Medineweb Forum/Huzur Adresi
Geri Git   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.KUR'ÂN-I KERİM.::. > Kurân-ı Kerîm > Sorularla Sureleri Tanıyalım

Konu Bilgisi: Konu Sahibi Mihrinaz,Açılış Tarihi:  01.Aralık.2015 (14:26), Konuya Son Cevap : 10.Haziran.2016 (16:50). Konuya 14 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 04.Aralık.2015, 20:22   Mesaj No:11
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.775
Konular: 272
Beğenildi:2569
Beğendi:1999
Takdirleri:1501190
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İHLAS-FELAK ve NAS Surelerini Sorularla Tanıyalım

katilıminız icin teşekkürler nurşen hocam..fecr hocam...surelerle ilgili sorularım bu kadar.Rum suresiyle devam inşallah...
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 05.Aralık.2015, 14:22   Mesaj No:12
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.775
Konular: 272
Beğenildi:2569
Beğendi:1999
Takdirleri:1501190
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İHLAS-FELAK ve NAS Surelerini Sorularla Tanıyalım

İHLAS-FELAK-NAS SURELERİ TOPLU SORU VE CEVAPLARI


1.İhlas Suresiyle ilgili verilenlerden hangisi yanlış bir bilgidir?

a.muhtevasına uygun olarak bir çok tefsirde de tevhid suresi denilmiştir
b.Medeni bir suredir
c.Sure Kelime-i Tevhidin tefsiridir.
D.3 cümlesi olumlu, 3 cümlesi olumsuz,6 cümleden oluşur



2.''Tevhid''le ilgili verilenlerden hangisi yanlış bir ifadedir?

a. Allah dışında ki her şey mahlûkattır, mahlûka düşen O’na teslimiyettir, bunu bilmektir.
b.Tevhid, vicdan için bir inanç, varlık alemi için bir yorum ve hayat için bir yoldur. Yoksa sırf dille söylenen bir söz değildir
c.Allah'a tüm kalbiyle, tüm kalıbıyla, tüm hücreleriyle inanıp kani olmaktır.
d.Vicdanlara yerleşen sırf dille söylenen bir sözdür



3.İhlas suresiyle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?

a.Hz. Peygamber bu sure Kur’an ın 1/3 üne denktir buyurmuştur.
b.Bu sure bize Allah hakkında bilgi vermektedir. En güzel hakkında en güzel haber veren en güzel kelamın en güzel suresidir.
c.İhlas sûresi Kur’an’ın üçte birine denktir. Öyleyse hatim etmek için Kur’an’ın tümünü okumaya gerek yoktur. Üç İhlâs okuduk mu bir ha-tim sevabı alırız.
d. 3 cümlesi olumlu, 3 cümlesi olumsuz cümle vardır. Adeta olumsuzlar lâ ilâhe nin tefsiri, olumlularsa illallah dır nefiy ve ispat.




4.Muavvizeteyn sureleri hangisidir?

a.Bakara-Al-i İmran
b.Felak-Nas
c.İhlas-Felak
d.Nas-İhlas



5.Nas suresiyle ilgili hangisi yanlıştır?

a.Mekki bir sure.
b.İhlas ve Felak surelerinden sonra gelir
c.Mushafın en son suresidir ve Kur’an Allah’ın adıyla başlıyor, insanlığın adı ile son buluyor, Nas ile son buluyor.
d.'Felak'ın Rabbine sığınırım'hitabıyla başlar sure




6.Aşağıdakilerden hangisi ''kul' hitabıyla başlayan surelerden değildir?

a.Cin Suresi
b.Nasr Suresi
c.Felak Suresi
d.İhlas (tevhid )suresi




7.Felak suresiyle ilgili hangisi yanlış bir bilgidir?

a.Hz. Osman tertibinde sure Fil suresi ile nas sureleri arasına yerleştirilmiş
b. bu sure insanın, muhatabının görünür görünmez şer tasavvurunu inşa ediyor.
c. Tıpkı Kâfirun suresi gibi ihlas suresinin devamı saymak lazım felâk ve nas suresini.Çünkü tevhid ile ilgili bu iki surede.
d.Allah kendisine ait sıfatları bu surede sayar




8.Aşağıdaverilenlerden hangisi yanlıştır?

