Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::MEDİNEWEB DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ SINAVLARI-(DHBT).::. > DHBT-1-Sınav Konuları > Deneme Sınavlar/Paylaşımlar

Konu Bilgisi: Konu Sahibi aslıı,Açılış Tarihi:  15.Mart.2013 (16:54), Konuya Son Cevap : 04.Nisan.2018 (11:13). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Etiketlenen Üyelerin Listesi

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Beğenen aslıı
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 15.Mart.2013, 16:54   Mesaj No:1
Medineweb Özel Üyesi
aslıı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:aslıı isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15266
Üyelik tarihi: 14.Aralık.2011
Arkadaşları:18
Cinsiyet:
Yaş:25
Mesajlar: 907
Konular: 119
Beğenildi:56
Beğendi:29
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart yeterlilik deneme sınavı

yeterlilik deneme sınavı

--- DENEME SINAVI 6
(Süreniz tek oturumda 90 dakikadır..başarılar.

1)Aşağıdakilerden hangisi ihramlıya yasaktır?
a) Beline dikişli para kemeri bağlamak.
b) Örtü ile ayaklarınıörtmek.
c) Yüzünü örtmek.
d) Banyo yapmak

2) .Aşağıdakilerden hangisi tavafta sünnettir?
... a) Setr-i avret.
b) Necasetten taharet.
c) Hadesten taharet.
d) Tavafa Hacer’ül-Esved’in hizasından başlamak

3)İkinci tehallül ne zaman gerçekleşir?
a) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.
b) Cemarata taşatmakla.
c) Müzdelife vakfesini yapmakla.
d) Kurban kesmekle

4).Aşağıdakilerden hangisi veda tavafının vacip olması-nın şartlarından değildir?
a) Hac yapm ışolmak.
b) Afaki olmak.
c) Mekki olmak.
d) Kadınların özel hallerinde bulunmamaları

5)"Niyet ettim Allah rızasıiçin haccetmeye" diyen
kimse aşağıdaki hac çeşitlerinden hangisine niyet etmiş
olur?
a) İfrad.
b) Temettu.
c) Kıran.
d) Hiç biri.

6).Adak kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi yi-yebilir?
a) Adakta bulunanın fakir dede ve nineleri.
b) Adakta bulunanın fakir anne ve babası.
c) Adakta bulunanın torunları.
d) Adakta bulunanın fakir yeğenleri.

7) .Aşağıdakilerden hangisi sünnettir?
a) Ziyaret tavafını ihramdan çıktıktan sonra yapmak.
b) Müzdelife’de akşam ve yatsınamazlarınıcem-i tehir
ile kılmak.
c) Tavafa Hacer-i Evsed hizasından başlamak.
d) Veda tavafıyapmak.

8) .Namazda fatihadan sonra ne okuyacağıkonusunda kararsız kalan bir kimse ne kadar beklerse sehiv secdesi gerekir?
a) Bir rekatı eda edecek kadar beklerse.
b) Uzun bir sûre okuyacak kadar beklerse.
c) Bir rüknü (rüku ve secde gibi) ifa edecek kadar
beklerse.
d) Ne kadar beklerse beklesin sehiv secdesi gerekmez

9) .Namazda hafi kıraatin geçerliliği konusunda asgari
ölçü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ayetleri kendisinin işiteceği kadar bir sesle telaffuz
etmek.
b) Ayetleri kendisinin bile duymayacağı şekilde telaffuz
etmek.
c) Yanındaki duyacak kadar yüksek sesle okumak.
d) Çevresinde bulunanların rahatlıkla duyacağıbir sesle
okumak.

10)Bir kimse, geceleyin herhangi bir oruç için niyet
ettiği halde, şafak sökmeden önce niyetinden dönerse, bu
dönüşü geçerli olur mu?
a) Geçerli olur.
b) Niyet ettikten sonra dönmesi geçerli olmaz.
c) Sahur yemeğinden önce geçerli olur; sahur
yemeğinden sonra olmaz.
d) Gece yarısından önce geçerli olur

11) .Tenasuh ne demektir?
a) Ruh çağırmak demektir.
b) Ruhun, bir bedenden başka bir bedene geçmesidir.
c) Burç ve yıldız falcılığıdır.
d) Kehanet demektir.

12) ."İnsanlarıikna etmek için onlarla iletişim kuran
kişinin samimiyeti çok önemlidir", ifadesinde kastedilen
samimiyeti aşağıdakilerden hangisi daha iyi karşılar?
a) Yardım severlik.
b) Dindarlık.
c) İçtenlik.
d) Diğerkamlık.

13)"Herkes dünyayıdeğiştirmeye çalışıyor, fakat hiç
kimse kendisini değiştirmek istemiyor"
Yukarıdaki söz aşağıdakilerden hangisine vurgu
yapmaktadır?
a) İnsanlar birbirlerini düşünmelidir.
b) Başkalarının değişmesine katkımız olmalıdır.
c) Değiştirmeye öncelikle değişmekten başlanmalıdır.
d) Dünyayı değiştirmek için el ele verilmelidir.

14) Aşağıdakilerden hangisi itikâdî mezheplerdendir?
a) Evzaî Mezhebî
b) Malikî mezhebi
c) Hanefî Mezhebi
d) Selefiyye Mezhebi

15) . “Peygamberimiz (a.s.)’in Allah tarafından tebliğ
edip haber verdiği kesin olarak bilinen esas, hüküm ve
haberlere……………..denir” cümlesini
aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
a) şeâir-i diniyye
b) Zarûrât-ı diniyye
c) Ahkâm-ı İslamiyye
d) Mebâdi-i fıkhıyye

16) Allah’ın eli, gözü, yüzü ve gelmesi gibi sıfatlar için
aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?
a) Sübûtî sıfatlar
b) Selbî sıfatlar
c) Tekvîni sıfatlar
d) Haberî sıfatlar

17) Aşağıdakilerden hangisinin diğerleri ile anlam
bağlantısı yoktur?
a) İman
b) İtikad
c) İrtidat
d) İrtikâp

18) . Rıdvan adlı meleğin görevi aşağıdakilerden
hangisidir?
a) Cehennem bekçiliği
b) Cennet bekçiliği
c) Arşı taşımak
d) Amel defterlerinin tevzii

19) . Aşağıdakilerden hangisi Peygamberler hakkında
vacip olan sıfatlardan değildir?
a) Emanet
b) Fetanet
c) Adalet
d) İsmet

20) . Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Şit Peygambere 30 sahife verilmiştir
b) Adem Peygambere 10 sahife verilmiştir
c) İbrahim Peygambere 10 sahife verilmiştir
d) İdris Peygambere 30 sahife verilmiştir.

21) . Aşağıdakilerden hangisi hak dinlerin ortak
amaçlarından biri değildir?
a) Nefsi koruma
b) Nesli koruma
c) Aklı koruma
d) Ahlakı koruma

22). Aşağıdaki şıklarda yer alan kavramlardan
hangileri arasında zıtlık ilişkisi vardır?
a) Sihhat-butlan
b) Habis-Necis
c) İman-İtikad
d) İsraf-Tebzir

23) Aşağıdakilerden hangisi vitir namazının kılınacağı
vakittir?
a) Yatsının girdiği andan gecenin üçte birine kadar
olan vakit
b) Yatsı namazı kılındıktan sonraki vakit
c) Yatsı vakti
d) Yatsı vaktinden imsak vaktine kadar olan vakit

24) Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak
kılınabilir?
a) Nafile namazlar
b) Farz namazlar
c) Vacip namazlar
d) Adak namazlar

25) . Aşağıdaki namazların hangisinde cehrî kıraat
gerekli değildir?
a) Cemaatle kılınan sabah namazının farzı
b) Münferiden kılınan akşam namazının farzı
c) Cuma namazı
d) Bayram namazı

26) Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz
olmasının şartlarından biri değildir?
a) Mukim olmak
b) Sağlıklı olmak
c) Erkek olmak
d) Yeterli cemaatin bulması

27)Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının
şartlarından değildir?
a) Havelan-i havl
b) Malın nâmi olması
c) Malın nisap miktarına ulaşması
d) Zekat vermeye niyet edilmesi

28) Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşitlerindendir?
a) Farz hac
b) Vacip hac
c) Nafile hac
d) Temettu haccı

29) Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil
sünnetlerinden değildir?
a) Kudüm tavafı
b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak
d) İhram namazı kılmak

30) . Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
a) Mikatı ihramsız geçmek
b) Bir elin dört tırnağını kesmek
c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak
d) Veda tavafını abdestsiz yapmak

31) . Aşağıdakilerden hangisi Medine’de Peygamberimiz (a.s.)’ın Yahudiler ile yaptığı
antlaşmanın maddelerinden değildir?
a) Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar
b) Müslümanlar ile Yahudiler barış içinde yaşayacaklar
c) Taraflardan biri üçüncü bir tarafla sulh yaparsa diğer taraf bu sulhu tanıyacak
d) Müslümanların Kureyş ile ilişki kurmalarına engel olunmayacak

32). Aşağıdakilerden hangisi Hudeybiye Barış antlaşmasının maddelerinden değildir?
a) Bu anlaşma on yıl geçerli olacak
b) Taraflar Kureyş dışında kabilelerden her hangi birini himayelerine alabilecekler
c) Müslümanlar Ka’be’yi bu yıl değil üç yıl sonra ziyaret edecekler
d) Mekkelilerden biri Müslümanlara sığınırsa Müslüman bile olsa geri verilecek, fakat Müslümanlardan biri Mekkelilere sığınırsa geri istenmeyecek

33) . Aşağıdakilerden hangisi “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” hadisi ile ilgili değildir?
a) Peygamberimiz (a.s.)’ın tebliğ ettiği İslam, son semavî dindir
b) İslam ahlakı, en mükemmel ahlaktır
c) Ahlakı zayıf olanın imanı da zayıftır
d) Güzel ahlaktan maksat Kur’ân ahlakıdır

34) . Peygamberimiz (a.s.)’ın nitelediği “ümmü’l-habâis” aşağıdakilerden hangisidir?
a) Alkollü içkiler
b) Faiz
c) Zina
d) Namuslu kadınlara zina isnad

35) . Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkileri
düzenleyen kurallar değildir?
a) Adâb-ı muaşeret
b) Gelenek ve görenekler
c) Din, ahlak ve hukuk
d) Bilimsel ve felsefî kurallar

36) . Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
isimlerinden biri değildir?
a) Ümmü’l-kitap
b) Mesânî
c) Kitap
d) Ümmü’l-kurra

37) Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerden değildir?
a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan sureler
c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis kıssasınıanlatan sureler
d) Cihad hükümleri içeren sureler

38) Aşağıdaki kelimelerden hangisi “Lafızlarıaynı, anlamlarıfarklıolan
kelimelerdir” tanımınıifade eder?
a) Müteşabih
b) Vücuh
c) Nezâir
d) Müteradif

39) Kur’ân’ın bir bütün olarak indirildiği dünya semasında bulunan yerin
Adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Beyt-i ma’mûr
b) Beytü’l-izze
c) Levh-ımahfuz
d) Beytü’l-kelâm

40) “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
a) Eş’ariyye
b) cebriyye
c) Matüridiyye
d) Cehmiyye

