Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KPSS (İHL-İLAHİYAT).::. > KPSS (İ.H.L-İlahiyat) > KPSS Genel Kültür

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Medineweb,Açılış Tarihi:  01.Temmuz.2012 (21:58), Konuya Son Cevap : 03.Nisan.2018 (15:44). Konuya 4 Mesaj yazıldı

Etiketlenen Üyelerin Listesi
fatmabalci19

Ağaç Şeklinde Aç8Beğeni
  • 2 Beğenen Medineweb
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 01.Temmuz.2012, 21:58   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:31
Mesajlar: 5.140
Konular: 821
Beğenildi:258
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart genel yetenek genel kültür deneme sınavı 1

genel yetenek genel kültür deneme sınavı 1

1. Öykücü, her yapıtında okuyucuyu yeni tatlarla buluşturduğu
için çok seviliyor, çok okunuyor.
Bu cümledeki okuyucuyu yeni tatlarla buluşturmak
sözüyle anlatılmak istenen, aşağıdakilerden
hangisi olamaz?
A) Hiç değinilmemiş konulara el atmak
B) İşlenmemiş, ilginç olayları öyküleştirmek
C) Daha önce karşılaşılmayan tipler yaratmak
D) Özgün anlatım yollarına başvurmak
E) Evrensel temaları ele almak

2. Tavır alma; bilgi, birikim ve kendini yenileme ister.
Son yıllarda ise bu söz, yaşamımızdan büsbütün
çıktı. Bu gibi değerler, günün eğilimlerine göre dü-
men kırmak sanılmaktadır artık.
Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çağının yeniliklerine sırt çevirmek
B) Okuru yönlendiren bir özellik taşımak
C) Zamanın moda değerlerine yönelmek
D) Genç sanatçı adaylarına yol gösteren biri olmak
E) Uzun süredir savunulan düşüncelerden vazgeçmek

3. I. Onu böylesine övüp yüceltmen, dikkatimi çekmiyor
değil. (Pohpohlamak)
II. İşe vaktinde gelir, herkes gitmeden gitmez.
(Tam zamanında)
III. Bu elemanlardan randıman alacağını düşünü-
yorsanız yanılıyorsunuz. (Verimli olmak)
IV. Aldığımız kararlardan vazgeçtiğimiz hiç görülmüş
mü? (İnkâr etmek)
V. Ekibimiz seçkin öğretmenlerden oluşmuştur.
(Nitelikli, saygın)

Yukarıdaki cümlelerin hangisinde ayraç içinde
verilen sözün anlamı yoktur?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

4. İyi bir okur, bir kitabı madalyonun öbür yüzünü de
görebilmek, gözündeki at gözlüğünü çıkarabilmek
amacıyla okumalı, laf olsun diye okunan kitap yavan
bir yemeğe benzer.
Bu parçadaki altı çizili sözlerin anlamları aşağıdakilerin
hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A) Her şeyi irdelemek / Kendisine sunulanla yetinmemek
B) Edebî zevkini geliştirmek / İyiyle kötüyü ayırabilmek
C) Gerçeklerin farkına varabilmek / Olaylara farklı
bir bakış açısıyla yaklaşmak
D) Doğruyu yanlışı ayırmak / Gerçek sanat eserini
keşfedebilmek
E) Sırları çözebilmek / Sanatçıyı yönlendirmek

5. (I) Bu roman, Kurtuluş Savaşımızın hazırlık dönemini
konu edinmiştir. (II) Olayların akışına paralel;
açık, duru bir anlatımla yazılmış, olaylar arasında
sağlam bağlantılar kurulmuştur. (III) Ölçülü tasvir
ve ruh tahlilleri yapılmıştır. (IV) Daha dikkate değer
yanı ise pek çok romanımızın aksine tek yönlü
olmayışıdır. (V) Roman, başkahramanını idealize
etmeksizin onun yurtseverliğinin yanında olumsuz
yönlerine de yer vermiştir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili
aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
A) I. cümlede romanın içeriğinden söz edilmiştir.
B) II. cümlede romanın üslûbuna değinilmiştir.
C) III. cümleden romanda betimlemelere yer verildiği
anlaşılmaktadır.
D) IV. cümlede romanın başka romanlardan farklı
bir yönü ortaya konmuştur.
E) V. cümlede romanla ilgili hem olumlu hem
olumsuz eleştiriler dile getirilmiştir.


6. (I) Ne mutlu bana ki sanatın toplumun aynası olduğunu
çok genç yaşta öğrendim. (II) İşim, seyirciye
ayna tutmak ve böylece aynada kendi yüzlerini
göstermek. (III) Canlandırdığım karaktere kızıyorlar
ama ben oynadığı karakteri üzerine yapıştıranlardan
değilim. (IV) O yüzden bana gösterilen tepkilerden
hiç gocunmuyorum. (V) Ben bir büyüğü-
müzün dediği gibi, oynadığım karakteri sahne arkasındaki
askıya asıp çıkıyorum sahneden.
Bu parçadaki numaralanmış yargılarla ilgili
olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) I. cümlede sanatçının, durumundan hoşnut olduğu
anlamı vardır.
B) II. cümleden sanatçının, her an karşılabilecek
nitelikte kişileri canlandırdığı anlamı çıkmaktadır.
C) III. cümleden sanatçının, oynadığı rolün etkisinde
kalmadığı anlaşılmaktadır.
D) IV. cümlede bir durumu istemeye istemeye kabullenme
anlamı vardır.
E) V. cümleden sanatçının, başka birinin sözüne
aynen katıldığı anlamı çıkmaktadır.

7. -Gazeteci olmana baban aracı olmuş. Bugün
bu aracılıktan memnun mu?
- Şöyle memnun değil; İşimi iyi yaptığımı biliyor
ama siyaset kökenli biri olarak ''Niçin daha ciddi
konularla ilgilenmiyorsun, artık yer değiştiremiyor
musun?'' diye soruyor.
Bu parçada hangi noktalama işareti yanlış kullanılmıştır?
A) (.) B) ('' '') C) (;) D) (?) E) (-)

8. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili sözcüklerden
hangisi, yer-yön bildirme göreviyle
kullanılmıştır?
A) Sokak çok karanlıktı, göz gözü görmüyordu.
B) İkinci katı temizleme işi bize düştü.
C) Annem içeri girin deyince hepimiz kaçıştık.
D) Ülkemiz çağdaş ülkeler seviyesine ne zaman
ulaşacak?
E) Kapıya çıkardığımız sandalyeleri çalmışlar.

9.
9. I Her sahneyi ölerek terkedenler

II. Ölmeden önce bir şeyler öğretin bize

III.Her yarıştan ölerek çekilenler

IV. Utancımızı V hafifletsenize

Bu dizelerdeki altı çizili sözlerden hangisinin
yazımı yanlıştır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

10.(I) Adamın yüzü sapsarıydı. (II) Yerinden ağır ağır
kalktı. (III) Pencereyi açtı, içeri serin bir havayla
doldu. (IV) Ceketini çıkarıp masaya bıraktı. (V) Çocuksu
yüzü derin düşüncelerle gölgeleniyordu.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili
olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) I. cümlede belirtili ad tamlaması vardır.
B) II. cümlede ikileme sıfat görevindedir.
C) III. cümle yapısına göre sıralıdır.
D) IV. cümlede eylemsi kullanılmıştır.
E) V. cümlede birleşik zamanlı eylem vardır.


11. ''- mış (-miş, -muş, -müş) eki, aşağıdaki cümlelerin
hangisinde farklı bir işlevde kullanılmıştır?
A) Kurumuş yaprakları temizlemek de bana düş-
tü.
B) Çekmecesi çitlenmiş çekirdek kabuklarıyla doluydu.
C) Ödenmemiş trafik cezaları pahalıya patladı
bana.
D) Okunmamış daha verdiğim kitapların hiçbiri.
E) Sınavda çıkmış soruları çözüyor herkes harıl
harıl.

12.(I) Kişi, karşısındaki ağaca baktı mı, yanındakilerin
de onu kendisi gibi gördüğünü sanır. (II) Oysa
iş, hiç de öyle değildir. (III) Her kişi, baktığı nesnede
farklı şeyler görür. (IV) Aynı doğa parçası karşısında
ressamların resimlerinde benzerlik bulunmaması
bundandır. (V) Bu, aynı konuyu işleyen iki
romancı için de böyledir.
Bu parçada numaralanmış cümlelerle ilgili
aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) I. cümlede dönüşlülük zamiri kullanılmıştır.
B) II. cümlede ek eylemin olumsuzuna yer verilmiştir.
C) III. cümle yüklemine göre addır.
D) IV. cümle bulunma durumu eki vardır.
E) V. cümlede niteleme sıfatı vardır.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, “değişerek
yeni bir görünüm kazanma” anlamı taşı-
maktadır?
A) Resim yaparak yaşamını zenginleştiriyor.
B) Çok çalışmaktan elleri nasırlaşmıştı.
C) Durmadan, telefonda biriyle görüşüyor.
D) Yaşamda ne tuhaf şeylerle karşılaşıyoruz.
E) Hangi kitabın okunacağı konusunda anlaştık.

14.Yaşadığı altmış bir yıl içinde; bir imparatorluğun
çöküşünü, Cumhuriyetin ilanını ve 27 Mayıs
İhtilalini gördü.
Bu cümledeki altı çizili bölüm, aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Özne
B) Belirtili nesne
C) Belirtisiz nesne
D) Dolaylı tümleç
E) Zarf tümleci

15. Türk edebiyatının klasik denebilecek kitaplarına
imza atan Güntekin, ev ve iş arasında gidip gelmekten
başka yürüyüşler de yapardı

Bu cümleyle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi
yanlıştır?

A) Yüklemin türüne göre eylem cümlesidir.
B) Anlamca ve biçimce olumludur.
C) Yüklem, geniş zamanın hikâyesiyle çekimlenmiştir.
D) Girişik birleşik cümledir.
E) Bağımsız sıralı cümledir

17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinden virgül (,)
atıldığında cümlenin anlamı değişmez?
A) O, kitaplardan başka hiçbir şeyle ilgilenmiyordu.
B) Çalış da ağabeyin gibi, sokaklarda boş boş
gezme.
C) Doktor, hemşirenin kendisini çağırdığını duymadı.
D) Genç, kızın kulağına bir şeyler fısıldadı.
E) Rus yazar, Dostoyevski üzerine epey araştırma
yapmış.

