19 Ocak 2013, 20:15
|
Mesaj No:14 |
Durumu: Medine No : 13402 Üyelik T.:
25 Şubat 2011 Arkadaşları:11 Cinsiyet:bayan Yaş:44 Mesaj:
7.406 Konular:
425 Beğenildi:2310 Beğendi:4896 Takdirleri:3818 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Cevap: türk dili 1 dersi için alıntı linkler ve kısa notlar Türkçe'de ismin hâlleri Türkçede ismin beş farklı hâli vardır. Bunlar: - Yalın hâl
- -i hâli (belirtme)
- -e hâli (yönelme)
- -de hâli (bulunma)
- -den hâli (ayrılma)
Hâl ekleri [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] göre "i" yerine "ı" veya "u" ile "e" yerine "a" harfi ile oluşturulacak şekilde değişirler.Benzer şekilde -de ve -den eklerindeki "d" harfleri de [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] uğrayarak "t" ye dönüşebilir.Yalın hâl Kelimelerin hâl eki almamış hâlidir. Başka dillerde nominatif olarak bilinir. Çoğul eki, [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ya da tamlama eki almış sözcükler de yalın durumdadır. ben sen o biz siz onlar -i hâli (belirtme hâli) Sözcüklerin -i, -ı ya da -u eki almış hâlleridir. Adın belirtme durumu eki, adın sonuna geldiği sözcüğü belirtili nesne yapar. Yüklemin neyi, neleri, kimi, kimleri belirttiğini gösterir. Başka dillerde akusatif olarak bilinir. beni seni onu bizi sizi onları - Annem bizi eve götürdü.
- Bulaşıkları yıkadım.
3. tekil şahıs [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] olan -i ve -si ekleri hâl eki değildir:- Ali'nin kitabı (iyelik eki)
- Şu kitabı verir misin? (hâl eki)
-e hâli (yönelme hâli) Sözcüklerin -e ya da -a eki almış hâlleridir. Adın yönelme durumu sonuna geldiği sözcüğü dolaylı tümce yapar. Yüklemin bildirdiği eylemin nereye yöneldiğini gösterir. Başka dillerde datif olarak bilinir. bana sana ona bize size onlara Annem beni okula götürecek. -de hâli (bulunma hâli) Sözcüklerin -de ya da -da almış hâlleridir. Bu ekler sonuna geldiği sözcüğü dolaylı tümce yapar. Yüklemin bildirdiği eylemi gösterir. Hint-Avrupa dillerinde mevcut olmayan bu zamana bu dillerde lokatif de denmektedir. bende sende onda bizde sizde onlarda -den hâli (ayrılma hâli) Sözcüklerin -den ya da -dan eki almış hâlleridir. Adın ayrılma durumu nereden ayrıldığımızı gösterir. Bu ek sonuna geldiği sözcüğü dolaylı tümleç yapar. Hint-Avrupa dillerinde mevcut olmayan bu zamana bu dillerde ablatif de denmektedir. benden senden ondan bizden sizden onlardan ALINTIDIR |
| |