Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 1.SINIF*Bahar Dönemi* > İslam Kurumları ve Medeniyeti

Konu Kimliği: Konu Sahibi Abdulmelik,Açılış Tarihi:  18 Aralık 2013 (21:03), Konuya Son Cevap : 18 Aralık 2013 (21:03). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenen Abdulmelik
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 18 Aralık 2013, 21:03   Mesaj No:1
Medineweb Site Yöneticisi
Abdulmelik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Abdulmelik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14 Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Bitlis
Yaş:45
Mesaj: 2.849
Konular: 334
Beğenildi:700
Beğendi:132
Takdirleri:1176
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart İslam Kurumları ve Medeniyeti Final Soruları

İslam Kurumları ve Medeniyeti Final Soruları

1-“Yayılma Teorisi “ne göre aşağıdakilerden hangisi başlangıçta medeniyetin geliştiği bölgelerden biri değildir?

A) Anadolu
B) Çin
C) Hindistan
D) Mezopotamya
E) Mısır

2- ıslam Medeniyetinin özü hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Müslümanlar “ dünyanın oyun ve eğlence olsun diye yaratılmış” olduğu düşüncesini ıslam Medeniyetinin özüne taşımışlardır.
B) ıslam Medeniyetinin özü dünyanın siyaset ve ekonomisini ele geçirmek suretiyle bütün dünyaya egemen olma idealidir.
C) ıslam Medeniyetinin bilinebilir ve analiz edilebilir veya tarif edilebilir özü tevhiddir.
D) ıslam Medeniyetinin özü güç ve zenginliktir.
E) ıslam Medeniyeti özünü Asur, Mezopotamya ve Roma gibi büyük Medeniyetlerin ruhundan almıştır.

3- Her alandaki ilmi çalışma ve gelişmeler sebebiyle özel bir dönem olarak kabul edilen XV ve XVI asırlar aşağıdakilerden hangisiyle adlandırılmıştır?

A) Türk Asırı
B) Arap Asırı
C) Avrupa Asırı
D) Hint Avrupa Asırı
E) Dünya Asırı

4-ıslam Medeniyetinde ilk Selçuklu Medresesi hangi Selçuklu Hükümdarı döneminde yapılmıştır?

A) Sultan Melikşah
B) Sultan Süleyman şah
C) Sultan Alparslan
D) Sultan Sancar
E) Sultan Tuğrul Bey

5-Aşağıdakilerden hangisi “Halife” nin terim anlamlarından biridir?

A) Hz.Muhammed’den önce Medine’ye devlet başkanı olma
B) Hz.Peygamber’in risaletine mirasçı olma.
C) Hz.Peygamber’in vekili sıfatı ile Müslümanların devlet başkanı olma
D) Hz.Peygamber Medine dışına çıktığında ona vekâlet etme.
E) Devlet birokrasisinde üst düzey bir makam sahibi olma.

6-Hz.Hasan’ın Muaviye ile yaptığı anlaşmaya göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Muaviye’den sonra halifeyi şûra seçecek.
B) Muaviye, Hz.Hasan taraftarlarından intikam alabilecek.
C) Muaviye’den sonra Hz.Hasan halife olacak.
D) Hz.Hasan’a devlet bütçesinden tahsisat/ maaş verilmeyecek
E) Hz.Hasan ve ailesi daha sonra hilafette hak iddia etmeyecek.

7-Aşağıdakilerden hangisi, Tuğrul Bey’in Bağdat’a girişiyle meydana gelen siyasi gelişmelerden biridir?

A) Abbasi halifesi üzerindeki Büveyhi egemenliği arttı.
B) Abbasi halifeleri ilk yıllarındaki sorumluluk , yetki ve güçlerine bir daha geri dönemediler.
C) Halife, hutbelerde kendi adıyla birlikte Tuğrul Bey’in adının da okunmasını kabul etmedi.
D) Abbasi halifesi kendisinden sonra Tuğrul Bey’in halife olmasını ilan etti.
E) Tuğrul Bey’in bütün ıslam Dünyasının halifesi olduğunu ilan etti.

8- Aşağıdakilerden hangisi “zekâtı” almaya hakkı olanlardan biri değildir?


A) Fakir, yoksul ve düşkünler
B) Müellef-i kulûbler
C) Miskinler ve dilenciler
D) Zekat işlerinde çalışanlar ( Âmiller)
E) Allah yolunda çalışmakta olanlar

9- Her sınıf insanın yararına olmak üzere tahsis edilen , aynı zamanda toplumların muhtaçlarına yönelik olduğu gibi , sosyal ve güvenlik sigortası niteliği ile dayanışmaya imkan veren genel sosyal dayanışma müessesesine ne ad verilir?

A) Vakıf
B) Cami
C) Darü’ş-şifa
D) Rasathâne
E) Medrese

10- Aşağıdakilerden hangisi ıslam Medeniyet Tarihinde sağlık kurumlarına veya hastanelere verilmiş olan adlardan biri değildir?

