Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 2.SINIF*Güz Dönemi* > Tefsir

Konu Kimliği: Konu Sahibi Abdulmelik,Açılış Tarihi:  29 Aralık 2013 (17:29), Konuya Son Cevap : 02 Ocak 2019 (13:05). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı4Kez Beğenildi
  • 2 Beğenen Abdulmelik
  • 2 Beğenen Hasan Bldkt
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 29 Aralık 2013, 17:29   Mesaj No:1
Medineweb Site Yöneticisi
Abdulmelik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Abdulmelik isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14 Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Bitlis
Yaş:45
Mesaj: 2.811
Konular: 333
Beğenildi:733
Beğendi:145
Takdirleri:1565
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Güz dönemı ılahıyat 2.sınıf 2011 fınal soruları

Güz dönemı ılahıyat 2.sınıf 2011 fınal soruları

TEFSıR


1)Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ı tefsir yollarından biri değildir?
A) ısrâiliyyatı nakletmek
B)Nâsih- Mensûh’u bilmek
C)Esbâb-ı Nüzûlü araştırmak
D)Muhkem- Müteşabih âyetleri ayırt etmek
E)Kelimelerin ilk kullanıldıkları anlamı öğrenmek

2)Nuh kavminin helaki aşağıdakilerden hangisi ile gerçekleşmiştir?
A)Kasırga ile helak
B)Suda boğulma ile helak
C)Yanarak can verme şeklinde helak
D)Yerin dibine batma ile helak
E)şiddetli bir saldırıyla helak

3)Lokman suresinde Allah ile Kur’an’ın ortak olarak zikredilen sıfatı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Azîm
B)Azîz
C)Hakîm
D)Kerîm
E)Metîn

4)Aşağıdakilerden hangisi Semantik Analizle ilgili bir kavram değildir?
A)Kavram alanı
B)Kök anlam
C)Etimoloji
D)Kıssa
E)Odak kelime

5)Lokman,insanın iyilik ya da kötülük adına yaptığı her şeyin Allah tarafından mutlaka vakıf olunduğu, bilindiği , ihata edildiği hususunu çocuğuna Allah’ın hangi isimlerine dikkat çekerek öğretmektedir?
A)Latif-Habir
B)Aziz- Hakim
C)Hakîm-Lâtif
D)Habîr- Basîr
E)Hamid-şekûr

6)Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın ilimle ilgili sıfatlarından biridir?
A)ğani
B)Latif
C)Azîz
D)ğafur
E)Râuf

7)Aşağıdakilerden hangisi Salah kelimesinin sözlük anlamlarından birideğildir?

A)ıyi bir hal üzere olmak
B)ıyi olmak
C) Layık olmak
D)ıstikamet
E)Bir işi acele yapmak

8)Aşağıdakilerden hangisi Nuh kavminin ilahları arasında yer alır?
A)Menât
B)Lât
C)Nesr
D)Ye’ut
E)Uzza

9)”Kuşkusuz Biz, emaneti göklere yere ve dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten çekindiler.Onu insan yükledi.Çünkü o çok zalim ve çok cahildir”

Yukarıdaki ayette geçen “emanet “ aşağıda belirtilen hususlardan hangisini doğrudan kapsamaz?
A)Görüş belirtmeyi
B)ılmi
C)Ahlaklı ve ilkeli olmayı
D)ınsanlar arasındaki ilişkiyi tabiattan örnek vermesini
E)Malı

10)Dinle ilgili Kur’an ilimleri arasında farklı kelimelerin aynı anlama gelmesini ele alan alana ne ad verilir?
A)Nesh
B)Kıraât
C)Mübhemât
D)Tenasüp
E)Nezâir

11)”Allah’ın ve Resulünün önüne geçmeyin” ifadesinde hangi sanat vardır?
A)Teşbih
B)Kinaye
C)Mecaz
D)ıstiare
E)Tevriye

12)Aşağıdakilerden hangisi “Hubb” kelimesinin Kur’an Siyâkındaki anlamlarından biridir?
A)Tercih etmek
B)Rahbet
C)şevk
D)Heybet
E)Aşk

13)Allah’ı unutmak ifadesinin karşılığı aşağıdakilerin hangisinde en doğruolarak verilmiştir?
A)Ahirete hesaba çekileceğini unutmak
B)Günde beş vakit namaz kılmamak

