Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Bahar Dönemi* > Dersin Deneme Sınavları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Medineweb,Açılış Tarihi:  09 Haziran 2014 (20:04), Konuya Son Cevap : 10 Haziran 2014 (15:57). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı2Kez Beğenildi
  • 1 Beğenen Medineweb
  • 1 Beğenen Medineweb
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 09 Haziran 2014, 20:04   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:33
Mesaj: 4.908
Konular: 929
Beğenildi:316
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart AÖF İlahiyat Önlisans 1.sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular

AÖF İlahiyat Önlisans 1.sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular

TEFSİR TARİHİ VE USULU


1. Vahiy-ilham ilişkisi bağlamında aşağıdaki
yargılardan hangisi doğrudur?
A) Vahiy ve ilhamın her ikisi de bağlayıcıdır.
B) Vahiy herhangi bir vasıta olmadan, ilham ise hep vasıta ile gelir.
C) Vahiy ve ilhamın her ikisi de halen devam etmektedir.
D) Vahiy umumi ve külli, ilham ise hususi ve cüzidir.
E) Hem vahiy ve hem de ilham kesin bilgi kaynağıdır.

2.Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân ayetlerinin
sayıları hakkında farklı rakamların ortaya
çıkmasının sebeplerinden biridir?
A) Kur’ân’ın ayetlerini sayan kişilerin bilgi
seviyelerinin farklı oluşu
B) Kur’ân’ın ayetlerini sayanların bir kısmının
sahabe, bazısının da tabiin döneminde yaşamış olmaları
C) Sürelerin başlarında bulunan besmelelerin
bir ayet olarak kabul edilip edilmemesindeki ihtilaf
D) Kur’ân’ın ayetlerini sayanların bir kısmının
müfessir, bazılarının da muhaddis olmaları
E) Kur’ân’ın ayetlerinin, Basra, Medine, Şam ve
Kufe gibi farklı şehirlerde sayılması

3. Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân’ın
tercümesinin yapılamayışının sebeplerinden biridir?
A) Kur an ın Arap diliyle nazil olması
B) Kur’ân’ı hakkıyla tercüme etmenin günah olarak kabul edilmesi
C) Kur’ân’da müteşabih ayetlerin bulunması
D) Kur’ân’ın Kureyş lehçesi ile inmesi, dolayısı ile diğer lehçeleri konuşan Arapların Kureyş lehçesini yeteri kadar bilememesi
E) Kur’ân Arapçasının, Arapların kullandığı Arapça ile aynı olmaması


4.Aşağıdakilerden hangisi İbn Abbas’ı tefsirde üstün mertebeye yükselten sebeplerdendir?
A)Abbas'ın küçük yaşta sahabî olması
B) ibn Abbas'ın Resulullah’ın yakın akrabası olması
C) İbn Abbas’ın Mekke tefeir ekolünü kurması
D) Arap dili ve edebiyatını çok iyi derecede bilmesi
E) İbn Abbas'ın ilmi konularda diğer sahabilere meydan okuması

5.“Kim Kur’ân’ı kendi görüşüyle tefsir
ederse, cehennemdeki yerine hazırlansın”
hadisinden maksat kimlerdir?
A) İyi niyetli de olsalar Kur'ân-ı Kerim'i tevil etmek isteyen alimler
B) Kur’ân-ı Kerim’i te’vll ettiği için cehennemlik olan kişiler
C) Kur’ân-ı Kerim’i modern ilimlere açıklamak isteyenler
D) Kur’ân’a, toplumun problemlerine ço: olma açısından bakanlar
E) Kur’ân’ı şahsi görüş, fikir veya m -' doğrultusunda tefsir edenler

6.Hz. Peygamber’in tefsiri hangi tefsir yöntemine girmektedir?
A) Dirayet
B) Rivayet
C) Işari
D) Mezhebi
E) ilmi

7.Dirayet tefsirinin bir diğer adı aşağıdakilerden hangisidir?
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nakli tefsir
B) İşari tefsir
C) Mezhebi tefsir
D) llhadi tefsir
E) Akli tefsir

8.“Tefsir ilmi içerisinde müstakil niteliklere ve özelliklilere sahip; kendi içinde yöntem ve prensipleri bulunan; ayrıca belli temsilcileri ve literatürü olan akım ve okullara” ne ad verilir?
A) Tefsir ekolleri
B) Tasavvufi ekoller
C) Kelam ekolleri
D) Fıkhi ekoller
E) Edebi ekoller

9.Mezhebi tefsir ekollerinin kapsamıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Tasavvufi konularla ilgili olup tasavvufi ekolleri kapsar.
B) İtikadi konularla ilgili olup, Kelam'la ilgilenen mezhepleri kapsar.
C) Muamelatla ilgili olup fıkhi mezhepleri kapsar.
D) Pozitif ilimle ilgili olup kevnî ayetleri kapsar.
E) İbadetle ilgili olup, sadece ibadetle ilgili olan ayetleri kapsar.


10. Kur’ân’ın tefsiri bağlamında Hariciyye mezhebi nezdinde en önemli husus aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kur’ân’ın te’vili
B) Kur’ân'ın batini anlamı
C) Kur'ân'ın işari manası
D) Kur’ân’ın lafzı
E) Kur’ân’ın yorumlanması

11. Aşağıdakilerden hangisi istiârenin unsurlarından biri değildir?
A) Alâka
B) Müsteârun leh
C) Müsteârun minh
D) Kinaye
E) Karîne


12. Teşbih sanatının en aüclü türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Teşbih-i beliğ
B) Teşbih-i mürsel
C) Teşbih-i mufassal
D) Teşbih-i müekked
E) Teşbih-i mücmel

13. Aşağıdakilerden hangisi, müphem lafzın anlamını doğru olarak tespit etmek içi bakılması gereken kaynaklardan bi değildir?
A) Kur’ân
B) Sünnet
C) Sahabe sözü
D) Tabiun sözü
E) Şâirin şiiri



14.“İyilik ve erdem, evlere arkalarından girmeniz değildir” (Baraka (2), 189) ayeti, müteşabihin hangi türüne örnek teşkil
çaları
eder? *
A) Müteşabinliğin sadece lafızda olmasına
B) Müteşabihliğin hem lafız ve hem de manada olmasına
C) Müteşabihliğin sadece manada olmasına
D) Sadece Yüce Allah’ın bildiği müteşabihe
E) Normal bilgisi olan insanların bileceği müteşabihe


