Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İMAM HATİP,KURAN KURSU-SEVİYE TESBİT-HACC-YURT DIŞI-DGS-ÖSYM-SINAVLARI.::. > Diyanetin Yeterlilik Sınavları > Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS)

Ağaç Şeklinde Aç4Beğeni
  • 3 gönderen AlimOğlu
  • 1 gönderen AlimOğlu
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 31.Mart.2016, 22:33   Mesaj No:1
Medineweb Aktif Üyesi
AlimOğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AlimOğlu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15399
Üyelik tarihi: 24.Aralık.2011
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesajlar: 202
Konular: 40
Beğenildi:126
Beğendi:32
Takdirleri:73542
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart MBSTS için DÖRT ADET Deneme Test ve cevapları 280 SORU

MBSTS için DÖRT ADET Deneme Test ve cevapları 280 SORU

1. Yaratıldığı tabii halini koruyan, mahiyetini değiştirecek başka maddeler karışmamış yağmur, kar, deniz, ırmak, kaynak ve kuyu suları gibi sulara ne denilir.
A) Müsta’mel
B) Akar
C) Artık
D) Mukayyed
E) Mutlak
2. Suda olması gereken özellikler doğru olarak verilmiştir?
A) Rengi, kokusu ve akıcılığı
B) Rengi, kokusu ve tadı
C) Rengi, kokusu ve inceliği
D) Rengi, kokusu ve akıcılığı
E) Akıcılığı, inceliği ve kokusu
3. Suyun tabiatı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) İncelik ve akıcılık
B) Rengi ve kokusu
C) Tadı ve kokusu
D) İncelik ve koku
E) Akıcılık ve tadı
4. Pis olan, gözle görülen maddi pisliklerden temizlenmek demektir. Bedenin temizliği, elbisenin temizlenmesi ve namaz kılınacak yerin temizlenmesini içine alan temizlik çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Necasetten Taharet
B) Hadesten Taharet
C) Nezafet
D) Taharet
E) Temizlik
5.Maddi ve hükmi temizliği içine alan temizlik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Temizlik
B) Taharet
C) Hades
D) Necaset
E) Hadesten Taharet
6 .İbadet amaçlı temizliktir. Abdestsizlik ve cunüplük halinden temizlenmektir. Hem madddi hem manevi yönü var. Abdest gusul ve teyemmüm ile gerçekleştirilir
Yukarıda tanımı yapılan temizlik çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Necasetten Taharet
B) Taharet
C) Nezafet
D) Hadesten Taharet
E) Temizlik
7. Kelime manası güzellik, temizlik ve parlaklık anlamına gelir. Belli uzuvları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da eldeki su ıslaklığı ile meshetmektir.
Yukarıda tanımı yapılan aşağıdakilerden hangisidir?
A) Gusl
B) Taharet
C) Salat
D) Teyemmüm
E) Vudû
8. Abdest ayeti olarak bilinen ayet hangi surededir?
A) Bakara suresi 6. ayet
B) Nisa suresi 6. ayet
C) Maide suresi 6. ayet
D) Al-i İmran suresi 6. ayet
E) Kevser suresi 6. Ayet
9. Abdestle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Yüz yıkanırken sakal sık ise üstünü yıkamak yeterlidir.
B) Parmaktaki yüzüğün altının su alacak şekilde oynatılması gerekir.
C) El, yüz ve ayakta bulunan ve suyun deriye temasını önleyen maddelerin temizlenmesinde zorluk varsa bunların bulunması abdeste zarar vermez.
D) Gözdeki lens abdest ve gusle engeldir, lensin çıkarılması gerekir.
E) Bir uzvu yıkamak sağlık açısından sakıncalı ise meshedilir, meshetmek de zararlı ise terk edilir.
10. Teyemmüm hicretin kaçıncı yılında meşru kılınmıştır?
A) 9.
B) 8.
C) 5.
D) 6.
E) 7.
11. Kelime manası yönelmek kasdetmek demektir.
hükmî temizlik demektir. Abdest ve gusül yerine geçen (bedel) sembolik bir işlemdir.
Yukarıda bahsi geçen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nezafet
B) Taharet
C) Abdest
D) Gusul
E) Teyemmüm
12. Teyemmüm hangi olay esnasında meşru kılınmıştır?
A) Tebuk Gazvesi
B) Huneyn Gazvesi
C) Mute Gazvesi
D) Ben-i Mustalik Gazvesi
E) Hendek Gazvesi
13. Kelime manası "bir şeyi su ile yıkamak’ demektir.Hükmî temizlik işlemidir. Hades-i ekber den taharettir. Yukarıda bahsi geçen hangisidir?
A) Abdest
B) Gusül
C) Teyemmüm
D) Mesh
E) Taharet
14. Gusül abdestinin farziyeti وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُوا ayeti ile sabit olmuştur. Bu hangi suredir?
A) Al-i İmram 6
B) Bakara 6
C) Maide 6
D) Nisa 6
E) Tevbe 6
15. Gusül abdesti ile ilgili hangisi yanlıştır?
A) Ağız vucudun dış kısmı sayılmıştır.
B) Çıkarılıp takılabilen/sabit olmayan takma dişlerin gusül abdesti esnasında ağzı yıkarken (mazmaza) çıkarılması gerekir.
C) Burun vucudun dış kısmı sayılmıştır.
D) Boğaza varıncaya kadar ağzı çalkalamak ve genize kadar da buruna su çekmek yani burun yumuşağına kadar suyu ulaştırmak sünnettir.
E) Ağız ve burun Hanefi ve Hanbelilerde bedenin iç kısmı sayılmıştır.
16. Kelime manası dua etmek, övmek, tazim etmek anlamlarına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Savm
B) Salat
C) Hac
D) Zekat
E) Vudu’
17.Namazla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A)Namaz kılmayı peygamberimiz haniflerden öğrenmiştir.
B) Önceki peygamberler ve ümmetleri de namaz kılardı.
C) Peygamberimize Cebrail abdest almayı ve namaz kılmayı öğretmiştir.
D) Fetret döneminden sonra namaz farz kılınmıştır.
E) Başlangıçta sabah ve akşam ikişer rekât kılınıyordu.
18. Beş vakit namaz ne zaman farz kılınmıştır?
A) Miraç gecesi hicretten 1,5 yıl önce Recep ayının 27. gecesi
B) Miraç gecesi hicretten 1,5 yıl sonra Recep ayının 27. gecesi
C) Miraç gecesi hicretten 3 yıl önce Recep ayının 27. gecesi
D) Miraç gecesi hicretten 1,5 yıl sonra Ramazan ayının 27. gecesi
E) Miraç gecesi hicretten 1,5 yıl önce Ramazan ayının 27. gecesi
19. Aşağıdakilerden hangisi Kelam ilmine verilen isimlerden biri değildir?
A) Tevhîd İlmi
B) el-Fıkhu’l-Ebsat
C) Usûlu’d-Dîn
D) Akâid İlmi
E) el-Fıkhu’l-Ekber
20. “Varlığı düşünülen ilâhlar arasındaki irade uyuşmazlığını esas alarak tevhidi ispat eden delil aşağıdakilerden hangisidir?
A) İmkân
B) Kemâl
C) Tehâfut
D) Tevârud
E) Temânü
21. Aşağıdakilerden hangisi İmamu’l-Harameyn el-Cüveynî’nin eserlerinden birisidir?
A) el-İktisâd fi’l-İ’tikâd
B) el-İrşâd
C) el-İbâne
D) Makâlâtu’l-İslâmiyyîn
E) Usûlu’d-Dîn
22. Kelime manası “örten, gizleyen” demektir. “işlenen bir kusur ve günahtan dolayı Allah Teâlâ’dan af ve mağfiret dilemek niyetiyle yapılan, ceza özelliği de bulunan bir tür malî ve bedenî ibadet”tir.
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kurban
B) Zekat
C) Hac
D) Nezir
E) Keffaret
23. Dinen yapılması gereken bir şeyin yapılmaması,ya da yapılmaması gereken bir şeyin yapılması şeklinde işlenen kusurlu davranışlar, hata ve günahlar sebebiyle Allah Teâlâ’dan af ve mağfiret dilemek niyetiyle yapılan, ceza özelliği de bulunan bir tür malî ve bedenî ibadet”tir.
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kurban
B) Zekat
C) Keffaret
D) Nezir
E) Hac
24.Şafilere göre hangi aşağıdakilerden hangi durumda oruç kefareti gereklidir?
A) Her durumda yemek içmek
B) Hata ile yemek içmek
C) Unutarak yemek içmek
D) Bilerek yemek içmek
E) Cima
25. Kelime manası bir şeyden uzak durmak, kendini tutmak, engellemektir. İmsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cimadan uzak durmaktır.
Yukarıda tanımı yapılan aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nezir
B) Hac
C) Zekat
D) Savm
E) Salat
26. Oruç yasaklarından uzak durmanın başlangıç vakti aşağıdakilerden hangisidir?
A) İmsak
B) İftar
C) Sahur
D) Ramazan
E) Hilalin görünmesi
27. Uçakla seyahat eden oruçlu kişi iftarını açmasıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Sahuru nerede yaptıysa oranın iftar saatine göre iftarını açar.
B) Uçuş esnasında uçağın üzerinde bulunduğu yere göre iftarını açar
C) Oruç tutmaya nerede niyet etmişse oranın saatine göre iftarını açar
D) Seferi olduğu için hiç oruç tutmaz.
E) İsterse sahuru yaptığı yere göre isterse iftarı açtığı yere göre iftarını açar
28-Aşağıdakilerden hangisi Yahudiliğin temel inanç esasıdır?
a)Hz.Musa’nın peygamberliğine iman
b)Ahirete iman
c)Allah’ın varlık ve birliğine iman
d)Kudüs’ün kutsiyetine iman
e)Tevrat’a iman
29-Yahudiliğe göre Allah’a imanın işareti nedir?
a)Tevrat okumak
b)Yahudileri korumak
c)Kudüse en az bir kere gitmek
d)Sünnet olmak
e)Yahudi olarak doğmak
30-Yahudi inancına göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)Tevrat’ta ebediliğe ve ahirete dair açık cümle yoktur
b)Saddukiler ahirete imana önem verirler
c)Ölüler “Şeol” denen yeraltı dünyasında yaşarlar
d)Kabbalalar ruh göçü(Tenasühe) inanırlar
e)Essenilerde cennet ve cehennem inancı vardır
31-Hıristiyanlıkla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.
A) Hıristiyan Mesih'in takipçileri taraftarları anlamına gelir
B) Hıristiyan kelimesi İncil'de yer almaz
C) Hz.İsa'nın doğup büyüdüğü şehir Nasıra'dır.
D) İsa aleyhisselam Yahudi soyundan gelmez
E) hazreti İsa ya inananlar arasında yahudilerle beraber putperest Romalılarda bulunmaktadır.
32- Kuran-ı Kerim'de hristiyanlar için özel olarak kullanılan kelime aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hıristiyan
B) Ehli kitap
C) Nasrani
D) İsa'ya inananlar
E) Ehli bidat
33- I) Rab
II) Mesih
III) Tanrı Kelamı(Logos)
İncillerde hazreti İsa yukarıdaki hangi sıfatla anılmaktadır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) II ve III
E) I-II ve III
34- Budizm'in kurucusu olan Buda'nın manası nedir?
A) Aydınlanmış
B) Kurtulmuş
C) Huzura kavuşmuş
D) İçselleşmiş
E) Saadete ermiş
35- Budizm hangi ülkenin Kültür ve düşünce ortamının bir ürünüdür?
A) Pakistan
B) Çin
C) Hindistan
D) Japonya
E) Bangladeş
36- Budizm'in bekar rahiplik teşkilatına ne denir?
A) Mahayana
B) Therevada
C) Sangha
D) Nirvana
E) Hiçbiri
37.Rivayetlerin şartlarını, hükümlerini, ravilerin hal ve durumlarını, rivayetlerin sınıflarını ve bunları içeren eser çeşitlerini araştıran ilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
A.Rivayetü’l Hadis
B.Dirayetü’l Hadis
C.İlelü’l Hadis
D.Muhtelefü’l Hadis
E.Müşkilü’l Hadis
38.Müsteşrik Wensinck’in başkanlığında 40 kadar ilim adamına hazırlatılmıştır. Kelimeler alfabetik olarak tanzim edilmiştir. Kelimeler sırasıyla önce fiiller(mazi, muzari, emir, malum ve mechul) daha sonra isimler (masdar, ismi fail, ismi mef’ul, ve şahıs zamirleri de emsile-i muttaride) sırasına göre dizilmiştir.
Hadis kaynaklarından yararlanmak için başvurulacak bu eser aşağıdakilerden hangisidir?
A.Tuhfetu’l Eşraf
B.Edebü’l Müfred
C.Mu’cemu’l Kebir
D.Concordance
E.Keşfu’l Hafa
39.Ravinin küfrü gerektirmeyecek şekilde İslam Dininin prensiplerine aykırı görüşler ileri sürmesi aşağıdakilerden hangisiyle isimlendirilir?
A.Kizbu’r Ravi
B.İttihamu’r ravi bi’l kizb
C.Fısku’r ravi
D.Bid’atü’r ravi
E.Cehaletü’r ravi
40.Hadis eserlerinden camiler dini konuların hepsini kapsayan ve her birine “kitap” denen sekiz ana bölümden oluşurlar.
Buna göre gelecek ve kıyametle ilgili hadislerin bulunduğu bölüm aşağıdakilerden hangisidir?
A.Ahkam ve sünen
B.Rikak ve zühd
C.Tarih, cihad
D.Megazi ve siyer
E.Fiten ve Melahim
41.Herhangi bir hadis kitabındaki hadisleri, başka senedlerle yeni bir kitapta toplayarak oluşturulan hadis kitaplarına hadis ıstılahında aşağıdakilerden hangi isim verilir?
A.Müsned
B.Müstedrek
C.Mu’cem
D.Müstahreç
E.Sahih
42. Aşağıdakilerden hangisi Hadis ilminde müteahhirun ulemasından biri değildir?
A.Hakim en-Nisaburi
B.İbnu’s-Salah
C.Nevevi
D.İbn Hacer el-Askalani
E.Celaleddin es-Suyuti
43.Aşağıdakilerden hangisi Kütüb-i Sitte eserlerinden biri değildir?
A.Nesai- Sünen
B.Buhari- Cami
C.A. Hanbel-Müsned
D.Tirmizi- Sünen
E.Ebu Davud – Sünen
44.İmam Müslim’in Sahihine yazılmış olan “El-Minhac Fi Şerhi Sahihi Müslim” adlı eser aşağıdaki hangi İslam âlimine aittir?
A.Ebu Zekeriya en-Nevevi
B.Kadı İyaz
C.Celaleddin es-Suyuti
D.İbn Hacer el-Askalani
E.Ez-Zerkeşi
45.Aşağıdakilerden hangisi Buhari’nin sahihine yazılmış bir şerh değildir?
A.Fethul Bari
B.Umdetül Kari
C.İrşadü’s- Sari
D.El-Kevakibu’d-Derari
E.El-Mekasıdu’l Hasene
46.“Usülid-Din” tabiri aşağıdaki ilim dallarından hangisini ifade etmek için kullanılmıştır?
a.Fıkıh İlmi
b.Hadis İlmi
c.Tefsir İlmi
d.Kelam İlmi
e.Usülu Fıkıh İlmi
47.Aşağıdaki müellif –eser eşleştirmesinden hangisi yanlıştır?
a.Ebu Hanife- el-Fıkhu’l -Ekber
b.Ömer Nasuhi Bilmen- Yeni İlmi Kelam
c.Eş’ari- el-İbane
d.Maturidi- Kitab-ı Tevhid
e.Tahavi- Akidet’üt- Tahaviyye
48.Aşağıdakilerden hangisi Kelam İlminin konuları arasına girmez?
a.Allah’ın Sıfatları
b.İnsanın fiilleri
c.Takva
d.Nübüvvet
e.Ahiret hayatı
49.İnanılacak şeylerin hepsine birden, toplu olarak inanmaya ne denir?
a.İcmali iman
b.Temsili iman
c.Tafsili iman
d.Tahkiki iman
e.Taklidi iman
50.Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
a.Ehli Sünnete göre cennet ve cehennem şuan mevcuttur.
b.Cehmiyye’ye göre cennet ve cehennem yok olmayacaktır.
c.Mutezile’ye göre cennet ve cehennem şuan mevcut değildir.
d.Ehli sünnete göre cennet ve cehennem yok olmayacaktır.
e.Cehmiyye’ye göre cennet ve cehennem yok olacaktır.
51.Halifenin belirlenmesinde esas olan seçimdir
-Halifenin Kureyş’ten olması zorunlu değildir
-Halife Allah’ın emirlerine tam itaat etmek zorundadır, aksi halde azli vaciptir
Yukarıda sayılan görüşleri benimseyen kelami ekol aşağıdakilerden hangisidir?
a.Mutezile
b.Şia
c.Maturidiye
d.Selefiye
e.Hariciye
52.Peygamberimizle ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Peygamberimiz veda haccından sonra 63 yaşında vefat etti.
b) Peygamberimiz 20 Nisan 571’ de Mekke’de doğdu.
c) Peygamberimiz Hz. Ebubekir ile hicret ederken Hira mağarasına saklandı.
d) Peygamberimiz 25 yaşındayken Hz. Hatice ile evlendi.
e) Peygamberimiz 40 yaşındayken Allah tarafındanPeygamberlik vazifesi ile görevlendirildi.
53. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimiz (s.a.v)'in sıfatlarından birisi değildir?
a) Fahr-i kainat
b) Hatemü'l-Enbiya
c) Resulullah
d) Sahibü'l-Miraç
e) Kelimullah
54. Peygamberimize iman eden "ilk dört Müslüman " aşağıdakilerden hangisidir ?
a) Hz.Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali
b) Hz.Hatice, Hz.Ebubekir, Hz.Aişe, Hz. ömer
c) Hz. Ebubekir, Ebu Talip, Hz. Hatice, Hz Hamza
d) Hz.Hatice, Hz. Ali, Hz.Ebubekir, Hz.Zeyd
e) Abdulmuttalip, Hz.Hatice, Hz. Ebubekir, Hz.Ali
55.Kabe hizmetleriyle alakalı hacıların ağırlanması, onlara yemek verilmesi ve barındırılmasını ifade eden kavram aşagıdakilerden hangisidir?
A) Sidane
B) Eşnak
C) Rifade
D) Sikaye
E) Hicabe
56.Kabe hizmetleriyle alakalı Kâbe’nin muhafızlığı, anahtarlarının muhafazası, Kâbe’nin perdedarlığını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sidane
B) Eşnak
C) Rifade
D) Sikaye
E) Liva
57.Kabe hizmetleriyle alakalı Kâbe’nin muhafızlığı, anahtarlarının muhafazası, Kâbe’nin perdedarlığını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sikaye
B) Eşnak
C) Rifade
D) Hicabe
E) Liva
58.Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri hakkında kanun maddesi aşağıdakilerden hangisidir.
a)6003
b)6333
c)6002
d)6001
59.Devlet memurları, kendileriyle, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında, özel kanunda yazılı hükümler uyarınca, mal bildirimi verirler. Bu madde DMK’da hangi kapsamda ele alınır.
a) Özel haklar
b) Özlük hakları
c) Ödevler ve sorumluluklar
d) Görevler
60. Diyanet İşleri Başkanlığı hangi bakanlığa bağlı bir kurumdur.
a) İçişleri Bakanlığı
b) Devlet Bakanlığı
c) Başbakan
d) Bağımsız
1:E 5:B 9: D 13:B 17:A
2:B 6:D 10:C 14:C 18:A
3:A 7:E 11:E 15:E 19:B
4:A 8:C 12:D 16:B 20:E
21:B 22:E 23:C 24:E 25:D
26:A 27:B 28:C 29:D 30:B
31:D 32:C 33:E 34:A 35:C
36:C 37:B 38:D 39:D 40:E
41:D 42:A 43:C 44:A 45:E
46:D 47:B 48:C 49:A 50:B
51:E 52:C 53:E 54:D 55:C
56:A 57:D 58:C 59:C 60:C
Abdulmelik, Esma_Nur ve Mihrinaz bunu beğendiler.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi AlimOğlu 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Muz'un faydaları Sağlık Ve Alternatif Tıp AlimOğlu 0 26 19.Şubat.2017 21:47
2017-DİB-MBSTS Başvuruları Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) Mihrinaz 1 142 17.Şubat.2017 17:55
Beyniniz için 4 Doping Sağlık Ve Alternatif Tıp mehmet akif2 12 106 16.Şubat.2017 20:58
Enerjinizin Hırsızları Sağlık Ve Alternatif Tıp mehmet akif2 1 22 16.Şubat.2017 20:56
Akciğeri Temizlemenin Doğal Yolları Sağlık Ve Alternatif Tıp AlimOğlu 0 19 16.Şubat.2017 20:54

