Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM DİNİ KONULAR.::. > Muhtelif Dini Konular > Muhtelif Konular

Konu Kimliği: Konu Sahibi #RaVza#,Açılış Tarihi:  05 Nisan 2011 (18:55), Konuya Son Cevap : 04Haziran 2011 (18:53). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 05 Nisan 2011, 18:55   Mesaj No:1
Avatar Otomotik
Durumu:#RaVza# isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13661
Üyelik T.: 05 Nisan 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 8
Konular: 1
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart NiÇiN YaRaTıLdIN ??

NiÇiN YaRaTıLdIN ??

YARATILIŞ GAYESİ

Allah (c.c) biz insanları bir alaktan (embriyodan) yaratmıştır.Bize bir ruh ve beden vermiştir.Ve bunların karşısında hiçbir şey istememiştir.Bize düşen sadece Yüce rabbimize şükür ve ibadet etmekten başka bie şey değildir. Ancak insan ne için yaşadığını ne yapması gerektiğini bilmeden yaptığı hiçbir şeyin bir anlamı yoktur. Ne için dünyaya geldiğimizin farkında olmamız bizim bir vazifemizdir. Nereye gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgar yardım etmezmiş. İnsan da yaratılış gayesini bilmeden yol alamaz.İlk olarak rabbimiz bizden ne istiyormuş onu görelim;
Allah (c.c) senden ne istiyor?

1.Sana vermiş olduğu nimetler karşısında kulluk ve teşekkür bekler.

34/14- O istediğiniz şeylerin hepsini size verdi. Eğer Allah’ın nimetlerini saymaya kalkarsanız onu sayamazsınız. Gerçekten insan çok zalim ve nankördür.

Allah bize sayamıcağımız kadar çok nimet vermiştir. Ama insanoğlu öyle farklıdır ki hiçbir şeyle yetinmesini bilmez hep fazlasını ister. Nankörlük yapar.Oysaki Allah (c.c) bizden ona şükür etmemizi istemiştir.

2.Sanatı karşısında dil ile övgü ister.

67/3- …Rahman’ın yaratılışında hiçbir düzensizlik göremezsin..

Allahu Teala yarattığı mucizelerden ne kadar büyük bir sanatla karşı karşıya olduğumuz açık yaşadığımız dünyadan yediğimiz yemeklerden nimetlerden hatta kendimizden bile anlayabiliriz nasıl büyük bir mucize olduğumuzu insanın düşünebileceği gibi bile değil gerçekten.. İnsan değil ömrü boyunca sonsuza dek bile şükretse yinede bunları ödemiş olamaz.Lakin bizden bunları ödememizi değil sadece onu övmemizi yüceltmemizi istiyor Rabbimiz bizden onu zikretmemizi onu anmamızı her an ve her dakika…

3.Cenneti kazanmak için kulluk yapmamızı ister.

67/2- Hanginizin daha güzel amelde bulunacağını denemek üzere ölümü ve hayatı yaratandır. O azizdir.Gafurdur.

Allah (c.c) ona kulluk yapsın diye sadece insanları yaratmamıştır Cinleri, hayvanları , bitkileri daha doğrusu canlı olarak yarattığı her varlık ona kulluk etmektedir.

51/56- Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etmeleri için yarattım.

Ayette sadece insan ve cinler zikredilmiştir. Ancak Allah bize ve cinlere ibadeti farz kıldığı içindir. Bize bu lütfünun karşılığı olarak ona ibadet ve kulluk etmemizi istemiştir sadece…
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi #RaVza# 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
NiÇiN YaRaTıLdIN ?? Muhtelif Konular YaŞuHa 3 1763 05 Nisan 2011 18:55

Alt 05 Nisan 2011, 20:25   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: NiÇiN YaRaTıLdIN ??

Kim Allah'a ve Peygambere itaat ederse işte onlar, Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehidlerle, iyilerle birliktedir. Bunlar ne güzel arkadaştır!İnsan yaradılış gayesini Rabbisini tüm sıfatları ile bilmeli ona kulluğunu gerçekleştirmesi gereklidir. insan yaptığı ibadetlerle cenneti hak etmez O'nun sonsuz rahmeti merhameti sonucu cennete gider.

