Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Bahar Dönemi* > İslam Kurumları ve Medeniyeti

Konu Kimliği: Konu Sahibi Nick gönül,Açılış Tarihi:  03 Mayıs 2012 (01:21), Konuya Son Cevap : 03 Mayıs 2012 (01:21). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 03 Mayıs 2012, 01:21   Mesaj No:1
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Nick gönül isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17140
Üyelik T.: 06 Mart 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:41
Mesaj: 37
Konular: 8
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Islam kurumları ve medeniyeti genel test(murat yayınları)

Islam kurumları ve medeniyeti genel test(murat yayınları)

1-kelimelerden hangisi medeniyet kavramı ile ilgili değildir.
A)hars
b)umran
c)civilisation
d)el-hadare
e)et-temeddün
2-medeni topluluğuiinsan neslinin devamı için zorunlu gören ve medenileşmenin bedevi unsurların şehre yerleşmesinden sonra başladığını söyleyen kimdir.
A)ziya gökalp
b)tylor
c)ibn haldun
d)tonybee
e)marks
3-hangisi selçuklular ve osmanlılar döneminde anadolu’da yapılan darüşşifalar arasında değildir.
A)gevher nesibe
b)izzettin keykavus
c)yıldırım
d)nişabur
e)sultan ahmet
4-osm.devletinde divan kurum olarak hangisi zamanında başlamıştır.
A)orhan bey
b)ı.murat
c)yıldırım bayezıd
d)yavuz sultan selim
e)fatih
5-türk-islam edebiyatının ilk ürünleri hangi devlet döneminde ortaya çıkmıştır.
A)gazneliler
b)karahanlılar
c)selçuklular
d)osmanlılar
e)harzemşahlar
6-1824-1825 te çıkardığı fermanla büluğa ermeden para karşılığı çalıştırılmak istenen çocukların çırak olarak verilmesini kim yasaklamıştır.
A)ııı.selim
b)ıı.mahmut
c)ıv.mustafa
d)abdülmecid
e)mustafa reşit paşa
7-süleymaniye medreselerini osm.padişahlarından kim kurmuştur.
A)fatih
b)kanuni
c)orhan bey
d)osman bey
e)yıldırım beyazıd
8-tanzimat sonrası osm.toplumunda eğitim-öğretimin ilk kademesini oluşturan ‘sıbyan mektepleri’nin hocaları hangi okullarda yetişmişti.
A)darul-hadisi muallimin
b)enderun-ı hümayun
c)darul hikme
d)muallmiye süleymaniye-yi sıbyan medresesi
e)darul muallimin-i sıbyan
9-abbasilerde kadil-kudat emri altındaki teşkilat yardmıyla bütün vakıfları yönetip denetleyebiliyordu.
Hangisi yardımcılarından değildir.
A)nakib
b)amil
c)mütevelli
d)müşrif
e)kadı
10-osm.döneminde 1826 da kurulan evkaf nezaretinden önce vakıflar ,vakıflarının şartlarına göre ayrı nezaretlerce yönetiliyordu.
Hangisi bu nezaretlerden değildir.
A)harameyn nezareti
b)vezir nezareti
c)nişancı nezareti
d)şeyhülislam nezareti
e)istanbul kadılar nezareti
11-fütüvvet geleneğinden esinlenerek ortaya çıktığı bilinen ahilik,arapça ………..manasındaki ahi kelimesinden gelmektedir.
A)esnaf
b)dostum
c)arkadaşım
d)kardeşim
e)usta
12-selçuklularda orduda görev yapan ve askerler arasında ortaya çıkan davalara bakan kadılara ne ad verilir.
A)kadıleşker
b)kadilkudat
c)naib
d)emir-i dad
e)melik
13-hangisi islam hukukuna göre kadılarda aranan şartlardan değildir.
A)hukuk formasyonu
b)duyma-konuşma-görme
c)ergen olma,
d)ictihad bilgisine sahip olma
e)islam hukukunu iyi bilen gayrimüslimlerde kadı olabilirdi.
