toplum nazarında itibar kazanması
D)Felsefenin dini düşünceyi açıklayan bir şekle dönüştürülmesi
E)Dinin, felsefenin etkisinden kurtarılması.

9)Osmanlı düşüncesindeki sentezleme çabası hangi temel yöntemi izlemiştir?
A)Soyutlama( düşünür kılma)
B)Taklit
C)Analiz
D)Eleştiri
E)Sorgulama

10)ıbn Haldun’a göre aşağıdakilerden hangisi göçebe/bedevi yaşamın özelliklerinden biridir?
A)Rahatlığa alışma
B)Korkaklık
C)Kırılganlık
D)ış bölümü
E)Özgürlük

11)ıbrahim Kasapbaşızâde aşağıdaki felsefe akımlarından hangisi ile ilgili eser yazmıştır?
A)Eflatunculuk
B)şüphecilik
C)Sofistik
D)Dehrilik
E)Fisagorculuk

12)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Miskeveyh’in eserlerinden biridir?
A)Tehafüt
B)Tahkik mâ lil- Hind
C)Tecaribü’l-Ümem
D)şifaü’s-Sail
E) Mukaddime

13)Bir dönem ıslam Felsefesinin önemli terimlerinden biri olarak kullanılan “tehafüt” kavramının karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kapalılık
B)Faydasızlık
C)Düzensizlik
D)Tutarsızlık
E)Karasızlık

14)Batının Müslümanlara karşı önyargısına şahit olarak Müslüman olmuş ünlü Fransız düşünür Roger Garaudy’nin dinler ve milletler arasındaki bu önyargı ile mücadele etmek için UNESCO’ya bağlı olarak kurduğu enstitü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sanal ıletişim Enstitüsü
B)Açık Toplum Enstitüsü
C)Medeniyetlerin Diyalogu için Milletlerarası Enstitüsü
D)Dinlerarası Barış Enstitüsü
E)Davranış Bilimleri Enstitüsü


15)ıslam filozoflarını eserlerini asıllarından okumak ve ıslam dini hakkında doğrudan bilgi edinmek amacıyla Arapça öğrenen modern batılı filozof kimdir?
A)Hamilton
B)Locke
C)Descartes
D)Hume
E)Kant

16)Batıda Ortaçağın erken dönemlerinde “Avennesar” adıyla anılan Müslüman filozof kimdir?
A)ıbn Bâacce
B)Farabi
C)Kindi
D)ıbn Rüşd
E)ıbn Sinâ

17)ıbn Haldun’a göre toplumları bir arada tutan ve tarihteki toplumların yükselişini açıklayan şey aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sosyal gelişmişlik
B)Tarihdaşlık
C)Zenginlik
D)Dindaşlık
E) Asabiye

18)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Haldun’a göre, bir toplumun geçirdiği aşamalardan biridir?
A)Teknoloji aşaması
B)Sanayi aşaması
C)Medeniyet aşaması
D)Tanım aşaması
E)ımar aşaması

19)Taşköprüzâde’nin ilimlerin tasnifi ile ilgili eseri aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tehafütü’l- Felasife
B)Keşfü’z-Zunun
C)Kitabu’z-Zâhira
D)Mevzuât-ı Ulûm
E)Er-Risaletü’l- Esiriyye fi’l-Mizan

20)Allah’ın varlığı ve varlığının ispatı konularında Farabi’den çok etkilenen skolastik dönem düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Bacon
B)Hegel
C)Descartes
D)Scot
E)St.Thomas

CEVAP ANAHTARI = 1)D 2)D 3)C 4)A 5)B 6)A 7)C 8)B 9)A 10)E 11)A 12)C 13)D 14)C 15)B 16)B 17)E 18)E 19)D 20)E
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Milena 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yeterlilik Sınavı Stajer Vaiz İçin 2011 Çıkmış... Vaiz - Vaize Yeterlilik Sınavı Milena 0 2184 02 Şubat 2012 21:36
Yeterlilik Sınavı Müezzin Kayyım İçin 2011 Çıkmış... İmam-Hatip/Müezzin DHBT Sınavı Milena 0 2699 02 Şubat 2012 21:33
Yeterlilik Sınavı İmam Hatip İçin 2011 Çıkmış... İmam-Hatip/Müezzin DHBT Sınavı Milena 0 2733 02 Şubat 2012 21:31
İlahiyat Önlisans 2.Sınıf Yaşayan Dünya Dinleri... Yaşayan Dünya Dinleri nurşen35 4 9368 02 Şubat 2012 10:20
İlahiyat Önlisans 2.Sınıf Yaşayan Dünya Dinleri... Yaşayan Dünya Dinleri sahra123 20 18698 02 Şubat 2012 09:47

