Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat

Konu Kimliği: Konu Sahibi Seleme,Açılış Tarihi:  08 Mayıs 2008 (12:45), Konuya Son Cevap : 08 Mayıs 2008 (12:45). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 08 Mayıs 2008, 12:45   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seleme isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 556
Üyelik T.: 11 Kasım 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 829
Konular: 194
Beğenildi:13
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hutbe:Sünnet ve Düğün Merasimleri

Hutbe:Sünnet ve Düğün Merasimleri

Aziz ve Muhterem Müslümanlar!
Her şeyin bir esası ve bir temeli olduğu gibi, milletleri teşkil eden cemiyetin temeli de ailedir. Hazreti Adem Aleyhisselam ve Hazreti Havva validemizle cennette başlayan aile hayatı, Allah’ın takdir ettiği evlilik kanunu ile ademoğullarına intikal etmiş, İslâm dini ile ebedileşmiştir. Gerçekten İslâm dini, koyduğu kaidelerle aile hayatına cennet huzuru ve daimi bir baharın seması olmuştur.
İdrak sahipleri için Cenab-ı Allah şöyle buyuruyor:
“Kaynaşmanız için size kendi (cinsi) nizden eşler yaratıp aranızda muhabbet ve merhamet te’sis etmesi O’nun ayetlerindendir. Doğrusu bunda iyi düşünen zümre için muhakkak ki ibretler vardır.”Peygamber Efendimiz, Hazreti Muhammed (SAV), ailenin kuruluşundaki bu kaynaşmayı sağlayan nikâhın nasıl yapılması gerektiğini şöyle açıklıyor:“Nikâhı ilân edin ve mescitte yapın ve tef çalın.”
Her işini besmeleyle, duayla yapan biz müslümanlar, Allah’ın emri, Peygamberin kavli ile oğlumuza kız isterken, bir hoca efendiye dua ettirip, hayırlı ve mübarek olmasını isterken, ardından İslâm’a ve Kur’an’a aykırı bir şeyler yapıyor muyuz?Peygamber Efendimiz “Nikâh benim sünnetimdir. Benim sünnetimi uygulamayan benden değildir. Evleniniz! Ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla kıvanç duyuyorum.
Peki, bizim sünnet ve düğün merasimlerimiz ne kadar İslâm’a uyuyor? Bize “Sen müslüman mısın?”[/B] diye soru sorulsa, bu soruyu sorana bile kızarız. Elbette, “Elhamdülilâh müslümanız” deriz.
O zaman düğünlerimiz de müslümana yakışır olmalıdırİslâmi düğünlerimizi nasıl yapalım sorusuna gelince:Sevinçli, mutlu günlerde eğlenmek, neşelenmek müslümanın en tabii hakkıdır. Fakat eğlenmenin de bir usulü ve adabı vardır. Kadın erkek karşılıklı mahremiyet ölçülerine uyulmadan yapılan eğlence, sazlı-sözlü karışık düğünler İslâmi değildir. Peki nasıl yapalım ki İslâmi olsun?]1. Kadınlar ayrı bir yerde, kadın kadına eğlenmelidir. Özellikle bahçesi olan kimseler kadınlar için burada düğününü yaparken, erkekler de ayrı bir yerde erkek erkeğe eğlenmelidir.2. Nikâh ilân edilmeli ve camilerde kıyılmalıdır.3. Düğünlerde zengin ve fakir ayırımı gözetilmeksizin düğün yemeğine katılım sağlanmalıdırHayırlı bir iş olan evlenme ve sünnet merasimlerini, Kur’an’la, vaazü nasihatla, mevlüt okuyarak dualarla, yaptığımız takdirde Cenab-ı Allah’ın rızasını kazanmış oluruz.Muhterem Mü’minler!Madem ki müslümanız, o zaman müslümanlığımızı ispat edeceğiz. Hem müslüman olduğumuzu söyleyeceğiz, hem de İslâm’a aykırı düğün yapacağız. Hem sazlı-cazlı, kadınlı-erkekli karışık düğün yapacağız. Hem de arkasından ertesi gün hocaları çağırıp mevlüt okutacağız. Niçin başladığımız gibi bitirmiyoruz? Niçin hem ondan hem bundan vazgeçmiyoruz. Niye mi? İçimizdeki sağduyu bir yerde hata yaptığımızı haber veriyor. Onun için önce yaptığımız yanlıştan vazgeçeceğiz. Müslümanlığımızı ispat edeceğiz. Nasıl? Düğünlerimizle derneklerimizle... Başka... Camide beş vakit namazlarımızı cemaatle kılarak... Başka... İnsanlara iyiliği emredip, kötülükten vazgeçirmekle... Başka... Yarım yamalak, gelenek ve görenek müslümanlığını, adet müslümanlığını terkedip, gerçek müslümanlığı seçerek ve yaşayarak...Allah’ın rızasını gözeterek tertip edilen düğünleri yapalım ki, hem dünyada hem de ahirette huzur bulalımHutbeme bir ayeti kerime meâli ile son vermek istiyorum:Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun.
__________________
Dünyayı Güzellik Kurtaracak.
Bir İnsanı sevmekle başlayacak herşey...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Seleme 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Üniversiteli Bayanla Geçinme Sanatı İslamda Kadın ve Erkek mehmet akif2 20 8709 20 Mayıs 2009 18:42
Üniversiteli Erkekle Geçinme Sanatı İslamda Kadın ve Erkek mehmet akif2 1 2287 20 Mayıs 2009 18:35
A.Hakan'dan Döneklik Konferansı Serbest Kürsü kurtmehmet 4 2226 10 Mayıs 2009 19:54
Hanefi Mezhebi: İslamda Kazanç Zekat-İnfak Seleme 0 2194 19 Nisan 2009 03:52
Hanefi Mezhebi: Alışveriş İlmihal Bölümü Seleme 0 2272 19 Nisan 2009 03:51

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Düğün Var Düğün Herkes Davetldir..:):):) Belgin Resim/Karikatür 14 27 Şubat 2013 15:46
Nikah ve düğün ile ilgili hutbe MERVE DEMİR Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 14 Nisan 2009 10:42
Hutbe: İslam'da evlenme ve düğün adabı Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 23 Mart 2009 18:56
Hutbe:İslam'da Evlenme ve Düğün Adabı Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 22 Mart 2009 19:30
Hutbe:Kur'an ve Sünnet Bütünlüğü Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 20 Mart 2009 20:48

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.