Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLİTAM İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA.::. > İLİTAM Bölümleri Ders/ Dökümanlar > İSTANBUL İlitam

Konu Kimliği: Konu Sahibi JAZARİ,Açılış Tarihi:  17 Şubat 2014 (23:00), Konuya Son Cevap : 17 Şubat 2014 (23:09). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Şubat 2014, 23:00   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
JAZARİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:JAZARİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17525
Üyelik T.: 23 Mart 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 591
Konular: 66
Beğenildi:70
Beğendi:41
Takdirleri:13
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart İstanbul İlitam Kur'anı Kerim Çalışma Soruları

İstanbul İlitam Kur'anı Kerim Çalışma Soruları

Kur'an-ı Kerim Sınava Yönelik Çalışma Soruları
________________________________________
1.Harfin sesinin akışı ile ilgili sıfatlar aşağıdakilerden hangisidir?
a-Rihvet-Şiddet b-İsti’la-İstifal c-Cehr-Hems d-İtbak-İnfitah e-Terkik-Tağliz

2. Mehâricü’l-hurûf” ne demektir?
a-Harfleri Güzel Okumak b-Harflerin Çıkış Yerleri c-Harflerin Sesleri d-Harflerin Sayıları e-Harflerin Yazılışları

3. Nefes akışı ile ilgili iki sıfat aşağıdakilerden hangisidir?
C a-Rihvet-Şiddet b-İsti’la-İstifal c-Cehr-Hems d-İtbak-İnfitah e-Terkik-Tağliz

4. Gunneli tam idğamın hükmü ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?
a-farz b-sünnet c-vacip d-caiz e-müstehap

5. يَلْهَثْ ذٰلِكَ ayetindeki altı çizili yerde bulunan tecvid kuralının hükmü nedir?
a-farz b-sünnet c-vacip d-caiz e-müstehap

6. Aşağıdakilerden hangisi “tefhîm” ile okunan harflerden değildir?
a-İsti’lâ harfleri b-İstifâl harfleri c-Öncesinde üstünlü veya ötreli bir harf bulunan “lafza-i Celâl”in lâmı d-Üstünlü ya da ötreli “ra” harfi e-Kalın harflerden sonra gelen ve med harfi olan “vâv” ve “elif” harfleri

7. “Med harfi olan elifi, elif ile yâ arası bir sesle” okumaya ne denir?
a-Tecvid b-Terkik c-İmale d-Nakil e-Tağliz

8. “Tefeşşi” ne demektir?
a-Harfin Ağızda Yayılması b-Dilin Sürttürülmesi c-Harfin Yumuşak Okunması d-Dilin Ağız İçinde Üst Damağa Doğru Dönmesi e-Harfin Çabuk ve Kolay Söylenebilir Olması

9. “ كۤهٰيٰعۤصۤ ” ayetindeki “ع “ harfinde hangi tecvid kuralı vardır?
a-meddi tabiî b-medd-i muttasıl c-medd-i munfasıl d-medd-i lin ? e-medd-i lazım

10.Aşağıdaki cümlede boş bırakılan kısmı tamamlayınız. “Zamirin med ile okunabilmesi için kendisinden önceki harfin…….olması gerekir.”
a- Cezimli b-Sakin c-Harekeli d-Hemze e-Med Harfi

11. LA TE’MENNE (Yusuf, 12/11 ) ayetinde Asım kıraatine göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?
a-İşmam b-Teshil c-Vücuh d-Tağliz e-Sekte

12. هو kelimesindeki “ ه “ve “ و” harfleri nasıl okunur ? a-İnce – ince b-İnce – kalın c-Kalın – ince d-İnce – imale e-Kalın – kalın

13. Ha “ خ” ve “غ” ğayn harflerinde izhar yapmanın hükmü nedir ? a-Farz-ı ayn b-Farz-ı Kifaye c-Vacip d-Caiz e-Müstehap

14. وانحر ( venhar ) ayetinde hangi tecvid kuralı vardır ?
a-Meddi tabii b-İzhar c-İhfa d-Sekte e-İmale


15. Ğunneli tam idğamın hükmü ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur ?
a-Farz b-Vacip c-Sünnet d-Caiz e-Müstehap


16. Aşağıdaki cümleyi en doğru tamamlayan seçenek hangisidir ? عبدتم (abedtüm) Örneğinde dal د harfi kendinden sonra gelen ta ت harfine ------------- ve dal د harfinde-------
a-Dönüşür—kalkale de yapılmaz b-Dönüşmez—kalkale yapılır c-Dönüşür-- kalkale yapılır d-Dönüşmez—kalkale de yapılmaz e-Kalkale yapılır—kalkale yapılır

17. كم من فنة ayetindeki altı çizili yerde hangi tecvid kuralı bulunmaktadır ?
a-İdğam-ı mealğunne b-İdğam-ı bilağunne c-İhfa d-İdğam-ı mütekaribeyn e-İdğam-ı misleyn

18. Aşağıdakilerden hangisi izhar ın tanımıdır ?
İzhar. Sakin nun veya tenvinden sonra boğaz harflerinden biri gelirse olur

19.Aşağıdakilerden hangisi idğamı en iyi tanımlamaktadır ?
İdğam.Sakin bir harfin harekeli bir harfle karşılaşması halinde şeddeli tek harfe dönüşmesine denir
20.Aşağıdakilerden hangisi hakiki mahrec bölgelerinden biridir ?
a-Nefes borusu b-Dudak c-Geniz d-Ağız boşluğu e-Boğaz boşluğu

21.Med ne demektir ?
a-Kalın okumak b-Uzatmak c-Sesi kesmek d-İnce okumak e-Okurken durmak

22. واصا أمين ( vessaimiyn ) kelimesinde sırasıyla hangi med’ler vardır ?
a-Meddi tabii—meddi munfasıl b-Meddi tabii—meddi muttasıl c-Meddi munfasıl—meddi tabii d-Meddi muttasıl—meddi tabii e-Meddi lazım—meddi tabii

23.Mim harfi aşağıdaki harflerden hangisine idğam edilebilir ?
a- مb- و c- ب d- ط e- ر

24. الحلق kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Okumak b-Geniz c-Tecvid d-Boğaz e-Dudak

25. En kuvvetli harf niteliği taşıyan harf aşağıdakilerden hangisidir ?
a-ض dad b-ق kaf c-ط ta d-ج cim e-ح ha

26. Tecvidi teorik olarak bilmenin hükmü aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Vacip b-Farz-ı kifaye c-Sünnet d-Farz-ı ayn e-Caiz

27. ق kaf harfinin mahreci aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Dil b-Boğaz c-Dudak d-Geniz e-Ağız ve boğaz boşluğu

28.Kuranı tecvidle okumanın hükmü aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Vacip b-Sünnet c-Caiz d-Farz-ı ayn e-Farz-ı kifaye

29. harflerin üzerine konan ve üzerinde bulunduğu harfi sakin okutup iki harfi birbirine tutturmaya,birlikte okutmaya yarayan işaretin adı nedir ?
a-Hareke b-Cezim c-Med d-Şedde e-Kalkale

