Cevap: Fizilalil Kuran Kalem Suresi Tefsiri 1- Nun. Kaleme ve onunla yazdıranlara And olsun. 2- Sen, Rabbinin nimetiyle cinlenmiş değilsin. 3- Senin için kesintisiz bir mükafat vardır. 4- Ve sen yüce bir ahlaka sahipsin. 5- Sen de göreceksin, onlar da görecekler. 6- Hanginizin sınandığın:. 7-Şüphesiz Rabbin, kimlerin kendi yolundan saptığına ve kimlerin doğru yolda olduğunu herkesten iyi bilir. 8- Öyleyse yalanlayanlara itaat etme. 9- Onlar istediler ki, sen yumuşak davranasın da onlar da sana yumuşak davransınlar. 10-Şunların hiçbirine itaat etme: Yemin edip duran aşağılık. 11- Herkesi kınayan, söz götürüp getiren. 12- Hayra engel olan, saldırgan, günahkar. 13- Kaba, sonra da soysuz, alçak. 14- Mal ve oğullar sahibi olmuş diye (yolunu şaşırmış) 15- Kendisine ayetlerimiz okunduğu zaman: "Eskilerin masalları" dedi. 16- Biz yakında onun burnuna damga vuracağız. 17- Biz, vakti ile "bahçe sahiplerini" sınadığımız gibi, onları da sınadık. Hani onlar (bahçe sahipleri) sabah olurken kimse görmeden onun mahsullerini toplayacaklarına yemin etmişlerdi. 18- Onlar istisna da etmiyorlardı. 19- Ancak onlar uyurken Rabbin katından gönderilen bir salgın o bahçeyi sarıvermişti de. 20- Bahçe simsiyah olmuştu. 21- Sabahleyin birbirlerine seslendiler. 22- "Haydi ürünleri toplayacaksanız erkenden ekininize gidin" diye. 23- Derken yürüdüler ve şöyle fısıldaşıyorlardı: 24- "Sakın bugün hiçbir yoksul bahçeye girip yanımıza sokulmasın." 25- Ürünleri toplayacaklarından emin olarak erkenden gittiler. 26- Fakat bahçeyi görünce "Herhalde biz yolu şaşırdık " dediler. 27- "Hayır doğrusu biz mahrum bırakıldık." 28- Ortancaları, "Ben size demedim mi? Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih etmeniz gerekmez miydi?" dedi. 29- "Rabbimizi tesbih ederiz, doğrusu biz kendi kendimize zulüm etmişiz " dediler. 30- Ardından, kabahati birbirlerine yüklemeye başladılar. 31- Nihayet şöyle dediler: "Yazıklar olsun bize! Gerçekten biz azgın kimselermişiz." 32- "Belki Rabbimiz bize bundan daha iyisini verir; doğrusu artık, Rabbimizden dilemekteyiz." 33- İşte azab böyledir. Ahiret azabı ise elbette daha büyüktür. Keşke bilselerdi.