15. “el-H urûfu'l-m ukatta’a” tabiri ne anlama gelmektedir
A) Kısa cümleler
B) Kesik cümleler
C) Kesik harfler
D) Kısa kelimeler
E) Kesik kelimeler


16.Allah’ın müteşabih sıfatları bilinir gibi görünse de bu sıfatların Allah’a isnadı beşer açısından imkânsızdır” diyen mezhep aşağıdakilerden hangisidir?
A) Halef mezhebi
B) Mutezile mezhebi
C) Selef mezhebi
D) Eşari mezhebi
E) Matüridi mezhebi

17. Nuzül sebepleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A)Bütün ayetler belli sebeplere bağlı olan inmemiştir.
B) Ayet ve sureleri anlamak için nuzül sebeplerinin bir faydası yoktur.
C) Nuzül sebepleri, özellikle kevni ayetlerin anlaşılması için olmazsa olmaz şarttır.
D) Kur'ân'ın bütün ayet ve surelerinin birer, hatta bazen birden fazla nuzül sebebi vardır.
E) Nuzül sebepleri, sadece Kur'ân kıssalarındaki boşlukları doldurmak için nakledilmişlerdir.


18.“Mensûh âyet” ifadesi ne anlama gelmektedir?
A) Hükmü kaldıran ayet
B) Hükmü geçerli ayet
C) Okunması caiz olmayan ayet
D) Hükmü olumsuz yapan ayet
E) Hükmü kaldırılan ayet


19.Aşağıdakilerden hangisi “semiyotik” sürecin aşamalarından biri değildir?
A) Okuma
B) Algı
C) Bilme
D) Anlam
E) Açıklama

20.
A) Kur’ân-ı Hakim ve Meal-i Kerim
B) Tanrı Buyruğu
C) Kelime Anlamlı Kur’ân-ı Kerim Meali
D) Tefhimu’l-Kur’ân
E) Kur’ân-ı Kerim Türkçe Meali







CEVAPLAR
  1. D
  2. ?
  3. C
  4. D
  5. E
  6. B
  7. E
  8. A
  9. B
  10. D
  11. D
  12. A
  13. E
  14. B
  15. C
  16. C
  17. A
  18. E
  19. A
  20. B
bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girmiş olurlar
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli önlisans İlahiyat 1.sınıf öğrencileri... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar nurşen35 87 13215 23 Mayıs 2015 21:53
Gülmek isteyenler tıklasın :))) Videolar/Slaytlar sms 2 2660 10 Mayıs 2015 16:16
Cumartesi Anneleri’nin ahı/Can Dündar İslami Haberler Medineweb 0 1615 10 Mayıs 2015 16:13
Ayın Üyesi ''zeynepnm'' Ayın Üyesi 9Esra 13 4716 30 Nisan 2015 14:29
Müzemmil suresi bize ne anlatıyor Tefsir Çalışmaları Medineweb 0 1986 19 Nisan 2015 15:45

Alt 09 Haziran 2014, 20:04   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:33
Mesaj: 4.908
Konular: 929
Beğenildi:316
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat Önlisans 1.sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJILERI-II


1.Bulut ortamında saklama hizmetlerinin en cok önem kazandığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kitle iletişim teknolojilerine dayalı dönem
B) Bilgisayar destekli eğitim dönemi
C) İnternet tabanlı eğitim dönemi
D) Mobil öğrenme dönemi
E) Çoklu ortam dönemi


2.Aşağıdaki hangisi Türkiye'nin ilk e-Devlet girişimlerinden biri değildir?
A) Türkiye Bilişim ve Ekonomik Modernizasyon Projesi
B) e-Devlet Kapısı (EDK)
C) Ulusal Enformasyon Altyapısı Ana Planı (TU EN A)
D) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezinin (ULAKBİM) kurulması
E) Elektronik Ticaret Ağının kurulması


3.Aşağıdakilerden hangisi Bilgi Toplumu Stratejisi (DPT, 2006) öncelikli konularından biri değildir?
A)Mükerrerlikler ve kaynak israfına yol açan münferit kurumsal proje ve uygulamaların önlenmesi
B)Hizmet süreçlerinin yeniden yapılandırılması, ön ve arka ofis süreçlerinin bağımsız dönüşümü
C)Öngörülen projelerin proje gerekleri çerçevesinde bütçe ve zaman tanımları içerisinde gerçekleştirilmesi
D) Önemli ölçüde kaynak tasarrufu sağlayacak olan elektronik kamu satın alma altyapısının oluşturulması
E) Kurum içi ve kurumlar arasında elektronik ortamda güvenli ve güvenilir bilgi ve belge paylaşımının sağlanması

4.Aşağıdakilerden hangisi Akıllı Bilişimin gelişiminde en önemli rolü oynamıştır?
A)64Bit işletim sisten
B)SSD Diskler
C)Akıllı cep telefonları
D)Algılayıcı (sensör) teknolojileri
E)LED teknolojisi

5.“Kullanıcılar eseri kopyalayabilir, dağıtabilir, görüntüleyebilir, kullanabilir ve ticari amaçlarla olmamak koşuluyla üzerinde değişiklik yaparak yeni eserler oluşturabilir.” şeklinde tanımlanan Creative Commons kullanım koşulu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Attribution (BY)
B) Noncommercial (NC)
C) No Derivative Works (ND)
D) Share-Alike (SA)
E) Open Educational Resource (OER)


6. Aşağıdakilerden hangisi MathType ile yapılabileceklerden biri değildir?
A) Eşitliğin tümünü ya da bir bölümünü renklendirme
B) Matematiksel formül gösterimi
C) Denklem görüntüleme işlemi
D) Word’den denklem Export işlemi
E) Eşitliği referans listesinde gösterme


7.Aşağıdakilerden hangisi Bulut yapısındaki BT iş modellerinden biridir?
A) Tüzel Bulut Servisi
B) Sunucu Bulut
C) Toplu Bulut Servisi
D) Altyapı Bulut Servisi
E) Bilgi İşlem Bulutu


8.Kültürün hızsal yaygınlaşmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ticaretin artması
B) Küresel köy anlayı
C) Habercilik yaklaşım
D) Dijitalleşme
E) yeni medya


