Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KPSS (İHL-İLAHİYAT).::. > KPSS (İ.H.L-İlahiyat) > KPSS Genel Kültür

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Medineweb,Açılış Tarihi:  09-13-2012 (20:49 PM), Konuya Son Cevap : 04-10-2018 (13:07 PM). Konuya 6 Mesaj yazıldı

User Tag List
mehmet akif2

Beğeni Aldı2Kez Beğenildi
  • 1 Beğenen Mihrinaz
  • 1 Beğenen fatmabalci19
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 09-13-2012, 20:49 PM   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: Feb 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:31
Mesaj: 5.139
Konular: 821
Beğenildi:262
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 3

Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 3

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

GENEL KÜLTÜR VE GENEL YETENEK SORU VE ÇÖZÜMLERİ AŞAĞIDADIR..KOLAY GELSİN
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Medineweb 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Medinewebli önlisans İlahiyat 1.sınıf öğrencileri... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar nurşen35 84 8119 05-23-2015 20:53 PM
Gülmek isteyenler tıklasın :))) Videolar/Slaytlar sms 2 2103 05-10-2015 15:16 PM
Cumartesi Anneleri’nin ahı/Can Dündar İslami Haberler Medineweb 0 1234 05-10-2015 15:13 PM
Ayın Üyesi ''zeynepnm'' Ayın Üyesi 9Esra 13 3350 04-30-2015 13:29 PM
Müzemmil suresi bize ne anlatıyor Tefsir Çalışmaları Medineweb 0 1455 04-19-2015 14:45 PM

Alt 04-03-2018, 18:39 PM   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: Nov 2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:38
Mesaj: 7.545
Konular: 481
Beğenildi:5631
Beğendi:4037
Takdirleri:2259
Takdir Et:
Standart

GENEL YETENEK DENEME SINAVI-3

1. Bir edebi eser elbette dille var olur ve dille çoğalır.
Televizyonda da dinlemiş olsam, internetten de
kitaptan da dergiden de okumuş olsam dille oluş-
turulan yapısıyla karşımdadır şiir, öykü, roman, deneme...
Ama tüm bunlara rağmen diyebilirim ki her
eserin edebiyatça varlığı biriciktir.
Bu parçadaki altı çizili sözle edebiyat ürününün
hangi özelliği belirtilmek istenmiştir?

A) Konusunun zenginliği
B) Özgünlüğü
C) Anlamsal derinliği
D) Duygusal boyutu
E) Okuyucuyu etkileme gücü

2. Sanatçımızın eserlerini bugünlere taşıyan ve yarınlara
da taşıyacak olan özellik, eserlerinin bizim
insanımızın parmak izlerini taşıyor olmasıdır.
Bu cümledeki “insanımızın parmak izlerini taşıyor
olmasıdır.” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden
hangisidir?

A) Her dönemde seviliyor olması
B) Evrensel değerler taşıması
C) Yorucu bir çabanın ürünü olması
D) Türk insanının duygu ve düşüncesini yansıtması
E) Her kesimden insana seslenebilmesi

3. Akademik bir yazının hangi düşünceyi, hangi duyguyu
dile getirmiş olduğu pek önemli değil, çünkü
o, artık her türlü duyguyla, duygusallıkla ilişkisini
kesmiştir. Bu tip yazılarda yazar kendini mümkün
olduğu kadar paranteze almalıdır. Bu tip yazı-
lar, okuyanın tarafsızlık duygusunda hiçbir şüphe
uyandırmamalıdır.
Bu parçada geçen “kendini paranteze almak” sö-
züyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Farklı düşüncelere saygı duymak
B) Konunun dışına çıkmamak
C) Anlaşılma çabası içinde olmak
D) Kendine has bir bakış açısına sahip olmak
E) Kişisel değerlendirmeleri yansıtmamak

4. ve 5. sorularda başta verilen cümleden kesin
olarak çıkarılabilecek yargıyı bulunuz.


4. “Türkiye’de geçen yıl satılan iki yüz bin otomobilin
yüz yirmi bini ithal otomobilden oluşuyor.”
A) Türkiye’de en çok geçen yıl otomobil satılmış-
tır.
B) Türkiye’de otomobil ithalatına bir sınırlama getirilmiştir.
C) İthal otomobiller daha kaliteli oldukları için tercih
edilmektedir.
D) Türkiye’de satılan otomobillerin bir kısmının
üretimi Türkiye’de gerçekleşmiştir.
E) Türkiye’deki otomobil fiyatları Avrupa’ya göre
yüksektir.

5. “Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde evler ahşaptan
yapılırken İç Anadolu’da kerpiçten,
Doğu Anadolu’da ise taştan yapılmaktadır.”
A) Türkiye’nin orman bakımından en zengin bölgesi,
Karadeniz Bölgesi’dir.
B) Taş evlerin maliyeti, ahşap ve kerpiç evlerden
yüksektir.
C) Bölgelerin aldığı yağış miktarı ile ev yapımında
kullanılan malzemelerin çeşidi arasında sıkı bir
bağ vardır.
D) Doğu Anadolu’da kışlar sert geçtiği için evler
taştan yapılmaktadır.
E) Türkiye’de inşaat sektöründe farklı malzemeler
kullanılmaktadır.


6. I. Etkin bir tiyatro adamı olarak Güner Sümer’i
tanımayan yoktur.
II. Genç yaşta ölümü, tiyatromuz için büyük kayıp
olmuştur.
III. Yönetmen, oyuncu, oyun yazarı kimliğiyle Türk
tiyatrosunda derin izler bırakmıştır Sümer.
IV. Güner’in ölümü insana ölümün felsefesini yaptırtacak
türdendi.
V. Dolu dolu yaşanarak geçen, yaratarak, düşü-
nerek, ürün vererek yaşanan bir ömür yarı yolda
kesiliverince kayıp çok daha büyük oluyor.
Yukarıdaki numaralanmış cümleler anlamlı bir
bütün oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi
baştan dördüncü olur?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

7. I. Kıyıya yakın yerde seyreden Humboldt akıntısı
üzerinde nemli ve soğuk hava yükseliyor.
II. Karadan esen sıcak alize rüzgârları soğuk ve
nemli havanın üzerini örterek yeterince yükselmesini
engelliyor.
III. Peru’daki Atacama Çölü’nün kumulları denize
kadar uzanıyor.
IV. Ancak yağmur bulutları oluşamıyor.
V. Bu kıyı çölü özgün coğrafi koşullar neticesinde
oluşmuştur.
Yukarıdaki numaralanmış cümleler anlamlı bir
bütün oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi
baştan dördüncü olur?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

8. I. Brecht’in söz konusu konuşmasının odak noktalarından
biri, dünyanın değişebilirliğini yansıtmak
ilkesi
II. Yönleri ne olursa olsun bu iki çağdaş yazar,
edebiyatta biçim ve imgede birleşiyorlar.
III. Yine aynı yıllarda bizde de bu konuyla ilgili
benzer bir formülle karşılaşıyoruz.
IV. Dürrenmatt’ın dünyayı biçimlendirme ve imge
ilkeleriyle ters düşmüyor.
V. Dürrenmatt’ın görüşüne aykırıyken öteki, yeni
sanat araçları aramaya koyulmak gereğini duymuş.
Yukarıdaki numaralanmış cümleler anlamlı bir
bütün oluşturacak biçimde sıralandığında hangisi
baştan sonuncu olur?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

9. I. Dünya, sessizlik ve fırtına; denizinin üzerinde
yüzen ve daima değişen bir köpüktür.
II. Hayat aklımızı başımızdan aldığı için hayata
karşı, duygularımızı içeri doğru çevirerek kı-
vanç içinde rahatlıyoruz.
III. Gece, günün hem en uslu hem de en uçarı çocuğudur.
IV. Her yazı, geçmişte yazılmış metinlerin rahminden
doğar ve gelecekte yazılacak metinleri bir
rahim gibi içinde taşır.
V. Vücutlarımız Doğu’da olsa bile düşüncelerimiz
Batı’ya dönük olmalıdır.
Numaralanmış cümlelerden hangilerinde benzetmeye
yer verilmemiştir?

A) II ve V B) I ve II C) III ve V
D) II ve IV E) I ve III

10. Bizim dağlarda kaya menekşesi dediğimiz bir menekşe
türü var. Susuz, topraksız, sert kayaların
yarıklarında biter. İnsan boyunun ulaşamadığı yerlerde
burçak burçak kokar. Güneş gören yerlerde
açık mavi, güneş görmeyen yerlerde açık eflatun
renginde... Tohumu toprağa dökülür, bitmez. Engin
kayalara dökülür, bitmez. Kökünü saksıya alırsınız,
yetişmez. İnsanlara kafa tutan bu menekşeyi çok
severim.
Bu parçada kullanılan anlatım biçimi aşağıdakilerden
hangisidir?

A) Öyküleme B) Örnekleme C) Betimleme
D) Açıklama E) Tanımlama

11. (I) İngiliz arkeolog James Mellaart tarafından keş-
fedilen Çatalhöyük’te ilk kazılar 1961’de başladı ve
birkaç yıl devam etti. (II) Mellaart’ın, henüz gizemi
çözülemeyen “Dorak Hazinesi” problemi sonrasında
çalışmalar 1963’te durduruldu. (III) İki yıl sonra
O. Gurney yönetiminde kazılara yeniden başlandı.
(IV) Çatalhöyük sayesinde, yerleşik hayata ve tarım
kültürüne geçen insanoğlunun sosyal ve kültürel
yapısı tüm zenginliğiyle ortaya çıkmıştır. (V)
1994’te yapılan yüzey araştırmasının ardından
1995’te Ian Hodder yönetiminde kazılara bir kez
daha İngiliz arkeologlar başladı.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi
düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) I B) II C) III D) IV E) V


12. (I) İnsan vücudunda 160 kadar bursalar vardır. (II)
Bunlar çoğu zaman tendon deformasyonuna bağ-
lı olarak iltihaplanır. (III) Bu durumda tendonların
daha çok hasar görmesini önlemek maksadıyla
bursalara sıvı ürettirilerek içi sıvı dolu kese şekli
verilir. (IV) Böylece eklemin hareketi kısıtlanır. (V)
Bursaların hasara bağlı kese şeklini almalarına tıpta
bursit adı verilir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi
düşüncenin akışını bozmaktadır?

