18 Ocak 2008, 21:18
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 717 Üyelik T.:
13 Ocak 2008 Arkadaşları:0 Cinsiyet: Mesaj:
60 Konular:
14 Beğenildi:1 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Niçin esneriz? Niçin esneriz? Niçin esneriz?
Esneme hakkında pek çok şey bilinmesine karşın, niçin bulaşıcı olduğu konusunda çok az şey biliniyor. Cornell Üniversitesi Uyku Merkezi profesörlerinden James Maas, esnemenin nedenlerini şöyle açıklıyor: ‘‘Esneme, kültür farkı gözetmeden tüm insanlarda görülen biyolojik bir olaydır. Genellikle can sıkıntısı, uyku başlangıcı, anksiyete, uykusuzluk gibi nedenlere bağlıdır.''
Hipokrat’a göre esnemekle ciğerlerdeki kötü hava dışarı çıkıyor ve kan beyne akıyor. Nitekim esneme en üst düzeyde bir solunum devri sağlıyor ve beyni kamçılıyor. Fransız doktor Olivie Walusinski ‘esneme kas gerginliğinin azalmasıyla başlayan bir refleks. Esneme dopamin, serotonin gibi farklı sinir iletici maddelerini devreye sokuyor’ diyor. Bu araştırmacıya göre, insanların yüzde 90’ı günde 1-15 kez arası esniyor. Günde 209 den fazla esnemek sosyal engel yaratıyor. Bazı uç örneklerde 5-6 dakikada bir esneme görülüyor. Belirli frekansın üstüne çıkan esneme, bazı bozuklukların işareti olabilir. İnsanların yüzde 75’i sabah, yüzde 50’si gün sonunda, yüzde 30 kadarı da yemeklerden sonra esniyor. Gerinirken esneme ise yüzde 47.
Herkesin aynı anda esnemeye başlamasını sosyal bir işaret olarak yorumlayan Uyku ve Rüya Ansiklopedisi, esneme konusunda şunları yazıyor: İnsan cenini esnemeye ilk üç aylık sürenin sonunda başlıyor. Normal olarak esneme 6 saniye sürer. Uykusu gelen insanların esnediği doğrudur. Ancak ilk atlayışını yapacak paraşütçülerin de esnediği bilinen bir gerçektir.
Peki, en az kimler esner? Psikopatlar...
Amerikalı psikoloji profesörü, öğrencilerine esneme görüntüleri izletti ve esnemenin bulaşıcı olduğunu gösterdi. İnsanların yüzde 70’i bir başkasını esnerken gördüğünde esniyor.
---- Bu yazıyı okuduktan sonra esneyenler lütfen yazsın.... Saygılarımla.. Selam ve Dua ile.. |
| |