Alt 31.Mart.2016, 22:34   Mesaj No:2
Medineweb Aktif Üyesi
AlimOğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AlimOğlu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15399
Üyelik tarihi: 24.Aralık.2011
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesajlar: 202
Konular: 40
Beğenildi:126
Beğendi:32
Takdirleri:73542
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: MBSTS için bir Deneme Test ve cevapları 60 soru

1.Abdestte niyet aşağıdaki hangisine göre farz değildir?
A)Hanefi Mezhebi
B)Şafi Mezhebi
C)Maliki Mezhebi
D)Hanbeli Mezhebi
E)İmam-ı Şafi
2.Abdestte muvalaat (Vila) aşağıdakilerden hangisilerine göre farzdır?
A)Şafi-Maliki
B)Maliki-Hanbeli
C)Hanbeli-Şafi
D)Hanefi-Maliki
E)Hanefi-Hanbeli
3)Yahudi inancına göre cennetin kapıcısı melek aşağıdakilerden hangisidir?
a)Mikail
b)Rafael
c)Kerubim
d)Uriyel
e)Cebrail
4-Hıristiyan inanışına göre hazreti İsa'yı hangi peygamber vaftiz etmiştir?
A)Yahya peygamber
B)Yakup peygamber
C)Zekeriya peygamber
D)Musa peygamber
E)Yusuf peygamber
5.Gusle engel olup olmaması açısından aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Örgülü saçın çözülmesi şart olmayıp diplerine suyun ulaştırılması yeterli olur.
B)Gusl yaparken lenslerin çıkarılması gerekir. Aksi takdirde gusle engeldir.
C)Tıkanmış küpe deliği gibi yerleri yıkamak farz değildir.
D)Guslederken ve abdest alırken kuru yer kaldı diye vesvese sebebiyle organları tekrar tekrar yıkamak gerekmez
E)Gusul yaparken saç diplerini de yıkamak gerekir.
6.Metain’i aşere yada ta’n sebepleri denilen 10 kusurdan biriyle tenkid edilen raviye ne isim verilir?
A.Müfred
B.Münker
C.Mecruh
D.Mechul
E.Mevhum
7.Ravinin zabtla ilgili kusurlarından biri olan Fart-ı Gaflet ne demektir?
A.Ravinin aşırı dalgınlığı
B.Ravinin çok hata yapması
C.Ravinin yanlış zanna kapılması
D.Güvenilir raviye muhalefet
E.Ravinin hafızasının zayıf olması
8.Ravi isimlerinden hareketle hadislerin kaynaklarını tespit etmemize yardımcı olan kitaplara ne ad verilir?
A.Müstedrek
B.Ale’l etraf
C.Müstahreç
D.Fiten ve melahim
E.Musannef
9)Aşağıdakilerden hangisi Kütüb-i Sitte eserlerinden biri değildir?
A.Nesai- Sünen
B.Buhari- Cami
C.A. Hanbel-Müsned
D.Tirmizi- Sünen
E.Ebu Davud – Sünen
10)İmam Müslim’in Sahihine yazılmış olan “El-Minhac Fi Şerhi Sahihi Müslim” adlı eser aşağıdaki hangi İslam âlimine aittir?
A.Ebu Zekeriya en-Nevevi
B.Kadı İyaz
C.Celaleddin es-Suyuti
D.İbn Hacer el-Askalani
E.Ez-Zerkeşi
11.İslamiyetten önce Araplarda diyetleri ödenmesi ve zararların giderilmesi ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sikaye
B)Eşnak
C)Rifade
D)Hicabe
E)Liva
12.İslamiyetten önce Araplarda önemli işlerin görüşüldüğü Darunnedve’ye başkanlık görevi ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sikaye
B)Eşnak
C)Rifade
D)Hicabe
E)Nedve
13.Peygamberimizle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)5 yaşına kadar 4 sene sütannesi Halime’nin yanında kalmıştır.
B)Sad bin Ebi Vakkas amcasının oğludur.
C)Babası doğumundan 2 ay önce Medinede dayılarının yanında vefat etmiştir.
D)Süt kardeşinin ismi Şeymadır
E)Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe bir müddet Peygamberimizi emzirmiştir.
14.Peygamberimiz 8 yaşından 13 yaşına kadar 5 yıl Dedesi Abdülmuttalib’in vefatı üzerine aşağıdaki amcalarından hangisinin evinde çocukluk yıllarını geçirmiştir.
A)Ebu Cehil
B)Abbas
C)Ebu Talib
D)Ebu Leheb
E)Hz.Hamza
15.Oruç kefareti aşağıdakilerden hangisinde doğru sırayla verilmiştir?
A)Köle azad etmek-2 ay peşpeşe oruç-60 fakiri sabah akşam doyurmak
B)2 ay peşpeşe oruç -Köle azad etmek- -60 fakiri sabah akşam doyurmak
C)60 fakiri sabah akşam doyurmak -2 ay peşpeşe oruç -Köle azad etmek
D)Köle azad etmek -60 fakiri sabah akşam doyurmak-2 ay peşpeşe oruç
E)2 ay peşpeşe oruç -60 fakiri sabah akşam doyurmak-Köle azad etmek
16.Oruç kefareti ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Kadınların hayız hali bu peşpeşe oruç tutmayı bozmaz
B)Oruç kefaretine öğlene kadar niyet edilebilir
C)Bir günde altmış fakir doyurulabileceği gibi bir fakir altmış gün süreyle de doyurulabilir
D)Mâlikîler’e göre mükellef bu 3 seçenekten birini seçebilir.
E)Birden fazla kefaret birikirse, hepsi için bir kefâret ödeme yeterli olur.
17.Ehl-i Sünnet kelamcılarının Allah’ın haberî sıfatlarını tevil etmesi aşağıdaki ekollerden hangisinin yanlış yorumlamasını engellemek içindir?
A)Eşariyye
B)Maturidiyye
C)Mücessime
D)Mutezile
E)Selef
18.Allah’ın isim ve sıfatlarıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)O’nun isimleri sıfatlarıdır, sıfatları ise O’nun zâtındaki manâların beyanıdır.
B)O’nun isimleri sıfatlarına kaynaklık etmektedir.
C)el-Esmâü’l-Hüsnâ diye adlandırılan kelimeler belli manâlar taşıyan köklerden türemişlerdir.
D)Allah’ın isim ve sıfatlarının tamamı bilinmektedir.
E)Allah’ın Kur’ân ve hadislerde zikredilen isimleri doksan dokuzdan fazladır.
19.Haberi sıfatlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A)Varlıkları ancak nassın (Kur’an ve Hadis) haber vermesiyle bilinebilir.
B)Varlıklarını tespitte akıl yürütme imkânı bulunmaz.
C)Vech (yüz), yed (el), istiva (oturma) gibi sıfatlardır.
D)Bu sıfatların zahiri anlamları Allah’a nispet edilmez.
E)Selef âlimleri bu sıfatları mecazi manalara tevil etmiştir
20.Kur’ân-ı Kerîm’e verilen isimler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
a)Furkân.
b)Mesânî.
c)Müstedrek.
d)Zikir.
e)el-Kitâb.
21.Aşağıdakilerden hangisi Fâtihâ sûresinin isimlerinden biri değildir?
a)El-Hamd.
b)Seb’u’l-Mesânî.
c)Ümmü’l-Kur’ân.
d)fatihatül kitab
e)el’alemin
22.Aşağıdakilerden hangisi namaz çeşitlerinden değildir?
A)Mektube
B)Mesnun
C)Vacib
D)Farz
E)Fakd
23.Namazın farzlarına vaciplerine sünnetlerine ve adabına uygun bir şekilde namaz kılınmaya fıkıhta ne denir?
A)Rukunü’s- Salat
B)Şürtü’s- Salat
C)Adabü’s- Salat
D)Sıfat’üs-salat
E)Salat
24.Oruç ne zaman farz kılınmıştır?
A)Hicretten 4 yıl sonra şaban ayının 10. günü
B)Hicretten 3 yıl sonra şaban ayının 10. günü
C)Hicretten 3 yıl önce şaban ayının 10. günü
D)Hicretten 1,5 yıl önce şaban ayının 10. günü
E)Hicretten 1,5 yıl sonra şaban ayının 10. günü
25.يَا اَيُّهَا الَّذينَ اٰمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Ayeti orucun farziyetine delildir. Bu ayet hangi surededir?

