“Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”
“Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”
"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile"
Konu ölülere Kur'an okumak meselesi olunca konuyu tam olarak aydınlatmakta fayda vardır.
Kabirlerin Yanında Yapılan Şeyler Üç Türlüdür:
1 - Helal ve meşru olan şeyler.
2 - Haram ve şirke sebep olabilecek şeyler.
3 - Büyük şirke götüren şeyler.
1-Belli bir zaman tayin etmemek belli bir mezarlık türbeyi özellikle seçmemek kaydıyla ölümü hatırlamak ibret almak kendi sonununda o mezarlıklarda yatanlar gibi olunacağını düşünmek amacıyla kabir ziyareti caizdir hatta sünnettir.
2-Mezarlara el sürmek, kabirde yatanların yüzü suyu hürmetine Allah'tan bir şey istemek, kabrin yanında namaz kılmak, onların üzerine bina inşa etmek, kabirleri aydınlatmak büyük şirke sebep olabileceği için haramdır
3-Kabirde yatanlardan yardım istemek, onlardan medet ummak, dünya ve ahiretle ilgili şeyler istemek insanı İslam dininden çıkaran büyük şirklerdendir.Böyle yapan kişi ister ölünün kendisi yapabildiğini inansın ister ölünün Allah katında bir vasıta olduğunu inansın fark etmez, şirk işlemiş olur.Allah-u teala Kur'an-ı Kerim'de müşriklerin taptıkları putlar hakkında şöyle dediklerini bizlere bildiriyor:
"Bizi Allah'a daha çok yaklaştırsınlar diye onlara ibadet ediyoruz."(Zümer: 3)
"Bunlar Allah katında şefaatçilerimizdir."(Yunus: 18)
Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemşöyle buyurdu:
"Allah'ım! Benim kabrimin tapılan bir put haline gelmesine müsaade etme. Allah'ın gazabı rasullerinin kabrini mescid edinenlere şiddetli olur."(Malik, Ahmed)
İbn-i Abbas radiyallahu anh şöyle demiştir:
"Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem kabir ziyaret eden kadınlara, kabirleri mescid yapanlara, ibadet edilen yer haline getirenlere, orada mum yakanlara lanet etti." (Ebu Davud, Nesei, Tirmizi, İbn-i Mace, Tirmizi bu hadis için hasen dedi)
İslam'da dilek ve istekler sadece Allah'a arzedilir. Allah'tan başkasına sığınmak ve O'ndan gayrisinden mağfiret dilemek doğru değildir. Gerçek böyle olmasına rağmen, halkımızdan bazıları dua şeklini ve adabını adeta değiştirmişlerdir. Duaya bir sürü batıl hareketleri sokmuşlardır.
Bazıları dua ederken sanki kavga ediyor gibi bağırıp çağırıyor. Kimisi dua yapmak için türbelere, yatırlara koşuşturuyor. Kimisi de mezarlara elini yüzünü sürmekte, türbelerin eşik ve pencerelerini öpmektedir. Bir çeşit tapınma hareketleri yapmaktadırlar.
Bu hareketlerin cümlesi yanlıştır ve batıldır.
Kuran kimler içindir?
Bu soru günümüzde artık gerçek anlamını yitirmiş cevabı tamamen şu şekilde olmuştur.Kur'an ölülere hatim çıkarılan birilerinin ceplerini ısıtan bir araç olmuştur.Ölülere Bakara suresi hatim çıkarmak şu kadar para, Yasin suresini hatim çıkarmak bu kadar para diyerek Allah'ın ayetlerini adeta birer pazarlık unsuru haline gelmiştir.
Halbuki Kur'an Allah'ın rasulunun ve onun yolunda yürüyen sahabinin imanını güçlendiren,günlük muamelatlarını düzenleyen helal haramlarını belirleyen had cezalarını uygulatan savaşa hazırlayan,ahiret ile ilgili düşüncelerini oluşturan rabblerini gerçek manada tüm sıfatlarıyla izah eden,tam olarak hayatlarını ölümlerine kadar düzenleyen tertipleyen bir hayat nizamıydı.
Hz.ali olsa gerek şöyle buyurduğunu okumuştum.
Biz Kur'ana öyle bir sevdalıydıkki birimizin bir terliği kaybolsa nerdeyse Kur'ana bakacaktık. İşte rasullahın yetiştirdiği güzide ashabının Kur'ana bakışı bu idi.
Peki ya günümüzde biz Kur'anı nasıl biliyoruz.Kur'an kutsaldır kutsal olduğundan dolayı başımızın tacıdır.Bu sebeple süslü örtülerle evimizin bir duvarında okunmaya okunmaya tozlanmış haliyle bırakarak Kur'an'a olan saygınlığımızı ifade etmekteyiz.
Yada Kur'an kutsaldır ölülerimizin ruhana bir Fatiha bir Yasin okuyarak ölelerimizin ruhuna el Fatiha.Aslında ölülelirimizin ruhuna değil yaşayan bedenimizin ölmüş ruhunu bir parça tezkin etmek için yapmış olduğumuz bir son çırpınıştır.