41) . “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
aittir?
a) Eş’ariyye
b) Mutezile
c) Şi’a
d) Cebriyye

42) Aşağıdakilerden hangisi Selef metodunun esaslarından değildir.
a) Marifet
b) Takdis
c) tekrir
d) Sükût

43) Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini birlikte yansıtmaktadır?
a) 2–3 gün
b) 3–1 gün
c) 3–5 gün
d) 2–2 gün

44) Mest üzerine meshin müddeti konusunda aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?
a) Mukim için bir gün bir gece, misafir için üç gün iki gece
b) Mukim için iki gün iki gece, misafir için üç gün üç gece
c) Mukim için bir gün iki gece, misafir için iki gün iki gece
d) Mukim için bir gün bir gece, misafir için üç gün üç gece

45) . Aşağıdakilerden hangisi namazla ilgili bir terim değildir?
a) Tergib
b) İsfâr
c) Tekbir
d) Celse

46) Namazda abdesti bozulan imamın, yerine cemaatten birini geçirmesine ne
denir.
a) Tevkil
b) Tebdil
c) İstihlaf
d) İstibdal

47) Aşağıdakilerden hangisi namazı bozan şeylerden değildir?
a) Yüzü kıbleden çevirmek
b) Namazda iken verilen selamı almak
c) Amel-i kesir
d) Hiç biri

48) Aşağıdakilerden hangisi “teşrik tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
sözlük anlamıdır?
a) Ortak kılmak
b) Şirkten kaçınmak
c) Et kurutmak
d) Şirketleşmek

49) Aşağıdakilerden hangisi güneş tutulmasıhalinde kılınan namazıifade eder?
a) İşrâk
b) İstiska
c) Küsuf
d) Husuf

50) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kadın cenazenin kefeni beşparçadan ibarettir.
b) Hımar ve izar erkek cenazenin kefeninin parçalarındandır.
c) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan ibarettir.
d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın cenazenin kefeninin parçalarındandır.

51) Aşağıdaki hükümlerden hangisi yanlıştır?
a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i fıtır miktarıdır.
b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret gerektirmez.
d) Güneşbattı zannedilerek iftar etmek sadece kaza gerektirir

52) Gizli düşmanlık beslemek anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Nifak
b) Haset
c) Kin
d) Dedikodu

53)Güzel huyların bir parçası olarak akrabalık, dostluk, arkadaşlık haklarının
korunması ve gözetilmesinin karşılığı olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Doğruluk
b) Vefa
c) Cömertlik
d) Hüsn-ü zan

54)H. 8. M. 629 tarihinde gerçekleştirilen Mute savaşı kimlere karşı yapılmıştır?
a) İranlılara karşı
b)Yahudilere karşı
c) Bizanslılara karşı
d) Müşriklere karşı

55) Hz. Peygamber Hicretin 6. yılındaUmre yapmak üzere 1500 sahabi ile birlikte
Mekke’ye doğru yola çıkarken Medine’de yerine kimi vekil bıraktı?
a) Abdullah b. Zeyd
b) Abdullah ibn Ümmi Mektum
c) Abdullah b. Zübeyr
d) Abullah b. Ziyad

56) Aşağıdakilerden hangisi insanlara karşı hem büyüklük taslamamayı hem de
hafifliğe ve zillete düşmemeyi ifade etmektedir?
a) Vakar
b) Barış
c) Şükür
d) Emanet

57) . Aşağıdakilerden hangisi başkasının sahip olduğu nimeti kıskanmayı ve bu nimetin
o kimsenin elinden gitmesini istemeyi ifade etmektedir?
a) Hırs
b) Haset
c) Nifak
d) Husumet

58) . Aşağıdakilerden hangisi fert ve toplum huzurunu bozmaya yönelik olumsuz davranışları ifade etmektedir?
a) Savaş
b) barış
c) Fesat
d) Zulüm

59) Aşağıdakilerden hangisi zekât ile ilgili değildir?
a) Rikaz
b) Mevat
c) Rikab
d) İnân

60) . Aşağıdakilerden hangisi sa’yin hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
a) Farz - Farz
b) Vacip - Vacip
c) Vacip - Farz
d) Farz – Sünnet

61) Bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
hangisi yansıtmaktadır?
a) Farz- Vacip
b) Sünnet-Vacip
c) Vacip-Sünnet
d) Vacip-Farz

62) Aşağıdaki kelimelerden hangisi hac
ile ilgili değildir?
a) Mizab
b) Mikat
c) Mis’ât
d) ****f

. 63)Aşağıdaki kelimelerden hangisi
“Arafat vakfesine yetişememeyi” ifade eder?
a) İhsar
b) Mevat
c) Fevat
d) Taksir

64). Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
a) Hz. Peygamber yirmi beş yaşında iken evlendi.
b) Hz. Peygamber’e ilk vahiy Sevr dağındaki Hira mağarasında geldi.
c) İlk vahiy geldiğinde Hz. Peygamber kırk yaşında idi.
d) Hz. Peygamber Kâbe hakemliği yaptığında otuz beş yaşında idi.

65) Anneleri Hz. Hatice ile birlikte aynı anda Müslüman olanlar aşağıdakilerden
hangileridir?
a) Zeynep, Rukiye ve Ümmü Gülsüm
b) Zeynep, Fatıma ve Rukıye
c) Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Kasım
d) Rukiye, Kasım, Ümmü Gülsüm

66) Cenaze namazı en az kaç kişi ile kılınabilir?
a) Üç kişi
b) On beş kişi
c) Bir kişi
d) İki kişi

67) . Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
a) Kaza namazları belirli vakitlerde kılınır.
b) Kaza namazları ile meşgul olmak nafile namaz ile meşgul olmaktan daha iyidir.
c) Kaza namazları üç kerahet vaktinin dışında her zaman kılınabilir.
d) Sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar kaza namazı kılınabilir

68) şağıdakilerden hangisi cümledeki boşyeri doğru olarak tamamlar?
“Beş vakit namaza bağlı olmaksızın kılınan sünnet namazlara …… sünnetler denir.”
a) Regaib
b) Zevaid
c) Revatip
d) Fevait

69)“İhtilaf-ı ****lia itibar edilir, yanidünyanın farklı bölgelerinde yaşayan
Müslümanlar, hilalin kendi bölgelerinde görülmesi ile oruca başlarlar” görüşü hangi
müçtehide aittir.
a) Ebu Hanife
b) İmam Şafiî
c) İmam Malik
d) İmam Ahmed b. Hanbel

70) Aşağıdakilerden hangisi oruç tutmamayı mubah kılan hallerden biri
değildir?
a) Hastalık ve yolculuk
b) Hamilelik ve emzikli olmak
c) Yaşlılık ve şiddetli açlık-susuzluk
d) Ağır hastalara bakıcılık yapmak

71) Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği halde Kur’ân’a ait
olmayan bir nitelik vardır?
a) Mecîd, Ruh, Kitap,
b) Mübarek, Furkan, Zikr
c) Mübîn, Kerîm, Azîm
d) Azîz, Hakîm, Muhît

72) “Akıl ve naklin ifade ettiği gerçeği yansıtan ve içinde yalan bulunmayan bilgi ve
haber hangi Kur’ân kavramı ile ifade edilir?
a) Ayne’l-yakîn
b) Hakka’l-yakîn
c) Ilme’l-yakin
d) Kitabü’n-ma’lûm

73) Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân’da geçtiği halde Hz. Peygambere ait
olmayan bir nitelik vardır?
a) Azîz, müzzemmil, rahîm, beşîr
b) Nezîr, hâdî, müsaytır, ümmî
c) Şahîd, dâî, sirac, Mübeşşir
d) Raûf, münîr, müzekkir, Müddessir

74) . Aşağıdaki şıklardan hangisinde Mekkî bir sure vardır?
a) Bakara, Nisa, Mâide, Enfâl
b) Tevbe, Mücadele, Haşr, Mümtehıne,
c) Nasr, Tahrîm, Talak, Necm
d) Cuma, Münâfikûn, Nur, Âl-i İmran

75) Uhut savaşıhangi tarihte yapıldı?
a) Hicrî 3/ miladî 626
b) Hicrî 4 / miladî 627
c) Hicrî 3/ miladî 625
d) Hicrî 3/ miladî 624

76) Ahlak konusunu işleyen “Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlıeser kime
aittir?
a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
b) Babertî
c) Maverdî
d) Gazzalî

77) “Sizden biri kendisi için sevdiğini (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
anlamda)iman etmişolamaz” hadisi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
a) Îsâr
b) Birr
c) Fütüvvet
d) İhsan

78) . “Alamet, nişan, ibret, emr-i acip, delil” anlamlarına gelen Kur’ân kavramı
hangisidir?
a) Ayet
b) Sure
c) Mucize
d) Burhan

79) Tercih edilen ağırlıklı görüşe göre Peygamberimiz Hz. Muhammed’e ilk vahiy
ne zaman gelmeye başlamıştır?
a) M. 610, 27 Ramazan, Pazartesi günü
b) M. 610, 27 Ramazan, Cuma günü
c) M. 610, 27 Ramazan, Perşembe günü
d) M. 610, 27 Ramazan, Salı günü

80) Bir dinin bilginleri arasındaki yorum farklarından meydana gelen görüşleri
benimsemenin karşılığı aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?
a) Tarikat
b) İhtilaf
c) Mezheb
d) İcma

sorular bitti.cevapları kontrol ediniz ))

1)b 2)b 3)a 4)c 5)a 6)d 7)a 8)c 9)a 10)a 11)b 12)c 13)c 14)d 15)b 16)d 17)d 18)b 19)c 20)a 21)d 22)a 23)b 24)a 25)b 26)d 27)d 28)d 29)d 30)a 31)d 32)c 33)c 34)a 35)d 36)d
37)d 38)b 39)b 40)c 41)a 42)c 43)b 44)d 45)a 46)c 47)a 48)c 49)c 50)b 51)b 52)c 53)b 54)c 55)b 56)a 57)b 58)c 59)d 60)c 61)b 62)c 63)c 64)b 65)a 66)c 67)a 68)a 69)b 70)d 71)d 72)c 73)b 74)c 75)c 76)c 77)a 78)a79a 80c


alıntı


DENEME SINAVI 7
1) Revm hangi vecihte uygulanabilir?
A) Tûl
B) Tevessut
C) Kasr
D) Med yapılmaksızın

... 2)aşağıdakilerden hangisi cehr sıfatlarından değildir?
a) ى (ya)
b) ر (ra)
c) ق (kaf)
d) ف (fe

3) مَنْ شَكَرَ (men şekera). Burada hangi kural vardır
a)izhar
b)meddi tabi
c)ihfa
d)idğam

4)Harfi Medden sonra sebebi medden sukunü lazım gelirse hangi tecvid kaidesi olur ve hükmü nedir?
a- Meddi arız- Vacip
b- Meddi Lazım- Vacip
c- Meddi Arız- Caiz
d- Meddi Lin- Caiz

5): Meddi Munfasıl olan kelimeye asli med üzerine ilave etmenin hükmü nedir?
a- Vacip
b- Caiz
c- Caiz değil
d- Vacip değil