14-abbasiler döneminde kadil-kudat unvanını alan ilk kişi kimdir.
A)el-kindi
b)kadı gavs
c)ebu yusuf
d)dursun fakih
e)mehdi
15-osm.da kazaskerliğin ortaya çıkışı hangi sultan zamanında olmuştur.
A)osman bey
b)orhan bey,
c)ı.murat
d)ıı.murat
e)fatih
16-emevi ordusunun temelini ………………….denilen nizami ve daimi statüdeki muvazzaf ücretli askerler oluşturuyordu.
Boşluğa hangisi getirilmelidir?
A)divanul-cünd
b)tabur,
c)kurdus
d)hamis
e)mürtezika
17-abbasilerde özel yetiştirilmiş okçu birliklerine ne ad verilir.
A)rumat
b)neffatün
c)müşat
d)reccale
e)kurdus
18-gulaman-ı saray askerlerinin yılda dört defa hazineden aldığı maaşa ne ad verilirdi.
A)nakib
b)bahşiş
c)ikta
d)bistgani
e)ulufe
19-osm.devletinde dirlik sahiplerinin beslediği atlı askerlere ne ad verilirdi.
A)akıncı
b)cebeli
c)gönüllü
d)yeniçeri
e)azab
20-osm.devletinde yeniçerilerin üç ayda bir aldığı maaşa ne ad verilirdi.
A)ulufe
b)bistgani
c)ikta
d)gulam
e)pençik
21-osm.da ordu ile ilgili eşleştirmelerden hangisi yanlıştır.
A)emir- 10.000 askerin komutanı
b)kaid- 1.000 askerin komutanı
c)nakib- 100 askerin komutanı
d)halife 50 askerin komutanı
e)arif- 20 askerin komutanı
22-islam dünyasında düzenli orduyu ilk defa kim kurdu.
A)hz.ebubekir
b)hz.ömer
c)hz.osman
d)hz.ali
e)harun reşit
23-kırım hangi selçuklu sultanı döneminde feth edilmiştir.
A)alaaddin keykubat
b)ıı.kılıçarslan
c) ı.kılıçarslan
d)izzettin keykavus
e)çaka bey
24-selçukluda gulamhane,osmanlı devletinde hangi kuruma benzetilir
a)devşirme
b)acemi ocağı
c)kervansaray
d)tımar
e)enderun mektebi
1-a 7-b 13-e 19-b
2-c 8-e 14-c 20-a
3-d 9-e 15-c 21-e
4-a 10-c 16-e 22-b
5-b 11-d 17-a 23-a
6-b 12-a 18-d 24-e
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Nick gönül 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Islam hukuku 5.ünite test(murat yayınları) İslam Hukukuna Giriş Nick gönül 0 3872 15 Mayıs 2012 09:44
islam kurumları 9.ünite test(murat yayınları) İslam Kurumları ve Medeniyeti Nick gönül 0 2059 11 Mayıs 2012 13:17
hadis tarihi 10.ünite (murat yayınları) Hadis Tarihi Ve Usulü Nick gönül 0 3288 10 Mayıs 2012 21:16
islam kurumları 10.ünite (murat yayınları test) İslam Kurumları ve Medeniyeti Nick gönül 0 2667 09 Mayıs 2012 21:13
hadis tarihi 9.ünite test MURAT YAYINLARI Hadis Tarihi Ve Usulü Nick gönül 0 3338 09 Mayıs 2012 17:51

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Islam kurumları ve medeniyeti test-2- EyMeN&TaLhA İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 27 Mayıs 2013 19:28
Islam kurumları ve medeniyeti test-1- EyMeN&TaLhA İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 27 Mayıs 2013 19:15
Islam hukuku 5.ünite test(murat yayınları) Nick gönül İslam Hukukuna Giriş 0 15 Mayıs 2012 09:44
islam kurumları 9.ünite test(murat yayınları) Nick gönül İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 11 Mayıs 2012 13:17
islam kurumları 10.ünite (murat yayınları test) Nick gönül İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 09 Mayıs 2012 21:13

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285