18.Bir ailenin geliri giderinden fazlaysa o ailenin bir
süre sonra ekonomik sorunlar yaşaması kaçınılmazdır.
Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden
hangisiyle giderilebilir?
A)'' kaçınılmazdır'' sözcüğünün yerine ''sakınılmazdır''
getirilerek
B) ''ekonomik'' sözcüğünün yerine ''maddi'' getirilerek
C) “geliri” sözcüğüyle “gideri” sözcüklerinin yeri
değiştirilerek
D)''fazlaysa'' sözcüğü 'fazla ise'' biçiminde yazı-
larak
E) ''bir'' sözcüğünün yerine ''uzun'' getirilerek

19.(I) Okumak, kuşkusuz, kişiyi her yönden geliştiren
bir uğraşı. (II) Okumaya ayrılan zamanın, harcanan
paranın geri dönüşümü tahmin edilemeyecek
kadar yüksek. (III) Değerli bir kitabı okuyarak
o kitabın yazarıyla dostluk kurmanın, onun düşünce
dünyasına girmenin, onunla tartışmanın eğitici
yönü ise apaçık. (IV) Kişinin; okuduklarını, yaşadıklarını,
gördüklerini, yaptıklarını eleştirip değerlendirip
özümseyip bir hayat felsefesi edinmesi
büyük kazanç. (V) Ne yazık ki okuyan, okuduklarını
eleştiren, değerlendiren, araştıran, inceleyen
bir toplum olma düzeyine henüz ulaşamadık. (VI)
Eğitim sistemimiz, okullarımızda okuma, araştırma
zevki ve alışkanlığı verilmeyişi ve ekonomik sıkıntılar,
az okuyuşumuzun iki ana nedeni.
Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci
paragraf, numaralanmış cümlelerden hangisiyle
başlar?
A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI.

20.Yeni edebiyatımızı dramatik olmakla, karamsarlıkla
suçlayanlar var. Yerinde mi bu yargılar? Hiç
sanmam. Böyle aceleci yargılara varanlar dünkü
edebiyatımızı hiç anımsamıyorlar anlaşılan. Çünkü
iyimserlik de kötümserlik de göreceli kavramlardır,
ancak karşılaştırma yapılarak ortaya konulabilir.
Bugünkü edebiyatımızın karamsar olduğunu
söylemek için, onu, ya dünkü edebiyatımızla ya
da Batı edebiyatıyla karşılaştırmalıyız. Bunu yapmazsak
savımız havada kalır, dayanaksız olur.
Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Açıklama B) Tartışma
C) Öyküleme D) Betimleme
E) Örnekleme


21. Dil düzensiz olursa sözler düşünceyi iyi anlatamaz.
Düşünce iyi anlatılmazsa yapılması gerekenler
doğru yapılmaz. Yapılması gerekenler doğ-
ru yapılmazsa âdetler ve kültür bozulur. Âdetler ve
kültür bozulursa adalet yanlış yola sapar. Adalet
yoldan çıkarsa şaşkınlık içine düşen halk, ne yapacağını,
işin nereye varacağını bilmez. ----
Bu parçanın sonuna, düşüncenin akışına göre
aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
A) Bu nedenle herkes kendi işini en güzel şekilde
yapmalıdır.
B) Öyleyse yöneticiler, adaleti elden bırakmamalıdır.
C) O halde eğitime her şeyden çok önem verilmelidir.
D) İşte bunun için hiçbir şey, dil kadar önemli değildir.
E) Bu yüzden düşünceye yönelik yazıların okunması
gerekir.

22. Okumamıştım, oyunu duyunca okudum. Roman
müthiş ama bu kez de kaygılanmaya başladım.
Çünkü gerek sinemada gerek tiyatroda bir romandan
yapılan uyarlamalarda sıkıntılar yaşanıyor.
Fakat oyunu Agatha Cristienin tiyatroya uyarladı-
ğını öğrenince kaygılarım ortadan kalktı.
Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin
yanıtı yoktur?
A) Rol alacağınız oyunun uyarlandığı romanı
daha önce okudunuz mu?
B) Agatha Cristienin sanatçılığına güvenir misiniz?
C) Romanlardan uyarlanan oyunlarda sıkıntı oluyor
mu?
D) Yeni bir oyuna başlarken nasıl hazırlanırsınız?
E) Oyunla ilgili kaygılarınızı ortadan kaldıran ne
oldu?

23. 24. SORULARI AŞAĞIDAKİ PARÇAYA
GÖRE CEVAPLAYINIZ.

Ozanlar söz insanıdır. Yaşama alanı dildir ozanların.
Ozanı ozan kılan, her şeyden önce dille arasındaki
bağdır. Dili sevmeyen, bütün varlığını bu
sevgide toplamayan, ozan olamaz. Ozanlığın özü,
sevgiye dayanan bir dil saygısındadır. Sözcüklere
ilgisiz, dil kurallarına duyarsız, konuşmanın inceliklerine
uzak bir ozan düşünülemez. Ses değerlerinden
habersiz bir Verlaine, anlamlara sağır bir
Rilke düşünülebilir mi?

23. Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşı-
labilir?

A) Dilini sevmeyen ve saymayan kişi, ozan olamaz.
B) Ozanlığın temel koşulu, içinde yaşadığı toplumu
tanımaktır.
C) Şiirlerinde yalnızca bireysel sorunlarını anlatan
kişiye ozan denmez.
D) Ozanın en önemli hedefi, dili zenginleştirmek
olmalıdır.
E) Dilde yeni imgeler ve çağrışımlar yaratmak,
ozana düşer.

24. Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık
söylenmiş olabilir?

A) Bir ozanda aradığınız en önemli özellik nedir?
B) Sizce şiirde şekilsel özellikler önemli midir?
C) Ozanın dilinin yalın olması neden önemlidir?
D) Batılı şairler içinde en çok sevdiğiniz hangisidir?
E) Dili canlı tutmanın yolları nelerdir?


25. 27. SORULARI AŞAĞIDAKİ PARÇAYA
GÖRE CEVAPLAYINIZ.

(I) Az rastlandığı için toplumda fazla bilinmeyen
ve sayıları 6.000i geçen Nadir Hastalıklar, tüm
dünyada 250 “ 300 milyon insanı ve yakınlarını
etkiliyor. (II) Her yıl şubat ayının son günü Nadir
Hastalıklar Günü olarak kabul ediliyor.(III) Düzenlenen
etkinliklerle bu hastalıkların yarattığı sorunlara
dikkat çekilmesi hedefleniyor. (IV) Eurordis ve
bu alanda çalışmalar yapan Ulusal İttifaklar Konseyi
tarafından 2008den beri düzenlenen Nadir
Hastalıklar Gününün bu yılki teması Daha iyi
bir tedavi için birlik olalım. şeklinde belirlendi.(V)
Avrupada, toplumda her 10.000 kişiden en fazla
5inde ortaya çıkan, sonuçları ciddi ve hayatı tehdit
eden hastalıklara, nadir hastalıklar deniyor.

25. Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisi söylenebilir?

A) Kişileştirmeden yararlanılmıştır.
B) İki olayın ortak yönleri ortaya konulmuştur.
C) Bir konuyla ilgili bilgi verilmiştir.
D) Karşılaştırmadan yararlanılmıştır.
E) Bir olayın sonuçları önem sırasına konulmuş-
tur.

26. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde
tanım yapılmıştır?

A) I B) II C) III D) IV E) V

27. Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Her bünyede aynı etkiyi göstermeyen ilaçlar
nadir hastalıkların sebebidir.
B) Nadir hastalıklarla ilgili etkinliklerle hastalığın
tedavi yöntemleri araştırılmaktadır.
C) Dünyanın belirli bölgelerinde aynı hastalıklar
ortaya çıkmaktadır.
D) Nadir hastalıklar, kolay tedavi edilebilen ve yaşam
kalitesini etkilemeyen niteliktedir.
E) Hangi hastalığın nadir hastalık kategorisine
alınacağının ölçütü, hastalığın tedavi edilme
durumudur.

28.29.30. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE
GÖRE CEVAPLAYINIZ.

Ahmet Beyin 3 farklı ceketi ile 4 farklı renkte pantolonu
vardır. Ceketler siyah, mavi ve gri renkte;
pantolonlar siyah, mavi, beyaz, yeşil renktedir. Ahmet
Beyin bir hafta içi giydiği ceket ve pantolonları
ile ilgili aşağıdaki bilgiler verilmiştir.
- Her gün bir ceket ve bir pantolon giymiştir.
- İki sefer giydiği pantolonu ve üç sefer giydiği
ceketi üst üste günlerde giymiştir.
- Aynı renk pantolon ve ceketi sadece cuma
günü giymiştir.
- Pazartesi gri ceketi giymemiştir.
- Aynı renk giydiği pantolonları perşembe ve
cuma günleri giymiştir.

28. Buna göre, pazartesi giydiği ceket ve pantolon
rengi aşağıdakilerden hangisi olamaz?

A) Siyah - Yeşil
B) Mavi - Yeşil
C) Mavi - Beyaz
D) Siyah - Beyaz
E) Siyah - Siyah


29. Perşembe günü mavi pantolon giydiği biliniyor
ise cuma günü giydiği ceket ve pantolonun
rengi aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Mavi - Beyaz
B) Gri - Siyah
C) Mavi - Mavi
D) Siyah - Siyah
E) Siyah - Beyaz

30. Pazartesi mavi ceketini giydiğine göre salı
günü giydiği ceket ve pantolonun rengi aşağı-
dakilerden hangisi olabilir?