İnsan O'nun nimetlerini saymakla bitiremez yaptığı ibadetler hangi nimetin karşılığı olabilirki?

"Ey İsrailoğulları, size verdiğim nimetimi hatırlayın, bana verdiğiniz sözü tutun ki, ben de size verdiğim sözü tutayım ve sadece benden korkun!"Bakara/40

"Kim Allah'a ve Peygambere itaat ederse işte onlar, Allah'ın kendilerine nimet verdiği peygamberlerle, sıddıklarla, şehidlerle, iyilerle birliktedir. Bunlar ne güzel arkadaştır!"4:69

Nimeti sadece yediğimiz yiyecekler içtiğimiz içecekler olarak algılamamak lazım. Allah'ın insana hiadayet üzere kılması nimetlerin en büyüyüğüdür. Allahın tüm bu nimetler karşılğında insandan istediği bir tek şey vardır ona kulluk yapamsıdır.Bu merhametin yüceliğine bakarmısınız.

Bu öyle bir alış verişki insan hiç bir şekilde kaybetmez her halukarda karlıdır bu öylesine bir kardırki bunu parayla pulla elde etmek insan açısından imkansızdır.Rabbimizle bir ahit imzlıyoruz bir antlaşma yapıyoruz ve hep karlı çıkıyoruz hiç zarar yok. Peki o halde neden akılsızlık yaparak bu ahdimizi ya unutuyor yada bozuyoruz size verdiğim nimetimi hatırlayın, bana verdiğiniz sözü tutun ki, ben de size verdiğim sözü tutayım rabbimiz bize hatırlatıyor sözünüz tutun ahdinizi bozmayın.

Fakat biz insanlar ne yapıyoruz bu verdiğimiz sözü "la ilahe illallah"ı bozuyoruz nankörlük yapıyoruz. Onu tek ilah olarak kabul edeceğimi dair akit (sözleşme) hemen ardından bunu bozucu şeyler yapıyoruz.

İnsan bu ahdini bozmadığı takdirde asıl nimetler diyarı olan cennetteki nimetlerede kavuşuyor.Yani insan her halukarda çok büyük bir alışveriş gerçekleştiriyor birde bunun farkında olabilse.
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Nisan 2011, 00:30   Mesaj No:3
Medineweb Aktif Üyesi
HakikaT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:HakikaT isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10886
Üyelik T.: 04 Ekim 2009
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Memleket:ArzdaN SeMaYa ÜmmeTiN OlmaK İçiN DuaDayıM...
Yaş:37
Mesaj: 203
Konular: 22
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: NiÇiN YaRaTıLdIN ??