6) Sakin mimden sonra mim gelirse hangi tecvid kaidesi oluşur?
a- İdgamı misleyn
b- Meal Gunne
c- Mütecaniseyn
d) Bila Gunne

7)aşağıdakilerden hangisinde dudak izhar ı vardır
a) عَلِيمًا حَكيمًا (alimen hakimen)
b) صَنْوَا نٌ (sınvanun)
c) اَلْكتَابٌ (el kitabun)
d) لَكُمْ دِينِكُمْ (leküm diniküm)

8) aşağıdakilerden hangisinde tam idğam maal gunne vardır
a) وَ رَعْدٌ وَ بَرْقٌ (ve rağdun ve berkun)
b) منْ رَاقٍ (min rakin)
c) كِتا بٌ مَرْقُو مٌ (kitabun merkümün)
d) علِيماً حَكِياً 8alimen hakimen)

9) aşağıdakilerden hangisinde ,meddi lazım,meddi arız, meddi meddi lin meddi muttasıl in hadr usulüne göre, uzatma miktarı ,sıraya uygun olarak hangisinde doğru verilmiştir
a) 2,1,2,1 elif miktarı
b)2,1,1,2 elif miktarı
c)1,1,1,2 elif miktarı
d)2,2,2,1 elif miktarı

10) ) hükmü ra ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır
a)”ra” esreli bir harften sonra gelirse,kendisi sakin olup mukabilinde(sonrasında) istila harflerinden biri gelirse hem ince hem kalın okunur
b)ra sakin,kendisinden önce harfi lin olan “ya” gelirse ince okunur
c)ra ,kendinden önce esreli bir harften sonra gelirse,ve kendisinden sonra istila harflerinden biri gelirse kalın okunur
d)ra sakin,evvelinin esresi arızi olursa ince okunur

11) )aşağıdakilerden hangisi, tam olarak idğamı mütakaribeyn sebebidir?
a)mahreç ve sıfat yakınlığı
b)mahreç yakınlığı
c) sadece sıfat yakınlığı
d)mahreç ve sıfatların aynı olması

12) ) ما عَبَدْتُم (ma abedtüm)..buradaki kurallarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır
a)genel anlamda kelimede ayrı ayrı düşünüldüğünde,hem kalkale,hem idğam ı mütecaniseyn vardır
b)kurallar gereği ,kalkale nin olduğu yerde idğam geçersiz olur.
c)kurallar gereği,idğamın olduğu yerde kalkale geçersiz olur
d) د ت (dal,te) harfleri bu iki kuralın bir arada olmasına sebep oluyor

13) )aşağıda vakıf işaretleriyle ilgili hangisi yanlıştır
a) ز (ze) vakfı mücevvezdir..vaslı evla ,vakfı caizdir
b) ص(sad) vakfı muharras dır.vaslı evla vakfı caizdir
c) ق (kaf) valsı evla,vakfı caizdir
d) قِفْ (kif)duranlamındadır,mutlaka durulması gerekir

14) )aşağıdakilerden hangisinde “asım” ın ravileri doğru verilmiştir
a)hafs, ----ebu Bekr şu’be
b)hafs -----halef
c)hallad----halef
d)rahv------kisai

15) )aşağıdakilerden hangisi tekrir sıfatıdır
a) د (dal)
b) س (sin)
c) م (mim)
d) ر (ra)

16) )aşağıdakilerden hangisinde sukun diğerlerine göre farklıdır?
a) لِلْمُتًّقِينْ (lil muttekin)
b) مِنْ خَوْفْ (min havf)
c) تَاْمُرُنِّى (te’murunni)
d) الْكَعْبَيْنْ (el kağbeyn)

17) ) اَلمص (elif lam mim sad) burada “sad” harfinde hangi kural vardır
a)meddi tabi
b)meddi lazımı harfi muhaffefe,
c)meddi lazımı harfi musakkale
d)meddi kelimei musakkale

18)) فِرْقَةٍ (firkatin) burada “ra “ nasıl okunur
a)kalın okunur
b)hem ince hem kalın okunur
c)ince okunur
d)hiçbiri
19) )aşağıdaki secavend harflerinden hangisi,bir konunun veya kıssanın bitip,yeni bir konu ve kıssanın başladığını ifade eder
a) ز (ze)
b) ج (cim)
c) ط (tı)
d) ع (ayn)

20)aşağdakilerden hangisi “ha’i sekte değildir
a) كِتابِيَهْ (kitabiyeh)
b) مَالِيَهْ (maliyeh)
c) خِيِفَتَهْ (hıfeteh)
d) حِسابِيَهْ (hısabiyeh

21) ) بِهِ (bihi)--- مِنْهُ (minhü)---- فِيهِ (fihi)… buradaki “ha” zamirlerinin durumu (soldan sağa doğru)hangisinde doğru verilmiştir
a)uzatılır---uzatılmaz-----uzatılır
b)uzatılır---uzatılır-----uzatılmaz
c)uzatılır----uzatılmaz-----uzatılmaz
d)uzatılmaz---,uzatılmaz----uzatılır

22) Aşağıdakilerden hangisi ilahi kitapların ortak özelliğidir?

A-Helal ve haramlar
B-İbadetler
C-Sûre özellikleri
D)Tevhid inancı
23) -Vahyin sözcük anlamını karşılayan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

A-Ulaştırma, iletme
B-Gizlice anlatma
C-aktarma
D-İşaret etme, imada bulunma

24) -Surelerle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A-Sureler, Kur’an’ın bölümleridir
B-Sure kelimesi mevki,rütbe anlamına gelmektedir.
C-Surelerin isimleri vahiy ile belirlenmiştir
D-Kur’an’da 114 sure vardır

25) -Kur’anın çoğaltılmasına hangi yılda başlanmıştır?

A-Hicretin 25.yılında
B-Hicretin 13. yılında
C-Hicretin 18.yılında
D-Hicretin 20.yılında

26) -“Geçmişte sabit olan bir durumun, değiştiğine dair bir delil bulunmadıkça, halen varlığını koruduğuna dair hüküm vermeye” ne ad verilir?

A-İcma
B-İstishan
C-İstishâb
D-Maslahat-ı Mürsele

27) -İslâm hukukunun temel eserlerinden biri olan “er-Risale” hangi ilim adamına aittir?
A-İmam İbni Teymiyye
B-İmam Ebu Hanife
C-İmam Mâlik b.Enes
D-İmam Şafiî

28) -İslam inanç tarihinde “büyük günah işleyenin kâfir olup dinden çıktığını” ifade eden grup aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A-Mürcie
B-Hariciler
C-maturidiyye
D-Kaderîyye

29) -“Âlemin sonradan yaratılmış olması” gerekçesine dayanmakla Allah’ın varlığını ispatlamayı amaçlayan delil hangisidir?

A-İbda delili
B-Gaye delili
C-Hudûs delili
D-Temanû delili

30) 28-Aşağıdakilerden hangisinde, “Allah’ta olumsuzluğun olmadığını bildiren sıfatlar”ı tanımlayan bir ifade kullanılmıştır?
A-Nefsi sıfatlar
B-Zati sıfatlar
C-Kadim sıfatlar
D-Selbî sıfatlar

31) -Kur’an ayetlerine; “okunarak kelimeler halinde indirilen” anlamına gelen hangi tür vahiy ismi verilmiştir?
A-Vahy-i metlüv
B-Vahy-i gayri metlüv
C-İlham
D-Te’vil

32) Aşağıdakilerden hangisinde cennetin isimlerinden sayılamayacak bir kavram vardır?
A-Cennet-i Kübra
B-Cennet-i Adn
C-Cennet-i Huld
D-Cenneti’n Naim

33) Kıyamet gününde insanların toplanacakları ve yaptıklarının hesabını verecekleri yerin adı nedir?
A-Kabir
B-Mahşer
C-Mîzan
D-Cehennem

34) -İnsan fiilleriyle konusundaki açmazı çözmek için;”bir fiilde iki cihet vardır. İnsanın ve Allah’ın kudreti” ara görüşünü ileri süren düşünce akımının adı nedir?
A-Mâturidyye
B-Eş’ariyye
C-Ehl-i Sünnet
D-Cebriye

35) -“İnsan rüzgârın önünde bir yaprak gibidir.” demek suretiyle insandan özgür iradeyi kaldıran ekol hangisidir?
A-Mu’tezile
B-Caferiyye
C-Cebriye
D-Kaderiyye

36) Kullanılmış veya temiz ,fakat temizleyici olmayan sulara ne ad verilir?

A-Atık su
B-Tam su
C-Az su
D- Mâ-i müsta’mel

37) -Farz namazlarla birlikte kılınan sünnetler hangi tür sünnet grubuna girer?
A-Regaib Sünnet
B-Revatip Sünnet
C-Müekked sünnet
D-Gayrı müekked sünnet

38) 48-Şehid edildiği için yıkanmadan defnedilen halifenin adı nedir?
A-Hz.Ali
B-Hz.Osman
C-Hz.Ebu Bekir
D-Hz.Ömer
39) -Aşağıdakilerden hangisi hutbenin şartlarından değildir?

A-Vakit içinde okumak
B-Namazdan önce okumak
C-Abdestli olmak
D-Hutbe niyetiyle okumak

40) -İki namazdan birini vaktin en sonunda, diğerini de kendi vaktinin başında kılmaya ne denir?
A-Cem’i Sûrî
B-Cem’i Takdim
C-Cem’i Tehir
D-Cem’i Kebîr

41)-Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A-Sigara içmek orucu bozmaz
B-İlaç almak orucu bozmaz
C-Tuz yemek orucu bozmaz
D-Kan vermek orucu bozmaz

42)-Aşağıdakilerden hangisine zekât farz değildir?
A-Zengin olan Müslüman kişi
B-Ticari malı olup da malı artmayan kişi
C-Borcu olmayan yaşlı Müslüman
D-Akıl-baliğ olan Müslüman kadın

43)-Ehl-i hayvanlardan develerin zekât miktarı (nisabı) nedir?
A-7
B-6
C-4
D-5

44) -“Nisap miktarı malın üzerinden bir yıl geçmesi veya o malın sahibinin elinde bir kameri yıl kalması”nın diğer bir adı nedir?