A)Bakara Suresi 184. ayet
B)Al-i İmran Suresi 184. ayet
C)Nisa Suresi 184. ayet
D)Maide Suresi 184. ayet
E)Taha Suresi 184. ayet
26.İslamiyetten önce tutulan oruçlarla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A)Kureyş kabilesinden olanlar da âşûrâ günü oruç tutarlardı
B)Yahudiler, ekim ayına rastlayan yılbaşlarından on gün sonra, kipur” adını verilen oruç tutarlardı
C)Davut(as) birgün oruç tutar bir gün tutmazdı.
D)Ramazan orucunu bütün peygamberler tutmuştur
E)Hz.Îsâ kendisine Peygamberlik gelmeden önce kırk gün oruç tutmuştur
27.Peygamberler hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)Hz.Musa devrinde Mısır'da sihirbazlık ve büyü yaygındı.
b)Hz.İsa'ya Allah hastalıkları iyileştirme, ölüleri diriltme mucizesi vermiştir.
c)Hz.Muhammed (s.a.v) devrinde belâgatlı (edebi) söz söyleme ile şiir yaygındı.
d)Hz.Davud (a.s)'a ilim, hikmet verildi ve kuşların dili öğretildi.
e)Hz.Yusuf'a "rüyaların yorumu" ilmi verildi.
28.Peygamberimizin yakınları ile ilgili aşağıdakilerin hangisi yanlıştır?
a)Peygamberimizin torunları Hasan, Hüseyin ve Zeynep'tir.
b)Peygamberimizin dedesi Abdulmuttalib'tir.
c)Peygamberimizin amcası Hz. Abbas' dır.
d)Peygamberimizin süt annesi Halime' dir.
e)Peygamberimizin ilk hanımı Hz. Aişe'dir.
29.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin özelliğinden birisi değildir?
a)Sünnetli olarak doğması
b)Esnemesi yoktu
c)Topluluk içinde en yüksek ve seçkin görünmesi
d)Bindiği huysuz hayvanın uysallaşması
e)Kalbi uyur gözü uyumazdı
30.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimize has 5 şeyden değildir?
a)Kendisi’ne Kur'an kitabı indirildiği için Rasulullah denildi.
b)Sadece Kendisi’ne umumi şefaat hakkı verildi
c)Bütün yeryüzü sadece Kendisi’ne mescid kılındı.
d)Düşmana korku, O’na nusret (zafer) verildi
e)Ganimet malları sadece Kendisi’ne helal kılındı.
31.Efendimiz (s.a.v) dönemiyle ilgili aşağıdaki cümlelerden hangisi yanlıştır?
a)Peygamberimizin Mekke'yi fethinde Kabe’de bütün ümmetine hitaben yaptığı hutbeye "veda hutbesi" denir.
b)Mekke'den Medine'ye hicret edenlere Muhacir denir.
c)Medine'ye hicret edenlere yardım edenlere "Ensar" denir.
d)Peygamberimizin bizzat katılıp yönettiği savaşlara "Gazve" denir.
e)Peygamberimizin arkadaşlarına "Sahabi" denir.
32.Suyun abdest ve gusül gibi hükmî temizlik aracı olabilmesinin câiz oluşunu ifade eden kavram hangisidir?
A)Taharet
B)Tuhur
C)Mutahhir
D)Tahir
E)Nezafet
33.Suyun abdest dışında diğer maddî temizlikte kullanım aracı olabilmesini ifade eden kavram hangisidir?
A)Taharet
B)Tuhur
C)Mutahhir
D)Tahir
E)Nezafet
34.Günümüz Mushaflarında yer alan vakıf işaretleri kime aittir?
a)Secâvendî.
b)Ebu'l Esved ed-Düelî.
c)İbn Cezerî.
d)Halil bin Ahmed.
e)imamı asım
35.Kur’ân-ı Kerîm’in harekelemesini ilk olarak aşağıdakilerden hangisi yapmıştır?
a)Secâvendî.
b)Ebu'l Esved ed-Düelî.
c)İbn Cezerî.
d)Halîl bin Ahmet.
e)imamı cafer
36.Hak ile batılı doğruyla yanlışı haklıyla haksızı birbirinden ayıran anlamına gelen Aramice bir kelime olan Kur’anın ismi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Kur’an
b.Tenzil
c.Furkan
d.El-Kitab
e.Zikir
37.Kur’an satırlarda muhafaza edilerek bize tevatüren ulaşmıştır. Bu sebepten bu isim kurana verilmiştir. Bahsi geçen Kur’an’ın ismi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Kur’an
b.Tenzil
c.Furkan
d.El-kitab
e.Zikir
38.Sadırlarda muhafaza edilerek bize tevatüren ulaşmıştır. Bu sebepten bu isim kurana verilmiştir. Bahsi geçen Kur’anın ismi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Kur’an
b.Tenzil
c.Furkan
d.El-Kitab
e.Zikir
39.Şeref, anmak,hatırlamak öğüt ,öğüt vermek anlamlarına gelir. Kur’an’da bu manalarını ihtiva ettiğinden Kur’an’a bu isim verilmiştir. Bahsi geçen Kur’an’ın ismi aşağıdakilerden hangisidir?
a.Kur’an
b.Tenzil
c.Furkan
d.El-Kitab
e.Zikir
40-Aşağıdakilerden hangisi Katade’nin rivayetine göre “Küfrün önderlerini hemen öldürün.” (Tevbe: 9/12) ayetinde vurgulanan şahıslardan değildir.
A)Utbe bin Rebia
B)Ebu Cehil
C)Ümeyye b. Halef
D)Süheyl b. Amr
E)Ebu Leheb
41.Aşağıdakilerden hangisi Ulumu’l Kur’an eserlerinden değildir?
A)Hâris el-Muhasibi (243/857) el-Akl ve fehmu’l-Kur’an
B)İbnu’l-Cevzi (597/1200) Fünunu’l-efnan,
C)İbn Teymiyye (728/1327) Mukaddime fi usûli’tefsir,
D)Ez-Zerkeşî (794/1392) el-Burhan fi ulumi’l-Kur’an,
E)Begavi (510/-) et- Tehzib
42.Aşağıdakilerden hangisi tefsirin doğrudan kullandığı ilimlerden birisi değildir?
A)Dil bilimleri
B)Sarf –iştikak
C)Nahiv
D)Belağat
E)Yemin ve Hitap
43.Aşağıdakilerden hangisi günümüze kadar ulaşmış kıraatlere güvenilmesinin ilmi kıstaslarından değildir?
A)Kıraatin sahih senetle Rasulllaha nisbet edilmesi
B)Takdiren de olsa Hz.Osmanın İmam mushafına uyması.
C)Muteber vecihlerden bir vecihle arap dilinin kaidelerine uygun olması.
D)Yazılış bakımından imam mushafına ve Arap dili gramerine uymasa da Senedi sahih olması
E)Müslümanlar arasında günümüzde bizzat okunup tatbik ediliyor olması
44.Yalnız abdest almakla ortadan kalkan hades hâli aşağıdakilerden hangisidir?
A)Hades
B)Hades-i Ekber
C)Hades-i Esğar
D)Hades-i Külli
E)Hades-i Cüz’i
45.Ancak gusül abdesti ile giderilen, cünüplük, hayız ve nifas gibi haller aşağıdakilerden hangisidir?
A)Hades
B)Hades-i Külli
C)Hades-i Esğar
D)Hades-i Ekber
E)Hades-i Cüz’i
46. Teyemmüm فَلَمْ تَجِدُوا مَاءً فَتَيَمَّمُوا صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُمْ مِنْهُ ayetiyle meşru kılınmıştır. Bu ayet hangi surededir?
A)Maide 6
B)Nisa 6
C)Al-i İmran 6
D)Ankebut 6
E)Enfal 6
47.Zekât’a tabi olan mal’ın şartları göz önüne alınınca aşağıda yapılan açıklamalardan hangisi yanlıştır?
A)Tam mülkiyet: Zekâta tâbî olacak malın, hem kendisinin, hem de menfaatlerinin, malın sahibinin tasarruf, kudret ve salâhiyeti altında olmasıdır.
B)Nisâb: Önceden yok iken sonradan ferdin mülkiyetine geçen maldır.
C)Havalenü’l-havl: Zekâta tâbî malların üzerinden bir kamerî yıl geçmiş olma şartıdır.
D)Havâic-i asliye: Zekâta tâbî malların ihtiyaç fazlası olmasıdır.
48. İslamiyetten önce savaşlarda bayrağın taşınması ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sikaye
B)Eşnak
C)Rifade
D)Liva
E)Nedve
49.İslamiyetten önce savaş zamanlarında çadırların kurulması ve savaş malzemelerini ve orduyu teçhiz etme görevini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Kubbe
B)Eşnak
C)Rifade
D)Liva
E)Nedve
50.İslamiyetten önce Araplarda savaş zamanlarında Orduya kumandanlık yapmayı ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sikaye
B)Eşnak
C)Rifade
D)Liva
E)E’inne
51.İslamiyetten önce Kureyş’in yabancılar nezdinde temsil edilmesi görevini (İslamiyetten önce bu görevi hz. Ömer yürütüyordu) ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sikaye
B)Eşnak
C)Sifaret
D)Liva
E)E’inne
52.İslamiyetten önce Araplar bir işe başlamadan önce ezlam adı verilen fal oklarıyla fala bakar, ona göre karar verirlerdi yapılan bu işi ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A)Sikaye
B)Eysar
C)Sifaret
D)Liva
E)E’inne
53.Namaz vakitlerinin tespitinde imsak ve güneşin doğuşunda bir miktar zaman çıkarılmış; öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitlerinde de bir miktar eklenmiştir. Günümüzde teknik imkânlar son derece gelişmiş olduğundan 1983 yılından itibaren ülkemizde bu uygulamaya son verilmiştir.
Yukarıda bahsi geçen uygulama aşağıdakilerden hangisidir?
A)İmsak
B)İftar
C)Temkin
D)Teknik
E)Rasat
54. Aşağıdakilerden hangisi muayyen farz olan oruçtur?
A)Ramazan Orucu
B)Kazaya kalmış ramazan orucu
C)Kefaret orucu
D)Zıhâr orucu
E)Hacda ihramlı iken vaktinden önce tıraş olmadan dolayı tutulan oruç
55. Aşağıdakilerden hangi durumda oruç tutmak vacip olur?
A)Ramazan orucu yanlışlıkla bozulduğunda
B)Kaza orucu tutarken orucu bilerek bozma durumunda
C)Başlanmış nâfile bir orucun bozulması
D)Kefaret orucunu tutarken ara verme durumunda
E)Aşure orucunu tutarken bilerek bozma durumunda
56. Aşağıdakilerden hangi durumda oruç tutmak vacip olur?
A)Nezredilmiş oruçlar
B)Ramazan orucu yanlışlıkla bozulduğunda
C)Kaza orucu tutarken orucu bilerek bozma durumunda
D)Kefaret orucunu tutarken ara verme durumunda
E)Aşure orucunu tutarken bilerek bozma durumunda
57.Aşağıdakilerden hangisi halk dilinde Hadis diye dolaşan sözlerle ilgili yazılmış eserlerden biri değildir?
A.Keşfu’l Hafa
B.El-Mekasıdu’l Hasene
C.Et-Tezkira
D.El-Leailu’l-Mensura
E.Tahziru’l Müslimin
58.İsnadı Hz Peygamber’e kadar ulaşmayan, sahabilerin söz, fiil veya takriri olarak rivayet edilen haberlere ne ad verilir?
A.Merfu
B.Maktu
C.Müfred
D.Mevkuf
E.Mevsul
59)Aşağıdakilerden hangisi Buhari’nin sahihine yazılmış bir şerh değildir?
A.Fethul Bari
B.Umdetül Kari
C.İrşadü’s- Sari
D.El-Kevakibu’d-Derari
E.El-Mekasıdu’l Hasene
60)Aşağıdakilerden hangi İslam âliminin Ale’r Rical sistemine göre tasnif edilmiş bir müsnedi yoktur?
A.Ebu Davud et-Tayalisi
B.Ebu Davud es-Sicistani
C.Ebu Bekir İsa el-Humeydi
D.Ahmed b. Hanbel
E.Ebu Ya’la el-Mevsıli
1:A 5:B 9: C 13:B 17:C
2:B 6:C 10:A 14:C 18:D
3:C 7:A 11:B 15:A 19:E
4:A 8:B 12:E 16:B 20:C
21:E 22:E 23:D 24:E 25:A
26:D 27:D 28:E 29:E 30:E
31:A 32:C 33:D 34:A 35:B
36:C 37:D 38:A 39:E 40:E
41:E 42:E 43:D 44:C 45:D
46:A 47:B 48:D 49:A 50:E
51:C 52:B 53:C 54:A 55:C
56:A 57:E 58:D 59:E 60:B
Alıntı ile Cevapla
Alt 31.Mart.2016, 22:37   Mesaj No:3
Medineweb Aktif Üyesi
AlimOğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AlimOğlu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15399
Üyelik tarihi: 24.Aralık.2011
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesajlar: 202
Konular: 40
Beğenildi:126
Beğendi:32
Takdirleri:73542
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: MBSTS için ÜÇ ADET Deneme Test ve cevapları