C)Allah’a karşı kulluk borcunu umursamamak
D)Muhtaç durumdaki insanlara Allah için yardımda bulunmamak
E)Düzenli olarak Kur’an okumamak

14) Peygamber ve müminlere ihanet ederek müşrik Kureyşlilerle dayanışma içine giren Nadiroğulları’nın durumlarından ibret alınması istenen insanlar Haşr Suresinde hangi kavramla ifade edilmiştir?
A)Ulü’l-Elbâb
B)Ulü’l-ebsâr
C)Ulu’l –ilm
D)Ulü’n-nühâ
E)Ulü’l-emr

15)Aşağıdakilerden hangisi “sevgi” kavramıyla ilgili değildir?
A)Sevgi, cesaret gerektirir.
B)Sevgi, duygu ve hazzın bir türüdür.
C)Sevgi, emek mahsulüdür.
D)Sevgi ile korku arasında ilişki vardır.
E)Sevgi, bilgiyle ilgilidir.

16)ınsanın en önemli özelliği aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?
A)ınkar edebilen bir yapıya sahip olması
B)Çevresi ile olan ilişkilerinde uyumlu olması
C)Anne ve babasının yanında bulunması
D)Psikolojik yönün bulunması
E)ınanan bir varlık olması

17)Mal ve evlatlarının oldukça önemli bir sınav vesilesi olduğu aşağıdaki ayetlerden hangisinde anlatılmaktadır?
A)Sebe,34748
B)A**âb, 33/42
C)Fetih,48/29
D)Enfâl,8/28
E)Mü’min, 40/17

18) “Teennî ile hareket etmek Allah’tan, acele istemek şeytandandır.” Hadisi Hucurât Suresinin hangi ayetiyle ilşkilendirilir?
A) (16) “Siz ,Allah’a dininizi mi öğretiyorsunuz?” de! Oysa Allah , göklerdekini ve yerdekini bilmektedir.Allah her şeyi çok iyi bilendir.”
B) (10) Müminler ancak kardeştirler.onun için iki kardeşinizin arasını düzeltin.Allah’a karşı gelmekten sakının, böylece rahmet edilenlerden olasınız.
C) (4) odalarının arkalarından seni çağıranlar var ya, bunların çoğu , aklı ermeyen( dolayısıyla görgü kurallarını bilmeyen) kimselerdir.
D) (1) Ey iman edenler! Allah’ın ve Resulünün önüne geçmeyin, Allah’a karşı gelmekten sakının.şüphesiz Allah işitir, bilir.
E) ( 6)Ey iman edenler! Eğer size güvenilir olmayan biri bir haber getirirse, bilmeden bir topluluğa sataşıp da sonra yaptığınıza pişman olmamak için, onu iyice araştırınız.

19)”Kavlün Marufün” ifadesinin zıt anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Münker-Maruf
B)Münkeren-Mine’l-kavl
C)Münket-Nekir
D)Münker-Mekr
E)Münkeru’l- hadis

20)Aşağıdakilerden hangisi fitne kelimesinin dilimizdeki kullanımları arasındayer almaz?
A)Dilber
B)Kargaşa
C)Fesat
D)Fâsık
E)Ayartma

CEVAP ANAHTARI = 1)A 2)B 3)C 4)D 5)A 6)B 7)E 8)C 9)D 10)E 11)C12)A 13)C 14)B 15)A 16)E 17)D 18)E 19)B 20)D
Allahın kulu_ ve Hasan Bldkt beğendiler.
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Abdulmelik 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
T.B.Teknolojileri-2 Vize Konuları Ozet(2017) Temel Bilgi Teknolojileri 2 Abdulmelik 3 1168 06 Ekim 2017 19:31
MBSTS denemesi (120 soru ve cevap anahtarı) Seviye Belirleme Sınavı-(MBSTS) Abdulmelik 2 7480 21 Ocak 2017 09:42
Dirâyet Tefsîrinin Esasları Tefsir Tarihi Ve Usulü Abdulmelik 3 1641 01 Aralık 2016 20:40
2010 – 2011 Dönemi HADİS TARİHİ VE USULÛ Final... Hadis Usülü Abdulmelik 0 1690 01 Aralık 2016 20:02

Alt 21 Temmuz 2017, 19:57   Mesaj No:2
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hasan Bldkt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 57537
Üyelik T.: 20 Nisan 2017
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 56
Konular: 0
Beğenildi:51
Beğendi:43
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart

