Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLİTAM İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA.::. > İLİTAM Bölümleri Ders/ Dökümanlar > SAMSUN OMÜ İlitam

Konu Kimliği: Konu Sahibi muallime,Açılış Tarihi:  29 Ekim 2014 (15:24), Konuya Son Cevap : 29 Kasım 2014 (18:12). Konuya 8 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 29 Ekim 2014, 15:24   Mesaj No:1
Sünnet Kürsüsü
Medineweb Özel Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 942
Konular: 137
Beğenildi:95
Beğendi:51
Takdirleri:129
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

MANTIK VİZE SINAVI

1) “Mantığın kurucusu” sayılan filozof aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sokrates
B) Platon
C) Aristoteles
D) Descartes
E) Kant

2) “İnformel mantık” hangi tarihsel dönemde hızlı bir gelişme kaydetmiştir?
A) İlkçağ
B) Ortaçağ
C) Yeniçağ
D) 19. Yüzyıl
E) 20. Yüzyıl

3) Kavramlar arası ilişki türleri açısından bakıldığında, “Müslüman” ve “Hanefi” kavramları arasında ne tür
bir ilişki vardır?
A) Eşitlik
B) Ayrıklık
C) Tam girişimlik
D) Eksik girişimlik
E) Hiçbiri

4) “Her insan ölümlüdür” önermesinin “çelişiği” aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hiçbir insan ölümlü değildir.
B) Bazı insanlar ölümlüdür.
C) Bazı insanlar ölümlü değildir.
D) Bazı ölümlüler insan değildir.
E) Her ölümlü insandır.

5) Aşağıdakilerden hangisi “tikel olumsuz” bir önermedir?
A) Bütün insanlar ölümlüdür.
B) Bazı insanlar ahlaklıdır.
C) Hiçbir insan ebedi değildir.
D) Bazı insanlar ahlaklı değildir.
E) Ali çalışkan değildir.

6) Aşağıdakilerden hangisi “bitişik şartlı” bir önermedir?
A) Dürüstlük en temel erdemdir.
B) Bir öğrenci kopya çekerse, güvenilirliğini yitirir.
C) Görgü tanığı ya hakikati söyler ya yalan söyler.
D) İmanda bir yanlış bütün doğruları götürür.
E) Allah’ın bizi doğru yoldan ayırma!

7) Aşağıdakilerden hangisi “informel kanıtın kısımları”ndan biri değildir?
A) İddia
B) Destek
C) Garanti
D) İspat
E) Hiçbiri

8) Aşağıdakilerden hangisi “iddia çeşitlerinden biri değildir?
A) Olgu iddiaları
B) Deney iddiaları
C) Değer iddiaları
D) Politika iddiaları
E) Hiçbiri

9) Aşağıdakilerden hangisi “kanıtlamanın genel kurallarından biri değildir?
A) Öncüller ve sonucu birbirinden ayırt etmekB) Fikirleri doğal bir düzen içinde sunmak
C) Güvenilir öncüllerden başlamak
D) Açık-seçik ve somut bir dil kullanmak
E) Muhatabın kişiliğindeki zayıf yönleri vurgulamak

10) “Konuşan” ve “gülen” kavramları arasında ne tür bir ilişki vardır?
A) Tam girişimlik
B) Eksik girişimlik
C) Eşitlik
D) Ayrıklık
E) Farklılık

11) “Beş tümel” dikkate alındığında “uyumak” insanın nesi olur?
A) Cinsi
B) Türü
C) Ayırımı
D) Hassası
E) İlintisi

12) “Tümel olumsuz” önermenin mantıktaki simgesi hangisidir?
A) A
B) I
C) E
D) O
E) T

13) Aşağıdakilerden hangisi “beş tümel”den biri değildir?
A) Cins
B) Tür
C) BireyD) Ayırım
E) Hassa

14) Aşağıdakilerden hangisi mantıksal “kanıt çeşitleri”nden biri değildir?
A) Dedüktif kanıt
B) İndüktif kanıt
C) Analojik kanıt
D) Aksiyolojik kanıt
E) Hiçbiri