9.Aşağıdakilerden hangisi sosyal paylaşım sitelerinin sakıncalarından biri değildir?
A) Çocukların derslerine olumsuz etkisinin olması
B) Aile ve arkadaşlara daha az zaman ayrılması
C) Faklı konulardaki ders notlarının paylaşılması ve erişilmesi
D) Çalışma düzenini aksatması
E) Kişisel bilgilerin korunması ve gizlilik sorunları

10. Verileri toplayıp yerleştirdikten sonra bunları otomatik işlemlere tabi tutma olanağı veren manyetik sisteme ne ad verilir?
A) Network sistemi
B) Bilgisayar
C) Bilişim sistemi
D) Teknoloji
E) Çevre birimleri


11. Aşağıdakilerden hangisi Bulut Bilişimin kullanıcılara sağladığı faydalardan biri değildir?
A) Yönetim kolaylığı
B) Maliyetlerdeki düşüş
C) Değiştirilmesi zor yapı nedeniyle sağlamlık
D) Esneklik
E) Taşınabilirlik


12. Aşağıdakilerden hangisi değerlendirme türlerinden biri değildir?
A) e-Portfolyo
B) Grup çalışması
C) Mikrobloglar
D) e-Ödev
E) Tartışmalara katılım


13. Kişisel öğrenme Ortamında Birebir Ağ Oluşturma etkinliğinde kullanılan Web 2.0 araç kümesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Wiki Spaces
B) Google Drive, Microsoft SkyDrive, Dropbox
C) Google Reader, Google Alerts
D) Google Search, Google Blog Search
E) Twitter, Facebook, Linkedln, Google+


14. Bilgisayardaki hard diski ve hafızayı virüslere karşı tarayarak bulduğu virüsleri bilgisayardan silmeye çalışan yazılımlardır.
Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Antivirüs
B) Virüs
C) Hacker
D) Güvenlik Duvarı
E) Sandbox


15.Hadoop nedir?
A) Büyük Veri (Big Data) işlenmesinde kullanılan bir yaklaşımdır.
B) Bilgilerin bilgisayarlar arasında transferinde kullanılan bir protokoldür.
C) Bilgilerin veriye dönüştürülmesinde kullanılan bir tekniktir.
D) CPU ile Hafıza arasındaki senkronizasyon yapısının adıdır.
E) John Hadoop tarafından geliştirilmiş kriptolarına tekniğidir.

16.Sosyal paylaşım sitelerinde gizlilik ve güvenlik ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A)Sosyal paylaşım sitelerinde yüz yüze tanınmayan kişilerle de hemen arkadaş olunabilir.
B)Uzak arkadaşlar ile sadece çok kısıtlı bilgiler paylaşılmalıdır.
C)Kullanıcılar kişisel bilgilerinin ticari amaçlarla kullanılmaması için gerekli güvenlik ayarlarını en üst düzeyde yapmalıdır. Çocuklar sosyal paylaşım sitelerinin
D)kullanımı konusunda aileleri ve öğretmenleri tarafından bilinçlendirilmelidir.
E)Aileler çocuğun kullanıcı adını ve şifresini bilerek belirli aralıklarda hesabına girip olup bitenleri kontrol etmelidir.


17.
I- e-Katılımcılık anlamında vatandaş odaklı kamu hizmeti sunumu
II. Kurumsal müşterilere katılan değerin en üst seviyede gerçekleşmesi için paylaşımcı/ortak hizmet kültürü
III. Profesyonellik anlamında hükümet içi kaynak ve kabiliyetlerin etkin sunumu ve yönetimi
Yukarıdaki ana etkenlerden hangilerir oluşması e-Devletin gerçekleşmesi için gereklidir?
A) YalnızI
B) Yalnızlı
C) İveli
D) İve III
E) I, II ve III

18. Kamu kurumlarının e-dönüşümü ile ilgili aşağıdaki temel sorunlardan hangisi son zamanlarda göreceli bir azalma eğilimine girmiştir?
A) Mevzuat sorunları
B) Kurum içi koordinasyon sorunları
C) Mali sorunlar
D) Personel sorunları
E) Kurumlar arası koordinasyon sorunları


19. Aşağıdaki giriş çıkış uçlarından hangisi anakarta bağlı değildir?
A) USB girişi
B) Klavye-fare girişi
C) Eternet girişi
D) Ses giriş çıkış yuvaları
E) Elektrik kablo bağlantı yuvası



20. Bilgisayarda casus yazılım olup olmadığını kontrol eden ve bilgisayardan kaldırılmasını sağlayan güvenlik yazılımına ne ad verilir?
A) Antispyware
B) Güvenlik duvarı
C) Wi-fi
D) Firewall
E) Sandbox





CEVAPLAR
  1. D
  2. B
  3. B
  4. D
  5. B
  6. E
  7. D
  8. D
  9. C
  10. C
  11. C
  12. C
  13. E
  14. A
  15. A
  16. A
  17. E
  18. B
  19. E
  20. A
bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girmiş olurlar
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Haziran 2014, 21:00   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:33
Mesaj: 4.908
Konular: 929
Beğenildi:316
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat Önlisans 1.sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular

İSLAM HUKUKUNA GİRİŞ


1. Cahiliye hukukuna ait kimi kural ve kurumların tümüyle yürürlükten kaldırılmasına ne ad verilir?
A) İlgâ
B) İdâme
C) Islâh
D) İsbât
E) İbkâ

2.Bir ayırıma göre şer’i hükümler, “şer’-i müevvel” ve “şer’-i münezzel” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Şer’-i müevvelin en doğru tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Alternatif hükümler
B) Üzerinde ittifak edilen hükümler
C) İçtihatla ulaşılmış hükümler
D) Birinci derecedeki hükümler
E) Tevile elverişli hükümler

3.Hadis ve rey ekollerinin ortaya çıktığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?
A)Hz. Peygamber dönemi
B)Tabiûn dönemi
C)Sahabe dönemi
D)Müçtehid imamlar dönemi
E)Taklit dönemi

4.İslam Hukukunda kanunlaştırma hareketinin ilk örneği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye
B) Fatih Kanunnamesi
C) Aile Hukuk Kararnamesi
D) Mısır Ahvâl-i Şahsiyye Kanunu
E) Suriye Medeni Kanunu