A) Gri - Siyah
B) Mavi - Beyaz
C) Siyah - Beyaz
D) Gri - Mavi
E) Siyah - Mavi


ÇÖZÜMLER VE CEVAPLARI

1. Cümledeki yeni tatlar sözüyle anlatılmak istenen,
“daha önce karşılaşılmamış bir şeyler ortaya
koymaktır. A, B, C, D seçeneklerinde buna benzer
yargılar varken, E de insanların tümünü ilgilendiren
bilindik temalardan söz edilmiştir. Bu da sözün
anlam bağlamının dışındadır.
(Cevap E)

2. Parçadaki “günün eğilimlerine göre dümen kırmak
sözüyle zamanın moda değerlerine yönelmek
anlatılmak istenmiştir.
(Cevap C)

3. I. cümledeki övüp yüceltmek, pohpohlamak anlamında
II. cümledeki vaktinde, tam zamanında anlamında
III. cümledeki randıman,verimli olmak anlamında
V. cümledeki seçkin, nitelikli, saygın anlamında
kullanılmıştır.
IV. cümlede inkâr etmesözünün anlamı yoktur.
(Cevap D)


4. Cümledeki altı çizili sözlerin anlamları C seçeneğinde
sırasıyla verilmiştir.
(Cevap C)

5. Pratik Yöntem
Bu soru tipinde soru öncülünde verilen metni okuyup
seçeneklere gitmektense sırasıyla seçenekler
okunup o seçenekte sözü edilen cümleye dönülmelidir.
Böylece her seçenek için ikinci bir okumayla
zaman kaybedilmemiş olur.
I. cümle, romanın konusuyla (Kurtuluş Savaşı) ilgilidir.
II. cümlede romanın “açık, duru bir anlatımla yazıldığı
söylenerek üslûba değinilmiştir.
III. cümlede tasvir (betimleme) yapıldığı söylenmiştir.
IV. cümlede romanın başka romanların aksine tek
yönlü olmayışı vurgulanmıştır.
V. cümlede yazarın romanla ilgili olumlu veya
olumsuz bir görüşü söz konusu değildir. Yazar, romanın
başkahramanının özelliklerine değinmiştir.
(Cevap E)

6. I. cümledeki ne mutlu bana ki sözü sanatçının,
durumundan hoşnut olduğunu gösterir.
II. cümledeki seyirciye ayna tutmak sözü, canlandırılan
kişilerin toplum içinde yaşayan kişiler olduğunu
gösterir.
III. cümledeki karakteri üzerine yapıştırmamak
sözü, oynanan rolün etkisinde kalınmadığını gösterir.
V. cümledeki ---- dediği gibi sözü, bir başkasının
görüşüne katılma durumunu gösterir.
IV. cümlede bir durumu kabüllenme” anlamı yoktur.
Durumdan rahatsız olmama, kendine güven”
anlamı vardır.
(Cevap D)


7. Parça, diyalog biçiminde olduğu için uzun çizginin
(-) kullanımı doğrudur.
İkinci cümle ve tırnak içindeki cümle, soru cümlesi
oldukları için sonlarına soru işaretinin (?) konması
doğrudur.
Parçada başkalarından alınma sözler bulunduğu
için bunların tırnak ('' '') içinde verilmesi doğrudur.
Parçada yargısı tamamlanmış birden çok cümle
vardır ve bunların sonuna nokta (.) konması doğ-
rudur.
Parçadaki noktalı virgül (;) yanlış kullanılmıştır. Bu
işaretin yerine iki nokta ) kullanılmalıdır çünkü bu
işaretten sonraki bölüm bir açıklamadır.
Noktalı virgülden sonra büyük harf kullanılması da
bu noktalama işaretinin yanlış olduğunun ipucudur.
(Cevap C)

8. C deki ''içeri'' sözcüğü, yer-yön bildirme göreviyle
kullanılmıştır. Zarf görevindedir. A ve E de altı çizili
sözler ad, B ve D de ise sıfattır.
(Cevap C)

9. I. sözcükteki terkedenler yanlış yazılmıştır. Çünkü
yardımcı eylemle kurulan birleşik eylemler sadece
aralarında ses olayı olduğunda birleşik yazı-
lır. Sözcük terk edenler şeklinde yazılmalıydı.
(Cevap A)

10. II. cümledeki ikileme sıfat değil, zarf görevindedir.
Ağır ağır ikilemesi kendisinden sonra gelen
''kalk'' eylemini durum yönünden belirttiği için ikileme
zarftır. Diğer seçeneklerdeki ifadelerin karşı-
lıkları şöyledir:
Aadamın yüzü
C açtı, doldu iki yüklem vardır.
D çıkarıp
E gölgeleniyordu
(Cevap B)

11. mış eki A da, B de, C de ve E de bir adı nitelemek
amacıyla sözcük türetmek (yapım eki) için kullanılmışken
D de bir eylemin yapılış zamanını bildirmek
(haber kipi) olarak kullanılmıştır.
(


17.A dan virgül atılırsa, ''o'' zamirken, sıfat görevi üstlenir;
B den atılırsa karşılaştırma ''çalışmak'' üzerine
değil, ''sokaklarda boş boş gezme'' üzerine
kurulur; D den atılırsa adlaşmış sıfat ve özne
durumundaki ''Genç'' sıfat görevi üstlenir ve ad
tamlamasının tamlayanını niteler; E den atılırsa
Dostoyevski'nin bir Rus yazar olduğu vurgulanır
oysa cümledeki kullanım belirsiz bir yazarın Dostoyevski
üzerindeki araştırmasını belirtmeye yöneliktir.
C de virgülün atılması hiçbir şeyi değiştirmez.
(Cevap C)

18. Örnek cümlede sözcüklerin yanlış sıralanmasından
kaynaklanan bir mantık hatası vardır. Bu hata
C deki düzeltme yapılarak giderilir.
(Cevap C)

19.Parçada okumanın yararları anlatılmaktadır. İlk
dört cümle bu doğrultuda yargılar taşımaktayken
beşinci cümleden sonra okumayan bir toplum olduğumuz
ve neden okumadığımız anlatılmıştır.
Parçada V. cümleden sonra yeni bir paragrafa geçilirse
okuma eyleminin yeni bir boyutu ele alınmış
olur.
(Cevap D)

20.Parçada yazar bir görüş ileri sürüp bununla ilgili
kendi değerlendirmelerini yapıyor ve okuru bu konuda
ikna etmeye çalışıyor. Bu anlatım biçimi tartışmadır.
(Cevap B)

21.Parçanın teması ''dil''dir. Parçanın düşünce akı-
şı incelendiğinde dildeki bozulmanın zincirleme
olarak nelere yol açabileceği görülmektedir. Bu
yüzden parçanın D seçeneğindeki yargıyla sonuç-
landırılması gerekir.
(Cevap D)

22.A daki sorunun yanıtı ilk cümlededir.
B deki sorunun yanıtı son cümlededir.
C deki sorunun yanıtı üçüncü cümlededir.
E deki sorunun yanıtı son cümlededir.
D seçeneğindeki sorunun yanıtı parçada yoktur.
(Cevap D)

23.Parçada ozanlığın temel koşulu olarak dil saygısı
ve sevgisi gösterilmiştir. Bu yargı A seçeneğindeki
yargıyla anlamca özdeştir.
(Cevap A)

24.Parçada ozandan söz edilirken ozanın yaşama
alanın dil olduğu söylenmiş, ozanlığın özünün
sevgiye dayanan dil saygısı olduğu belirtilmiştir.
Bu ifadelere dayanarak parçanın A seçeneğindeki
sorunun yanıtı olduğu söylenebilir.
(Cevap A)

25.Parçanın genelinde nadir hastalıklardan söz edilmiş,
bu hastalığa ilişkin farkındalık oluşturmak adı-
na yapılanlar anlatılmıştır. Buna dayanarak parçayla
ilgili olarak ''Bir konuyla ilgili bilgi verilmiştir''.
denilebilir.
(Cevap C)

26.Parçanın V. cümlesinde nedir hastalıkların tanımı
yapılmıştır. Tanım, ''Bu nedir, bu kimdir?'' sorusuna
verilen cevaptır. V. cümlede ''Nadir hastalıklar nedir?''
sorusunun cevabı vardır.
(Cevap E)

27. IV. cümlede geçen: ''Daha iyi bir tedavi için birlik
olalım.''ifadesine dayanarak B seçeneğindeki yargıya
varmak mümkündür.
(Cevap B)


28.29. 30. SORULARIN CEVAPLARI
Verilen bilgilere göre tablo oluşturalım.


MALESEF TABLOYU ALAMADIM.SİZ OLUŞTURUSANIZ BİZİMLEDE PAYLAŞIN..

28.Pazartesi giyilen ceket ve pantolon renkleri siyahsiyah
olamaz.
(Cevap E)

29.Perşembe günü mavi pantolonunu giymiş ise 2.
durum söz konusudur. Bu durumda cuma günü
mavi pantolon ve ceketini giymiştir.
(Cevap C)

30.Pazartesi mavi ceketini giydiği durumda 1. durum
geçerlidir. Salı günü gri ceket ile beyaz, yeşil ve
mavi pantolondan birini giymiş olabilir.
(Cevap D)
Esma_Nur ve fatmabalci19 bunu beğendiler.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli önlisans İlahiyat 1.sınıf öğrencileri... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar nurşen35 84 7777 23.Mayıs.2015 20:53
Gülmek isteyenler tıklasın :))) Videolar/Slaytlar sms 2 2044 10.Mayıs.2015 15:16
Cumartesi Anneleri’nin ahı/Can Dündar İslami Haberler Medineweb 0 1187 10.Mayıs.2015 15:13
Ayın Üyesi ''zeynepnm'' Ayın Üyesi 9Esra 13 3211 30.Nisan.2015 13:29
Müzemmil suresi bize ne anlatıyor Tefsir Çalışmaları Medineweb 0 1390 19.Nisan.2015 14:45

Alt 01.Temmuz.2012, 22:23   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik tarihi: 04.Şubat.2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:31
Mesajlar: 5.140
Konular: 821
Beğenildi:258
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: genel yetenek genel kültür deneme sınavı 1

28.29.30 SORULARIN TABLOSU

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla
Alt 02.Nisan.2018, 23:23   Mesaj No:3
Medineweb Üyesi
fatmabalci19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:fatmabalci19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57235
Üyelik tarihi: 10.Mart.2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesajlar: 53
Konular: 0
Beğenildi:38
Beğendi:301
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Mihrinaz Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Hocam duzenlicez insallah
Hocam cvplar yine giremiyorum

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Alıntı ile Cevapla
Alt 03.Nisan.2018, 15:35   Mesaj No:4
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:38
Mesajlar: 7.413
Konular: 469
Beğenildi:5462
Beğendi:3931
Takdirleri:1296
Takdir Et:
Standart

GENEL YETENEK DENEME DEVAM

1. I. Türkleri Çin esaretinden kurtarmak için çıkarılmıştır.
II. Asya Hun Devleti’nin yıkılmasından sonra gerçekleşmiştir.
III. Kutluk Devleti’nin kurulmasında etkili olmuştur.
Yukarıda verilen bilgilerden hangileri Kürşat
İhtilali’nin genel özellikleriyle ilgilidir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) I ve III E) I, II ve III

