Japonlara benzemeyin
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Ersin, tuzlu balık tüketimi ve gıdaları tütsüleme yönteminin yaygın olarak kullanıldığı Uzak Doğu ülkelerinde mide kanserine iki kat fazla rastlandığını söyleyerek, Türkiye'de de mide kanseri için risk faktörü oluşturan turşu, ev yapımı salçadan uzak durmak gerektiğini açıkladı.
Kanserden ölüm listesinde ise mide kanserinin 2. sırada yer aldığını açıklayan Sinan Ersin, Japonya ve Çin gibi Uzak Doğu ülkelerinde bu kanser türüne iki kat fazla rastlandığını anlattı.
Tuzlu balık tüketimi ve gıdaları tütsüleme yöntemi olarak adlandırılan fümenin Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olarak kullanıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Sinan Ersin, "Mide kanserinde beslenme çok büyük bir faktör. Uzak Doğu ülkelerinde balığı çok tuzlayarak yiyorlar. Tuz mide için kötü bir şey. Genetik faktörler de mide kanserinde önemli, ancak ABD'ye yerleşen Japonlar'ın 1-2 kuşak sonra mide kanserine daha az yakalandığını görüyoruz, yani beslenme bu kanser türünde çok daha etkin rol oynuyor" dedi.
Sinan Ersin, dünyada her yıl 1 milyon yeni kişinin mide kanserine yakalandığını söyledi.
Ev yapımı salçaya dikkat
Türkiye'de de mide kanserine yakalanma sıklığının arttığını, Japonya'daki gibi bir tabloyla karşılaşmamak için çeşitli önlemler almak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sinan Ersin, sebze ve zeytinyağlı Akdeniz mutfağının tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
Marketlerde satılan yarı pişmiş ürünlerin de sakıncalı olduğunu anlatan Ersin, "Balık çok yararlı bir gıda ancak fazla tuzlanmaması gerekiyor. Bol sebze ve meyve tüketimi önemli. Taze sebze, meyve tüketiminin yoğun olduğu ülkelerde mide kanserine de daha az rastlanıyor" diye konuştu.
Uzak Doğu mutfağındaki salamura balığın yerini Anadolu'daki sofralarda turşu ve ev yapımı salçaların aldığına, bu ürünlerde de tuz miktarının yüksek olduğuna değinen Sinan Ersin, mide kanserine yakalanmak istemeyenlerin bu gıdalardan uzak durmasını istedi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde kuyuda yemek pişirme geleneğinin bulunduğunu söyleyen Ersin, bu bölgelerde mide kanserlerine de daha sık rastladıklarını dile getirdi.
"Hastalık sinsi seyrediyor"
Mide kanserinin sinsi seyreden bir hastalık olduğunu, belirti verdiğinde geç olabileceğini dile getiren Sinan Ersin, mide kanaması, erken doyma, yutma güçlüğü, kusma, hazımsızlık ve kilo kaybı yaşayanların doktora başvurmasını istedi.
Japonya'da mide kanserinin yaygınlığı nedeniyle erken tanı için endoskopi yapıldığını anlatan Ersin, Türkiye'de de ailesinde 50 yaş altı mide kanseri hastası bulunanların bu yöntemi kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.
AA
alıntıdır