1.Abdestte de aşağıdakilerden hangisine göre farzdır?
A) Hanbeli
B) Hanefi
C) Şafi
D) Ebu yusuf
E) Maliki
2.Abdestte tertib aşağıdakilerden hangisine göre farzdır?
A) Hanbeli-Maliki
B) Hanefi-Şafi
C) Şafi-Maliki
D) Şafi-Hanbeli
E) Maliki-Hanefi
3.Abdestte besmele aşağıdakilerden hangisine göre farzdır?
A) İmam-ı Azam
B) Hanefi
C) Hanbeli
D) Maliki
E) Şafi
4.Yahudi inancında İsrafil(a.s) adı nasıl geçmektedir?
a)Uriyel
b)Rafael
c)Kerubim
d)Yehova
e)Mikail
5.Hıristiyanlık hangi bölgede doğmuştur?
A) Mısır bölgesi
B) Mezopotamya
C) Şam bölgesi
D) Filistin bölgesi
E) Kufe bölgesi
6.Guslün farzları ile ilgili hangisi yanlıştır
A) Şafilere göre niyet farz değildir.
B) Niyet Hanefiler dışındaki diğer mezheplere göre farzdır.
C) Mâlikîler'e göre vücudu delk(ovalamak) farzdır
D)Mâlikîler'e göre gusül işlemlerinin arasını açmamak(muvalaat) guslün farzlarındandır
E) Hanefilere göre delk farz değildir
7.İsnadında, ehliyeti tahakkuk etmemiş ancak yalancılıkla ittiham edilmemiş ve çok hata yapacak kadar dalgın olmayan bir ravisi bulunduğu halde, lafız ve mana yönüyle başka hadislerle desteklenen rivayete Hadis usulüne göre ne ad verilir?
A.Merfu Hadis
B.Hükmen merfu
C.Hasen Hadis
D.Hasen Li-zatihi
E.Hasen li-gayrihi
8.Bazen bir bazen de birden fazla ravilerden birbirine aykırı olarak rivayet edilen, ravileri adalet ve zabt yönünden yakın derecelerde olduklarından aralarında herhangi birini tercih etme imkanı olmayan hadislere ne ad verilir?
A.Mütevatir
B.Mürsel
C.Muzdarib
D.Mütesahil
E.Müstefiz
9.Peygamberimiz amcasıyla beraber zaman zaman Suriyeye ticaret kafileleriyle ticari hayatı öğrenmek için gidip gelmiştir. Peygamberimiz kaç yaşından itibaren ticaret kafileleriyle gidip gelmeye başlamıştır?
A) 9
B) 18
C) 25
D) 13
E) 40
10.Vahyin ilk geliş tarihiyle ilgili doğru olan Aşağıdakilerden hangisidir?
A) M.610, 27 Ramazan, Pazartesi günü
B) M.610, 27 Ramazan, Perşembe günü
C) M.610, 27 Ramazan, Cuma günü
D) M.622 27 Ramazan, Pazartesi günü
E) M.622, 27 Receb, Pazartesi günü
11.Aşağıdakilerden hangisi İnsan Hakları Evrensel Beyanname¬si niteliğinde kabul edilebilir.
A) Veda hutbesi
B) Peygamberimizin Safa tepesindeki hitabesi
C) Akabe’deki konuşması
D) Rıdvan Beyatı
E) Hz.Ebu Bekir’in halife seçildikten sonraki konuşması
12.Mekke’den Medine’ye hicret aşağıdaki olaylardan hangisinden sonra gerçekleşmiştir?
A) Akabe Biatı
B) Boykot Yılı
C) Hüzün Yılı
D) Taif Ziyareti
E) Taif Seferi
13.Kelime manası “kuvvet, sağ taraf, sağ el, ant, kasem ve benzeri” mânalara gelir. Bir kimsenin bir işi yapıp yapmaması veya bir olayın doğru olup olmaması konusundaki söylediği sözünü Allah’ın adını veya sıfatını zikrederek kuvvetlendirmesidir.
Tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Nezir
B) Keffaret
C) Tekrir
D) Kasem
E) Kâsım
14.İnanılacak şeylerin hepsine birden, toplu olarak inanmaya ne denir?
a.İcmali iman
b.Temsili iman
c.Tafsili iman
d.Tahkiki iman
e.Taklidi iman
15.Varlı‎klar‎ı ancak nassı‎n (Kur’an ve Hadis) haber vermesiyle bilinebilen, varlı‎klar‎n‎ tespitte ak‎l yürütme imkân‎ bulunmayan s‎ıfatlara ne ad verilmektedir?
A) Haberî s‎ıfatlar
B) Vücûdî sı‎fatlar
C) Sübûtî sı‎fatlar
D) Selbî sı‎fatlar
E) Hiçbiri
16.Besmele; Kur’ân’ı Kerîm’de kaç defa zikredilmiştir?
a)113 defa
b)117 defa.
c)114 defa.
d)115 defa.
e)112 defa
17.Namazı oluşturan unsurlardır. Namazı içindeki farzları olarak da ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıhhat
B) Şart
C) Rukün
D) Vucub
E) Adab
18.Adak oruçla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Her hangi bir şart ve zamana bağlanmayan mutlak adaklar, adama anından itibaren ilk fırsatta yerine getirilmelidir
B) Şart gerçekleşmeden adağın yerine getirilmesi durumunda adak yerine getirilmiş olur
C) Belli bir zamana bağlı olan adak orucu o zamanda tutulmalıdır.
D) Oruç tutulması caiz olmayan günlerde oruç adanmışsa o günlerde tutulmaz.
E) Adak orucu nasıl adanmışsa o şekilde tutulur.
19.Aşağıdakilerden hangisi nafile oruçlardan değildir?
A) Her kameri ayın Eyyam-ı Bid denen 13.14. ve 15. Gününde
B) Pazartesi ve Perşembe günleri
C) Şâban ayının ikinci yarısında oruç tutmak
D) Şevval ayı içinde 6 gün oruç tutmak
E) Haram ayların her birinde üçer gün oruç tutmak
20.Hz. Peygamberin siretini ilk yazan aşagıdakilerden hangisidir.
A) Mevlâna Şiblî
B) Muhammed ibn İshak
C) İbn Hişâm
D) Muhammed Hamidullah
E) Salih Suruç
21.Aşağıdaki olaylar ve tarihleri konusunda hangisi yanlıştır?
a) Mekke'nin Fethi 630
b) Bedir savaşı 624
c) Hendek savaşı 627
d) Uhud savaşı 625
e) Peygamberimizin hicreti 632
22.Hz. Hamza hangi savaşta şehit olmuştur?
a) Bedir
b) Uhud
c) Mu'te
d) Hendek
e) Tebuk
23.Aşağıdakilerden hangisi Hicretin önemini anlatan bir cümle değildir ?
a) Müslümanlar hicretle müşriklerin zulüm ve işkencelerinden kurtulmuştur.
b) Hicret miladi 622 tarihinde gerçekleşmiştir.
c) Hicretin Müslümanlar için taşıdığı değerden dolayı İslami takvimin başlangıcı sayılmıştır.
d) Hicret etmek Peygamberimize bağlılığın bir göstergesi kabul edilmiştir.
e) Müslümanlar için Medine'de bir İslam devleti kurmanın yolu açılmıştır.
24.İnsan veya hayvanın içtikten sonra geriye bıraktığı suya ne denir?
A) Müsta’mel
B) Akar
C) Mutlak
D) Mukayyed
E) Artık
25.Âlimlerin çoğuna ve kıraat imamlarına göre, namaz dışında kıraatten önce eûzü besmele çekmenin hükmü nedir?
a) Mendûp.
b) Müstehab
c) Vâcip.
d) Sünnet.
e) farz
26. Kur’an parça parça müneccemen indirilmiştir. Bu sebepten bu manaya işareten Kur’an’a bu isim verilmiştir. Bahsi geçen Kur’an’ın ismi aşağıdakilerden hangisidir ?
a.Kur’an
b.Tenzil
c.Furkan
d.El-Kitab
e.Zikir
27.Hızlı ve gizli bildirim işaret fısıldamak telkin vesvese, hareket tarzlarını bildirmek gibi kelime manaları olan, Allahın insanlara ulaştırmak istediği emir yasak ve haberleri vasıtalı veya vasıtasız tarzda hızlı ve gizli bir yolla peygamberine iletmesi ve Allahın peygamberleri aracılığıyla insanlara mesaj iletmesi şeklinde tanımı yapılan aşağıdakilerden hangisidir ?
a.Kur’an
b.Vahiy
c.Te’vil
d.Hadis
e.İletişim
28-Aşağıdakilerden hangisi Kuran üslubunun özellikleri arasında değildir?
A) Aynı anda farklı seviyelere hitap etmemesi
B)Kuranın ses nizamından ve lügavi güzelliklerinden kaynaklanan eşsiz bir ahenge sahip olması.
C) Ayetlerde mana ve lafız dengesinin bulunması.
D) Mevcut edebi türlerden farklı olması
E) Edebi türlerin hepsinde mükemmel oluşu.e-Aynı anda farklı seviyelere hitap etmesi.
29-Tek vaz ile bir tek manayı ifade etmek üzere konulmuş bulunan ve muayyen bir miktarla sınırlı olmaksızın bu mananın kendisinde gerçekleştirdiği bütün fertleri kapsayan lafızlara ne denir?
A)Husus
B)Umum
C)İcaz
D)Vucuh
E)Nezair
30-Aynı şekilde söylenen ve yazılan fakat farklı anlamlara gelen sözcüklere ne denir?
A)Nezair
B)İcaz
C)Vücuh
D)Umum
E)Husus
31.Temiz sayılan şeylerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Boynuz, kemik, tüy, diş temizdir.
B) Domuz hariç deri tabaklanınca temiz olur
C) Eti yenen hayvanların, salyaları temizdir
D) Vücut ve elbiseye sıçrayan idrar serpintileri, sokaklarda yürürken sıçrayan çamur parçaları, sinek ve benzeri haşerattan bulaşan pislikler, necis maddelerin buhar ve tozu yollarda çamurdan elbiseye sıçrayan şeyler temiz kabul edilmiştir.
E) Kedinin salyası ve artığı temizdir.
32.Aşağıdakilerden hangisi Teyemmümün farzlarındandır?
A) Elleri toprağa vurduğunda ileri geri hareket ettirmek
B) Muvalaat
C) Tertib
D) Besmele
E) Niyet
33.Aşağıdakilerden hangisi ile zekât borcu edâ edilmiş olmaz?
A) Zekâtla mükellef kişi, niyet ederek fakir kimseyi yedirmesi durumu.
B) Zekât vermekle sorumlu kişinin, niyet etmeden zekât borcunu vermesi ve henüz mal fakirin elindeyken niyet etmesi durumu.
C) Mükellef kişinin zekâtını, yoksul ve âcizlere bakmak için oluşturulan kurumlara vermesi durumu.
D)Zekât borcunu parça parça ödeyecek kimsenin sadece bir kez niyet etmesi durumu.
34.Abdestte ayakların mesh edilmesinin farz olduğunu söyleyen mezhep hangisidir?
A) Hanefi
B) Şafi
C) Maliki
D) Hanbeli
E) Ca‘ferî
35-Aşağıdakilerden hangisi Budist anlayışın bir parçası değildir?
A) Buda'nın tanrı hakkında ki düşünceleri açık değildir
B) İnsanın acı ve ıstıraplarından kurtularak Nirvana'ya ulaşmasını hedefler
C) Budizm tanrıyla ilgilenmemektedir
D) Alemin yaratılışı Budizm'de çok önemlidir
E) Nirvana'ya ulaşmak için sekiz kademeli yol tamamlanmalıdır
36-Budizme göre Nirvana'ya kimler ulaşabilir?
A) Tanrıya bağlı olan herkes
B) Budaya gönülden bağlı olanlar
C) Kutsal nehirde yıkananlar
D) Bekar rahipler
E) Vakitlerini ibadet ve meditasyonda geçiren keşişler
37.Senede dahil bir ravinin ismini atlayarak orada öyle biri yokmuş izlenimi verecek şekilde senedi rivayet etmeye hadis usulünde tedlis denir.
Buna göre sika raviler arasındaki zayıf bir raviyi atlayarak hep sikadan rivayet edilmiş izlenimini verecek şekilde hadisin rivayet edilmesine ne isim verilir?
A.Tesviye Tedlisi
B.Şüyuh Tedlisi
C.İsnad Tedlisi
D.Ravi tedlisi
E.Metin tedlisi
38.Aşağıdakilerden hangisi zayıf ve mevzu sözlerle ilgili yazılmış eserlerden biri değildir?
A.İbnu’l Cevzi- el-Mevzuat
B.Mevsıli- el-Muğni
C.Suyuti- el-Leallu’l-Masnua
D.Şarani- el-Bedru’l-Münir
E.Şevkani- el-Fevaid
39.Aşağıdaki İslam âlimlerinden hangisinin hadis ıstılahında “sünen” olarak adlandırılan bir eseri yoktur?
A.Muhammed b. İsa b. Tirmizi
B.Abdurrezzak b. Hemmam
C.Ömer ed-Darekutni
D.Şuayb en-Nesai
E.Yezid el-Kazvini
40.Aşağıdakilerden hangisi Buhari’nin yazdığı eserlerden biri değildir?
A.Ed-Duafa
B.Edebü’l Müfred
C.Et-Tarihu’l-Kebir
D.Sünenü’l-Kübra
E.Et-Tarihu’s-Sağir
41.Buhari’nin meşhur eseri El-Camiu’s-Sahih’e yazmış olduğu ihtisar çalışması Ahmed Naim ve Kamil Miras tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş ve şerhi yapılmıştır. “et-Tecridu’s-Sarih” olarak bilinen bu eserin Müellifi aşağıdakilerden hangisidir?
A.Ez-Zebidi
B.Ayni
C.İbn Hacer
D.Kirmani
E.Kastallani
42.Aşağıdakilerden hangisi Kütüb-i Tis’a içerisinde kabul edilen eserlerden biri değildir?
A.İmam Malik Muvatta
B.Tirmizi-Sünen
C.En-Nesai-Sünen
D.Ahmed b. Hanbel-Müsned
E.El-Beyhaki- Sünen
43.Medine’ye ilk hicret eden sahabe aşağıdakilerden hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A) Hz. Ömer
B) Ebu Seleme bin Abdu’l-Esad
C) Hz.Osman
D) Bilal-i Habeşi
E) Habbab bin Eret
44.İlk Cuma camisinin yapıldığı ve ilk Cuma namazının kılındığı yer aşağıdakilerden hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A) Mekke
B) Medine
C) Ranuna vadisi
D) Habeşistan
E) Taif
45.İlk Cuma camisinin yapıldığı ve ilk Cuma namazının kılındığı yer aşağıdakilerden hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A) Mekke
B) Kuba
C) Medine
D) Habeşistan
E) Taif
46.İlk Cuma camisinin yapıldığı ve ilk Cuma namazının kılındığı yer aşağıdakilerden hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?
A) Mekke
B) Medine
C) Beni Avf yurdu
D) Habeşistan
E) Taif
47.Hicrette Hz Ali Peygamberimiz ve Hz Ebu Bekir’e nerede yetişmiştir?
A) Mekke
B) Medine
C) Taif
D) Habeşistan
E) Kuba
48.Vahiy kelimesi Kur’an’da farklı anlamlarda kullanılmıştır. Kur’an’da zikredilmeyen anlamı aşağıdakilerden hangisidir ?
a.Allahın insana vahyetmesi
b.Meleklere Allahın vahyetmesi
c.Allahın Bal arasına vahyetmesi
d.Musanın annesine Allahın vahyetmesi
e.İsanın havarilerine Allahın vahyetmesi
49.Aşağıdakilerden hangisi vahyin amaçlarından değildir?
a.Aklı selime davet
b.Heva ve hevesle mucadeleye davaet
c.Dünya ve ahiret mutluluğuna davet
d.Fert ve toplum tedrici bir tarzda yol göstermek
e.Dünya servetini elde etme garantisi verme
50.Kuran Kureyş lehçesiyle nazil olmakla birlikte diğer arap lehçelerinden gelen veya yabancı dillerden alınıp Arapçalaşan kelimelerde içermektedir.Bu bakımdan tefsir alanında Kuranda ki bu tür kelimelerin açıklamasını konu edinen ilim hangisidir?
A)Vucuh ve Nezair
B)Mübhematu’l Kur’an
C)Garibu’l Kur’an
D)Münasebetu’l Kur’an
E)Müşkili’l Kur’an
51.Aşağıdakilerden hangisi Kur’an da Arapçalaşan kelimeleri inceleyen eserlerden değildir?
A)Malik b.Enes-Tefsiru Garibil-Kuran
B)Kasım b.Sellam-Garibul Kuran
C)Suyuti –el- Itkan
D)Rağıb el Isfahani-el Müfredat fi
E)Muammer b.el Müsenna-Garibul Kuran
52.Aşağıdakilerden hangisi Kuranın i’caz olduğu yönlerden değildir?
A) Her yaşa hitap etmesi
B)Gaybi Haberler İçermesi
C)Nazım ve telif yönü
D)Dil ve üslub yönü
E)Beşeriyetin ihtiyacını karşılaması
53.Aşağıdakilerden hangisi nafile oruçlardan değildir?
A) Receb ve şaban ayında oruç tutmak
B) Savm-ı Davut
C) Zilhice ayının ik 9 günü
D) Hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması
E) Aşure orucu Muharrem ayının 9.10.veya 11. gününde tutulan oruçlar 2 gün veya 3 gün
54.Aşağıdakilerden hangisi nafile oruçlardan değildir?
A) Receb ve şaban ayında oruç tutmak
B) Şafi mezhebine göre Şâban ayının ikinci yarısında oruç tutmak
C) Savm-ı Davut
D) Zilhice ayının ik 9 günü
E) Aşure orucu Muharrem ayının 9.10.veya 11. gününde tutulan oruçlar 2 gün veya 3 gün
55.Aşağıdakilerden hangisi mekruh oruçlardan değildir?
A) Sadece Cuma ve Cumartesi ve Pazar günü kaza ve adak orucu tutmak
B) Senenin bütün günlerini oruçlu geçirmek
C) Savm-ı visal tutmak
D) Kadınların kocalarından izin almadan nafile oruç tutmaları
E) Muharremin sadece 10. Gününde oruç tutmak
56.Aşağıdakilerden hangisi mekruh oruçlardan değildir?
A) Şek günü oruç tutmak
B) Ramazanı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamak
C) Hacıların "terviye" ve "arefe" günlerinde oruç tutmaları
D) Muharremin sadece 10. Gününde oruç tutmak
E) Eyyam-ı Bid de oruç tutmak
57.Aşağıdaki hangi şıkta haram oruçlar doğru verilmiştir?
A) Ramazan Bayramının 1. 2. ve 3. Günü-Kurban bayramının 1. 2. 3. ve 4. Günü
B) Ramazan Bayramının 1. Günü-Kurban bayramının 1. Günü
C) Ramazan Bayramının 1. Günü-Kurban bayramının 1. 2. 3. Ve 4. Günü
D) Ramazan Bayramının 1. 2. ve 3. Günü-Kurban bayramının 1. 2. Ve 3. Günü
E) Ramazan Bayramının 1. Günü-Kurban bayramının 1. 2. Ve 3. Günü
58.Aşağıdakilerden hangisi Hudeybiye Antlaşması’nın şartlarından değildir?
a) Kureyş’liler Müslümanlardan kendilerine gelenleri geri vermeyecekti.
b) İsteyen Kureyş' le isteyen Hz. Muhammed'le anlaşma yapabilecekti.
c) Müslümanlarla müşrikler arasında 10 yıllık bir barış olacaktı.
d) Müslümanlar velisinin izni olmadan İslam’a giren Kureyş’lileri geri vermeyeceklerdi.
e) Müslümanlar bu yıl umre yapmayıp gelecek yıl 3 gün 3 gece Mekke'de kalarak umre yapabileceklerdi
59.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin savaşları ile ilgili yanlış bir değerlendirmedir?
a) Bedir savaşında 1000 kişilik müşrik ordusuna 300 civarında Müslüman karşı koyarak 70 müşriki öldürüp 70'ini de esir aldılar.
b) Mekke 10.000 kişilik bir ordu ile kan dökülmeden “kalpler” fethedilerek alındı.
c) Hendek savaşı okçuların yerini terk etmesinden ötürü kaybedilmiştir.
d) Uhud savaşında Müslümanlar 700 kişiydi ve 70 şehit verildi.
e) Hudeybiye Antlaşması, zamanla Müslümanların lehine dönmüş, Mekke'nin fethine zemin hazırlamıştır.
60.Aşağıdaki isim ve onların sıfatlarına ait eşlemelerden hangisi yanlıştır?
a) Hz. Ali - Allah'ın Kılıcı
b) Hz. Hamza - Allah'ın Aslanı
c) Hz. Osman - Zi'n-Nureyn
d) Hz. Ebu Bekir - Sıddık
e) Hz. Ömer - Faruk