2. Asya Hun Kağanı Hohanyeh ve kardeşi Çi-Çi
arasında geçen hangi tartışma devletin MÖ
58’de ikiye ayrılmasına zemin hazırlamıştır?
A) Çin üzerine sefer
B) Otlak ve yaylak anlaşmazlığı
C) Çin’e bağlanma
D) İpek yolu hakimiyeti
E) Avrupa’ya sefer

3. – Ünlü Türk hükümdarı Timur’un torunudur.
– Astronomi ve matematik alanlarında önemli
çalışmalar yapmıştır.
– Yaptırdığı rasathanede yıldızların hareketlerini
incelemiştir.
– Hazırladığı “Heyet Cetveli ve Yıldızların Fihristi”
teleskop bulununcaya kadar bu dalda en ilmi
eser olarak kabul edilmiştir.
Yukarıda özellikleri verilen Türk-İslam bilgini
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kaşgarlı Mahmut B) Uluğ Bey
C) Farabi D) Ali Şir Nevai
E) Biruni


4. Aşağıdaki beylik ve kurulduğu yer eşleştirmelerinden
hangisinin yanlış olduğu söylenebilir?
A) Artuklular – Mardin ve Diyarbakır
B) Danişmentliler – Sivas ve Kayseri
C) Mengücekliler – Erzincan ve Kemah
D) Dilmaçoğulları – Ahlat ve Van
E) Tanrıvermişoğulları – Efes

5. Aşağıdaki Türk devletlerinden hangisi tımar
sistemini uygulamamıştır?
A) Gazneliler
B) Karahanlılar
C) Harzemşahlar
D) Büyük Selçuklular
E) Hazarlar

6. Günümüzdeki “Adalet Bakanı” Osmanlı
Devleti’nde hangi divan üyesine karşılık gelmekteydi?
A) Defterdar B) Sadrazam
C) Kazasker D) Nişancı
E) Reisülküttap

7. I. İznik
II. Konya
III. Edirne
Yukarıdaki şehirlerden hangileri hem Anadolu
Selçuklu hem de Osmanlı Devleti tarafından
başkent olarak kullanılmıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) II ve III



8. Osmanlı tarihinde meydana gelen,
I. Patrona Halil,
II. Kabakçı Mustafa,
III. 31 Mart
isyanlarından hangilerinin mevcut rejimi değiştirmeye
yönelik olduğu söylenebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) II ve III

9. Osmanlı Devleti ilk dış borcu, aşağıdaki savaş-
lardan hangisi devam ettiği sırada almıştır?
A) Kırım
B) 93 Harbi
C) Dömeke
D) Hotin
E) Trablusgarp

10. I. Sırp İsyanı
II. Yunan İsyanı
III. Mısır İsyanı
Osmanlı Devleti’nde XIX. yüzyılda meydana
gelen isyanların hangilerinde milliyetçilik akı-
mının etkisi vardır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) II ve III E) I, II ve III

11. I. Trablusgarp Savaşı
II. Birinci Dünya Savaşı
III. Kurtuluş Savaşı
Yukarıda verilen savaşlardan hangilerinde
Mustafa Kemal Paşa ve Enver Paşa birlikte yer
almıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) II ve III

12. Mondros Ateşkesi’nde; “Vilayet-i Sitte’de herhangi
bir karışıklık çıkarsa bu bölgeler de işgal edilecektir.”
kararı yer almıştır.
Sözü edilen Vilayet-i Sitte kavramının kapsamı
içerisinde aşağıdaki şehirlerden hangisinin yer
aldığı söylenemez?
A) Bitlis B) Elazığ
C) Sivas D) Diyarbakır
E) Muş

13. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasından
sonra İngilizlerin işgal ettiği yerler arasında
aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A) Konya B) Samsun
C) Maraş D) Urfa
E) Antep

14. Mondros Ateşkesi’nden sonra aşağıdaki cemiyetlerden
hangisi Çukurova Bölgesi’nde Fransızlar
ve iş birlikçisi Ermenilerin zararlı faaliyetlerini
engellemek amacıyla kurulmuştur?
A) Millî Kongre Cemiyeti
B) Kilikyalılar Cemiyeti
C) Askeri Nigehban Cemiyeti
D) Şark Vilayetleri Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti
E) Trakya-Paşaeli Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti

15. Mustafa Kemal’in öğrenim gördüğü aşağıdaki
okullardan hangisinin günümüzdeki liseler seviyesinde
olduğu söylenebilir?
A) Şemsi Efendi İptidaisi
B) Selanik Mülkiye Rüştiyesi
C) Manastır Askerî İdadisi
D) İstanbul Harp Akademisi
E) İstanbul Harp Okulu


16. Mustafa Kemal’in Havza Genelgesi’nden sonra
Sultan Ahmet Meydanı’nda düzenlenen miting
aşağıda verilen şehirlerin hangisinin işgaline
tepki olarak yapılmıştır?
A) Maraş B) Adana
C) İzmir D) Hatay
E) Musul

17. Mustafa Kemal Mebusan Meclisi seçimlerinin yapılmasından
sonra Müdafaa-ı Hukuk yanlısı olup
milletvekili seçilenlerle bir görüşme yapmış ve onlardan
bazı isteklerde bulunmuştur.
Mustafa Kemal’in bu istekleri arasında aşağı-
dakilerden hangisinin yer aldığı söylenemez?
A) Kendisinin meclis başkanı seçilmesi
B) Mecliste bir Müdafaa-ı Hukuk Grubunun kurulması
C) Mecliste Misakımillî kararlarının kabul ettirilmesi
D) Meclisin Anadolu’da bir yerde faaliyet göstermesini
sağlamak
E) Meclisin Anadolu Ajansının faaliyetlerini desteklemesinin
sağlanması

18. Son Osmanlı Mebusan Meclisinde,
I. Tesanüt,
II. Müdafaa-ı Hukuk,
III. Felah-ı Vatan
gruplarından hangilerinin kurulduğu söylenebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II
D) I ve III E) I, II ve III

19. I. TBMM’nin benimsediği Meclis Hükûmeti Sisteminin
aşağıdaki gelişmelerden hangisinin
yaşanması ile geçerliliğini yitirdiği söylenebilir?
A) Damat Ferit Paşa’nın sadrazamlık görevinden
istifa etmesi
B) Halifeliğin kaldırılması
C) Saltanatın kaldırılması
D) Cumhuriyetin ilan edilmesi
E) Mustafa Kemal’in Meclis Başkanı seçilmesi

20. Nutuk ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisinde
yanlış bir bilgi verildiği söylenebilir?
A) 1919 ile 1927 yılları arasındaki olaylar anlatılmıştır.
B) “19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktım.” cümlesiyle
başlamaktadır.
C) Boğazların Türk egemenliğine geçmesi sürecindeki
olaylardan bahsedilmiştir.
D) Atatürk’ün Türk Gençliğine Hitabesi ile son bulmuştur.
E) Atatürk’ün, CHP’nin ikinci büyük kongresinde
yaptığı konuşmanın kitaplaştırılmış hâlidir.

21. I. TBMM’nin açılmasından sonra otoritesine
karşı çıkan birçok ayaklanmanın bizzat İstanbul
Hükûmeti tarafından desteklenmesinin,
I. ulusal egemenliğin sağlanması,
II. laikliğin yerleşmesi,
III. saltanat makamının korunması
düşüncelerinden hangilerini engellemeye yö-
nelik olduğu savunulabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) I ve III E) I, II ve III


22. Millî Mücadele Dönemi’nde TBMM aşağıdaki
devletlerden hangisine subay ve öğretmen
gönderme taahhütünde bulunmuştur?
A) Hindistan B) Pakistan
C) Afganistan D) Gürcistan
E) Ermenistan

23. Millî Mücadele Dönemi’nde aşağıdaki antlaş-
malardan hangisinin imzalanmasından sonra
Doğu sınırı kesin olarak belirlenmiştir?
A) Gümrü B) Moskova
C) Kars D) Mudanya
E) Batum

24. Kurtuluş Savaşı hakkında yazılmış eserlerde gö-
ğüs göğüse çarpışmış pek çok Müslüman Türk kadınından
bahsedilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi bu kategori içerisinde
değerlendirilemez?
A) Nene Hatun B) Kara Fatma
C) Klavuz Hatice D) Binbaşı Ayşe
E) Tayyar Rahmiye

25. Aşağıdakilerden hangisi 1930 ile 1935 yılları
arasında Türkiye’de yaşanan gelişmeler arasında
gösterilemez?
A) Üniversite Reformu’nun yapılması
B) Medeni Kanun’un kabul edilmesi
C) Türk Tarih Kurumunun kurulması
D) I. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın uygulanmaya
başlanması
E) Türk Dil Kurumunun kurulması

26. Fethi Okyar, kendisinin kurduğu Serbest Cumhuriyet
Fırkasına rejim karşıtlarının üye olduğunu ileri
sürerek 18 Aralık 1930’da partisini kapatmıştır.
Fethi Okyar’ın haklılığını aşağıdakilerden hangisi
kanıtlamaktadır?
A) Şeyh Sait İsyanı’nın çıkması
B) Mustafa Kemal’e suikast girişiminde bulunulması
C) Menemen Olayı’nın yaşanması
D) Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılması
E) Bozkurt-Lotus Olayı’nın yaşanması

27. II. Dünya Savaşı’nın cereyan ettiği sırada
Türkiye’de yaşanan durumlar arasında aşağı-
dakilerden hangisi gösterilemez?
A) II. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın uygulanamaması
B) Bütçeden savunma giderlerine ayrılan payın
artırılması
C) Truman Doktrini ile ABD’den ekonomik yardım
alınması
D) Tarım ve sanayi sektörlerinde iş gücünün azalması
E) Seferberlik ilan edilmesi


28. • Maden rezervi ve çeşitliliği fazladır.
• Hidroelektrik enerji potansiyeli yüksektir.
• Nüfus yoğunluğu düşüktür.
• Bölge dışına yoğun göç vermektedir.
Yukarıda bazı özellikleri verilmiş olan bölge
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Doğu Anadolu
B) Ege
C) Marmara
D) Güneydoğu Anadolu
E) İç Anadolu

29. Türkiye’de 2015 yılına ait gelen turist sayıları-
nı ve hangi illeri ziyaret ettiklerini gösteren bir
grafikten yararlanılarak aşağıdaki bilgilerden
hangisine ulaşılabilir?
A) Toplam turizm gelirlerine
B) Turizm faaliyetlerinin hangi illerde yoğunlaştı-
ğına
C) Kış turizminin hangi merkezlerde yapıldığına
D) Hangi milletten daha fazla turist geldiğine
E) Gelen turist sayısının yıllar içinde gösterdiği
değişimlere

