30 Temmuz 2008, 18:45
|
Mesaj No:1 |
Durumu: Medine No : 2609 Üyelik T.:
12 Temmuz 2008 Arkadaşları:0 Cinsiyet: Yaş:36 Mesaj:
550 Konular:
114 Beğenildi:9 Beğendi:0 Takdirleri:10 Takdir Et:
Konu Bu
Üyemize Aittir! | Başı açık kızlar Başörtüsü için ne diyor??? Başı açık kızlar Başörtüsü için ne diyor??? Eğitimine devam edebilmek için her gün okul kapılarında başını açmak zorunda kalan arkadaşlarının durumuna şahit olan başı açık öğrenciler düşüncelerini böyle açıkladı.
Zeynep Çiftçi'nin haberi
Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılıp kaldırılmaması tartışıladursun, her gün yüzlerce öğrenci yasak nedeniyle başörtüsünü çıkararak derslerine girebiliyor. Yasağın kaldırılması durumunda, başı açık öğrencilerin baskı altında kalacağı iddialarının çokça konuşulduğu bugünlerde, konuyu üniversite öğrencilerine sorduk. Bu tür düşünceleri yersiz bulan öğrenciler, şu çarpıcı değerlendirmeyi yaptı: “Başörtü yasağı kalkarsa değil baskı hissetmek aksine çok memnun olurum. Çünkü her gün arkadaşlarımın okula girişte başlarını açarken yaşadıkları sıkıntılara tanık oluyorum. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Bir çok kapalı arkadaşım, yaşadığı sorunlardan dolayı okula gelmek istemiyor. Bu yasak kalksın hiçbir baskı hissetmeyiz, ayrıca psikolojik baskıdan dolayı kapanacak kadar iradesiz değiliz.”
YASAĞI SAVUNANLARIN BAHANESİ
Bu tür iddialarla yasağın devam ettirilmek istendiğine dikkat çeken öğrenciler, “Sözde aydınlarımız korkular üzerinden problem üreterek yasakların devam etmesi için bahane uydurmasınlar. Biz birarada yaşamaktan mutluyuz” diye konuştular. Ailelerinde başı örtülü bireylerin bulunduğunu, hatta anneleri söyleyen genç kızlar, “Ailemiz baskı yapmıyor ki sokak baskı yapsın” diyor. Yeni Şafak muhabirinin, çoğunluğu üniversite öğrencisi olan kızlardan aldığı görüşler şöyle:
İKİ ABLAM BAŞÖRTÜLÜ
Merve Özkan (Trakya Üniversitesi-Büro Yönetimi öğrencisi): “Başörtü yasağı kalkarsa başı açık öğrenciler üzerinde baskı oluşur fikri çok saçma. İki ablam başörtülü, eğer baskı oluşsaydı onlar benim üzerimde baskı oluştururdu. Ama asla böyle bir durum söz konusu olmadı.”
AKSİNE MUTLU OLURUM
Gülsüm Yılmaz (İstanbul Üniversitesi-İktisat Bölümü öğrencisi): “Başörtü yasağı kalkarsa değil baskı hissetmek aksine çok memnun olurum. Çünkü her gün arkadaşlarımın okula girişte başlarını açarken yaşadıkları sıkıntılara tanık oluyorum. Bu durum beni çok rahatsız ediyor. Bir çok kapalı arkadaşım, yaşadığı sorunlardan dolayı okula gelmek istemiyor. Bu yasak kalksın hiçbir baskı hissetmeyiz, ayrıca psikolojik baskıdan dolayı kapanacak kadar iradesiz değiliz.”
ARKADAŞLARIM ADINA SEVİNİRİM
Gökçenur Cemre (İstanbul Üniversitesi öğrencisi): “Bir çok kapalı arkadaşım var ve okul dışında görüşüyoruz. Okul dışında hisetmediğim baskıyı sınıf ortamında nasıl hissedeceğimi anlamadım. Bu yasak kalkarsa arkadaşlarım adına çok sevinirim.”