1:E 5:D 9: D 13:D 17:C
2:D 6:A 10:A 14:A 18:B
3:C 7:E 11:A 15:A 19:C
4:B 8:C 12:A 16:C 20:B
21:E 22:B 23:B 24:E 25:B
26:B 27:B 28:A 29:B 30:C
31:D 32:E 33:A 34:E 35:D
36:D 37:A 38:D 39:B 40:D
41:A 42:E 43:B 44:C 45:B
46:B 47:E 48:A 49:E 50:C
51:C 52:A 53:D 54:B 55:A
56:E 57:C 58:D 59:C 60:A
Alıntı ile Cevapla
Alt 31.Mart.2016, 22:40   Mesaj No:4
Medineweb Aktif Üyesi
AlimOğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AlimOğlu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15399
Üyelik tarihi: 24.Aralık.2011
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesajlar: 202
Konular: 40
Beğenildi:126
Beğendi:32
Takdirleri:73542
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: MBSTS için DÖRT ADET Deneme Test ve cevapları 280 SORU

1-Aşağıdakilerden hangisi ilahi kitapların ortak özelliğidir?
A-Helal ve haramlar
B-İbadetler
C-Sûre özellikleri
D-Âyet özellikleri
E-Tevhid inancı
2-Kur’an’la ilgili olarak aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
A-Vahyedilen ilk kitap Kur’an’dır.
B-Vahiy geleneğinin en son kitabıdır
C-Kur’an Tevrat’ın hükümlerinin hepsini içerir
D-Kendinden önceki kitaplarla hiçbir benzerliği yoktur
E-Kur’an incilden yedi asır sonra gelmiştir
3-Vahyin sözcük anlamını karşılayan kelime aşağıdakilerden hangisidir?
A-Ulaştırma, iletme
B-Gizlice anlatma
C-Haber verme, bildirme
D-İşaret etme, imada bulunma
E-Perde arkasından konuşma
4-Surelerle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A-Sureler, Kur’an’ın bölümleridir
B-Sure kelimesi mevki,rütbe anlamına gelmektedir.
C-Surelerin isimleri vahiy ile belirlenmiştir
D-Kur’an’da 114 sure vardır
E-Aynı sure için değişik isim kullanılamaz
5-İnen ayetlerin Tevkifî sıralanması cümlesindeki ‘Tevkifî’ sözcüğü aşağıdakilerden hangisini ifade etmez?
A-Kronoloji bilgisine dayalı sıralanmamıştır
B-Nebevi bilgiye dayalı sıralama
C-Kur’anın kendine has bir sıralamasıdır
D-Siyak ve sibakı göz önünde bulundurarak sıralama
E-İstişari bilgiye bağlı yerleştirme
6-Kur’anın çoğaltılmasına hangi yılda başlanmıştır?
A-Hicretin 25.yılında
B-Hicretin 13. yılında
C-Hicretin 18.yılında
D-Hicretin 20.yılında
E-Hicretin 15.yılında
7-Kur’an metninin harekelenmesine hangi tarihte başlanmıştır?
A-Hicri 15.yılda
B-Hicri 25.yılda
C-Hicri 45.yılda
D-Hicri 65.yılda
E-Hicri 85.yılda
8-Aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
A-Tahsiniyyat ahlaki alanı içerir
B-Kur’an, mesajını anlatmak için insan dilini kullanmıştır
C-Kur’an kelime bütünlüğünü de kapsayan bir eserdir
D-Toshihiko İzutsu, Kur’an araştırmaları yapmıştır
E-Kur’an, insan yararını amaçlayan uygulamaları içermez
9-Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’da geçen açık ifadelerdendir?
A-Müşkil
B-Nass
C-Müteşabih
D-Batın
E-Hâfî
10-Şatıbi’ye göre dinin esas gayesi nedir?
A-Cennete kavuşmak
B-İbadet etmek
C-Maslahat
D-Akıllı olmak
E-Mutlu olmak
11-Aşağıdakilerden hangisi dirayet tefsiri örneği sayılamaz?
A-Naklî tefsirler
B-Fıkhî tefsirler
C-Kelamî tefsirler
D-Tasavvufî tefsirler
E-Lugavî tefsirler
12-Sünneti bir “delil” olarak hangi ekol kabul etmektedir?
A-Fıkıh âlimleri
B-Kussaslar
C-Siyeri nebi uleması
D-Usulcüler
E-Kelâmcılar
13-Hz.Peygamber’in beşer olarak yaptığı eylemlere ne denir?
A-Vahyî davranışlar
B-Cibillî hareketler
C-Numune-i imtisal davranışlar
D-Bağlayıcı sünnetler
E-Nebevî ilkeye bağlı eylemler
14-Aşağıdakilerden hangisi Hz.Peygamber’den en çok hadis rivayet etmekle meşhurdur?
A-Cafer b. Harb
B-Halid b.Velid
C-Hz. Ebu Bekir
D-Hz.Şeyma
E-Abdullah b.Ömer
15-Hadisleri konuları ve içeriklerine göre ayıran hadis eserlerine ne isim verilir?
A-Mu’cem
B-Kitap
C-Musannef
D-Bab
E-Müsned
16-Aşağıdaki kavramlardan hangisi isnad sistemiyle ilgili bir kavram değildir?
A-el-İsabe
B-Ferd
C-Ahad
D-Mütevatir
E-Garib
17-İsnadı oluşturan raviler arasında bir kopukluk yoksa böyle hadislere ne denir?
A-Muallak
B-Mürsel
C-Mu’dal
D-Müsned
E-Müdelles
18-Uydurma hadisleri anlatan eserlere ne ad verilir?
A-Fiten
B-Mevduat
C-Cenâiz
D-Ferâiz
E-Müşkil
19-Bir hadis “peygambere ait bir söz,fiil ve takriri bildiriyorsa o hadise ne denir?
A-Mevkuf
B-Mu’dal
C-Maktu
D-Meşhur
E-Merfu
20-Hadisleri kaynaklarda bulma işine ne denir?
A-İlmu Dirayetil Hadis
B-İlmu Mustalahil Hadis
C-İlmu Rivayetül Hadis
D-İlmu Tahricil Hadis
E-İlmu Sebebi Vurudil Hadis
21-Nesh olayı en çok hangi alanda gözükmüştür?
A-İtikad alanında
B-Ahlak alanında
C-Muamelat alanında
D-Ahiret alanında
E-Gayb alanında
22-Siyak-Sibak ne demektir?
A-Ayetlerin birbirleriyle olan bütünlüğü
B-Surelerin nuzul süresi
C-Kısa ve uzun ayetlerin bağlantısı
D-Hadislerin Kur’anla uyumu
E-Sünnet ve hadis ilişkisi
23-“Geçmişte sabit olan bir durumun, değiştiğine dair bir delil bulunmadıkça, halen varlığını koruduğuna dair hüküm vermeye” ne ad verilir?
A-İcma
B-İstishan
C-İstishâb
D-Maslahat-ı Mürsele
E-Kıyas
24-Aşağıdakilerden hangisi zaman ve mekana göre değişen hükümlere çözüm bulan hukuk kaynağının adıdır?
A-İttisal
B-İttifak
C-İttiba
D-İrtifa
E-İctihad
25-İslâm hukukunun temel eserlerinden biri olan “er-Risale” hangi ilim adamına aittir?
A-İmam İbni Teymiyye
B-İmam Ebu Hanife
C-İmam Mâlik b.Enes
D-İmam Şafiî
E-İmam Muhammed
26-İslam inanç tarihinde “büyük günah işleyenin kâfir olup dinden çıktığını” ifade eden grup aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A-Mürcie
B-Hariciler
C-Ehl-i Sünnet
D-Kaderîler
E-Dehrîler
27-“Âlemin sonradan yaratılmış olması” gerekçesine dayanmakla Allah’ın varlığını ispatlamayı amaçlayan delil hangisidir?
A-İbda delili
B-Gaye delili
C-Hudûs delili
D-Temanû delili
E-Hareket delili
28-Aşağıdakilerden hangisinde, “Allah’ta olumsuzluğun olmadığını bildiren sıfatlar”ı tanımlayan bir ifade kullanılmıştır?
A-Nefsi sıfatlar
B-Zati sıfatlar
C-Kadim sıfatlar
D-Subuti sıfatlar
E-Selbî sıfatlar
29-Eldeki mevcut İncil nüshalarının en eskisi hangi dilde kaleme alınmıştır?
A-Aramca
B-İbranice
C-Yunanca
D-Latince
E-Arapça
30-“Yazılmış sahifelerden oluşan kitap” anlamına gelen kavram aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
A-Kur’an
B-Mektubat
C-Zûbur
D-Mushaf
E-Müjde
31-Tevhid ilkesini kabul eden ve diğer İncillerle uyuşmayan İncil hangisidir?
A-Yuhanna
B-Markos
C-Luka
D-Matta
E-Barnaba
32-Hıristiyanlar Tevrat metinlerine ne ad verirler?
A-Ahd-i Cedid
B-Ahd-i Atik
C-Ahitleşme
D-Mezmurlar
E-Kitab-ı Mukaddes
33-Kur’an ayetlerine; “okunarak kelimeler halinde indirilen” anlamına gelen hangi tür vahiy ismi verilmiştir?
A-Vahy-i metlüv
B-Vahy-i gayri metlüv
C-İlham
D-Te’vil
E-İhsas-ı Kelâm
34-Aşağıdakilerden hangisi bir vahiy çeşidi değildir?
A-Perde arkasından
B-Allah’ın aracısız konuşması
C-Elçi göndererek
D-Vahyetmek suretiyle
E-İşitsel aletlerle
35-“Kâinatın Allah tarafından takdir edilen ömrünün son bulmasına ne denir?
A-Arasat
B-Arafat
C-Araf
D-Kıyamet
E-Ahiret
36-Aşağıdakilerden hangisinde cennetin isimlerinden sayılamayacak bir kavram vardır?
A-Cennet-i Kübra
B-Cennet-i Adn
C-Cennet-i Huld
D-Cenneti’n Naim
E-Cennet-i Firdevs
37-Kıyamet gününde insanların toplanacakları ve yaptıklarının hesabını verecekleri yerin adı nedir?
A-Kabir
B-Mahşer
C-Mîzan
D-Cehennem
E-Adn Cennetleri
38-Kelime anlamı ‘kazanmak,yapmak’ olan ve Eş’ari ekolüyle özdeşleşmiş kavram hangisidir?
A-Rızık
B-Razık
C-Kesb
D-Kasib
E-Muktesib
39-İnsan fiilleriyle konusundaki açmazı çözmek için;”bir fiilde iki cihet vardır. İnsanın ve Allah’ın kudreti” ara görüşünü ileri süren düşünce akımının adı nedir?
A-Mâturidyye
B-Eş’ariyye
C-Ehl-i Sünnet
D-Cebriye
E-Mu’tezile
40-“İnsan fiilleri Allah tarafından yaratılır.” Düşüncesini savunan kelam ekolü hangisidir?
A-Eş’ariler
B-Mâturîdiler
C-Ehl-i Sünnet
D-Cebriye
E-Mu’tezile
41-“İnsan rüzgârın önünde bir yaprak gibidir.” demek suretiyle insandan özgür iradeyi kaldıran ekol hangisidir?
A-Mu’tezile
B-Caferiyye
C-Cebriye
D-Kaderiyye
E-Eş’ariye