30. Aşağıdakilerden hangisi boğazdan çıkan harflerden birisi değildir ?
a- غ b- خ c- ح d- ع e- ج


CEVAPLAR 1-a 2-b 3-c 4-c 5-d 6-b 7-c 8-a 9-D? 10-c(harekeli) 11-A? 12-A? 13-d 14-b 15-b 16-a 17-e 18-? 19-? 20-b 21-b 22-a 23-a 24-d 25-c 26-b 27-a 28-d 29-b 30-e




istanbul ilitam grubundan alıntıdır
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi JAZARİ 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yaşlı Olmasam Dağa Çıkardım Muhtelif Konular yasarakkas 5 1347 06 Ekim 2015 09:47
74 yaşında bir Terörist(!) Serbest Kürsü ayrıLık_ 2 1058 15 Eylül 2015 16:04
2014 ALES Sonbahar dönemi sınav Başvurusu ÖSYM'den Duyurular JAZARİ 0 1533 21 Eylül 2014 21:01
DHBT Soru-Cevap/Medineweb DHBT-Çıkmış Sorular-Cevaplar Mihrinaz 8 11630 11 Eylül 2014 23:30
2014/2 EKPSS/KURA İle Engelli Memur Yerleştirme... ÖSYM'den Duyurular JAZARİ 0 1659 11 Eylül 2014 20:12

Alt 17 Şubat 2014, 23:03   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
JAZARİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:JAZARİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17525
Üyelik T.: 23 Mart 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 591
Konular: 66
Beğenildi:70
Beğendi:41
Takdirleri:13
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İstanbul İlitam Kur'anı Kerim Çalışma Soruları

1.Harfin sesinin akışı ile ilgili sıfatlar aşağıdakilerden hangisidir?
a-Rihvet-Şiddet b-İsti’la-İstifal c-Cehr-Hems d-İtbak-İnfitah e-Terkik-Tağliz

2. Mehâricü’l-hurûf” ne demektir?
a-Harfleri Güzel Okumak b-Harflerin Çıkış Yerleri c-Harflerin Sesleri d-Harflerin Sayıları e-Harflerin Yazılışları

3. Nefes akışı ile ilgili iki sıfat aşağıdakilerden hangisidir?
C a-Rihvet-Şiddet b-İsti’la-İstifal c-Cehr-Hems d-İtbak-İnfitah e-Terkik-Tağliz

4. Gunneli tam idğamın hükmü ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?
a-farz b-sünnet c-vacip d-caiz e-müstehap

5. يَلْهَثْ ذٰلِكَ ayetindeki altı çizili yerde bulunan tecvid kuralının hükmü nedir?
a-farz b-sünnet c-vacip d-caiz e-müstehap

6. Aşağıdakilerden hangisi “tefhîm” ile okunan harflerden değildir?
a-İsti’lâ harfleri b-İstifâl harfleri c-Öncesinde üstünlü veya ötreli bir harf bulunan “lafza-i Celâl”in lâmı d-Üstünlü ya da ötreli “ra” harfi e-Kalın harflerden sonra gelen ve med harfi olan “vâv” ve “elif” harfleri

7. “Med harfi olan elifi, elif ile yâ arası bir sesle” okumaya ne denir?
a-Tecvid b-Terkik c-İmale d-Nakil e-Tağliz

8. “Tefeşşi” ne demektir?
a-Harfin Ağızda Yayılması b-Dilin Sürttürülmesi c-Harfin Yumuşak Okunması d-Dilin Ağız İçinde Üst Damağa Doğru Dönmesi e-Harfin Çabuk ve Kolay Söylenebilir Olması

9. “ كۤهٰيٰعۤصۤ ” ayetindeki “ع “ harfinde hangi tecvid kuralı vardır?
a-meddi tabiî b-medd-i muttasıl c-medd-i munfasıl d-medd-i lin ? e-medd-i lazım

10.Aşağıdaki cümlede boş bırakılan kısmı tamamlayınız. “Zamirin med ile okunabilmesi için kendisinden önceki harfin…….olması gerekir.”
a- Cezimli b-Sakin c-Harekeli d-Hemze e-Med Harfi

11. LA TE’MENNE (Yusuf, 12/11 ) ayetinde Asım kıraatine göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?
a-İşmam b-Teshil c-Vücuh d-Tağliz e-Sekte

12. هو kelimesindeki “ ه “ve “ و” harfleri nasıl okunur ? a-İnce – ince b-İnce – kalın c-Kalın – ince d-İnce – imale e-Kalın – kalın

13. Ha “ خ” ve “غ” ğayn harflerinde izhar yapmanın hükmü nedir ? a-Farz-ı ayn b-Farz-ı Kifaye c-Vacip d-Caiz e-Müstehap

14. وانحر ( venhar ) ayetinde hangi tecvid kuralı vardır ?
a-Meddi tabii b-İzhar c-İhfa d-Sekte e-İmale


15. Ğunneli tam idğamın hükmü ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur ?
a-Farz b-Vacip c-Sünnet d-Caiz e-Müstehap


16. Aşağıdaki cümleyi en doğru tamamlayan seçenek hangisidir ? عبدتم (abedtüm) Örneğinde dal د harfi kendinden sonra gelen ta ت harfine ------------- ve dal د harfinde-------
a-Dönüşür—kalkale de yapılmaz b-Dönüşmez—kalkale yapılır c-Dönüşür-- kalkale yapılır d-Dönüşmez—kalkale de yapılmaz e-Kalkale yapılır—kalkale yapılır

17. كم من فنة ayetindeki altı çizili yerde hangi tecvid kuralı bulunmaktadır ?
a-İdğam-ı mealğunne b-İdğam-ı bilağunne c-İhfa d-İdğam-ı mütekaribeyn e-İdğam-ı misleyn

18. Aşağıdakilerden hangisi izhar ın tanımıdır ?
İzhar. Sakin nun veya tenvinden sonra boğaz harflerinden biri gelirse olur

19.Aşağıdakilerden hangisi idğamı en iyi tanımlamaktadır ?
İdğam.Sakin bir harfin harekeli bir harfle karşılaşması halinde şeddeli tek harfe dönüşmesine denir
20.Aşağıdakilerden hangisi hakiki mahrec bölgelerinden biridir ?
a-Nefes borusu b-Dudak c-Geniz d-Ağız boşluğu e-Boğaz boşluğu

21.Med ne demektir ?
a-Kalın okumak b-Uzatmak c-Sesi kesmek d-İnce okumak e-Okurken durmak

22. واصا أمين ( vessaimiyn ) kelimesinde sırasıyla hangi med’ler vardır ?
a-Meddi tabii—meddi munfasıl b-Meddi tabii—meddi muttasıl c-Meddi munfasıl—meddi tabii d-Meddi muttasıl—meddi tabii e-Meddi lazım—meddi tabii

23.Mim harfi aşağıdaki harflerden hangisine idğam edilebilir ?
a- مb- و c- ب d- ط e- ر

24. الحلق kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Okumak b-Geniz c-Tecvid d-Boğaz e-Dudak

25. En kuvvetli harf niteliği taşıyan harf aşağıdakilerden hangisidir ?
a-ض dad b-ق kaf c-ط ta d-ج cim e-ح ha

26. Tecvidi teorik olarak bilmenin hükmü aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Vacip b-Farz-ı kifaye c-Sünnet d-Farz-ı ayn e-Caiz

27. ق kaf harfinin mahreci aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Dil b-Boğaz c-Dudak d-Geniz e-Ağız ve boğaz boşluğu

28.Kuranı tecvidle okumanın hükmü aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Vacip b-Sünnet c-Caiz d-Farz-ı ayn e-Farz-ı kifaye

29. harflerin üzerine konan ve üzerinde bulunduğu harfi sakin okutup iki harfi birbirine tutturmaya,birlikte okutmaya yarayan işaretin adı nedir ?
a-Hareke b-Cezim c-Med d-Şedde e-Kalkale

