Yalnız Sana ibadet Eder ve Yalnız Senden Yardım Dileriz" in Mertebelerine Dönüş
Yalnız Sana ibadet Eder ve Yalnız Senden Yardım Dileriz" in Mertebelerine Dönüş Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz" mertebelerine dönelim. Kul bu mertebelere inmeden bunlara sahip olmaz. Daha önce bu menzil ve mertebelerden
1 - Yakaza,
2 - Basiret,
3 - Tefekkür ve
4 - Azim mertebelerini anlatmıştık.
Bu dört mertebe öteki mertebelere nisbeti bir binanın temelleri gibidirler. Allah'a giden yolun mihveri bu dört mertebe üzerinde dolaşır. Bunlar olmadan Allah'a ulaşmak düşünülemez. Bu dört mertebe tertibinde maddi yolculuk esas alınmıştır.
Vatanında mukim olan gaflet uykusundan uyanmadan sefere çıkmaya teşebbüs edemez. Sonra yolcu sefer hakkında, seferin tehlikesi, menfaati ve faydası konusunda basiret ve bilgi sahibi olur. Sonra yolcu sefer hazırlıkları, azık, mal ve gerekli şeyleri düşünür ve nihayet sonunda sefere çıkmağa azmeder. Sefere azmedip, yönünü ve kasdını tayin edince, muhasebe mertebesine geçer. Bu, yolcunun lehinde ve aleyhinde olanları temyiz etmesidir. Lehinde olana sarılır, aleyhinde olandan da uzak durur. Bir bakıma hakk ve vazifelerini eda eder, çünkü o dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkmıştır.
alıntı