A) I B) II C) III D) IV E) V

13. (I) Fransa’da resim, 1648’de kurulan Kraliyet Resim
ve Heykel Akademisi’nce titiz bir sınıflandırmaya
tabi tutulmuştur. (II) Resim türleri; en basitinden
tarihi resim diye adlandırılan ve diğer resim
türlerine göre mutlak ayrıcalığı olduğu kabul edilen
en soylu resme kadar sınıflandırılmıştır. (III) Tarihi
resim, konularını mitolojiden, Antik Çağ’dan, kutsal
kitaplardan ve Hristiyanlıktan alır. (IV) Bu büyük tür,
iki biçime bürünebilir: tek tek tablolar veya duvar
resimleri. (V) Bu türün ilk örneklerinden biri 16. yüzyılda
yapılan I. Francois galerisi olmuştur.
Bu parçayı iki paragrafa ayırmak gerekirse ikinci
paragraf kaç numaralı cümleyle başlar?

A) I B) II C) III D) IV E) V

14. Sanatçı, halktan ayrı düştü mü hayattan da ayrı dü-
şüyor ve yarınlarda yaşayamıyor.
Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?
A) Ünlü düşmesi
B) Ulama
C) Ünlü daralması
D) Ünsüz benzeşmesi
E) Ünsüz değişimi

15. (I) Yeni şairlerimiz nedense anlaşılmaz olmayı yeğ-
liyor. (II) Oysa bu tutum edebiyatı halktan gitgide
uzaklaştırıyor. (III) Açıkçası bu düşüncede olanlar
dilimizin canına kast ediyor. (IV) Değişik olalım derken
anlaşılması güç, basmakalıp ifadelerle dilimizin
dolmasına neden oluyorlar. (V) Edebiyatımızın
bir an önce bu düşünceden uzaklaşması gerekir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisinde
yazım yanlışı yapılmıştır?

A) I B) II C) III D) IV E) V

16. Aşağıdakilerin hangisinde ikileme ad tamlamasının
tamlananı görevinde kullanılmıştır?

A) Eşin dostun ricasını kırmayıp buraya gelmeye
karar verdim ben de.
B) Bizler de zaman zaman böyle hatalar yapıyoruz
ki.
C) Sen sen ol, çoluk çocuğun lafına inanıp da hareket
etme,
D) Memlekete gitmeyeli aşağı yukarı üç yıl oluyordur.
E) Bayadır sesi soluğu çıkmıyordu genç sanatçı-
nın.

17. Deneme ve makalenin amacı çok farklıdır ( ) Makale
gerçeği ( ) deneme bir düşünceyi anlatır ( )
Bu cümlede ayraçla ( ) belirtilen yerlere aşağıda
verilen noktalama işaretlerinden hangileri sırasıyla
getirilmelidir?

A) ) (,) (.) B) (;) (,) (.) C) (,) (;) (,)
D) (,) (;) (.) E) (;) (;) (.)

18. Yollarıma tuzak kurmuşlar bir kere
Güvenim yok haftalara günlere
Zamanın tesbihi saçıldı yere
Dizemedim, dizilmiyor sultanım
Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi
söylenemez?

A) Hem isim cümlesi hem de fiil cümlesi vardır.
B) Fiilimsiye yer verilmiştir.
C) “dizemedim” sözcüğü yapıca bileşik bir fiildir.
D) Ad tamlaması özne görevindedir.
E) Geçişli fiil kullanılmıştır.

19. Ne doğan güne hükmüm geçer
Ne halden anlayan bulunur
Ah aklımdan ölümüm geçer
Sonra bu kuş, bu bahçe, bu nur
Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi
söylenemez?

A) İyelik eki alan sözcükler vardır.
B) Ünlü düşmesinin örneği vardır.
C) Adlaşmış sıfata yer verilmiştir.
D) Zamir kullanılmıştır.
E) Bağlaç kullanılmıştır.


20. Dr. Ruskin, öğrencilerine yaşlanmanın psikolojik
belirtilerini öğretirken onlara şunu okudu: “Hasta
ne konuşuyor ne de söyleneni anlıyor. Zaman, yer
ya da kişi kavramı yok. Son altı aydır onun yanındayım.
Onu hep başkası besliyor, yıkıyor, giydiriyor.
Dişleri yok, üstü salyalardan dolayı sürekli leke
içinde. Yürümüyor, uykusu düzensiz. Bazen ortada
bir neden yokken feryat figan bağırıyor.” Okuduktan
sonra bu kişinin bakımını kimin üstlenmek isteyeceğini
sordu. Öğrenciler bunu kabul etmeyince
onlara hastanın fotoğrafını gösterdi. Aksine herkesin
büyük bir zevkle bakmak isteyeceğini söyledi.
Fotoğraftaki hasta doktorun altı aylık kızıydı.
Bu parçada anlatılanlara göre aşağıdakilerden
hangisi söylenemez?

A) Yanlış anlamanın kişide farklı bir yaklaşım duygusu
oluşturabileceği
B) Kelimelerin anlatamadığını bir görüntünün verebileceği
C) İnsanların yaşlanınca yalnızlığa ve ilgisizliğe
mahkum olduğu
D) Bir fotografın bazen bir söze bedel olabileceği
E) İnsanların yaşlı bakımını zor, bebek bakımını
zevkli göreceği

21. Bazı arkadaşlar, aradıkları şiir kitaplarını kitapçılarda
bulamadıklarından şikayet ediyor. Haklılar. Aynı
sıkıntıyı ben de yaşıyorum. Ne var ki bunun suçu
sadece kitapçılarda değil. Evet, kitapçıların çoğu
şiir kitabı bulundurmak istemiyor, hele genç şairlerin
kitaplarını önerdiğinizde yüzlerini buruşturanlar
bile var. Ama “şiirsever milletimiz” şiir kitaplarına
hemen alışır. Kitap da yayımlandığı anda bir metadır,
bunun ticaretini yapan kitapçı ister istemez
sürümü daha fazla olan türlere eğilim gösterecektir.
Bu parçada aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A) Kitapçıların şiir kitabı bulundurmayı tercih etmediğine
B) Okuyucuların almak istedikleri şiir kitaplarını
bulma sıkıntısı yaşadığına
C) Yeni şairlerin şiirlerinin beğenilmediğine
D) Kitap satanların revaçta olan kitapları bulundurduğuna
E) Şiir kitaplarına talebin artmasıyla durumun dü-
zeleceğine

22. Bir toplumda ahlakın ilerlemesini, düzelmesini istiyorsanız
o toplumda edebiyat, sanat merakını
uyandırmaya çalışın. Çocuklara, gençlere şiirler,
hikayeler, romanlar okutun. Onları tiyatrolara, sinemalara
gönderin. O hikâyelerin, romanların, oyunların
insanları ile tanışsınlar. Onların hayatlarını,
hayallerini yaşasınlar; öğrensinler onların içlerini.
Böylece gerçekteki insanları da daha iyi anlarlar.
Çocuğunuz büyüyünce ne olacaksa olsun, küçükken
siz ona edebiyatı sevdirmeye bakın. İlim, bilgi
sonradan gelecektir. Önce insanlığını kurmak hayalini
işlemek gerekir.
Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden
hangisidir?

A) Edebi türlerin çocuk yaşta okunmaya başlanması
gerekir.
B) Sinema ve tiyatro da roman, hikâye kadar faydalı
türlerdir.
C) Edebiyat ve sanata ilgisi olan toplumlarda ahlaki
değerler gelişebilir.
D) Çocuğun büyüyünce hangi mesleği seçeceği
değil hangi sanat dalıyla ilgileneceği önemlidir.
E) Başka insanların hayatlarını öğrenmek kişisel
gelişim açısından gereklidir.

23. Divan edebiyatı kavramı Arap ve Fars, özellikle de
Fars edebiyatının estetik kaideleri üzerine kurulmuş
edebiyatını içine almaktadır. Fakat günümüz
aydınları divan edebiyatı denince sadece Osmanlı
İmparatorluğu’nun sınırları içinde oluşanı kastediyorlar.
Bu düşünce elbette yanlıştı. Çünkü edebiyat
bir dil olayıdır. 16. yüzyılın ikinci yarısında, şive
özelliklerindeki ayrıntılar bir yana bırakıldığında
Çağatay Türkçesinin büyük şairi Ali Şir Nevai ile
Osmanlı Türkçesinin Ahmed Paşa’sı, Necati Bey’i
şiirlerinin estetik yapısı arasında hiçbir fark yoktur.
Bu parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden
hangisidir?

A) Edebiyatın sınırı dille çizilir. Farklı yerlerde aynı
dili kullanan sanatçılarda estetik fark yoktur.
B) Divan edebiyatını etkileyen temel Arapça ve
Farsçadır.
C) Divan edebiyatı sadece Osmanlı sınırları içinde
gelişmiş kabul edilir.
D) Çağatay Türkçesini kullanan şair ile Osmanlı
Türkçesini kullanan şair arasında şive farkı
yoktur.
E) Edebiyatımızın estetik kuralları en çok Fars
edebiyatından alınmıştır.


24. Gazeteciler her ne kadar bir basın kuruluşunda
ücretli olarak çalışıyorsa da gazeteciliğin olmazsa
olmaz koşulu bağımsızlıktır. Ekonomik, politik hatta
çalıştığı basın kuruluşunun önceden belirlenmiş
genel kuralları içindeki bağımlılık bile kolay kabul
edilemez. ............. Ancak her alanda bağımsız
olan gazeteci olayların üzerine tarafsızlıkla gidebilir,
halkın çıkarlarını savunma durumunu koruyabilir.
Parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına
göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) Gazetecilik dünyada ve Türkiye’de bir meslek
olarak kabul edilir.
B) Gazetecinin bağımlılığı, tarafsızlığını kaybettiği
anlamına gelir.
C) Gazeteciler ister yazılı ister sözlü basında çalışsın,
okuyucusuna, dinleyicisine her gün haber
iletmekle yükümlüdür.
D) Gazetecilik, sorumluluğunun yanında sorunları
da olan bir meslektir.
E) Gazeteci olmak için doktorluk, mühendislik,
avukatlık gibi değişmez kuralları olan bir eğitimden
geçmek gerekmez.

