2007'nin Başörtüsü Zulüm Günlüğü
Başörtüsü yasağını ayakta tutabilmek için her gün yeni bir arayış içinde olan ve adeta birbirleriyle yarışan yasakçılar, 2007 yılı içinde birçok utanç vesilesi uygulamaya imza attılar. Şehit anneleri başörtülü oldukları için ‘hiçe’ sayıldı, öğrenciler üniversite kapılarından başörtülü olduğu için geri çevrildi. Hastanelerde başörtülüler aşağılandı, engelli başörtülüler bile konferans salonlarına alınmadı.
Üniversitelerde iyice genişleyen yasak, kayıtlara yansıdı. Birçok üniversitede peruklu kayıtlar bile kabul edilmedi. Seçimlerde görevli sandık yetkililerinin görevlerini yapmaları engellenirken, başörtülü muhabirlere hakaretler yağdırıldı. Resmi kutlamalara komutanlar ‘başörtülü şehit analarına’ tahammülsüzlük göstererek katılmadı, ödülünü almak için kürsüye çıkan İHL’li öğrenci ödülünü almadan kürsüden indirildi. Okul bahçesinde İstiklâl Marşı söylemek isteyen başörtülü veliler bile kapı dışarı edildi.
6 Mart: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2007 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYS) Kılavuzu’nu yayınladı. Adaylara 2 yıldır dayatılan ‘başı açık dijital fotoğraf’ uygulaması tekrarlanırken, kılavuzda “Başvuru merkezi görevlisi tarafından formdaki bilgiler ile birlikte adayın web kamerayla alınacak fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Bu fotoğrafın cepheden başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir” denildi. Kılavuzda elektronik ortamda alınacak fotoğrafın adaylar tarafından başvuru merkezi dışında çekimine de izin verilmezken, fotoğrafları web kamerayla başvuru merkezi görevlisinin çekeceği belirtildi.
BARO İSPİYONLADI
7 Mart: Bursa Barosu avukatlarından Av. Vildan Doğan hakkında, 8 Ekim 2006 tarihli baro seçimlerine başörtülü gelerek oy kullandığı gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatıldı.
DOĞAN PAŞA, YASAKTA SINIR TANIMIYOR
20 Mart: Ahmet Yesevi Üniversitesi’nde eğitimlerini internet üzerinden alan, vize sınavlarına internetten giren öğrencilerin final sınavına bereyle girmelerine bile izin verilmedi. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti başkanı emekli orgeneral Çetin Doğan ile rektör emekli Albay Uğur Oral, başörtüsü yasağını Kazakistan’daki örgün eğitim programlarında uygularken, hiç okula gitmeden internetten eğitim gören öğrencileri de yasak kapsamına aldılar. Yılda 2 bin dolar karşılığında internet üzerinden eğitim gören öğrenciler, senede bir defa final sınavı için üniversiteye gidiyor. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin internet üzerinden eğitim gören öğrencileri finallere Gazi Üniversitesi'nin (GÜ) merkez kampüsünde giriyor. GÜ'de yapılan sınavlara başörtülü öğrenciler alınmadı. Öğrencilerin başörtüsü yerine bereyle sınava girme girişimleri de başarısız oldu.
NİSAN 2007: BAŞINI AÇ, KİMLİĞİNİ AL!
16 Nisan: Çene ucundan örtülü şekilde çekilmiş fotoğraf getiren hanımlara yüz tamamıyla açık olmadığı gerekçe gösterilerek kimlik verilmiyor. Gerekçe olarak da Nüfus Hizmetlerine Ait Kuruluş Görev ve Çalışma Yönergesi gösteriliyor.
YASAK OTELLERE TAŞINDI
12 Nisan: Türk Eğitim Derneği’nin düzenlediği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği ‘Eğitimde Yeni Ufuklar Sempozyumu’ konulu toplantıyı izlemek isteyen öğrenciler, başörtülü oldukları için salona sokulmadı.
HAZİRAN 2007:
AÇIKÖĞRETİM SINAVLARI ZULME DÖNDÜ
2 Haziran: YÖK tarafından yapılan Açıköğretim Fakültesi sınavlarına başörtülü öğrenciler alınmadı. Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nde sınava giren Açıköğretim İlahiyat Fakültesi 1. sınıf öğrencisi Gülsüm Coşkun, salon görevlisi tarafından sınavdan çıkarıldı.