30. Türkiye’de ormanlar kuzey bölgelerde yaklaşık
2000 m yüksekliğe kadar çıkabilirken güney bölgelerimizde
bu sınır 2300 m’ye kadar yükselir.
Türkiye ormanlarının bu belirtilen özelliği aşağıdakilerden
hangisiyle açıklanabilir?
A) Su kaynaklarıyla
B) Toprak özellikleriyle
C) Bağıl nem oranıyla
D) Enlem farkıyla
E) Gündüz süreleriyle

31. I. Dağların kıyıya dik uzandığı bölgelerde oluş-
muşlardır.
II. Tarımsal verimlilik yüksek, üretim fazladır.
III. Ekonomik faaliyetlerin yoğunlaştığı alanlardır.
IV. Yaz kuraklığının belirgin olarak yaşandığı alanlardır.
Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’deki delta
ovalarının tümü için ortak özelliklerdendir?
A) Yalnız III B) I ve II C) II ve III
D) II ve IV E) III ve IV

32. Aşağıdaki seçeneklerde Türkiye’de yürütülen bazı
ekonomik faaliyetler belirtilmiştir:
I. Erzurum-Kars yöresinde hayvancılığın geliş-
mesi
II. Batman’da keşfedilen petrol yataklarının işletilmeye
başlanması
III. Eskişehir’de üniversitelerin kurulması, öğrenci
sayısının artması
IV. Teke Yöresi’nde küçükbaş hayvancılığın yapılması
Yukarıdaki gelişmelerden hangilerinin yaşanması
söz konusu illerin kalkınması üzerinde
daha etkili olmuştur?
A) Yalnız II B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) III ve IV

33. Türkiye’de 1980 yılından itibaren iç göç hareketlerinde
görülen artışın nedenleri arasında
aşağıdakilerden hangisi yer alır?
A) Hayvancılık faaliyetlerinin modern yöntemlerle
yapılmaya başlanması
B) Madencilik faaliyetlerinin gelişmesiyle yeni
kentlerin kurulması
C) Kentlerde doğum oranlarının yükselmesi
D) İklim koşullarında değişmelerin olması
E) Tarımsal etkinliklerde makine kullanımının artması


34. GAP Türkiye’de yürütülen en büyük kalkınma projesidir.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarımsal
üretimde görülen büyük gelişmeler bu projenin uygulanmasıyla
söz konusu olmuştur.
GAP ile beraber Güneydoğu Anadolu
Bölgesi’nde aşağıdaki gelişmelerden hangisinin
görülmesi tarımsal üretim üzerinde daha
olumlu etkilerde bulunmuştur?
A) Sulama imkânlarının artması
B) Toprak bakımının artması
C) Makineli tarımın yaygınlaşması
D) Gübre kullanımının artması
E) Tarımda çalışan kişi sayısının artması

35. Aşağıdakilerden hangisi Adana ve İzmir kentlerinin
ortak özelliklerinden biridir?
A) Tektonik ovalar üzerinde kurulmuş olmaları
B) Tarımsal faaliyetlerin genellikle sanayide kullanılmak
üzere ham madde üretimine yönelik
yapılması
C) Dağların kıyıya göre paralel uzanması
D) Ulaşım imkânlarının sınırlı olması
E) Jeotermal kaynaklardan evlerin ısıtılması için
yararlanılması

36. Türkiye’de bazı yıllarda tarımsal ve hayvansal
ürün üretiminde azalmaların görülmesinde,
I. Mera ve çayırların çimlenme döneminde aşırı
otlatılma yapılması
II. Hayvansal ürün ihtiyacının bir kısmının ithalat
yoluyla karşılanması
III. Tarım ürünlerinin hasat dönemlerinde etkili
olan yağışlara bağlı olarak sel ve taşkınların
yaşanması
IV. Tarım alanlarında nadas yerine nöbetleşe ekim
yapılması
yukarıdaki durumlarından hangileri etkili olmaktadır?
A) Yalnız III B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) III ve IV

37. Türkiye’de madencilik faaliyetleri ve maden ürünleri
ihracatı ekonomide önemli bir paya sahiptir.
I. İskenderun
II. Elazığ
III. Kocaeli
IV. Batman
Yukarıdaki yerleşmelerden hangilerinin geliş-
mesinde madencilik faaliyetlerinin payı fazladır?
A) Yalnız IV B) I ve II C) I ve III
D) II ve III E) II ve IV

38. Son yıllarda Türkiye’ye gelen turist sayısında bü-
yük artışlar görülmektedir.
Aşağıdakilerden hangisinin gelişmesi Türkiye’nin
turizm gelirlerinin artmasında daha bü-
yük paya sahiptir?
A) Kongre turizminin gelişmesi
B) Akarsular üzerinde yapılan rafting ve kano gibi
sporların yaygınlaşması
C) Millî park statüsündeki alanların genişletilmesi
D) Akdeniz’de avcılık faaliyetlerinin artması
E) Jeotermal kaynakların turizm için kullanılması

39. • Kentlerin hızlı büyümesi ve çarpık yapılanmanın
görülmesi
• Yer altı sularının bilinçsiz şekilde, aşırı kullanılması
• Tarımda sulama amacıyla göl sularının aşırı
şekilde kullanılması
• Sulak alanların kurutulması
Yukarıdaki durumlar sonucunda aşağıdakilerden
hangisi gerçekleşir?
A) Göl seviyeleri yükselir.
B) Akarsu ağızlarında yer alan deltalar genişler.
C) Kentlerde hava kirliliği azalır.
D) Ekolojik denge bozulur.
E) Yağış miktarlarında azalma görülür.


40. Türkiye’de yürütülen sanayi faaliyetleriyle ilgili
aşağıdakilerden hangisi yanlış bir bilgidir?
A) Tekstil ve konfeksiyon ürünleri üretiminde dünyada
önemli bir paya sahiptir.
B) Sanayinin gelişmesinin önündeki en büyük engel
işçi ihtiyacının karşılanamamasıdır.
C) Dış talep kadar iç tüketimin de fazla olması
imalat sanayisini geliştirmiştir.
D) Ulaşımın kolay olduğu kıyı kesimlerde sanayi
daha çok gelişme göstermiştir.
E) Ham madde ihtiyacının kolay karşılandığı durumlarda
sanayi daha çok gelişmiştir.
41. I.Trabzon II.Hatay III.Konya IV.Muğla
Yukarıdaki belirtilen alanlardan hangisinde
gün içinde sıcaklık daha fazla değişir?
A) I B) II C) III D) IV E) V

42. Akdeniz Bölgesi’nde narenciye yetiştiricileri kış
aylarında meteoroloji bültenlerini yakından takip
ederler. Yürüttükleri ekonomik faaliyet açısından
bu önemli bir zorunluluktur.
Yukarıda açıklanan durumun temel nedeni aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Kış aylarında yağış miktarlarının artması
B) Güney sektörlü hava hareketlerinin etkili olması
C) Kış aylarında ortalama sıcaklıkların 10°C’nin
üzerinde olması
D) Çöl üzerinden gelen tozlu hava kütlelerinin etkili
olması
E) Don olaylarının narenciye üretimine büyük zarar
vermesi

43. Ekonomik açıdan gelişmiş, sanayi gibi işçi ihtiyacı
fazla ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu yerler
sürekli göç aldıklarından sık nüfuslanırlar.
Haritadaki alanlardan hangilerinin yoğun nü-
fuslanmış olmasında sanayi faaliyetlerinin
payı daha azdır?
A) I ve II B) I ve III C) I ve IV
D) II ve IV E) III ve V

44. Türkiye’de birbirinden çok farklı turizm etkinliklerinin
gelişmiş olması,
I. yer şekillerinin çok çeşitli olması,
II. iklim çeşitliliğinin fazla olması,
III. sıradağların genellikle doğu-batı yönünde
uzanması,
IV. yükselti ortalamasının fazla olması
durumlarından hangileriyle açıklanabilir?
A) I ve II B) I ve III C) I ve IV
D) II ve III E) II ve IV

45. Aşağıdakilerden hangisi Erzurum-Kars Yöresi’nde
büyükbaş mera hayvancılığının önemli
bir ekonomik faaliyet türü olmasında etkili olmuştur?
A) Toplu kırsal yerleşmelerin yaygın olması
B) İhracata dönük üretim faaliyetlerinin gelişmemesi
C) Yer şekillerinin çok engebeli olması
D) Tüketici nüfusun çok az olması
E) Yaz ayları yağışlı geçtiği için çayır bitki örtüsü-
nün gelişmesi


46. Aşağıdakilerden hangisi tazminat yaptırımıyla
ilgili yanlış bir bilgidir?
A) Hukuka aykırılık ya haksız fiil ya da sözleşmeye
aykırılık sonucunda ortaya çıkar.
B) Maddi ve manevi tazminat şeklinde olabilir.
C) Tazminat yaptırımı hukuka aykırı olarak verilen
zararın giderilmesi amacını taşır.
D) Hukuka aykırı davranışlar maddi ve manevi
zararlara yol açabilir.
E) Yapılan bir işlemin hukuka aykırı olması durumunda
uygulanır.

47. Aşağıdakilerden hangisi olağanüstü kanun
hükmünde kararname ile ilgili yanlış bir bilgidir?
A) Cumhurbaşkanı başkanlığında Bakanlar Kurulu
tarafından çıkarılır.
B) Resmî Gazete’de yayımlandıkları gün Meclis
onayına sunulurlar.
C) Yargısal denetimleri olağan dönemde olduğu gibi
Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.
D) Meclisten yetki kanunu alınmasına gerek yoktur.
E) Bu dönemde temel hak ve hürriyetlere ilişkin
kanun hükmünde kararname çıkarılabilir.

