Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Şubat 2013, 17:58   Mesaj No:3

Bedia Özdemir Tokel

Medineweb Üyesi
Bedia Özdemir Tokel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Bedia Özdemir Tokel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 25542
Üyelik T.: 04 Şubat 2013
Arkadaşları:8
Konular: 44
Beğenildi:39
Beğendi:3
Takdirleri:163
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Genclik Egitimi Üzerine Bir Calisma

Alıntı:
Yitiksevda Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Değerli kardeşim tavsiye ve önerileriniz günümüz gençliğinin hastalıklarını teşhiş ve tedavide önemli hususlar teşekkürler.

Lakin makalenizde şu rivayet Çok tuhaf geldi ?

"Allahu teala nasip etmeyecegi seyin hayalini kurdurmaz''

Cok tuhaf geldi sözünüzü "Bu söz ne manaya geliyor? ne demek istiyosunuz?" seklinde anladim.Anladigim seyi anlatmaya gayret edeyim,

Cünkü ayni kelimeye farkli anlamlar yükleyen iki insanin ayni fikir ertafinda sonuca ulasmasi imkansiz olur.Bir baska yazida "Sans" kelimesini ben FIRSAT anlaminda kullandigim halde bir baskasi sans oyunlariyla özdestirebilir.O yüzden itirazlarin biraz haklilik payi vardir.Vardir cünki Yazar kelimeleri iyi secmek ve kullanmak zorundadir.

Soruya gelince
Hayal kelimesinin manasi;Gerceklesmesi umulan ,Zihinde tasarlanan, canlandırılan ve gerçekleşmesi özlenen sey gibi manalari var; halbuki burda misafirlik bölümlerinde hayale verilen cevaplara bakildiginda hayal,gerceklesmesi imkansiz isleri düsünüp bos vakit harcamak seklinde anlasilmis ve hep bu meyanda cevaplar verilmis.

Hayalin gercek manasi bu degildir.

Gerceklesmesini umdugumuz fikir olarak kullandim bende Bu sözü ilk duydugumda manasini tecrübi olarak bildigim icin cok mutlu oldugumu bir yerde yazmistim.

Bir insan bir seyi basarmak istiyorsa önce onu fikir olarak tasarlar,hayal eder....Bunu yapmadan ,o tasarladigi seyi gerceklestirmesi mümkün degildir.Hayal etmek tasarlamak gerceklestirmenin birinci adimidir.

Mesela cocuklarimizin hayal dünyalarina yaklastigimiz zaman ,ic seslerini dinledigimiz zaman onlarin inanilmaz bir dünyada yasadiklarini farkederiz.Onlarin söyledikleri seyler ayni zamanda onlarin kaabiliyetlerini de yansitir.

Bir örnek ,Köyde yasadigi icin boyalari olmayan bir cocugun resim yapma hayalini dinleyen ögretmen gerekli imkanlari sagladiktan sonra ,cocugun iyi bir ressam oldugunu görebilir.

Fatih Sultan Mehmetin fethetme hayali olmasaydi,karadan gemileri yürüterek imkansizi basarma sansi olur muydu?

Daha yakin bir örnek;bulundugumuz su sitede coluk cocuklu annelerin 30,40 yasinda hatta 60 yasinda ablalarimizin zamaninda eger bu okuma hayalleri olmasa idi simdi ilahiyat okuyabilirler miydi?

Hayal etmek ,fikrin alt yapisini olusturmak demektir.Eger bir egitimcinin kafasinda nasil bir genclik hakkinda fikri yoksa hangi calismayi yapsin!

Derseniz ki bu söz hz.Osmanin sözümüdür?Ona ait oldugu söyleniyor.Bilmiyorum,Bu benim icin önemli degil.Isteyen arastirir.Isteyen tamamen reddeder.Bu sözümden bir kisi nasiplense bana yeter.Su gencligin egitimi konusunda ki notlar bir egitimcinin isine yarasin benim icin yeter.