A-havelanül havl
B-temlik
C-havaici asliyye
D-Nisap miktarı

45) “Kullanılmayan mücevherat nisap miktarını aşıyorsa zekât verilir” hükmü hangi mezhebe aittir?
A-Şafiî
B-Zahiri
C-Hanbelî
D-Hanefi

46) -Dışarıdan gelen hacıların ihrama girdikleri belli yerlere ne denir?
A-Vakfe (vükuf)
B-Mikât
C-Yelemlem
D-Arafat

47) İhramlı olan bir kimsenin haccın rükünlerini yerine getirmesine engel olmaya ne denir?
A-Fevat
B-Hervele
C-Hedy
D-İhsar

48) -Başkalarında mevcut olan güzel meziyetleri örnek almaya ne denir?
A-Haset
B-Kıskançlık
C-Oylamak
D-Gıpta etmek

49) -“Gizli şirk” olarak nitelendirilen ahlâki kötülük hangisidir?
A-Nifak
B-Yalan
C-Kibir
D-Katl

50) -İslâmiyet öncesi Arap toplumunda başlık vermemek için kızların değiştirilmesiyle yapılan nikâha ne ad verilir?
A-Nikah-ı makt
B-Nikah-ı bedel
C-Nikah-ı mut’a
D-Nikah-ı şıgar

51) -“Fetretül vahy” ne demektir?
A-Hz.Muhammed’e ilk peygamberliğin verilmesi
B-Vahiy döneminin bitmesi
C-İlk vahiyden ikinci vahiy gelene kadar geçen süre
D-İlk vahyin nazil olduğu gün
E-Vahiy meleği

52) -Hz.Muhammed’in Medine’de muhacirlerle ensarı kardeş ilan etmesi olan kardeşleştirme olayının diğer adı nedir?
A-Muâhât
B-Müsâlaha
C-Bağlaşma
D-Kurrâ

53) -Hayber’in fethi hangi yıl gerçekleşmiştir?
A-6/627
B-7/628
C-8/629
D-9/630

54)-Ridde hareketleri hangi halife döneminde gerçekleşmiştir?
A-Hz.Ebu Bekir
B-Hz.Osman
C-Ömer b.Abdulaziz
D-Hz.Ali

55) Aşağıdakilerden hangisi orucun başlama zamanı değildir?
a- İmsak
b-Beyaz-ı Müsta’razi
c-Beyaz-ı Müstetil
d-Fecr-i Sadık

56) : Peygamberimiz bir hadislerinde;‘Biriniz bir iş yapmaya niyetlenince farzın dışında iki rekat namaz kılsın ve şöyle desin: Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lütfundan bana ihsan etmeni istiyorum…)’
Yukarıda ki hadis ve kılınan namaz şekli aşağıdakilerden hangisidir?
a- Tövbe Namazı
b- İstihare Namazı
c- Duha Namazı
d- Şükür Namazı
57): Aşağıdakilerden hangisi müstakil vacip grubunda yer almaz?
a- Vitir Namazı
b- Tavaf Namazı
c- Adak Orucu
d- Sehiv Secdesi

58): Aşağıdakilerden hangisi müstehap değildir?
a- Sabah namazını vaktin sonunda kılmak
b- Öğle namazını sıcak olan yerlerde ikindi vaktine yakın bir zamanda kılmak
c- Müzdelife vakfesi sırasında sabah namazını güneş doğamaya yakın bir sürede kılmak
d- Vitir namazını fecrin doğmasına yakın bir zamanda kılmak

59) : Aşağıdakilerden hangisi bir namaz esnasında diğerinden önce gelir?
a- İrsal
b- Celse
c- Tesmi’
d- Tahrime

60) : Aşağıdakilerden hangisi Hanefilere göre vacip oruca örnektir?
a- Ramazanda tutmadığın orucu safer ayında tutmak
b- Visal orucu tutmak
c- Şaban ayında Davut orucu tutan bir kişi orucunu bozarak bozduğu orucunu zilkade ayında tutması
d- Kefaret orucunu tutmak

61) Aşağıdakilerden hangisi şafilere göre doğrudur?
a- Vitir namazını Hanefiler gibi kılmaları vaciptir
b- Hanefilerdeki vacipler şafiler içinde aynen geçerlidir
c- Şafilerde vitir namazı 1 rekat olarak kılınabilir
d- Şafilere göre fatihadan sonra besmele çekmek mekruhtur

62) : Peygamberimize Hac ibadetinin farz oluşu bildirildikten sonra kabeye hac emiri olarak gönderilen sahabeye, kuranın bu ayetlerini daha sonra bildirmesi Hz. Peygamber kimi göndermiştir?
a- Hz. Ebu bekir
b- Ubey b. Kab
c- Hz. Ali
d- Zübeyr b. Avam

63) : İslam alimleri surelerin tertibi hakkında çeşitli görüşler öne sürmüştür. Aşağıdakilerden hangisi surelerin tertibi hakkında yanlış bir görüştür?
a- Allahın Kuranda bildirmesi ile sabittir
b- Tevkifidir
c- İçtihadidir
d)Kısmen tevkifi kısmen içtihadidir

64) : Temlik aşağıdakilerden hangisi ile sabittir?
a- Kuran
b- Sünnet
c- Sahabe Kavli
d)icma

65) . Geçmiş veya şimdiki zamana ait bir iş üzerine bilerek yalan yere yemin etmek aşağıdaki çeşitlerden hangisine girer?
a)Yemini Gamus
b)Yemini Mün'akide
c)Yemini Lağv
d)Yemini Kefaret

66) . Nezir namazı, sehiv secdesi ve ifsat edilen nâfile namazın kazâsı Aşağıdaki hangi namaz grubu içerisinde yer alır?
a. Revatip Sünnet
b. Reğaib Namazlar
c. li-gayrihî vacip
d.li aynihi vacib

67) . Özür sahibi bir kimse için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?.
A). İmam Şâfiî'ye göre özürlü kimsenin her namaz için ayrı abdest alması gerekir.
B). Kadınlar için aybaşı ve loğusalık hali farklı fıkhî hükümlere tâbi olup bunun dışında kalan kanamalar ve devamlı akıntılar (istihâze) özür hali sayılır.
C.)Özürlü kimsenin bu sebeple elbisesine bulaşan idrar, kan özür devam ettiği sürece namazın sıhhatine engel olmaz.
D.) Özürlü kimse her namaz vakti için abdest almaz.

68) Aşağıdakilerden hangisi için abdestli olmak gerekmez?
a) Kur’an a dokunmak .
b)Tilavet secdesi yapmak
c) Kabeyi tavaf etmek
d)Mushafa bakarak okumak

69) . ………..'e göre tavuk, kaz gibi kümes hayvanlarının dışkıları …………, sığır, koyun, geyik gibi dört ayaklı hayvanlarınki ise “…………….. olarak nitelendirilir.Boşluklara aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
a. Hanefi ve Şafiler’e göre Necaset-i Galize-Necaseti Hafife
b.Hanefilere göre- Necaset-i Galize-Necaseti Hafife
c.Şafiiler’e göre- Necaset-i Galize-Necaseti Hafife
d. Malikiler’e Necaset-i Galize-Necaseti Hafife

70) 43. Domuzetinin yenmesi, şarabın içilmesi haram olduğu halde, susuzluktan veya açlıktanölme tehlikesiyle karşılaşan kimseye bu azîmet hükmünü terkedip domuzetinden veya şaraptan hayatî tehlikeyi atlatacak miktarda yemesi içmesi mubah kılınmasına ne ad verilir?
a. Rusat
b. Ukubat
c. Maunet
d. Azimet

71) Aşağıdakilerden hangisi İslam’ın da onayladığı cahiliye dönemi erdemlerinden biri değildir?
A) Kerem
B) Seha
C) Cûd
D) Yeüs

72) Aşağıdakilerden hangisi eşhuru’l-hurumdan biri değildir?
A) Zilkade
B) Zilhicce
C) Recep
D) Ramazan

73) Hz. Peygamber’in (s.a.s.) babası Abdullah nerede vefat etmiştir?
A) Şam
B) Mekke
C) Medine
D) Ebvâ
74)Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimiz (s.a.s.)’in süt kardeşlerinden biri değildir?
A) Süveybe
B) Hz. Hamza
C) Üneyse
D) Şeyma
75) “Yürürlükteki yasalara ve usullere aykırı olarak
biri(leri)ne haksız yere arka çıkmak, kamusal alanda öncelik tanımak, korumak ve kollamak” anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangi-sidir?
A) İhtikâr… B) İhtiras….C) İltihak…. D) İltimas

76) İslâm’ın geldiği dönemde kendilerini Hz. İbra-him’e nispet eden ve onun gerçek varisleri olduklarını ileri sürenler arasında aşağıdaki-lerden hangisi yoktur?
A) Mecusîler … B) Yahudiler…..C) Müşrik Araplar ….. D) Hristiyanlar
77) Fütüvvetnâmelerin temel konusunu oluşturan ve Osmanlı hattında “Yâ Hû” ile ifade edilen ahlâkî terim aşağıdakilerden hangisidir?
A) İhlâs .. B) Takva…C) Edep … D) İhsan
78)Ömer b. Abdulaziz döneminde hutbenin so-nunda okunmasına karar verilen ayet aşağıda-kilerden hangisidir?
A) İsra, 80 …. B) Kehf, 85….C) Nahl, 90 ….. D) Meryem, 95

79) Hicretin takvim başlangıcı olarak tespiti hangi halife döneminde gerçekleştirilmiştir?
A) Hz. Ebûbekir … B) Hz. Ali…C) Hz. Osman …. D) Hz. Ömer

80) İfk hadisesi hangi gazve esnasında meydana gelmiştir?
A) Tebük Seferi…..B) Gâbe Gazvesi….C) Zâtü’r-Rika’ Gazvesi…D) Benî Müstalik Gazvesi
SORULAR BİTT..LÜTFEN CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ…))

1)c 2)d 3)c 4)b 5)b 6)a 7)d 8)c 9)b 10)d 11)a 12)b 13)d 14)a 15)d 16)c 17)b 18)a 19)d 20)c 21)c 22)d 23)d 24)c 25)a 26)c 27)d 28)b 29)c 30)d 31)a 32)a 33)b 34)a 35)c 36)d 37)a 38)b 39)c 40)a 41)d 42)b 43)d 44)a 45)c 46)b 47)d 48)d 49)c 50)d 51)c 52)a 53)b 54)a 55)c 56)b 57)d 58)c 59)d 60)c 61)d 62)a 63) a 64)a 65)a 66)c 67)d 68)d 69)b 70)a 71)b 72)d 73 c 74)a. 75)d 76)a 77)c 78)c 79)d 80)d
alıntı


fatmabalci19 Bu Mesajı beğendi.
__________________
‎''onlar sanıyorlar ki,
biz sussak mesele kalmayacak.
halbuki,biz sussak, tarih susmayacak..
tarih sussa, hakikat susmayacak........''
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi aslıı 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Birlik ve beraberlik ahlakımız Serbest Kürsü aslıı 0 941 04.Mart.2014 01:22
Çocuk ve yalan Çocuk ve Aile Sağlığı aslıı 0 1085 04.Mart.2014 01:20
yeterlilik deneme sınavı Deneme Sınavlar/Paylaşımlar fatmabalci19 1 2285 15.Mart.2013 16:54
kur'an'da peygamber hanımlarına uyarılar Kur'ân-ı Kerim Genel aslıı 0 1345 14.Şubat.2013 11:48
miniklere sorduk <3<3 Hz.Muhammed(s.a.v) " İdiL Su " 1 1037 03.Şubat.2013 22:48

Alt 04.Nisan.2018, 11:13   Mesaj No:2
Medineweb Üyesi
fatmabalci19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:fatmabalci19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57235
Üyelik tarihi: 10.Mart.2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesajlar: 53
Konular: 0
Beğenildi:38
Beğendi:301
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
aslıı Üyemizden Alıntı Mesajı göster
--- DENEME SINAVI 6
(Süreniz tek oturumda 90 dakikadır..başarılar.

