18 Mayıs 2013, 14:22
|
Mesaj No:18 |
Durumu: Medine No : 17068 Üyelik T.:
03 Mart 2012 Arkadaşları:26 Cinsiyet:anne Memleket:arz Yaş:46 Mesaj:
1.078 Konular:
171 Beğenildi:212 Beğendi:27 Takdirleri:246 Takdir Et:
| Cevap: 2. sınıf bahar dönemi hadis dersi notlarımız 7.ÜNİTE SORULARIMIZ Hz. Peygamberin sözü, fiili, takriri yani sahabenin yaptığını görüp de reddetmediği tutum ve davranışları, yaratılışı veya ahlakı ile ilgili intikal eden her türlü bilgi
a) sünnet b) hadis
c) haber 'ben ............... için gönderildim' hadisindeki boşluğa hangisi gelirse anlam bütünlüğü sağlanmış olur
a) kuranı anlatmak
b) doğru yola çağırmak c) güzel ahlakı tamamlamak
d) insanları uyarmak hz peygamberin çizdiği ve biçimlendirdiği bireysel ve toplumsal ahlak sisteminde yer almaz
a) şefkat
b) merhamet
c) yardımlaşma
d) iştişare e) israf kişinin yerleşik temel karakteri anlamında ahlaki yapısı değişmemekle beraber, bu yapının sonucu olarak ortaya çıkan fiil ve davranışlarının eğitimle değişebileceğini söyleyen
a) fahreddin razi
b) ibn tufeyl
c) ibn miskeveyh d) rağıb el-isfahani .................ye göre iyi ahlakın temeli, nefsin/ruhun ilim öğrenerek temizlenmesi, iffet, sabır ve adaletin uygulanmasıdır a) rağıb el-isfahani
b) fahreddin razi
c) kindi hz muhammedin mekkesi adlı eserin yazarı
a) annemarie schimmel
b) muhammed hamidullah c) w. m. watt 'ben şahsen muhammedin kendisine vahiy olarak gelen şeyin kendi bilincinin ürünü olmadığına inanmakta samimi olduğuna kani oldum' diyen a) w. m. watt b) muhammed esed
c) muhammed hamidullah hadis kaynaklarında bireysel ve toplumsal ahlaka ilişkin hadislerin yer aldığı bölümlerden değildir
a) fezail
b) birr ve sıla c) sıfatül-kıyame
d) rikak
e) zühd 'hepiniz birer gözetmen yöneticidir ve her biriniz gözetip yönettiğinden sorumludur' hadisinin devamında zikrettiği yöneten ve yönetilen gruplardan değildir
a) erkek - aile fertleri
b) devlet başkanı - tebaa
c) kadın - evi ve çocukları d) muallim - talebe
e) hizmetçi - işverenin malı insanın kendi kişiliğine bağlı görev ve sorumluluklarından değildir a) alışverişte dürüstlük
b) takva
c) iffet
d) tevazu
e) sağlık hadis ve sünnete dayanan ahlak sisteminin hedeflediği bireysel ve toplumsal anlamda çözülmeyi önleme ve gelişmeyi sağlama hedeflerini gerçekleştirecek ahlaki ilkelerden değildir
a) emanete riayet etmek
b) sözünde durmak
c) yakınları ziyaret etmek
d) meşru yoldan geçimini sağlamak e) tecessüs hadis ve sünnete dayanan ahlak sisteminin hedeflediği bireysel ve toplumsal anlamda çözülmeyi önleme ve gelişmeyi sağlama hedeflerini gerçekleştirecek ahlaki ilkelerden değildir a) yalancı şahitlik
b) diline sahip olmak
c) sır saklamak
d) insanların ayıplarını örtmek
e) zarara zararla mukabele etmemek devleti ayakta tutan unsurlardan değildir
a) yönetim b) kabileler
c) adalet
d) maliye
e) alimler cahiliye toplumunun dayanak noktalarından değildir
a) öfke
b) şiddet
c) alçak gönüllülük
d) kibir e) kendini beğenme haddi aşmak ve aşırıya kaçmak
a) tefrit b) ifrat
c) itidal
d) inkisab başkasının sahip olduğu maddi ve manevi imkanın bekası yanında ona kendisinin de ulaşması arzusu
a) haset
b) rekabet c) gıpta d) kin insanın kendi iç dünyasından ve Allah ile olan ilişkilerinden doğan davranışlar
a) karakter b)bireysel ahlak
c) huy
d) ahlak
hangisi gayri ahlaki davranışlardan sayılmaz ?
a.zulum
b.haset
c.gıybet
d.israf e.gıpta
hangisi müslümanların birbiri üzerindeki haklarından değildir ?
a.davete icabet
b.hastayı ziyaret
c.selamı almak d.yardım etmek
e.cenazesine gitmek
bir milletin veya ümmetin örgütlenmiş şekline ne denir ?
a.cemaat
b.kabile
c.mezhep
d.kült e.devlet
müslümanlar arasında en çok kaç gün küslük olabilir ?
a.5
b.9 c.3
d.7
insanın kendi iç dünyasında rabbi ile olan ilişkisinden doğan davranışına ne ad verilir ?
a.karakter b.bireysel ahlak
c.ahlak
d.huy
e.mizac
hangisi bireysel ve toplumsal ahlakın içine girmez ?
a.özgüven b.haset
c.empati
d.sıla-i rahim
hangisi hasede sebeb olmaz ?
a.cimrilik
b.bencillik c.tasadduk
d.ihtiras
insanı hesap günü mahçup edecek her türlü davranıştan sakınmaya ne denir?
a.tevazu
b.zühd c.takva
d.cömertlik
peygamberimizin devlet anlayışında hangisi yoktur ?
a.kardeşlik ilkesiinin benimsenmesi
b.komşuluğa önem verilmesi c.kabile -soy sop anlayışı
d.takva üstünlüğünün benimsenmesi
ahlaklı olmanın en önemli iki hedefi hangisidir ?
a.bireysel planda gelişmeyi sağlamak
b.vicdanlı birey ve toplum yetiştirmek
c.iyilikleri ve kötülükleri öğretmek d.bireysel ve toplumsal anlamda çözülmeyi önleyip gelişmeyi sağlamak Bu hizmet [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] ailesine mahsustur.
__________________ لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا
"Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez."
|| BAKARA 286. || MAZARET insanın kendine söylediği en büyük ''YALAN''dır !! .. Velhasıl-ı kelâm.
Namaz, duâ, gayret, nâsip. . . |
| |