5.Hz. Ali dışındaki üç halifenin hilafetini meşru kabul eden bu yüzden de Sünnilere daha yakın kabul edilen Şii mezhep aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ismaili
B) Caferi
C) İsnaaşariyye
D) Zeydi
E) Nusayri

6.Hanefi mezhebinin zahirurrivaye kaynaklarının telhis edildiği el-Kafi adlı eser kime aittir?
A) Şemsuleimme es-Serahsi
B) Hakim eş-Şehîd el-Mervezi
C) Merğinânî
D) Kemalüddin b. El-Hümâm nu's-sââtî
E) İbnu's-sââtî


7. Sahabîsözleri sonrakileraçısından dört şekilde
ortaya çıkabilir:
I. Sahabîlerin görüş birliği
II. Sahabîlerin görüş ayrılığı
III. Bir sahabînin, sahabe arasında biliniyor olmasına rağmen bir muhalefetle karşılaşmamış sözü
IV. Bir sahabînin sahabe döneminde yaygınlık kazanmayıp sonraki dönemlerde yaygınlık kazanan sözü
Yukarıdaki dört çeşitten hangileri tartışmasız kabul edilmektedir?
A) İveli
B) II ve III
C) II ve IV
D) I, III ve IV
E) II, III ve IV


8.Aşağıdakilerden hangisi vâcibin, miktarının belli olup olmaması açısından yapılan taksimidir?
A) Mutlak vâcib - mukayyed vâcib
B) Mukadder vâcib - gayr-i mukadder vâcib
C) Aynîvâcib - kifâîvâcib
D) Muayyen vâcib - müphem vâcib
E) Müvessâ vâcib - mudayyak vâcib


9.Aşağıdakilerden hangisi iki hak birleşmekle birlikte kul hakkının ağır bastığı fiillerden biridir?
A) Kazf suçuna verilen ceza (hadd-i kazf)
B) Haksız fiilin neden olduğu zararın tazmin edilmesini isteme
C) Kasten adam öldürene kısas uygulanması
D) Mûrisini öldüren vârisin, mirastan mahrum edilmesi
E) Fıtır sadakası


10.Edâ ehliyetinin başladığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?
A)Cenin dönemi
B)Temyiz öncesi dönem
C)Büluğ dönemi
D) Temyiz dönemi
E) Rüşd döner

11.ictihadla ilgili aşaüıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) İçtihad edip birgörüşe ulaşan kişi, başkasını taklit edemez.
B) İbadet konularında içtihad yapılmaz.
C) Delaleti ve sübutu kesin bir konuda içtihat yapılmaz.
D) İçtihat ehliyetine sahip olmayan içtihat edemez.
E) İçtihat diğer bir içtihadı nakzetmez


12. Müctehedun fîh terimi aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
A) İçtihat eden kişi
B) İçtihat yöntemi
C) İçtihat ehliyeti
D) Mezhep içi içtihat
E) İçtihada açık alan





13. Aşağıdakilerden ''Ukubat''
kapsamında incelenen konulardan biri değildir?
A) Kitâbu’l-cinâyât
B) Kitâbu’l-hudûd
C) Kitâbu’l-meâkil
D) Kitâbu’l-eymân
E) Kitâbu’s-siyer

14.Bir kimse yitik bir malı koruyup sahibine vermek niyetiyle alsa ve bu mal elinde iken helak olsa tazmin etmesi gerekmez. Fakat yitik malı sahiplenme niyetiyle almışsa elinde helak olması halinde bu malı tazmin etmesi gerekir.
Bu mesele aşağıdaki kaidelerden hangisi çerçevesinde değerlendirilebilir?
A) Şekk ile yakîn zâil olmaz.
B) Bir şeyin bulunduğu hal üzere kalması asildir.
C) Kadîm kıdemi üzere terk olunur.
D) Bir zarar kendi misliyle izâle olunamaz.
E) Bir işten maksat ne ise hüküm ona göredir.


15.Aşağıdaki akitlerden hangisi bir temlik akdi değildir?
A) Alım satım akdi
B) Kira akdi
C) Hibe
D) Ariyet
E) Kefalet akdi



16. Akdin üç temel unsuru aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Taraflar, ehliyet, irade beyanı
B) Meclis birliği, irade beyanı, icâb-kabul uygunluğu
C) Taraflar, irade beyanı, akdin konusu
D) Akdin konusu, irade beyanı, meclis birliği
E) İcâb-kabul, meclis birliği, rıza

17. Evlilik için hem velinin, hem de evlenecek kızın rızasının şart olduğu velayet türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Velâyet-i nedb
B) Velâyet-i icbâr
C) Velâye-i hassâ
D) Velâyet-i âmme
E) Velâyet-i şirket


18. Bâin talak ile ilgili aşağıdaki ifadelerder
hangisi yanlıştır?
A) Bâin talakta eşler arasında mirasçılık cereyan eder.
B) Bâin talakta müeccel mehrin vadesi gelmiş sayılır.
C) Dönüş mümkün değildir, evlilik birliğine hemen son verir.
D) Kocanın üçüncü talak hakkını kullanması bain talaktır.
E) Muhalea yoluyla boşamalar bir bain talaktır.



19. Hırsızlık suçunun meydana gelmesi için çalan kişide ve çalınan malda birtakım şartlar aranmaktadır.
A) Çalınan malın belli bir değerde olması
B) Çalınan malın, çalan kişiye ait olma şüphesi olmaması
C) Çalan kişinin fakir olmaması
D) Korunaklı yerden çalınmış olması
E) Gizlice alınmış olması


20. I- Hırsızlık
II. Zina
III. Gasp
IV. Yol kesme
Yukarıdakilerden hangileri kapsamında yer alır?
A) I ve III
B) II ve III
C) III ve IV
D) I, II ve IV
E) II, III ve IV






CEVAPLAR
  1. A
  2. c
  3. B
  4. a
  5. D
  6. B
  7. A
  8. B
  9. C
  10. D
  11. B
  12. E
  13. D
  14. E
  15. E
  16. C
  17. E
  18. A
  19. C
  20. D
bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girmiş olurlar
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Haziran 2014, 21:00   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:33
Mesaj: 4.908
Konular: 929
Beğenildi:316
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat Önlisans 1.sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular

HADİS TARİHİ VE USULU

1- Aşağıdaki kitaplardan hangisi İbn Salâh’ın “Ulûmu’l-Hadis” isimli kitabına dayanarak yazılmış Hadis Usûlü kitaplardan biridir?
A) Nuhbetü’l-Fiker
B) el-Kifâye
C) el-İlmâ’
D) Tevcîhu’n-Nazar
E) Kavâidu’t-Tahdîs



2.Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıs bilgi içermektedir?
A) Abdullah b. Amr hadisleri yazmak için Hz. Peygamber’den izin almıştır.
B) Râfi’ b. Hadîc Hz. Peygambere hadislerini yazıp yazamayacaklarını sormuştur.
C) Sadece Zeyd b. Sâbit, hadislerin yazılamayacağını söylerken Hz. Peygamberin yasaklamasına işaret etmiştir.
D) Abdülazîz b. Mervân’ın da tedvin teşebbüsünden bahsedilir.
E) Yemenli Ebû Şâh Vedâ hutbesinin yazılıp kendisine verilmesini istemiştir.