1)Aşağıdakilerden hangisi ihramlıya yasaktır?
a) Beline dikişli para kemeri bağlamak.
b) Örtü ile ayaklarınıörtmek.
c) Yüzünü örtmek.
d) Banyo yapmak

2) .Aşağıdakilerden hangisi tavafta sünnettir?
... a) Setr-i avret.
b) Necasetten taharet.
c) Hadesten taharet.
d) Tavafa Hacer’ül-Esved’in hizasından başlamak

3)İkinci tehallül ne zaman gerçekleşir?
a) Ziyaret tavafının tamamlanmasıyla.
b) Cemarata taşatmakla.
c) Müzdelife vakfesini yapmakla.
d) Kurban kesmekle

4).Aşağıdakilerden hangisi veda tavafının vacip olması-nın şartlarından değildir?
a) Hac yapm ışolmak.
b) Afaki olmak.
c) Mekki olmak.
d) Kadınların özel hallerinde bulunmamaları

5)"Niyet ettim Allah rızasıiçin haccetmeye" diyen
kimse aşağıdaki hac çeşitlerinden hangisine niyet etmiş
olur?
a) İfrad.
b) Temettu.
c) Kıran.
d) Hiç biri.

6).Adak kurbanının etinden aşağıdakilerden hangisi yi-yebilir?
a) Adakta bulunanın fakir dede ve nineleri.
b) Adakta bulunanın fakir anne ve babası.
c) Adakta bulunanın torunları.
d) Adakta bulunanın fakir yeğenleri.

7) .Aşağıdakilerden hangisi sünnettir?
a) Ziyaret tavafını ihramdan çıktıktan sonra yapmak.
b) Müzdelife’de akşam ve yatsınamazlarınıcem-i tehir
ile kılmak.
c) Tavafa Hacer-i Evsed hizasından başlamak.
d) Veda tavafıyapmak.

8) .Namazda fatihadan sonra ne okuyacağıkonusunda kararsız kalan bir kimse ne kadar beklerse sehiv secdesi gerekir?
a) Bir rekatı eda edecek kadar beklerse.
b) Uzun bir sûre okuyacak kadar beklerse.
c) Bir rüknü (rüku ve secde gibi) ifa edecek kadar
beklerse.
d) Ne kadar beklerse beklesin sehiv secdesi gerekmez

9) .Namazda hafi kıraatin geçerliliği konusunda asgari
ölçü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ayetleri kendisinin işiteceği kadar bir sesle telaffuz
etmek.
b) Ayetleri kendisinin bile duymayacağı şekilde telaffuz
etmek.
c) Yanındaki duyacak kadar yüksek sesle okumak.
d) Çevresinde bulunanların rahatlıkla duyacağıbir sesle
okumak.

10)Bir kimse, geceleyin herhangi bir oruç için niyet
ettiği halde, şafak sökmeden önce niyetinden dönerse, bu
dönüşü geçerli olur mu?
a) Geçerli olur.
b) Niyet ettikten sonra dönmesi geçerli olmaz.
c) Sahur yemeğinden önce geçerli olur; sahur
yemeğinden sonra olmaz.
d) Gece yarısından önce geçerli olur

11) .Tenasuh ne demektir?
a) Ruh çağırmak demektir.
b) Ruhun, bir bedenden başka bir bedene geçmesidir.
c) Burç ve yıldız falcılığıdır.
d) Kehanet demektir.

12) ."İnsanlarıikna etmek için onlarla iletişim kuran
kişinin samimiyeti çok önemlidir", ifadesinde kastedilen
samimiyeti aşağıdakilerden hangisi daha iyi karşılar?
a) Yardım severlik.
b) Dindarlık.
c) İçtenlik.
d) Diğerkamlık.

13)"Herkes dünyayıdeğiştirmeye çalışıyor, fakat hiç
kimse kendisini değiştirmek istemiyor"
Yukarıdaki söz aşağıdakilerden hangisine vurgu
yapmaktadır?
a) İnsanlar birbirlerini düşünmelidir.
b) Başkalarının değişmesine katkımız olmalıdır.
c) Değiştirmeye öncelikle değişmekten başlanmalıdır.
d) Dünyayı değiştirmek için el ele verilmelidir.

14) Aşağıdakilerden hangisi itikâdî mezheplerdendir?
a) Evzaî Mezhebî
b) Malikî mezhebi
c) Hanefî Mezhebi
d) Selefiyye Mezhebi

15) . “Peygamberimiz (a.s.)’in Allah tarafından tebliğ
edip haber verdiği kesin olarak bilinen esas, hüküm ve
haberlere……………..denir” cümlesini
aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
a) şeâir-i diniyye
b) Zarûrât-ı diniyye
c) Ahkâm-ı İslamiyye
d) Mebâdi-i fıkhıyye

16) Allah’ın eli, gözü, yüzü ve gelmesi gibi sıfatlar için
aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?
a) Sübûtî sıfatlar
b) Selbî sıfatlar
c) Tekvîni sıfatlar
d) Haberî sıfatlar

17) Aşağıdakilerden hangisinin diğerleri ile anlam
bağlantısı yoktur?
a) İman
b) İtikad
c) İrtidat
d) İrtikâp

18) . Rıdvan adlı meleğin görevi aşağıdakilerden
hangisidir?
a) Cehennem bekçiliği
b) Cennet bekçiliği
c) Arşı taşımak
d) Amel defterlerinin tevzii

19) . Aşağıdakilerden hangisi Peygamberler hakkında
vacip olan sıfatlardan değildir?
a) Emanet
b) Fetanet
c) Adalet
d) İsmet

20) . Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Şit Peygambere 30 sahife verilmiştir
b) Adem Peygambere 10 sahife verilmiştir
c) İbrahim Peygambere 10 sahife verilmiştir
d) İdris Peygambere 30 sahife verilmiştir.

21) . Aşağıdakilerden hangisi hak dinlerin ortak
amaçlarından biri değildir?
a) Nefsi koruma
b) Nesli koruma
c) Aklı koruma
d) Ahlakı koruma

22). Aşağıdaki şıklarda yer alan kavramlardan
hangileri arasında zıtlık ilişkisi vardır?
a) Sihhat-butlan
b) Habis-Necis
c) İman-İtikad
d) İsraf-Tebzir

23) Aşağıdakilerden hangisi vitir namazının kılınacağı
vakittir?
a) Yatsının girdiği andan gecenin üçte birine kadar
olan vakit
b) Yatsı namazı kılındıktan sonraki vakit
c) Yatsı vakti
d) Yatsı vaktinden imsak vaktine kadar olan vakit

24) Hangi namazlar özür bulunmaksızın oturularak
kılınabilir?
a) Nafile namazlar
b) Farz namazlar
c) Vacip namazlar
d) Adak namazlar

25) . Aşağıdaki namazların hangisinde cehrî kıraat
gerekli değildir?
a) Cemaatle kılınan sabah namazının farzı
b) Münferiden kılınan akşam namazının farzı
c) Cuma namazı
d) Bayram namazı

26) Aşağıdakilerden hangisi cuma namazının farz
olmasının şartlarından biri değildir?
a) Mukim olmak
b) Sağlıklı olmak
c) Erkek olmak
d) Yeterli cemaatin bulması

27)Aşağıdakilerden hangisi zekatın farz olmasının
şartlarından değildir?
a) Havelan-i havl
b) Malın nâmi olması
c) Malın nisap miktarına ulaşması
d) Zekat vermeye niyet edilmesi

28) Aşağıdakilerden hangisi edası itibariyle haccın çeşitlerindendir?
a) Farz hac
b) Vacip hac
c) Nafile hac
d) Temettu haccı

29) Aşağıdakilerden hangisi haccın müstakil
sünnetlerinden değildir?
a) Kudüm tavafı
b) Mekke, Arafat ve Mina’da hutbe okunması
c) Arefe gecesi Mina’da bulunmak
d) İhram namazı kılmak

30) . Aşağıdakilerden hangisi “dem cezası”nı gerektirir?
a) Mikatı ihramsız geçmek
b) Bir elin dört tırnağını kesmek
c) Kudüm tavafını abdestsiz yapmak
d) Veda tavafını abdestsiz yapmak

31) . Aşağıdakilerden hangisi Medine’de Peygamberimiz (a.s.)’ın Yahudiler ile yaptığı
antlaşmanın maddelerinden değildir?
a) Yahudiler kendi dinlerinde serbest olacaklar
b) Müslümanlar ile Yahudiler barış içinde yaşayacaklar
c) Taraflardan biri üçüncü bir tarafla sulh yaparsa diğer taraf bu sulhu tanıyacak
d) Müslümanların Kureyş ile ilişki kurmalarına engel olunmayacak

32). Aşağıdakilerden hangisi Hudeybiye Barış antlaşmasının maddelerinden değildir?
a) Bu anlaşma on yıl geçerli olacak
b) Taraflar Kureyş dışında kabilelerden her hangi birini himayelerine alabilecekler
c) Müslümanlar Ka’be’yi bu yıl değil üç yıl sonra ziyaret edecekler
d) Mekkelilerden biri Müslümanlara sığınırsa Müslüman bile olsa geri verilecek, fakat Müslümanlardan biri Mekkelilere sığınırsa geri istenmeyecek

33) . Aşağıdakilerden hangisi “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim” hadisi ile ilgili değildir?
a) Peygamberimiz (a.s.)’ın tebliğ ettiği İslam, son semavî dindir
b) İslam ahlakı, en mükemmel ahlaktır
c) Ahlakı zayıf olanın imanı da zayıftır
d) Güzel ahlaktan maksat Kur’ân ahlakıdır

34) . Peygamberimiz (a.s.)’ın nitelediği “ümmü’l-habâis” aşağıdakilerden hangisidir?
a) Alkollü içkiler
b) Faiz
c) Zina
d) Namuslu kadınlara zina isnad

35) . Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişkileri
düzenleyen kurallar değildir?
a) Adâb-ı muaşeret
b) Gelenek ve görenekler
c) Din, ahlak ve hukuk
d) Bilimsel ve felsefî kurallar

36) . Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
isimlerinden biri değildir?
a) Ümmü’l-kitap
b) Mesânî
c) Kitap
d) Ümmü’l-kurra

37) Aşağıdakilerden hangisi Mekkî surelerden değildir?
a) İçinde secde ayeti bulunan sureler
b) İçinde “kellâ” kelimesi bulunan sureler
c) Bakara suresi hariç- Âdem ve İblis kıssasınıanlatan sureler
d) Cihad hükümleri içeren sureler

38) Aşağıdaki kelimelerden hangisi “Lafızlarıaynı, anlamlarıfarklıolan
kelimelerdir” tanımınıifade eder?
a) Müteşabih
b) Vücuh
c) Nezâir
d) Müteradif

39) Kur’ân’ın bir bütün olarak indirildiği dünya semasında bulunan yerin
Adı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Beyt-i ma’mûr
b) Beytü’l-izze
c) Levh-ımahfuz
d) Beytü’l-kelâm

40) “İnsan, özgür bir cüz’î iradeye
sahiptir” görüşü hangi mezhebe aittir?
a) Eş’ariyye
b) cebriyye
c) Matüridiyye
d) Cehmiyye

41) . “Dinî tebliğat olmazsa akıl ile Allah bilinemez” görüşü hangi mezhebe
aittir?
a) Eş’ariyye
b) Mutezile
c) Şi’a
d) Cebriyye

