Kurban Etinin Şifaları
Kurban eti herkes için şifadır ve kesildikten sonra ilk 3 gün boyunca bu şifa özelliğini taşımaktadır. Kurban eti insan vücudu için mükemmel bir temizleyicidir. İshal edebilir, ateşi yükseltebilir ve eklemler üzerinde ağrı ve ödem yapabilir. Bunlar kurban etinin tesiri ile oluşan doğal iyileşme belirtileridir. Besin değeri oldukça yüksek bir gıda olan kırmızı etin içeriğinde proteinler, yağlar, çeşitli vitaminler ve madensel tuzlar bulunur. Kırmızı et protein yönünden oldukça zengin bir besin maddesidir. Sağlıklı kemikler için vitamin D, kırmızı kan hücreleri için gerekli olan vitamin B12, deri sağlığı ve yeni hücrelerin oluşması için bol miktarda çinko içerir. Sinir sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde son derece etkili bir besin kaynağıdır. Et vücudu kuvvetlendiren ve besinler içinde kana dönüşmeye en uygun besindir. Aynı zamanda işitme ve görme duyusunu geliştirir. Aklı ve bedeni güçlendirir.
KURBAN ETİNİ TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Et sindirimi zor bir besin kaynağı olduğundan dolayı bol yeşil salata ile yenilmelidir. Eti ekmekle birlikte tüketmek sindirim sistemi açısından son derece zararlıdır. İbn-i Sina et ile ekmeği birlikte yemenin tek başına hastalıkların oluşmasında önemli bir etken olduğunu vurgulamıştır. Süt ürünleri ile birlikte et kesinlikle tüketilmemelidir. Et pişirilirken bir hayvanın eti diğerinin eti ile veya bir hayvanın eti diğer hayvanın yağı ile karıştırılmamalıdır. Et kendi yağından başka hayvani veya bitkisel yağ ile pişirilmemelidir. Etli yemek yapılacaksa o yemeği o etin yağı ile pişirmek sağlık açısından son derece faydalıdır. Etin hazmını kolaylaştırmak için pul biber, defne veya ardıç yaprağı, sarımsak, soğan, zencefil, kekik ve kimyon ile pişirmek daha faydalı ve lezzetlidir.
Son baharda ve kışın et yemek ilkbaharda ve yazın ise etten sakınmak sağlığa daha uygundur. Izgara veya fırında pişirilen et haşlanmış etten daha kuru olur. Bundan dolayı bol yeşil salata ile yemek gerekir.
Nuray Karpuzcu
Doğal Sağlık Danışmanı