25.-27. soruları aşağıdaki paragrafa göre cevaplayınız.
(I) En kötü sesler sıralamasında kara tahtaya tırnak
sürtme ilk sırayı almış. (II) Peki ama neden bu kadar
berbat? (III) Kulak kanalı, kulakta geniş, kulak
zarında kapalı olan geniş bir borudur. (IV) Araştırmalar
büyük olasılıkla insan sesinin bazı bölümlerinin
2 bin - 4 bin hertz aralığına düşmesi nedeniyle
bu aralıktaki seslerin kulak kanalına girdikten sonra
çok kuvvetlendiğini gösteriyor. (V) Araştırmacı-
lar, bu kuvvetlenmenin kaynağında ünlü ve ünsüz
harfleri daha iyi ayırabilme amacının yatabileceğini
gösteriyor. (VI) Ama kanal o tiz sürtünme sesinin
yine bu aralıktaki bölümlerini toplayınca bu aşırı
bir yankıya ve bedensel bir tepkiye yol açabilirmiş.
(VII) Araştırmanın bir sonraki aşaması çerçevesinde,
bu sesi hayal etmenin bile terlemeye ve kalp
atışının hızlanmasına neden olabildiği söyleniyor.
(VIII) Demek ki bu duruma bağlı olarak elektrikli sü-
pürge ve makine üreticilerinin, günlük yaşamımızda
sık sık karşımıza çıkan sesleri yumuşatmalarına
bu araştırmalar önayak olabilir.

25. Bu paragrafta aşağıdakilerin hangisi kullanılmamıştır?
A) Tanımlama B) Deyim
C) Karşılaştırma D) Tanık gösterme
E) Soru cümlesi

26. Paragrafta numaralı cümlelerin hangisinde bir
çıkarım yapılmıştır?

A) II B) IV C) V D) VII E) VIII

27. Parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde
dolaylı anlatım yapılmıştır?

A) II B) III C) IV D) V E) VII


28.-30. soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız.
DİKKAT! Soruları birbirinden bağımsız olarak cevaplayınız.

Beş yarışmacının katıldığı ve jüri üyelerinin “olumlu”
(+) ya da “olumsuz” (-) olarak değerlendirmede
bulunup yanıt verdiği bir şarkı yarışmasında, Armağan,
Bülent, Eser, Hadise ve Murat adlı jüri üyelerinin
katılımcılar hakkında bulundukları değerlendirmeyle
ilgili şunlar bilinmektedir:
• Armağan üç tanesi peş peşe olmak üzere dört
yarışmacı için olumsuz (-) değerlendirmede
bulunmuştur.
• Bülent ikisi peş peşe olmak üzere üç yarışmacı
için olumlu (+) değerlendirme yapmıştır.
• Armağan ve Murat ikinci yarışmacıya olumsuz
(-) değerlendirmede bulunmuştur.
• Bülent, Eser ve Hadise dördüncü yarışmacı
için olumsuz (-) değerlendirmede bulunmuştur.
• Hadise, her yarışmacıya bir önceki yarışmacı-
ya verdiği yanıttan farklı bir yanıt vermiştir.
• Eser her yarışmacı için aynı değerlendirmede
bulunmuştur.
• Murat iki yarışmacı için Eser’den farklı bir değerlendirmede
bulunmuştur.

28. Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi kesinlikle
doğrudur?

A) Murat, üçüncü yarışmacıya olumlu (+) yanıt
vermiştir.
B) Armağan, üçüncü yarışmacıya olumlu (+) yanıt
vermiştir.
C) Murat, dördüncü yarışmacıya olumlu (+) yanıt
vermiştir.
D) Bülent, üçüncü yarışmacıya olumsuz (-) yanıt
vermiştir.
E) Hadise, ikinci yarışmacıya olumsuz (-) yanıt
vermiştir.

29. Aşağıdakilerin hangisinde verilen iki jüri üyesinin
de birinci yarışmacıya olumsuz (-) yanıt
verdiği kesindir?

A) Armağan ve Bülent
B) Armağan ve Eser
C) Bülent ve Hadise
D) Eser ve Murat
E) Hadise ve Murat

30. Bu bilgilere göre, Bülent ikinci, üçüncü ve beşinci
yarışmacılardan hangilerine kesinlikle
olumlu (+) yanıt vermiştir?

A) Yalnız ikinciye
B) Yalnız üçüncüye
C) Yalnız beşinciye
D) İkinci ve beşinciye
E) Üçüncü ve beşinciye


ÇÖZÜMLER VE CEVAPLARI

1. Altı çizili “her eserin edebiyatça varlığı biriciktir” ifadesiyle
her edebi eserin tek olduğu dile getirilmiştir.
Seçeneklerdeki ifadelerle altı çizili sözü örtüştüğü-
müzde “biriciktir” ifadesiyle B seçeneğinde yer alan
“benzersizliği” yani özgünlüğü ifadesinin birbirini
tamamladığı görülmektedir.
Yanıt B’dir.

2. “İnsanımızın parmak izlerini taşıyor olmak” ifadesiyle
anlatılmak istenen, eserlerinde insanımızın
kendine özgü özellikleri barındırması yani Türk insanının
duygu ve düşüncesini yansıtmasıdır.
Yanıt D’dir.

3. Parçanın bütününde akademik bir yazının, yani bilimsel
bir yazının özellikleri ele alınmaktadır. Bu tip
yazılarda kişisel görüşlerin yer alamayacağı vurgulanmaktadır.
Dolayısıyla tırnak içinde verilen söz ile
E seçeneğindeki ifadenin kişisel değerlendirmeleri
yansıtmamak üzere söylendiğini görüyoruz.
Yanıt E’dir.

4. Cümledeki “İki yüz bin otomobilin yüz yirmi bini ithal
otomobilden oluşuyor.” ifadesinden anlaşılıyor
ki 120 bin ithal otomobilden geriye kalan 80 bin otomobil
Türkiye’de üretilmektedir. Bu durumda D’deki
veriler, bizi öncülden çıkarılacak kesin yargıya
ulaştırmaktadır.
Yanıt D’dir.

5. Başta verilen cümlede “Ülkemizin değişik bölgelerindeki
ev yapım malzemelerinin farklı olduğu”
açıklanmıştır. Buradan hareketle E seçeneğindeki
“İnşaat sektöründe farklı malzemeler kullanılmaktadır.”
ifadesine ulaşabiliriz.
Yanıt E’dir.

6. Numaralanmış cümlelerde “Tiyatro adamı olan
Güner Sümer’in nitelikleri ve ölümünden duyulan
derin üzüntü” üzerinde durulmaktadır. Böyle bir
konunun giriş cümlesi olmaya I numaralı cümle
uygundur. Son cümle olmaya ise IV numaralı cümle
uygundur. Buna göre numaralanmış cümlelerin
birbiriyle anlam ilişkilerini de düşündüğümüzde bu
cümlelerin anlam bütünlüğünü oluşturacak sıralaması
şöyle olur: I - III - II - V - IV
Yanıt E’dir.

7. Numaralanmış cümlelerde “Atacama Çölü’nün
özelliklerinden ve yağmur bulutlarının niçin oluş-
madığından” söz edilmiştir. Böyle bir konunun giriş
cümlesi olmaya III numaralı cümle, sonuç cümlesi
olmaya ise II numaralı cümle uygundur. Buna göre
numaralanmış cümlelerin anlamlı bir paragraf oluş-
turacak sıralaması şöyle olur: III - V - I - IV - II
Yanıt D’dir.

8. Numaralanmış cümlelerde “Brecht’in ve Dürrenmatt’ın
edebiyata bakış açıları kıyaslanarak bizde
de benzer çalışmaların olduğundan” bahsedilmiş-
tir. Böyle bir konunun giriş cümlesi olmaya I numaralı
cümle, sonuç cümlesi olmaya ise III numaralı
cümle uygundur. Buna göre numaralanmış cümlelerin
anlamlı bir paragraf oluşturacak sıralaması
şöyle olur: I - V - IV - II - III
Yanıt C’dir.


9. I.’de “dünya - köpüktür”, III.’de “gece - çocuktur”,
IV.’de “yazı - rahim gibidir.” benzetmeleri yapılmış-
tır. II. ve V. cümlede ise benzetme yoktur.
Yanıt A’dır.

10. Parçada durağan varlıkların özellikleri verildiği için
anlatım biçimi betimlemedir.
Yanıt C’dir.

11. Parçayı dikkatlice okuduğumuzda I, II, III ve V numaralı
cümlelerde “Çatalhöyük’te başlanan ilk kazılardan
ve daha sonra durdurulup tekrar başlanan
kazı çalışmalarından” bahsedildiğini görüyoruz.
Onun için bu cümleler bir paragraf oluşturur. IV numaralı
cümlede ise “Çatalhöyük kazıları sayesinde
o dönem insanının hayatının canlı bir şekilde
gözler önüne serildiğinden” bahsedilerek parçanın
anlam akışı bozulmuştur.
Yanıt D’dir.

12. Parçayı dikkatlice okuduğumuzda I, II, III ve IV
numaralı cümlelerde bursalardan bahsedilmiş ve
hasara uğramaları durumunda alınan tedbirlerden
bahsedilmiştir. Onun için bu cümleler bir paragraf
oluşturur. V numaralı cümledeyse “bursit” kavramı-
nın tanımı yapıldığı için bu cümle parçanın anlam
akışını bozmaktadır.
Yanıt E’dir.

13. I ve II numaralı cümlelerde resim sınıflandırılmasından
söz edilmiştir. III numaralı cümleden itibaren
konu değişir, tarihi resimden bahsedilir.
Yanıt C’dir.

14. “ayır-ı” sözcüğünde ünlü düşmesi, “halktan ayrı”
ulama, “yaşaya-ma-yor” sözcüğünde ünlü daralması,
“sanatçı, halktan, düştü, hayattan” sözcüklerinde
ünsüz benzeşmesi vardır.
Yanıt E’dir.

15. III numaralı cümlede “kastetmek” sözcüğü ayrı yazılarak
yazım yanlışı yapılmıştır.
Yanıt C’dir.

16. E seçeneğinde geçen ikileme “sanatçının” sözcü-
ğünün tamlananıdır. “... sanatçının sesi soluğu”
Yanıt E’dir.

17. Ardından bir açıklama yapıldığından ilk ayraca iki
nokta, sıralı cümleyi ayırdığı için ikinci ayraca virgül,
üçüncü ayraca ise cümle tamamlandığından
nokta getirilmelidir.
Yanıt A’dır.

18. “Güvenim yok” cümlesi, isim cümlesidir ve “kurmuşlar,
saçıldı, dizemedim, dizilmiyor” yüklemleri
fiil olduğundan A seçeneğine; “dizemedim” sözcü-
ğü “dizebildim” bileşik fiilinin olumsuzudur, buradan
C seçeneğine; “zamanın tesbihi” tamlaması “saçıldı”
yükleminin öznesidir, buradan D seçeneğine;
“dizemedim” eylemi “neyi” sorusuna cevap verebilip
nesne alabilir, b


20. Parçada verilen örnekte yaşlıların yalnız kalmaya
mahkum olduğuna, onlarla kimsenin ilgilenmediğine
dair bir ifade yer almamaktadır.
Yanıt C’dir.

