16 Ocak 2013, 13:11
|
Mesaj No:64 |
Durumu: Medine No : 13402 Üyelik T.:
25 Şubat 2011 Arkadaşları:11 Cinsiyet:bayan Yaş:44 Mesaj:
7.406 Konular:
425 Beğenildi:2308 Beğendi:4896 Takdirleri:3818 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cevap: türk dili 1 notlarımız TÜRK DİLİ 5. ÜNİTE SORULARI 1-yeni sözcükler yapma görevi bulunan eklere ne denir a-yapım eki b-çekim eki 2-yapım ekleri ikiye ayrılır aşağıdakilerden hangisi bunlar arasında değildir a-türetim yapabilen ekler b-türetim yapamayan ekler c-üretim yapabilen ekler 3-............sözlüksel biçimbirimlerde ad durumlarını, bazı dillerde cinsiyet, eylemlerde çatı, kip, görünüş, kişi vb. dil bilgisel işlevleri işaret eder a-çekim ekleri b-kök c-yapım ekleri 4-Anormal-deşarj-namüsait-bitaraf sözcüklerinde nasıl eklenme vardır a-ön b-iç c-son 5-………herhangi bir sözcükte ek olmayan bir parçanın sözcükteki başka bir parçanın yerini alarak sözcüğün anlamını değiştirmesi veya çokluk, zaman vb. bildirmesi gibi dil bilgisel bir işlev işaretlemesidir a-iç değişim b-dış değişim 6-bana-sana-ona kelimeleri biçimmsel olarak hangi değişime örnektir a-iç değişim b-orta değişim c-son değişim 7-Söz dizimsel olarak bağımsız bir sözcük gibi işlevi bulunan, ancak ses bilgisel olarak bir ek gibi görünen sözcüklere ne denir a-diyalekt b-enklitik b-enkritik 8- sarıkız karatavuk arz etmek şükretmek by-pass check-in gibi sözcükler aşağıdaki kelime yapım yollarından hangisinin ürünüdür a-kısaltma b-kalıplaşma c-birleştirme 9- koşul
özgür
uygar
gibi sözcükler dilimize hangi yolla kazandırılmıştır
a-ödünçleme
b-taram c-kasıtlı yaratma 10- gecekondu imambayıldı toptan tanıdık yakacak yazar yüzde gibi kelimeler sözcük yapımı yollarından hangisinin ürünüdür a-örnekseme b-birleştirme c-kalıplaşma 11-örnekseme özellikle ses ve biçim bakımından yabancı sözcükleri model alarak yerli biçimbirimlerle sözcük üretilmesidir aşağıdaki örneklerden hangisi bunun arasında değildir a-imge b-erat c-ordanat d-ev e-okul f-belleten g-boyut 12- kilo (kilogram) motel( motor otel) pop (popüler) santim (santimetre) yukardaki örnekler sözcüğün yapım yollarından hangisine girer a-karma b-kırpma c-kısaltma(akronim) 13-karma iki sözcüğün hecelerini ya da parçalarını, genellikle ilk bileşenin birinci, ikinci bileşenin ikinci parçasını bir araya getirerek yeni sözcük oluşturma oluşturma yoludur ordonat (ordu+donatım) aşağıdakilerden hangisi bu kurala örnek değildir a-kilogram b-eltel c-arge 14- ASELSAN TED ODTÜ TARİŞ ODTÜ SEKA BAĞ-KUR gibi sözcükler sözcük yapım yollarından hangisine girer a-kalıplaşma b-kırpma c-kısaltma 15-aşağıdakilerden hangisi kırpma yoluyla oluşturulmuştur a-ordanat b-kilo c-gaz d-bay e-derya Hazırlayan: mehmet akif2 Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur. |
| |