Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 2.SINIF*Bahar Dönemİ* > Din Sosyolojisi

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  05 Haziran 2014 (11:38), Konuya Son Cevap : 25 Şubat 2019 (19:56). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 05 Haziran 2014, 11:38   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
EyMeN&TaLhA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:37
Cinsiyet:
Mesaj: 3.394
Konular: 784
Beğenildi:119
Beğendi:33
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Din sosyolojisi arasınav deneme testi

Din sosyolojisi arasınav deneme testi



1. “Sosyoloji” kelimesini ilk kez kullanan bilimadamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Auguste Comte
B) Karl Marks
C) Robert N. Bellah
D) Peter Berger
E) Henri Bergson


2. Aşağıdakilerden hangisi din sosyolojisinin konusunu en doğru şekilde ifade eder?
A) Dinlerin doğuşu
B) Dinlerin çeşitliliği
C) Dinlerin değişimi
D) Din ile toplumun karşılıklı ilişkileri
E) Toplumun dine bakış açısı


3.Aşağıdakilerden hangisi belli bir dinin, dini grubun,doğuş, gelişim ve örgütlenmeleri ile oradaki dini sosyal olayları araştırma ve açıklamayı kendine konu edinmiştir?
A) Genel din sosyolojisi
B) Özel din sosyolojisi
C) Nitelikli din sosyolojisi
D) Somut din sosyolojisi
E) Nicel din sosyolojisi

4. Din, aşağıdakilerden hangisine göre insanın kendi düşüncesinin insanlar üstü bir plana aktarılışıdır?
A) Joachim Wach
B) Feuerbach
C) G. Le Bras
D) Le Play
E) Karl Marks

5. “Her şeyin ölçüsü Tanrı’dır.” görüşü üzerine bütün bir felsefe, ahlak, ve siyaset sistemini kurduktan sonra, bu sistemin temeline de dini yerleştiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
A) İbn-i Haldun
B) Aristo
C) Eflatun
D) Descartes
E) Gazalî

6. Aşağıdakilerden hangisi bilim faaliyetlerine ivme kazandıran durumlardan biri değildir?
A) İslâm’ın süratle yayılması
B) İslam’ın fetihlerle başka coğrafyalara açılması
C) Yeni toplumlarla karşılaşılması
D) Ortaya çıkan yeni dini-sosyal sorunlara çözüm üretme zorunluluğu
E) İslam’ın diğer dinlere göre daha bilimsel niteliklere sahip olması

7. Sosyolojinin ve din sosyolojisinin ilk klasiği aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mukaddime
B) Tanrı sitesi
C) Görünmeyen din
D) İlahiyat mecmuası
E) İhyau Ulumi’d-Din

8. Farabi’ye göre aşağıdakilerden hangisi erdemsiz toplum türlerinden biri değildir?
A) Cahil toplum
B) Günahkâr toplum
C)Değişmiş toplum
D)İdeal toplum
E)Şaşkın toplum

9. Konusu insan medeniyeti ve insan toplumu olan İbn Haldun’un ortaya attığı bilim aşağıdakilerden hangisidir?
A) İlm-i siyaset
B) İlm-i içtima
C) İlm-i umran
D) Hümanizm
E) Pozitivizm

10. Cumhuriyet döneminde ilk din sosyolojisi ö ğretimi aşağıdakilerden hangisi tarafından başlatılmıştır?
A) Mehmet Karasan
B) Hüseyin Cahit
C) Ziya Gökalp
D) Mümtaz Turhan
E) Erol Güngör

11. “Pozitif Felsefe Dersleri” ve ayrıca “Pozitif Politik Sistem” adlı kitaplarında ilk önce sosyal fizik diye adlandırdığı sosyolojiyi, sadece bilimlerin kraliçesi olarak değil, aynı zamanda giderek tüm var olan dinleri görüş mesafesinin dışına iten yeni ‘pozitivizm dini’nin de temeli olarak tasavvur eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
A) İbn Haldun
B) Auguste Comte
C) Karl Marx
D) Peter Berger
E) Max Weber

12. İlk sistematik din sosyolojisinin eserinin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Peter Berger
B) Emile Durkheim
C) Max Weber
D) Joachim Wach
E) Auguste Comte