48. Aşağıdakilerden hangisi ergin olmanın yollarından
biri değildir?
A) Ergin kılınma
B) Normal erginlik
C) Evlenme ile erginlik
D) Mahkemece ergin kılınma
E) İdari yoldan ergin olma

49. 1982 Anayasası’na göre, aşağıdakilerden hangisi
sosyal-ekonomik haklardan biri değildir?
A) Ailenin korunması ve çocuk hakları
B) Eğitim ve öğrenim hakkı
C) Toprak mülkiyeti
D) Sendika kurma hakkı
E) Toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkı

50. Gerçek kişilik aşağıdaki hâllerden hangisinin
varlığı hâlinde sona erer?
A) Kişinin yargısal erginliğine karar verilmesi
hâlinde
B) Kişinin gaipliğine karar verilmesi hâlinde
C) Kişinin evlenmesi hâlinde
D) Kişinin temyiz kudretini kaybetmesi hâlinde
E) Kişinin akıl hastalığı nedeniyle kısıtlanması
hâlinde

51. Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasası’na
göre anayasa değiştirme usulünün aşamalarından
biri değildir?
A) Görüşme
B) Teklif
C) Karar
D) İnceleme
E) Onay


52. 1982 Anayasası’na göre, seçimden önce veya
sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili
hakkında meclis kararı olmadıkça aşağıdakilerden
hangisi yapılabilir?
A) Yargılanamaz.
B) Tutulamaz.
C) Sorgulanamaz.
D) Hüküm verilemez.
E) Tutuklanamaz.

53. Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasası’na
göre, Başbakan’ın görevinin sona ermesi ile
ilgili doğru değildir?
A) Başbakan’ın istifa etmesi
B) Başbakan’ın ölmesi
C) Başbakan’ın hukuk davasında yargılanması
D) Başbakan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi
E) Başbakan’ın Yüce Divana gönderilmesi

54. İşlenmiş bir suçun takibine, delillerin elde edilmesine,
faillerin kovuşturulmasına, yakalanmasına
yönelmiş faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Özel kolluk
B) Adli kolluk
C) İdari polis
D) Siyasi polis
E) İdari kolluk

55. Türkiye’de en fazla iç göç veren bölge aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Doğu Anadolu Bölgesi
B) Karadeniz Bölgesi
C) Güneydoğu Anadolu Bölgesi
D) İç Anadolu Bölgesi
E) Akdeniz Bölgesi

56. Dünyanın en büyük otomobil üretici ülkesi
aşağıdakilerden hangisidir?
A) ABD
B) Güney Kore
C) Fransa
D) Almanya
E) Çin

57. Aşağıdakilerden hangisi Karahanlılara ait eserlerden
değildir?
A) Kutadgu Bilig
B) Divan-ü Lügati’t Türk
C) Atabetü’l Hakayık
D) Divan-ı Hikmet
E) Muhakemetü’l Lugateyn


58. Aşağıdakilerden hangisi Mezopotamya sınırlarında
kurulmuş ilk Çağ uygarlıklarından değildir?
A) Sümerler
B) Akadlar
C) Mikenler
D) Asurlular
E) Babiller

59. G-20 zirvesi 2017 yılında aşağıdaki ülkelerden
hangisinde yapılacaktır?
A) Türkiye
B) Çin
C) Almanya
D) Japonya
E) İtalya

60. Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı’na
_________ Partisinden, ABD’nin _________’nci
Başkanı olarak _________ 8 Kasım 2016’da seçilmiştir.
Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi
getirilmelidir?
A) Cumhuriyetçi - 45. - Donald Trump
B) Cumhuriyetçi - 50. - Donald Trump
C) Demokrat - 45. - Donald Trump
D) Demokrat - 50. - Hillary Clinton
E) Cumhuriyetçi - 40. - Donald Trump

ÇÖZÜMLER VE CEVAPLARI

1. Kürşat Ayaklanması I. Göktürk Devleti’nin Çin egemenliğine
girmesi üzerine Kürşat ve 40 arkadaşı
tarafından Türkleri Çin egemenliğinden kurtarmak
için çıkarılmıştır. İsyan her ne kadar başarılı olmasa
da, yankıları bütün Türk boyları arasında etkili
olmuştur. Bu isyandan bir süre sonra Türk boyları
ayaklanarak, bağımsızlıklarını elde etmiş ve Kutluk
(II. Göktürk) Devleti’ni kurmuşlardır.
(Cevap D)

2. Asya Hun Kağanı Hohanyeh, Hun ülkesinin Çin’e
bağlanması konusunda kardeşi Çi-Çi ile ayrılığa
düşmüştür. Bu sebeple iki kardeş arasında MÖ
58’de bir iç savaş başlamıştır. Yaklaşık on yıl sü-
ren bu iç savaş Hohanyeh’n yenilgisiyle sonuçlanmıştır.
Bu savaş sonunda Hunlar MS 48’de Kuzey
ve Güney olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
(Cevap C)

3. – Timur’un torunu olan Uluğ Bey hem önemli bir
devlet adamı hem de astronomi ve matematik
bilginidir. Bilgide verilen faaliyetlerin tamamını
gerçekleştirmiştir.
– Kaşgarlı Mahmud (Divan-ı Lügat-it Türk’ün yazarı)
ve İbn-i Sina (El Kanun fit - Tıb’ın yazarı,
Avrupalılar kendisine “Avicenna” demişlerdir.)
matematik ve astronomi alanlarıyla ilgilenmemişlerdir.
– Biruni (El-Hind adlı eseri yazmış.) ve Farabi
(Aristo mantığını en iyi yorumlayan İslam bilgini,
ikinci öğretmen.) de matematik ve astronomiye
ilgi duymuş, ancak bilgide verilen özelliklerin
tamamına sahip değillerdir.
(Cevap B)

4. Seçeneklerde verilen beyliklerin tamamı 1071
Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’da kurulan
beyliklerdir. Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın
“Fethedilen toprak fethedenin malıdır.” şeklindeki
açıklamasından sonra Alparslan’ın komutanları bu
bölgeleri fethederek kendi beyliklerini kurmuşlardır.
D seçeneğinde verilen Saltuklular Beyliği: Erzurum
ve çevresinde kurulmuştur. Dilmaçoğulları
da Bitlis ve çevresinde kurulmuş bir Türk beyliğidir.
(Cevap D)

5. Tımar sistemi Türk-İslam devletleri tarafından
uygulanmıştır. Dolayısıyla Hazarlar İslam devleti
özelliğine sahip olmadıkları için tımar sistemini uygulamamışlardır.
(Cevap E)

6. Defterdar → Ekonomiden, devletin gelir ve giderlerinden,
Sadrazam → Devletin genel idaresinden,
Kazasker → Hukuk ve eğitim işlerinden,
Nişancı → Yazışma işlerinden,
Reisülküttap → Dış işlerinden (diplomasiden) sorumludur.
(Cevap C)


7. Kutalmışoğlu Süleymanşah 1077’de Bizans ile savaşarak
İznik’i almış ve merkez İznik olmak üzere
Anadolu Selçuklu Devleti’ni kurmuştur. Ancak I.
Haçlı Seferi’nde Haçlılar İznik’i ele geçirince Anadolu
Selçukluları zorunlu olarak başkenti Konya’ya
taşımıştır. Osmanlı Devleti’nde ise Orhan Bey
1329 Maltepe Savaşı’nda Bizans’ı yenerek İznik’i
ele geçirmiş ve geçici başkent yapmıştır. Edirne
de I. Murat’ın Bizans ile yaptığı 1363 Sazlıdere
Savaşı’ndan sonra başkent olarak kullanılmıştır.
(Cevap A)

8. – Patrona Halil İsyanı ile Lale Devri sona ermiş
ve III. Ahmet tahttan indirilmiştir.
– Kabakçı Mustafa İsyanı ile Nizam-ı Cedit yenilikleri
son bulmuş ve III. Selim tahttan indirilmiştir.
Her iki isyan da mevcut rejimi değiş-
tirmeye yönelik değildir. Kişilere ve yeniliklere
karşı çıkan isyanlardır.
– 31 Mart İsyanı ise Meşrutiyet rejimine son vermek
isteyenler tarafından (Derviş Vahdeti önderliğinde)
çıkarılmıştır. Bu isyanı Selanik’ten
gelen Hareket Ordusu bastırmıştır (Mustafa
Kemal bu orduda kurmay başkanıdır). İsyan
sonucunda II. Abdülhamit tahttan indirilmiş ve
mevcut rejim olan meşrutiyet korunmuştur.
(Cevap C)

9. Osmanlı Devleti, Rusya ile 1853-1856 yılları arasında
yaptığı Kırım Savaşı sırasında ilk dış borcunu
İngiltere’den almıştır (Abdülmecit Dönemi’nde).
Daha sonra bu dış borçların faizlerini bile ödeyemeyecek
duruma gelmiş ve Osmanlı ülkesinde
Avrupalı devletler tarafından Duyun-u Umumiye
İdaresi (Genel Borçlar İdaresi) kurulmuştur (II. Abdülhamit
Dönemi’nde).
(Cevap A)

10.Sırp ve Yunan isyanlarında Fransız İhtilali’nin yaymış
olduğu milliyetçilik akımlarının etkisi vardır.
Ancak Mısır İsyanı Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa
tarafından kendisine vaad edilen valiliklerin verilmemesi
sebebiyle çıkmıştır.
(Cevap C)

11. Trablusgarp Savaşı’nda Mustafa Kemal Paşa Derne
ve Tobruk’ta Enver Paşa ise Bingazi’de yerli
halktan milis kuvvetleri oluşturarak İtalyanlara karşı
mücadele etmiştir. I. Dünya Savaşı’nda da her iki
komutan İtilaf Devletlerine karşı savaşmıştır.
(Cevap D)

12.Vilayet-i Sitte kavramı doğudaki altı şehri kapsamaktadır.
Bu şehirler; Elazığ, Van, Diyarbakır, Erzurum,
Sivas ve Bitlis’ten oluşmaktadır.
İtilaf Devletleri bu madde ile Doğu’da bir Ermeni
devleti kurmayı planlamıştır.
(Cevap E)

13. İngilizler Mondros Ateşkesi’nden sonra Musul, Antep,
Antakya, Urfa ve Maraş’ı işgal etmiştir. Daha
sonra Antep, Antakya, Urfa ve Maraş’ı Fransızlara
bırakmışlardır. Ayrıca İngilizler Bilecik, Samsun,
Merzifon, Çanakkale, Kars, Ardahan ve Batum’a
da asker çıkarmışlardır. Konya ise gizli antlaşmalarla
İtalyanlara işgal bölgesi olarak verilmiştir.
(Cevap A)