21. Parçada şiir kitaplarını bulma konusunda yaşanan
sıkıntıdan ve sebeplerinden söz edilmiştir. Ancak
yeni şairlerin şiirlerinin beğenilmediğinden söz edilmemiştir.
Yanıt C’dir.

22. Yazarın ahlakın ilerlemesi için gerekli gördüğü koşul
toplumda edebiyat ve sanat merakının uyandı-
rılmasıdır.
Yanıt C’dir.

23. Parçada verilen örneklerle anlatılan, farklı yerlerde
yaşayanların ortak dili sayesinde aynı edebi özellikleri
göstermesidir.
Yanıt A’dır.

24. Parçada boş bırakılan yer, düşüncenin akışına uygun
olarak bağımsızlık ve tarafsızlıktan söz eden B
seçeneği ile tamamlanabilir.
Yanıt B’dir.

25. Paragrafta “kulak kanalının” tanımı yapılmıştır.
En kötü sesler karşılaştırılmıştır. Soru cümlesi ve
“önayak olmak” deyimi kullanılmıştır.
Yanıt D’dir.

26. VIII numaralı cümlede elektronik eşyaların yapımı-
na dair bir çıkarım yapılmıştır.
Yanıt E’dir.

27. VII numaralı cümlede dolaylı anlatım yapılmıştır.
Bir aracıyla düşüncelerin aktarılması söz konusudur.
Yanıt E’dir.

Tablo yorumdadır


Jüri üyelerinin değerlendirmeleriyle ilgili yedi maddelik
bilgi verilmiştir. Biz bu maddeleri şu sırayla
tabloya yerleştirelim: 3., 4., 5., 6., 7., ve 1., 2.
3. madde, Armağan ve Murat II. yarışmacıya olumsuz
(-) demiştir.
4. madde, Bülent, Eser ve Hadise IV. yarışmacıya
olumsuz (-) demiştir.
Şimdi 5. maddemizi tabloya yerleştirelim.
6. maddede Eser’in her yarışmacı için aynı değerlendirmede
bulunduğu söyleniyor, bu durumda
Eser tüm yarışmacılar için olumsuz (-) değerlendirmesinde
bulunmuştur.
7. madde, Murat iki yarışmacı için Eser’den farklı
bir değerlendirmede bulunmuş, yani iki yarışmacı
için olumlu (+) ifadesinde bulunmuştur ve son olarak
1. ve 2. maddelerimizi de tabloya yerleştirelim.

28. Bu bilgilere göre Hadise’nin ikinci yarışmacı için
olumsuz (-) değerlendirmede bulunduğu kesindir.
Yanıt E’dir.

29. Armağan ve Eser’in ikinci yarışmacı için olumsuz
(-) bir değerlendirmede bulunduğu kesindir.
Yanıt B’dir.

30. Bu bilgilere göre Bülent, ikinci ve beşinci yarışmacı
için kesinlikle olumlu (+) değerlendirmede bulunmuştur.
3. yarışmacı için olumlu da olabilir, olumsuz
da.
Yanıt D’dir.

Alıntı..
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 04-03-2018, 19:17 PM   Mesaj No:3
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: Nov 2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:38
Mesaj: 7.545
Konular: 481
Beğenildi:5631
Beğendi:4037
Takdirleri:2259
Takdir Et:
Standart

GENEL KÜLTÜR TESTİ

Bu testte 60 soru vardır.


1. Orta Asya Türk Devletlerinin dinsel inançları ile
ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

A) Eski Türklerde ölü gömme törenine Yuğ denilirdi.
B) Mezarın başına öldükten sonra hizmet edecek
Balbal adı verilen taş heykeller konulurdu.
C) Mezarlarına Kurgan adı verilirdi.
D) Gök Tanrı dini en yaygın inanışlarındandır.
E) Avrupa Hunları Batıya doğru göç ederek Hristiyanlığı
kabul etmişlerdir.

2. Orta Asya Türk Devletleri ile ilgili aşağıda verilen
eşleştirmelerden hangisi doğru değildir?

A) Türgişler, hükümdarları Sulu Kağan döneminde
İslamiyet’in yayılmasını engellemişlerdir.
B) Karluklar, Karahanlılar Devleti’nin kuruluşunda
rol oynamışlardır.
C) Peçenekler, Hristiyandırlar. Malazgirt Savaşı’nda
Büyük Selçuklu Devleti yanında yer almışlardır.
D) İtil Bulgarları, Almış Han zamanında İslamiyeti
kabul etmişlerdir.
E) Avarlar, Bayan Han önderliğinde Viyana’yı kuşatmışlardır.

3. Selçuklular Dönemi divanlarından aşağıdakilerden
hangisinin tanımı doğru değildir?

A) İstifa Divanı, Maliye işleri
B) Arz Divanı, Askerlik işleri
C) İnşa Divanı, Yazışma işleri
D) Divanı Berid, Posta işleri
E) İşraf Divanı, Yüksek Mahkeme

4. Anadolu Selçuklularında Ahi Teşkilatı’nın nitelikleri
arasında aşağıdakilerden hangisi yer almamıştır?

A) Fütüvvet anlayışı doğrultusunda örgütlenmiş-
tir.
B) İş yeri açılması için verilen ruhsata Gedik Usulü
denilmiştir.
C) İhtiyaç doğrultusunda üretim yapmışlardır.
D) Mesleki eğitimin verildiği örgütlenmede her esnaf
grubunun bir şeyhi bulunmaktadır.
E) Anadolu’da Ahiliğin kurucusu Sadreddin Konevi’dir.

5. Anadolu Selçukluları döneminde eserler veren
edebiyatçılar ve eserleri eşleştirmelerinden
hangisi yanlış verilmiştir?

A) Yunus Emre – Risaletün Nushiye
B) Mevlana – Fihi Mafih
C) Sultan Veled – İbtidaname
D) Hacı Bektaş Veli – Makalat
E) Hoca Dehhani – Garipname

6. Osmanlı Devleti’ndeki Eyalet Askerleri ile ilgili
aşağıda verilen tanımlardan hangisi yanlıştır?

A) Azaplar, sınır kalelerde güvenliği sağlayan gö-
nüllü askerlerdir.
B) Deliler, orduda keşif hizmetleri yaparak bilgi
toplayanlardır.
C) Beşliler, beş haneden bir kişi alınarak oluşturulan
birliklerdir.
D) Sakalar, ordunun posta işleriyle ilgilenen birliklerdir.
E) Martoloslar, sarp geçitlerde güvenliği sağlayan
Hristiyan askerlerdir.


7. Osmanlı Devleti’nde Yıldırım Bayezıt Dönemi’nde
açılan ilk Darrüşşifa’da tabib olarak görev
yapan “Müntehab-ı Şifa” adlı eserin yazarı aşağıdakilerden
hangisidir?

A) Celaleddin Hızır
B) Sabuncuoğlu Şerafeddin
C) Altunizade
D) Ahi Ahmet Çelebi
E) Mukbilzade Mümin

8. Osmanlı Devleti’nde yapılması gereken düzenlemeler
padişaha risale, layiha veya raporlar
halinde sunulurdu. Aşağıdakilerden hangisi bu
raporlardan biri sayılmaz?

A) Koçi Bey
B) Katip Çelebi
C) Hoca Sadeddin
D) Yusuf Agah Efendi
E) Hazerfan Ahmet Çelebi

9. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa’da Rönesans
dönemi yazarlarından birisi değildir?

A) Montaigne
B) William Shakespeare
C) Martin Luther
D) Petrark
E) Cervantes

10. Avrupa’da Aydınlanma Çağı’nı yaşatan bilim
adamları arasında aşağıdakilerden hangisi yer
almaz?

A) Galileo Galilei B) Pascal
C) Bacon D) Adam Smith
E) Christin Bernard

11. İstanbul’un fethi olan 1453 tarihinden Fransız İhtilali’nin
gerçekleştiği 1789’a kadar olan dönem Yeni
Çağ olarak adlandırılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi Yeni Çağ’ın yaşanmasına
neden olan gelişmelerden biri değildir?

A) Barutun ateşli silahlarda kullanılması
B) Kağıdın geliştirilmesi
C) Pusulanın sapma açısının bulunması
D) John Gutenberg’in modern matbaayı bulması
E) İpek ve Baharat Yolu’nun canlanması

12. Avrupa’da XVIII. yüzyılda meydana gelen Sanayi
Devrimi’nin Osmanlı Devleti’ne etkileri arasında
aşağıdakilerden hangisi yer almamıştır?

A) Küçük atölye ve el tezgahlarının kapanması
B) Lonca Teşkilatı’nın öneminin artması
C) Osmanlı topraklarında ihracatın azalması
D) Avrupa’nın hammadde ve pazar ihtiyacının
Osmanlı topraklarının işgaline neden olması
E) Osmanlı akçesinin değerinin düşmesi

13. Osmanlı Devleti’nde Boğazların ilk kez sorun
haline gelmesi aşağıdaki antlaşmalardan hangisi
ile olmuştur?

A) Kütahya Antlaşması
B) Hünkar İskelesi Antlaşması
C) 1840 Londra Konferansı
D) 1841 Londra Konferansı
E) Balta Limanı Ticaret Sözleşmesi

14. Aşağıdakilerden hangisi İstibdat Dönemi geliş-
melerinden biridir?

A) Gedik Paşa Tiyatrosu’nun açılması
B) Osmanlı Hamdi Bey tarafından Sanayi Nefise
Mektebi’nin açılması
C) İngiltere’den ilk kez borç para alınması
D) Fransızcanın okullarda zorunlu dil olması
E) Esham uygulamasına gidilmesi


15. Türklerle ilgili aşağıdaki raporlardan hangisi
olumsuz niteliktedir?

A) Amiral Bristol Raporu
B) General Harbourd Raporu
C) King Crane Raporu
D) Dr Esat Işık Raporu
E) Sandler Raporu

16. I. Ali Galip Olayı
II. Ankara Valisi Muhittin Paşa Olayı
III. Sivas Valisi Reşit Paşa’nın girişimleri
Sivas Kongresi’nin toplanmasını engelleme çalışmalarından
hangileri İstanbul Hükümeti’nde
değişikliğe neden olmuştur?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I ve III

17. TBMM açıldıktan sonra yapılan ilk anayasa olan
1921 Anayasası’nda aşağıdakilerden hangisine
yer verilmemiştir?

A) Egemenlik anlayışı
B) Güçler Birliği
C) İcra Vekilleri Heyeti
D) Laiklik
E) 1876 Kanuni Esasi’nin yürürlükte olması

18. I. İnebolu
II. Maraş
III. Antep
Milli Mücadeleye katkılarından dolayı İstiklal
Madalyası alan şehirler yukarıdakilerden hangileridir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III

19. I. İran Sınırı
II. Kafkas Sınırı
III. Suriye Sınırı
Yukarıdaki sınırlardan hangileri daha önce belirlenen
haliyle Lozan Antlaşması’nda kabul
edilmiştir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III

20. Cumhuriyet’in ilanından sonra yeniden kurulan
İstiklal Mahkemeleri aşağıdaki şehirlerden hangisinde
kurulmamıştır?

A) Diyarbakır B) Sivas C) İstanbul
D) İzmir E) Ankara

21. 1882 yılında Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane
adıyla kurulan yükseköğretim kurumunun gü-
nümüzdeki adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yıldız Teknik Üniversitesi
B) İstanbul Teknik Üniversitesi
C) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
D) Boğaziçi Üniversitesi
E) İstanbul Üniversitesi

22. Mustafa Kemal Atatürk Sancak Sorunu’nun
(Hatay) çözümlenmesi aşamasında İsmet İnö-
nü Hükümeti’ni eleştirirken yazdığı makaleleri
hangi takma adla yazmıştır?