BAŞÖRTÜSÜYLE OKULA GİRiLEBİLMELİ
Halime Ünver (İstanbul Üniversitesi -Tarih Bölümü öğrencisi): “Başörtülü arkadşlarımın okula girememesi beni çok üzüyor. onların bu yasaktan dolayı yaşadığı psikolojik baskıyı düşünen yok. Bir çok kapalı arkadaşım var. Baskı hissetsem şimdiye kadar hissederdim. Gördüğünüz gibi yanımda bir kapalı arkadaşım var ve arkadaşımın bu kıyafetiyle okula girmesini istiyorum.”
Özgürlükler önündeki tüm yasaklar kalkmalı
Kamile Aksu (Kocaeli Üniversitesi-Edebiyat Bölümü öğrencisi): “Açık öğrenciler üzerinde oluşabilecek bir baskı korkusu yüzünden yasaklar devam ettirilmeye çalışılıyor. Ancak kimse kapalı öğrenciler üzerindeki baskıyı konuşmuyor. Özgürlükler önündeki her türlü yasağın kalkması taraftarıyım.”
Zuhal Keleş (Kocaeli Üniversitesi öğrencisi): “Eşitlik, demokrasi denen bir şey varsa başörtü yasağı kaldırılmalı. Ailemde kapalı da var, onların baskısını hissetmediysem, arkadaşlarımın baskısını hiç hissetmem.”
Özge Bulut (Pamukkale Üniversitesi- İktisat Fakültesi öğrencisi): “Başörtülü öğrencilerin sınıfa girmesiyle üzerimde bir baskı hissetmem. Zaten bu fikir çok saçma. Kendi kararlarımı verebilecek yaştayım. Ayrıca bu yasağın kalkması taraftarıyım.”
Zeynep Büşra Cemre (Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi-Endüstri Mühendisliği öğrencisi): “Eğer demokrasi varsa bu yasak kalkar. Yasak ilk kalktığında sınıf ortamında kapalıları görmeyi biraz garipseyebiliriz. Sınıfta başörtülülerin olması bizim üzerimizde psikolojik baskı oluşturur anlamına gelmez. Annem de başörtülü. Baskı oluşacak bir durum olsaydı kendi ailemin baskısına uğrardım.”
Özgün Ergun (İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü öğrencisi): “Ailemde de arkadaşlarım arasında da kapalı yok ama kapalıların okula girmesi beni rahatsız etmez. Ayrıca kendimi baskı altında görüp kapanacak kadar iradesi zayıf biri değilim.”
Bir arada olmaktan mutluyuz
Zeynep Sarıkaya (Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi): “Başörtülüler açıkların yanında baskı hissedip açılmıyorsa açıklar da başörtülülerin yanında baskı hissedip kapnmaz. Öğrenciler arasında böyle bir problem yok. Sözde aydınlarımız korkular üzerinden problem üreterek yasakların devam etmesi için bahane uydurmasınlar. Biz birarada yaşamaktan mutluyuz.”
BİZE YAPILAN BASKI
Sümeyye Ekici (Bilgi Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencisi): “Ben de şunu sormak istiyorum neden kimse biz kapalıların yaşadığı baskıyı görmek istemiyor. Lütfen biraz da bizim tarafımızdan baksınlar. Bu kadar eşitsizlik olmaz.”
YASAK OLMAMALI
Aycemal Annadırdıyeva (İstanbul Üniversitesi-Astronomi Bölümü öğrencisi): “Herkes istediği kıyafetle okula girebilmeli. Herşeyden önce böyle bir yasak olmamalıydı. Başörtülülerin okula girmesiyle kesinlikle üzerimde bir baskı hissetmem zaten bir çok kapalı arkadaşım var. En kısa zamanda bu arkadaşları başörtüleriyle sınıfta görmek isterim”
BELKİ AÇILAN OLACAK
Hülya Toktay (İstanbul Üniversitesi-Astronomi Bölümü öğrencisi): “Başörtü yasağı kalktığında belki açılanlar olacak belki de kapanmayı düşünenler. Ama yasaktan dolayı kapanamayan bazı kişiler de kapanabilir.Bunların sayısı az olur ve bunu da normal karşılamak lazım. Başörtülü arkadaşların sınıfta olmasından dolayı bir baskı hissetmem. Annem başörtülü, bırakın baskıyı şimdiye kadar kapanmamı bile teklif etmedi. Ayrıca kapalı arkdaşlarımın bu yasaktan dolayı yaşadıkları ezikliğe tanık olmak beni çok üzüyor.”
(Yeni Şafak) |
| |