Alt 10 Ekim 2017, 14:58   Mesaj No:2
Medineweb Üyesi
fatmabalci19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:fatmabalci19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57235
Üyelik T.: 10 Mart 2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 71
Konular: 1
Beğenildi:46
Beğendi:419
Takdirleri:91
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Milena Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
1)Hariciler’in “ Hüküm yalnız Allah’ındır” sözü aşağıdakilerden hangisini ifade etmez?
A)Allah’ın verdiği karar tartışılamaz.
B)Kur’an’ın anlamı yine Kur’an’a bakarak anlaşılır.
C)Kur’an insanlar arasında mutlak hakemdir.
D)Kur’an’ı yorumlama eylemi Allah’ın hükmünü ortaya çıkaracak şekilde olmalıdır.
E)Kur’ani hakikat kendiliğinden apaçıktır.

2)Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Osmanlı “Tehafüt” geleneği içinde yer almaz?
A)Hocazade( Muslihiddin Mustafa)
B)Kemalpaşazade(ıbn Kemal)
C)Müeyyedzade(Abdullah çelebi)
D)Bedreddin Simavi
E)Muhammed Karabaği

3)Suhreverdi’ye göre bilgiye ulaşmada en yetkin kişi kimdir?
A)Filozof
B)Ayetullah
C)Hakim-i Müteellih
D)Müteellih
E)Alim-i Müteellih

4)ıbn Bâacce’ ye göre bozuk bir toplumda yaşayan,entelektüel kabiliyetleri gelişmiş bir filozof nasıl erdemli kalabilir ve mutluluğa ulaşabilir?
A)Bilinçli bir şekilde yalnızlığı tercih ederek
B)Dini ibadetlere yoğun bir şekilde kendini vererek
C)Ülke yöneticilerini konu hakkında uyararak
D)Aile bağlarını güçlendirerek
E)Müzik eğitimine ağırlık vererek
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] dan alıntıdır.

5)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Sinâ’nın eserlerinden biri değildir?
A)Uyûn’ül -Hikme
B)Risale fi def’il-a**an
C)Dânişnâme-i Alâi
D)En-Necât
E)Eş-şifa

6)Osmanlı düşüncesinde yatay bilincin temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A)Eski-yeni şekilde olmak üzere zamansal( tarihsel) süreci ikiye bölme
B)Tek hakikat tasarımına göre algılama
C)Hakikatin çokluğunu kabullenme
D)Batının üstünlüğüne inanma
E)Yükseliş dönemi Osmanlı düşüncesini yüceltme

7)Aşağıdaki düşünürlerden hangisi ıslam dünyasında Aristoteles’in pek çok eserini şerh etmiş ve O’nu en iyi anlamış kişi olarak ün yapmıştır?
A)Gazzali
B)Farabi
C)ıbn Rüşd
D)ıbn Sinâ
E)Kindi

8)Aşağıdakilerden hangisi Tehafüt geleneğinin en önemli sonucu olarak kabul edilebilir?
A)Felsefi problemlerle ilgili tartışmanın halkın bütün kesimlerine yayılması
B)Felsefi düşüncenin canlı tutulup bu alanda dinamizmin sağlanması
C)Filozofların, devlet ve toplum nazarında itibar kazanması
D)Felsefenin dini düşünceyi açıklayan bir şekle dönüştürülmesi
E)Dinin, felsefenin etkisinden kurtarılması.