42-Kullanılmış veya temiz fakat temizleyici olmayan sulara ne ad verilir?
A-Atık su
B-Tam su
C-Az su
D-Büyük su
E- Mâ-i müsta’mel
43-Büyük ve küçük abdest de denilen pisliklerden kurtulma olayına ne denir?
A-İstinbat
B-Mâ-i Musta’mel
C-İstibra
D-İstinca
E-İ’tibar
44-“Vacip” kavramı hangi mezhep için özel bir öneme haizdir?
A-Maliki Mezhebi
B-Hanbelî Mezhebi
C-Şafiî Mezhebi
D-Ehl-i Sünnet
E-Hanefi Mezhebi
45-Namaz ne zaman farz kılınmıştır?
A-Mekkeyi Fetih Sırasında
B-Bi’setten önce
C-Risaletin ilk yılında
D-Hicret'ten 1.5 yıl önce Mirac Gecesinde Vakit Namaz Farz Kılınmıştır
E-Hicret esnasında
46-Farz namazlarla birlikte kılınan sünnetler hangi tür sünnet grubuna girer?
A-Regaib Sünnet
B-Revatip Sünnet
C-Müekked sünnet
D-Gayrı müekked sünnet
E-Mendup
47-Aşağıdakilerden hangisi cumanın şartlarından değildir?
A-Ayakları olmak
B-Sağlıklı olmak
C-Sağır olmamak
D-Hür olmak
E-Özürlü olmamak
48-Şehid edildiği için yıkanmadan defnedilen halifenin adı nedir?
A-Hz.Ali
B-Hz.Osman
C-Hz.Muaviye
D-Hz.Ebu Bekir
E-Hz.Ömer
49-Aşağıdakilerden hangisi hutbenin şartlarından değildir?
A-Vakit içinde okumak
B-Namazdan önce okumak
C-Abdestli olmak
D-Hutbe niyetiyle okumak
E-İşitilecek bir sesle okumak
50-Cenaze namazının rüknü nedir?
A-Niyet
B-Subhanekeyi tam okumak
C-“Ve celle senaüke” yi okumak
D-Öğle vaktinde kılmak
E-Tekbirler ve kıyam
51-İki namazdan birini vaktin en sonunda, diğerini de kendi vaktinin başında kılmaya ne denir?
A-Cem’i Sûrî
B-Cem’i Takdim
C-Cem’i Tehir
D-Cem’i Kebîr
E-Cem’i Sağir
52-Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A-Sigara içmek orucu bozmaz
B-İlaç almak orucu bozmaz
C-Tuz yemek orucu bozmaz
D-Kan vermek orucu bozmaz
E-Ağız dolusu kusmak orucu bozmaz
53-İslâm’ın uygun bulmadığı bir oruç türü olan; hiç iftar etmeden tutulan oruca” ne ad verilir?
A-Sükût orucu
B-Perhiz orucu
C-Te’kid orucu
D-Tekne orucu
E-Visâl orucu
54-İtikafın hükmü nedir?
A-Vacip
B-Müekked sünnet
C-Sünnet-i kifaye
D-Müstehap
E-Farz
55-Aşağıdakilerden hangisine zekât farz değildir?
A-Zengin olan Müslüman kişi
B-Ticari malı olup da malı artmayan kişi
C-Borcu olmayan yaşlı Müslüman
D-Akıl-baliğ olan Müslüman kadın
E-Nisap miktarı malı olan
56-Ehl-i hayvanlardan develerin zekât miktarı (nisabı) nedir?
A-7
B-6
C-4
D-5
E-10
57-“Nisap miktarı malın üzerinden bir yıl geçmesi veya o malın sahibinin elinde bir kameri yıl kalması”nın diğer bir adı nedir?
A-Havli havelân
B-% 25 ölçüsü
C-1/10 miktarı
D-Zekât standardı
E-Nisap miktarı
58-“Kullanılmayan mücevherat nisap miktarını aşıyorsa zekât verilir” hükmü hangi mezhebe aittir?
A-Şafiî
B-Zahiri
C-Hanbelî
D-Hanefi
E-Maliki
59-Aşağıdakilerden hangisi haccın farz olmasının şartlarından biri değildir?
A-Buluğa ermiş olmak
B-Hacca gidebilecek imkâna sahip olmak
C-Akıllı olmak
D-Dinen zengin olmak
E-Hür olmak
60-Dışarıdan gelen hacıların ihrama girdikleri belli yerlere ne denir?
A-Vakfe (vükuf)
B-Mikât
C-Yelemlem
D-Arafat
E-Zü’l-Huleyfe
61-Öğle ile ikindi, akşam ile yatsı namazlarının birleştirilerek kılındığı mekânın adı nedir?
A-Mescid-i Haram
B-Mina
C-Arafat ve Müzdelife
D-Tavaf’tan önce
E-Makam-ı İbrahim
62-İhramlı olan bir kimsenin haccın rükünlerini yerine getirmesine engel olmaya ne denir?
A-Fevat
B-Hervele
C-Hedy
D-Dem
E-İhsar
63-Tavafın ilk şavtında kısa adımlarla omuz silkerek çalımlı ve heybetli yürümeye ne denir?
A-Remel
B-İstilam
C-Hervele
D-Iztıba
E-Muhsar
64-Başkalarında mevcut olan güzel meziyetleri örnek almaya ne denir?
A-Haset
B-Kıskançlık
C-Oylamak
D-Gıpta etmek
E-Prototip olmak
65-“Gizli şirk” olarak nitelendirilen ahlâki kötülük hangisidir?
A-Nifak
B-Yalan
C-Kibir
D-Katl
E-İftira
66-Arap yarımadasında yazının ilk geliştiği şehir aşağıdakilerden hangisidir?
A-Petra
B-Hîre
C-Tedmür
D-Main
E-Hadramevt
67-İslâmiyet öncesi Arap toplumunda başlık vermemek için kızların değiştirilmesiyle yapılan nikâha ne ad verilir?
A-Nikah-ı makt
B-Nikah-ı bedel
C-Nikah-ı mut’a
D-Nikah-ı istibda
E-Nikah-ı şıgar
68-Aşağıdakilerden hangisi Araplarda haram aylardan biridir?
A-Safer
B-Muharrem
C-Şevval
D-Şaban
E-Rebiülahir
69-“Fetretül vahy” ne demektir?
A-Hz.Muhammed’e ilk peygamberliğin verilmesi
B-Vahiy döneminin bitmesi
C-İlk vahiyden ikinci vahiy gelene kadar geçen süre
D-İlk vahyin nazil olduğu gün
E-Vahiy meleği
70-Hz.Muhammed’in Medine’de muhacirlerle ensarı kardeş ilan etmesi olan kardeşleştirme olayının diğer adı nedir?
A-Muâhât
B-Müsâlaha
C-Bağlaşma
D-Kurrâ
E-Birleştirme
71-İfk olayı hangi gazve esnasında gerçekleşmiştir?
A-Uhud Gazvesi
B-Hendek Gazvesi
C-Gatafan Gazvesi
D-Bedir Gavesi
E-Beni Mustalik Gazvesi
72-Hicri 9.yıl(630-631) hangi isimle meşhurdur?
A-Gazveler yılı
B-Hüzün yılı
C-Heyetler yılı
D-Bereket yılı
E-Elçiler yılı
73-Hayber’in fethi hangi yıl gerçekleşmiştir?
A-6/627
B-7/628
C-8/629
D-9/630
E-5/626
74-Aşağıdakilerden hangisi Hz.Ömer Dönemindeki savaşlardan biri değildir?
A-Yermûk
B-Nihâvend
C-Celûla
D-Kadisiye
E-Nehrevan
75-Ridde hareketleri hangi halife döneminde gerçekleşmiştir?
A-Hz.Ebu Bekir
B-Hz.Osman
C-Ömer b.Abdulaziz
D-Hz.Ali
E-Hz.Ömer
76-Aşağıdakilerden hangisi İslam düşüncesinin kapsamı içinde yer almaz?
A-Ahlâk
B-Tarih
C-Kelâm
D-Felsefe
E-Tasavvuf
77-İlmi, kalp ilmi beden ilmi şeklinde ilk sınıflayan kimdir?
A-Hz.Ali
B-Gazzali
C-Kindî
D-Hz.Muhammed (s.a.v.)
E-Hz.Osman
78-İnsanın hayvanî arzuları ve vasıflarını yok etmesine ne ad verilir?
A-Sahv
B-Vecd
C-Mahv
D-Setr
E-Sekr
79-Vahdet-i vücud fikrini sistemleştiren ilk mutasavvıf kimdir?
A-İbnül Arabi
B-İmam-ı Rabbani
C-Suhreverdi
D-Fârâbî
E-Gazzalî
80-Aşağıdaki ilim dallarından hangisine Usulu’d-Din denir?
A-Felsefe
B-Kelâm
C-Ahlâk
D-Tasavvuf
E-Fıkıh
81-Kur’an’ın mahluk olduğu fikri hangi kelâm akımının bir düşüncesidir?
A-Keramiyye
B-Cebriyye
C-Mu’tezile
D-Hanbeli
E-Kaderiyye
82-Aşağıdakilerden hangisi İslâm’ın dışındaki dinleri tarafsız olarak inceleyen ilk Müslüman bilim adamlarından biridir?
A-İbn Hazm
B-İbn Kesir
C-Câhız
D-İbn Teymiyye
E-Birûnî
83-Aşağıdakilerden hangisi ‘Tanrısız’ bir dindir?
A-Zerdüştîlik
B-Hinduizm
C-Sihizm
D-Caynizm
E-Şintoizm
84-Gerçekten olmuş olayları abartılı bir biçimde anlatan kutsal öykülere ne ad verilir?
A-Mitos
B-Efsane
C- Masal
D-Destan
E-Fabl
85-Aşağıdakilerden hangisi Yahudiliğin temel özelliklerinden bir değildir?
A-Kutsal toprak
B-Seçilmişlik
C-Mabet
D-Mesihçilik
E-Misyonerlik
86-Aşağıdakilerden hangisi Hıristiyanlığın özelliklerinden bir değildir?
A-Misyonerlik
B-Asli günah
C-Mabet
D-Kurtuluş
E-Mesihçilik
87-Hıristiyanlığı Yahudilikten ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?
A-Ahit
B-Teslis
C-Mesihçilik
D-Misyonerlik
E-Kurtuluş
88-Aşağıdakilerden hangisi, Türkler’in İslâm’dan önce kabul ettikleri dinlerden biri değildir?
A-Şintoizm
B-Budizm
C-Yahudilik
D-Göktanrı
E-Şamanizm
89-Aşağıdakilerden hangisi iletişimin gerçekleşmesi için gerekli değildir?
A-Hedef
B-İleti
C-Yanıt
D-Kaynak
E-Alıcı
90-Bilgilendirme için söz konusu olan bilginin doğru, açık, anlamlı ve ilgi çekici olması aşağıdakilerden hangisinin temel ölçütüdür?
A-Dinleme
B-İşitme
C-Kaynak
D-Dinleyici
E-Konuşma
91-İletişimde başarı ve başarısızlığa katkıda bulunan faktörlerin en büyüğü aşağıdakilerden hangisidir?
A-Tutum
B-Davranış
C-İlgi
D-İkna
E-İleti
92-Din hizmetinde esas aşağıdakilerden hangisidir?
A-Toplumun yararı
B-İnsanlarla görüşmek
C-İnsanların ihtiyacı
D-Gönüllülük
E-Faaliyet
93-Halkla ilişkiler konusu Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki birimlerden hangisinin alanına girmektedir?
A-Din İşleri Yüksek Kurulu
B-Din Hizmetleri Daire Başkanlığı
C-Dini Yayınlar Daire Başkanlığı
D-Teftiş Kurulu Başkanlığı
E-Din Eğitimi Daire Başkanlığı
94-Cami içi iletişim ortamının sağlıklı olmasında aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?
A-Cemaatin yaş düzeyi
B-Cemaatin eğitim seviyesi
C-Din Görevlisinin ailevi ilişkileri
D-Din Görevlisinin mesleki yeterliliği
E-Din görevlisi ve cemaatin bağıntı çerçevesi
95-Din hizmetlerinin en yaygın şekli aşağıdakilerden hangisidir?
A-Vaiz
B-Hitabet
C-Cami eğitimi
D-Vaaz
E-Yetişkin din eğitimi
96-Hutbenin halkla ilişkiler faaliyeti içindeki yerinin değerlendirilmesi aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?
A-Hatibin eğitim düzeyine
B-Hutbenin dini boyutunu kavramaya
C-Hutbenin uygulama boyutunu kavramaya
D-Araştırma yöntem ve tekniklerinin bilinmesine
E-Değerlendirme işini yapacak elemana
97-Üçüncü diyanet işleri başkanı aşağıdakilerden hangisidir?
A-M.Şemsettin Günaltay
B-M.Sait Yazıcıoğlu
C-H.Hüsnü Erdem
D-Ö.Nasuhi Bilmen
E-Ahmed Hamdi Akseki
98-Din işleri yüksek kurulu kaç üyeden oluşur?
A-1 Başkan -12 üye
B-1 Başkan-14 üye
C-1 Başkan-15 üye
D-1 Başkan-10 üye
E-1 Başkan-14 üye
99-Uluslar arası olimpiyat komitesinin merkezi nerededir?
A-Lozan
B-Brüksel
C-Venedik
D-Kopenhag
E-Viyana
100-AB Ülkesi olduğu halde “Avro” yu kabul etmeyerek hala kendi para birimini kullanan ülke aşağıdakilerden hangisidir?
A-Hollanda
B-Yunanistan
C-Belçika
D-İngiltere
E-Fransa
CEVAP ANAHTARI: 1E 2B 3D 4C 5E 6A 7D 8E 9B 10C 11A 12D 13B 14E 15C 16A 17D 18B 19E 20D 21C 22A 23C 24E 25D 26B 27C 28E 29C 30D 31E 32B 33A 34B 35D 36A 37B 38C 39A 40A 41C 42E 43D 44E 45D 46B 47C 48B 49C 50E 51A 52D 53E 54C 55B 56D 57A 58C 59D 60B 61C 62E 63A 64D 65C 66B 67E 68B 69C 70A 71E 72C 73B 74E 75A 76B 77D 78C 79A 80B 81C 82E 83D 84A 85E 86C 87B 88A 89C 90E 91A 92D 93B 94C 95D 96B 97E 98C 99A 100D
Mihrinaz Bu Mesajı beğendi.
Alıntı ile Cevapla
Alt 02.Nisan.2016, 03:25   Mesaj No:5
Medineweb Aktif Üyesi
AlimOğlu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AlimOğlu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15399
Üyelik tarihi: 24.Aralık.2011
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Mesajlar: 202
Konular: 40
Beğenildi:126
Beğendi:32
Takdirleri:73542
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: MBSTS için DÖRT ADET Deneme Test ve cevapları 280 SORU

