Dua Ederken / Medineweb
Dua, bir yükseliştir. Her dua, ruhtan bir filizin yeşermesi, boy sürmesidir. Dal budak salmak için rahmetlere avuç açar gibi, yaprak açmasıdır. Her yaprak yakarış, her çiçek açılışı bir duadır. Tohumun yarılması bir duadır. Fidanlar bir uzanıştır yaratıcıya ve bir duadır. Ağaçlar dal dal dua süslü, çiçekler çiçek yalvarma bezelidir. Taş dua; toprak niyaz; deniz yakarıştır. Felekler dua ile devreder. Kâinat dua doludur. Yağmur bir dua karşılığıdır. Sabahleyin yaprakları ıslak bir kadife bakirliğinde taptaze canlandıran çiy, bir dua karşılığıdır. Meyve de bir dua mükâfatıdır. Güneş, bir niyaz mukabelesi, ay bir yalvarma armağanı, yıldızlar birer dua hediyesidir. Âlem dua ile doludur.
Bir peygamber s.a.v. vardı ki dua eden ama nasıl dua ediyordu ?Bir Ali vardiki dua eden ama dua nasıl ediyordu?
Peygamber (S.A.), tüm savaş öncesi hazırlıkları, genel uyanıklığı, güç dengelerini, savaş düzenini hesaba katarak savaşın en ince taktik ve stratejik kurallarına riayet etmiş, saf bağlamış, savaşın mantıki-manevi ve ilmi gücüne, savaşın asıl ve teferruatına ilişkin kurallarına uyduktan sonra düşman karşısına çıkmıştır. Bu askeri, iktisadi, siyasi, içtimai ve ilmi ön hazırlıkları bitirdikten sonra Allah’a yönelerek dua etmiştir.
Birincisi; Yaratıcı olan Allah’a hitap… Bu bölümde isteyici veya duacı Allah’a hitap eder. Allah’ın sıfatlarını, makamını, Allah’ın zatını, Allah’ın kainat ile ilişkisini, Allah’ın yönetme, tedbir, büyüklük, ululuk ve sıfatlarının keyfiyeti, dua edicinin diliyle, sahip olduğu hitap yöntemine uygun olarak, anlatılır ve Allah’ı tanıma konusunda bi tür felsefi kitap olur adeta.İkincisi: Bu, daha küçük bir aşamadır. Bizdeki yaygın biçimiyle, maddi olarak ihtiyaç duyulan şeyleri isteme değildir. Belki, beğenilen huyları, insani faziletleri istemektir. Her tekrarlanışta, istenilen şeyler, benim, ailem ve toplumum için mutluluk vesilesi olan şeylerdir.
Dua, bazen Allah’tan bir “şey” istemektir. Fakat bu “şey” düşünme, bilim, sorumluluk, irade, zahmet, iş, emek ve eziyetin yerini alan bir “şey” olmamalıdır. Belki bizzat kendisi bu sorumluluğun içindeyken, insan, zaman zaman ihtiyaç duyduğu bir şeyi elde etmeye önelik bir duada bulunabilir. İşte o zman, bu “şey”i ister ve alır. Bu, İslam’ın da ona inandığı bir şeydir, bilimin de...
Ali şeriati (Dua)
Allah’ın (c.c) kulları olarak bizler herşeyi O’ndan (c.c) biliriz. Ve O (c.c) bizim herşeyimizdir. Dua sadece başımız sıkıştığında başvuracağımız bir amel değildir. Dua dünya ve ahiret hayatımızla ilgili çizdiğimiz yolu her daim Allah’a (c.c) sunduğumuz ve yolumuzda bizi koruyup kollamasını istediğimiz yakarışlarımızdır.