ÖSS, ÖĞRENCİLERİN UMUDUNU KARARTTI
17 Haziran: Türkiye genelinde 1 milyon 640 bin 259 adayın ter döktüğü ÖSS’ye başörtülü adayların girişine izin verilmedi.
DANIŞTAY KARARI MALZEME OLDU
24 Haziran: Sinop’ta Cumartesi ve Pazar günü yapılan açık lise imtihanlarına öğrencilerin başörtüsü ile girmelerine, Danıştay tarafından alınan karar gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Öğrencilerin çoğu başörtülerini çıkarmak zorunda kalırken, uygulama, başını açmadıkları için kapıda kalan öğrenciler ve aileleri tarafından kınandı.
BAŞÖRTÜLÜYSEN İŞYERİ DE AÇAMAZSIN!
21 Haziran: Kuşadası Belediye Başkanlığı, hediyelik eşya dükkânı açmak için belediyeye ruhsat başvurusunda bulunan Aynur Göktaş isimli bayana, fotoğrafı başörtülü olduğu için ruhsat vermedi.
AÇIKÖĞRETİM LİSESİ SINAVLARINA DA ALMADILAR
23 Haziran: Erzurum’da yapılan Açıköğretim Lisesi sınavına başörtülü öğrenciler sokulmadı. Tepki gösteren öğrenciler, “Sınava girmiyoruz” dedi.
TEMMUZ 2007: SANDIK GÖREVLİSİ OLAMAZSIN, OY DA SAYAMAZSIN
22 Temmuz: Avcılar’da üç sandık görevlisi başörtülü olduğu gerekçesiyle görevlerini yapamadı. İstanbul CHP Avcılar İlçe Başkanlığı, Abdülkadir Öztürk İlköğretim Okulu’nda bazı parti görevlilerinin başörtülü olduğu için İlçe Seçim Kurulu'na şikâyette bulundu. Avcılar Abdülkadir Öztürk İlköğretim Okulu'nda kurulan sandıklarda görevli üç AK Partili, başörtülü olduğu için sandıklarda görev alamadı.
ASKER OĞLUNU GÖSTERMEDİLER
28 Temmuz: Bilecik 2. Er Eğitim Jandarma Komutanlığı’nda askerlik görevini yapan er Enver Aydemir’i annesi Şefika, eşi Kader ve kız kardeşleri Aynur ile Necla ziyaret etmek istedi. Ancak ziyaretçiler, başörtülü oldukları için Aydemir ile görüştürülmedi.
EKİM 2007: BAŞIN ÖRTÜLÜYSE
GEZİYE KATILAMAZSIN
1 Ekim: Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘cumhuriyet eğitim gezisi’ne başörtülü öğrenciler alınmadı. Görevli öğretmenler durumu Cumhuriyet Gezisi Yürütme Kurulu Başkanı Süleyman Yıldırım’a iletti. Yıldırım, geziye başı örtülü öğrencilerin alınmamasını istedi. Tepkiler bir sonuç vermedi, başı örtülü öğrenciler bırakılarak diğer öğrenciler 2 Ekim’e kadar süren Çanakkale gezisine çıktı.
TÖRENLERDE YASAK
3 Ekim: Denizli’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) 2007-2008 akademik yılı açılış törenine başörtülü öğrenciler alınmadı.
PERUK SINAV İPTAL ETTİRDİ
11 Ekim: Bartın’da Açıköğretim Fakültesi (AÖF) öğrencisi Nagehan A. isimli öğrencinin AÖF sınavında peruk taktığı için sınavı geçersiz sayıldı. İki çocuk annesi Nagehan A. isimli AÖF İlahiyat Fakültesi Önlisans 1. sınıf öğrencisi, sınav sonuçlarını beklerken sonuçların açıklanmasıyla birlikte kılık kıyafet ihlali gerekçesiyle sınavının geçersiz sayıldığını öğrendi.
BURADA YASAKÇILAR NE DERSE O!
20 Ekim: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde “Küresel Yoksulluk” toplantısına davet edilen İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) temsilcileri Zehra Öztürk ve Zeliha Sağlam, başörtülü oldukları gerekçesiyle kongrenin düzenlendiği Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi’ndeki Trio Kültür Merkezi’nden çıkarıldılar.