30. Aşağıdakilerden hangisi boğazdan çıkan harflerden birisi değildir ?
a- غ b- خ c- ح d- ع e- ج


CEVAPLAR 1-a 2-b 3-c 4-c 5-d 6-b 7-c 8-a 9-D? 10-c(harekeli) 11-A? 12-A? 13-d 14-b 15-b 16-a 17-e 18-? 19-? 20-b 21-b 22-? 23-a 24-d 25-c 26-b 27-a 28-d 29-b 30-e



31.Harfin sesinin akışı ile ilgili sıfatlar aşağıdakilerden hangisidir?
a-Rihvet-Şiddet
b-İsti’la-İstifal
c-Cehr-Hems
d-İtbak-İnfitah
e-Terkik-Tağliz

32. Mehâricü’l-hurûf” ne demektir?
a-Harfleri Güzel Okumak
b-Harflerin Çıkış Yerleri
c-Harflerin Sesleri
d-Harflerin Sayıları
e-Harflerin Yazılışları

33. Nefes akışı ile ilgili iki sıfat aşağıdakilerden hangisidir? C
a-Rihvet-Şiddet
b-İsti’la-İstifal
c-Cehr-Hems
d-İtbak-İnfitah
e-Terkik-Tağliz

34. Gunneli tam idğamın hükmü ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?
a-farz
b-sünnet
c-vacip
d-caiz
e-müstehap

35. يَلْهَثْ ذٰلِكَ ayetindeki altı çizili yerde bulunan tecvid kuralının hükmü nedir?
a-farz
b-sünnet
c-vacip
d-caiz
e-müstehap

36. Aşağıdakilerden hangisi “tefhîm” ile okunan harflerden değildir?
a-İsti’lâ harfleri
b-İstifâl harfleri
c-Öncesinde üstünlü veya ötreli bir harf bulunan “lafza-i Celâl”in lâmı
d-Üstünlü ya da ötreli “ra” harfi
e-Kalın harflerden sonra gelen ve med harfi olan “vâv” ve “elif” harfleri

37. “Med harfi olan elifi, elif ile yâ arası bir sesle” okumaya ne denir?
a-Tecvid
b-Terkik
c-İmale
d-Nakil
e-Tağliz



38. “Tefeşşi” ne demektir?
a-Harfin Ağızda Yayılması
b-Dilin Sürttürülmesi
c-Harfin Yumuşak Okunması
d-Dilin Ağız İçinde Üst Damağa Doğru Dönmesi
e-Harfin Çabuk ve Kolay Söylenebilir Olması

39. “ كۤهٰيٰعۤصۤ ” ayetindeki “ع “ harfinde hangi tecvid kuralı vardır?
a-meddi tabiî
b-medd-i muttasıl
c-medd-i munfasıl
d-medd-i lin ?
e-medd-i lazım

40.Aşağıdaki cümlede boş bırakılan kısmı tamamlayınız.
“Zamirin med ile okunabilmesi için kendisinden önceki harfin…….olması gerekir.”
a- Cezimli
b-Sakin
c-Harekeli
d-Hemze
e-Med Harfi

41. LA TE’MENNE (Yusuf, 12/11 ) ayetinde Asım kıraatine göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?
a-İşmam
b-Teshil
c-Vücuh
d-Tağliz
e-Sekte

42. هو kelimesindeki “ ه “ve “ و” harfleri nasıl okunur ?
a-İnce – ince
b-İnce – kalın
c-Kalın – ince
d-İnce – imale
e-Kalın – kalın

43. Ha “ خ” ve “غ” ğayn harflerinde izhar yapmanın hükmü nedir ?
a-Farz-ı ayn
b-Farz-ı Kifaye
c-Vacip
d-Caiz
e-Müstehap

44. وانحر ( venhar ) ayetinde hangi tecvid kuralı vardır ?
a-Meddi tabii
b-İzhar
c-İhfa
d-Sekte
e-İmale
45. Ğunneli tam idğamın hükmü ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur ?
a-Farz
b-Vacip
c-Sünnet
d-Caiz
e-Müstehap
46. Aşağıdaki cümleyi en doğru tamamlayan seçenek hangisidir ?
عبدتم (abedtüm) Örneğinde dal د harfi kendinden sonra gelen ta ت harfine ------------- ve dal د harfinde-------
a-Dönüşür—kalkale de yapılmaz
b-Dönüşmez—kalkale yapılır
c-Dönüşür-- kalkale yapılır
d-Dönüşmez—kalkale de yapılmaz
e-Kalkale yapılır—kalkale yapılır

47. كم من فنة ayetindeki altı çizili yerde hangi tecvid kuralı bulunmaktadır ?
a-İdğam-ı mealğunne
b-İdğam-ı bilağunne
c-İhfa
d-İdğam-ı mütekaribeyn
e-İdğam-ı misleyn

48. Aşağıdakilerden hangisi izhar ın tanımıdır ?
İzhar. Sakin nun veya tenvinden sonra boğaz harflerinden biri gelirse olur

49.Aşağıdakilerden hangisi idğamı en iyi tanımlamaktadır ?
İdğam.Sakin bir harfin harekeli bir harfle karşılaşması halinde şeddeli tek harfe dönüşmesine denir

50.Aşağıdakilerden hangisi hakiki mahrec bölgelerinden biridir ?
a-Nefes borusu
b-Dudak
c-Geniz
d-Ağız boşluğu
e-Boğaz boşluğu

devamı altta ....
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Şubat 2014, 23:05   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
JAZARİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:JAZARİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17525
Üyelik T.: 23 Mart 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 591
Konular: 66
Beğenildi:70
Beğendi:41
Takdirleri:13
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İstanbul İlitam Kur'anı Kerim Çalışma Soruları

51.Med ne demektir ?
a-Kalın okumak
b-Uzatmak
c-Sesi kesmek
d-İnce okumak
e-Okurken durmak

52. واصا أمين ( vessaimiyn ) kelimesinde sırasıyla hangi med’ler vardır ?

a-Meddi tabii—meddi munfasıl
b-Meddi tabii—meddi muttasıl
c-Meddi munfasıl—meddi tabii
d-Meddi muttasıl—meddi tabii
e-Meddi lazım—meddi tabii

53.Mim harfi aşağıdaki harflerden hangisine idğam edilebilir ?
a- م
b- و
c- ب
d- ط
e- ر



54. الحلق kelimesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Okumak
b-Geniz
c-Tecvid
d-Boğaz
e-Dudak

55. En kuvvetli harf niteliği taşıyan harf aşağıdakilerden hangisidir ?
a-ض dad
b-ق kaf
c-ط ta
d-ج cim
e-ح ha

56. Tecvidi teorik olarak bilmenin hükmü aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Vacip
b-Farz-ı kifaye
c-Sünnet
d-Farz-ı ayn
e-Caiz

57. ق kaf harfinin mahreci aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Dil
b-Boğaz
c-Dudak
d-Geniz
e-Ağız ve boğaz boşluğu

58.Kuranı tecvidle okumanın hükmü aşağıdakilerden hangisidir ?
a-Vacip
b-Sünnet
c-Caiz
d-Farz-ı ayn
e-Farz-ı kifaye

59. harflerin üzerine konan ve üzerinde bulunduğu harfi sakin okutup iki harfi birbirine tutturmaya,birlikte okutmaya yarayan işaretin adı nedir ?
a-Hareke
b-Cezim
c-Med
d-Şedde
e-Kalkale

60. Aşağıdakilerden hangisi boğazdan çıkan harflerden birisi değildir ?
a- غ
b- خ
c- ح
d- ع
e- ج
CEVAPLAR
1-a 2-b 3-c 4-c 5-d 6-b 7-c 8-a 9-D? 10-c(harekeli) 11-A? 12-A? 13-d 14-b 15-b 16-a 17-e 18-? 19-? 20-b 21-b 22-? 23-a 24-d 25-c 26-b 27-a 28-d 29-b 30-e

61) “Ey inananlar! Namaza…………istediğinizde yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi………, başlarınıza ……edin.”

