Konu Başlıkları: Kürt Atasözleri /medineweb
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Ağustos 2008, 12:47   Mesaj No:1

KEVİR

Medineweb Sadık Üyesi
Durumu:KEVİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1676
Üyelik T.: 05 Mayıs 2008
Arkadaşları:0
Konular: 70
Beğenildi:5
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kürt Atasözleri /medineweb

Kürt Atasözleri /medineweb

• Agir berda kayê xwe da ber bayê. - Samanı ateşe verdi, kendisi kenara çekildi.
    • Agir xweşe lêarî jê çêdibe. - Ateş iyi de külü olmasa.
    • Aqlê sivik barê girane. - Hafif akıl ağır yüktür.
    • Aşê dêhna bi xwe digere. - Delinin değirmeni kendi kendine çalışır.
    • Av bi bêjîngê nayê civandin. - Elekle su toplanmaz.
    • Ava de serî; çi buhustek çi çar tilî. - Başı aşan su; ha bir karış olmuş, ha dört parmak.
    • Ba ji tehtê çi dibe? - Yel kayadan ne götürür.
    • Ban qul be binban şile. - Dam delikse damdibi ıslaktır.
    • Baran disekine ga bi cil dike. - Yağmur durunca öküze çul örtüyor.
    • Behr bi devê kûçka heram nabe. - Deniz itin ağzıyla haram olmaz.
    • Bela tên serê mêra. - Bela yiğidin başına gelir.
    • Bext nadim bi text. - Bahtı tahta değişmem.
    • Bi desta berda bi linga bidû gerya. - Elini bıraktı, ayağı ile ardına düştü.
    • Bi dinyê bişêwir bi aqlê xwe bik. - Dünyaya danış, aklına göre yap.
    • Bila avis be kengî dizê bila bizê. - Gebe olsun da ne zaman doğurursa doğursun.
    • Bila cwangê rokê bim, ne çêleka sed rojî bim. - Bir günün boğası olayım, yüz günün ineği olmayayım.
    • Bila dilê mi bi dil be bila tûrê kirasê mû li mi be. - Gönlüm hoş olsun da varsın giysim kıldan olsun.
    • Bila hespê çê be bila bê nal be. - İyi at olsun da varsın nalı olmasın.
    • Bila rû bêşe zik ne êşe. - Yüz acısın, karın ağrımasın.
    • Birîndar bi birîna xwe zane. - Yaralı yarasını bilir.
    • Bi xwezîya dest nagîhê baqê kezîya. - Keşke ile eller saç örgüsü demetine yetişmez.
    • Carna mirov ji yarê dîya xwere dibê yabo. - Gün olur insan anasının dostuna baba der.
    • Çavê derîgirtîya li ê derîvekiryaye. - Kapısı kapalı olanın gözü kapısı açık olandadır.
    • Çêlîkê mara bê jahr nabin. - Yılanın yavrusu zehirsiz olmaz.
    • Çira ji korare def ji kerare bêfêdeye. - Çıranın köre, davulun sağıra yararı yoktur.
    • Çû dermanê mîzê gû lê esirî. - Sidik ilacına gitti kabız oldu.
    • Dara xwezîya şîn nabe. - Keşkenin ağacı yeşermez.
    • Darê ji binî nebir. - Ağacı kökünden kesme.
    • Deryê xerata bi bena girêdayîye. - Marangozun kapısı iple bağlıdır.
    • Deryê xwe bigir cîranê xwe siz dernex. - Kapını kapa, komşunu hırsız çıkarma.
    • Destê xebitî li ser zikê têre. - Çalışan el tok karnın üstündedir.
    • Destkê bivir ne ji darê be dar nakeve. - Baltanın sapı ağaçtan olmazsa ağaç devrilmez.
    • Dev dixwe rû fedî dike. - Ağız yer yüz utanır.
    • Dêhn ne dêhnin; ê ji wan bawer dikin dêhnin. - Deliler deli değil onlara inananlar delidir.
    • Dê û dotê şerkirin, bêaqila bawer kirin. - Ana kız kavga ettiler, akılsızlar inandı.
    • Dibêjin tu li rê qede û bele li rê. - Derler ki sen yola çıkınca kaza bela birlikte yola çıkar.
    • Dikana Bekiro; du qalib sabûn û çar torbe xwê. - Bekir'in dükkanı; iki kalıp sabun, dört torba tuz.
    • Dilê şivên bixwaze kare ji nêrî şîr derxe. - Çobanın gönlü isterse tekeden süt çıkarır.
    • Dilê tirsonek sênga gewr nabîne. - Korkak yürekli ak göğsü göremez.
    • Dinya guleke, bêhn bike û bide hevalê xwe. - Dünya bir güldür, kokla ve arkadaşına ver.
    • Dinya li dinyê; çavê gur li mîhê. - Dünya durdukça kurdun gözü koyundadır.
    • Dît ezim nedît dizim. - Gördüyse benim, görmediyse hırsızım.
    • Dûjminê te gêrikek be jî dîsa hesabê xwe bike. - Düşmanın bir karınca bile olsa önlemini al.
    • Dûr bî nure. - Uzak ışıklıdır.
