Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLİTAM İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA.::. > İLİTAM Bölümleri Ders/ Dökümanlar > Erzurum Atatürk İlitam

Konu Kimliği: Konu Sahibi EyMeN&TaLhA,Açılış Tarihi:  10 Haziran 2015 (09:39), Konuya Son Cevap : 10 Haziran 2015 (09:47). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 10 Haziran 2015, 09:39   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
EyMeN&TaLhA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:37
Cinsiyet:
Mesaj: 3.593
Konular: 793
Beğenildi:112
Beğendi:33
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Atauzem islam hukuku 10-14.ünite değerlendirme soruları

Atauzem islam hukuku 10-14.ünite değerlendirme soruları

10.ünite

DEĞERLENDİRME SORULARI



1-Boşama yetkisinin kadına devre ne zaman yapılabilir?

a) Sadece nikâh akdinden önce
b) Sadece nikâh akdi esnasında
c) Sadece nikâh akdinden sonra
d) Nikâh akdinden önce yapılabileceği gibi nikâh akdi esnasında ve nikâh akdinden sonra
e) Nikâh akdi esnasında ve nikâh akdinden sonar


2. Koca, karısına kendini bir talâkla boşa der ve kadın kendini üç talâkla boşarsa bunun neticesinde Ebû Hanife’ye göre kaç talak meydana gelir?

a) Hiç talak vaki olmaz
b) Bir talak ric’i talak vaki olur
c) İki talak vaki olur
d) Üç talak vaki olur.
e) Bir talak bain talak vaki olur.


3. Aşağıdaki müçtehitlerden hangisine göre muhaleanın neticesi fesihtir?

a) Hasanu’l-Basri
b) Said b. El Müseyyeb
c) İbn Abbas
d) İbn Mes’ud
e) Evzai


4. Hangi mezhebe göre hakim tarafından görevlendirilen hakemlerin görevi birbirleriyle geçinemeyen eşlerin arasını ıslah etmektir?

a) Maliki
b) Hanefi
c) Caferi
d) Hanbeli
e) Zahiri
5. Aşağıdaki müçtehitlerden hangisi “ Hul’ bir talâk tır.“ hadisini muhaleanın neticesi konusunda delil olarak kullananmaktadır?
a) Ebû Sevr
b) İbrahim en-Nehâi
c) Ebi Bekr
d) Tavus
e) İkrime


6. Muhâlea’nın neticesinin fesih olduğunu ileri süren alimler aşağıdaki ayetlerden hangisini delil olarak kullanmaktadır?

a) Bakara, 224-225
b) Ahzâb, 28-29
c) en-Nisâ, 19
d) Nisâ, 35
e) Bakara, 229-230


7. Hangi mezhebe göre hakim tarafından görevlendirilen hakemler tefrik yetkisine sahiptir?

a) Mâliki
b) Hanefi
c) Şafii
d) Caferi
e) Zahiri


8. Aşağıdaki hükümlerden hangisi doğrudur?

a) Fesih sonucunda talak sayılarında eksilme meydana gelir

b) Fesih sonucunda talak meydana gelmez.
c) Kadının kocasına muhalea neticesinde vereceği bedel mutlaka para olmalıdır.
d) Tefviz-i Talak kocanın boşama yetkisini ortadan kaldırır.
e) Kadının kendisine verilen yetkiyi kullanması halinde kocanın boşama sayılarında eksilme meydana gelir.


9. Hakimin kararıyla gerçekleşen boşanma çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

a) Tefviz-i Talak
b) Tefrik
c) Muhalea
d) İla
e) Lian


10. Aşağıdaki mezheplerden hangisine göre hastalık veya kusurun evlilikten sonra meydana gelmesi halinde kadın tefrik talebinde bulunamaz.

a) Hanefiler
b) Şafiiler
c) Malikiler
d) Hanbeliler
e) Hasanu’l-Basri


11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?

a) Zahirilere göre, kadın eşinde mevcut bulunan kusurlar nedeniyle ayrılık talebinde bulunur.
b) Hulefa-i Raşidin döneminde tefrikle ilgili uygulamalar yoktur.
c) Hz. Peygamber’in tefrik hükmünü verdiği bir olay mevcut değildir.
d) Tefrikin meşruiyetini bildiren ayet Bakara 230. ayettir.
e) Tefrik talebinde ancak koca bulunabilir.