1.Aşağıdakilerden hangisi abdestin vacipleri ile ilgili doğrudur?
A) Abdestin vacibi yoktur.
B) Muvalat
C) Delk
D) Tertib
E) Mazmaza ve inşikak
2.Aşağıdakilerden hangisi abdestin mendublarından değildir?
A)Zaruret olmadan başkasıyla konuşmamak
B)Ara vermeden abdesti tamamlamak
C)Kıbleye dönmek
D)Abdest aldıktan sonra Kelime-i şehadet getirmek
E)Abdest aldıktan sonra Hz. Peygambere Salat-ü selam getirmek,
3-Yahudi inancına göre Yahudileri koruyan melek aşağıdakilerden hangisidir?
a)Cebrail
b)İsrafil
c)Uriyel
d)Serajim
e)Mikail
4-Yahudilere göre Hıristiyanlardaki Mesih kelimesi İbranicede nasıl geçmektedir?
a)Mesih
b)Meşiah
c)Meşiha
d)Maşiah
e)Meşieh
5-Hıristiyanlıkla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) vahiy ve kutsal kitaba dayanır
B) Özünde tek tanrılı bir dindir
C) teslis inancı vardır
D) İlahi kaynaklıdır
E) yerel bir dindir
6.Aşağıdakilerden hangisi guslun sünnetlerinden değildir?
A) Namaz abdesti gibi abdest almak,
B) Gusül esnasında konuşmak,
C) Her defasında bedeni iyi ovuşturmak(delk),
D) Her âzayı üçer defa yıkamak,
E) Gusule besmele ve niyet ile başlamak,
7.Senedin herhangi bir yerinden peş peşe iki veya daha çok ravinin düştüğü hadislere ne ad verilir?
A.Muallak hadis
B.Munkatı hadis
C.Mu’dal hadis
D.Mürsel hadis
E.Maktu hadis
8.Araplar arasında savaş yapmanın yasak olduğu aynı zamanda haram aylar olarak kabul edilen aylarında savaş yapıldığında bu savaşlara aşağıdakilerden hangi ad verilirdi?
A) Fecr Savaşları
B) Eyyam’ül Arab
C) Buas Harbi
D) Facir Savaşları
E) Ficar Savaşları
9.Aşağıdakilerden hangisi araplar arasında savaş yapmanın yasak olduğu aynı zamanda haram aylar olarak kabul edilen aylardan değildir?
A) Muharrem
B) Recep
C) Zilkade
D) Zilhicce
E) Ramazan
10.Peygamberimiz bi’settten önce henüz on sekiz yaşında iken zulme ve haksızlığa karşı bir araya gelenlerin oluşturduğu bir cemiyetine üye olmuştur. Bu cemiyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Darü’n-Nedve
B) Hilfü’l-füdül
C) Buas
D) Ficar
E) Eyyam’ül Arab
11.Peygamberimizin zeki güzel ve namuslu anlamına gelen Tahir lakaplı eşi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hz.Hatice
B) Hz.Aişe
C) Hz.Zeynep
D) Hz.Hafsa
E) Hz.Mariye
12.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin çocuklarından değildir?
A) Zeynep
B) Ümmü Gülsüm
C) Aişe
D) Fatıma
E) Rukiye
13.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin çocuklarından değildir?
A) Kasım
B) Ümmü Gülsüm
C) Ali
D) İbrahim
E) Abdullah
14.Peygamberimiz otuzdört yaşında Kureyş’in Kâbe’yi tamiri sırasında Hacerülesved’in yerine konulması hususunda hakemlik yapmıştır. Aşağıdakilerden hangisi O’nu hakemliğini kabul etmelerinin sebeblerindendir?
A) Doğru sözlü olası
B) Günahsız Olması
C) Zeki olması
D) Güvenilir Olması
E) Yalan söylememesi
15.Kasem suretiyle yapılan yemin Allah’ın isim veya sıfatlarından birine ant içmekle yapılır. Aşağıdakilkerden hangisi bu tür yeminlerden değilidr?
A) Vallâhi
B) Şu yemeği yemek bana haram olsun
C) Tallâhi
D) Allah şahit
E) Rahim olan Allah hakkı için andolsun
16.Örfen yemin telakki edildiği ifadeler yemin kabul edilir. Yemin niyetiyle sözü te’kid için söylenen ifadeler yemin kabul edilir
Aşağıdakilerden hangisi bu tür yeminlerden değildir?
A) Vallahi borcumu ödedim
B) Şu yemeği yemek bana haram olsun
C) Şöyle yaparsam yahudi, kâfir vb. olayım/ müslüman olmayayım
D) Kâbe hakkı için
E) Kur’an çarpsın
17.Aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
a.Ehli Sünnete göre cennet ve cehennem şuan mevcuttur.
b.Cehmiyye’ye göre cennet ve cehennem yok olmayacaktır.
c.Mutezile’ye göre cennet ve cehennem şuan mevcut değildir.
d.Ehli sünnete göre cennet ve cehennem yok olmayacaktır.
e.Cehmiyye’ye göre cennet ve cehennem yok olacaktır.
18.Kelâmcı‎ları‎n Allah’‎n birliğini ispat ederken kullandı‎klar‎ en meş‏hur delil a‏şağı‎dakilerden hangisidir?
A) Mu’cize
B) Tevarüd delili
C) F‎ıtrat delili
D) Temânu delili
E) imkân delili
19.Aşağıdakilerden hangisi Kur’ân ilimleri arasında yer almaz?
a)Esbâbü’n-nüzûl.
b)Sebeb-i vürûd.
c)Hurûf-u mukattaa.
d)Garîbu’l-Kur’ân.
e)muhkem ve müteşabih
20.Rukunlerini düzgün yerli yerinde yapmak ve namazın hakkını vermek, içine sinmek demektir.
Yukarıda tınımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Rukün
B) Tadil-i Erkan
C) Şürtü’s- Salat
D) Adabü’ s- Salat
E) Sıfat’üs-salat
21.Ta’dil-i Erkan aşağıdakilerden hangisine göre rukun değildir?
A) İmam-ı Şafi
B) Malikiler
C) Hanbeliler
D) Şafiler
E) Hanefiler
22.Orucun ruknü hangi şıkta doğru verilmiştir?
A) Niyet -İmsak
B) Niyet
C) İmsak
D) İftar
E) Vakit
23.Orucun vucub sebebi aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?
A) İmsak
B) Sahur
C) Niyet
D) Ramazan ayının girmesi
E) İftar
24.İhtilâf-ı metâli ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Şâfiîler ihtilâf-ı metâli’ye itibar edilir
B) Şafilere göre hilâlin bir yerde görülürken başka yerde görülmemesi mümkün değildir.
C) Hanefilerde ihtilâf-ı metâlie itibar edilmez
D) Ayın doğuş yer ve vakitlerinin değişmesine İhtilâf-ı metâli denilir
E) 17 İslam ülkesinden 40dan tan fazla din ve astronomi bilgininin katılımıyla 1978 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen “Rü’yet-i Hilâl Konferansı”nda itibar edilmemeli kararı çıkmıştır.
25.Aşağıdakilerden kişilerden hangileri ramazan orucunu tutması farzdır?
A) Seferi olan kişiler
B) Kendini iyi hissetmeyen kişiler
C) İyileşme ümidi bulunmayan hastalar
D) Oruç tuttuğu takdirde hasta olacağı tıbbın verilerine göre kuvvetle muhtemel olan kişiler
E) Oruç tuttuğu takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından endişe eden hastalar
26.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin sıfatlarından değildir?
a)Beşir
b)Halilullah
c)Nezir
d)Şahit
e)Habibullah
27.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimizin bir savaştan dönerken "şimdi esas büyük cihada dönüyoruz" dediği cihaddır?
a) Nefsimizle mücadele
b) Mekke’nin fethi
c) İyiliği anlatma
d) Kötülükten sakındırma
e) Zekat verme
28.Peygamberimizin yakınları ile ilgili aşağıdakilerin hangisi yanlıştır?
a)Peygamberimizin annesi Hz. Halime'dir.
b)Peygamberimizin ilk hanımı Hz. Hatice'dir.
c)Peygamberimizin dedesi Abdulmuttalib'tir.
d)Peygamberimizin amcası Ebu Talib'tir.
e)Peygamberimizin damatları Hz. Osman ve Hz. Ali'dir.
29.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimiz (s.a.v)'in hanımlarından birisi değildir?
a) Hz. Hafsa
b) Hz. Sevde
c) Hz. Halime
d) Hz. Aişe
e) Hz. Hatice
30.Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimiz (s.a.v)'in evlatlarından birisi değildir?
a)Kasım
b)Âişe
c)Fâtıma
d)Rukiyye
e)İbrahim
31.Medine'ye hicret eden Mekke'li Müslümanlara yardım edip onları bağırlarına basan Medine’li Müslümanlara ne ad verilir?
a) Muhâcir
b) Mücâhit
c) Ensar
d) Sahabe
e) Ashab-ı suffa
32.Aşağıdakilerden hangisi peygamberimizin katıldığı savaşlardan birisi değildir?
a) Bedir
b) Mekke fethi
c) Kadisiye
d) Hendek
e) Uhud
33.Aşağıdaki Peygamberimizin hayatı, Peygamberliği ile ilgili değerlendirmelerden hangisi yanlıştır?
a) Peygamberimiz Medine'ye hicret edince Hz. Eyyübe'l-Ensâri'nin evinde misafir kaldı.
b) Peygamberimizin katıldığı savaşlara Gazve, katılmadıklarına Seriyye denir.
c) Peygamberimize ilk vahiy Hira mağarasında nazil oldu.
d) Peygamberimizin peygamberliği 13 yıl Mekke, 10 yıl da Medine'de olmak üzere ikiye ayrılır.
e) Peygamberimiz 25 yaşında ilk olarak Hz. Aişe ile evlendi.
34.Aşağıdakilerden hangisi peygamberimizin peygamber olmadan önceki hadislerinden birisi değildir?
a) Hacer'ül-Esved taşının yerine konması konusunda kabileler arasında hakemlik yapması
b) Süt annesi Hz. Halime'nin yanında kalması
c) 25 yaşında ike Hz. Hatice ile evlenmesi
d) Bir gece Mescid-i Aksaya oradan göğe yükselip Miraç hadisesinin meydana gelmesi
e) Haram aylarda yapılan savaşlarda zarar görenlere yardım cemiyetlerine katılması
35.Rengi, kokusu ve tadı bozulmamış, içine pis bir madde karışmamış, kullanılması mekruh ve şüpheli hale gelmemiş sulardır. Tabiatta normal halde bulunan mutlak sular kural olarak böyledir. İnsanın, at, deve, sığır, koyun ve keçi gibi eti yenen hayvanların ve kuşların artığı sular da, bu sulara maddî bir pislik bulaşmadığı sürece kural olarak böyle kabul edilir
Yukarıda tanımı yapılan su çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Temiz
B) Müşemmes
C) Müsta’mel
D) Tahir ve Mutahhir
E) Temizleyici
36.Kur’ân-ı Kerîm’in en yavaş, ta’lîm yaparak okunduğu tilâvet biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Tertîl.
b) Tedvîr.
c) Tahkîk.
d) Hadr.
e) telfik
37.Aracı melek Peygamberimize ya kendi asli suretinde gelir ki bu biri hirada diğeri miraçta iki defa olmuştur. Peygamber beşeriyetten melekiyete geçişidir. en zor olan bu idi. Ya da melek insane kılığında gelir, melek melekiyetten meşeriyete intikal eder Dıhyetülkelbi suretinde hanımlarının yanında gelmiş bazen de tanınmayan biri suretinde gelebilir. Bazen de Vahiy Çıngırak veya zil arı uğultusuna benzer sesiyle geliyordu. En zoru bu idi, vahyin geliş şekilleriyle ilgili Yukarıda tanımı yapılan ne tür bir vahiydir?
a.Vasıtalı vahiy
b.Vasıtasız vahiy
c.Vahyi celi
d.Vahyi hafi
e.Vahiy
38.Vahye hazırlık olarak sadık rüyalarla olmuş bir takım hadiseler vuku bulmadan Peygamberimize rüyasında gösteriliyordu altı ay sürmüş sonra vahiy nazil olmuştur. Allahtan direk buyruk alması gizli ve süratli ilham şeklinde vahiy alması, perde arkasından Hz. Musa ile sözlü konuşması gibi dinleyen konuşanı göremez perde arkasında gerçekleşir. Beş vakit namaz bakara suresinin son ayetleri bu şekilde gerçekleşmiş vahyin geliş şekilleriyle ilgili Yukarıda tanımı yapılan ne tür bir vahiydir?
a.Vasıtalı vahiy
b.Vasıtasız vahiy
c.Vahy-i celi
d.Vahy-i hafi
e.Vahiy
39-Aşağıdakilerden hangisi Kur’an icazına yönelik eserlerdendir?
A)Ebu Ali el-Hasen el-Bağdadi, el-Vücuh ven Nezair
B) İbn.Kayyım el Cevziyye-et Tıbyennfi Aksamil Kuran
C) İbnul imad, es-Serair fi Manal-Vccuh vel-Eşbah ven Nezair
D) Osman el Cahız-Nazmul kuran
E) İbnul Cevzi, Nüzhetul a’yunil-Nevzair ilmil –vücuh ven-Nezair
40-Kuran ayetleri arasında ihtilaf ve tezat gibi görünen bu durumları inceleyen ilme ne ad verilir?
A) Garibü’l Kur’an
B) Müşkili’l Kur’an
C) İcazü’l Kur’an
D) Münasebetü’l Kur’an
E) Aksamu’l Kur’an
41.Aşağıdaklerrden hangisi necaset-ü hafifedir?
A) Kümes hayvanlarının dışkısı
B) Eti yenmeyen hayvanların salyaları
C) Vedi ve Mezi
D) Şarap
E) Eti yenen hayvanların dışkısı
42.Aşağıdakilerden hangi durumda teyemmüm alınmaz?
A) Abdest veya gusle yetecek miktarda suyun fiilen bulunmaması
B) Suyu kullanmayı engelleyen fiilî bir durumun bulunması
C) Suyu kullanmamak için dinen geçerli bir engelin bulunması yani hükmen bulunmaması
D)Yürüyerek veya vasıtayla kolayca gidilip gelinebilecek bir mesafeden(1.5 km) daha uzakta olması,
E) Su olduğu halde abdest alıncaya kadar namaz vaktinin çıkmasından endişe edilmesi
43.Sütünü satmak niyetiyle mandırada beslediği ve senenin ancak üç ,beş ayında dışarıda otlattığı otuz ineği olan çiftçi zekât konusunda aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?
A) Otuz ineğine karşılık iki yaşında bir buzağıyı zekât olarak vermesi.
B) Otuz ineğin parasal toplam değerini hesaplayıp bu değerin 1/40’ını zekât olarak vermesi.
C) Otuz ineğin her yıl bir tanesini zekât olarak vermesi.
D) Bu ineklerden zekât gerekmeyeceğinden sattığı süt nisâba ulaşıyorsa 1/40’ını zekât olarak vermesi.
44.Aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
A) Mâdenî ve kâğıt paralar, altın ve gümüş hükmünde olup, değer olarak bunların nisâplarına ulaştığında bile kendilerinden zekât gerekmez.
B) Kadınların altın ve gümüşten yapılan zînet eşyaları zekâta tâbî mallar arasında iken erkeklerinki zekâta tâbî değildir.
C) Ticaret mallarından zekât verilirken, demirbaşlara varıncaya kadar, ticarethanede bulunan bütün urûz, zekât matrahına dâhildir.
D) Kâğıt paraların zekâtı, kendileri hakîkî para olmamakla birlikte üzerlerinden bir yıl geçmesi halinde % 2,5’tur.
45.Aşağıdakilerden hangisi oruç tutabilir?
A) Kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkan Gebe veya emzikli kadınlar
B) Şâfiî ve Mâlikîlere göre Organları belirmemiş olan bir bebek düşüren kadın
C) Şâfiî ve Mâlikîlere göre Organları belirmiş olan bir bebek düşüren kadın
D) Organları belirmemiş olan bir bebek düşüren kadın
E) Nifas olan kadın
46.Aşağıdakilerden hangisi orucunu bozamaz?
A) Açlıktan veya susuzluktan dolayı helâk olacağından endişe eden.
B) Başı ağrıyan kişi
C) Beden ve ruh sağlığının ciddi boyutta bozulacağı tecrübeye veya doktor raporuna göre kuvvetle muhtemel olan
D) Oruç tuttuğunda ölüm tehlikesi açık olan kimse
E) Beden ve ruh sağlığının ciddi boyutta bozulacağından endişe eden
47.Aleni davetle birlikte müşriklerin Müslümanlar üzerindeki baskıları artmış işkence dönemi başlamıştı. Bu dönemde işkence yapılırken şehid olanlar da olmuştur. Ebu cehilin işkence ederek şehid ettiği Müslümanlardan şehid olan ilk erkek kimdir?
A)Ammar
B)Yasir
C)Bilal
D)Musab bin Umeyr
E)Hz.Hüseyin
48.Aleni davetle birlikte müşriklerin Müslümanlar üzerindeki baskıları artmış işkence dönemi başlamıştı. Bu dönemde işkence yapılırken şehid olanlar da olmuştur. Ebu cehilin işkence ederek şehid ettiği Müslümanlardan şehid olan ilk kadın kimdir?
A)Sümeyye
B)Hz.Hatice
C)Ümmü Süleym
D)Sakine
E)Ümmü Gülsüm
49.Mekke’de Kur’an’ı Kerim’i ilk kez açıktan okuyan aynı zamanda Bedir’de Ebu Cehil’i de öldüren genç sahabe kimdir?
A)Abdullah bin Mesut
B)Abdullah bin Ömer
C)Hz. Ömer
D)Hz. Abbas
E)Hz. Hamza
50.Bi’setin 5. Senesinde müslümanlara işkenceler artınca hicret için izin çıktı. İlk kafile 11 erkek 4 kadın toplam 15 kişi idiler. Hz.Osman ve zevcesi Peygamberimizin kızı Rukiyye, Zübeyr b. Avam, Abdullah b. Mesud, Musab b. Ümeyr gibi sahabiler bu kafilede vardı. Bundan 1 yıl sonra 13 kadın 77 erkek toplam 90 kişi daha aynı yere hicret etti. Reisleri de Cafer b. Ebu Talip idi. Bu ikinci kafilenin dönüşü Hayber’in fethinden sonra olmuştur. Buğün etyopya olarak bilinen ilk hicret yeri aşağıdakilerden hangisidir?
A)Mekke
B)Taif
C)Yesrib
D)Medine
E)Habeşistan
51.Peygamberliğin 7. Senesinde Hâşimoğulları ve Muttaliboğulları’nın Hz. Peygamber’i korumak amacıyla Ebû Tâlib mahallesinde toplanmış ve müşrikler müslümanlara karşı sosyal ve ekonomik boykot uygulamaya başlamaşlardır. Hz.Ömer ve Hz. Hamzanın da müslüman olduğu bu bu boykot kaç yıl devam etmiştir?
A)1 yıl
B)3 yıl
C)2 yıl
D)4 yıl
E)6 ay
52.Peygamberliğin 10. Senesinde Hz.Hatice ve Ebu Talib vefat etmiştir. Bu iki üzücü hadisenin üst üste gelmesinden ötürü bu yıla ne ad verilmiştir?
A)Izdırab Yılı
B)Boykot Yılı
C)İşkence Yılı
D)Acı Yılı
E)Hüzün Yılı
53.Peygamberliğin 10. Senesinde Hz.Hatice validemiz vefat etmiştir. Peygamberimizin ikinci evliliği hangi validemizle olmuştur?
A)Hz. Aişe
B)Hz. Hafsa
C)Sevde Bint-i Sem’a
D)Mariye
E)Hz.Zeynep
54.Peygamberimiz (s.a.s.) nin Medine’ye hicret ettiğinde kimin evinde 7 ay kalmıştır?
A)Esad bin Zürare
B)Musab bin Umeyr
C)Halid Bin Zeyd
D)Abdulllah İbn-i Selül
E)Abdullah İbn-i Selam
55.Peygamberimiz (s.a.s.) nin Medine’ye hicret ettiğinde yaptığı ilk iş mescidin inşasına başla mak oldu. Mescidin inşa edileceği yerin tesbitinde etkili olan aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
A)Esad bin Zürare
B)Musab bin Umeyr
C)Peygamberimiz (s.a.s.)’in devesi Kusvâ
D)Abdulllah İbn-i Selül
E)Abdullah İbn-i Selam
56.Ashab-ı suffa, Hz.Muhammed(sas) tarafından Mescid-i Nebevi'nin duvarına bitişik olarak kurulmuş olan ve "suffa" adı verilen gölgelikte yaşayan; genellikle genç, bekar ve yoksul insanlar. Bu kişiler Medine'de ailesi olmayan; ticaret, sanat, ziraat ve başka bir mesleği olmayan, İslam'ı öğrenmeye çalışan insanlardır. Vakitlerini Muhammed'in çevresinde geçirir ve ondan öğrendikleri ayetleri ezberlerlerdi. Kur'an ve Sünnet öğrencileriydiler. Bir yere İslam'ı öğretmek için öğretmen gönderileceği zaman onların arasından seçilirdi. Aşağıdakilerden hangisi Ashab-ı suffede yetişmiş sahabelerdendir?
A)Hz. Ebu Bekir
B)Ebu Zer Gıfari
C)Hz. Ömer
D)Abdulllah İbn-i Selül
E)Abdullah İbn-i Selam
57.Medine’ye hicretten beş ay sonra Resûl-i Ekrem, ensar ile muhaciri bir araya topladı. Kırk beşi muhacirlerden, kırk beşi ensardan olmak üzere doksan Müslümanı kardeş yaptı. Bu yapılan işin İslami litaratürdeki ismi aşağıdakilerden hangisdir?
A)Muhib
B)Muhabbe
C)Muhabbet
D)Muahat
E)Muvadea
58.Orucun farz kılınmasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A)Hicretten 1.5 yıl önce ramazan ayında farz kılınmıştır.
B)Hicretten 1.5 yıl önce şaban ayında farz kılınmıştır.
C)Hicretten 1.5 yıl sonra Ramazan ayında farz kılınmıştır.
D)Hicretten 1.5 yıl sonra şaban ayında farz kılınmıştır.
E)Hicretten 3 yıl sonra şaban ayında farz kılınmıştır.
59.Teravih namazının ilk defa kılınmaya başlanması ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A)Hicri 6. yılda kılınmıştır.
B)Hicri 4. yılda kılınmıştır.
C)Hicri 5. yılda kılınmıştır.
D)Hicri 3. yılda kılınmıştır.
E)Hicri 1. yılda kılınmıştır.
60.Fıtır sadakasının (fitre) emredilmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A)Hicri 1. yılda kılınmıştır
B)Hicri 4. yılda kılınmıştır.
C)Hicri 5. yılda kılınmıştır.
D)Hicri 3. yılda kılınmıştır.
E)Hicri 6. yılda kılınmıştır.