a.Felak ta bir tek şeyden sığınmıştık Allah'a geceden.Nas suresinde ise görünen görünmeyen cin ve şeytan, insan ve şeytanlarından Allah’a sığınıyoruz.
b.Nas suresinde;Allah’ın ulûhiyetine, Allah’ın melikiyyetine, Allah’ın rububiyyetine sığınıyoruz
c.İnsan ve cin şerrinden korunmak için ,insana hocaların,muskacıların deva olacağı bilriliyor Nas suresinde
d.toplumda ki şeytanlara karşı Allah’ın insana yettiğini gösteriyor Nas suresi




9.Felak ve Nas sureleriyle ilgili hangisi söylenemez?

a.Peygamberimize sihir yapılıp,büyülenmesi üzerine nazil olmuştur.
b.Kur’an Hz. peygambere yönelik her tür sihir girişimini reddetmiştir. Çünkü ona sihirli, sihre uğramış, meşhur ya da sihirbaz manasına gelecek, bu anlam alanına dahil olabilecek her türlü suçlama müşriklerden gelmiştir.
c.Bu sureler üzerinden bir takım sihir rivayetlerini onaylamak mümkin değildir.
D.Sebebi nüzûle dair rivayet edilen Lebid Bin Asam isimli bir Yahudi’nin Allah resulüne büyü yapma teşebbüsünden yola çıkarak böyle demişler. Oysa ki bu büyü rivayetleriyle bu sureler arasında doğrudan hiçbir ilişki kuran olmamış. Dolayısıyla böyle bir yaklaşım çok yanlış.




10.Aşağıdakilerden hangisi İhlas suresine verilen isimlerden değildir?

a.Tecrîd
b.Mukaşkışe
c.Muavvize
d.Muavvizeteyn

11. “Ey Muhammed! De ki: Felâkın Rabbine sığınırım''aşağıdakilerden hangisi bu ayeti kerimeyle alakalı yanlış bir ifadedir?

a. Sığınan,sığınmaya muhtaç olan
b.Kendisine sığınılan
c. Kendisinden sığınılan
d.Sığıntı olan




12.Hangisi Felâkın Rabbi ifadesinin manalardan biridir?

a. Felâk, yarıp çıkaran, çatlatıp ortaya çıkaran anlamınadır.
b.Sadece kendisine sığınmanız gereken Allah taneyi, çekirdeği, tohumu yaran, çatlatan ve ondan hayat fışkırtandır
c. Toprağa attığımız ölü bir tohum, ölü bir çekirdek Rabbimizin emri ve izniyle ölülüğünü kaybediyor ve ondan diri çıkarılıyor
d.hepsi.




13.Felak suresinde ,Rabbimize sığınmamız gerekenler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur

a.Düğümlere nefes edenlerin (büyücülerin) şerrinden
b.Yaratıkların şerrinden
c. insanların ve cinlerin şerrinden
d.hased ettiği zaman hasedcinin şerrinden




14.Başkasında gördüğü bir nimeti çekemeyip,ona göz diken bunun kesinlikle elden çıkmasını arzulayan kişi''hangi kelimeyle ifade edilmiştir?

a.Haleka
b.hasid
c.neffasat
d.Felak




15.''neffasat'' ifadesinin kapsamına hangisi girmez?

a.Sihirle uğraşanların yaptıkları İş ve bunun günahı
b. Büyü eşyanın yapısını değiştirmez ve ona yeni bir gerçeklik kazandırmaz. Sadece insanın duyu organlarını ve hislerini büyücünün istediği tarafa doğru yönlendirir
c.Neffasat kelimesi sadece erkek büyücüler için kullanılan bir kelimedir
d.kadınıyla erkeğiyle büyü ile meşgul olan herkesin şerrinden Allah'a sığınılması emredilmiştir