9)Osmanlı düşüncesindeki sentezleme çabası hangi temel yöntemi izlemiştir?
A)Soyutlama( düşünür kılma)
B)Taklit
C)Analiz
D)Eleştiri
E)Sorgulama

10)ıbn Haldun’a göre aşağıdakilerden hangisi göçebe/bedevi yaşamın özelliklerinden biridir?
A)Rahatlığa alışma
B)Korkaklık
C)Kırılganlık
D)ış bölümü
E)Özgürlük

11)ıbrahim Kasapbaşızâde aşağıdaki felsefe akımlarından hangisi ile ilgili eser yazmıştır?
A)Eflatunculuk
B)şüphecilik
C)Sofistik
D)Dehrilik
E)Fisagorculuk

12)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Miskeveyh’in eserlerinden biridir?
A)Tehafüt
B)Tahkik mâ lil- Hind
C)Tecaribü’l-Ümem
D)şifaü’s-Sail
E) Mukaddime

13)Bir dönem ıslam Felsefesinin önemli terimlerinden biri olarak kullanılan “tehafüt” kavramının karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kapalılık
B)Faydasızlık
C)Düzensizlik
D)Tutarsızlık
E)Karasızlık

14)Batının Müslümanlara karşı önyargısına şahit olarak Müslüman olmuş ünlü Fransız düşünür Roger Garaudy’nin dinler ve milletler arasındaki bu önyargı ile mücadele etmek için UNESCO’ya bağlı olarak kurduğu enstitü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sanal ıletişim Enstitüsü
B)Açık Toplum Enstitüsü
C)Medeniyetlerin Diyalogu için Milletlerarası Enstitüsü
D)Dinlerarası Barış Enstitüsü
E)Davranış Bilimleri Enstitüsü


15)ıslam filozoflarını eserlerini asıllarından okumak ve ıslam dini hakkında doğrudan bilgi edinmek amacıyla Arapça öğrenen modern batılı filozof kimdir?
A)Hamilton
B)Locke
C)Descartes
D)Hume
E)Kant

16)Batıda Ortaçağın erken dönemlerinde “Avennesar” adıyla anılan Müslüman filozof kimdir?
A)ıbn Bâacce
B)Farabi
C)Kindi
D)ıbn Rüşd
E)ıbn Sinâ

17)ıbn Haldun’a göre toplumları bir arada tutan ve tarihteki toplumların yükselişini açıklayan şey aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sosyal gelişmişlik
B)Tarihdaşlık
C)Zenginlik
D)Dindaşlık
E) Asabiye

18)Aşağıdakilerden hangisi ıbn Haldun’a göre, bir toplumun geçirdiği aşamalardan biridir?
A)Teknoloji aşaması
B)Sanayi aşaması
C)Medeniyet aşaması
D)Tanım aşaması
E)ımar aşaması

19)Taşköprüzâde’nin ilimlerin tasnifi ile ilgili eseri aşağıdakilerden hangisidir?
A)Tehafütü’l- Felasife
B)Keşfü’z-Zunun
C)Kitabu’z-Zâhira
D)Mevzuât-ı Ulûm
E)Er-Risaletü’l- Esiriyye fi’l-Mizan

20)Allah’ın varlığı ve varlığının ispatı konularında Farabi’den çok etkilenen skolastik dönem düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?
A)Bacon
B)Hegel
C)Descartes
D)Scot
E)St.Thomas

CEVAP ANAHTARI = 1)D 2)D 3)C 4)A 5)B 6)A 7)C 8)B 9)A 10)E 11)A 12)C 13)D 14)C 15)B 16)B 17)E 18)E 19)D 20)E
Teşekkür ederim sorular ve cvplar için

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mihrinaz beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları Din Psikolojisi Dersi Milena Din psikolojisi 0 15 Ocak 2012 22:50
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları Türk Dili Milena Türk Dili 2 0 01 Ocak 2012 22:31
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları Günümüz Fıkıh Problemleri Milena çıkmış ve deneme sınavlar 0 01 Ocak 2012 22:29
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları İslam Mezhepler TarihiDersi Milena çıkmış ve deneme sınavlar 0 01 Ocak 2012 22:29
2010-2011 Öğretim Yılı Güz Dönemi Aof ılahiyat 2. Sınıf Final Soruları Tefsir Dersi Milena Tefsir 0 01 Ocak 2012 22:24

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb alemdarhost.com sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285