42) Aşağıdakilerden hangisi Selef metodunun esaslarından değildir.
a) Marifet
b) Takdis
c) tekrir
d) Sükût

43) Aşağıdakilerden hangisi ay / hayız halinin en az müddeti hakkında sırasıyla
Hanefi ve Şafii mezheplerinin görüşlerini birlikte yansıtmaktadır?
a) 2–3 gün
b) 3–1 gün
c) 3–5 gün
d) 2–2 gün

44) Mest üzerine meshin müddeti konusunda aşağıdakilerden hangisi
doğrudur?
a) Mukim için bir gün bir gece, misafir için üç gün iki gece
b) Mukim için iki gün iki gece, misafir için üç gün üç gece
c) Mukim için bir gün iki gece, misafir için iki gün iki gece
d) Mukim için bir gün bir gece, misafir için üç gün üç gece

45) . Aşağıdakilerden hangisi namazla ilgili bir terim değildir?
a) Tergib
b) İsfâr
c) Tekbir
d) Celse

46) Namazda abdesti bozulan imamın, yerine cemaatten birini geçirmesine ne
denir.
a) Tevkil
b) Tebdil
c) İstihlaf
d) İstibdal

47) Aşağıdakilerden hangisi namazı bozan şeylerden değildir?
a) Yüzü kıbleden çevirmek
b) Namazda iken verilen selamı almak
c) Amel-i kesir
d) Hiç biri

48) Aşağıdakilerden hangisi “teşrik tekbirleri”ndeki “teşrik” kelimesinin
sözlük anlamıdır?
a) Ortak kılmak
b) Şirkten kaçınmak
c) Et kurutmak
d) Şirketleşmek

49) Aşağıdakilerden hangisi güneş tutulmasıhalinde kılınan namazıifade eder?
a) İşrâk
b) İstiska
c) Küsuf
d) Husuf

50) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Kadın cenazenin kefeni beşparçadan ibarettir.
b) Hımar ve izar erkek cenazenin kefeninin parçalarındandır.
c) Erkek cenazenin kefeni üç parçadan ibarettir.
d) Lifâfe, hem erkek hem de kadın cenazenin kefeninin parçalarındandır.

51) Aşağıdaki hükümlerden hangisi yanlıştır?
a) Bir günlük oruç fidyesi bir sadaka-i fıtır miktarıdır.
b) Ramazan orucu kaza edilirken cinsel ilişkide bulunmak kefaret gerektirir.
c) Zorlamayla bozulan oruç kefaret gerektirmez.
d) Güneşbattı zannedilerek iftar etmek sadece kaza gerektirir

52) Gizli düşmanlık beslemek anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Nifak
b) Haset
c) Kin
d) Dedikodu

53)Güzel huyların bir parçası olarak akrabalık, dostluk, arkadaşlık haklarının
korunması ve gözetilmesinin karşılığı olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
a) Doğruluk
b) Vefa
c) Cömertlik
d) Hüsn-ü zan

54)H. 8. M. 629 tarihinde gerçekleştirilen Mute savaşı kimlere karşı yapılmıştır?
a) İranlılara karşı
b)Yahudilere karşı
c) Bizanslılara karşı
d) Müşriklere karşı

55) Hz. Peygamber Hicretin 6. yılındaUmre yapmak üzere 1500 sahabi ile birlikte
Mekke’ye doğru yola çıkarken Medine’de yerine kimi vekil bıraktı?
a) Abdullah b. Zeyd
b) Abdullah ibn Ümmi Mektum
c) Abdullah b. Zübeyr
d) Abullah b. Ziyad

56) Aşağıdakilerden hangisi insanlara karşı hem büyüklük taslamamayı hem de
hafifliğe ve zillete düşmemeyi ifade etmektedir?
a) Vakar
b) Barış
c) Şükür
d) Emanet

57) . Aşağıdakilerden hangisi başkasının sahip olduğu nimeti kıskanmayı ve bu nimetin
o kimsenin elinden gitmesini istemeyi ifade etmektedir?
a) Hırs
b) Haset
c) Nifak
d) Husumet

58) . Aşağıdakilerden hangisi fert ve toplum huzurunu bozmaya yönelik olumsuz davranışları ifade etmektedir?
a) Savaş
b) barış
c) Fesat
d) Zulüm

59) Aşağıdakilerden hangisi zekât ile ilgili değildir?
a) Rikaz
b) Mevat
c) Rikab
d) İnân

60) . Aşağıdakilerden hangisi sa’yin hükmü konusunda sırasıyla Hanefî ve Şafiî
mezheplerinin görüşünü birlikte ifade eder?
a) Farz - Farz
b) Vacip - Vacip
c) Vacip - Farz
d) Farz – Sünnet

61) Bayramın birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde Mina’da gecelemenin
hükmünü sırasıyla Hanefi ve Şafiî mezhebinin görüşlerini aşağıdakilerden
hangisi yansıtmaktadır?
a) Farz- Vacip
b) Sünnet-Vacip
c) Vacip-Sünnet
d) Vacip-Farz

62) Aşağıdaki kelimelerden hangisi hac
ile ilgili değildir?
a) Mizab
b) Mikat
c) Mis’ât
d) ****f

. 63)Aşağıdaki kelimelerden hangisi
“Arafat vakfesine yetişememeyi” ifade eder?
a) İhsar
b) Mevat
c) Fevat
d) Taksir

64). Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
a) Hz. Peygamber yirmi beş yaşında iken evlendi.
b) Hz. Peygamber’e ilk vahiy Sevr dağındaki Hira mağarasında geldi.
c) İlk vahiy geldiğinde Hz. Peygamber kırk yaşında idi.
d) Hz. Peygamber Kâbe hakemliği yaptığında otuz beş yaşında idi.

65) Anneleri Hz. Hatice ile birlikte aynı anda Müslüman olanlar aşağıdakilerden
hangileridir?
a) Zeynep, Rukiye ve Ümmü Gülsüm
b) Zeynep, Fatıma ve Rukıye
c) Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Kasım
d) Rukiye, Kasım, Ümmü Gülsüm

66) Cenaze namazı en az kaç kişi ile kılınabilir?
a) Üç kişi
b) On beş kişi
c) Bir kişi
d) İki kişi

67) . Aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
a) Kaza namazları belirli vakitlerde kılınır.
b) Kaza namazları ile meşgul olmak nafile namaz ile meşgul olmaktan daha iyidir.
c) Kaza namazları üç kerahet vaktinin dışında her zaman kılınabilir.
d) Sabah namazından sonra güneş doğuncaya kadar kaza namazı kılınabilir

68) şağıdakilerden hangisi cümledeki boşyeri doğru olarak tamamlar?
“Beş vakit namaza bağlı olmaksızın kılınan sünnet namazlara …… sünnetler denir.”
a) Regaib
b) Zevaid
c) Revatip
d) Fevait

69)“İhtilaf-ı ****lia itibar edilir, yanidünyanın farklı bölgelerinde yaşayan
Müslümanlar, hilalin kendi bölgelerinde görülmesi ile oruca başlarlar” görüşü hangi
müçtehide aittir.
a) Ebu Hanife
b) İmam Şafiî
c) İmam Malik
d) İmam Ahmed b. Hanbel

70) Aşağıdakilerden hangisi oruç tutmamayı mubah kılan hallerden biri
değildir?
a) Hastalık ve yolculuk
b) Hamilelik ve emzikli olmak
c) Yaşlılık ve şiddetli açlık-susuzluk
d) Ağır hastalara bakıcılık yapmak

71) Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği halde Kur’ân’a ait
olmayan bir nitelik vardır?
a) Mecîd, Ruh, Kitap,
b) Mübarek, Furkan, Zikr
c) Mübîn, Kerîm, Azîm
d) Azîz, Hakîm, Muhît

72) “Akıl ve naklin ifade ettiği gerçeği yansıtan ve içinde yalan bulunmayan bilgi ve
haber hangi Kur’ân kavramı ile ifade edilir?
a) Ayne’l-yakîn
b) Hakka’l-yakîn
c) Ilme’l-yakin
d) Kitabü’n-ma’lûm

73) Aşağıdaki şıklardan hangisinde Kur’ân’da geçtiği halde Hz. Peygambere ait
olmayan bir nitelik vardır?
a) Azîz, müzzemmil, rahîm, beşîr
b) Nezîr, hâdî, müsaytır, ümmî
c) Şahîd, dâî, sirac, Mübeşşir
d) Raûf, münîr, müzekkir, Müddessir

74) . Aşağıdaki şıklardan hangisinde Mekkî bir sure vardır?
a) Bakara, Nisa, Mâide, Enfâl
b) Tevbe, Mücadele, Haşr, Mümtehıne,
c) Nasr, Tahrîm, Talak, Necm
d) Cuma, Münâfikûn, Nur, Âl-i İmran

75) Uhut savaşıhangi tarihte yapıldı?
a) Hicrî 3/ miladî 626
b) Hicrî 4 / miladî 627
c) Hicrî 3/ miladî 625
d) Hicrî 3/ miladî 624

76) Ahlak konusunu işleyen “Edebü’d-dünyâ ve’d-dîn” adlıeser kime
aittir?
a) İbnü’l-kayyım el-Cevziyye
b) Babertî
c) Maverdî
d) Gazzalî

77) “Sizden biri kendisi için sevdiğini (mümin) kardeşi için de sevmedikçe (gerçek
anlamda)iman etmişolamaz” hadisi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?
a) Îsâr
b) Birr
c) Fütüvvet
d) İhsan

78) . “Alamet, nişan, ibret, emr-i acip, delil” anlamlarına gelen Kur’ân kavramı
hangisidir?
a) Ayet
b) Sure
c) Mucize
d) Burhan

79) Tercih edilen ağırlıklı görüşe göre Peygamberimiz Hz. Muhammed’e ilk vahiy
ne zaman gelmeye başlamıştır?
a) M. 610, 27 Ramazan, Pazartesi günü
b) M. 610, 27 Ramazan, Cuma günü
c) M. 610, 27 Ramazan, Perşembe günü
d) M. 610, 27 Ramazan, Salı günü

80) Bir dinin bilginleri arasındaki yorum farklarından meydana gelen görüşleri
benimsemenin karşılığı aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?
a) Tarikat
b) İhtilaf
c) Mezheb
d) İcma

sorular bitti.cevapları kontrol ediniz ))

1)b 2)b 3)a 4)c 5)a 6)d 7)a 8)c 9)a 10)a 11)b 12)c 13)c 14)d 15)b 16)d 17)d 18)b 19)c 20)a 21)d 22)a 23)b 24)a 25)b 26)d 27)d 28)d 29)d 30)a 31)d 32)c 33)c 34)a 35)d 36)d
37)d 38)b 39)b 40)c 41)a 42)c 43)b 44)d 45)a 46)c 47)a 48)c 49)c 50)b 51)b 52)c 53)b 54)c 55)b 56)a 57)b 58)c 59)d 60)c 61)b 62)c 63)c 64)b 65)a 66)c 67)a 68)a 69)b 70)d 71)d 72)c 73)b 74)c 75)c 76)c 77)a 78)a79a 80c


alıntı


DENEME SINAVI 7
1) Revm hangi vecihte uygulanabilir?
A) Tûl
B) Tevessut
C) Kasr
D) Med yapılmaksızın