16.Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Bir tür ruh hastalığı kabul edilen hased duygusunun insan tabiatındaki bencillik eğiliminden, dolayısıyla baş*kalarının kendisinden daha üstün durumda olmasına tahammül edememesinden kaynaklanır
b.Büyü,sihir bu tür işlerle meşgul olanlar insanları aldatmakta, kafalarını karıştırmakta, onları bilhassa sıkıntılardan kurtulma hususunda gerçeklere yönelmekten ve bilime uygun tedbirlere başvur*maktan alıkoymakta, yanlış yollara ve davranışlara yönlendirmektedirler
c.Allah'ın, hakikatin her şekil*deki idrakinin kaynağı olduğuna ve bir kimsenin ona sığınmasının, 'hakikatin ar*dından koşmak' ile eşanlamlı olduğuna" işaret edilmiştir
d. "felak" kelimesine "cehennemin ismi, cehennemde bir zindanın veya bitkinin ya da kuyunun ismi" gibi isabetli yorumlarda yapılmaktadır





17.hangisi Allah'ın ''Samed''sıfatı açıklamasına uygun değildir?

a.Sûredeki bağlamına göre Samed, "var oluş bakımından kimseye muh*taç olmayıp her şeyin varlık ve devamını kendisine borçlu olduğu vâcibu'l-vucûd" demektir.
b. Samed kelimesi doğrudan doğruya Ahad İsminin açık*lamasıdır
c.Varlıkları en güzel şekilde yaratan
d.herkesin kendisine ihtiyacını arzettiği, fakat kendisi kimseye muhtaç olmayan




18.''Lem yelid ve lem yuled''ayetine en uygun açıklama hangisidir?

a.Allah'a evlât nispet edenleri ve soy kavramına giren her şeyi; meselâ, "Mesîh Allah'ın oğludur" diyen hıristiyanlanrın ve meleklerin Allah'ın kızları olduğunu söyleyen müşriklerin bu iddialarını reddeder.
b.O, doğmamıştır" mealindeki ikinci cüm*lesi Allah Teâlâ'nın doğum veya sudur yoluyla bir ana veya babadan, bir asıldan meydana gelmediğini ifade eder. Çünkü doğan her şey sonradan olur; oysa Allah kadîm ve ezelîdir, yani varlığının başlangıcı, evveliyatı yoktur
c. Allah Teâlâ'nrn noksan sıfatlardan münezzeh olduğunu ifade eden bu âyet, "samed" isminin açıklamasıdır
d.Hepsi





19.İhlas suresiyle ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır?


a.Kendisine nasıl sığınılacağı anlatılıyor surede
b.Bu sure, islamın tevhid inancını, ortaya koyup yerleştirmektedir
c. Kafirun suresi de tevhid inancı ile şirk inancı arasında herhangi bir benzerliği ve uzlaşmayı red etmiştir. Her iki sure de ayrı ayrı açılardan tevhid gerçeğini ortaya koymaktadır.
d.Hz. Peygamber sabah namazının sünnetlerinde bu iki sureyi okuyarak gününü onlarla açıyordu. Gününü bu surelerde açmanın büyük bir önemi ve derin bir anlamı olduğu kuşkusuzdur




20.Felak ve Nas Sureleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

a.Felak ve Nas surelerinin konusu, Mekke’de dâveti gün geçtikçe çığ gibi büyü-yen Rasulullah efendimize ve beraberindeki Müslümanlara karşı Mek-keli müşrik ve müstekbirlerin muhalefetlerinin had safhaya ulaştığı bir dönemdir
b.Mü’minlerle uzlaşma ümitlerinin bit-tiğini anlayan müşriklerin bütün güçleriyle Müslümanların üzerine çullandıkları, Müslümanların adım adım takip edildikleri, ben Müslümanım diyen birisinin âdeta işkenceye adaylığını koyduğu bir dönem.
c.Onlardan kesin çizgilerle ayrılınacağı, küfrün şirkin ve müşriklerin ve kâfirlerin kesinlikle reddedileceği ilân edilince her ev Allah’ın Resûlüne düşman kesilmişti. Her evden, her aileden Rasulullah efendimize ve beraberindeki mü’minlere beddualar yükseliyordu.
D.İnsanlar fevc fevc Allah'ın dinine girdikleri bir zamanda,kötü bakışlardan kem gözlerden sakınıldığı bir dönemdir


21.Surelerle ilgili verilen bilgierden hangisi yanlıştır?

a.İhlas suresi Mushaftaki sıralamada yüz on ikinci, İniş sırasına göre yirmi ikinci sûredir
b.Felak suresi Mushaftaki sıralamada yüz on üçüncü, iniş sırasına göre yirminci sûredir
c.İhlas suresi,Nâs sûresinden sonra, Necm sûresinden önce Mekke'de inmiştir
d.Felak suresi Fîl sûresinden önce, Nâs sûresinden sonra Mekke'de inmiştir




22.Nas suresiyle ilgili hangisi yanlıştır?

a. toplumda ki şeytanlara karşı Allah’ın insana yettiğini gösteriyor bu sure
b.Allah kendisine sığınanı kendi nefsinin şerrinden korur.
c.şer insana bir kere bulaştıysa bir daha kurtuluşu yoktur
d.Sadece başkalarının şerrinden korumaz Allah, kendi insan türünün şerrinden de korur.





