19 Aralık 2012, 20:37
|
Mesaj No:13 |
Durumu: Medine No : 13402 Üyelik T.:
25 Şubat 2011 Arkadaşları:11 Cinsiyet:bayan Yaş:44 Mesaj:
7.406 Konular:
425 Beğenildi:2308 Beğendi:4896 Takdirleri:3818 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cevap: inkilap tarihi 1 notlarımız 2. ünite 33-34-35. sayfalar 1-Arazi Kanunnamesi ile devlete ait toprakların %70 i özelleştirilmiş, 1867 de yapılan bir düzenleme ile yabancılara şehirlerde gayrimenkul edinme hakkı verilmiş 2- Muhassıllık Meclisleri’nin kuruluş amacı ? a)vergi toplamak b)halkı seçime alıştırmak 3-Vilayet Nizamnamesi hangi yılda ve amaçla kurulmuş? a)1864 – vergi toplamak b)1864 – halkı seçime alıştırmak 4- Vilayet Meclisi üyeleri kaç kişiden oluşur? a)3 b)4 c)5 *Mülki amir ve memurlar ile ruhani reisler tabii üyelerdi. Seçimle belirlenen dört üyenin ikisi Müslüman ikisi gayrimüslim 5-Osmanlı devlet geleneğinde önemli gelişim ve değişim; seçimle gelen üyelerin Müslümanlar ve gayrimüslimler arasında eşit paylaşılması 6- I)Muhassıllık Meclisleri II)Vilayet İdare Meclisleri III)Şura-yı Devlet Halkın yönetime katılımında katkı sağlayan meclisler hangileridir ? a)I, II b)I,III c)I,II,III 7-Şura-yı Devlet hangi yılda kurulmuş ? a)1768 b)1868 8-11 Mayıs 1869 tarihli konuşmasında Padişah Abdülaziz, hükümetin vazifesini halkın hukukunun korunması ve halka kötü davranmama olarak göstermiş 9-Hükümet şekillerinin halkın eğitim seviyesine göre belirleneceğine dair ilginç bir yazı çıkaran, ‘Aydınlardaki anlayış ve bilginin halka inmesi durumunda’ meşrutiyet idaresinin kurulacağını ifade eden, ‘Tüm halkın bilgili ve cesur olması halinde cumhuriyetin kendiliğinden kurulacağına’ dikkat çeken gazete ? Basiret Gazetesi 10- 1843 yılında ilan edilen bir yasayla askerlik yaşı 20, askerlik süresi 5 yıl olarak belirlenmiş. 5 yıllık süreyi doldurup terhis olanlar, 7 yıllık bir süre redif askeri olarak yedek askerlikle yükümlü hale getirilmiş. 1845 yılında ordu merkezlerinde birer askeri lise, idadi açılmış 11-Osmanlı Devleti’ndeki batılılaşma çabaları asıl etkisini hangi alanda göstermiştir? a)eğitim b)ticaret-siyasi 12-Tanzimat devri batılılaşma uygulamaları nelerdir? -1846 yılında Meclisi Maarif-i Umumiye kurulmuş (bahriye, harbiye ve tıbbiye dışındaki okullar buraya bağlanmış) -1848 yılında Darülmuallimin açılmış (İstanbul’da öğretmen yetiştirmek amacıyla) -1858 yılında ilk kız rüştiyesi açılmış -1859 yılında Mekteb-i Mülkiye kurulmuş -Fransızca eğitim veren Galatasaray Sultanisi 1868 de eğitime başlamış -Darülmuallimat açılmış (kız öğretmen okulu) 13-Tanzimat Fermanı’nın mimarı kimdir? a)Mustafa Reşit Paşa b)Mahmut Nedim Paşa 14- 1847 yılında ilk modern bütçeye girildi 15- 1840 yılında Ceza kanunnamesi yayınlandı 1851 yılında Ceza kanunname-i Hümayunu olarak yürürlüğe girdi 16-Anonim şirket, faiz, kambiyo senedi gibi bazı kavramların Osmanlı hukukunda yer aldığı kanun ? a)Kanun-ı Cedit b)Ceza Kanunname-i Hümayunu c)Kanunname-i Ticaret 17-Sadrazam Mahmut Nedim Paşa’nın ekonomik kriz için yaptığı plan ne zaman bir kararname ile alacaklılara duyurulmuş ? a)11 Mayıs 1869 b) 6 Ekim 1875 18- Osmanlı Devleti Balkan sorunları yüzünden 93 Harbi de denilen 1877-1878 savaşında Rusya ile savaşmak zorunda kalmıştır doğru yanlış Hazırlayan: serap-369 Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
| |