Bu yıl ay 3, güneş 2 kez tutulacak!
TÜBİTAK Bilim ve Teknoloji Dergisi ile TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 2011'den bu yana hazırlanan 'Gök Olayları Yıllığı' ile TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Dr. Tuncay Özışık ve TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri'nden Alp Akoğlu, 2013 yılına ilişkin önemli gök olaylarını derledi.
Bu yıl 3 Ay tutulması gerçekleşecek. 25- 26 Nisan'daki parçalı Ay tutulması ile 18- 19 Ekim'deki yarıgölge Ay tutulması ülkemizden gözlenebilecek. 25 Mayıs'taki yarıgölge Ay tutulması ise Türkiye'den gözlenemeyecek.
25-26 Nisan'daki parçalı Ay tutulması Türkiye saati ile 21.04- 01.11 saatleri arasında gerçekleşecek bu tutulma Ortadoğu, Asya'nın büyük bölümü, Avrupa, Avustralya ve Antarktika'dan gözlenebilecek. Ay'ın tamamı gökyüzünde Dünyanın yarıgölgesinden geçeceği için parlaklığı hafifçe azalıp rengi kızıllaşacak, fakat bu değişim tam Ay tutulmasındaki kadar belirgin olmayacak. Tutulma ortası saat 23.07'de gerçekleşecek.
19 Ekim'deki yarıgölge Ay tutulması, Türkiye saati ile 00.50- 04.50 saatleri arasında gerçekleşecek. Bu tutulma Afrika, Avrupa, Rusya, Asya'nın batısı ve Amerika'dan gözlenebilecek. Ay'ın yüzde 80'lik bölümü Dünya'nın yarıgölgesinden geçeceği için bu kısım hafifçe kızaracak, fakat bu bir tam tutulmadaki gibi belirgin olmayacak. Tutulma ortası saat 02.50'de gerçekleşecek.
İKİ GÜNEŞ TUTULMASI
10 Mayıs'ta gerçekleşecek halkalı Güneş tutulması Türkiye'den gözlenemeyecek. 3 Kasım'daki hibrit Güneş tutulmasıysa ülkemizden Güneş'in çok küçük bir bölümünün örtüldüğü bir parçalı tutulma olarak görülecek.
10 Mayıs'taki halkalı Güneş tutulması hattının büyük bölümü Pasifik Okyanusu'ndan geçiyor. Tutulmanın gözlenebileceği tek anakara Avustralya. Tutulma burada sabah saatlerinde gözlenecek. 3 Kasım'daki hibrit Güneş tutulması, halkalı olarak başlayacak, tam tutulma olarak devam edecek ve bitecek. Tutulmanın başlangıcı ve büyük bölümü Atlantik Okyanusu üzerinde gerçekleşecek. Ay'ın gölgesi Afrika'nın batısında karaya basacak ve Afrika kıtasının doğusuna ulaştığında tutulma sona erecek. Tutulma Afrika'nın tam tutulma şeridi dışında kalan bölümünün neredeyse tamamından ve bazı güney Avrupa ülkeleri ile Türkiye'den parçalı tutulma olarak görülebilecek. Tutulma ülkemizde günbatımında görülebilecek. Ülkemizin güneyinde Güneş'in yüzde 7 kadarı örtülürken, kuzeyde tutulmayı fark etmek biraz zor olacak.
Star (alıntıdır)