15) Yaygın olarak bilinen, çoğunluğun hakkında uzlaştığı veya en azından tartışmacının karşısındaki kişinin
kabul ettiği görüşlere dayanan öncüllerden oluşan kıyaslara ne tür kıyaslar nedir?
A) Burhan veya ispat
B) Cedel veya diyalektik
C) Hatabe veya retorik
D) Safsata veya mugalata
E) Hiçbiri

16) Aşağıdakilerden hangisi “Garanti” türlerinden biri değildir?
A) Otoritatif
B) Substantif
C) Kümülatif
D) Motivasyonal
E) Hiçbiri

17) İnformel kanıtın kısımları dikkate alındığında, “Anneler çocuklarını sever” önermesi, aşağıdakilerin
hangisinin örneği olabilir?
A) İddia
B) Destek
C) GarantiD) Kanıt
E) Tümevarım

18) “……………… iddiaları savunulurken, muhatap önce bir problemin var olduğuna, mevcut durumun
tatmin edici olmadığına inandırılmalıdır.” Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Olgu
B) Değer
C) Politika
D) Din
E) Ekonomi

19) Garantiyi oluşturan genel kabul eğer ihtiyaçlar ve değerlere dayanıyor, bazen subjektif ve hissi
olabiliyorsa, buna ne tür garanti denilir?
A) Otoritatif
B) Substantif
C) Kümülatif
D) Motivasyonal
E) Sansasyonel

20) Klasik formel mantıkta aşağıdakilerden en fazla hangisine önem verilir?
A) Dedüksiyon
B) İndüksiyon
C) Analoji
D) Analiz
E) Sentez

21) “Hükümler arasında bağ kurarak, zihnin, bilinenlerden bilinmeyeni elde etmesine” ne denir?
A) Bağlam
B) Bulmaca
C) AnlamD) Ahkam
E) Akılyürütme

22) “Bütün insanlar ölümlüdür” önermesinin düz döndürmesi nedir?
A) Bütün ölümlüler insandır.
B) Bazı ölümlüler insandır.
C) Hiçbir insan ölümlü değildir.
D) Hiçbir ölümlü insan değildir.
E) Hiçbiri

23) (a) Birinci mantık aksiyomuna göre, bütün olumlu önermelerde yüklem kaplamının bir kısmı ile
alınmıştır.
(b) İkinci mantık aksiyomuna göre, bütün olumsuz önermelerde yüklem, kaplamının tamamı ile alınmıştır.
A) İkisi de doğru
B) İkisi de yanlış
C) Yalnız (a) doğru
D) Yalnız (b) doğru
E) İkisi de kısmen doğru kısmen yanlış

24) Konu ve yüklemi aynı olan iki tikel önermenin, nitelik bakımından farklı olmalarına ne ad verilir?
A) Karşıt
B) Altkarşıt
C) Altık
D) Altaltık
E) Çelişik

25) Hangi tür önermelerde, tümel önermeler doğru ise tikeller de doğru olur?
A) Karşıt
B) Altkarşıt
C) Altık
D) Altaltık
E) Çelişik

26) “Önbileşen” kavramının eşanlamlısı hangisidir?
A) Mukaddem
B) Muhterem
C) Muharrem
D) Tali
E) Talil

27)
(a) Olumlu önermelerin yüklemleri tikel sayılır.
(b) Olumsuz önermelerin yüklemleri tekil sayılır.
A) İkisi de doğru
B) İkisi de yanlış
C) Sadece (a) doğru
D) Sadece (b) doğru
E) Hiçbiri

28) Beş tümel dikkate alındığında “gülmek” insanın nesi sayılır?
A) Cinsi
B) Türü
C) İlintisi
D) Hassası
E) Hiçbiri

29) Beş tümel dikkate alınarak yapılan tanımlarda, türün yakın cinsi ile yakın ayırımından yapılan
tanımlara ne denir?
A) Tam tanım
B) Eksik tanımC) Tam tasvir
D) Eksik tasvir
E) Hiçbiri

30) Kavramlar arası ilişkiler dikkate alındığında “mabet” ve “cami” kavramları arasında nasıl bir ilişki
vardır?
A) Tam girişimlik
B) Eksik girişimlik
C) Ayrıklık
D) Eşitlik
E) Hiçbiri