... 2)aşağıdakilerden hangisi cehr sıfatlarından değildir?
a) ى (ya)
b) ر (ra)
c) ق (kaf)
d) ف (fe

3) مَنْ شَكَرَ (men şekera). Burada hangi kural vardır
a)izhar
b)meddi tabi
c)ihfa
d)idğam

4)Harfi Medden sonra sebebi medden sukunü lazım gelirse hangi tecvid kaidesi olur ve hükmü nedir?
a- Meddi arız- Vacip
b- Meddi Lazım- Vacip
c- Meddi Arız- Caiz
d- Meddi Lin- Caiz

5): Meddi Munfasıl olan kelimeye asli med üzerine ilave etmenin hükmü nedir?
a- Vacip
b- Caiz
c- Caiz değil
d- Vacip değil

6) Sakin mimden sonra mim gelirse hangi tecvid kaidesi oluşur?
a- İdgamı misleyn
b- Meal Gunne
c- Mütecaniseyn
d) Bila Gunne

7)aşağıdakilerden hangisinde dudak izhar ı vardır
a) عَلِيمًا حَكيمًا (alimen hakimen)
b) صَنْوَا نٌ (sınvanun)
c) اَلْكتَابٌ (el kitabun)
d) لَكُمْ دِينِكُمْ (leküm diniküm)

8) aşağıdakilerden hangisinde tam idğam maal gunne vardır
a) وَ رَعْدٌ وَ بَرْقٌ (ve rağdun ve berkun)
b) منْ رَاقٍ (min rakin)
c) كِتا بٌ مَرْقُو مٌ (kitabun merkümün)
d) علِيماً حَكِياً 8alimen hakimen)

9) aşağıdakilerden hangisinde ,meddi lazım,meddi arız, meddi meddi lin meddi muttasıl in hadr usulüne göre, uzatma miktarı ,sıraya uygun olarak hangisinde doğru verilmiştir
a) 2,1,2,1 elif miktarı
b)2,1,1,2 elif miktarı
c)1,1,1,2 elif miktarı
d)2,2,2,1 elif miktarı

10) ) hükmü ra ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır
a)”ra” esreli bir harften sonra gelirse,kendisi sakin olup mukabilinde(sonrasında) istila harflerinden biri gelirse hem ince hem kalın okunur
b)ra sakin,kendisinden önce harfi lin olan “ya” gelirse ince okunur
c)ra ,kendinden önce esreli bir harften sonra gelirse,ve kendisinden sonra istila harflerinden biri gelirse kalın okunur
d)ra sakin,evvelinin esresi arızi olursa ince okunur

11) )aşağıdakilerden hangisi, tam olarak idğamı mütakaribeyn sebebidir?
a)mahreç ve sıfat yakınlığı
b)mahreç yakınlığı
c) sadece sıfat yakınlığı
d)mahreç ve sıfatların aynı olması

12) ) ما عَبَدْتُم (ma abedtüm)..buradaki kurallarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır
a)genel anlamda kelimede ayrı ayrı düşünüldüğünde,hem kalkale,hem idğam ı mütecaniseyn vardır
b)kurallar gereği ,kalkale nin olduğu yerde idğam geçersiz olur.
c)kurallar gereği,idğamın olduğu yerde kalkale geçersiz olur
d) د ت (dal,te) harfleri bu iki kuralın bir arada olmasına sebep oluyor

13) )aşağıda vakıf işaretleriyle ilgili hangisi yanlıştır
a) ز (ze) vakfı mücevvezdir..vaslı evla ,vakfı caizdir
b) ص(sad) vakfı muharras dır.vaslı evla vakfı caizdir
c) ق (kaf) valsı evla,vakfı caizdir
d) قِفْ (kif)duranlamındadır,mutlaka durulması gerekir

14) )aşağıdakilerden hangisinde “asım” ın ravileri doğru verilmiştir
a)hafs, ----ebu Bekr şu’be
b)hafs -----halef
c)hallad----halef
d)rahv------kisai

15) )aşağıdakilerden hangisi tekrir sıfatıdır
a) د (dal)
b) س (sin)
c) م (mim)
d) ر (ra)

16) )aşağıdakilerden hangisinde sukun diğerlerine göre farklıdır?
a) لِلْمُتًّقِينْ (lil muttekin)
b) مِنْ خَوْفْ (min havf)
c) تَاْمُرُنِّى (te’murunni)
d) الْكَعْبَيْنْ (el kağbeyn)

17) ) اَلمص (elif lam mim sad) burada “sad” harfinde hangi kural vardır
a)meddi tabi
b)meddi lazımı harfi muhaffefe,
c)meddi lazımı harfi musakkale
d)meddi kelimei musakkale

18)) فِرْقَةٍ (firkatin) burada “ra “ nasıl okunur
a)kalın okunur
b)hem ince hem kalın okunur
c)ince okunur
d)hiçbiri
19) )aşağıdaki secavend harflerinden hangisi,bir konunun veya kıssanın bitip,yeni bir konu ve kıssanın başladığını ifade eder
a) ز (ze)
b) ج (cim)
c) ط (tı)
d) ع (ayn)

20)aşağdakilerden hangisi “ha’i sekte değildir
a) كِتابِيَهْ (kitabiyeh)
b) مَالِيَهْ (maliyeh)
c) خِيِفَتَهْ (hıfeteh)
d) حِسابِيَهْ (hısabiyeh

21) ) بِهِ (bihi)--- مِنْهُ (minhü)---- فِيهِ (fihi)… buradaki “ha” zamirlerinin durumu (soldan sağa doğru)hangisinde doğru verilmiştir
a)uzatılır---uzatılmaz-----uzatılır
b)uzatılır---uzatılır-----uzatılmaz
c)uzatılır----uzatılmaz-----uzatılmaz
d)uzatılmaz---,uzatılmaz----uzatılır

22) Aşağıdakilerden hangisi ilahi kitapların ortak özelliğidir?

A-Helal ve haramlar
B-İbadetler
C-Sûre özellikleri
D)Tevhid inancı
23) -Vahyin sözcük anlamını karşılayan kelime aşağıdakilerden hangisidir?

A-Ulaştırma, iletme
B-Gizlice anlatma
C-aktarma
D-İşaret etme, imada bulunma

24) -Surelerle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A-Sureler, Kur’an’ın bölümleridir
B-Sure kelimesi mevki,rütbe anlamına gelmektedir.
C-Surelerin isimleri vahiy ile belirlenmiştir
D-Kur’an’da 114 sure vardır

25) -Kur’anın çoğaltılmasına hangi yılda başlanmıştır?

A-Hicretin 25.yılında
B-Hicretin 13. yılında
C-Hicretin 18.yılında
D-Hicretin 20.yılında

26) -“Geçmişte sabit olan bir durumun, değiştiğine dair bir delil bulunmadıkça, halen varlığını koruduğuna dair hüküm vermeye” ne ad verilir?

A-İcma
B-İstishan
C-İstishâb
D-Maslahat-ı Mürsele

27) -İslâm hukukunun temel eserlerinden biri olan “er-Risale” hangi ilim adamına aittir?
A-İmam İbni Teymiyye
B-İmam Ebu Hanife
C-İmam Mâlik b.Enes
D-İmam Şafiî

28) -İslam inanç tarihinde “büyük günah işleyenin kâfir olup dinden çıktığını” ifade eden grup aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A-Mürcie
B-Hariciler
C-maturidiyye
D-Kaderîyye

29) -“Âlemin sonradan yaratılmış olması” gerekçesine dayanmakla Allah’ın varlığını ispatlamayı amaçlayan delil hangisidir?

A-İbda delili
B-Gaye delili
C-Hudûs delili
D-Temanû delili

30) 28-Aşağıdakilerden hangisinde, “Allah’ta olumsuzluğun olmadığını bildiren sıfatlar”ı tanımlayan bir ifade kullanılmıştır?
A-Nefsi sıfatlar
B-Zati sıfatlar
C-Kadim sıfatlar
D-Selbî sıfatlar

31) -Kur’an ayetlerine; “okunarak kelimeler halinde indirilen” anlamına gelen hangi tür vahiy ismi verilmiştir?
A-Vahy-i metlüv
B-Vahy-i gayri metlüv
C-İlham
D-Te’vil

32) Aşağıdakilerden hangisinde cennetin isimlerinden sayılamayacak bir kavram vardır?
A-Cennet-i Kübra
B-Cennet-i Adn
C-Cennet-i Huld
D-Cenneti’n Naim

33) Kıyamet gününde insanların toplanacakları ve yaptıklarının hesabını verecekleri yerin adı nedir?
A-Kabir
B-Mahşer
C-Mîzan
D-Cehennem

34) -İnsan fiilleriyle konusundaki açmazı çözmek için;”bir fiilde iki cihet vardır. İnsanın ve Allah’ın kudreti” ara görüşünü ileri süren düşünce akımının adı nedir?
A-Mâturidyye
B-Eş’ariyye
C-Ehl-i Sünnet
D-Cebriye

35) -“İnsan rüzgârın önünde bir yaprak gibidir.” demek suretiyle insandan özgür iradeyi kaldıran ekol hangisidir?
A-Mu’tezile
B-Caferiyye
C-Cebriye
D-Kaderiyye

36) Kullanılmış veya temiz ,fakat temizleyici olmayan sulara ne ad verilir?

A-Atık su
B-Tam su
C-Az su
D- Mâ-i müsta’mel

37) -Farz namazlarla birlikte kılınan sünnetler hangi tür sünnet grubuna girer?
A-Regaib Sünnet
B-Revatip Sünnet
C-Müekked sünnet
D-Gayrı müekked sünnet

38) 48-Şehid edildiği için yıkanmadan defnedilen halifenin adı nedir?
A-Hz.Ali
B-Hz.Osman
C-Hz.Ebu Bekir
D-Hz.Ömer
39) -Aşağıdakilerden hangisi hutbenin şartlarından değildir?

A-Vakit içinde okumak
B-Namazdan önce okumak
C-Abdestli olmak
D-Hutbe niyetiyle okumak

40) -İki namazdan birini vaktin en sonunda, diğerini de kendi vaktinin başında kılmaya ne denir?
A-Cem’i Sûrî
B-Cem’i Takdim
C-Cem’i Tehir
D-Cem’i Kebîr

41)-Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A-Sigara içmek orucu bozmaz
B-İlaç almak orucu bozmaz
C-Tuz yemek orucu bozmaz
D-Kan vermek orucu bozmaz

42)-Aşağıdakilerden hangisine zekât farz değildir?
A-Zengin olan Müslüman kişi
B-Ticari malı olup da malı artmayan kişi
C-Borcu olmayan yaşlı Müslüman
D-Akıl-baliğ olan Müslüman kadın

43)-Ehl-i hayvanlardan develerin zekât miktarı (nisabı) nedir?
A-7
B-6
C-4
D-5

44) -“Nisap miktarı malın üzerinden bir yıl geçmesi veya o malın sahibinin elinde bir kameri yıl kalması”nın diğer bir adı nedir?