    • Eger xêr bê welatekîwê bigihîje hemi cîhê welât. - Eğer bir ülkeye iyilik gelirse ülkenin her yerine ulaşır.
    • Erd birinc be, av rûn be, ku xwedî tunebe zû xelas dibe. - Yer pirinç olsa, su da yağ, sahibi yoksa tez biter.
    • Eyarê bênamûsa firehe. - Namussuzun postu geniştir.
    • Ez çi dibêjim bilûra mi çi dibêje. - Ben ne diyorum kavalım ne çalıyor.
    • Ez ezim tu tuye. - Ben benim sen sensin.
    • Ez hêdî dimeşim bela dighê mi, ez zû dimeşimez dighêm bela. - *Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.
    • Ê dizya hingiv bike wê mêş pêvedin. - Bal hırsızını arı sokar.
    • Ê jinê berde li panîyê nanêre. - Karıyı boşayan ardından bakmaz.
    • Ê ne di şerde be şêre. - Kavgada olmayan aslan kesilir.
    • Ê rabe cîhê wî, ê bimre jîna wî dimîne. - Kalkanın yeri, ölenin karısı kalır.
    • Êş hat Şam'ê, ecelhatî mirin. - Bulaşıcı hastalık Şam'dan geldi, eceli gelenler öldü.
    • Fala qereçîya lihev derdikeve. - Çingenenin falı birdir, atar tutturur.
    • Feqîr çûn xwe daliqînin dîtin ku dewlemend li ba dibin. - Fakir kendini asmaya gitti, zenginlerin ipte sallandıklarını gördü.
    • Galgala ket nav dev û dirana, wê bigere li bajar û şaristana. - Ağız ve dişerin arasına düşen söz, kentleri memleketleri dolaşır.
    • Gîha dibin kevirde namîne. - Taşın altında ot kalmaz.
    • Gotna rast bi mirov ne xweş tê. - Doğru söz insana hoş gelmez.
    • Gul ew gul bû baran jî lê hat şil bû. - Gül gül değildi, yağmur yağdı mahvoldu.
    • Gur dîkujîn qîjak dixun. - Kurt öldürür karga yer.
    • Ha kevir li cer ket ha cer li kevir ket. - Ha taş testiye değmiş ha testi taşa.
    • Hechecîkê silava li hecêk. - Ey kırlangıç hacca selam söyle.
    • Hemi çêlek tên dotin, hemî gotin nayên gotin. - Her inek sağılır, her söz söylenmez.
    • Hem ji dêrê bû hem jî ji mizgeftê. - Hem kiliseden oldu hem de camiden.
    • Hem serê xwe dişkîne hem jî xercê xwe dide. - Hem başını kırdırıyor, hem de vergisini ödüyor.
    • Here miletan, bigre adetan. - Uluslara git, gelenekler öğren.
    • Her gîha li ser koka xwe şîn tê. - Her ot kendi kökü üzerinde yeşerir.
    • Her kezîzerek simbêlsorek li himbere. - Her sarı örgülünün yanıbaşında bir kaytan bıyıklı vardır.
    • Her tişt ji ziravî mirov ji stûrî diqete. - Her şey incelikten, insan kabalıktan kopar.
    • Heta mi xwe naskir mal li xwe xelas kir. - Kendimi tanıyıncaya kadar malımı bitirdim.
    • Hevalê bêje "heval heval" mede dû. - "Arkadaş arkadaş" diyen arkadaşın ardından gitme.
    • Heyfa ciwanîyê pîrî li pêye. - Yazık gençliğe, yaşlılık ardından geliyor.
    • Heywana tu bigerînî wê erzan bibe. - Gezdirdiğin hayvan ucuz olur.
    • Hin dikin hin dixwun. - Kimi yapar kimi yer.
    • Hingivê debeye di eyarê kâçikdaye. - Süzme baldır ama it postu içindedir.
    • Hûrik hûrik dagir tûrik. - Ufak ufak doldur dağarcığını.
    • Ji hirçkê du eyar dernayê. - Bir ayıdan iki post çıkmaz.
    • Jin kelehe mêr girtîye. - Kadın kaledir erkek tutsaktır.
    • Ji pira pir diçe ji hindika hindik. - Çoktan çok gider, azdan az.
    • Ji rovî fenektir tune ji eyarê wî pirtir tune. - Tilkiden kurnaz yoktur, derisinden de çok yoktur.
    • Ji xelkêre masîgiro ji xwere kwêsîgiro. - Elaleme balıkçı kendine kaplumbağacı.
Eklenen Resim Ön İzlemesi

Konu Sahibi KEVİR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Zerdüştün Yakarışı Şiirler ve Şairler Yitiksevda 4 2673 09 Eylül 2009 22:13
sizce medineweb... ne yaparsınız...? Anket'ler-Röportaj'lar Nebevi Sevda 11 7298 20 Ekim 2008 15:48
Soyun Devamı Gereklidir Makale ve Köşe Yazıları KEVİR 0 2255 06 Eylül 2008 02:06
Sevgi İle İlgili Sözler Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler Sakkurem 32 22784 21 Ağustos 2008 00:24
Zemahşeri'den Sözler Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler rizwanbara 1 3754 20 Ağustos 2008 00:02