23.De ki:Sığınırım insanların Rabbine'' ayetinden hangisi çıkarılabilir?

a.Talim ve terbiye amaçlı bir bildiri olduğuna işaret eder bu ayet. Fertler gibi toplumların da ilahi terbiyeye muhtaç olduğunu ifade ediyoraslında.
b.''De ki'' hitabının HİÇ ehemmiyeti yoktur
c.Görünen görünmeyen cin ve şeytan, insan ve şeytanlarından ,kurtulmak için önce muska,cevşen,nazar boncuğu takıp,sonra Allah'a sığınmalıyız.
d.hepsi




24.İnsanlar kime sığınmalıdır?

a.Melikin Nas
b.BiRabbinNas
c.İlahin Nas
d.hepsi





25.İnsanların sinelerine vesvese veren nedir?

A.dua etmemesi
b.cevşen takmaması
c.Cinler ve insanlar
d.Yıldızının düşük olması





26.Vesveseyle ilgili hangisi yanlıştır?


a.vesveselerin pek çoğu kendimizden kaynaklanır. Yaşadığımız hayatın bozukluğundan kaynaklanır.
b.Malın çokluğu, paranın çokluğu, dükkânın çokluğu, işin çokluğu, düşüncenin çokluğu, eşyanın çokluğu, konuşmanın ve meşgalenin çokluğu vesvese kaynağıdır
c.şeytan boş bulduğu kalbe oturarak orada vesvese vermeye çalışmaktadır. Eğer kişinin kalbi boş değilse, şeytana yer bırakmayacak biçimde Allah’la, Allah’ın Kitabı ve Resûlünün Sünnetiyle meşgul ise elbette şeytanın o kalpte etkili olması mümkün olmayacaktır
d.vesveseyi insan kendisi üretmez,müdahale edilemeyen,başa çıkılmayan bir durumdur






27.Hangisi İhlas suresinde geçen bir ayet değildir?


a.Doğurmamış ve doğurulmamıştır
b.Azizül Hakim dir
c. Ona bir küfüv de (denk) olmadı
c.Allah, o eksiksiz sameddir





28.Aşağıdaki kelimelerden hangisi İHLAS suresinde geçmez?

a.küfüv
b.samed
c.ehad
d.Mütekebbir





29.''halak-neffasat-ugad'' elimeleri hangi surede geçer?

a. Felak
b.Nas
c.İhlas
d.Kevser





30.İHLAS-FELAK-NAS surelerinde toplam kaç yerde ''Rahman'' ismi geçer?

A.Üç yerde geçer
b.ihlas suresinde geçer diğerlerinde geçmez
c.Bu surelerde Rahman ismi geçmez
d.Birer kez geçer

CEVAPLAR

1.B
2.D
3.C
4.B
5.D
6.B
7.D
8.C
9.A
10.D
11.D
12.D
13.C
14.B
15.C
16.D
17.C
18.D
19.A
20.D
21.D
22.C
23.A
24.D
25.C
26.D
27.B
28.D
29.A
30.C

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 28.Nisan.2016, 10:16   Mesaj No:13
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik tarihi: 15.Kasım.2011
Arkadaşları:61
Cinsiyet:bayan
Bulunduğu yer:Trabzon
Yaş:37
Mesajlar: 5.775
Konular: 272
Beğenildi:2569
Beğendi:1999
Takdirleri:1501190
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: İHLAS-FELAK ve NAS Surelerini Sorularla Tanıyalım

