Medineweb Forum/Huzur Adresi
Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.İLAHİYAT-ÖNLİSANS -AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ.::. > 2.SINIF*Güz Dönemi* > Türk Dili 1

Konu Bilgisi: Konu Sahibi nurşen35,Açılış Tarihi:  04-12-2018 (18:59 PM), Konuya Son Cevap : 04-12-2018 (18:59 PM). Konuya 0 Mesaj yazıldı

User Tag List

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 04-12-2018, 18:59 PM   Mesaj No:1
Medineweb EDİTÖRÜ
Medineweb Emekdarı
nurşen35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: nurşen35 isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 38944
Üyelik T.: Feb 2014
Arkadaşları:56
Cinsiyet:Bayan
Mesaj: 8.443
Konular: 827
Beğenildi:2868
Beğendi:2194
Takdirleri:2539
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Türk Dili I /2018 Soru ve Cevaplar

Türk Dili I /2018 Soru ve Cevaplar

S.1 Aşağıdakilerden hangisi ünsüzlerin
sınıflandırılmasında esas olan
boğumlanmayla ilgili ölçütlerden biri
değildir?

A)Uzun – kısa olmalarına göre
B)Titreşimli – titreşimsiz olmalarına göre
C)Oluşum yerlerine göre
D)Sürekli – süreksiz olmalarına göre
E)Ağız – geniz ünsüzü olmalarına göre

CEVAP : A

2. Aşağıdakilerden hangisi “kalıplaşma” yoluyla
üretilmiş bir sözcük değildir?

A)Yazar
B)Yakacak
C)Ürün
D)Türkçe
E)Tanıdık

CEVAP : C

3. “Geleceğimiz yere geldik dediğinde muavin,
indik; ama ne deniz vardı ne martı sesi.”
Cümlesinde kaç tane türemiş sözcük vardır?

A)5
B)4
C)3

D)2
E)1

CEVAP : D

4.Orta Türkçe Dönemi ile ilgili aşağıdaki
ifadelerden hangisi doğrudur?

A ) Kendi içinde Köktürk ve Uygur dönemleri
olmak üzere ikiye ayrılır.
B)Dönemin sonlarında Türkçe, üç ayrı yazı dili
hâlinde gelişmeye başlamıştır.
C)Bu döneme ait en bilinen eserlerden biri Göç
Destanı’dır.
D)Bu dönem X. yüzyıla kadar varlığını
sürdürmüştür.
E)Bu dönem edebiyatında Çin kültürü etkili
olmuştur.

CEVAP : B

5. Dilin, ilkel insanın nesneleri sesle anlatmaya
çalışmasından doğduğunu savunan kuram
aşağıdakilerden hangisidir?

A)Yansıma Kuramı
B)Ünlem Kuramı
C)Ding-Dong Kuramı
D)Çok Köken Kuramı
E)Güneş Dil Kuramı

CEVAP : C

6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim
kullanılmamıştır?

A)Alınma hemen, laf olsun diye söylemiştir o.
B)Bana caka satmayı bırak da önündeki işi
bitir bir an önce.
C)Son söylediğinle beni can evimden vurdun
sen.
D)Meydanı boş bulan sahtekârlar hiç vakit
kaybetmemişlerdi.
E)Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur.

CEVAP : E

7.Aşağıdaki cümlelerden hangisi sırasıyla
nesne, zarf tümleci ve yüklemden
oluşmuştur?

A)Romanlarıyla beni büyüleyen ünlü yazarın
kitaplarını uzun zamandır okuyamamıştım.
B)Senin Ankara’dan Eskişehir’e taşınacağını
hiç kimse bilmiyordu sanırım.
C)Karşımda oturmuş bilmiş bilmiş
konuşuyordu.
D)O, yalnız evimin değil; yüreğimin de
vazgeçilmeziydi.
E)Onun konuşmalarından her zaman büyük
keyif almışımdır.

CEVAP : A

8.Konuşma diline ait sözcüklerin yazı diline
geçmesinin en önemli koşulu
aşağıdakilerden hangisidir?

A)Halk tarafından rağbet görmesi
B)Göçebe yaşamdan izler taşıması
C)Herkes tarafından biliniyor olması
D)Yazı diline ait metinlerde kullanılması
E)Birtakım ağız özellikleri göstermesi

CEVAP : D

9. “En hakiki mürşit, ilimdir.” cümlesindeki
“en” sözcüğünün türü aşağıdakilerden
hangisidir?

A)Edat
B)Zarf
C)Bağlaç
D)İsim
E)Zamir

CEVAP : B

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma
kaynaklı ikileme kullanılmıştır?

A)Dün bir banka oturup dereden tepeden
konuştuk işte.
B)Senin çocukluk arkadaşın deste deste para
yatırdı bu bankaya.
C)Sabah evden çıkmadan önce üst üste
sakarlıklar yapıp herkesi telaşlandırdım.
D)Biraz acele etsen iyi olacak, böyle salına
salına gelirsen yetişemeyiz trene.
E)Bütün gece horul horul uyuyup, sabah da
hiç uyuyamadığından şikayet etti.

CEVAP : E

11.”Savaş Dinçel’in Sait Faik’in yaşamını anlatan
“Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye” isimli tek
kişilik oyunu, ilk kez Macit Koper rejisi ile
1993 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda
sergilendi.” cümlesiyle ilgili aşağıdaki
ifadelerden hangisi yanlıştır?