Yukarıda boş bırakılan yerlere hangi sözcükler gelmelidir?

Başlamak/mesh/yıkayın
Giderken/mesh/yıkayın
Durmak/yıkayın/mesh ******** DOĞRU
Çıkarken/bağlayın/mesh
Gelirken/yıkayın/ovalayın

62)sebeb-i med niteliğinde hemze veya sükun bulunmayan med harflerinden birinin etkin olduğu med’dir. Bu med, sesin iki hareke okunacak kadar süre uzatılmasıdır. Bu uzatma teknik değil şeri anlamında bir zorunluluktur. Öngörüldüğü şekilde çekilmezse okunan ilgili kelime Kur’an vasfını yitirir.

Yukarıdaki açıklama hangi med’din özelliğini ifade eder?



Medd-i Tabiî ***********DOĞRU
Medd-i Arız
Medd-i Mutt

63)Dudak içlerinin birbirine kuvvetli bir şekilde çarptırılıp açılmasıyla oluşur. Dudaklar birbirine bastırılmaz.

Yukarıdaki tanım, aşağıdaki harflerden hangisinin özelliğidir?

a)be ***b)cimc) vav d)mim e)fe

64)Sözlük olarak fiilen bir şeye, bir yere yönelmek veya yönelmeyi gönülden geçirmek, bir yere tekrar, tekrar gitmek, anlamlarına gelir.

Yukarıdaki lügavi tanım hangi kavramın açıklanmasıdır?

Namaz
Tavaf
Vakfe
Hac ********
Şavt


65)Bir hemzenin teshil ile okunabilmesi için genellikle…………gelmesi şarttır.

Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir?

Üst üste
Ayrı ayrı
Yan yana *********** DOĞRU
İç içe
Başka başka

66) Fıkıhçılar, “………….” İle gözle görülmeyen abdestsizlik ve….………gibi itibari (din tarafından öyle değerlendirilen) pislikleri, “………….…” ile de gözle görülen………… pislikleri kastederler.

Yukarıdaki boşluklara hangi sözcükler getirilirse doğru olur?

Abdest/taharet/habes/maddi
Habes/cünüplük/hades/manevi
Hades/cünüplük/habes/maddi ********
Cünüplük/habes/hades/maddi
Taharet/abdest/cünüplük/m

67) Kelime olarak artırma, çekip uzatmak anlamlarına gelir. Tecvid ilminde “Çekilme şartlarını taşıyan herhangi bir harfin seslendirilmesi sırasında sesin, harfin harekesi doğrultusunda uzatma harflerinden birisi ile belirli bir miktar uzatılmasıdır.”

Yukarıdaki tarif aşağıdaki kavramlardan hangisinin karşılığıdır?
Tevassut
Kasır
Med *********
Tul
Sükun

68) vegalel hamdu lillahi deki lam ulama yapılırken nasıl seslendiriler

soru lamın ulama yapılırken nasıl okunur

Kasredilmez.
Çekilir.
Çekilmez. ****
Çekilmesi caizdir.
Med ile okunur.


69)Doğrusu iman edip yararlı işler yapanlar, işte onlar, ****onlardır insanların hayırlıları.****

Yukarıda âyetin Arapça metninde ve meâlinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

**إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُوْلَئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ

70) Sözcük olarak güç, baskı, katılık anlamlarına gelir. Tecvid terimi olarak “İlgili harf sakin olarak söylenirken sesin akışının çıkış noktasında tıkanıp kalmasıdır.
Yukarıdaki tanım Tecvid ilminde hangi kavramı açıklamaktadır ?
Hems
Şiddet ************
Rahavet
İsti'la
Cehr


71) Ey insanlar! ** SİZİ VE SİZDEN ÖNCEKİLERİ YARATAN *** Rabbinize ibadet edin ki (bu sayede) korunabilirsiniz.”

Yukarıda ayetin Arapça ve Türkçe metninde boş bırakılan yere aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilirse doğru cevap olur?

يَا أَيُّهَا النَّاسُ اعْبُدُواْ رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ وَالَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ


72) Öngörülen ihfa ve idğam kuralları çerçevesinde telaffuz edildiklerinde zatları gider, harf olma hüviyetlerini kaybeder ve yalnız gunneleri kalır.

Yukarıdaki açıklama aşağıdakilerden hangisinin karşılığıdır?

Sakin nun ve tenvin ***************
Sakin vav ve tenvin
Sakin be ve tenvin
Sakin mim ve tenvin
Sakin nun ve cezim


73)Elif lam Mim. İşte bu kitap! Kendisinde………….O, sakınıp sığınanlar için yol göstericidir. Onlar,…………inanıp namazı ………kılarlar.

Yukarıdaki boşluklara hangi sözcükler getirilmelidir?

Hiç şüphe yoktur/zahire/ bolca
Hiç şüphe yoktur/gayba/ dürüstçe ****
Hiçbir şeklide yoktur/gayba/ çokça
Hiç şüphe yoktur/ahirete/ dürüstçe
Hiç şüphe yoktur/cennete/ devamlı

74)Sözlük olarak yumuşaklık ve gevşeklik anlamına gelir. Tecvid ilminde ise “İlgili harf söylenirken nefesin de birlikte çıkmasıdır.”

Yukarıdaki tarif, Tecvid ilminde hangi kavramın karşılığıdır?

İsti’la
Hems
İsmât
Şiddet
Rahâvet ****

75) harfın soylenmesı sırasında dılın koke dogru kısmının kendı hızasında ust damaga yapısması

ITBAK***

76) kendısınden sonra hemze veya sukun bulunmayan ve med harfınden hıc bır sekılde ayrılmayan med hangısıdır?

Aslı med ****

77) orucun tanımını vermıs cavabı ıstıyordu ımsak vaktınden ıtıbaren dıye yazıyor

ORUÇ ****

78) arapca kelıme vardı haaccukum varya tecvıd kuralını soruyor..........

kelılmeyı musakkale ****

79) nıyete baglı olarak yapılmasında sevap olan ve cenabı allaha kurbetı ıfade eden ozel bır taattır? neyın tanımı......

ıbadet ****

80) elem nesrah leke nın bırıncı ve ıkıncı ayetlerı bos bırakılıms hem anlamı hemde arapcası ıstenıyordu

İnşirah Suresi ve Anlamı
(Elemneşrahleke)


1.Biz, senin göğsünü yarıp-genişletmedik mi?
2.Ve yükünü indirip-atmadık mı?
3.Ki o, senin belini bükmüştü;
4.Senin zikrini (şanını) yüceltmedik mi?
5.Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır.
6.Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır.
7.Şu halde boş kaldığın zaman, durmaksızın (dua ve ibadetle) yorulmaya-devam et.
8.Ve yalnızca Rabbine rağbet et.

Mekke'de nazil olmuştur. 8 âyettir. "İnşirah" açılmak, genişlemek, sevinmek manalarına gelir.