"O ALLAH ki yedi kat göğü ve bir o kadar da yeri yarattı ALLAH'ın emri onların arasına sürekli inmekte. (ALLAH ın tedbir ve tasarrufuyla yönetilmekteler.) Ta ki şunu bilesiniz ki ALLAH hiç şüphesiz her şeye kadirdir ve ALLAH'ın ilmi her şeyi kuşatmıştır." (Talak, 12)
Bir diğer ayette ise şöyle buyurmaktadır
"Biz insan ve cinni ancak bize kulluk ve ibadet etsinler diye yarattık. (Zâriyât, 56)
Bu iki ayetten çıkan sonuç şudur ki insan itikad ve iman sahibi olsun ve bu itikad doğrultusunda iman ettiği ALLAH a kulluk sunsun diye yaratılmıştır. Anlaşılıyor ki insan takamül etme ve kendini yetiştirerek mümkün olan manevi makamlara ulaşsın diye yaratılmıştır.Bu ise ancak sağlam bir iman ve ALLAH-u Teala'ya tam bir teslimiyet ve kulluk ile mümkündür. Başka bir ayette bu tekamül ve olgunlaşmanın her amel ve ibadetle değil, en sahih ve en güzeliyle gerçekleşebileceğini vurgulamakta ve şöyle buyurmaktadır
"O ki, gökleri ve yeri yarattı ve O'nun kudret ve hakimiyet arşı suyun üzerindeydi. (Bu yaratılış) bunun için gerçekleşti ki sizden hanginizin daha iyi amel edeceğini sınasın." (Hûd, 7)
ALLAH Resulü (s.a.a) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır "(Elinizden geldiği kadar) amel edin zira her kese yaratılışındaki şey müyesser kılınmıştır. Bu hadisin manası Ehlibeyt İmamlarından İmam Musa Kazım (a.s)'a sorulunca şöyle buyurdu "Yüce ALLAH cinleri ve insanları kendisine ibadet ve itaat etsinler diye yaratmıştır O'na isyan ve itaatsizlik etsinler diye değil. Nitekim şöyle buyuruyor Biz insan ve cinni ancak bize kulluk ve ibadet etsinler diye yarattık." O'nları itaat etsinler diye yarattığı için, bu hedefe ulaşabilme yolunu da onlar için açmış (imkanlarını sağlamıştır).O halde gözlerini kapatıp, körlüğü hidayete tercih edenlere yazıklar olsun." (El-Mizan Tefsiri)
Görüldüğü gibi bu hadiste de insanların tekamül etme ve olgunlaşma için yaratıldığı ve bu hedefe ulaşmak için her türlü imkanın da kendisine sunulduğu vurgulanmaktadır.