A) Asım Us
B) Şerif Bey
C) Galip Hoca
D) Milli Şef
E) Reşad-ı Sani


23. Aşağıdakilerden hangisinin açıklaması, karşı-
sında yanlış verilmiştir
?
A) Maastricht Antlaşması, İkinci Dünya Savaşı
sonrasında Avrupa’da insan hakları ve hukukun
üstünlüğünü savunmak amacıyla kurulmuştur.
B) EOKA, 1950’li yılların başlarında Kıbrıs’ın Yunanistan’a
bağlanması amacıyla Yorgo Grivas
liderliğinde kurulan Rum örgütüdür.
C) DPT, Devlet Planlama Teşkilatı 1960’ta hızla
kalkınmayı sağlamak için kurulmuştur.
D) Gandhi, Hindistan bağımsızlık hareketinin lideridir.
E) Monroe Doktrini, ABD’nin Avrupa sorunları ve
diplomasisinden uzak duran yalnızlık politikasıdır.

24. İkinci Dünya Savası başlarında Almanya ile anlaşarak
Polonya’yı işgal eden ancak daha sonra
Almanya’nın topraklarına saldırısı karşısında
Fransa’nın da içinde bulunduğu müttefik grubuna
katılan devlet aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sovyet Rusya B) Arnavutluk
C) Bulgaristan D) Romanya
E) İtalya

25. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği’ne dö-
nüşen süreçle ilgili gelişmelerden biri değildir?

A) Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kurulması
B) Schuman Bildirisi
C) Birleşmiş Milletler’in kurulması
D) Avrupa Kömür ve Çelik Birliği’nin kurulması
E) Üye ülkeler arasında serbest dolaşım hakkının
tanınması

26. Birleşik ve laik bir Arap toplumu oluşturmayı
amaçlayan sosyalist bir yönetim uygulamak isteyen
siyasal hareket aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yasemin Baharı
B) Baas
C) Turuncu Devrim
D) Müslüman Kardeşler
E) El Kaide

27. Demokrat Parti Dönemi’nde Atatürk ile ilgili çalışmalar
arasında aşağıdakilerden hangisi yer
almaz?

A) Erzurum Atatürk Üniversitesi’nin açılması
B) Atatürk aleyhine işlenen suçlara ilişkin yasa çı-
karılması
C) Devlet dairelerine yalnızca Atatürk resminin
asılması ile ilgili genelge yayımlanması
D) Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e taşınması
E) Dörtlü Takrir’in TBMM’ye sunulması

28. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin matematik
konumunun sonuçlarından değildir?

A) Cephesel yağışlar görülmesi
B) Daimi bakı yönün güney olması
C) Aynı anda farklı mevsim özellikleri görülmesi
D) Gölge yönünün daima kuzeye düşmesi
E) Kuzeye doğru gidildikçe sıcaklığın azalması

29. I. Sıcaklık artar
II. Yerçekimi artar
III. Çizgisel hız artar
IV. Gece gündüz süre değişimi artar
Yukarıda verilenlerden kaç tanesi Türkiye’de
kuzeyden güneye gidildikçe artar?

A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III
D) I ve III E) II ve IV

30. Türkiye ortalama yükseltisi fazla olan dağlık engebeli
bir ülkedir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi ortalama
yükseltinin fazla olduğunu kanıtlamaz?

A) İklim bitki örtüsü kısa mesafelerde değişir.
B) Akarsuların hidroelektrik potansiyeli fazladır.
C) Akarsu erozyonu fazla olduğundan kıyılardaki
delta ovaları hızla genişler.
D) Tarım alanları dar ve parçalıdır.
E) Dağlar doğu-batı doğrultusunda uzanır.


31. Yukarıdaki grafik bir yere ait yıllık ortalama sıcaklık
ve yağış durumu hakkında bilgi vermiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi verilen yer
için kesin olarak söylenebilir?
( Şekil-grafik yorumdadır)
A) Bitki örtüsünün yaz kuraklığına dayanıklı olması
B) Güney yarım kürede yer alması
C) Akarsuların denge profiline ulaşması
D) Akarsuların hidro elektrik potansiyellerinin fazla
olması
E) Gece gündüz ve yıllık sıcaklık farkının fazla olması

32.(Grafik yorumdadır)
Deniz
Föhn
100m 1°C
sıcaklığı
artırır
Föhn rüzgarı dağların yükseklerinden eteklerine
doğru esen rüzgarlardır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi föhn rüzgarının
özellikleri arasında yer almaz?

A) Sıcaklığı arttıkça bağıl nemi azaltır.
B) Ani kar erimelerine ve sellere neden olur.
C) Uludağ’ın eski adını alan kuru rüzgardır.
D) Rize’de turunçgil yetişmesine neden olur.
E) Iğdır Ovası’nda yazın pamuk tarımı yapılması-
na neden olur.

33. Aşağıdakilerden hangisi göç veren bir yerin
özellikleri arasında yer almaz?

A) Erkek nüfus oranı azalırken, kadın nüfus oranı
artar.
B) Tarımsal üretim ve verimlilik azalır.
C) Kırsal kesime yapılacak yatırımlar âtıl kalır.
D) Genç dinamik nüfus azalırken yaşlı nüfus artar.
E) Konut yetersizliği nedeniyle gecekondulaşma
artar.

34. Aşağıdaki haritada bazı yeraltı kaynaklarının çıkarıldığı
yerler gösterilmiştir.(Harita yorumdadır)

Buna göre hangi alanda çıkarıldığı söylenen yeraltı
kaynağı yanlış verilmiştir?

A) I- Taşkömürü B) II- Petrol
C) III- Krom D) IV- Demir
E) V- Bor

35. I. Yaz yağışlarıyla yeşeren ot topluluğu
II. İlkbahar yağmurları ile yeşeren yazın kuruyan
ot topluluğu
III. Kuraklığa dayanıklı kısa boylu bodur ağaç
IV. Çiçekli gür bitki örtüsü her mevsim yaprağını
dökmeyen ormanlar
Yukarıda verilen özelliklere göre bu alanların
egemen olduğu yerlerde yapılan hayvancılık faaliyeti
aşağıdakilerden hangisidir?


I II III IV
––––– ––––– ––––– –––––
A) Büyükbaş Koyun Kılkeçisi Arıcılık
B) Koyun Arıcılık Kılkeçisi Büyükbaş
C) Arıcılık Koyun Kılkeçisi Büyükbaş
D) Kılkeçisi Arıcılık Büyükbaş Koyun
E) Kılkeçisi Büyükbaş Arıcılık Koyun

36. Kuş gözlemciliği doğayı kuşların gözlerinden tanı-
mayı sağlayan bir gözlem sporudur.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi kuş gözlemciliğinin
yapıldığı alanlardan biri değildir?

A) Uluabat Gölü B) Sultan Sazlığı
C) Hatilla Vadisi D) Kızılırmak Deltası
E) Dilek Yarımadası

37.Yukarıdaki haritaya göre Türkiye’nin en büyük
serbest ticaret limanı aşağıdakilerden hangisidir?
harita yorumdadır
A) Mersin B) İzmir C) İzmit
D) İstanbul E) Sinop

38. I. Konya Ovası
II. Menteşe Yöresi
III. Bafra çevresi
IV. Amik Ovası
V. Teke çevresi
Yukarıda verilen alanlardan hangileri engebeli
dağlık bölge kapsamında yeralır?

A) I ve II B) I ve III C) III ve IV
D) II ve V E) IV ve V

39. Aşağıdakilerden hangisi Marmara Bölgesi’nin
özelliklerinden biri değildir?

A) Ekili dikili arazi oranı en fazla olan bölgedir.
B) En fazla göç alan bölgedir.
C) Hidro elektrik potansiyel fazla olan bölgedir.
D) İklim çeşitliliği en fazla olan bölgedir.
E) Okur yazar oranının en fazla olduğu bölgedir.

40.Yukarı Murat Van Bölümü’nden yola çıkan bir
kişi aşağıdaki numara ile verilen yerlerden hangilerini
görmüştür? YORUMDADIR

41. İnsanların yaşadıkları alanları ekonomik, sosyal,
siyasal ve doğal nedenlere bağlı olarak terk ederek
başka bir yere sürekli ya da geçici olarak gitmesine
göç denir.
Aşağıdakilerden hangisi siyasi nedenlere bağlı
göçlere örnek verilemez?

A) Mübadele göçü
B) Mülteci göçü
C) İşçi göçü
D) Savaşlara bağlı göçü
E) Sınır değişikliğine bağlı göç

42. Dağların denize paralel uzandığı yerlerde kıta sahanlığı
dar ve kıyılarda dalga aşındırma şekli falezler
yaygındır.
Buna göre aşağıdaki alanlardan hangileri bu
duruma örnek verilemez?

A) Artvin – Rize arası
B) Bartın – Sinop arası
C) Antalya – Alanya arası
D) Finike – Kaş arası
E) Mersin – Adana arası

43. Terkos Gölü (Durusu)
Akyatan Gölü
Büyükçekmece Gölü
Küçükçekmece Gölü
Yukarıda verilen göllerin oluşumunda aşağıdaki
olaylardan hangisi etkili olmuştur?