3.Aşağıdakilerden hangisi etraf kitaplarımı özelliklerinden bırı değildir?
A)Hadislerin farklı kanallarını bir toplamış olması
B) Hadislerin metninin tamamını değil bir kısmını veriyor olması
C)Ale’rricâr hadis kitabı türünden olması
D)Hadis kitabı yazarının hocalarının hadislerini bir araya toplama amacıyla yazılmış olması
E) Hadis uzmanlarına yönelik olarak yazılmış olması


4.el-Müstedrek ale’s-Sahîhayn isimli eserin üellifi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ebû Nuaym el-İsfahânî
B) Ebû Avâne el-lsferâyînî
C) Zeylaî
D) Hâkim en-Nîsâbûrî
E) Dârimî


5.Kevserî'nin, ‘Târîhu Bağdât’ adlı eserdeki Ebû Hanîfe biyografisinde yer verilen olumsuz düşünce ve nakilleri eleştirmek amacıyla yazdığı kitabının ismi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Makâlâtü’l-Kevserî
B) Te’nîbü’l-Hatîb
C) en-Nüketü’t-tarîfe
D) Cevâb alâ Târîhi Bağdât
E) Difâ‘ an Ebî Hanîfe

6.Mahmud Muhammed Hattâb es-Sübkî’nin el- Menhelü’l-azbi’l-mevrûd adlı eseri aşağıdakilerden hangisini
hadis kitabının şerhidir?
A) Tirmizi
B) Nesâî
C) İbn Mâı
D) Müslim
E) Ebû Dâvud


7. II. Murat’ın 1435'de yaptırdığı Dârulhadîs aşağıdaki şehirlerden hangisindedir?
A) Edirne
B) İznik
C) İstanbul
D) Bursa
E) Amasya



8.Aşağıdakilerden hangisi Mekke dönemi hadis öğrenim ve öğretim mekânlarından biridir?
A)Mescid-i Nebevî
B)Mescid-i Kuba
C)escid-i Dırar
D)Dârul Erkam
E)Mescid-i Haram


9.Tâbiûn ve Etbâu’t-Tâbiûn dönemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Fıkhu’l-hadîs türünde eserler yazılmıştır.
B) Hadis usulüne dair bir takım kurallar belirlenip uygulanmıştır.
C) Rivâyetlerdeki illetleri tesbite yönelik çalışmalar artmıştır.
D) Şifâhî rivâyet geleneği ağırlığını korumuştur.
E) Konulu hadis kitapları yazılmıştır.



10.Aşağıdakilerden hangisi müksirûn sahâbîlerdendir?
A) Hz. Âişe
B) Hz. Ömer
C) Hz. Ali
D) Abdullah b. Mes'ûd
E) Zeyd b. Sâbit


11. Rivayet ettikleri hadis sayısının çokluğuna göre aşağıdaki kişi sıralamalarından hangisi doğrudur?
A) Ebû Hureyre- Hz. Âişe-Enes b. Mâlik
B) Ebû Hureyre-Abdullah b. Ömer-Enes Mâlik
C) Ebû Hureyre- Enes b. Mâlik-Abdullah b. Ömer
D) Abdullah b. Ömer-Ebû Hureyre-Câbir b. Abdullah
E) Hz. Âişe-Ebû Saîd el-Hudrî-Abdullah b. Abbâs



12.Aşağıdaki lafızlardan hangisi en hafiftir?
A)Leyse bi şey'
B)Münkerul hadîs
C)Zâhibül-hadîs
D)Deccâl Fîhi
E)Makâl


13.sema metoduna delalet eden rivayet lafızlarının en üstünü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ahberena
B) Semi'tu
C) Haddesena
D) Aradtü
E) Vecedtü



14. Aşağıdakilerden metotlarının hepsine lafzıdır?
A) 'An
B) Haddesenâ
C) Ahberenâ
D) Vecedtü
E) Evsâ ileyye


15. Aşağıdakilerden hangisi vicâde metoduna delâlet eden rivâyet lafzıdır?
A) Kara’tü
B) Aradtü
C) Beleğanî
D) Ecâze İT
E) Habberenî


16.Sika bir ravinin aynı hadiste diğer sika bir ravinin rivayetinden fazla olarak naklettiği kısma ne ad verilir?
A)Şâzz
B)Mudrec
C)Ziyâde
D)Munker
E)Mahfuz


17. Aşağıdaki hangi mürsel hadis sahih olabilir^
A) Sika bir tabiinin rivayet ettiği mürsel
B) Büyük tabilerin rivayet ettiği mürsel
C) Sahabenin mürseli
D) Muhadramundan birinin rivayet ettiği mürsel
E) Genç tabilerin rivayet ettiği mürsel


18. Hadis uydurduğu tespit edildiği için asılmak üzereyken “Dininizde helali haram, haramı da helal göstermek üzere dört bin hadis uydurdum” diyen kimdir?
A)Gıyâs b. İbrahim
B)Nûh b. Ebî Meryem
C)Meysere b. Abdirabbih
D)Beyân b. Sem'ân
E) Abdülkerîm b. Ebü’l-Avcâ


19. Âlimlerin çoğunluğuna göre mütevâtir haber ne tür bir bilgi meydana getirir?
A) Nazarî bilgi
B) Istidlâlî bilgi
C) Zarûrî bilgi
D) Haberî bilgi
E) Kesbî bilgi