CEVAPLAR
1.C
2.E
3.C
4.C
5.D
6.B
7.D
8.B
9.E
10.C
11.E
12.C
13.C
14.D
15.B
16.C
17.C
18.C
19.D
20.A
21.E
22.B
23.A
24.B
25.C
26.A
27.C
28.D
29.A
30.A
__________________


Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi muallime 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Kur’an ezberleme ve hafızada tutma yolları-1 Kur'ân-ı Kerim Genel muallime 1 782 01 Ocak 2016 17:34
Kur'an Kursu Öğreticileri ile Öğretmenlerin Farkı Din Görevlileri muallime 0 837 19 Kasım 2015 17:19
Kurmê Darê ji Dêre Muhtelif Konular İslaminesil 1 733 27 Ekim 2015 20:38
İmamın Dönüşü Din Görevlileri ayrıLık_ 1 765 10 Eylül 2015 10:29
İlahiyat Fakültelerindeki Müfredat değişikliği... İlahiyat Öğrencileri İçin Genel Paylaşımlar mehmet akif2 2 1247 02 Eylül 2015 22:56

Alt 29 Ekim 2014, 15:52   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:38
Mesaj: 7.804
Konular: 560
Beğenildi:5807
Beğendi:4222
Takdirleri:3096
Takdir Et:
Standart Cevap: 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

ellerine sağlık muallimeyeni bitirmiştim mantığı..iyi oldu bu soruları paylaşmanda..20 soru sorulacak..bu kadar detay sormaz inşallah...tedirgin eden sorularda baya hatrı sayılır derecede var...hepimize kolaylılar
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~~~

⬆⏳⌛⬇
dabılyudabılyudabılyunoktamedinewebnoktanet

Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Kasım 2014, 16:41   Mesaj No:3
Medineweb Kıdemli Üyesi
alya dua - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:alya dua isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20351
Üyelik T.: 20 Eylül 2012
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Müennes
Mesaj: 311
Konular: 5
Beğenildi:18
Beğendi:8
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

arkadaşlar mantık vize sınavında pdf de olmayan ayetler vardı hoca bunları derste mi söyledi acaba ?
__________________
ÜZÜLME GÖNÜL GECENİN AĞARINDAN SEHER KIŞIN ARDINDAN BAHAR MUHAKKAKTIR. UNUTMA GÖNÜL. GECENİN DE, KIŞIN DA SAHİBİ HAK'TIR.
Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Kasım 2014, 19:42   Mesaj No:4
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:38
Mesaj: 7.804
Konular: 560
Beğenildi:5807
Beğendi:4222
Takdirleri:3096
Takdir Et:
Standart Cevap: 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

Alıntı:
alya dua Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
arkadaşlar mantık vize sınavında pdf de olmayan ayetler vardı hoca bunları derste mi söyledi acaba ?
evet alya dua..canlı derlerde ısrarla vurguladı soracağını..hatta ezber istediği ayetler var.mutlaka sorarım diye..omu paylaşım sayfasında paylaşayım istersen ayetleri
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~~~

⬆⏳⌛⬇
dabılyudabılyudabılyunoktamedinewebnoktanet

Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Kasım 2014, 22:36   Mesaj No:5
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
mehmet akif2 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:mehmet akif2 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13402
Üyelik T.: 25 Şubat 2011
Arkadaşları:11
Cinsiyet:bayan
Yaş:38
Mesaj: 7.679
Konular: 424
Beğenildi:2150
Beğendi:4723
Takdirleri:2632
Takdir Et:
Standart Cevap: 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

arkadaşlar ben beş tümelle ilgili kodlama yaptım eminim kodlama olmadan da aklınızda tutuyorsunuzdur sizle de paylaşmak istedim

Beş tümel: mantık ilmini öğrenmek için öğrenilmesi gereken
cins,
tür,
ayrım,
hassa ve
ilintiden oluşur.

KODLAMA: (C-A-H-İ-T)
Cins
Ayrım
Hassa
İlinti
Tür
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Kasım 2014, 00:01   Mesaj No:6
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:64
Cinsiyet:bayan
Memleket:Trabzon
Yaş:38
Mesaj: 7.804
Konular: 560
Beğenildi:5807
Beğendi:4222
Takdirleri:3096
Takdir Et:
Standart Cevap: 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

Alıntı:
mehmet akif2 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
arkadaşlar ben beş tümelle ilgili kodlama yaptım eminim kodlama olmadan da aklınızda tutuyorsunuzdur sizle de paylaşmak istedim

Beş tümel: mantık ilmini öğrenmek için öğrenilmesi gereken
cins,
tür,
ayrım,
hassa ve
ilintiden oluşur.