14. – Kilikyalılar Cemiyeti Çukurova Bölgesi’nin
Fransız ve iş birlikçisi Ermenilerin zararlı faaliyetlerini
engellemek için kurulmuştur.
– Millî Kongre Cemiyeti, basın ve yayın yoluyla
haklı davamızı dünya kamuoyuna duyurmaya
çalışmıştır.
– Askeri Nigehban Cemiyeti İstanbul’da emekli
veya ordudan atılmış subaylar tarafından kurulmuş
zararlı bir cemiyettir.
– Şark Vilayetleri Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti, doğuda
bir Ermeni devleti kurulmasını önlemek
amacıyla kurulmuştur.
– Trakya-Paşaeli Cemiyeti, Trakya ve çevresindeki
Rum faaliyetlerini önlemek amacıyla kurulmuştur.
(Cevap B)

15.Seçeneklerde Mustafa Kemal’in gittiği okullar sırasıyla
verilmiştir. İptidai “ilkokul”, rüştiye “ortaokul”,
idadi “lise” seviyesinde eğitim veren okullardır.
Buna göre Manastır Askeri İdadisi lise seviyesinde
eğitim veren bir okuldur.
(Cevap C)

16. Mustafa Kemal Havza Genelgesi ile İzmir’in işgalini
tüm yurda duyurmak ve onları harekete geçirmek
istemiştir. Bu durumun yansıması İstanbul’da
düzenlenen protesto mitingi ile kendini göstermiş-
tir.
(Cevap C)

17. Mustafa Kemal, Mebusan Meclisine gidecek milletvekillerinden;
– Kendisinin meclis başkanı seçilmesi (Osmanlı
anayasasına göre meclis başkanı, meclisi istediği
yerde toplayabilirdi.)
– Mecliste bir Müdafaa-ı Hukuk Grubu kurulması
– Misak-ı Milli’nin ilan edilmesi
gibi isteklerde bulunmuştur.
Mustafa Kemal’in istekleri arasında Anadolu Ajansının
desteklenmesi gibi bir ifade yer almamıştır.
(Cevap E)

18.Son Osmanlı Mebusan Meclisinde Mustafa
Kemal’in yoğun isteklerine rağmen Müdafaa-ı
Hukuk Grubu kurulmamış ve onun yerine Felah-ı
Vatan Grubu kurulmuştur. Bu grup mecliste
Misakımillî kararlarının alınmasını sağlamıştır.
Tesanüt Grubu ise I. TBMM’de yer alan bir gruptur.
(Cevap B)

19. Meclis Hükûmeti Sistemi 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin
ilan edilmesi ile sona ermiş ve yerine kabine
hükûmeti sistemine geçilmiştir. Böylece yasama
ve yürütme yetkileri birbirinden ayrılmıştır.
(Cevap D)

20. Nutuk ile ilgili A, B, D ve E seçeneklerinde verilen
bilgilerin tamamı doğrudur. Ancak boğazların Türk
egemenliğine geçmesi 1936’da imzalanan Montrö
Sözleşmesi ile gerçekleşmiştir. Nutuk’ta ise 1919
ile 1927 yılları arasındaki olaylar anlatılmıştır.
(Cevap C)


21. I. TBMM ulusal egemenliği sağlamaya yönelik
faaliyetlerde bulunmasına rağmen devletin rejiminin
ne olacağını açıkça belirtmemiştir. Ulusal birliği
zedelememek için padişah ve halife Kurtuluş
Savaşı kazanılıncaya kadar her türlü tartışmanın
dışında tutulmuştur. Bu dönemde laikliğin yerleş-
mesi gibi bir durum da söz konusu değildir, hatta
anayasada bile “Şer’i işler TBMM tarafından
yürütülür.” maddesi bulunmaktadır. Sonuç olarak
İstanbul Hükûmeti ulusal egemenliğin sağlanmasını
engellemek istemiştir. Laiklik bu dönemde dile
getirilmediği için bunu engellemek gibi bir girişim
olmamıştır. Saltanat makamının korunmasını ise
İstanbul Hükûmeti engellemek istememiş, tam tersine
güçlenmesini arzu etmiş ve bu yönde çalış-
malar yapmıştır.
(Cevap A)

22. 1 Mart 1921’de imzalanan Türk-Afgan Dostluk Antlaşması
ile;
– TBMM, Afganistan’ın tam bağımsızlığını tanı-
mış,
– Taraflardan birinin saldırıya uğraması hâlinde
diğerinin tüm imkânlarıyla yardım etmesi kararlaştırılmış,
– TBMM, Afganistan’a kültürel açıdan yardım etmeyi,
subay ve öğretmen göndermeyi garanti
etmiştir.
(Cevap C)

23.Kazım Karabekir’in Doğu Cephesi’nde Ermenileri
yenilgiye uğratmasından sonra Ermenilerle 3
Aralık 1920’de Gümrü Antlaşması imzalanmıştır.
Bu antlaşma TBMM’nin uluslararası alandaki ilk
siyasi ve askerî başarısıdır. Bu başarıdan sonra
Doğu Cephesi kapanmış ve buradaki birlikler Batı
Cephesi’ne kaydırılmıştır. Ancak Doğu sınırlarımız
Kafkas Cumhuriyetleri ile imzalanan Kars Antlaş-
ması ile kesin şeklini almıştır.
(Cevap C)

24.Kara Fatma, Onbaşı Halide, Binbaşı Ayşe ve Tayyar
Rahmiye Kurtuluş Savaşı sırasında önemli fedakarlıklarda
bulunan şahsiyetlerdir. Nene Hatun
ise Kurtuluş Savaşı’nda değil 93 Harbi sırasında
Erzurum’da mevziye silah ve cephane taşımıştır.
(Cevap A)

25. – Üniversite Reformu 1933’te yapılmış,
– Türk Tarih Kurumu 1931’de kurulmuş,
– I. Beş Yıllık Kalkınma Planı 1934’te uygulanmaya
başlanmış,
– Türk Dil Kurumu 1932’de kurulmuş,
– Medeni Kanun ise 1926’da kabul edilmiştir.
(Cevap B)

26. – Fethi Okyar 1929 Dünya Ekonomik Krizi sı-
rasında mevcut hükûmetin uygulamalarına
seçenek olacak yeni görüşler üretmek, mevcut
hükûmeti denetlemek, halkın istek ve gö-
rüşlerini yansıtmak amacıyla 1930’da Serbest
Cumhuriyet Fırkasını kurmuştur. Ancak parti
kurulduktan kısa bir süre sonra rejim karşıtları
bu partiye üye olmaya başlamış ve Fethi Okyar
bu durum üzerine partisini kapatmıştır.
– Menemen Olayı 23 Aralık 1930’da İzmir’in Menemen
ilçesinde Derviş Mehmet önderliğinde
halkın dinî duyguları kul



27. Truman Doktrini ile ABD’den ekonomik yardım
alınması II. Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşen
bir durumdur. ABD’nin Truman Doktrini ile amacı
Avrupalı devletlere ekonomik yardım yaparak Sovyet
Rusya ile yakınlaşmalarını önlemekti. A, B, D
ve E seçeneklerinde verilen durumlar ise savaş
sırasında Türkiye’de yaşanmıştır.
(Cevap C)

28. − Doğu Anadolu Bölgesi’nde farklı yaşlarda ve
özelliklerde jeolojik yapının bulunması özellikle
Yukarı Fırat Bölümü’nde maden çeşitliliğini artırmıştır.
− Eğimli arazilerin fazla olması akarsuların akış
hızlarını, dolayısıyla hidroelektrik enerji potansiyelini
yükseltmiştir.
− Gerek iklim koşulları gerekse yer şekilleri nedeniyle
nüfuslanma azdır ve yüz ölçümü geniş-
tir.
− Geçim kaynaklarının azlığı nedeniyle fazla
olan işsizlik bölgenin çok göç vermesine neden
olmuştur.
(Cevap A)

29. Grafikteki bilgiler gelen turistlerin ziyaret ettikleri
iller hakkında bilgiler verdiğinden turizmin hangi
illerde yoğunlaştığına ilişkin bilgiler elde edilebilir.
(Cevap B)

30. Ormanları oluşturan ağaçların yetişebildiği üst
sınırı belirleyen koşul sıcaklıktır. Ekvator’a daha
yakın olan güney kesimlerinde enlemden dolayı
sıcaklığın daha yüksek olması orman yetişebilen
sınırın da daha yüksek olmasına neden olmuştur.
(Cevap D)

31. Türkiye’nin delta ovaları dağların kıyıya dik uzandığı
Ege kıyılarında oluştuğu gibi paralel uzandığı
Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında da oluşmuştur.
Akdeniz ve Ege kıyılarındaki deltalarda yaz kuraklığı
belirgin yaşanırken Karadeniz kıyılarındaki
Bafra ve Çarşamba deltalarında yaz aylarında da
yağışlar görülür.
Türkiye’deki tüm delta ovaları gerek iklim gerekse
ulaşım olanaklarının gelişmişliği nedeniyle tarım
başta olmak üzere çeşitli ekonomik faaliyetlerin
geliştiği alanlardır.
Delta ovaları mineral yönünden zengin toprak yapısına
sahip oldukları için tarımsal verimlilik yüksek,
üretim fazladır.
(Cevap C)

32.Batman’da petrol yataklarının işletilmeye başlanması
ve Eskişehir’de üniversitelerin kurulmasının
illerin gelişmişliği üzerinde etkisi daha fazladır.
Çünkü petrolün işletilmesi, Eskişehir’de üniversitelerin
kurulması yörelere ekonomik canlılık getirmiş,
istihdam olanaklarını arttırmıştır. Teke ve
Erzurum-Kars yörelerinde hayvancılık faaliyetlerinin
yapılması gelişmişlik üzerinde belirgin etkilerde
bulunmaz.
(Cevap D)

33. Türkiye’de 1980’li yıllardan itibaren tarımsal faaliyetlerde
makine kullanımında görülen gelişmeler
tarımsal iş gücü ihtiyacını azaltmıştır. Söz konusu
yıllara kadar izlenen nüfus artırıcı politikalar nedeniyle
hızlı artmış olan kırsal nüfus kentsel alanlara
göç etmiştir.
(Cevap E)


34. GAP çerçevesinde sanayiye dönük tarımsal üretimin
artması, pamuk gibi su ihtiyacı yüksek olan ürünlerin
yetiştirilmesi sulama imkanlarının artması ile mümkün
olmuştur. Sulama kanalları ve tünellerinin inşa
edilmesi ve sulama için büyük yatırımların yapılması
bölgenin kalkınmasında önemli rol oynamıştır.
(Cevap A)