20. “Nazmü’l-mütenâsir mine'l-hadîsi'l-
mütevâtir” isimli eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Suyûtî
B) Muhammed b. Cafer el-Kettânî
C) Ibn Hacer el-Askalânî
D) Hatîb el-Bağdâdî
E) Ibn Teymiyye



CEVAPLAR
  1. A
  2. E
  3. D
  4. D
  5. B
  6. E
  7. A
  8. D
  9. D
  10. A
  11. B
  12. E
  13. B
  14. A
  15. C
  16. C
  17. C
  18. E
  19. C
  20. B
bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girmiş olurlar
fatmabalci19 beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Haziran 2014, 21:01   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:33
Mesaj: 4.908
Konular: 929
Beğenildi:316
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat Önlisans 1.sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular

TURK İSLAM EDEBİYATI


1. Din ve edebiyat ilişkisi ile ilgili yapılan
değerlendirmelerden hangisi yanlıştır?
A) Edebiyat, dinin tanınmasına ve yayılmasına yardımcı olur.
B) Din, edebiyatın şekillendirdiği dil, ifade ve formlardan yararlanır.
C) Din, edebiyata kaynaklık eder.
D) Edebiyat dinin temel kaynağıdır.
E) Kutsal metinler dine ve edebiyata kaynaklık eder


2. Eski Türk dinini “toyunizm” adıyla nitelendirerek millî bir din tasavvur eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ziya Gökalp
B) Fuad Köprülü
C) Tevfik Fikret
D) Namık Kemal
E) Abdulkadir İnan


3. Aşağıdakilerden hangisi Türk-lslâm edebiyatı metinlerinin kaynaklarından biri değildir?
A) Koşma
B) Cönk
C) Hadis
D) Miraciye
E) Şehnâme


4.Şekil, konu ve ezgi özellikleri bakımından Türk halk edebiyatında en cok kullanılan nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tuyuğ
B) Rubai
C) Koşma
D) Şarkı
E) Türkü


5. Aşağıdakilerden hangisi istiare çeşitlerinden biri değildir?
A) Mücmel
B) Mekniyye
C) Musarraha
D) Mürekkeb
E) Temsiliyye


6. Aşağıdakilerden hangisi Süleyman Çelebi'nin mevlit olarak meşhur olan eserinin adıdır?
A) Kitâbü'n-necât
B) Envârü’l-âşıkîn
C) Vesîletü’n-necât
D) Muhammediye
E) Sîretü’n-nebî


7.Altı yüz beyitlik didaktik bir mesnevi olan Risâletü’n-nushiyye aşağıdaki şairlerden hangisine aittir?
A) Mevlana
B) Sultan Veled
C) Şeyyad Hamza
D) Yunus Emre
E) Ahmed Fakih

8.Edip Ahmet Yüknekî’nin “Atabetü’l-hakâ isimli eseri üslup özelliği bakımından aşağıdaki türlerden hangisine bir örnektir?
A) Gazânâme
B) Nasîhatnâme
C) Fezâilnâme
D) Menakıbnâme
E) Siyasetnâme


9.Mahallileşme Akımının öncüsü
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nedim
B) Haşmet
C) Surûri
D) İsmail Efendi
E) Abdullah Efendi



10. Aşağıdakilerden hangisi XVI.Yüzyıl
tezkirecilerinden biri değildir?
A) Sehi bey
B) Feridun bey
C) Latîfî
D) Âşık Çelebi
E) Kınalızade Haşan Çelebi


11. XVIII. Yüzyıl tasavvuf şiiri ile ilgili aşağıdaki
ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Sonraki dönem mutasavvıf şairleri etkileyen güçlü şairler yetişmiştir.
B) Lale Devri'nin etkisiyle genel bir duraklama söz konusu olmuştur.
C) Dil ve söyleyiş tarzı açısından özgün eserlerin sayısında azalma olmuştur.
D) Eserlerde, kelime kullanımında tekrara çokça yer verilmiştir.
E) Üzgün olmayan ilahiler yazılmıştır


12. Türk İslam Edebiyatının eri tanınmış eserlerinden olan Muhammediye aşağıdaki şairlerden hangisine aittir?
A) Ahmed Yesevî
B) Yazıcıoğlu Mehmed
C) Yunus Emre
D) Süleyman Çelebî
E) Ahmed Cevdet Paşa


13.Esmaü’l-hüsna ifadesinin geçtiği dört sure aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fatiha-Bakara-AI-i İmran-Nisa
B) Yusuf-Ra’d-İbrahim-Hicr-Nahl
C) Tâhâ-Enbiya-Hac-Mü’minun
D) Araf-Isra-Tâhâ-Haşr
E) İsrâ-Kehf-Meryem-Tâhâ


14.Yazdığı Hicret-i Nebi adlı eseriyle tanınan şâir aşağıdakilerden hangisidir?
A) Süleyman Çelebi
B) Yazıcıoğlu Ahmed
C) Ahmedî
D) Sünbülzâde Vehbî
E) Süleyman Nahîfi


15.Türk edebiyatında Hz. Peygamber’in fizikî özelliklerini, vasıflarını ve güzelliklerini anlatan edebî eserlere ne ad verilir?
A) Maktel
B) Esmâ-i Nebî
C) Hilye
D) Mevlid
E) Siyer


16.Türk edebiyatındaki en eski Türkçe siyer müellifi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kaşgarlı Mahmud
B) Yunus Emre
C) Mevlâna
D) Âşık Paşa
E) Mustafa Darir


17.Aşağıdakilerden hangisi Türk
edebiyatındaki dinî-destânî nitelikteki eserlerin ortak özelliklerinden biri
değildir?
A) Gazi-mücahit komutanların yiğitlik, fedakârlık ve kerametleri üzerine kurulu olması
B) Başlangıçta sözlü olup sonradan yazıya aktarılmış olması
C) Eski İran kahramanlarının destansı hikâyeleri örnek alınmış olması
D) Abartılı bir üslup kullanılmış olması
E) Destan kahramanları halk üzerinde olumlu tesir bırakmış gerçek kişiler olması