Çünkü günlük hayatımızda bir kere dahi Kur'an'ı açıp yapacağımız işin Kur'an'a uygunluğuna bakmak aklımızın ucundan dahi geçmemektedir. Ahiretimiz ve dünya işlerimiz ile ilgili düşüncelerimizi oluştururken Kur'an'ı açmak bakmak yerine anne babadan ne gördüysek kardır hesabı vurdum dumazlığımız hiçte ashabın Kur'an'a bakış açısı olmadığı gün gibi aşikardır.
Ölülerimize Yasin suresini hatim çıkarırken bakın “Yasin suresi/70” ayette yüce Allah ne buyuruyor.
“(Bu Kur'an,) Diri olanları uyarıp-korkutmak ve küfre sapanları üzerine sözün hak olması için (indirilmiştir) .”
Allahın rasulu adına yalanlar iftiralar atarak siz” Ölülerinizin üzerine Yasin okuyun” diye rivayet edilen hakkında ibnu’l-Kattan onun muzdarip hadis olduğunu "Darakutni"de o hadis hakkında isnadı muzdarip metni mechul sahih olmayan bir hadisdir demişlerdir.
(Bu Kur'an,) Ayetlerini, iyiden iyiye düşünsünler ve temiz akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Sad/29
Kur'an temiz akıl sahiplerine bir hitaptır.Bu kitap ne fizik ne matematik nede ölülerin ruhuna okunan bir kitaptır. Bu kitap insanlar iman etsinler rablerini tanısınlar bütün ibadetlerine O'na has kılsınlar diye Allah katından indirilmiş ve kolaylalaştırılmış bir kitaptır.
De ki: "Şahitlik yönünden hangi şey daha büyüktür?". De ki: "Allah, benimle sizin aranızda şahittir ve bana bu Kur'ân vahyolundu ki, onunla hem sizi, hem de sizden sonra kendisine ulaşan herkesi uyarayım. Allah'la beraber başka ilâhlar olduğuna siz gerçekten şahitlik eder misiniz?" De ki: "Ben buna şahitlik etmem". "O, ancak ve ancak bir tek ilâhtır ve gerçekten ben, sizin ortak tuttuğunuz şeylerden uzağım"de. (EN'AM/19)
Bu Kur'ân, kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek ilâh olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye insanlara gönderilmiş bir tebliğdir. (İBRAHİM/52)
Elif, Lâm, Râ. Bu Kur'ân öyle büyük bir kitaptır ki, insanları Rablerinin izni ile karanlıklardan aydınlığa, her şeye galip ve hamde lâyık olan Allah'ın yoluna çıkarman için onu sana indirdik. (İBRAHİM/1)
Onu dosdoğru (bir kitap) olarak (indirdi) ki katından gelecek şiddetli azaba karşı (insanları) uyarsın ve yararlı işler yapan müminlere kendileri için güzel bir mükafat bulunduğunu müjdelesin. (KEHF/2)
(Ey Muhammed!) Onlara de ki: "Kur'ân'ı Cebrail, iman edenlere sebat vermek, müslümanlara bir hidayet ve bir müjde olmak için Rabbinin katından hak olarak indirdi. (NAHL/102)
(Ey Resulüm!) Biz, sana bu kitabı (Kur'ânı) sırf hakkında ihtilafa düştükleri şeyi insanlara açıklaman için ve iman edecek topluma bir hidayet, bir rahmet olsun diye indirdik. (NAHL/64)
(Ey Muhammed!) Biz Kur'ân'ı senin dilin üzere kolaylaştırdık ki, onunla Allah'tan korkup sakınanları müjdeleyesin, inat edenleri de korkutasın. (MERYEM/97)
(Bu), diri olanları uyarmak ve kâfirlere de azab sözünün hak olması içindir. (YASİN/70)
Bu ayetlerden açıkça amlaşıldığna göre kuran yaşayan bedenlerdeki ölü kalpleri yeniden diriltmek için gönderilmiştir.O halde ölülere Kur'an okumak dinde Aslı olmayan bir bidattır. Başkada bidatler günümüzde mevcuttur.Bunlardan bazıları şunlardır.
MUSKA bu çok yaygındır ve büyük bidatlerden biridir
SİHİR
BÜYÜ
TILSIM
Çaput Bağlamak ağaçlara yatırlara bez parçalarını bağlamak
Kurşun Dökmek
Mum Yakmak
Fal Açmakta baktırmakta haramdır
Kabirlere Kurban Adamak kabirler başında hayvan boğazlamak
Ay ve Güneş Tutulmasının şeytanın işi olduğu inanmak
Kuş Ötmesi, Hayvan Ulumasından bir takım zararlar bellemek
Günlerin Uğursuzluğu İnanmak
Nazar boncuğu takmak ondan zarar ve fayda beklemek şirktir
Ölülerin ruhundan medet ummak
Gaybı biliyorum diyenlere inanmak işte tüm bunlar ve daha nice dinde aslı olmayan şeylere inanmak insanın İslam kimliğini bozar ve dinden çıkmasına yol açar.
Allaha emanet olunuz