A) Volkanizma B) Dalga C) Rüzgar
D) Akarsu E) Deprem

44. I. Yukarı Sakarya Bölümü
II. Yukarı Fırat Bölümü
III. Orta Fırat Bölümü
IV. Erzurum Kars Bölümü
V. Ergene Bölümü
Türkiye’de yer alan yukarıdaki bölümlerden
hangisinde yaz yağışları etkilidir?

A) I B) II C) III D) IV E) V


45.***


Yukarıdaki Türkiye haritasında verilen numaralı
yerlerden hangisinde nüfus seyrek değildir?
A) Yalnız I B) I ve IV C) II ve III
D) I ve III E) IV ve V

46. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal hayatı dü-
zenleyen normatif disiplinlerden biri değildir?

A) Hukuk B) Din C) Siyaset
D) Görgü E) Ahlak

47. I. Ergin olmak
II. Ayrıtım gücüne sahip olmak
III. Kısıtlı olmamak
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri bir
kimsenin hukuken tam ehliyetli olarak kabul
edilebilmesi için gereken şartlardandır?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) II ve III E) I, II ve III

48. Aşağıdakilerden hangisi medeni hukukun alt
dallarından biri değildir?
A) Kişiler hukuku
B) Aile hukuku
C) Eşya hukuku
D) Borçlar Hukuku
E) Miras hukuku

49. Kanunun hâkime açıkça yetki verdiği veya durumun
gereklerini ya da haklı sebepleri göz
önünde tutmayı emrettiği konularda, hakimin
hukuka ve hakkaniyete göre karar vermesi aşağıdakilerden
hangisi ile ifade edilir?

A) Dürüstlük kuralı
B) İyiniyet
C) Bağlı yetki
D) Takdir yetkisi
E) Hukuk yaratma


50. Bir kimse hakkında gaiplik kararı verecek mahkeme
aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aile mahkemesi
B) Asliye hukuk mahkemesi
C) Sulh hukuk mahkemesi
D) Çocuk mahkemesi
E) Kadastro mahkemesi

51. T.C. Anayasaları arasında ilk ve tek yumuşak
anayasa aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1876 Kanun-i Esasi
B) 1921 Teşkilat-ı Esasiye
C) 1924 Teşkilat-ı Esasiye
D) 1961 Anayasası
E) 1982 Anayasası

52. Aşağıdakilerden hangisinde seçimde döneminde
ayrılması gereken bakanlar doğru olarak verilmiştir?

A) Başbakan yardımcıları, Milli Savunma Bakanı,
İçişleri Bakanı
B) Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma
Bakanı
C) İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Adalet Bakanı
D) İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı, Ulaştırma Bakanı
E) Adalet Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı,
Ulaştırma Bakanı

53. Anayasa Mahkemesi üye sayısı kaçtır?
A) 11 asıl 4 yedek
B) 7 asıl 4 yedek
C) 17 üye
D) 22 asıl 11 yedek
E) 22 asıl 12 yedek

54. Aşağıdakilerden hangisi yönetmelik çıkaramaz?
A) Başbakanlık
B) Bakanlar Kurulu
C) Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
D) İçişleri Bakanlığı
E) Dicle Üniversitesi

55. Aşağıdakilerden hangisi Yaşar Kemal’in eserlerinden
biri değildir?

A) Ağrı Dağı Efsanesi
B) İnce Memed
C) Üç Anadolu Efsanesi
D) Devlet Kuşu
E) Gökyüzü Mavi Kaldı


56. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğine üye
ülkelerden biri değildir?

A) İsveç B) Norveç C) İngiltere
D) Hollanda E) Finlandiya

57. Birleşmiş Milletlerin merkezi nerededir?
A) Cenevre B) New York C) Paris
D) Roma E) Oslo

58. G20 toplantısına ev sahipliği yapan ülkelere
tanınan haktan yararlanarak Türkiye, G20 2015
Zirvesi’ne hangi ülkeyi davet etmiştir?

A) Kırgızistan
B) Özbekistan
C) Azerbaycan
D) Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti
E) Moldova

59. Azerbaycan doğal gazını Hazardaki Şahdeniz-2
üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak projenin
adı nedir?

A) Trakya Akımı
B) Mavi Akım
C) Tanap
D) Bakü-Ceyhan Boru Hattı
E) Kuzey Akımı Projesi

60. 2015’te Türkiye’de denize dolgu yapılarak inşa
edilen ilk hava limanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Batum Havalimanı
B) Ordu-Giresun Havalimanı
C) Trabzon Havalimanı
D) Samsun Havalimanı
E) Atatürk Havalimanı


CEVAPLAR
1.E
2.E
3.E
4.E
5.E (Hoca Dehhani- Selçuklu Şehnamesi
Aşık Paşa- Garipname)
6.D
7.A Celaleddin
Hızır
15.yy Tıp Müntehab-ı Şifa
Sabuncuoğlu
Şerafeddin
15.yy Tıp Mücerrebname
Altunizade 15.yy Tıp Üroloji
Ahi Ahme
t
Çelebi 15.yy Tıp Risale-i Mesane
Mukbilzade
Mümin
15.yy Tıp Zahire-i Muradiye
8.E Koçi Bey 17.yy IV. Murat
Katip Çelebi 17.yy IV. Murat ve Sultan İbrahim
Hoca
Sadeddin
16.yy III. Mehmed
Yusuf Agah
Efendi
18.yy III. Selim
Hazerfen
Ahmet
Çelebi

17.yy
IV. Murat Dönemi kanat takarak
Galata Köprüsü’nden
denize uçmuştur.
9.D
10.E
11.E
12.B
13.B
14.B
15.C
16.A
17.D
18.E
19.E
20.B
21.C
2.A
23.A
24.A
25.C
26.B
27E
28.C
29D
30.E
31.A
32.C
33.E
34.C
35.A
36.C
37.A
38.D
39.C
40.A
41.C
42.E
43.B
44.D
45.D
46.C
47.E
48.D
49D
50.C
51.B
52.D
53.C
54.C
55.D
56.B
57.B
58.C
59.C
60.B

61.
fatmabalci19 beğendi.
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 04-03-2018, 20:05 PM   Mesaj No:4
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: Nov 2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:38
Mesaj: 7.545
Konular: 481
Beğenildi:5631
Beğendi:4037
Takdirleri:2259
Takdir Et:
Standart

GENEL YETENEK 27.SORU TABLOSU

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 04-03-2018, 20:12 PM   Mesaj No:5
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: Nov 2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:38
Mesaj: 7.545
Konular: 481
Beğenildi:5631
Beğendi:4037
Takdirleri:2259
Takdir Et:
Standart

31. SORU
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

32. SORU
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

34. SORU
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 04-03-2018, 20:17 PM   Mesaj No:6
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: Nov 2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:38
Mesaj: 7.545
Konular: 481
Beğenildi:5631
Beğendi:4037
Takdirleri:2259
Takdir Et:
Standart

37.SORU

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

40.SORU

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

45.SORU

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》

Alıntı ile Cevapla
Alt 04-10-2018, 13:07 PM   Mesaj No:7
Medineweb Üyesi
fatmabalci19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:fatmabalci19 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57235
Üyelik T.: Mar 2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 53
Konular: 0
Beğenildi:38
Beğendi:304
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Mihrinaz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
GENEL KÜLTÜR TESTİ

Bu testte 60 soru vardır.


1. Orta Asya Türk Devletlerinin dinsel inançları ile
ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?

A) Eski Türklerde ölü gömme törenine Yuğ denilirdi.
B) Mezarın başına öldükten sonra hizmet edecek
Balbal adı verilen taş heykeller konulurdu.
C) Mezarlarına Kurgan adı verilirdi.
D) Gök Tanrı dini en yaygın inanışlarındandır.
E) Avrupa Hunları Batıya doğru göç ederek Hristiyanlığı
kabul etmişlerdir.

2. Orta Asya Türk Devletleri ile ilgili aşağıda verilen
eşleştirmelerden hangisi doğru değildir?

A) Türgişler, hükümdarları Sulu Kağan döneminde
İslamiyet�in yayılmasını engellemişlerdir.
B) Karluklar, Karahanlılar Devleti�nin kuruluşunda
rol oynamışlardır.
C) Peçenekler, Hristiyandırlar. Malazgirt Savaşı�nda
Büyük Selçuklu Devleti yanında yer almışlardır.
D) İtil Bulgarları, Almış Han zamanında İslamiyeti
kabul etmişlerdir.
E) Avarlar, Bayan Han önderliğinde Viyana�yı kuşatmışlardır.

3. Selçuklular Dönemi divanlarından aşağıdakilerden
hangisinin tanımı doğru değildir?

A) İstifa Divanı, Maliye işleri
B) Arz Divanı, Askerlik işleri
C) İnşa Divanı, Yazışma işleri
D) Divanı Berid, Posta işleri
E) İşraf Divanı, Yüksek Mahkeme

4. Anadolu Selçuklularında Ahi Teşkilatı�nın nitelikleri
arasında aşağıdakilerden hangisi yer almamıştır?

A) Fütüvvet anlayışı doğrultusunda örgütlenmiş-
tir.
B) İş yeri açılması için verilen ruhsata Gedik Usulü
denilmiştir.
C) İhtiyaç doğrultusunda üretim yapmışlardır.
D) Mesleki eğitimin verildiği örgütlenmede her esnaf
grubunun bir şeyhi bulunmaktadır.
E) Anadolu�da Ahiliğin kurucusu Sadreddin Konevi�dir.

5. Anadolu Selçukluları döneminde eserler veren
edebiyatçılar ve eserleri eşleştirmelerinden
hangisi yanlış verilmiştir?

A) Yunus Emre � Risaletün Nushiye
B) Mevlana � Fihi Mafih
C) Sultan Veled � İbtidaname
D) Hacı Bektaş Veli � Makalat
E) Hoca Dehhani � Garipname

6. Osmanlı Devleti�ndeki Eyalet Askerleri ile ilgili
aşağıda verilen tanımlardan hangisi yanlıştır?

A) Azaplar, sınır kalelerde güvenliği sağlayan gö-
nüllü askerlerdir.
B) Deliler, orduda keşif hizmetleri yaparak bilgi
toplayanlardır.
C) Beşliler, beş haneden bir kişi alınarak oluşturulan
birliklerdir.
D) Sakalar, ordunun posta işleriyle ilgilenen birliklerdir.
E) Martoloslar, sarp geçitlerde güvenliği sağlayan
Hristiyan askerlerdir.


7. Osmanlı Devleti�nde Yıldırım Bayezıt Dönemi�nde
açılan ilk Darrüşşifa�da tabib olarak görev
yapan �Müntehab-ı Şifa� adlı eserin yazarı aşağıdakilerden
hangisidir?