SERVİS ARACINDA BAŞÖRTÜLÜ VAR, LOJMANLARA MİNİBÜS GİREMEZ
29 Ekim: Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında bir astsubayın öğrenci kızını almak için 3. Kolordu Komutanlığı’na bağlı 4. Levent’teki Astsubay Lojmanları’na giden öğrenci servis aracı, içerisinde 15 yaşında başörtülü öğrenci bulunduğu gerekçesiyle içeriye alınmadı. Nöbetçi askerin, minibüsün içerisindeki öğrencinin başını açtırmasının ardından servis aracı lojmanlara alındı.
ASKERLER ŞEHİT ANASINDAN RAHATSIZ OLDU
29 Ekim: Cumhuriyet’in 84. Kuruluş Yıldönümü sebebiyle Diyarbakır Valiliği Claas Oteli’nde Cumhuriyet resepsiyonu düzenlendi. Resepsiyona katılanlar arasında 3 başörtülü hanımın bulunması nedeniyle, resepsiyon salonunda bulunan 2. Taktik Hava Kuvvetler Komutanlığı’na ait bando ekibi askerleri ve rütbeli bir subay salonu terk etti. Başörtülü hanımların Şehit Aileleri Derneği üyesi ile Özürlüler Derneği’nden oldukları öğrenildi.
JANDARMA KOMUTANI BALOYA KATILMADI
29 Ekim: Gaziantep’te Valilik tarafından düzenlenen Cumhuriyet resepsiyonuna, aralarında merkez Şahinbey Belediye Başkanı AK Partili Ömer Can’ın eşi Belgin Can’ın da bulunduğu bazı başörtülü davetlilerin katıldığını fark eden İl Jandarma Komutanı Albay Ali Tapan ile diğer tüm subaylar, eşleriyle birlikte salonu terk etti. Kayseri’de Valilikçe Cumhuriyetin 84. yıldönümü nedeniyle Hilton Oteli’nde verilen baloya, Kayseri Garnizonu’nda görevli yüksek rütbeli subay ve astsubaylar katılmadı.
BAŞÖRTÜLÜ GÖREN KOMUTAN SALONDAN AYRILDI
29 Ekim: Kırklareli’nde 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan, valilik tarafından verilen Cumhuriyet resepsiyonunda başörtülülerin olduğunu görünce, erkenden salondan ayrıldı. Tuğgeneral Erdoğan’ın salondan ayrılmasından sonra davette bulunan diğer subaylar da eşlerini yanlarına alarak resepsiyondan ayrıldı.
60 YAŞINDAKİ ANALARIN BAŞÖRTÜSÜ RAHATSIZ ETTİ
29 Ekim: İzmir’in Narlıdere ilçesindeki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında bir albay, protokol tribününde oturan ve yaşları 60 civarında olan iki başörtülü kadından rahatsız oldu. Hanımlar, polis nezaretinde protokol tribününden gönderilince Albay yerini aldı.
KASIM 2007: ACİL MÜDAHALE EKİBİNE, “ACİL MÜDAHALE”
7 Kasım: Konya’da Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampusu’nda Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan Dilek Sabancı Konservatuvarı’nın açılışında Hayrünnisa Gül, protokol üyeleri tarafından havaalanında karşılanırken, muhtemel bir acil durumda müdahale etmesi için görevlendirilen 112 Acil Servis Ambulansı içerisinde bulunan başörtülü sağlık teknisyeni hakkında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldı.
ÖDÜL YERİNE AŞAĞILANDI
24 Kasım: Adana’nın Kozan ilçesinde 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Kozan Belediye Sineması’nda program düzenlendi. Programın sonunda 24 Kasım münasebetiyle yapılan yarışmalarda derece alan öğrenciler hediyelerini almak üzere kürsüye davet edildi. İmam Hatip Lisesi 11- C sınıfı öğrencilerinden Tevhide Kütük, “Bir Öğretmen Olmalı” isimli eseriyle kompozisyon dalında kazanmış olduğu birincilik ödülünü almak için kürsüye çıktı. Birinciliği kazanmanın sevinciyle ödülünü almak için sahneye gelen Kütük, Kaymakam Aydın Tetikoğlu ve Garnizon Komutanı Hüseyin Çopur’un girişimleriyle okul kıyafeti ile salonda olmasına rağmen ödülünü alamadan sahneden indirildi. Kaymakam ve Garnizon Komutanının “İndirin onu” diyerek tepki göstermesi sonrasında öğrenci Kütük gözyaşları arasında kürsüden ödülünü alamadan indirildi.
vakit