81) tın suresındekı ıllezzıne dıye baslayan ayetın felehum ecrun gayru memnun yerı bos bırakılmıs anlamı ve arapacası ıstenıyordu


1- İncire ve zeytine andolsun,
2- Sina dağına,
3- Ve şu emin beldeye (güvenilir şehre)
4- Doğrusu, Biz insanı en güzel bir biçimde yarattık
5- Sonra aşağıların aşağısına çevirdik
6-Ancak iman edip salih amellerde bulunanlar başka; onlar için kesintisi olmayan bir ecir vardır
7- Öyleyse bundan sonra, hangi şey sana dini yalanlatabilir?
8- Allah hükmedenlerin hakimi değil midir?

82) İSTİLA HARFLERİ: HI – SAD – DAT – TI – ZI – ĞAYIN – GAF

Sözcük olarak yükseklik, yücelik, yükselmek, üste çıkma arzusu anlamlarına gelen İSTİLA; tecvit terimi olarak ‘’ilgili harfin söylenmesi sırasında dilin arka bölümünün üst damağa yükselmesi’’dir.

83) hareke kabul etmeyen ve ustundekı harf sureklı ustun harekelı olan med harfı hangısıdır?

ELİF****

84) -innezunnü diye başlayan bir ayet??

Yukarıda boş bırakılan yerler hangi sözcükler gelmelidir?

a) Sükun/genizden/nefes
b) Cezim/burundan/inilti
c) Şedde/genizden/ses ***
d)Şedde/içten/ses
e) Üstün/genizden/şiddet


85) maddı ve ya manevı yonden temız olmayan nesnelerden aklanıp paklanmaktır? neyın tanımıdır...................

cevap: taharet***

86) nıyete baglı olarak yapılmasında sevap olan ve cenabı allaha kurbetı ıfade eden ozel bır taattır? neyın tanımı......

cevap:ıbadet***
87-) Eğer vav (و), kendisi sakin ve öncesindeki harf …….harekeli olur, sonrasındaki harf üzerinde durulursa……… harfi olur.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki seçeneklerden hangisi gelmelidir?

Esre/ihfâ
Ötre/lîn
Sükûn/iklâb
Tenvîn/lîn
Üstün/lîn*************
88-) Lugatta alçalmak, ayrılmak anlamlarına gelir. Tecvid ıstılahında “ilgili harfin söylenmesi sırasında dilin üst damaktan ayrılmasıdır.Yukarıdaki tanım Tecvid ilminde hangi kavramın açıklanmasıdır?
İnfitah ****************
İstifal
Rahavet
İsti’la
Şiddet
89-) Kelime olarak temizlik, üreme, artış ve bereket anlamlarına gelir. Şeriat dilinde “Belirli miktardaki bir malın bir bölümünün veya tutarının belirli şartların gerçekleşmesi ile Kur’an’ı-Kerim’de belirtilen kimseler verilmesidir.”

Yukarıda yapılan açıklama hangi kavramı ifade etmektedir?

Zekat *********
Sadaka
İnfak
Tatavvu
Nafaka
90-) İlgili harfin seslendirilmesi sırasında dil ucunun titremesidir. Hurufu’t-tekrir diye anılan bu harf aşağıdakilerden hangisidir?

Yukarıda boş bırakılan yerlere hangi sözcükler gelmelidir?
Cevap:RA
91-) Lügatta dua anlamına gelir. Şeriat dilindeki tanımı ise “Kalp, dil ve beden ile gerçekleştirilen bir ibadettir.”

Yukarıdaki tanım, hangi kavramın karşılığıdır?
Hac
Oruc
Zekat
Salat ***********
İhlas
92-) Kuşkusuz Allah Rabbim ve Rabbinizdir. Onun için hep O’na………………….İşte budur………yol.”

Yukarıda boş bırakılan yerlere hangi sözcükler gelmelidir?


Kulluk edin/dönülecek
Kulluk edin/gidilecek
Kulluk edin/kesin
Kulluk edin/ doğru ***************
Kulluk edin/varılacak
93-) Sözlük olarak uyuşmak, kapamak, yapışmak anlamlarına gelir. Tecvid terimi olarak “İlgili harfin söylenmesi sırasında dilin köke doğru kısmının kendi hizasındaki üst damağa yapışmasıdır.

Yukarıdaki açıklama Tecvid ilminde hangi kavramın karşılığıdır.?
Itbak ***********
İsti’la
Şiddet
Hems
Rahavet

94-) Ebced hesabına göre sayısal karşılığı kırktır. “şefevi” diye nitelendirilen harflerdendir.

Yukarıdaki açıklama hangi harfin özelliğidir?
Cevap:mim
95-) Hareke kabul etmeyen ve üstündeki harf sürekli üstün harekeli olan bir med harfidir.
Yukarıdaki açıklama hangi harfin özelliğidir?
Cevap:elif
96-) Kendisinden sonra hemze veya sükun bulunmayan ve med harfinden hiçbir şekilde ayrılmayan med”dir.

Yukarıda ki tanım, hangi kavramın karşılığıdır?

Medd-i Arız

Medd-i Lazım

Feri Med

Medd-i Munfasıl

Asli Med**************

97-) Lugatta sesli söylemek, bir şeyi açıktan yapmak, ilan etmek anlamına gelir. Tecvid ilminde “İlgili harfin söylenmesi sırasında çıkış noktasına yapılan baskıdan dolayı nefes akışının hapsedilmesidir.”

Yukarıdaki Açıklama Tecvid ilminde hangi kavramın karşılığıdır?


Cevap:cehr
98-) Aşağıdaki ıtbak harflerinin doğru olarak yazılı olduğu seçenek hangisidir?

Cevap:sad dad tı zı
99-) Sözlük olarak temizlik ve temizlenmek anlamına gelir. Şeriat dilinde ise: “Maddi ve manevi yönden temiz olmayan nesnelerden aklanıp paklanmaktır.”
Yukarıdaki tanım, hangi kavramın açıklanmasıdır?

Teyemmüm
Hades
Gusül
Taharet ************
Abdest

100-)
Lugatta alçalmak, ayrılmak anlamlarına gelir. Tecvid ıstılahında “ilgili harfin söylenmesi sırasında dilin üst damaktan ayrılmasıdır.Yukarıdaki tanım Tecvid ilminde hangi kavramın açıklanmasıdır?
İnfitah ******************
İstifal
Rahavet
İsti’la
Şiddet
101-) Sözlükte aşağıda bulunmak, alçalmak, aşağılık olmak anlamlarına gelir. Tecvid ilminde “İlgili harf söylenirken dilin, üst damaktan ağız boşluğuna doğru inmesidir.
Yukarıdaki tanım, aşağıdaki kavramlardan hangisinin karşılığıdır?



Şiddet
Itbak
İsti’lâ
Rahâvet
İstifâl********
102-) lakinne lafzı üzerinde durulmayıp geçildiğinde ,
Kısa olarak seslendirilir.****
Hem uzun hem de kısa olarak seslendirilebilir.
Kasır ile okunmaz.
Uzatılarak seslendirilir.
Med ile okunur.
103-) ulama yapılırken la harfi nasıl seslendirilir
cekılmez
104-) ve haccetü
ha dan cim e geçerken

Uzatılmaz/Medd-i Lazım kelime-i muhaffefe

Kasr ile okunur/Medd-i Zati

Uzatılır/Medd-i Muttasıl

Uzatılır/Medd-i Lazım harf-i muhaffefe

Uzatılır/kelime-i müsakkalede Medd-i Lazım***
105-) Okunmaları sırasında dilin arka bölümü üst damağa yükselir. Bu harflerin yükseklik, yükselme anlamına gelen isti’la sıfatları vardır. Bu harflerin doğru olarak bulunduğu seçeneği işaretleyiniz?
şıklar kopyalanmyor
ha sad tı zı ğa***
106-) Tecvid teriminde “İlgili harfin, dil ucundan çıkmasından ötürü hızlıca telaffuz edilmesi” olarak tarif edilir.