Alıntı:
Abdulmelik Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
TEFSıR


1)Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ı tefsir yollarından biri değildir?
A) ısrâiliyyatı nakletmek
B)Nâsih- Mensûh’u bilmek
C)Esbâb-ı Nüzûlü araştırmak
D)Muhkem- Müteşabih âyetleri ayırt etmek
E)Kelimelerin ilk kullanıldıkları anlamı öğrenmek

2)Nuh kavminin helaki aşağıdakilerden hangisi ile gerçekleşmiştir?
A)Kasırga ile helak
B)Suda boğulma ile helak
C)Yanarak can verme şeklinde helak
D)Yerin dibine batma ile helak
E)şiddetli bir saldırıyla helak

3)Lokman suresinde Allah ile Kur’an’ın ortak olarak zikredilen sıfatı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Azîm
B)Azîz
C)Hakîm
D)Kerîm
E)Metîn

4)Aşağıdakilerden hangisi Semantik Analizle ilgili bir kavram değildir?
A)Kavram alanı
B)Kök anlam
C)Etimoloji
D)Kıssa
E)Odak kelime

5)Lokman,insanın iyilik ya da kötülük adına yaptığı her şeyin Allah tarafından mutlaka vakıf olunduğu, bilindiği , ihata edildiği hususunu çocuğuna Allah’ın hangi isimlerine dikkat çekerek öğretmektedir?
A)Latif-Habir
B)Aziz- Hakim
C)Hakîm-Lâtif
D)Habîr- Basîr
E)Hamid-şekûr

6)Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın ilimle ilgili sıfatlarından biridir?
A)ğani
B)Latif
C)Azîz
D)ğafur
E)Râuf

7)Aşağıdakilerden hangisi Salah kelimesinin sözlük anlamlarından birideğildir?

A)ıyi bir hal üzere olmak
B)ıyi olmak
C) Layık olmak
D)ıstikamet
E)Bir işi acele yapmak

8)Aşağıdakilerden hangisi Nuh kavminin ilahları arasında yer alır?
A)Menât
B)Lât
C)Nesr
D)Ye’ut
E)Uzza

9)”Kuşkusuz Biz, emaneti göklere yere ve dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten çekindiler.Onu insan yükledi.Çünkü o çok zalim ve çok cahildir”

Yukarıdaki ayette geçen “emanet “ aşağıda belirtilen hususlardan hangisini doğrudan kapsamaz?
A)Görüş belirtmeyi
B)ılmi
C)Ahlaklı ve ilkeli olmayı
D)ınsanlar arasındaki ilişkiyi tabiattan örnek vermesini
E)Malı

10)Dinle ilgili Kur’an ilimleri arasında farklı kelimelerin aynı anlama gelmesini ele alan alana ne ad verilir?
A)Nesh
B)Kıraât
C)Mübhemât
D)Tenasüp
E)Nezâir

11)”Allah’ın ve Resulünün önüne geçmeyin” ifadesinde hangi sanat vardır?
A)Teşbih
B)Kinaye
C)Mecaz
D)ıstiare
E)Tevriye

12)Aşağıdakilerden hangisi “Hubb” kelimesinin Kur’an Siyâkındaki anlamlarından biridir?
A)Tercih etmek
B)Rahbet
C)şevk
D)Heybet
E)Aşk

13)Allah’ı unutmak ifadesinin karşılığı aşağıdakilerin hangisinde en doğruolarak verilmiştir?
A)Ahirete hesaba çekileceğini unutmak
B)Günde beş vakit namaz kılmamak

C)Allah’a karşı kulluk borcunu umursamamak
D)Muhtaç durumdaki insanlara Allah için yardımda bulunmamak
E)Düzenli olarak Kur’an okumamak

14) Peygamber ve müminlere ihanet ederek müşrik Kureyşlilerle dayanışma içine giren Nadiroğulları’nın durumlarından ibret alınması istenen insanlar Haşr Suresinde hangi kavramla ifade edilmiştir?
A)Ulü’l-Elbâb
B)Ulü’l-ebsâr
C)Ulu’l –ilm
D)Ulü’n-nühâ
E)Ulü’l-emr

15)Aşağıdakilerden hangisi “sevgi” kavramıyla ilgili değildir?
A)Sevgi, cesaret gerektirir.
B)Sevgi, duygu ve hazzın bir türüdür.
C)Sevgi, emek mahsulüdür.
D)Sevgi ile korku arasında ilişki vardır.
E)Sevgi, bilgiyle ilgilidir.