A)Cümlede birden fazla tamlayanı olan belirtili
isim tamlaması vardır.
B)Yüklem edilgen yapılı bir fiildir.
C)Öge dizilişi özne, dolaylı tümleç, yüklem
şeklindedir.
D)Anlamına göre olumlu bir cümledir.
E)Yüklemin yerine göre düz cümledir.

CEVAP : C

12.”Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.”
atasözünde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A)Bulunma durumu eki
B)Belirtme durumu eki
C)Sıfat-fiil eki
D)Ünlü düşmesi
E)Zarf-fiil eki

CEVAP: A

13. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde /a/ sesi
ince olarak söylenmeli ve düzeltme işareti ile
yazılmalıdır?

A)Dekan
B)Hikaye
C)Nasip
D)Fakir
E)Kalem

CEVAP : B

14.Aşağıdakilerin hangisinde Türkçenin dünya
dillerine verdiği sözcükler yer alır?

A)Düğme,sohbet, kivi, dert
B)Mavzer, fitne, lüks, lamba
C)Ayva, salon, hüzün, keder
D)Dolma, ocak, köşk, kazan
E)Yeis, seçal, sancak, tümen

CEVAP : D

15.Orhon Yazıtları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden
hangisi yanlıştır?

A)Üslup, akıcı ve sürükleyicidir.
B)Kurallı bir dilbilgisi vardır.
C)Sözcüklerin gerçek anlamlarının yanı sıra
mecaz anlamları da gelişmiştir.
D)Etkileyici bir anlatıma sahiptir.
E)Başka dillerden alıntılar çoktur.

CEVAP : E

16.Litvanya, Polonya ve Rusya Federasyonu’nda
konuşulan Türkçe aşağıdakilerden
hangisidir?

A)Karayim Türkçesi
B)Tuva Türkçesi
C)Çuvaşça
D)Kaşgay Türkçesi
E)Afşar Türkçesi

CEVAP : A

17.Bir dile yabancı dilden sözcüklerin girişinin
nedeni aşağıdakilerden hangisiyle
açıklanamaz?

A)Sanal ortamdaki etkileşimin artmasıyla
B)O dilin söz varlığının gelişmiş olmasıyla
C)Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla
D)Kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla
E)Kültürler arasındaki sınırların ortadan
kalkmasıyla

CEVAP : B

18.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilişki sözü
kullanılmıştır?

A)Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış.
B)Doktor, “hastanızın durumu ağır, sabaha
çıkar mı bilmem” deyince annem oracıkta
bayılmıştı.
C)Onun konuşmalarını ablam ağzı açık
dinlerdi.
D)Sınav sabahı mideme heyecandan koca bir
taş oturdu sanki.
E)Babaannem olumsuz bir söz söylediğinde
alınmayalım diye “sözüm meclisten dışarı”
derdi.

CEVAP : E

19.Türkçedeki alıntı sözcüklere en fazla
kaynaklık eden dil aşağıdakilerden
hangisidir?

A)Farsça
B)İtalyanca
C)Rumca
D)Arapça
E)İngilizce

CEVAP: D

20.Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin ilk ulusal
alfabesi olarak kabul edilmektedir?

A)Süryani alfabesi
B)Kiril alfabesi
C)Göktürk alfabesi
D)Arap alfabesi
E)Çin alfabesi

CEVAP : C
__________________
O (cc)’NA SIĞINMAK AYRICALIKTIR
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi nurşen35 'in açmış olduğu son 5 Konu Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Aynaya Bakma Zamanı Serbest Kürsü nurşen35 0 24 09-23-2018 9:34 AM
Kars'da Kaybolan Sedanur'dan Acı Haber Gazete Manşetleri-Gündem nurşen35 0 30 09-22-2018 19:08 PM
Süt Şerbetli 3 Dakika Tatlısı Tatlılar nurşen35 2 37 09-22-2018 19:03 PM
Diyanet Gençler Arasında Yaygınlaşan ''Deizm''e... Gazete Manşetleri-Gündem nurşen35 0 22 09-22-2018 18:56 PM
MELHAME-İ KÜBRA / BÜYÜK SAVAŞ Serbest Kürsü nurşen35 2 52 09-20-2018 21:27 PM

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Forum Ana Kategori Başlıkları

Cevaplar Son Mesajlar
Türk dili 2 soru-cevap bölümü Medineweb Türk Dili 2 53 04-22-2018 17:47 PM
Türk Dili I / 2017 Güz Ara Sınavı Soru ve Cevaplar Medineweb nurşen35 Türk Dili 1 3 07-27-2017 14:11 PM
Türk Dili I / 2016 Güz Dönemi Soru ve Cevaplar nurşen35 Türk Dili 1 3 10-02-2016 23:24 PM
Türk Dili 1 / 2015 Çıkmış Soru ve Cevaplar nurşen35 Türk Dili 1 2 01-02-2016 10:32 AM
Türk Dili I Deneme Soru ve Cevaplar nurşen35 Türk Dili 1 0 07-18-2015 19:31 PM

Yeni Sayfa 1

www.medineweb.net Ana Sayfa

Tefekküre Davet Köşesi

Medineweb Sosyal Medya Guruplarımıza Katılın

facebookacebook   twitter Twitter   InstagramInstagram

Medineweb Alemdarhost sunucularında barındırılmaktadır.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270