Yukarıdaki tanımı karşılayan kavram hangisidir?

İnfitah

İstifal

Cehr

İsti’la

İzlak-----**************
107-) Bir kelimede bir harf-i med’den hemen sonra sebeb-i med niteliğindeki sükun-i lazımın gelmesi durumunda gerçekleşen med’dir.

Yukarıdaki tanım, hangi med çeşidinin açıklanmasıdır?
Medd-i Lazım****

Medd-i Asli

Medd-i Arız

Medd-i Munfasıl

Medd-i Muttası

108-) Kelime olarak artırma, çekip uzatmak anlamlarına gelir. Tecvid ilminde “Çekilme şartlarını taşıyan herhangi bir harfin seslendirilmesi sırasında sesin, harfin harekesi doğrultusunda uzatma harflerinden birisi ile belirli bir miktar uzatılmasıdır.”
Yukarıdaki tarif aşağıdaki kavramlardan hangisinin karşılığıdır?

Med****

Sükun

Kasır

Tevassut

Tul

Tanım yazılamadı

109)Tecvid ilminde yukarıdaki tanım, hangi kavramın açıklanmasıdır?
Beyne

Terkip

Tezhib

Hemze-i müsehhele***

İmale
110) Meddü’l-fasl olarak da anılır. Medd-i Tabii’den daha fazla çekilip çekilmeyeceği hususunda ………….. ileri sürüldüğünden bu med türünün uzatılması ……….. Bir eliften fazla da çekilebilir ya da çekilmeye bilir


Farklı anlayışlar/vaciptir.

Aynı görüşler/caizdir.

Çeşitli fikirler/teknik vaciptir.

Farklı görüşler/caizdir. ****

Zıt görüşler/uygundur
111-)Bir kelimede bir harf-i med’den hemen sonra sebeb-i med niteliğindeki sükun-i lazımın gelmesi durumunda gerçekleşen med’dir.

Yukarıdaki tanım, hangi med çeşidinin açıklanmasıdır?

Medd-i Munfasıl
... Medd-i Muttası
Medd-i Arız
Medd-i Asli
Medd-i Lazım**************
112-)Şerîat dilinde: “Niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Cenâb-ı Allah’a kurbeti (yakın olmayı) ifade eden özel bir taattır (saygı sunmadır).

Bu pasajda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Namaz
... İman
Ahlâk
İbadet ***************
Kurban
113-)“Ancak iman edip yararlı işler yapmış olanlar başka. Sonuçta onlar için……..…………. vardır.”

Aşağıdaki seçeneklerden hangileri ayetin Arapça metninde ve mealinde boş bırakılan yerlere gelmelidir? Cevap:fe harfi
Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Şubat 2014, 23:07   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
JAZARİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:JAZARİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17525
Üyelik T.: 23 Mart 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 591
Konular: 66
Beğenildi:70
Beğendi:41
Takdirleri:13
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İstanbul İlitam Kur'anı Kerim Çalışma Soruları

1.hangisi cennetin kurani kerim de geçen isimlerinden değildir. a)darul hutame b)darül karar c) darul mukame d) darüs selam

2. hangisi lehevi harflerdendir. a)kef b)cim c)lam d)he

3. hangisi hurufu liseviyyeden dir. a) zel b)mim c)sad d)kef

4. hangisi secerı harflerdendir. a) dal b ) ye c)lam d) vav

5. hangi harfin hurufu seçeriyye den olmasinda ihtilaf vardır
a)kef b)dat c)nun d)sin

6. dil bölgesi ile alakali hangisi yanlıştır
a)cüzi mahrectir b)18harf çıkar c)10
çıkış yeri vardır d)6bölgeye ayrilir

7. hangisi dil bölgesi değil dir
. a)dil ucunun ortaya yakın kısmıla dil ortasının belirli noktalarla ilintili olması b )dil ucunun farklı noktalara dayanması c)dil kenarlarınin farklı noktalara dayandırılmasi d)dil ucunun farklı noktalara sıkıştırılmasi

8. iki çene kemikleri arasındaki ağzın alanı anlamına gelen kelime nedir a)secer b)eseliye c)liseviye d)seneya

9. hangisi digerlerinden farklıdir a)davahik b)rabaiyat c)edras d)en nevaciz

10.dilin kökü ile küçü dilin ilintilenmesinden dolayı çıkan harflere hangi isim verilmiştir
a)leheviyyan b)şecer c)liseviyye d)eseliyye

11.hangisi dilin farklı konumlar almasıyla çıkan harflerdendir ?
a) lam b)cim c)tı d)kaf

12.hangisi dil kenarlarının farklı noktalara temas etmesi ile çıkan harflerdendir.?
a) sad b)dat c)tı d)zı

13.hangisi dil ucunun farklı noktalara dayandırılması ile çıkan harflerdendir?
a)ye b)vav c)te d)ra

14.hangisi günümüzde okutulan tecvit eserleri türünde ilk yazılan eserdir.?
A)et-tenbih alel-lahn b) el-kasidetür-raiye c)et-tehdid fil-itkan d)ihtilafül kura

15.’durulabilir ama geçmek daha güzeldir’bu kavramı ifade edev vakıf alameti hangisidir?
a)sat b)ze c)cim d)tı

16.hangisi kuranı kerimde geçen cennet isimlerinden değildir?
a)gurfe b)darul mukame c)darul inaye d)darul müttekin

17.dil ucu veya kenarlarının üst dişlerle ilintileri sonucu çıkan harflere ne denir?
a) el-leheviyyan b)eseliyye c)liseviyye d)seçeriyye

18.dişlerin önünde 2 alt ve 2 üstte bulunan diş grubuna ne denir?
a)ed –davahik b)el-edras c)er-rabaiyat d)es-senaya

19.hangisi ednel-halk harfleridir?
a)he-ayn b)gayn-hı c)ayn-ha d)he-hemze

20.ağzın arka bölümünde kalan diş grubuna ne denir ?
a)et-tavahin b)er-rabaiyat c)ed-davahik d)en-nevaciz

21.hangisi peltek harflerin çıkış yeridir ?
A)dil ucunun ön dişlere değdirilmesi
b)dil ucunun üst dişlere ilintisi
c)dil ucunun gerisi
d)dilin kökü

22.hangisi hem leheviyan hemde seceri harftir?
a)kaf b)cim c)şin d)ye

23.hangisi şeceri harf değildir?
a)lam b)kaf c)kef d)ye

24.alt ve üst çenede 2.grubun yanındaki 4 diş hangi gruptandır?
a)el-edras b)er-rabaiyyat c)t-tavahin d)EL-ENYAP

25.dil ucunun farklı noktalara dayandırılması ile çıkan harfler hangileridir?
a)sad sin ze b)tı dal te c)cim şin ye d)lam ra nun