18. Aşağıdakilerden hangisi türlerinden biri değildir?
A) Hamzanâme
B) Battalnâme
C) Gazavatnâme
D) Cenknâme
E) Fakrnâme


19. Aşağıdakilerden hangisi menâkıbnâmelerin özelliklerinden biri değildir?
A) Tarikat önderlerinin hayat hikâyelerinin müridlere anlatılması ihtiyacından doğması
B) Tek bir tarikat önderinin hayatı anlatıldığı gibi bir tarikat zümresi hakkında bilgi veren Menâkıbnâmelerin de olması
C) Bilgin kişilikleriyle ün yapmış bazı devlet görevlilerine ait Menâkıbnâmelerin de bulunması
D) Menâkıbnâmelerin ilk örnekleri Arapça ve Farsçadan çeviri suretiyle meydana getirilmesi
E) Menâkıbnâmelerin genellikle mensur olarak sade bir dille yazılması



20. Ibnü’l-Arabi ve Mevlana’nın tasavvuf? görüşlerine hakim olan düşünce sistemine ne ad verilir?
A) Vahdet-i Mevcûd
B) Melamilik
C) Batınilik
D) Vahdet-i Şühûd
E) Vahdet-i Vücûd




CEVAPLAR
  1. D
  2. A
  3. B
  4. C
  5. A
  6. C
  7. D
  8. B
  9. A
  10. B
  11. A
  12. B
  13. D
  14. E
  15. C
  16. E
  17. C
  18. E
  19. D
  20. E



bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girmiş olurlar
Alıntı ile Cevapla
Alt 09 Haziran 2014, 21:01   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:33
Mesaj: 4.908
Konular: 929
Beğenildi:316
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: AÖF İlahiyat Önlisans 1.sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular

ISLAM KURUMLARI VE MEDENİYETİ


1. Aşağıdakilerden hangisi sosyal ilişki tanımına girmez?
A) İşçi - işveren ilişkisi
B) Sürücü - otomobil ilişkisi
C) Müşteri - satıcı ilişkisi
D) Amir-memur ilişkisi
E) Futbolcu - seyirci ilişkisi


2.Aşağıdakilerden hangisi İslâm medeniyeti
için temel olan Kur’ânî mesajlardan biri
değildir?
A) Müslümanları, “Dünyada insanlara yol göstermek ve onları ıslah etmek için çıkarılmış en iyi topluluktur.”
B) Allah insan için medenî bir ortamın bütün fizîkî şartlarını hazırlamış ve yeryüzünü buna uygun düzenlemiştir.
C) Müslümanları, dünyanın siyaset ve ekonomisini ele geçirmek suretiyle sahip olacakları güç ve zenginlik ile bütün dünyaya egemen olmalıdırlar.
D) İnsan eşyayı yaratılış amacına uygun kullanacaktır. Onu elde etmeyi tek amaç olarak görmeyecektir. Eşya insana değil, insan eşyaya egemen olacaktır. Doğayı tahrib ederek ekolojik dengeyi bozmaktan şiddetle kaçınacaktır.
E) İnsana yeryüzünde Allah’ın hükümranlığının önüne hiçbir hükümranı geçirmeme sorumluluğu ve yeryüzünün imâr edilmesi görevi verilmiştir.


3. Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetinde aşağıdakilerden hangisinden söz edilmektedir?
A) Okumaktan
B) Namaz kılmaktan
C) Oruç tutmaktan
D) Cihad etmekten
E) Zekât vermekten


4. İslâm dünyasında farklı coğrafyalardan birçok âlim yetiştiren İslam medeniyetine mensup Türkler arasından da çok sayıda âlim, hem dinî hem de diğer alanlarda önemli eserler ortaya koymuşlardır. Buna göre aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) Sem’ânî- Kitâbü’l-Ensâb
B) Fârâbî- Ihsâu’l-Ulûm
C) Yusuf Has Hâcib - Kutadgu Bilig
D) Edib Ahmed b. Mahmud Yü Atebetü’l-Hakâyık
E) Buhâri - Müsned



5.Hilafetin Selçuklular ve OsmanlIlar dönemi serüveninde
aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Selçuklular’ın 1055’de Bağdat’a gelmelerinden Halife Tuğrul Bey’e törenle taç giydirerek kılıç kuşattı ve onu “Sultânü’l- Mağrib ve’l-Maşrık” (Doğu’nun ve Batı’nın Hükümdarı) ilan etti. Böylece halifenin görev ve yetki alanı yeniden tanımlanmış oldu.
B) 1055 yılından sonra Selçuklularla birlikte Abbâsî halifeleri ilk yıllarındaki yetki, sorumluluk ve güçlerine yeniden döndüler.
C) OsmanlIlarda Osman Bey’in Karacahisar’ı fethinden sonra kılınan ilk Cuma namazının hutbesi Osman Bey adına okunmuştur. Böylece halife sıfatını kullanma Osman Bey ile başlamıştır.
D) Osmanlı sultanları halife ünvanını resmî olarak ilk defa “III. Ahmed’in 1727 yılında Afgan hükümdarı İran’lı Eşref Han ile imzaladığı bir anlaşmada kendisini ‘bütün Müslümanların halifesi’ olarak nitelemesiyle" başlamıştır.
E) Osmanlı sultanları içinde, dönemindeki dünya konjonktürü ve iç karşıklıklar sonucu, halifeliğe en fazla önem veren, onu Osmanlı Devletini kurtaracak yegâne dinî ve siyasî unsur gören II. Abdülhamit olmuştur.



6. OsmanlIlar döneminde “Vezirlik”
makamıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden
hangisi yanlıştır?
A) I. Murad zamanında vezir sayısı ikiye çıkmış ve biri “vezîr-i âzam” (baş vezir) olmuştur. Vezir sayısı, II. Murad döneminde dörde çıkmıştır. Kanunîdöneminin sonlarına doğru yedi olmuştur.
B) Fatih döneminden Kanunî dönemine kadar vezîr-i âzam yerine, “sadr-ı a’zam” (sadrâzam), “sadr-ı âlî" ve “sadâret-penâh” adları kullanılmaya başlanmıştır.
C) Fâtih Kânunnâmesine göre vezîr-i âzamin devlet yönetimindeki görevleri şöyle sıralanmıştır; “Vezîr-i âzam evvelâ vezirlerle emirlerin başıdır. Cümlenim ulusudur. Bütün işlerin mutlak vekilidir, oturmada, durmada, mertebede vezîr-i âzam hepsinden öndedir.”
D) Fâtih dönemine kadar vezirler genellikle köklü Türk âilelerden tayin edilirdi. Ancak Fâtih bu geleneği değiştirdi ve vezirleri büyük ölçüde devşirmelere tahsis etti.
E) Osmanlılar'da kuruluştan itibâren var olan vezirlik, bütün kurumsal özellikleriyle, doğal olarak Selçuklular’ın devamı niteliğindedir