12. Aşağıdaki müçtehitlerden hangisine göre her türlü hastalık ve fizyolojik kusurların kocada bulunması halinde kadın boşanma talebinde bulunabilir?

a) Şevkani
b) Kadı Şurayh
c) Ebu Hanife
d) İmam Şafii
e) İmam Malik


13. İktidarsız olması halinde, hastalığın zamanla düzelebileceği düşüncesiyle kocaya verilebilecek süre ne kadardır?


a) 6 ay
b) 9 ay
c) Bir kameri yıl
d) 15 ay
e) 2 yıl


14. Hukuk-i Aile Kararnamesinin hangi maddeleri "Hıyar-ı Tefrik" başlığı altında düzenlenmiştir?

a) 119 -123.maddeler arası
b) 120-124. maddeler arası
c)118-122 maddeler arası
d)117-121 maddeler arası
e) 121-125 maddeler arası


15. Hangi müçtehide göre zevci ilişkiye mani olmamakla birlikte eşlerin birbirlerinden nefret etmelerine vesile olabilecek kusur ve hastalıklar tefrik nedenidir?

a) Ebu Hanife
b) Ebu Yusuf
c) İmam Züfer
d) İmam Muhammed
e) Taberi


16. Mefkud teriminin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Hayatta olduğu halde evine gelmeyen kimse
b)İkametgahı bilinmeyen kimse
c) Hayatta olduğu bilinen kimse
d)İkametgahı ve hayatta olup olmadığı bilinmeyen kimse
e) Nerde olduğu bilinen ancak evine gelmeyen kimse


17. İbn Teymiyye'ye göre ne kadar süre hapse mahkum olan erkeğin karısı tefrik talebinde bulunabilir?

a) 2 yıl
b) 1 yıl
c) 4 yıl
d) 6 ay
e) 3 yıl


18. Hangi mezhebe göre koca, ekonomik gücün zayıflığı nedeniyle karısının nafakasını temin edemeyecek durumda olursa kadın tefrik talebinde bulunamaz?

a) Hanefi
b) Şafii
c) Hanbeli
d) Maliki
e) Said b. el-Müseyyeb


19. İmam Şafii’ye göre tefrikin hukuki sonucu aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bir bain talak
b) Bir ric’i talak
c) Fesih
d) Üç bain talak
e) İki bain talak


20. Kocanın karısıyla zevci münasebette bulunmamaya yemin etmesi ve uzun süre karısına yaklaşmamak suretiyle bu konuda kararlı olduğunu göstermesi ile tahakkuk eden boşama şekli aşağıdakilerden hangisidir?

a) Lian
b) İla
c) Zıhar
d) Yemin-i Lağv
e) Yemin-i Ğamus


21. Bir erkeğin karısını zina yapmakla itham etmesi ve bunu dört şahitle ispat edememesi halinde hakim huzurunda özel şekilde karşılıklı olarak eşlerin yemin etmelerini ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?

a) Zıhar
b) Lian
c) İla
d) Kazf
e) Yemin-i Lağv


22. Sadece erkeğin iktidarsız olması ve büluğ muhayyerliğini tefrik nedeni gören mezhep aşağıdakilerden hangisidir?

a) Maliki
b) Şafii
c) Hanbeli
d) Taberi
e) Hanefi


23. Erkeğin hanımının bir uzvunu aralarında ebedi evlenme engeli bulunan bir kadının mahrem bir uzvuna benzeterek hanımını kendisine haram kılmasını ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?

a) İla
b) Mahrem
c) Lian
d) Zıhar
e) Muharremat





CEVAP ANAHTARI


1. D
2. A
3. C
4. B
5. B
6. E
7. A
8. B
9. B
10. A
11. C
12. B
13. C
14. A
15. D
16. D
17. E
18. A
19. C
20. B
21. B
22. E
23. D



ALINTIDIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi EyMeN&TaLhA 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 2869 14 Temmuz 2015 12:14
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 2188 14 Temmuz 2015 12:06
ATAUZEM 4.sınıf 2014 bahar dönemi bütünleme DİN... Erzurum Atatürk İlitam EyMeN&TaLhA 0 2423 14 Temmuz 2015 12:00
Ramazan-oruç ve çocuğa kazandırdıkları Çocuk ve Aile Sağlığı Mihrinaz 2 1595 14 Temmuz 2015 11:23
çocuk eğitiminde ceza hiç mi olmamalı? Çocuk ve Aile Sağlığı EyMeN&TaLhA 0 1260 14 Temmuz 2015 11:03

Alt 10 Haziran 2015, 09:44   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
EyMeN&TaLhA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:37
Cinsiyet:
Mesaj: 3.593
Konular: 793
Beğenildi:112
Beğendi:33
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem islam hukuku 10-14.ünite değerlendirme soruları

11.ünite



DEĞERLENDİRME SORULARI





1-Boşanma esnasında şahit bulundurma gerekliliğini ifade eden sure ve ayet aşağıdakilerden hangisidir?

a) Nisa, 3
b) Talak, 2
c) Nisa, 34
d) Bakara, 229
e) Bakara, 230


2. Şahitler huzurunda yapılmayan boşamaların muteber olduğunu söyleyen müçtehit aşağıdakilerden hangisidir?