A) Celaleddin Hızır
B) Sabuncuoğlu Şerafeddin
C) Altunizade
D) Ahi Ahmet Çelebi
E) Mukbilzade Mümin

8. Osmanlı Devleti�nde yapılması gereken düzenlemeler
padişaha risale, layiha veya raporlar
halinde sunulurdu. Aşağıdakilerden hangisi bu
raporlardan biri sayılmaz?

A) Koçi Bey
B) Katip Çelebi
C) Hoca Sadeddin
D) Yusuf Agah Efendi
E) Hazerfan Ahmet Çelebi

9. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa�da Rönesans
dönemi yazarlarından birisi değildir?

A) Montaigne
B) William Shakespeare
C) Martin Luther
D) Petrark
E) Cervantes

10. Avrupa�da Aydınlanma Çağı�nı yaşatan bilim
adamları arasında aşağıdakilerden hangisi yer
almaz?

A) Galileo Galilei B) Pascal
C) Bacon D) Adam Smith
E) Christin Bernard

11. İstanbul�un fethi olan 1453 tarihinden Fransız İhtilali�nin
gerçekleştiği 1789�a kadar olan dönem Yeni
Çağ olarak adlandırılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi Yeni Çağ�ın yaşanmasına
neden olan gelişmelerden biri değildir?

A) Barutun ateşli silahlarda kullanılması
B) Kağıdın geliştirilmesi
C) Pusulanın sapma açısının bulunması
D) John Gutenberg�in modern matbaayı bulması
E) İpek ve Baharat Yolu�nun canlanması

12. Avrupa�da XVIII. yüzyılda meydana gelen Sanayi
Devrimi�nin Osmanlı Devleti�ne etkileri arasında
aşağıdakilerden hangisi yer almamıştır?

A) Küçük atölye ve el tezgahlarının kapanması
B) Lonca Teşkilatı�nın öneminin artması
C) Osmanlı topraklarında ihracatın azalması
D) Avrupa�nın hammadde ve pazar ihtiyacının
Osmanlı topraklarının işgaline neden olması
E) Osmanlı akçesinin değerinin düşmesi

13. Osmanlı Devleti�nde Boğazların ilk kez sorun
haline gelmesi aşağıdaki antlaşmalardan hangisi
ile olmuştur?

A) Kütahya Antlaşması
B) Hünkar İskelesi Antlaşması
C) 1840 Londra Konferansı
D) 1841 Londra Konferansı
E) Balta Limanı Ticaret Sözleşmesi

14. Aşağıdakilerden hangisi İstibdat Dönemi geliş-
melerinden biridir?

A) Gedik Paşa Tiyatrosu�nun açılması
B) Osmanlı Hamdi Bey tarafından Sanayi Nefise
Mektebi�nin açılması
C) İngiltere�den ilk kez borç para alınması
D) Fransızcanın okullarda zorunlu dil olması
E) Esham uygulamasına gidilmesi


15. Türklerle ilgili aşağıdaki raporlardan hangisi
olumsuz niteliktedir?

A) Amiral Bristol Raporu
B) General Harbourd Raporu
C) King Crane Raporu
D) Dr Esat Işık Raporu
E) Sandler Raporu

16. I. Ali Galip Olayı
II. Ankara Valisi Muhittin Paşa Olayı
III. Sivas Valisi Reşit Paşa�nın girişimleri
Sivas Kongresi�nin toplanmasını engelleme çalışmalarından
hangileri İstanbul Hükümeti�nde
değişikliğe neden olmuştur?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I ve III

17. TBMM açıldıktan sonra yapılan ilk anayasa olan
1921 Anayasası�nda aşağıdakilerden hangisine
yer verilmemiştir?

A) Egemenlik anlayışı
B) Güçler Birliği
C) İcra Vekilleri Heyeti
D) Laiklik
E) 1876 Kanuni Esasi�nin yürürlükte olması

18. I. İnebolu
II. Maraş
III. Antep
Milli Mücadeleye katkılarından dolayı İstiklal
Madalyası alan şehirler yukarıdakilerden hangileridir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III

19. I. İran Sınırı
II. Kafkas Sınırı
III. Suriye Sınırı
Yukarıdaki sınırlardan hangileri daha önce belirlenen
haliyle Lozan Antlaşması�nda kabul
edilmiştir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III

20. Cumhuriyet�in ilanından sonra yeniden kurulan
İstiklal Mahkemeleri aşağıdaki şehirlerden hangisinde
kurulmamıştır?

A) Diyarbakır B) Sivas C) İstanbul
D) İzmir E) Ankara

21. 1882 yılında Mekteb-i Sanayi-i Nefise-i Şahane
adıyla kurulan yükseköğretim kurumunun gü-
nümüzdeki adı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yıldız Teknik Üniversitesi
B) İstanbul Teknik Üniversitesi
C) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
D) Boğaziçi Üniversitesi
E) İstanbul Üniversitesi

22. Mustafa Kemal Atatürk Sancak Sorunu�nun
(Hatay) çözümlenmesi aşamasında İsmet İnö-
nü Hükümeti�ni eleştirirken yazdığı makaleleri
hangi takma adla yazmıştır?

A) Asım Us
B) Şerif Bey
C) Galip Hoca
D) Milli Şef
E) Reşad-ı Sani


23. Aşağıdakilerden hangisinin açıklaması, karşı-
sında yanlış verilmiştir
?
A) Maastricht Antlaşması, İkinci Dünya Savaşı
sonrasında Avrupa�da insan hakları ve hukukun
üstünlüğünü savunmak amacıyla kurulmuştur.
B) EOKA, 1950�li yılların başlarında Kıbrıs�ın Yunanistan�a
bağlanması amacıyla Yorgo Grivas
liderliğinde kurulan Rum örgütüdür.
C) DPT, Devlet Planlama Teşkilatı 1960�ta hızla
kalkınmayı sağlamak için kurulmuştur.
D) Gandhi, Hindistan bağımsızlık hareketinin lideridir.
E) Monroe Doktrini, ABD�nin Avrupa sorunları ve
diplomasisinden uzak duran yalnızlık politikasıdır.

24. İkinci Dünya Savası başlarında Almanya ile anlaşarak
Polonya�yı işgal eden ancak daha sonra
Almanya�nın topraklarına saldırısı karşısında
Fransa�nın da içinde bulunduğu müttefik grubuna
katılan devlet aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sovyet Rusya B) Arnavutluk
C) Bulgaristan D) Romanya
E) İtalya

25. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği�ne dö-
nüşen süreçle ilgili gelişmelerden biri değildir?

A) Avrupa Ekonomik Topluluğu�nun kurulması
B) Schuman Bildirisi
C) Birleşmiş Milletler�in kurulması
D) Avrupa Kömür ve Çelik Birliği�nin kurulması
E) Üye ülkeler arasında serbest dolaşım hakkının
tanınması

26. Birleşik ve laik bir Arap toplumu oluşturmayı
amaçlayan sosyalist bir yönetim uygulamak isteyen
siyasal hareket aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yasemin Baharı
B) Baas
C) Turuncu Devrim
D) Müslüman Kardeşler
E) El Kaide

27. Demokrat Parti Dönemi�nde Atatürk ile ilgili çalışmalar
arasında aşağıdakilerden hangisi yer
almaz?

A) Erzurum Atatürk Üniversitesi�nin açılması
B) Atatürk aleyhine işlenen suçlara ilişkin yasa çı-
karılması
C) Devlet dairelerine yalnızca Atatürk resminin
asılması ile ilgili genelge yayımlanması
D) Atatürk�ün naaşının Anıtkabir�e taşınması
E) Dörtlü Takrir�in TBMM�ye sunulması

28. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye�nin matematik
konumunun sonuçlarından değildir?

A) Cephesel yağışlar görülmesi
B) Daimi bakı yönün güney olması
C) Aynı anda farklı mevsim özellikleri görülmesi
D) Gölge yönünün daima kuzeye düşmesi
E) Kuzeye doğru gidildikçe sıcaklığın azalması

29. I. Sıcaklık artar
II. Yerçekimi artar
III. Çizgisel hız artar
IV. Gece gündüz süre değişimi artar
Yukarıda verilenlerden kaç tanesi Türkiye�de
kuzeyden güneye gidildikçe artar?

A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III
D) I ve III E) II ve IV

30. Türkiye ortalama yükseltisi fazla olan dağlık engebeli
bir ülkedir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi ortalama
yükseltinin fazla olduğunu kanıtlamaz?

A) İklim bitki örtüsü kısa mesafelerde değişir.
B) Akarsuların hidroelektrik potansiyeli fazladır.
C) Akarsu erozyonu fazla olduğundan kıyılardaki
delta ovaları hızla genişler.
D) Tarım alanları dar ve parçalıdır.
E) Dağlar doğu-batı doğrultusunda uzanır.


31. Yukarıdaki grafik bir yere ait yıllık ortalama sıcaklık
ve yağış durumu hakkında bilgi vermiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi verilen yer
için kesin olarak söylenebilir?
( Şekil-grafik yorumdadır)
A) Bitki örtüsünün yaz kuraklığına dayanıklı olması
B) Güney yarım kürede yer alması
C) Akarsuların denge profiline ulaşması
D) Akarsuların hidro elektrik potansiyellerinin fazla
olması
E) Gece gündüz ve yıllık sıcaklık farkının fazla olması

32.(Grafik yorumdadır)
Deniz
Föhn
100m 1°C
sıcaklığı
artırır
Föhn rüzgarı dağların yükseklerinden eteklerine
doğru esen rüzgarlardır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi föhn rüzgarının
özellikleri arasında yer almaz?

A) Sıcaklığı arttıkça bağıl nemi azaltır.
B) Ani kar erimelerine ve sellere neden olur.
C) Uludağ�ın eski adını alan kuru rüzgardır.
D) Rize�de turunçgil yetişmesine neden olur.
E) Iğdır Ovası�nda yazın pamuk tarımı yapılması-
na neden olur.

33. Aşağıdakilerden hangisi göç veren bir yerin
özellikleri arasında yer almaz?

A) Erkek nüfus oranı azalırken, kadın nüfus oranı
artar.
B) Tarımsal üretim ve verimlilik azalır.
C) Kırsal kesime yapılacak yatırımlar âtıl kalır.
D) Genç dinamik nüfus azalırken yaşlı nüfus artar.
E) Konut yetersizliği nedeniyle gecekondulaşma
artar.