Akli olarak da olaya baktığımızda akıl açısından yaratılış mümkün varlıklara yapılan bir lütuf ve feyizdir. Yani yaratılması mümkün olan bir şeyi yaratmayı ondan esirgemez.Zira o cimri değildir. Böyle bir yaratılışın zati olarak güzeldir onu gerçekleştirmek de.Bu fiilin zatî güzelliğinden başka onda bir hedef arama gerek yoktur zira bu feyiz lütuf ve cömertliğin nişanesidir.ALLAH-u Teala "vacib-i bizzat" olduğu gibi her yönden "vacib"dir.Bu yüzden bir şey var olma kabiliyetine sahip olursa ALLAH-u Teala'nın ona vücut vermekten çekinmesi mümkün değil zira O feyyaz-ı alel-ıtlaktır. Kısacası var olma imkanı olan her şey kabiliyet sahibidir ve lisanı hal ile ALLAH'tan vücut ve kemal istiyorlar.İşte yaratılış ALLAH-u Teala'nın eşyadaki bu imkana ve tabiî ve zatî talebe bir cevap ve onları kemale ulaştırma eylemidir.Tabi O'nun hikmetli iradesi insan ve cinlerin kendi irade ve istekleriyle serbestçe verilen tekamül imkanlarından yararlanması (ki bütün dini ve İlahî kurallar bunun içindir) ama diğer varlıkların ise cebri ve İlahi yönlendirmeyle mümkün olan kemallerine ulaşmaları yönünde tecelli etmiştir.
Burada şöyle bir soru sorulabilir: Eğer gerçekten ALLAH-u Teala kulları kulluk ve ibadet için yaratmışsa neden bazıları küfre saparak bu kulluk yolunu izlemekten kaçıyorlar? Bu İlahi iradenin hedefinden şaşması anlamına gelmez mi?
Bu sorunun cevabı şudur ki bunu söyleyenler tekvinî irade ile teşrii iradeyi birbiri ne karıştırmaktadırlar. Zira Bu iradeden maksat cebri ve zoraki değil hür irade ve seçimle yapılacak ibadet ve kulluktur.Birisi "Ben insanların ibadet etmeleri için bu camiyi yaptırdım derse bunun anlamı insanlara zorla ibadet ettirme değil ibadet etmenin zeminini ve imkanını insanlar için oluşturmaktır. ALLAH-u Teala da insanı ibadet ve kulluk için yaratmış bunun için de her türlü imkan ve zemini onlar için oluşturmuştur.İçten akıl duygu ve çeşitli güç ve kabiliyetlerle dıştan ise gönderdiği Peygamberler İlahi kılavuzlar kitaplarla.ve dini emir ve nehiylerle.Tabi bu konuda mu'min ve kafir için durum aynıdır ve farklı değildir ancak birisi bu imkanlardan yararlanmış diğeri ise yararlanmamıştır.İmam Caferi Sadık (a.s) da "Biz insan ve cinni ancak bize kulluk ve ibadet etsinler diye yarattık ayetinin tefsiri sorulunca Allah onları ibadet için yaratmıştır" buyurdu soruyu soran "Acaba bu bazılarına mı özeldir, yoksa genel bir şey mi? diye tekrar sorunca "Hayır geneldir ve herkesi kapsamına alır" buyurdu." (Bihar-ül Envâr, c.5, s.314)
Yine denilebilir ki "Peki tekamül ve olgunlaşmanın hedefi nedir?
Bunun cevabı da şudur ki tekamül gayelerin gayesidir (nihai hedeftir) Bunu bir misalle açıklamaya çalışlım. Örneğin siz bir öğrenciye neden tahsil yaptığını sorarsanız Üniversiteye girmek için" diyebilir. Peki üniversiteyi ne için istiyorsu derseniz şöyle diyebilir örneğin Doktor veya mühendis olmak için. Onu da sorarsanız toplum için faydalı olmak ve bu yolla iyi bir gelir kazanmak der mesela. Yine iyi geliri ne yapacaksın sorusuna diyebilir ki müreffeh ve haysiyetli bir hayat yaşamak için. Bilahare müreffeh ve haysiyetli hayatı ne yapacaksın diye sorarsan oradaki cevap bir öncekinden farksızdır. Yani onu onun için istiyorum. O nihai hedefimdir gayelerin gayesidir der.Manevi hayatta da durum aynıdır.Peygamberlerin ve kitapların gelişinin hedefi tekamül (olgunlaşma) ve ALLAH a yakınlaşma ve O'nun rızasını kazanmaktır.Bunun hedefi nedir diye sorulursa cevabı açıktır ALLAH ın rızasını kazanmak ve olgunlaşmak yani bu gayelerin gayesidir. Başka bir tabirle şöyle diyebiliriz Biz her şeyi tekamül ve ALLAH'a yakınlık kazanmak için istiyoruz bunları ise özü için istiyoruz. Başka bir şey için değil. Yani bu gayelerin gayesidir....
__________________
Henüz Resmedilmemis Bir Hüznün Çizgilerini Tasir Suretim...
İste Bu Yüzdendir İçten İçe Döküntülerim...
Alıntı ile Cevapla
Alt 04Haziran 2011, 18:53   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:31
Mesaj: 1.005
Konular: 399
Beğenildi:29
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart Cevap: NiÇiN YaRaTıLdIN ??