A-havelanül havl
B-temlik
C-havaici asliyye
D-Nisap miktarı

45) “Kullanılmayan mücevherat nisap miktarını aşıyorsa zekât verilir” hükmü hangi mezhebe aittir?
A-Şafiî
B-Zahiri
C-Hanbelî
D-Hanefi

46) -Dışarıdan gelen hacıların ihrama girdikleri belli yerlere ne denir?
A-Vakfe (vükuf)
B-Mikât
C-Yelemlem
D-Arafat

47) İhramlı olan bir kimsenin haccın rükünlerini yerine getirmesine engel olmaya ne denir?
A-Fevat
B-Hervele
C-Hedy
D-İhsar

48) -Başkalarında mevcut olan güzel meziyetleri örnek almaya ne denir?
A-Haset
B-Kıskançlık
C-Oylamak
D-Gıpta etmek

49) -“Gizli şirk” olarak nitelendirilen ahlâki kötülük hangisidir?
A-Nifak
B-Yalan
C-Kibir
D-Katl

50) -İslâmiyet öncesi Arap toplumunda başlık vermemek için kızların değiştirilmesiyle yapılan nikâha ne ad verilir?
A-Nikah-ı makt
B-Nikah-ı bedel
C-Nikah-ı mut’a
D-Nikah-ı şıgar

51) -“Fetretül vahy” ne demektir?
A-Hz.Muhammed’e ilk peygamberliğin verilmesi
B-Vahiy döneminin bitmesi
C-İlk vahiyden ikinci vahiy gelene kadar geçen süre
D-İlk vahyin nazil olduğu gün
E-Vahiy meleği

52) -Hz.Muhammed’in Medine’de muhacirlerle ensarı kardeş ilan etmesi olan kardeşleştirme olayının diğer adı nedir?
A-Muâhât
B-Müsâlaha
C-Bağlaşma
D-Kurrâ

53) -Hayber’in fethi hangi yıl gerçekleşmiştir?
A-6/627
B-7/628
C-8/629
D-9/630

54)-Ridde hareketleri hangi halife döneminde gerçekleşmiştir?
A-Hz.Ebu Bekir
B-Hz.Osman
C-Ömer b.Abdulaziz
D-Hz.Ali

55) Aşağıdakilerden hangisi orucun başlama zamanı değildir?
a- İmsak
b-Beyaz-ı Müsta’razi
c-Beyaz-ı Müstetil
d-Fecr-i Sadık

56) : Peygamberimiz bir hadislerinde;‘Biriniz bir iş yapmaya niyetlenince farzın dışında iki rekat namaz kılsın ve şöyle desin: Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lütfundan bana ihsan etmeni istiyorum…)’
Yukarıda ki hadis ve kılınan namaz şekli aşağıdakilerden hangisidir?
a- Tövbe Namazı
b- İstihare Namazı
c- Duha Namazı
d- Şükür Namazı
57): Aşağıdakilerden hangisi müstakil vacip grubunda yer almaz?
a- Vitir Namazı
b- Tavaf Namazı
c- Adak Orucu
d- Sehiv Secdesi

58): Aşağıdakilerden hangisi müstehap değildir?
a- Sabah namazını vaktin sonunda kılmak
b- Öğle namazını sıcak olan yerlerde ikindi vaktine yakın bir zamanda kılmak
c- Müzdelife vakfesi sırasında sabah namazını güneş doğamaya yakın bir sürede kılmak
d- Vitir namazını fecrin doğmasına yakın bir zamanda kılmak

59) : Aşağıdakilerden hangisi bir namaz esnasında diğerinden önce gelir?
a- İrsal
b- Celse
c- Tesmi’
d- Tahrime

60) : Aşağıdakilerden hangisi Hanefilere göre vacip oruca örnektir?
a- Ramazanda tutmadığın orucu safer ayında tutmak
b- Visal orucu tutmak
c- Şaban ayında Davut orucu tutan bir kişi orucunu bozarak bozduğu orucunu zilkade ayında tutması
d- Kefaret orucunu tutmak

61) Aşağıdakilerden hangisi şafilere göre doğrudur?
a- Vitir namazını Hanefiler gibi kılmaları vaciptir
b- Hanefilerdeki vacipler şafiler içinde aynen geçerlidir
c- Şafilerde vitir namazı 1 rekat olarak kılınabilir
d- Şafilere göre fatihadan sonra besmele çekmek mekruhtur

62) : Peygamberimize Hac ibadetinin farz oluşu bildirildikten sonra kabeye hac emiri olarak gönderilen sahabeye, kuranın bu ayetlerini daha sonra bildirmesi Hz. Peygamber kimi göndermiştir?
a- Hz. Ebu bekir
b- Ubey b. Kab
c- Hz. Ali
d- Zübeyr b. Avam

63) : İslam alimleri surelerin tertibi hakkında çeşitli görüşler öne sürmüştür. Aşağıdakilerden hangisi surelerin tertibi hakkında yanlış bir görüştür?
a- Allahın Kuranda bildirmesi ile sabittir
b- Tevkifidir
c- İçtihadidir
d)Kısmen tevkifi kısmen içtihadidir

64) : Temlik aşağıdakilerden hangisi ile sabittir?
a- Kuran
b- Sünnet
c- Sahabe Kavli
d)icma

65) . Geçmiş veya şimdiki zamana ait bir iş üzerine bilerek yalan yere yemin etmek aşağıdaki çeşitlerden hangisine girer?
a)Yemini Gamus
b)Yemini Mün'akide
c)Yemini Lağv
d)Yemini Kefaret

66) . Nezir namazı, sehiv secdesi ve ifsat edilen nâfile namazın kazâsı Aşağıdaki hangi namaz grubu içerisinde yer alır?
a. Revatip Sünnet
b. Reğaib Namazlar
c. li-gayrihî vacip
d.li aynihi vacib

67) . Özür sahibi bir kimse için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?.
A). İmam Şâfiî'ye göre özürlü kimsenin her namaz için ayrı abdest alması gerekir.
B). Kadınlar için aybaşı ve loğusalık hali farklı fıkhî hükümlere tâbi olup bunun dışında kalan kanamalar ve devamlı akıntılar (istihâze) özür hali sayılır.
C.)Özürlü kimsenin bu sebeple elbisesine bulaşan idrar, kan özür devam ettiği sürece namazın sıhhatine engel olmaz.
D.) Özürlü kimse her namaz vakti için abdest almaz.

68) Aşağıdakilerden hangisi için abdestli olmak gerekmez?
a) Kur’an a dokunmak .
b)Tilavet secdesi yapmak
c) Kabeyi tavaf etmek
d)Mushafa bakarak okumak

69) . ………..'e göre tavuk, kaz gibi kümes hayvanlarının dışkıları …………, sığır, koyun, geyik gibi dört ayaklı hayvanlarınki ise “…………….. olarak nitelendirilir.Boşluklara aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
a. Hanefi ve Şafiler’e göre Necaset-i Galize-Necaseti Hafife
b.Hanefilere göre- Necaset-i Galize-Necaseti Hafife
c.Şafiiler’e göre- Necaset-i Galize-Necaseti Hafife
d. Malikiler’e Necaset-i Galize-Necaseti Hafife

70) 43. Domuzetinin yenmesi, şarabın içilmesi haram olduğu halde, susuzluktan veya açlıktanölme tehlikesiyle karşılaşan kimseye bu azîmet hükmünü terkedip domuzetinden veya şaraptan hayatî tehlikeyi atlatacak miktarda yemesi içmesi mubah kılınmasına ne ad verilir?
a. Rusat
b. Ukubat
c. Maunet
d. Azimet

71) Aşağıdakilerden hangisi İslam’ın da onayladığı cahiliye dönemi erdemlerinden biri değildir?
A) Kerem
B) Seha
C) Cûd
D) Yeüs

72) Aşağıdakilerden hangisi eşhuru’l-hurumdan biri değildir?
A) Zilkade
B) Zilhicce
C) Recep
D) Ramazan

73) Hz. Peygamber’in (s.a.s.) babası Abdullah nerede vefat etmiştir?
A) Şam
B) Mekke
C) Medine
D) Ebvâ
74)Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimiz (s.a.s.)’in süt kardeşlerinden biri değildir?
A) Süveybe
B) Hz. Hamza
C) Üneyse
D) Şeyma
75) “Yürürlükteki yasalara ve usullere aykırı olarak
biri(leri)ne haksız yere arka çıkmak, kamusal alanda öncelik tanımak, korumak ve kollamak” anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangi-sidir?
A) İhtikâr… B) İhtiras….C) İltihak…. D) İltimas

76) İslâm’ın geldiği dönemde kendilerini Hz. İbra-him’e nispet eden ve onun gerçek varisleri olduklarını ileri sürenler arasında aşağıdaki-lerden hangisi yoktur?
A) Mecusîler … B) Yahudiler…..C) Müşrik Araplar ….. D) Hristiyanlar
77) Fütüvvetnâmelerin temel konusunu oluşturan ve Osmanlı hattında “Yâ Hû” ile ifade edilen ahlâkî terim aşağıdakilerden hangisidir?
A) İhlâs .. B) Takva…C) Edep … D) İhsan
78)Ömer b. Abdulaziz döneminde hutbenin so-nunda okunmasına karar verilen ayet aşağıda-kilerden hangisidir?
A) İsra, 80 …. B) Kehf, 85….C) Nahl, 90 ….. D) Meryem, 95

79) Hicretin takvim başlangıcı olarak tespiti hangi halife döneminde gerçekleştirilmiştir?
A) Hz. Ebûbekir … B) Hz. Ali…C) Hz. Osman …. D) Hz. Ömer

80) İfk hadisesi hangi gazve esnasında meydana gelmiştir?
A) Tebük Seferi…..B) Gâbe Gazvesi….C) Zâtü’r-Rika’ Gazvesi…D) Benî Müstalik Gazvesi
SORULAR BİTT..LÜTFEN CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ…))

1)c 2)d 3)c 4)b 5)b 6)a 7)d 8)c 9)b 10)d 11)a 12)b 13)d 14)a 15)d 16)c 17)b 18)a 19)d 20)c 21)c 22)d 23)d 24)c 25)a 26)c 27)d 28)b 29)c 30)d 31)a 32)a 33)b 34)a 35)c 36)d 37)a 38)b 39)c 40)a 41)d 42)b 43)d 44)a 45)c 46)b 47)d 48)d 49)c 50)d 51)c 52)a 53)b 54)a 55)c 56)b 57)d 58)c 59)d 60)c 61)d 62)a 63) a 64)a 65)a 66)c 67)d 68)d 69)b 70)a 71)b 72)d 73 c 74)a. 75)d 76)a 77)c 78)c 79)d 80)d
alıntı

Allah razı olsun hocam sorular için

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
İLMİHAL BİLGİLERİ DENEME SINAVI(imamlara deneme sınavı) Abdulmelik Fıkıh 8 11.Mayıs.2018 13:01
Yeterlilik Deneme Sınavı Medineweb Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 7 02.Şubat.2018 09:28
Yeterlilik Deneme Sınavı Ravza'm Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 1 03.Aralık.2016 16:32
2013 yeterlilik sınavı deneme test soruları NURULLAH. Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 19 03.Aralık.2016 16:31
Diyanetin Yeterlilik Deneme Sınavı Medineweb Deneme Sınavlar/Paylaşımlar 1 08.Şubat.2013 00:11

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266