KODLAMA: (C-A-H-İ-T)
Cins
Ayrım
Hassa
İlinti
Tür
sağolasın arkadaşım bu güzel bilgi için..zorlayıcı olan bunlar değilde hangisinin hangi türe girdiği konusuydu..vizede namazı hassa olarak sormuştu hoca mesela..neyseki finalde sorumlu değiliz bu ünitelerden güzel haber bu bize
__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~~~

⬆⏳⌛⬇
dabılyudabılyudabılyunoktamedinewebnoktanet

Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Kasım 2014, 14:35   Mesaj No:7
Medineweb Kıdemli Üyesi
alya dua - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:alya dua isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20351
Üyelik T.: 20 Eylül 2012
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Müennes
Mesaj: 311
Konular: 5
Beğenildi:18
Beğendi:8
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

Alıntı:
mihrinaz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
evet alya dua..canlı derlerde ısrarla vurguladı soracağını..hatta ezber istediği ayetler var.mutlaka sorarım diye..omu paylaşım sayfasında paylaşayım istersen ayetleri
Valla cok sevaba girerdin mihrinaz dersleri hic takip edemiyorum
__________________
ÜZÜLME GÖNÜL GECENİN AĞARINDAN SEHER KIŞIN ARDINDAN BAHAR MUHAKKAKTIR. UNUTMA GÖNÜL. GECENİN DE, KIŞIN DA SAHİBİ HAK'TIR.
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Kasım 2014, 14:36   Mesaj No:8
Medineweb Kıdemli Üyesi
alya dua - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:alya dua isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20351
Üyelik T.: 20 Eylül 2012
Arkadaşları:8
Cinsiyet:Müennes
Mesaj: 311
Konular: 5
Beğenildi:18
Beğendi:8
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

Alıntı:
mihrinaz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
sağolasın arkadaşım bu güzel bilgi için..zorlayıcı olan bunlar değilde hangisinin hangi türe girdiği konusuydu..vizede namazı hassa olarak sormuştu hoca mesela..neyseki finalde sorumlu değiliz bu ünitelerden güzel haber bu bize
Kesin mi bu bilgi sorumlu deilmiyiz
__________________
ÜZÜLME GÖNÜL GECENİN AĞARINDAN SEHER KIŞIN ARDINDAN BAHAR MUHAKKAKTIR. UNUTMA GÖNÜL. GECENİN DE, KIŞIN DA SAHİBİ HAK'TIR.
Alıntı ile Cevapla
Alt 29 Kasım 2014, 18:12   Mesaj No:9
Sünnet Kürsüsü
Medineweb Özel Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 942
Konular: 137
Beğenildi:95
Beğendi:51
Takdirleri:129
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: 19 mayıs İLİTAM MANTIK 1.ÜNİTE VİZE SORU VE CEVAPLARI

Bu bölümün editörü Osmanlıca bölümüne yanlışlıkla eklenen mantık konusunu ,doğru yere taşıyabilir mi ?
__________________


Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
ANKARA İLİTAM 2010-2011 VİZE 2.OTURUM Mihrinaz İlitam 3.Sınıf Dersleri 9 06 Şubat 2017 22:27
Dicle ilitam İslam hukuku 1-9.ÜNİTE SORU VE CEVAPLARI Abdulmelik DİCLE İlitam 1 08 Haziran 2015 10:52
19 mayıs İLİTAM 3.SINIF ARAPÇA 2.ÜNİTE SORULARIN CEVAPLARI muallime SAMSUN OMÜ İlitam 0 07 Aralık 2014 00:02
19 mayıs İLİTAM KELAM ÖZET muallime SAMSUN OMÜ İlitam 0 31 Ekim 2014 20:36
MANTIK soru ve cevapları(FIRAT İLİTAM) Medineweb FIRAT İlitam 1 20 Aralık 2013 15:24

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283