İHLAS-FELAK ve NAS Sureleri incelenmiştir
__________________

《 " Lâ Edrî " Nısfu'l-İlm 》



Alıntı ile Cevapla
Alt 08.Haziran.2016, 18:34   Mesaj No:14
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik tarihi: 27.Haziran.2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesajlar: 2.140
Konular: 286
Beğenildi:95
Beğendi:15
Takdirleri:480757
Takdir Et:
Standart

IHLAS SURESİ BİZE NE ANLATIYOR

Ihlas suresinin tarihi arka planında şu gerçek vardı,son Rasul Muhammed as mın geldiği toplumda ve dünya halklarının içinde kısmi olarak Allah inancı ,ve putperestlik hüküm sürüyordu.Bununla birlikte yahudilik ve hırıstiyanlık inancıda vardı.Ne kadar semavi bir bağlantılı olsada yahudilik ve hırıstiyanlaık zamanla katmalar ve eksiltmelere maruz kalmış ve bozulmuştu,bununla birlikte mekke halkıda kendini İbrahim as mın hanifliğine nispet edselerde bunlarında haniflikle pek alakaları kalmamış.Dolayısıyla Muhammed as ile indirilen tevhid dini olan İslam da Allah kendini tanıtıyordu..

Ihlas sureside tam anlamıyla,kafası karışık olan ,Muhammed as mın getirdiği dine yakınlık gösterenlere ve karşı çıkanlara Allah ın ne yahudilerin,ne hırıstiyanların ,nede kendilerine hanif diyen muşriklerin tasavvurundaki gibi bir Allah olmadığı,Allah ın eşi benzeri olmayan,doğmayan,doğrulmayan olduğu anlatılıyordu.

Bu günde dünya üzerinde kendini hakka nispet edenlerin çoğunun Allah tasavvuru,Allah ın kendini tanıttığından uzaktır.Bunun için her insan için kendi tasavvurundaki Allah ı değilde,Allah ın kendini tanıttığı gibi iman etmekle mükelleftir ve tek kurtuluş yoluda budur.İhlas suresi bu anlamda örnek birsuredir ve bunu konu edinmiştir.
Mihrinaz Bu Mesajı beğendi.
__________________
Tağutları red edmeden ,Allah a iman,müslümanların değil,müşriklerin özelliklerindendir...
Alıntı ile Cevapla
Alt 10.Haziran.2016, 16:50   Mesaj No:15
Meal Gurubu Üyesi
Medineweb Emekdarı
bilinmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:bilinmez isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13966
Üyelik tarihi: 27.Haziran.2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesajlar: 2.140
Konular: 286
Beğenildi:95
Beğendi:15
Takdirleri:480757
Takdir Et:
Standart

FELAK VE NAS SURESİ BİZE NE ANLATIYOR..

Her iki surede,her türlü gerek insanlardan gerek cin ve şeytanlardan gelecek kötülük,vesvese ,kışkırtma,haset,büyü gibi kötü fena işlerden Alemlerin tek ilahı olan tek Allah a sığınılması gerektiği hakkında bilgi içerir.
Mihrinaz Bu Mesajı beğendi.
__________________
Tağutları red edmeden ,Allah a iman,müslümanların değil,müşriklerin özelliklerindendir...
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Ziyaretçi)
 
Seçenekler

Yukarıdaki Konu Başlığına Benzeyen,Medineweb'de Otomotik Bulunan 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Kafirun ve Nasr Surelerini Sorularla Tanıyalım Esma_Nur Sorularla Sureleri Tanıyalım 11 06.Haziran.2016 21:14
Duha-İnşirah ve Tin Surelerini Sorularla Tanıyalım Mihrinaz Sorularla Sureleri Tanıyalım 16 19.Mayıs.2016 12:40
ŞEMS ve LEYL Surelerini Sorularla Tanıyalım nurşen35 Sorularla Sureleri Tanıyalım 11 17.Mayıs.2016 15:47
FECR ve BELED Surelerini Sorularla Tanıyalım nurşen35 Sorularla Sureleri Tanıyalım 12 16.Mayıs.2016 05:02
A'la ve Gaşiye Surelerini Sorularla Tanıyalım FECR Sorularla Sureleri Tanıyalım 24 13.Mayıs.2016 15:29

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

  Medineweb Ana Sayfasının en iyi Görüntüsü 1280*768 olarak ayarlıdır.

Cami Donanımı Selem Sepetim  Camii Vakitmatik songulbalci.com



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258