Nasıl yaratıldığını ve seni kimin yarattığın...ı bir düşün.
2. Varlığının ve hayatın amacını sorgula.
3. Dünya hayatının kısalığını anla.
4. Ölüm gerçeği ile yüzleş.
5. Ölümün yaşının olmadığını bil. Gençliğine güvenme.
6. Ölüm sonrasında ne olacağını düşün.
7. Sana verilen sınırlı ömrü nasıl kullanacağın ile ilgili seçimini yap.
8. Dinini öğren.
9. Dinî ve insanî sorumluluklarının bilincinde ol.
10. İbadetlerinde gönülden ve titiz ol.
11. ALLAH’ı çok an.
12. Dua et.
13. Sadece kendin için değil tüm insanlar için de dua et.
14. Tövbe et.
15. Hatalarından pişmanlık duy.
16. Ahlaklı ve faziletli ol.
17. Aklını işlet.
18. İhlâslı ol.
19. Güvenilir ol.
20. Fedakâr ol.
21. Çalışkan ol.
22. Öldürme.
23. Çalma.
24. Faiz yeme.
25. Yalan ve hileden uzak dur.
26. Zarafet sahibi ol.
27. Gıybet etme.
28. İnsanların kusurlarını arama.
29. Hüsnü zanda bulun.
30. Hataları örtücü ol.
31. Hakkı ve adaleti gözet.
32. İnsaflı ol.
33. Şahitlikten kaçınma.
34. Çirkin işlerden ve fenalıklardan uzak dur.
35. Nefsine hâkim ol.
36. Namuslu ve şerefli ol.
37. Hayâ sahibi ol.
38. Tevazu sahibi ol.
39. Güzel düşünüp güzel davran.
40. Helal ve Haramı gözet.
41. Boş ve lüzumsuz söz ve davranışlardan uzak dur.
42. Hayırlı işlerde yarış.
43. Güzel söz konuş.
44. Güler yüzlü ol.
45. Hayrı, iyiyi ve güzeli tavsiye et.
46. Sev.
47. Sevil.
48. Kin gütme.
49. Özrü kabul et.
50. Öfkelenme.
51. Kibirlenme.
52. Affet.
53. Şefkatli ol.
54. Barışı esas
55. Hoşgörülü ol.
56. Sabret.
57. Tevekkül et.
58. Kanaatkâr ol.
59. Sözüne sadık ol.
60. Dünya hayatının geçici zevklerine kapılma.
61. Yetimi, öksüzü, ihtiyaç sahibini gözet.
62. Yaptığın iyilikleri başa kakma.
63. Darlık anında dahi malından hayır yolunda harca.
64. Cömert ol.
65. Paylaş.
66. Yardımlaş.
67. Cesur ol.
68. Tedbirli ol.
69. İsraf etme.
70. Ailen ve akrabalarını gözet.
71. Komşularınla iyi ilişkiler kur.
72. Kadir-Kıymet bil.
73. Vefakâr ol.
74. Dinine, milletine hayırlı bir insan ol.
75. Kendini geliştir, yetiştir.
76. İnsanlık meselelerine karşı duyarlı ol.
77. Müslüman kardeşinin derdini kendine dert edin.
78. Sadece kendin için değil, tüm insanlık için faydalı işler yapmaya çalış.
79. Varlığı zorunlu ve her türlü övgüye lâyık olan,
80. Eşi ve benzeri olmayan,
81. Mülk ve yönetimin sahibi olan,
82. Her şeye gücü yeten,
83. Yaratan, var eden,
84. Rahman ve Rahim Olan,
85. Affeden ve hataları bağışlayan, tövbeleri kabul eden,
86. Her şeyi gereğince bilen,
87. Her şeyi gereğince gören, işiten,
88. Her şeyi çepeçevre kuşatan,
89. İyilik ve lutfu sonsuz olan,
90. Böylesi yaşamaya elverişli bir dünya ve içinde çeşit çeşit canlılar yaratan,
91. Her sabah yeni bir günü yaratan ve seni yaşatan,
92. Görmeni, işitmeni, hissetmeni nasip eden,
93. Yürüyecek ayaklarını, iş görecek ellerini yaratan,
94. Barınacak bir yuva, yiyip içilecek rızıklar veren,
95. Hastalandığında sana şifa ulaştıran,
96. Dertlendiğinde deva ulaştıran,
97. Dualarına karşılık vererek kulu için en hayırlısını dileyen,
98. İyi ile kötüyü ayıracak akıl veren,
99. Sevmeyi, sevilmeyi mümkün kılacak kalp veren,



100. Rabbine şükret !
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
bir foruma niçin üye olursunuz? KuM TaNeSi Anket'ler-Röportaj'lar 24 17 Mayıs 2023 21:54
Niçin esneriz? martin Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp 13 28 Nisan 2022 11:25
Niçin Ramazan, Niçin Oruç? Medineweb Oruç-Ramazan 0 13 Temmuz 2013 21:57
Niçin yaratıldın? YaŞuHa Muhtelif Konular 0 17 Kasım 2011 12:28
Kur'ân niçin Arapça? Medineweb Kur'ân-ı Kerim Genel 0 20 Nisan 2011 14:41

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.