13. Aşağıdakilerden hangisi dinin sosyolojik manasının içeriğinde yer almaz?
A) Din, inanç, bilgi, tecrübe, ibadet, etki, organizasyon,ahlak gibi boyutlarıyla toplumsal bir gerçekliktir.
B) Din ile toplum birbirini karşılıklı olarak etkiler.
C) Kutsala, tanrılara, aşkın varlıklara, Tanrı’ya veya Allah’a inanç ve bağlılık olarak din, toplumda,toplumsal ilişkiler temelinde, toplumsal olarak yaşanır.
D) Grup ve topluluk halinde varlık sahnesine çıkar.
E) Din salt sosyolojik bir yan üründür.

14. Edward B. Taylor’ın “din ruhsal varlıklara inançtır.tanımı din tanımlarından hangisinin kapsamında yer alır?
A) Öze dönüş
B) Evrimci
C) Substantif
D) Diyalektik
E) Fonksiyonel

15. Dinin toplumsal işlevleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A) Zihniyet ve ideoloji kazandırma
B) Bütünleştirme
C) Sosyalizasyon
D) Ruhsal rehabilite
E) Yapılandırma
16. Normatif değil, objektif bir anlam içeriğine sahip olup herhangi bir değer yargısı içermez, nesnel bir gerçekliği ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Toplumsal yaşam
B) Sosyal olgu
C) Toplumsal algı
D) Toplumsal vurgu
E) Toplumsal değişim

17. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişimde rol oynayan etkenler arasında yer almaz?
A) Coğrafya
B) Kültür
C) Demografya
D) Şehirleşme
E) Kalıtsal faktörler

18. Bir ölçüde büyük boy kuramların geniş zamanlı toplumsal değişim perspektiflerine bir tepki olarak kendini gösteren orta boy kuramların öncülüğünü yapan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
A) Diyalektik
B) Çoklu modernlik
C) Yapısal-işlevsel
D) Evrimci
E) Organizmacı
19. Modern anlamıyla kapitalizmin oluşmasında, Batı’da,Kalvinist, Pietist, Baptist ve Metodist Protestançevrelerin yaşayışında beliren Püritanizmbiçimindeki bir zahitlik anlayışının etkisi büyük olmuştur diyen isim aşağıdakilerden hangisidir?
A) Durkheim
B) Wach
C) Marks
D) Weber
E) Berger

20. Aşağıdakilerden hangisi değişimin din üzerindeki
olumsuz etkileri arasında yer almaz?
A) Toplumsal değişim, dinin kendi içinde çatışmaçıkmasına sebep olur.
B) Yeni dinin ortaya çıkması ve yayılması, eski dini olumsuz etkilemez.
C) Dindarlar arasında zıtlaşma, kavga, savaş vs.çıkmasına sebep olur.
D) Dinin toplumsal yapıda zayıflamasına sebep olur.
E) Toplumsal hayatın bazı alanlarından çekilmesinesebep olur.






CEVAP ANAHTARI



1 A 11 B
2 D 12 D
3 B 13 E
4 B 14 C
5 C 15 D
6 E 16 E
7 A 17 E
8 D 18 C
9 C 19 D
10 A 20 B
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 3366 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 2576 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 2987 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 1781 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 1390 14 Temmuz 2015 11:03

Alt 25 Şubat 2019, 19:56   Mesaj No:2
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: 09 Şubat 2014
Arkadaşları:61
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 9.398
Konular: 1097
Beğenildi:4123
Beğendi:3520
Takdirleri:11275
Takdir Et:
Standart

__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Deneme Testi ( Ahlak ) Ravza'm çıkmış sınavlar/denemeler 4 05 Aralık 2019 14:34
Hadis deneme testi-1- EyMeN&TaLhA Hadis Tarihi Ve Usulü 1 27 Mart 2019 08:55
hadis arasınav deneme testi EyMeN&TaLhA Hadis 3 25 Şubat 2019 19:55
yaşayan dünya dinleri arasınav deneme testi EyMeN&TaLhA Yaşayan Dünya Dinleri 1 25 Şubat 2019 19:54
Kelama giriş arasınav deneme testi EyMeN&TaLhA Kelama Giriş 1 12 Ekim 2017 14:21

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb alemdarhost.com sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285