26.dil bölgesinden kaç harf çıkar?
a)16 b)17 c)18 d)19

Alıntı ile Cevapla
Alt 17 Şubat 2014, 23:09   Mesaj No:5
Medineweb Sadık Üyesi
JAZARİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:JAZARİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17525
Üyelik T.: 23 Mart 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:40
Mesaj: 591
Konular: 66
Beğenildi:70
Beğendi:41
Takdirleri:13
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İstanbul İlitam Kur'anı Kerim Çalışma Soruları

KUR’AN-I KERİM VİZE HAZIRLIK SORULARI…(1-2-3-4-5-6-7. ÜNİTELER)

‘’Böyle iken o kitap verilmiş olanlar,ancak kendilerine o apaçık delil geldikten sonra ayrılığa düştüler’’
1)Üstteki ayetin mealinin metni hangisidir ve hangi surede geçmektedir?
a) وَمَا تَفَرَّقَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَاب مِن بَعْدِ مَا جَاءتْهُمُ الْبَيِّنَةُ (Beyniyye)
b) أَفَلَا يَنظُرُونَ إِلَى الْإِبِلِ كَيْفَ خُلِقَتْ (Bakara)
c) وَلَن يُؤَخِّرَ اللَّهُ نَفْساً إِذَا جَاء أَجَلُهَا وَاللَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ (Rum)
d) إِنَّا أَنزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ فَاعْبُدِ اللَّهَ مُخْلِصاً لَّهُ الدِّينَ (Beyyine)
e) وَمَا تَفَرَّقَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ إِلَّا مِن بَعْدِ مَا جَاءتْهُمُ الْبَيِّنَةُ (Beyyine)


2)Hangisi Hurufu’ş Şefehiyye’den değildir?
a) ن
b) م
c) و
d) ب
e) ف


3)Hangisi Hurufu’ş Şefehiyye’den 2. alan harfidir?
a) خ
b) ت
c) ي
d) م
e) ف


4)Boş bırakılan yere hangi ayet metni ve meali gelmelidir?

1.
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ
2.
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ
3.
…………………………………………
4.
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ
5.
سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ
a) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ Binbir aydan hayırlıdır o Kadir Gecesi
b) الَّذِينَ يُكَذِّبُونَ بِيَوْمِ الدِّينِ Bir aydan daha hayırlıdır o gece
c) يُسْقَوْنَ مِن رَّحِيقٍ مَّخْتُومٍ Sen nerden bilirsin o geceyi
d) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ Bin geceden daha büyüktür Kadir Gecesi
e) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ Bin aydan daha hayırlıdır o Kadir Gecesi


5)Hangisi kendisinden sonraki harfle bitişmez?
a) خ
b) ا
c) و
d) ظ
e) ك


6)Aşağıda verilen ayet metinleri hangi surededir ve mealleri nedir?
أَرَأَيْتَ إِن كَانَ عَلَى الْهُدَى (11) أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرَى (14)
a) 11-Baksana o engelleyene 14-Allah’ın görmekte olduğunu bilmiyor mu (Alak)
b) 11-Kuşkusuz sonunda Rabbinedir dönüş 14-Baksana,ya o kul hidayet üzere giderse (Ala)
c) 11-Biz de çağıracağız zebanileri 14-Knedini ihtiyacı yokmuş gibi görerek (Alak)
d) 11-Baksana,ya o kul hidayet üzere giderse 14-Allah’ın görmekte olduğunu bilmiyor mu (Alak)
e) 11-Sakın okumamazlık etme,çünkü insan muhakkak azar 14-Veya takva ile emrederse fena mı? (Şems)


7)Nun’u Muhfattan kasdedilen nedir?
a) İhfadır
b) Gizlemektir
c) Gizemli olmak demektir
d) Ğunne yapmaktır
e) Sakin nun ve tenvin


8)Fer’i harfler kaçtır ve kaç tanesi Asım kıraatinde icra edilir?
a) 8 dir hepsi icra edilir
b) 5 dir 4 ü icra edilir
c) 7 dir 5 i icra edilir
d) 8 dir 5 i icra edilir
e) 12 dir 8 i icra edilir


9)İki hemze yan yana geldiğinde diğer hemze He harfi ile gösterilir ama He olarak okunmaz.Peki bunu böyle okuyan Kıraat İmam Ravisi kimdir?
a) Halefü’l Aşir
b) Hişam
c) Kisai
d) Hafs
e) A’mir


10)Tam bilinmese de İkindi namazıyla mükellef tutulan Peygamber Efendimiz hangisidir?
a) Hz. Davud (as)
b) Hz. Adem(as)
c) Hz. Süleyman (as)
d) Hz. Nuh (as)
e) Hz. Yakub (as)


11)Beş vakit namaz takriben ne zaman ve nerede farz kılınmıştır?
a) Hicretten 13 ay önce Yesribte
b) Hicretten 2 ay sonra Medinede
c) Hicretten 18 ay kadar önce Mekkede
d) Hicret esnasında Mekkede
e) Hicretten 9 ay sonra Medinede


12)Peygamber Efendimiz (as)’ın vakitli kıldığı ilk farz namaz hangisidir?
a) Sabah
b) Yatsı
c) Cuma
d) İkindi
e) Öğle


13)Arapça metni verilmemiş olan boşluktaki ayetin meali hangisi olmalıdır?
………………………………………… فَمَا يُكَذِّبُكَ بَعْدُ بِالدِّينِ
a) Allah en hakim değil mi
b) Allah hakimler hakimi değil mi
c) Allah’tan daha hakim kim var ki
d) Allah her şeye hakimdir
e) Allah hakimlerin hakimidir
(Not:üstteki surenin en son ayeti okunduktan sonra ‘’bele ve ene mine’ş şehidin’’ demek edeptendir)


14)Sa’dı müşemme hangi harflerden oluşur?
a) ص ذ
b) ص ز
c) ص ظ
d) ص ش
e) غ ص


15)Gizlenen Nun’un diğer adı nedir ve özelliği nedir?
a) Hafi nun --- ğunneli olması
b) Nun-u vikaye—gizli olması
c) Nun-u nisve -----Ğunnesiz olması
d) Hayalet nun ----diğer harflerin kendisinden korkması
e) Nunu muhfat---Harf olma hüviyetini kaybedip yalnız ğunnesi kalması


16)Sıfat türleri kaça ayrılır?
a) Adamına göre değişir
b) Kaça istiyorsanız o kadar ayrılsın
c) 12 ye ayrılır sonra gene toplanırlar
d) 5 e ayrılır
e) 2 ye ayrılır


17)Hangisi zıddı olan sıfatlardan değildir?
a) İsti’la
b) Şiddet
c) Cehr
d) Itbak
e) Tefeşşi


18)Hangisi zıddı olmayan sıfatlardan değildir?
a) Tekrir
b) Ğunne
c) Safir
d) İnfitah
e) Tefhım


19) وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ
Üstteki ayetin meali hangisidir?
a) Ki belini bükmüştü
b) Rabbin seni terketmedi ve sana darılmadı
c) Senin şanını yüceltmedik mi?
d) Senin şanın yücelten nedir?
e) Şanı yücelten nedirki?