35. Hem İzmir hem de Adana illeri geniş ve verimli
tarım alanlarının bulunması nedeniyle tarıma dayalı
sanayinin geliştiği illerdir. Adana’da yer fıstığı,
soya, pamuk ve mısır gibi ürünler İzmir’de ise tü-
tün, pamuk, üzüm, zeytin gibi ürünler fabrikalarda
kullanılmak üzere yoğun şekilde üretilmektedir.
(Cevap B)

36. − Türkiye’de hayvansal üretim çoğu kesimde
mera hayvancılığı şeklinde yapıldığından hayvanların
otlatıldığı meraların erkenden ve aşırı
şekilde kullanılması verimliliği azaltır.
− Tarımsal ve hayvansal ürün üretiminin ülke ihtiyacını
karşılamaya yetmediği dönemlerde dış
alım (ithalat) yoluna gidilir. Fakat bazı yıllarda
ülkemizde tarımsal ve hayvansal ürün üretiminde
azalmanın nedeni daha çok uygulanan
yönteme bağlanabileceğinden bu öncül ilk
etapta düşünülemez.
− Tarım alanlarında sel ve taşkınların yaşanması
hem tarım toprakları hem de ekili ürünler üzerinde
olumsuz etkilerde bulunur, üretimi azaltır.
− Nadas uygulaması toprağın bir yıl ya da daha
uzun bir süre boş bırakılmasıdır. Bu durum
hem toprakları erozyona maruz bırakır hem de
tarımsal üretimi kesintiye uğratır. Bu nedenle
farklı ürünlerin tercih edildiği ancak toprağı boş
bırakmayan nöbetleşe ekim yöntemleri tercih
edildiğinde üretim artar.
(Cevap C)

37. İskenderun ve Kocaeli endüstri başta olmak üzere
çeşitli ekonomik faaliyetlere bağlı olarak gelişmiş
merkezlerdir. Ancak Elazığ’da mermer, krom, bakır
ve kurşun gibi çeşitli madenlerin, Batman’da ise
zengin petrol yataklarının işlenmesi bu kentlerin
gelişmelerinde büyük paya sahibidir.
(Cevap E)

38. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde kongre
turizminin gelişmesi diğer pek çok turizm faaliyetinden
daha fazla gelir sağlamaktadır. Kongre
turizminden yılda 400 milyon dolar civarında gelir
elde eden Türkiye, dünyada 22. sırada yer almaktadır.
(Cevap A)

39.Belirtilen durumların tümü doğal dengenin bozulmasına
neden olur. Özellikle su kaynaklarının
bilinçsiz kullanımı ekolojik denge açısından çok
önemli olan sulak alanlarda bozulmalara neden
olur.
(Cevap D)

40. Türkiye’de sanayinin kimi yerlerde gelişmemiş olması
yer şekilleri, iklim koşulları, ham madde azlığı
ve yeterli yatırımların yapılmamış olması gibi
nedenlerle açıklanabilir. Bazı iş kollarında yetişmiş
iş gücü sıkıntısı görülse de genel olarak genç nü-
fus oranı fazla olan Türkiye’de işçi ihtiyacı karşılanabilmektedir.
(Cevap B)


41. Havanın nemli olması sıcaklık farklarını azaltan bir
unsurdur. Bu nedenle kıyı bölgelerimizde sıcaklık
farkları az olmaktadır. Ancak haritada III numara ile
gösterilen Konya Bölümü’nde havadaki nemin daha
az olması günlük sıcaklık farkını arttırmaktadır.
(Cevap C)

42. Narenciye türleri (turunçgiller) Akdeniz iklimine
uyum sağlamışlardır. Yaz kuraklığına dayanıklı-
dırlar ancak kış ılıklığına ihtiyaç duyarlar. Akdeniz
Bölgesi kıyılarında nadiren de olsa yaşanan don
olayları narenciye üretimine büyük zarar verebilir.
Üreticiler zamanında tedbir alabilmek için meteoroloji
bültenlerini yakından takip ederler.
(Cevap E)

43. I numara ile gösterilen Doğu Karadeniz kıyıları iklim
koşulları ve yer şekilleri nedeniyle, II numara ile
gösterilen Antalya kenti ise turizm ve tarım etkisiyle
yoğun nüfuslanmıştır.
(Cevap A)

44. Turizm amacıyla çok farklı doğal kaynaklardan
faydalanılabilir. Türkiye bu kaynakların çeşitliliği ile
dikkat çeker. Gerek yer şekillerinin gerekse iklim
koşullarının çeşitliliği nedeniyle kış turizminden deniz
turizmine kadar çok farklı etkinlikler Türkiye’de
yürütülebilir.
(Cevap A)

45.Yaz kuraklığının yaşanmadığı Doğu Karadeniz ve
Erzurum-Kars yörelerinde doğal bitki örtüsü uzun
boylu otlar olan çayırlardan oluşur. Çayırlar ise et
ve süt verimi daha fazla olan büyükbaş hayvanların
beslenmesi için daha uygundur.
(Cevap E)

46.Yapılan işlemin hukuka aykırı olması hükümsüzlük
olarak kabul edilir. Ancak haksız fiil durumunda ya
da sözleşmeye aykırı hareket etme tazminat yaptırımı
ile verilen zararın giderilmesi amacını taşır.
(Cevap E)

47.Bu dönemde çıkarılan kanun hükmünde kararname
ile ilgili sadece Meclis siyasi denetim yapar. Bu
dönem KHK’ler aleyhine iptal davası açmak mümkün
değildir.
(Cevap C)

48.Evlenme ile erginlik, mahkemece erginlik, ergin
kılınma, normal erginlik durumudur. Ancak idari
yoldan ergin olma şekli yoktur.
(Cevap E)

49.Ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğ-
renim hakkı, toprak mülkiyeti ve sendika kurma
hakkı 1982 Anayasası’nda yer alan sosyal-ekonomik
haklarda yer alır. Toplantı ve gösteri yürüyüşü
düzenleme hakkı kişi hakları içerisinde yer alır.
(Cevap E)


50. Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden
uzun zamandan beri haber alınamayan bir kimsenin
ölümü hakkında kuvvetli bir olasılık varsa,
hakları bu ölüme bağlı olanların başvurusu üzerine
mahkeme bu kişinin gaipliğine karar verebilir.
Kişinin gaipliğine karar verilmesi kişiliği sona erdiren
nedenlerdendir.
(Cevap B)

51.Anayasa değişikliği sürecinde inceleme diye bir
aşama bulunmamaktadır. Önce teklif yapılır, sonra
görüşülür daha sonra karar verilir ve en sonunda
da Cumhurbaşkanı’nın onayına çıkar.
(Cevap D)

52.Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri
sürülen milletvekili tutuklanamaz, sorgulanamaz,
tutulamaz ve yargılanamaz. Ancak seçimden önce
bir suç işlediği ileri sürülen vekil hakkında soruş-
turma seçilmeden önce başlamışsa eğer, mahkeme
tarafından hüküm verilebilir.
(Cevap D)

53.Başbakan’ın hukuk davasında yargılanması görevini
sona erdirmez.
(Cevap C)

54. İşlenmiş bir suçun takibine, delillerin elde edilmesine,
faillerin kovuşturulmasına, yakalanmasına
yönelmiş faaliyet adli kolluk faaliyetidir. Bu görev
Cumhuriyet Savcısı ve emrindeki polisler vasıtasıyla
olur.
(Cevap B)

55. Türkiye İstatistik Kurumuna göre, Türkiye’de en
fazla iç göç veren bölgemiz Karadeniz Bölgesi’dir.
(Cevap B)

56. Uluslararası verilere göre dünyanın en büyük otomobil
üreticisi Çin’dir.
(Cevap E)

57.Kutadgu Bilig; Yusuf Has Hacip,
Divan-ü Lügati’t Türk; Kaşgarlı Mahmut,
Atabetü’l Hakayık; Edip Ahmet,
Divan-ı Hikmet ise Hoca Ahmet Yesevi’nin eseri
olarak Karahanlılara aittir. Ancak Muhakemetül
Lügateyn ise Ali Şir Nevai tarafından Timur Devleti
döneminde yazılmıştır.
(Cevap E)

58. Fırat ve Dicle Nehirleri arasında kalan toprağa Mezopotamya
bölgesi denir. Sümerler, Akadlar, Asurlular
ve Babilliler burada kurulan devletlerdendir.
Miken Uygarlığı Yunanistan’da kurulmuştur.
(Cevap C)

59. Her yıl düzenli olarak toplanan G-20 2015’de
Türkiye’de, 2016’da Çin’de toplanmıştır. 2017
G-20 zirvesi ise Almanya’da (Hamburg) yapılacaktır.
(Cevap C)

60. 8 Kasım 2016 tarihinde Cumhuriyetçi Parti’den
ABD’nin 45. Başkanı olarak Donald Trump seçilmiştir.
(Cevap A)


Alıntı
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 03.Nisan.2018, 15:44   Mesaj No:5
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:38
Mesajlar: 7.413
Konular: 469
Beğenildi:5462
Beğendi:3931
Takdirleri:1296
Takdir Et:
Standart

@[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] hocam sorular en güncel haliyle cevaplarıyla birlikte yenilenmiştir.Gecikme için hakkınızı helal edin..


Bir not: Bu denemeleri bizimle paylaşan kıymetli emektarımız medineweb'e çok teşekkür ediyorum. Çok emek sarfetti.
Cevaplar zaman içinde nasıl olmuşsa silinmiş..Cevapları bulmk çok zor.. Düzenlemesi ise, zaman isteyen ve çok uğraştıran bir durum olduğu için(karakterlerin bozulması gibi) cevapları olmayan deneme ve soruları bu şekilde yenileyerek, 2016 -2017 -2018 yılı sorularını paylaşıcam inşallah..

Medineweb ve diğer Emektarlarımızında affına sığınarak bu şekilde düzenleme ve ekleme yaparak güncellemiş olalım ...fiemanillah
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 3 Medineweb KPSS Genel Kültür 6 10.Nisan.2018 13:07
Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 6 Medineweb KPSS Genel Kültür 0 14.Eylül.2012 21:42
Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 5 Medineweb KPSS Genel Kültür 0 14.Eylül.2012 21:28
Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 4 Medineweb KPSS Genel Kültür 0 13.Eylül.2012 21:08
genel yetenek genel kültür deneme sınavı 2 Medineweb KPSS Genel Kültür 8 03.Temmuz.2012 19:46

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266