A) Dâru’l-Âfiye
B) Bimârhane
C) Daru’s-sıhha
D) Mâristan
E) Beytü’l-Hikme


11- “ Kim ki hasta olursa ona hekim götüreler, ilaç ettireler ve hekim hakkını vereler ve edviye bahasını ( ilaç parasını) vereler” ifadeleri ile vakıf şartları yazılı olan vakfiye kime aittir?

A) Yavuz Sultan Selim
B) Aydınoğlu Mehmet Bey
C) Fatih Sultan Mehmet
D) Germiyanoğlu Yakup Çelebi
E) Kanuni Sultan Süleyman

12-ıslam dünyasında Beytü’l-Mal’ın temelleri hangi dönemde atıldı?

A) Hz.Ömer’in hilafeti döneminde
B) Hz.Peygamber döneminde
C) Hz.Ebu Bekir’in hilafeti döneminde
D) Abbasi- Selçuklu döneminde
E) Emeviler döneminde

13- Cizye vergisini kimler verir?

A) Devletin bütün vatandaşları
B) Mali imkana sahip olan herkes
C) Devletin, Müslüman olmayan erkek vatandaşları
D) Ticaretle uğraşan kadınlar
E) Devletin, Müslüman olmayan bütün vatandaşları

14- Hisbe teşkilâtının kuruluşunda temel felsefe aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Devlette, Müslüman olmayanları kontrol altında bulundurmak.
B) Adaleti sağlamak
C) Vergi toplamak.
D) ıyiliklerin yapılmasını sağlamak, kötülüklerin yapılmasına engel olmak
E) Devlet gelirlerini arttırmak.

15- ıslam’ın ilk dönemlerinde “yazı yazmanın öğretildiği yer” anlamındaki mektep kelimesinden daha çok kullanılan tabir aşağıdakilerden hangisidir?

A) Beytü’l-ılim
B) Darü’l-ılim
C) Medrese
D) Beytü’l-Hikme
E) Küttab

16- Abbasi halifesi Me’mun tarafından Bağdat’ta kurulan ve ıslam Medeniyetinde ilmi gelişmelerin tetikleyicisi olarak kabul edilen Beytü’l- Hikme hangi yıl hizmete sunulmuştur?

A) 830
B) 835
C) 840
D) 845
E) 850

17- Özel olarak kişilerin haklarını korumayı hedefleyen ve daha yaygın olarak “ kul hakları” da denilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Azimet
B) Ruhsat
C) Ortak hak
D) Hukukullah
E) Hukuk’ul-ibâd

18- ıslam Tarihinde ilk kez Medine’de akdedilen ve “ Medine Sözleşmesi” adıyla ünlenen antlaşmanın tarafları arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Müşrikler
B) Muhacirler
C) Ensarlar
D) Sabiîler
E) Yahudiler

19-Hz.Ömer zamanında maaşlı ve profesyonel askerler için şehir merkezine uzak, sınırlara ve harp sahalarına yakın yerlere kurulan daimi ordugah şehirlere ne ad verilir?

A) Medine
B) şar
C) Kent
D) Emsâr
E) şehir

20- Türklerin 10’luk askeri sistemiyle ilgili aşağıdaki komuta- asker sayısı eleştirmelerinden hangisi doğrudur?

A) Halife – 100 asker
B) Arif- 10 asker
C) Emir- 100.000 asker
D) Nakib- 1000 asker
E) Kâid- 10.000 asker

CEVAP ANAHTARI: 1) B 2) C 3) A 4) E 5) C 6) A 7) B 8) C 9) A 10) E 11) D 12) B 13) C 14) D 15) E 16) A 17) E 18) D 19) D 20) B
fatmabalci19 beğendi.
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Abdulmelik 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
T.B.Teknolojileri-2 Vize Konuları Ozet(2017) Temel Bilgi Teknolojileri 2 Abdulmelik 3 1010 06 Ekim 2017 19:31
MBSTS denemesi (120 soru ve cevap anahtarı) Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) Abdulmelik 2 6990 21 Ocak 2017 10:42
Dirâyet Tefsîrinin Esasları Tefsir Tarihi Ve Usulü Abdulmelik 3 1465 01 Aralık 2016 21:40
2010 – 2011 Dönemi HADİS TARİHİ VE USULÛ Final... Hadis Usülü Abdulmelik 0 1405 01 Aralık 2016 21:02

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
İslam Kurumları ve Medeniyeti Vize ve Final Özetleri / Medineweb nurşen35 İslam Kurumları ve Medeniyeti 8 10 Nisan 2019 11:46
İslam Kurumları ve Medeniyeti Tüm Ünite Özetleri nurşen35 İslam Kurumları ve Medeniyeti 9 15 Nisan 2018 15:07
İslam kurumları ve medeniyeti 9. ve 10. ünite sorular JAZARİ İslam Kurumları ve Medeniyeti 1 11 Mayıs 2012 07:04
islam kurumları ve medeniyeti 7. ve 8. ünite soruları JAZARİ İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 27 Nisan 2012 15:33
İslam kurumları ve medeniyeti 5.ünite soruları necibe İslam Kurumları ve Medeniyeti 0 10 Nisan 2012 13:10

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285