20) Aşağıdaki kelimede و harfinini üstündeki hemze neden uzatılmaz?
ءَابَاؤُهُمْ
a) Med harfi olmadığı için ve hemzenin yazımı için kürsü vazifesindedir
b) Med harfidir ama kıraat usulü böyle gerektirdiği için
c) Süs olarak geldiği için
d) Kelimenin mana yapısından dolayı
e) Va harfinden önce elif olduğu için


21) ‘’Kendisinden sonra hemze veya sükun bulunmayan ve med harfinden hiçbir şekilde ayrılmayan med’’ demektir. Bu tanım aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
a) Sebebi med
b) Fer’i med
c) Asli med
d) Meddi tabi
e) Meddi lazım


22)Sebebi med kaçtır ve hangi şıkta harfleri doğru verilmiştir?
a) 3 tür--------ا و ي
b) 1 dir--------harflerin üzerindeki uzun çizgidir
c) 5 tir----------ا و ي lin harfi ve sükun
d) 2 dir-------sükun ve hemze
e) Sebebi medde harf yoktur


23)Hangisinde Fer’i med vardır?
a) إِنْ كَانَتْ
b) وَخَلَقْنَا لَهُمْ
c) نَّمَا أَمْرُهُ ا(inneme emruhü)
d) فِي الْخَلْقِ أَفَلَا يَعْقِلُونَ
e) سَلَامٌ قَوْلًا مِنْ رَبٍّ رَحِيمٍ



24)Aşağıdaki kelimede ض harfinin uzatılma sebebi nedir?
وَلَا الضَّالِّينَ

a) Kelime-i musakkal olması
b) Kelime-i muhaffef olması
c) Harf-i musakkal olması
d) Sükun olması
e) Vacib olması


25)Sükun ve hemzenin sebebi med olmaları neye bağlıdır?
a) Harfi med ile birlikte bulunmalarına bağlıdır
b) Meddi lazım olmalarına bağlıdır
c) Med olmalarına bağlıdır
d) Şeddeli olmalarına bağlıdır
e) Belli kuralı olmamasına bağlıdır




26)Sebebi med olan hemze nasıl bir hemzedir kıraatte?
a) Bilmiyorum
b) Hemze-i müsehhele
c) Hemzei imale
d) Hemze-i kat’idir
e) Hemze-i vasıldır


27)Meali verilen ayet aşağıdakilerden hangisidir?
‘’Ve isteyeni azarlama’’
a) فَأَمَّا الْيَتِيمَ فَلَا تَقْهَرْ

b) وَأَمَّا السَّائِلَ فَلَا تَنْهَرْ

c) وَأَمَّا السَّائِلَ فَلَا تَنْهَرُ

d) وَأَمَّ السَّائِلَ فَلَا تَنْهَرْ

e) وَأَمَّ السَّائِلَ فَلَا تَنْهَرُ



28)’’Med harfinin varlığı ancak kendi sayesinde gerçekleşen meddir’’ bu tanım hangisine aittir?
a) Meddi lazım
b) Meddi lin
c) Meddi tabi
d) Meddi musakkale
e) Meddi arız


29) Meddi tabi normalinden az uzatılırsa nolur?
a) Vacib terk edilmiş olur
b) Sadece tecvid yapılmamış olur
c) Bir arıza oluşmaz
d) Gasr yapılmıkş olur
e) Kelime anlamını yitirir


30) هذا bu kelimede he harfinin meddi nasıl takdir edilir?
a) Gizli bir elif bulunduğu var sayılır
b) Sonradan konmuştur
c) Yoruma açık bir kelimedir
d) Tevatür edilmiş bir kelimedir
e) Gizli bir elifi maksura takdir edilir


31) Meddi muttasılı 4 elif uzatan Kıraat İmamı kimdir?
a) İbn Amir
b) Kisai
c) İmam Asım
d) Halefü’l Âşir
e) Hamze


32)Meddi muttasılda ittifak edilen husus nedir?
a) Asli med üzerine ziyade hususunda
b) 4 elif çekileceği hususunda
c) 2 elif çekileceği hususunda
d) Her zaman çekileceği hususunda
e) Meddinin vacip olması hususunda


33) الم
الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ
(Bakara 1-2-3)
Boş bırakılan yere gelecek olan ayet metni hangi şıkta doğru verilmiştir?
a) ذَلِكَ الْكِتَابُ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ

b) ذَلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ

c) ذَلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى ِلْمُتَّقِينَ

d) ذ اَلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ

e) ذَلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ



34)Meddi munfasıl hangi çeşit isimde anılmaz?
a) El-meddü’l best
b) El-meddü’l fasl
c) El-meddül i’tibar
d) El-meddü’l infisa’l
e) Meddü harfin li-harfin

35)Meddi munfasılda ‘’Caiz’’ ibaresi neye delalet eder?
a) Hadislerle sabit olmasına
b) İstenildiği gibi çekilmesine
c) Meddi tabiiden daha fazla çekilip çekilmeyeceği hususunda farklı görüşlere
d) Diğer medler gibi çok ehemmiyetli olmamasına
e) Kıraatin asıllarından olmamasına


36)Meddi lazım nedir?
a) Ayrı ayrı kelimede bir harfi medden hemen sonra sebebi medden sükunu lazım gelmesi durumunda oluşan med
b) Bir kelimede bir harfi medden hemen sonra sebebi medden sükunu lazım gelmesi durumunda oluşan med
c) Harfi medden sonra sebebi med olan sükunu arız bir kelimede yan yana bulunursa oluşan med
d) Harfi medden sonra sebebi med olan sükunu arız ayrı ayrı bulunursa oluşan med
e) Med harfiyle hemzenin ayrı ayrı kelimelerde yan yana bulunmasıyla oluşan med


37) وَقَالُوا اتَّخَذَ اللَّهُ وَالْمُقِيمِي الصَّلَاةِ
Üstteki kelimlerde niçin meddi lazım uygulanmaz?

a) Çünkü med harfleri ile sakin harfler çok farklı harflerdir
b) Çünkü meddi lazımın uygulanması için şedde ilk kelimede olmalıdır
c) Çünkü med harfleri ile sakin harfler ayrı ayrı kelimlerdedir
d) Çünkü hükmü caizdir
e) Çünkü yapılmasına mani olan illet harfleri vardır


38)Hangisi kelime-i muhaffeftir ve hangi surede geçmektedir?
a) وَالصَّافَّاتِ صَفّاً (Saffât)

b) فَإِذَا جَاءتِ الصَّاخَّةُ (Abese)

c) قُلْ أَفَغَيْرَ اللَّهِ تَأْمُرُونِّي (Zümer)

d) آلْآنَ وَقَدْ عَصَيْتَ (Yunus suresi)

e) أَثُمَّ إِذَا مَا وَقَعَ ءَامَنْتُمْ بِهِ آلْآنَ (Ra’d)




1- E 11-C 21- C 31-C
2-A 12- E 22- D 32-A
3- E 13-B 23- C 33-E
4-E 14- B 24- D 34- E
5- C 15-E 25-A 35- C
6-D 16- E 26- D 36-B
7-E 17- E 27- B 37-C
8- D 18-D 28- C 38-D
9- B 19-C 29- E
10- C 20- A 30-A
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
İstanbul İlitam 3.sınıf Vize soruları JAZARİ İSTANBUL İlitam 6 16 Mayıs 2020 23:46
İSTANBUL İLİTAM Öğrencileri ders çalışma bölümü Medineweb İlitam 4.Sınıf Dersleri 66 23 Ocak 2018 19:21
İnönü İlitam Kuran-ı Kerim-1 Vize Soruları Mihrinaz MALATYA İNÖNÜ İlitam 0 14 Kasım 2016 09:38
kuran-ı kerim vize çıkmş soruları(İstanbul ilitam ) JAZARİ İSTANBUL İlitam 3 28 Aralık 2015 23:27
OMU İlitam İslam Tarihi 1.ünite çalışma soruları Mihrinaz SAMSUN OMÜ İlitam 3 12 Şubat 2015 16:13

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb alemdarhost.com sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286