a) Hz. Ali
b)İbn Hazm
c) İbn Cüreyc,
d) İbn Sirin,
e) Ebu Hanife


3. Aşağıdaki müçtehitlerden hangisine göre yemin niyeti ile söylenilen talâk lafzı ile boşama meydana gelmez?

a) İbn Teymiyye
b) Ebu Yusuf
c) İmam Malik
d) Ahmed b. Hanbel
e) İbn Kudame


4. “ İğlak halinde ne boşama olabilir ne de azad etmek “ hadisinde geçen “ iğlak “ kelimesinin anlamı İmam Şafii’ye göre aşağıdakilerden hangisidir?

a) Gazab
b) Hata
c)Hastalık
d) Şaka
e) Sarhoşluk


5.Öfke halinde vaki olan talâkın muteber olmadığını söyleyen müçtehit aşağıdakilerden hangisidir?

a) Zühri
b) Ebu Hanife
c) Nehâi
d) İmam Şafii
e) Said b. el- Müseyyeb


6. Mükrehin talâkının muteber olmadığını ifade eden hadis aşağıdakilerden hangisidir?

a) “ Üç şeyin ciddiside şakasıda ciddidir. Nikâh, talâk, ric’at"
b) “ Zorlama altında ne boşama olabilir ne de azad etmek “
c) " Müslümanlar kendi aralarında belirledikleri şartlara uyarlar”
d)“ Küçük çocuğun ve akıl hastası dışında her boşama caizdir“
e) “ Ameller niyete göredir”


7. Bal ve hububattan yapılan içeceklerle sarhoş olan kimsenin boşaması aşağıdaki müçtehitlerden hangisine göre muteberdir?

a) İmam Muhammed
b) Ebu Hanife
c) Ebu Yusuf
d) İmam Şafii
e) İmam Malik


8. Aşağıdaki müçtehitlerden hangisine göre sarhoşun talakı muteberdir?

a) İmam Şafii
b) Ebu Hanife
c) Züfer
d) Kerhi
e) İbn Hazm


9. 1917 tarihli Hukuk-i Aile Kararnamesinin hangi maddesi sarhoşun talâkının vaki olmadığı şeklinde düzenlenmiştir?

a) 106
b) 107
c) 104
d) 105
e) 103


10. Aşağıda yer alan mezheplerden hangisine göre hata ile meydana gelen talâk diyaneten ve kazaen muteber değildir?

a) Hanefi
b) Hanbeli
c) Taberi
d) Sevri
e) Şafii



CEVAP ANAHTARI


1. B
2. E
3. A
4. A
5. D
6. B
7. A
8. B
9. C
10. E



alıntıdır
Alıntı ile Cevapla
Alt 10 Haziran 2015, 09:47   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
EyMeN&TaLhA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:EyMeN&TaLhA isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 21422
Üyelik T.: 08 Kasım 2012
Arkadaşları:37
Cinsiyet:
Mesaj: 3.593
Konular: 793
Beğenildi:112
Beğendi:33
Takdirleri:141
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Atauzem islam hukuku 10-14.ünite değerlendirme soruları

14.ünite




DEĞERLENDİRME SORULARI





1. Aşağidaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

a) Kur’an’da aile birliği detaylı anlatılan konulardandır.
b) Kur’an’da kadın, erkek ve ailelerin sorumlulukları anlatılır.
c) Kur’an’da sadece kadınların nüşüzundan bahsedilir.
d) Kur’an’da ismi geçen tek sahabi Hz. Zeyd’dir.
e) Kur’an’da boşanma en son çare olarak değerlendirilir.


2. Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

a) Fıkıh literatüründe nikah akdi hem muamele hem de ibadet olarak değerlendirilir.
b) İslam aile hukukunda diyani hükümler de bulunmaktadır.
c) Katolik mezhebinde evliliğin ademi zevali esastır.
d) Mezheplere göre İslam aile hukukunda hekemlerin ayırma yetkisi bulunmaktadır.
e) Aile birliğinin devamında dini duygunun olumlu katkısı vardır.


3. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a) Hadislerde kadınlar “billur kaselere” benzetilir.
b) Hadislerde zevceler “Allah’ın emaneti” olarak anlatılır.
c) Peygamberimiz boşanma olaylarında daha çok “takva” ve “çocuk” temasını vurgular.
d) Peygamberimiz Ümmü Eyyub’un boşanmasını “büyük bir günah” olarak niteler.
e) Bütün boşanmalarda Peygamberimiz “Allah’ın kitabını alaya almayın” ifadesini kullanır.




CEVAP ANAHTARI

1. C
2. D
3. E


alıntıdır
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Atauzem islam tarihi 11.ünite ve değerlendirme soruları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 2 28 Nisan 2015 10:11
Atauzem islam tarihi 7.ünite ve değerlendirme soruları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 1 28 Nisan 2015 08:41
Atauzem islam tarihi 4.ünite değerlendirme soruları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 04 Mart 2015 09:18
Atauzem islam hukuku 6.ünite değerlendirme soru ve cevapları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Şubat 2015 20:18
Atauzem islam hukuku 1.ünite değerlendirme soru ve cevapları EyMeN&TaLhA Erzurum Atatürk İlitam 0 19 Şubat 2015 12:48

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285