34. Aşağıdaki haritada bazı yeraltı kaynaklarının çıkarıldığı
yerler gösterilmiştir.(Harita yorumdadır)

Buna göre hangi alanda çıkarıldığı söylenen yeraltı
kaynağı yanlış verilmiştir?

A) I- Taşkömürü B) II- Petrol
C) III- Krom D) IV- Demir
E) V- Bor

35. I. Yaz yağışlarıyla yeşeren ot topluluğu
II. İlkbahar yağmurları ile yeşeren yazın kuruyan
ot topluluğu
III. Kuraklığa dayanıklı kısa boylu bodur ağaç
IV. Çiçekli gür bitki örtüsü her mevsim yaprağını
dökmeyen ormanlar
Yukarıda verilen özelliklere göre bu alanların
egemen olduğu yerlerde yapılan hayvancılık faaliyeti
aşağıdakilerden hangisidir?


I II III IV
����� ����� ����� �����
A) Büyükbaş Koyun Kılkeçisi Arıcılık
B) Koyun Arıcılık Kılkeçisi Büyükbaş
C) Arıcılık Koyun Kılkeçisi Büyükbaş
D) Kılkeçisi Arıcılık Büyükbaş Koyun
E) Kılkeçisi Büyükbaş Arıcılık Koyun

36. Kuş gözlemciliği doğayı kuşların gözlerinden tanı-
mayı sağlayan bir gözlem sporudur.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi kuş gözlemciliğinin
yapıldığı alanlardan biri değildir?

A) Uluabat Gölü B) Sultan Sazlığı
C) Hatilla Vadisi D) Kızılırmak Deltası
E) Dilek Yarımadası

37.Yukarıdaki haritaya göre Türkiye�nin en büyük
serbest ticaret limanı aşağıdakilerden hangisidir?
harita yorumdadır
A) Mersin B) İzmir C) İzmit
D) İstanbul E) Sinop

38. I. Konya Ovası
II. Menteşe Yöresi
III. Bafra çevresi
IV. Amik Ovası
V. Teke çevresi
Yukarıda verilen alanlardan hangileri engebeli
dağlık bölge kapsamında yeralır?

A) I ve II B) I ve III C) III ve IV
D) II ve V E) IV ve V

39. Aşağıdakilerden hangisi Marmara Bölgesi�nin
özelliklerinden biri değildir?

A) Ekili dikili arazi oranı en fazla olan bölgedir.
B) En fazla göç alan bölgedir.
C) Hidro elektrik potansiyel fazla olan bölgedir.
D) İklim çeşitliliği en fazla olan bölgedir.
E) Okur yazar oranının en fazla olduğu bölgedir.

40.Yukarı Murat Van Bölümü�nden yola çıkan bir
kişi aşağıdaki numara ile verilen yerlerden hangilerini
görmüştür? YORUMDADIR

41. İnsanların yaşadıkları alanları ekonomik, sosyal,
siyasal ve doğal nedenlere bağlı olarak terk ederek
başka bir yere sürekli ya da geçici olarak gitmesine
göç denir.
Aşağıdakilerden hangisi siyasi nedenlere bağlı
göçlere örnek verilemez?

A) Mübadele göçü
B) Mülteci göçü
C) İşçi göçü
D) Savaşlara bağlı göçü
E) Sınır değişikliğine bağlı göç

42. Dağların denize paralel uzandığı yerlerde kıta sahanlığı
dar ve kıyılarda dalga aşındırma şekli falezler
yaygındır.
Buna göre aşağıdaki alanlardan hangileri bu
duruma örnek verilemez?

A) Artvin � Rize arası
B) Bartın � Sinop arası
C) Antalya � Alanya arası
D) Finike � Kaş arası
E) Mersin � Adana arası

43. Terkos Gölü (Durusu)
Akyatan Gölü
Büyükçekmece Gölü
Küçükçekmece Gölü
Yukarıda verilen göllerin oluşumunda aşağıdaki
olaylardan hangisi etkili olmuştur?

A) Volkanizma B) Dalga C) Rüzgar
D) Akarsu E) Deprem

44. I. Yukarı Sakarya Bölümü
II. Yukarı Fırat Bölümü
III. Orta Fırat Bölümü
IV. Erzurum Kars Bölümü
V. Ergene Bölümü
Türkiye�de yer alan yukarıdaki bölümlerden
hangisinde yaz yağışları etkilidir?

A) I B) II C) III D) IV E) V


45.***


Yukarıdaki Türkiye haritasında verilen numaralı
yerlerden hangisinde nüfus seyrek değildir?
A) Yalnız I B) I ve IV C) II ve III
D) I ve III E) IV ve V

46. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal hayatı dü-
zenleyen normatif disiplinlerden biri değildir?

A) Hukuk B) Din C) Siyaset
D) Görgü E) Ahlak

47. I. Ergin olmak
II. Ayrıtım gücüne sahip olmak
III. Kısıtlı olmamak
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri bir
kimsenin hukuken tam ehliyetli olarak kabul
edilebilmesi için gereken şartlardandır?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D) II ve III E) I, II ve III

48. Aşağıdakilerden hangisi medeni hukukun alt
dallarından biri değildir?
A) Kişiler hukuku
B) Aile hukuku
C) Eşya hukuku
D) Borçlar Hukuku
E) Miras hukuku

49. Kanunun hâkime açıkça yetki verdiği veya durumun
gereklerini ya da haklı sebepleri göz
önünde tutmayı emrettiği konularda, hakimin
hukuka ve hakkaniyete göre karar vermesi aşağıdakilerden
hangisi ile ifade edilir?

A) Dürüstlük kuralı
B) İyiniyet
C) Bağlı yetki
D) Takdir yetkisi
E) Hukuk yaratma


50. Bir kimse hakkında gaiplik kararı verecek mahkeme
aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aile mahkemesi
B) Asliye hukuk mahkemesi
C) Sulh hukuk mahkemesi
D) Çocuk mahkemesi
E) Kadastro mahkemesi

51. T.C. Anayasaları arasında ilk ve tek yumuşak
anayasa aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1876 Kanun-i Esasi
B) 1921 Teşkilat-ı Esasiye
C) 1924 Teşkilat-ı Esasiye
D) 1961 Anayasası
E) 1982 Anayasası

52. Aşağıdakilerden hangisinde seçimde döneminde
ayrılması gereken bakanlar doğru olarak verilmiştir?

A) Başbakan yardımcıları, Milli Savunma Bakanı,
İçişleri Bakanı
B) Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma
Bakanı
C) İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Adalet Bakanı
D) İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı, Ulaştırma Bakanı
E) Adalet Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı,
Ulaştırma Bakanı

53. Anayasa Mahkemesi üye sayısı kaçtır?
A) 11 asıl 4 yedek
B) 7 asıl 4 yedek
C) 17 üye
D) 22 asıl 11 yedek
E) 22 asıl 12 yedek

54. Aşağıdakilerden hangisi yönetmelik çıkaramaz?
A) Başbakanlık
B) Bakanlar Kurulu
C) Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi
D) İçişleri Bakanlığı
E) Dicle Üniversitesi

55. Aşağıdakilerden hangisi Yaşar Kemal�in eserlerinden
biri değildir?

A) Ağrı Dağı Efsanesi
B) İnce Memed
C) Üç Anadolu Efsanesi
D) Devlet Kuşu
E) Gökyüzü Mavi Kaldı


56. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliğine üye
ülkelerden biri değildir?

A) İsveç B) Norveç C) İngiltere
D) Hollanda E) Finlandiya

57. Birleşmiş Milletlerin merkezi nerededir?
A) Cenevre B) New York C) Paris
D) Roma E) Oslo

58. G20 toplantısına ev sahipliği yapan ülkelere
tanınan haktan yararlanarak Türkiye, G20 2015
Zirvesi�ne hangi ülkeyi davet etmiştir?

A) Kırgızistan
B) Özbekistan
C) Azerbaycan
D) Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti
E) Moldova

59. Azerbaycan doğal gazını Hazardaki Şahdeniz-2
üzerinden Türkiye ve Avrupa�ya taşıyacak projenin
adı nedir?

A) Trakya Akımı
B) Mavi Akım
C) Tanap
D) Bakü-Ceyhan Boru Hattı
E) Kuzey Akımı Projesi

60. 2015�te Türkiye�de denize dolgu yapılarak inşa
edilen ilk hava limanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Batum Havalimanı
B) Ordu-Giresun Havalimanı
C) Trabzon Havalimanı
D) Samsun Havalimanı
E) Atatürk Havalimanı


CEVAPLAR
1.E
2.E
3.E
4.E
5.E (Hoca Dehhani- Selçuklu Şehnamesi
Aşık Paşa- Garipname)
6.D
7.A Celaleddin
Hızır
15.yy Tıp Müntehab-ı Şifa
Sabuncuoğlu
Şerafeddin
15.yy Tıp Mücerrebname
Altunizade 15.yy Tıp Üroloji
Ahi Ahme
t
Çelebi 15.yy Tıp Risale-i Mesane
Mukbilzade
Mümin
15.yy Tıp Zahire-i Muradiye
8.E Koçi Bey 17.yy IV. Murat
Katip Çelebi 17.yy IV. Murat ve Sultan İbrahim
Hoca
Sadeddin
16.yy III. Mehmed
Yusuf Agah
Efendi
18.yy III. Selim
Hazerfen
Ahmet
Çelebi

17.yy
IV. Murat Dönemi kanat takarak
Galata Köprüsü�nden
denize uçmuştur.
9.D
10.E
11.E
12.B
13.B
14.B
15.C
16.A
17.D
18.E
19.E
20.B
21.C
2.A
23.A
24.A
25.C
26.B
27E
28.C
29D
30.E
31.A
32.C
33.E
34.C
35.A
36.C
37.A
38.D
39.C
40.A
41.C
42.E
43.B
44.D
45.D
46.C
47.E
48.D
49D
50.C
51.B
52.D
53.C
54.C
55.D
56.B
57.B
58.C
59.C
60.B

61.
Teşekkür ederim soru ve cevapları için

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mihrinaz beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
genel yetenek genel kültür deneme sınavı 1 Medineweb KPSS Genel Kültür 4 04-03-2018 15:44 PM
Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 6 Medineweb KPSS Genel Kültür 0 09-14-2012 21:42 PM
Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 5 Medineweb KPSS Genel Kültür 0 09-14-2012 21:28 PM
Genel Yetenek-Genel Kültür Deneme Sınavı 4 Medineweb KPSS Genel Kültür 0 09-13-2012 21:08 PM
genel yetenek genel kültür deneme sınavı 2 Medineweb KPSS Genel Kültür 8 07-03-2012 19:46 PM

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270