16)ınsanın en önemli özelliği aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?
A)ınkar edebilen bir yapıya sahip olması
B)Çevresi ile olan ilişkilerinde uyumlu olması
C)Anne ve babasının yanında bulunması
D)Psikolojik yönün bulunması
E)ınanan bir varlık olması

17)Mal ve evlatlarının oldukça önemli bir sınav vesilesi olduğu aşağıdaki ayetlerden hangisinde anlatılmaktadır?
A)Sebe,34748
B)A**âb, 33/42
C)Fetih,48/29
D)Enfâl,8/28
E)Mü’min, 40/17

18) “Teennî ile hareket etmek Allah’tan, acele istemek şeytandandır.” Hadisi Hucurât Suresinin hangi ayetiyle ilşkilendirilir?
A) (16) “Siz ,Allah’a dininizi mi öğretiyorsunuz?” de! Oysa Allah , göklerdekini ve yerdekini bilmektedir.Allah her şeyi çok iyi bilendir.”
B) (10) Müminler ancak kardeştirler.onun için iki kardeşinizin arasını düzeltin.Allah’a karşı gelmekten sakının, böylece rahmet edilenlerden olasınız.
C) (4) odalarının arkalarından seni çağıranlar var ya, bunların çoğu , aklı ermeyen( dolayısıyla görgü kurallarını bilmeyen) kimselerdir.
D) (1) Ey iman edenler! Allah’ın ve Resulünün önüne geçmeyin, Allah’a karşı gelmekten sakının.şüphesiz Allah işitir, bilir.
E) ( 6)Ey iman edenler! Eğer size güvenilir olmayan biri bir haber getirirse, bilmeden bir topluluğa sataşıp da sonra yaptığınıza pişman olmamak için, onu iyice araştırınız.

19)”Kavlün Marufün” ifadesinin zıt anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A)Münker-Maruf
B)Münkeren-Mine’l-kavl
C)Münket-Nekir
D)Münker-Mekr
E)Münkeru’l- hadis

20)Aşağıdakilerden hangisi fitne kelimesinin dilimizdeki kullanımları arasındayer almaz?
A)Dilber
B)Kargaşa
C)Fesat
D)Fâsık
E)Ayartma

CEVAP ANAHTARI = 1)A 2)B 3)C 4)D 5)A 6)B 7)E 8)C 9)D 10)E 11)C12)A 13)C 14)B 15)A 16)E 17)D 18)E 19)B 20)D
Teşekkür ederim sorular çok güzel

GM 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Alıntı ile Cevapla
Alt 02 Ocak 2019, 13:05   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Allahın kulu_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Allahın kulu_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 33478
Üyelik T.: 09 Kasım 2013
Arkadaşları:29
Cinsiyet:
Memleket:sıratı mustakım
Yaş:44
Mesaj: 2.644
Konular: 168
Beğenildi:932
Beğendi:1486
Takdirleri:1724
Takdir Et:
Standart

Allah razı olsun
__________________

Vakit namazinizi kildiniz mi?
Ebu Hüreyre'den (r.a.) rivayetle:
Mü'minin durumu yeşil ekin gibidir. Rüzgar ne taraftan gelse onu eğer. Rüzgar durduğunda doğrulur. Mü'min de böyledir. O da bela ve musibetlerle eğrilir. Kafirin durumu ise çam ağacı gibidir. Allah dilediği zaman sert ve dik durur. ][Bela ve musibetlere uğramaz.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
2. Sınıf Arapça Vize,Final Bütünleme Soruları;2009,2010,2011 Mikdad Arapça 4 21 26 Ocak 2019 14:51
Omu ilitam 3. Sınıf ( 2013) kelam vize 2011 soruları Medineweb SAMSUN OMÜ İlitam 5 07 Kasım 2016 06:51
ilahiyat 2.sınıf 2010-2011 güz dönemi ara sınavı çıkmış soruları Medineweb çıkmış ve deneme sınavlar 2 19 Kasım 2013 19:34
İlahiyat 2. Sınıf Din Psikolojisi 2011-2012 Güz Dönemi Ara Sınav Çıkmış Soruları Milena Din psikolojisi 1 15 Eylül 2012 21:58
2010-2011 Güz Dönemi 2. Sınıf Final Soruları İnklap Tarihi ve Atatürk Milena İnkilap Tarihi 2 0 01 Ocak 2012 22:31

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285