7.İslâm medeniyet tarihinde fukaraya,
yolculara ve medrese öğrencilerine ekmek
ve çorba vs. pişirilip yedirmeye mahsus
hayrat müessese aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Yoksullar evi
B) Bimârhâne
C) Çarşı
D) İmaret
E) Darüşşifa



8.Aşağıdakilerden hangisi, Islâm tarihinde vakıf statüsü taşıyan ilk işlem olarak kabul edilmektedir?
A) İbrahim (as) tarafından Kâbe-i Muazzama’nın vakfedilmesi
B) İskenderiye Kütüphanesi
C) Kudüs havuzları
D) Mısır ve çevresinin vakfedilmesi
E) Hz. Ömer’e ait Semğ arazisindeki hurmalığın tahsisi


9.Osmanlılar’da Bâc-ı Bazar denilen vergi uygulamaları aşağıdakilerden hangisi döneminde uygulanmaya başlanmıştır?
A) Fatih Sultan Mehmet
B) Kanuni Sultan Süleyman
C) IV. Murad
D) Osman Gazi
E) II. Abdülhamid


10. İslâm dünyasında Mk Beytülmal’ın temeli
aşağıdakilerden hangisi tarafından
atılmıştır?
A) Hz. Ömer
B) Harun Reşit
C) Hz. Muhammed
D) Sultan Alparslan
E) Fatih Sultan Mehmet


11- Islâm hukuna göre cizye senede kaç kez verilir?
A)1
B)2
C)4
D)6
E)5

12. Aşağıdaki savaşlardan hangisinde alınan esirlerin on Müslüman çocuğuna okuma- yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakılmıştır?
A) Bedir
B) Uhud
C) Hendek
D) Hayber
E) Ridaniye


13. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı sıbyan mekteplerinde okutulan derslerin en önemlisidir?
A) Hüsn-i Hat
B) Dinler Tarihi
C) Fıkıh / İlmihal
D) Kur’ân-ı Kerim’in öğretimi
E) Edep/Ahlâk



14. Maarif-i Umumiye Nizamnamesi aşağıdaki yıllardan hangisinde yürürlüğe girmiştir?
A) 1869
B) 1868
C) 1867
D) 1866
E) 1865

15. Osmanlı mahkemelerinde aşağıdakilerden hangisinin Avrupa’daki jüriye karşılık geldiği söylenebilir?
A) Kazaskerler
B) Şuhûdu’l-hâl
C) Naibler
D) Muhzırlar
E) Mevâlîler


16. OsmanlIda Divan-ı Hümayun ve Örfî Hukuktan sorumlu kişi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şeyhülislâm
B) Tuğracı
C) Sadrazam
D) Nişancı
E) Vazir


17. Günümüzde bilinen anlamıyla hapishane
aşağıdaki halifelerden hangisi döneminde ortaya çıkmıştır?
A) Hz. Ebu Bekir
B) Hz. Osman
D) Hz. Haşan
E) Hz. Ömer



18. Yeniçeri Ocağının kuruluşu ve son şeklini alması hangi Osmanlı padişahları zamanında olmuştur?
A) I. Murat-Yıldırım
B) Orhan Gazi - Fatih
C) I. Murat-Fatih
D) Osman Gazi -1. Murat
E) Orhan Gazi - Yıldırım


19- Hz. Ömer devrinde başlatılan maaşlı-dâimî askerlik uygulaması aşağıdakilerden hangisine neden oldu?
A) Cihad ruhunu zayıflattı.
B) Medine dışına göçü durdurdu.
C) Fetihlerin durmasına sebep oldu.
D) Askerî kurumlaşmaya engel oldu.
E) Müslümanların, askerliği bırakıp tarım ticaretle uğraşmalarının önüne geçti.



20. Abbasiler devrinde, Anadolu’da Tarsus, Adana, Ceyhan, Maraş ve Malatya civarında oluşan ve Avâsım ve Suğur adı verilen askerî bölgelerde yani Bizans-İslâm sınırlarında özel düzenlemeler yapan Abbasi halifesi aşağıdakilerden hangisidir?
A)Mehdi
B)Me’mun
C)Harun Reşid
D)Mu’tasım
E)Mütevekkil





CEVAPLAR
  1. B
  2. C
  3. A
  4. E
  5. B
  6. B
  7. D
  8. E
  9. D
  10. C
  11. A
  12. A
  13. D
  14. A
  15. B
  16. D
  17. E
  18. C
  19. E
  20. C


bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur
alıntı yapanlar kaynak bildirmezlerse kul hakkına girmiş olurlar
fatmabalci19 beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Haziran 2014, 15:57   Mesaj No:7
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Sadık Üyesi
alperkara - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:alperkara isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14578
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:5
Cinsiyet:
Mesaj: 625
Konular: 390
Beğenildi:390
Beğendi:41
Takdirleri:1874
Takdir Et:
Smile Cevap: AÖF İlahiyat Önlisans 1.sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular

arappça 2



Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
AÖF İlahiyat Önlisans 1.Sınıf 2011-2012 Bahar Dönemi Dönem Sonu Çıkmış Sorular Medineweb Dersin Deneme Sınavları 21 13 Eylül 2016 21:16
AÖF İlahiyat Önlisans 2.Sınıf 2010-2011 Bahar Dönemi Dönem Sonu Çıkmış Sorular Medineweb Çıkan Ve Denemeler Sınavlar 8 21 Mayıs 2015 14:00
AÖF İlahiyat önlisans 2 .sınıf 2013-2014 Bahar Dönemi Dönem sonu çıkmış sorular Medineweb Çıkan Ve Denemeler Sınavlar 7 10 Haziran 2014 18:52
AÖF İlahiyat önlisans 1.sınıf 2013-2014 bahar dönemi ara sınav çıkmış sorular Medineweb Dersin Deneme Sınavları 6 01 Mayıs 2014 00:19
AÖF İlahiyat Önlisans 2.sınıf 2012-2013 Bahar dönemi dönem sonu çıkmış sorular Medineweb Çıkan Ve Denemeler Sınavlar 8 02 Kasım 2013 21:50

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb alemdarhost.com sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286