1:A 5:E 9: E 13:C 17:B
2:B 6:B 10:B 14:D 18:D
3:E 7:C 11:A 15:B 19:B
4:D 8:E 12:C 16:A 20:B
21:E 22:A 23:D 24:B 25:B
26:B 27:A 28:A 29:C 30:B
31:C 32:C 33:E 34:D 35:D
36:C 37:A 38:B 39:D 40:B
41:E 42:E 43:D 44:D 45:D
46:B 47:B 48:A 49:A 50:E
51:B 52:E 53:C 54:C 55:C
56:B 57:D 58:D 59:E 60:A
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 4 Kişi okuyor. (0 Üye ve 4 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
MBSTS siyer soru ve cevapları 2016-DENEME AlimOğlu Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) 0 29.Mart.2016 23:37
Namazla ilgili 50 soru cevaplı test(MBSTS) küskün Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) 1 13.Ağustos.2015 23:45
100 soru ile mbsts deneme sınav küskün Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) 0 18.Ocak.2015 03:04
Medineweb üyelerine bir adet mbsts deneme sınavı serpil Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) 0 17.Mayıs.2014 21:48
Akaid Test Soru Cevap(deneme) Abdulmelik Akaid 0 29.Ocak.2012 22:18

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

Cami Donanımı Selem Sepetim  Camii Vakitmatik songulbalci.com



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257